Menu
A+ A A-

Μάξιμος γραφείο

Alpha 989

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2017

Συνέντευξη
του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στον Ρ/Σ Alpha 989 και στις δημοσιογράφους Ευαγγελία Τσικρίκα και Λώρα Ιωάννου

«Με τα γεγονότα στο Μενίδι πράγματι έχει ξεχειλίσει το ποτήρι. Ο θάνατος του εντεκάχρονου μαθητή, την ημέρα της εορτής στο σχολείο του, αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας που υπάρχει στη Δυτική Αττική. Χθες στη σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ο δήμαρχος Αχαρνών ο κ. Κασσαβός μας μετέφερε εικόνες εξαθλίωσης που σοκάρουν: για εκδιδόμενες κοπέλες για να μπορέσουν να πάρουν τη δόση τους, για καθημερινές δοσοληψίες εμπόρων ναρκωτικών με χρήστες, για χρήστες που φθάνουν ακόμη και σε δημόσια χρήση ναρκωτικών -ακόμη και με ενέσεις στα γεννητικά τους όργανα, σε δημόσια θέα, μπροστά σε παιδιά! Νομίζω ότι πια τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Προφανώς το πρόβλημα, δεν είναι σημερινό, αλλά όλοι ομολογούν ότι σήμερα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Υπάρχει πλήρης επιδείνωση της κατάστασης, έξαρση κάθε είδους παραβατικότητας. Υπάρχει μια συνολική υποχώρηση της παρουσίας του κράτους στην περιοχή. Κι αυτό δεν είναι άσχετο, βεβαίως, από το γεγονός ότι στα δυόμιση αυτά χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει μια γενικότερη υποχώρηση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών, που έχει να κάνει και με τις ιδεοληψίες και τις εμμονές των κυβερνώντων που δεν προτάσσουν τα ζητήματα της ασφάλειας, της προστασίας του πολίτη, ψηλά στην πολιτική ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος.

Περιμέναμε τον κ. Τόσκα να έλθει εχθές στη Βουλή, στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης, σε μια προγραμματισμένη συζήτηση που θα ήταν και ο Δήμαρχος Αθηναίων ο κ. Καμίνης, για τα συνολικότερα ζητήματα αστυνόμευσης και έλλειψης αστυνόμευσης στην πρωτεύουσα, όπου εκεί θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση. Αναμένουμε να γίνει το επόμενο διάστημα.

Η ΝΔ έχει επισημάνει ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την έλλειψη αστυνόμευσης. Στη Δυτική Αττική οι προβλεπόμενες θέσεις αστυνομικών είναι 1.675 και υπηρετούν 1.114, δηλαδή έχουμε μια υστέρηση τουλάχιστον του 1/3 των οργανικών θέσεων. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι τουλάχιστον να πληρωθούν οι οργανικές θέσεις, αν όχι να αυξηθεί η αστυνομική παρουσία. Οι δυνάμεις ΟΠΚΕ θα έπρεπε να είναι παρούσες στις εισόδους των καταυλισμών, δυστυχώς δεν είναι σε διαρκή παρουσία. Γίνονται κάποιες κινήσεις, περισσότερο εντυπωσιασμού θα έλεγα, αλλά δεν υπάρχει μια διαρκής παρουσία. Έχουν αποδυναμωθεί προκειμένου να φυλαχθούν στατικοί στόχοι, όπως υπουργικές κατοικίες στα Εξάρχεια, που δεν είναι η δουλειά τους. Θα πρέπει να υπάρχουν μεικτές ομάδες ελέγχου από τα Τμήματα Ασφάλειας και Τάξης, των εξερχομένων-εισερχομένων στην περιοχή που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την μετακίνηση, μετάβαση ναρκομανών στις καθημερινές δοσοληψίες στους δρόμους, μεταξύ εμπόρων και ναρκομανών . Και βεβαίως ενίσχυση των δυνάμεων ΔΙΑΣ, πεζές περιπολίες στην περιοχή. Όλα αυτά λειτουργούσαν αποτρεπτικά στις παραβατικές συμπεριφορές στην περιοχή. Θα πρέπει να ανασυσταθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ που είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας -καταργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση. Και βεβαίως να αλλάξει ο νόμος Παρασκευόπουλου, που έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν πολύ εύκολα εγκληματίες έξω και να επανέρχονται στις προγενέστερες δραστηριότητές τους.

Χρειάζεται μια εντατική προσπάθεια. Όχι κάποιες προσπάθειες εντυπωσιασμού σήμερα, γιατί είχαμε αυτή την τραγική δολοφονία του άτυχου παιδιού, και να το ξεχάσουμε το ζήτημα μετά από μια εβδομάδα όταν τα φώτα της δημοσιότητας θα φύγουν από τη Δυτική Αττική. Θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο που με αστυνόμευση, πρόληψη, συνολικότερες δράσεις με την αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Παιδείας. Τα παιδιά των Ρομά δεν μπορεί να παρακολουθούν περιστασιακά τα μαθήματα, αλλά μέσω της παιδείας να επιδιωχθεί η ενσωμάτωση αυτών των ιδιαίτερων πληθυσμιακών ομάδων στην ελληνική κοινωνία.

Πολλά πράγματα πήγαν προφανώς στραβά αυτά τα τριάντα χρόνια και εμφανίστηκαν αυτά τα προβλήματα, αλλά το ζήτημα είναι ότι τέτοια έξαρση εγκληματικότητας δεν υπήρχε στην περιοχή -αυτό το ομολογούν και οι κάτοικοι- σαν αυτή που ζουν τα τελευταία 2,5 χρόνια. Να υπάρξει ένα συγκροτημένο σχέδιο που έχει πολλές πλευρές. Βασική είναι η αστυνόμευση. Δυστυχώς, τα ζητήματα αστυνόμευσης για την παρούσα κυβέρνηση μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχει μια ιδεοληψία όταν ακούν για νόμο και τάξη, όταν ακούν για μηδενική ανοχή σε κάθε είδους παραβατικότητα. Υποχώρησε η εικόνα του κράτους δικαίου στην περιοχή. Όλα επιτρέπονται. Λοιπόν, αυτό για να ανατραπεί χρειάζεται, προσπάθεια, επιμονή, μηδενική ανοχή, και προφανώς πολιτική βούληση.

Μια και μιλάμε για πολιτική βούληση έχω μπροστά μου δήλωση του κ. Τόσκα τον πρώτο καιρό που ανέλαβε, ο οποίος κατά λέξη λέει «δεν είναι δύσκολο να εξαρθρωθεί το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων στη Δυτική Αττική. Αν πιάσεις τις πύλες εισόδου και εξόδου μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση. Πολιτική βούληση χρειάζεται και εμείς την έχουμε». Λοιπόν, είναι 2,5 χρόνια, όπως του υπενθύμισε και ο κ. Χρυσόγονος, πέρα από διαπιστώσεις και σχολιασμούς καλό είναι να επιδείξει αποτελέσματα. Οι υπουργοί δεν είναι για να σχολιάζουν αλλά για να δίνουν λύσεις.

Για να υπάρξει κοινή γραμμή με την κυβέρνηση θα πρέπει να έχουμε κοινές πεποιθήσεις για τα ζητήματα ασφάλειας. Για μας τα ζητήματα αυτά, ασφάλειας, προστασίας του Πολίτη, Δημόσιας τάξης, επιβολής του νόμου, κοινωνικής γαλήνης είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Τα έχει αναδείξει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα, με επίκαιρη ερώτηση που έγινε στον πρωθυπουργό, με επισκέψεις στην περιοχή, πριν προκύψουν τα ζητήματα αυτά, και του αρχηγού της ΝΔ και ημών. Λοιπόν, εμείς έχουμε καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις, τις επικαιροποιούμε, τις θέτουμε στο δημόσιο διάλογο, στη δημόσια βάσανο. Από εκεί και πέρα το τι θα πράξει η κυβέρνηση έχει να κάνει με τις προτεραιότητές της. Κυβέρνησης, με τις συνιστώσες που υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα, με την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε φορά που υπάρχει μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τέτοια φαινόμενα βλέπετε ότι αντιδρά και διαρκώς διευρύνονται οι νησίδες ανομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, στη Δυτική Αττική. Δηλαδή, φαινόμενα, τα οποία μας προσβάλουν ως ευρωπαϊκό κράτος, ως κράτος δικαίου».

back to top