Menu
A+ A A-

Μάξιμος TV

vima fm

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2017

Συνέντευξη
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στον ΒΗΜΑ FM και τον δημοσιογράφο κ. Διονύση Νασόπουλο

«Ο θάνατος του εντεκάχρονου μαθητή έφερε στο φως της δημοσιότητας μια οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής. Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σ΄ αυτήν την περιοχή, μια περιοχή που κατοικείται από ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά έχει ξεφύγει πια από οποιοδήποτε έλεγχο. Υπάρχει μια έξαρση κάθε παραβατικής συμπεριφοράς, κάθε μορφής. Δεν είναι μόνον η διακίνηση ναρκωτικών, έχουμε οπλοκατοχή, οπλοχρησία ανεξέλεγκτη, εκδιδόμενες γυναίκες.

Η εικόνα που μας μεταφέρθηκε εχθές στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της ΝΔ στα κεντρικά μας γραφεία, παρουσία του Δημάρχου Αχαρνών, είναι πραγματικά σοκαριστική για όσα διαδραματίζονται στην περιοχή. Δεν υπάρχει το κράτος εκεί. Τα 2,5 τελευταία χρόνια έχει εμπεδωθεί μια εικόνα ανομίας. Μιλάμε όλο αυτό το διάστημα για τις νησίδες ανομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, στα Εξάρχεια, που επεκτείνεται πια στην Πατησίων, στο Πεδίο του Άρεως. Αλλά στη Δυτική Αττική τα πράγματα είναι πολύ πιο άγρια. Υπάρχει οργανωμένη εγκληματικότητα εκεί πέρα, και πραγματικά υπάρχει η αίσθηση εκεί ότι υποχωρεί το κράτος. Άρα πρέπει να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, να δούμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, ολοκληρωμένο, αστυνόμευσης της περιοχής. Να επανέλθουμε πρώτα στην ισχυρή αστυνομική παρουσία. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας στη Δυτική Αττική υπολείπονται κατά το 1/3 των οργανικών θέσεων. Τουλάχιστον θα πρέπει να πληρωθούν οι οργανικές θέσεις για να μην σας πω ότι θα πρέπει να αυξηθεί η παρουσία. Δηλαδή από τις 1.675 που ήταν οι προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν αυτή τη στιγμή 1.114. Θα πρέπει να επανέλθουμε τουλάχιστον στην πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων. Οι δυνάμεις ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ να ενισχυθούν και να έχουν καθημερινή παρουσία στην περιοχή. Μην μείνουμε δηλαδή σε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως έγινε τα πρώτα 24ωρα μετά την τραγική κατάληξη που είχε ο 11χρονος μαθητής. Θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική παρουσία του κράτους δικαίου στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του κ. Τόσκα για “άβατο” με εξέπληξαν δυσάρεστα. Διότι ο κ. Τόσκας είναι 2,5 χρόνια υπουργός. Δεν μπορεί να μένει σε διαπιστώσεις. Ένας υπουργός οφείλει αφού έχει κάνει τις διαπιστώσεις να έχει προχωρήσει σε ενέργειες, να έχει βάλει στόχους, να έχει επιχειρησιακά προγράμματα, να κάνει διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζεται και να κάνει κι έναν απολογισμό δράσης, προκειμένου να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κι αυτό δεν είναι κριτική μόνον από την αντιπολίτευση, το ακούσαμε από χείλη σοβαρών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τολμώ να πω. Ο ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγονος είπε το αυτονόητο. Ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να κάνει διαπιστώσεις. Οφείλει να μας πει τι έχει κάνει μέχρι σήμερα, να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα της δράσης του. Λοιπόν, αυτά που ακούμε από την τοπική κοινωνία είναι ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, δεν είναι καν στάσιμη. Έχει επιδεινωθεί. Ήταν άσχημη, αλλά πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Όταν οι δυνάμεις ΟΠΚΕ δεν είναι εκεί που πρέπει να είναι και φυλάσσουν υπουργικές κατοικίες στα Εξάρχεια, είναι σε στατικούς στόχους, ενώ δεν είναι αυτή δουλειά τους, όταν η ομάδα ΔΕΛΤΑ έχει διαλυθεί, όταν οι δυνάμεις της ΔΙΑΣ έχουν αποδυναμωθεί, όταν δεν υπάρχουν πιά περιπολίες που λειτουργούν αποτρεπτικά στη μετάβαση ναρκομανών για να πάρουν τις δόσεις τους, σε όλες αυτές τις παραβατικές ενέργειες που γίνονται στην περιοχή, όταν δεν υπάρχουν μεικτά κλιμάκια δυνάμεων Ασφάλειας και Τάξης σε όλη αυτήν την περιοχή, καταλαβαίνετε ότι θα ανθίσουν όλα τα “μπουμπούκια”. Και πια θεωρείται κανονικότητα, όλοι αυτοί οι πυροβολισμοί, οι δοσοληψίες ναρκομανών με εμπόρους, οι κοπέλες που εκδίδονται για να πάρουν τη δόση τους. Δεν μπορεί, όμως, αυτό να θεωρείται κανονικότητα σε ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος δικαίου, αυτή η γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών στη Δυτική Αττική. Χρειάζεται και αστυνομική παρουσία ουσιαστική, αλλά και ένα συνολικότερο σχέδιο για την ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων.

Υπάρχει πρόβλημα, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Χρειάζονται και οι υπηρεσίες Πρόνοιας και το υπουργείο Παιδείας. Δεν μπορεί τα παιδιά να πηγαίνουν περιστασιακά στο σχολείο. Βασικός μοχλός ενσωμάτωσης είναι η εκπαίδευση. Θα πρέπει, λοιπόν, και τα παιδιά των Ρομά να πηγαίνουν σχολείο, για να μην έχουν την εξέλιξη της παραβατικότητας στην πορεία της ζωής τους. Χρειάζεται μια συνολικότερη συνεργασία του κράτους με την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το μείζον πρόβλημα. Αλλά νομίζω ότι η πηγή του προβλήματος είναι ότι τα ζητήματα της ασφάλειας, τα ζητήματα νόμου και τάξης, δεν είναι ψηλά στην ατζέντα αυτής της κυβέρνησης. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Υπάρχει μια αρνητική προδιάθεση στο να κάνει σωστά τη δουλειά της η αστυνομία. Η αστυνομία διαθέτει ικανότατα στελέχη και αξιωματικούς και άνδρες και γυναίκες που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό καθημερινά. Χρειάζονται μέσα, χρειάζονται στήριξη και, δυστυχώς, πολλές φορές, νοιώθουν πως αυτά δεν τα διαθέτουν. Γιατί; Γιατί όποτε γίνεται μια προσπάθεια, θα βγουν κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, θα βγει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει μια οπισθοχώρηση, μια αναδίπλωση στην όποια προσπάθεια ξεκινά να γίνει από την ΕΛΑΣ.

Εμείς με κάθε αφορμή θα αναδεικνύουμε αυτά τα ζητήματα. Πέρυσι σε ανύποπτο χρόνο είχε επισκεφθεί την περιοχή ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, έγινε προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών για τα ζητήματα ασφάλειας και τότε θυμόσαστε τον πρωθυπουργό να λέει ότι είναι ανεπίκαιρη η συζήτηση, ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας στην πρωτεύουσα, στην Δυτική Αττική, στο κέντρο. Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Δεν μπορεί να είμαστε άλλο θεατές. Θα πρέπει να υπάρχει μια συντονισμένη παρουσία του κράτους, να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: καμία ανοχή σε κάθε μορφή ανομίας.

Και βεβαίως, στο ζήτημα της πολιτικής βούλησης δεν είναι άσχετος ο τρόπος που νομοθετεί κάθε φορά η πολιτεία. Λοιπόν, με τον Νόμο Παρασκευόπουλου χιλιάδες άνθρωποι, με παραβατική συμπεριφορά, βγήκαν έξω και επιδόθηκαν στο γνωστό σπορ για το οποίο φυλακίστηκαν. Θα πρέπει να υπάρχει αυστηροποίηση. Ο Δήμαρχος Αχαρνών μας περιέγραψε με σοκαριστικές σκηνές αυτό που ζουν οι κάτοικοι από όλες αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές ακόμα και ενώπιον παιδιών. Αυτό είναι ένα.

Το δεύτερο είναι ότι έχουμε πια ένα καζάνι που βράζει στην περιοχή, με κατοίκους που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Αν δεν υπάρχει παρουσία του κράτους εμφανίζονται τα φαινόμενα αυτοδικίας. Κι αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Δεν μπορεί να δώσουμε την αίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να πάρει τον νόμο στα χέρια του, γιατί τότε θα ζήσουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Και δεν αρκεί να υπάρχει μια παρουσία σήμερα, αύριο, μεθαύριο, όσο τα φώτα της δημοσιότητας, όσο οι δημοσιογράφοι εστιάζετε στο πρόβλημα στη Δυτική Αττική, όσο είναι νωπό ακόμη το αίμα του 11χρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο, μεθοδική δουλειά, και σε βάθος χρόνου για να φέρει αποτελέσματα.

Το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι κεκλεισμένων των θυρών, είναι γιατί προφανώς παρήλθαν οι πανηγυρικοί τόνοι που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα, η διαρκής αυταπάτη. Υπάρχει μια διαρκής ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έλεγε σε πανηγυρικούς τόνους ότι θα είναι τόσο ευχάριστα τα νέα που θα φόραγε γραβάτα. Τελικά μας ήλθε φέσι με νέα μέτρα, με ψήφιση νέων προαπαιτούμενων στο νομοσχέδιο της αλιείας, για τα ψάρια. Αυτά δεν προσφέρονται ως θέαμα και δεν πείθουν και κανέναν. Ελπίζω ότι θα έχουν διδαχθεί από όλη αυτή την περιπέτεια των 2,5 χρόνων ότι δεν μπορεί να κινούνται συνεχώς σε λογικές εκβιασμών. Τα στραπάτσα, το ένα μετά το άλλο είναι πολλά, με τα δημοψηφίσματα, με όλες αυτές τις απειλές που είδαμε που έχουν οδηγήσει. Θα πρέπει να υπάρξει ρεαλισμός, τήρηση των συμφωνηθέντων και συγκεκριμένο σχέδιο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την περιπέτεια που βρισκόμαστε 7 χρόνια τώρα.

Παρουσίασαν έναν οδικό χάρτη που είχε την αξιολόγηση που θα έκλεινε, την ποσοτική χαλάρωση, τη ρύθμιση για το χρέος, ρυθμούς ανάπτυξη υψηλούς που θα μας οδηγούσαν στην έξοδο της χώρας στις αγορές. Φαίνεται ότι αυτά δεν επιτυγχάνονται όσο κι αν διθυραμβικά τα παρουσίαζαν τις προηγούμενες ημέρες. Ελπίζουμε να κλείσει η αξιολόγηση στο EUROGROUP της Πέμπτης. Από εκεί και πέρα η ρύθμιση του χρέους φαίνεται ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα, ούτε ακόμη και το QE. Εδώ πια, ούτε κι αυτά που θεωρούσαμε εφικτά φαίνεται να επιτυγχάνονται και μεταφέρονται για το απώτερο μέλλον. Τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι ίδιοι οι κυβερνώντες τους αναθεωρούν προς τα κάτω σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις στον προϋπολογισμό. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι η περίοδος της συλλογικής αυταπάτης και των ψευδαισθήσεων έχει παρέλθει. Αυτό είναι θετικό υπό μία έννοια διότι για να βρεις θεραπεία θα πρέπει να κάνεις τη σωστή διάγνωση. Μακάρι να προσγειωθεί η κυβέρνηση στην οδυνηρή πραγματικότητα».

 

back to top