Menu
A+ A A-

Μαξ. Χαρακόπουλος TRT

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2017

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην TRT και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το έγκλημα στα Βούναινα είναι πραγματικά σοκαριστικό, προκαλεί αποτροπιασμό, ιδιαίτερα σε όσους γνωρίζαμε την άτυχη 91χρονη υπέργηρη, την κυρά-Σοφία, μια καλοσυνάτη, καλοκάγαθη, άκακη γυναίκα. Όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο, δεν θα βρεθεί άνθρωπος να πει κακή κουβέντα. Προκαλεί σοκ, θλίψη και αγανάκτηση το φρικτό μαρτύριο που υπεβλήθη πριν καταλήξει. Δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά με ηλικιωμένους που έχουν αυτό το τραγικό τέλος, αλλά και άλλους συμπολίτες μας από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που υφίστανται ανάλογα μαρτύρια από κακοποιούς που δεν διστάζουν να δολοφονήσουν για λίγα ευρώ, αναδεικνύουν το έλλειμμα ασφάλειας το οποίο βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Διολισθαίνουμε σε μια κοινωνία ζούγκλας, βίας και ανομίας. Τα φαινόμενα είναι πια καθημερινά στα δελτία ειδήσεων. Θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σοκ και προς την κυβέρνηση και προς όλους αυτούς που στο όνομα της προάσπισης των δικαιωμάτων θυσιάζουν το ύψιστο αγαθό, το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι αυτό της ασφάλειας. Αν ο άλλος φοβάται ακόμη και στο σπίτι του, όταν κοιμάται και διπλομανταλώνει, βάζει σιδεριές, βάζει συναγερμούς, αντιλαμβάνεσθε ότι δεν είναι ελεύθερος ένας τέτοιος άνθρωπος, που φοβάται να κυκλοφορήσει το βράδυ, που φοβάται να ζήσει τη ζωή του. Λοιπόν, όλ’ αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα ασφάλειας που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λέμε ότι είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία. Και δεν είναι μόνον αυτό το συμβάν στα Βούναινα. Εχθές ήταν στα Βούναινα, αύριο μπορεί να είναι οπουδήποτε αλλού αν δεν υπάρχει μια συγκροτημένη πολιτική απ’ αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την προστασία υποτίθεται του πολίτη. Είδατε τι έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες στη Δυτική Αττική με το μαθητή που έχασε τη ζωή του από μια αδέσποτη σφαίρα τη στιγμή που βρισκόταν σε μια σχολική εορτή για τη λήξη της χρονιάς, που και εκεί αναδείχθηκε το τεράστιο ζήτημα ασφάλειας, η πάσης φύσεως εγκληματικότητα που ανθεί στην Δυτική Αττική, από το εμπόριο ναρκωτικών από Ρομά μέχρι τη σωματεμπορία και την οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Είδατε προχθές τις καταγγελίες στο ΑΠΘ από φοιτητές για διακίνηση ναρκωτικών και την αντίδραση που είχαμε από τον υπουργό Παιδείας.
Εγώ δεν λέω ότι δεν υπήρχε κανένα ζήτημα παλαιότερα, αλλά εάν μιλήσετε με όλους τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο Μενίδι, και εμείς είχαμε τη δυνατότητα στην ΝΔ να έχουμε συνάντηση με τον Δήμαρχο των Αχαρνών και γίναμε μάρτυρες σοκαριστικών εικόνων που βιώνουν οι κάτοικοι, θα σας πουν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό νομίζω ότι κάθε αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να το δει. Προφανώς υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα που έχουν να κάνουν με εισαγόμενη εγκληματικότητα, με αλλοδαπούς που έχουν βρεθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τροφίμων στις φυλακές είναι αλλοδαποί δείχνει ότι έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα, αλλά η έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία 2,5 χρόνια, δεν έχει προηγούμενο και έχει να κάνει με συγκεκριμένες πολιτικές. Ο ‘‘νόμος Παρασκευόπουλου’’, το γεγονός ότι έχει γίνει λάστιχο η νομοθεσία ελαχιστοποιώντας τις ποινές, διευκολύνοντας την αποφυλάκιση ανθρώπων που συλλαμβάνονται από την αστυνομία -η οποία προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις της και με τις δυσκολίες τις αντικειμενικές που υπάρχουν σε μέσα, να κάνει τη δουλειά της και φέρνει σε πέρας την αποστολή της- το γεγονός ότι έχουμε τέτοιες θεσμικές παρεμβάσεις από πλευράς της κυβέρνησης, δυσχεραίνει το έργο της αστυνομίας. Το να συλλαμβάνει ο αστυνομικός έναν κακοποιό και μετά από λίγο καιρό να ξαναβγαίνει για να κάνει το «θεάρεστο» έργο που έχει μάθει, καταλαβαίνετε ότι επηρεάζει και το ηθικό των εντεταλμένων λειτουργών της δημόσιας τάξης. Πόσες φορές να συλλάβεις έναν κακοποιό για την ίδια πράξη; Χρειάζεται να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος και να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο το πρόβλημα Το ζήτημα της ασφάλειας είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Εάν δεν υπάρχει ασφάλεια δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία στον τόπο. Το δόγμα «νόμος και τάξη» για την ΝΔ, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της παράταξης. Αύριο ως κυβέρνηση θα εργασθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ EUROGROUP

Μετά το Βατερλό που υπέστη η κυβέρνηση στη διαχείριση όλης αυτής της υπόθεσης για τη δεύτερη αξιολόγηση με την απόφαση στο τελευταίο Eurogroup, που ήταν μια πραγματική ψυχρολουσία, επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά αυτήν την αποτυχία. Χθες είχαμε τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, σήμερα είχαμε υπουργικό συμβούλιο, όπου είδαμε και εικόνες που θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα. Οι υπουργοί να χειροκροτούν την εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Δυσκολεύονται να βρουν κοινό πρόθυμο να χειροκροτήσει τον πρωθυπουργό και καταφεύγουν πια σε συνεδριάσεις oncamera σε απευθείας μετάδοση από την κρατική τηλεόραση του υπουργικού συμβουλίου; Πραγματικά προκαλεί θυμηδία!
Τα αποτελέσματα, δυστυχώς, δεν είναι τα επιδιωκόμενα. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση έθεσε ψηλά τον πήχη και πέρασε από κάτω. Έλεγε ότι αν δεν υπάρχει συνολική συμφωνία-πακέτο δεν θα τη δεχθούν. Μας έλεγαν ότι θα πρέπει να υπάρξει οριστική διευθέτηση του χρέους, μας έλεγαν ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, μας έλεγαν ότι δεν θα υπογράψουν επ’ ουδενί ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, ότι δεν θα δεχθούν υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια και, μάλιστα, έφταναν στο σημείο να κάνουν και λεονταρισμούς. Θυμάστε που έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι αν δεν υπάρχει ρύθμιση του χρέους θα τα ‘‘ξεψηφίσει’’ τα μέτρα τα οποία κάλεσε τους βουλευτές του, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να τα υπερψηφίσει. Και τι ζήσαμε λοιπόν; Πήγαμε στο Eurogroup όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε είπε μια αλήθεια, ότι ουσιαστικά είχε κλείσει η συμφωνία στο προηγούμενο Eurogroup γιατί η Ελλάδα χρειαζόταν 3 εβδομάδες να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης. Και πήραμε τα χρήματα που αρκούν ουσιαστικά για τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μέσα στον Ιούλιο για να αποπληρώσει δάνεια, και μένουν ελάχιστα χρήματα για να πάνε στην πραγματική οικονομία στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Λοιπόν, με αυτή την πολιτική δεν πάμε μακριά. Εμείς προσήλθαμε εχθές στη συνάντηση, ευελπιστώντας ότι ο πρωθυπουργός θα έχει να πει κάτι παραπάνω. Οι πολιτικοί αρχηγοί και με τις δηλώσεις τους έδειξαν ότι δεν έγιναν σοφότεροι από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό. Εμείς αναμένουμε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα για το τι έγινε και έφθασε η κατάσταση στο μη παρέκει, στη Βουλή, στο Ναό της Δημοκρατίας, όπου θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που προκαλέσαμε και που προσδιορίστηκε για τις 3 Ιουλίου. Λοιπόν, χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Η ΝΔ παρουσιάζει αυτήν την πολιτική, μια πολιτική αντιμετώπισης της σπατάλης του κράτους, την οποία επισημαίνει κατ’ επανάληψη και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, η ανεξάρτητη αυτή αρχή, μια πολιτική που θα μειώσει τους φόρους, γιατί η υπερφορολόγηση τελικά σκοτώνει τα έσοδα του κράτους. Δείτε τα έσοδα από το πρώτο τρίμηνο του 2017, λιγότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2016, παρ’ όλο που ανέβηκαν οι φορολογικοί συντελεστές. Έχει πια εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, Τώρα χρειάζονται επενδύσεις. Όταν έχεις μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις επενδύσεις, κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της προκειμένου να σαμποτάρει και να δυσκολέψει τη ζωή των επενδυτών, τότε λοιπόν μην περιμένουμε να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα και ότι θα μπορέσει να βγει από το φαύλο κύκλο της κρίσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Θα έλθει ο πρόεδρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Λιβάδια του Περτουλίου σ’ αυτήν την μεγάλη γιορτή που έχουν οι Σαρακατσαναίοι κάθε χρόνο, και βεβαίως θα έχει επαφές και στην Καρδίτσα και στη Λάρισα. Οι πρώτοι σχεδιασμοί είναι στην Καρδίτσα να έχει συναντήσεις με αγρότες και στη Λάρισα, στην Ελασσόνα, με κτηνοτρόφους. Η ΝΔ καταγράφει προβλήματα, αγωνίες, προβληματισμούς και σχεδιάζει το κυβερνητικό της πρόγραμμα, σχεδιάζει την επόμενη ημέρα. Δυνατότητες συνάντησης με τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων έχει πολλές φορές ο πρόεδρος της ΝΔ και θα έχει και στο μέλλον. Τώρα θα έχει έναν διάλογο χωρίς μεσολαβήσεις. Επιδιώκει να ακούσει αυθεντικά και γνήσια τη φωνή της βάσης, του απλού καθημερινού πολίτη και τις αγωνίες και τα προβλήματα που βιώνει από την ακολουθούμενη πολιτική. Νομίζω ότι θα είναι μια χρήσιμη συνάντηση, μια χρήσιμη κουβέντα και δίνει αφορμές για διορθωτικές κινήσεις και στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα".

back to top