Menu
A+ A A-

TRT 1

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2017

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην TRT και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο


ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Πρακτικά ποιο είναι το θετικό που κερδίζει η χώρα από την πιστοποίηση της εξόδου του υπερβολικού ελλείμματος; Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τον πολίτη; Θα έχει κάποια ελάφρυνση αύριο, θα σημαίνει τέλος στην λιτότητα θα έχουμε μέτρα υπέρ των αδυνάμων; Τι διαφορετικό, όμως, θα σήμαινε στην πράξη σήμερα για την πραγματική οικονομία και για τους πολίτες εάν δεν είχε διακοπεί η διακυβέρνηση της περιόδου Σαμαρά και είχε έλθει τότε το τέλος της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος. Λοιπόν, η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος επεβλήθη στην αρχή της οικονομικής κρίσης, όταν διαπιστώθηκαν τα ελλείμματα που είχε ο κρατικός προϋπολογισμός. Σήμερα πιστοποιήθηκαν, με μεγάλες θυσίες και αυτό το γνωρίζουν οι πολίτες που μας ακούν, τα πλεονάσματα που έχουμε πετύχει. Αυτά τα πλεονάσματα τα πετύχαμε στην κυβέρνηση Σαμαρά. Εάν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση η προηγούμενη από τη βουλιμία του ΣΥΡΙΖΑ να έλθει στην εξουσία και από το θεσμικό εμπόδιο που έβαλε στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, σήμερα η χώρα θα ήταν εκτός μνημονίων και εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Σήμερα θα έλεγα ότι είναι ένα θετικό, συμβολικό μήνυμα, αλλά επί της ουσίας δεν έχει κανένα αντίκρισμα, γιατί με την κυβέρνηση αυτή μπήκαμε σε 4ο μνημόνιο, οι συνέπειες του οποίου θα φανούν από το 2019. Έχουμε 5,1 δις νέα μέτρα με μειώσεις στο αφορολόγητο, που θα ισχύσει από το 2019, με περικοπές στις συντάξεις. Ουσιαστικά θα έχουμε μείον δύο συντάξεις με τις περικοπές που έρχονται, θα έχουμε μείον ένα μισθό με τις μειώσεις στο αφορολόγητο. Όλα αυτά τα δυσβάστακτα μέτρα που ήταν αχρείαστα δεν θα είχαν επιβληθεί, εάν δεν είχε ανατραπεί η προηγούμενη διακυβέρνηση.
Η διαδικασία εξόδου από τα ελλείμματα θα είχε νόημα, αν η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια. Και η χώρα έβγαινε από το μνημόνια στα οποία μπήκε το 2009 από τον κ. «λεφτά υπάρχουν». Δεν μπήκε από κυβέρνηση ΝΔ η χώρα σε μνημόνια. Αντιθέτως αν είχε ακούσει ο ελληνικός λαός τον Κώστα Καραμανλή το 2009 που μίλαγε για την ανάγκη δραστικών μέτρων, πάγωμα μισθών στο δημόσιο και συντάξεων, για κάποιο διάστημα, προκειμένου να σταλούν κάποια σαφή μηνύματα στις αγορές, η χώρα δεν θα έμπαινε στην περιπέτεια των μνημονίων. Το 2009 ο λαός έκανε μια επιλογή την οποία πληρώνει οδυνηρά. Και δυστυχώς το λάθος επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο του 2015, όταν ακούσαμε αυτούς που υπόσχονταν «παράλληλα προγράμματα», «προγράμματα Θεσσαλονίκης», το νέο «λεφτά υπάρχουν». Το νέο «λεφτά υπάρχουν» δεν ήλθε και, δυστυχώς, η χώρα υπέγραψε και 3ο μνημόνιο και 4ο μνημόνιο ουσιαστικά με μέτρα που θα έλθουν το 2019, όταν, πρώτα ο Θεός, θα έχει φύγει αυτή η κυβέρνηση, αλλά οι συνέπειες της διακυβέρνησης Τσίπρα θα μας ακολουθούν.
Εκείνο, λοιπόν, που λέω, είναι ότι, η διαδικασία εξόδου από το υπερβολικό έλλειμμα θα είχε περιεχόμενο άμεσο και θα είχε αντίκρισμα στους πολίτες εάν ερχόταν νωρίτερα με δική μας διακυβέρνηση, αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση, γιατί θα βγαίναμε από τα μνημόνια. Θυμόσαστε ότι είχαμε εξασφαλίσει την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, η οποία μας έβγαζε από τα μνημόνια, βγαίναμε στις αγορές. Και ήλθαν αυτοί που σκίζανε τα μνημόνια, που θα τα καταργούσαν με ένα νόμο και ένα άρθρο, και θα ’ταν και ντάλα μεσημέρι, και φωνάζανε «γκόου μπακ κ. Μέρκελ!», και θα χόρευαν τις αγορές με νταούλια και ζουρνάδες. Και όχι μόνον δεν τα σκίσανε, αλλά υπογράψανε 3ο και 4ο μνημόνιο. Να δεχθώ ότι συμβολικά είναι ένα θετικό μήνυμα, αλλά πρακτικό αντίκρισμα δεν έχει στην οικονομία. Θα είχε αν η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, όπως την έβγαζε η προηγούμενη κυβέρνηση που ανετράπη από τη βουλιμία του ΣΥΡΙΖΑ να έλθει στην εξουσία, μια ώρα αρχύτερα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Εμείς ζητούμε εκλογές και θέτουμε το αίτημα των εκλογών γιατί πιστεύουμε ότι η διακυβέρνηση αυτή που ακολουθεί η παρούσα συγκυβέρνηση εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτό το ανομοιογενές δίπολο, όπου μόνη συνεκτική ουσία είναι η παραμονή στους θώκους, στις καρέκλες, η εξουσία, βλάπτει πραγματικά την πορεία της οικονομίας και γενικότερα της χώρας. Χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ παρουσίασαν όψεις αυτού του κυβερνητικού προγράμματος και στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης πέρυσι. Εχθές στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής δόθηκε στη δημοσιότητα επίσης ένα προσχέδιο βασικών προγραμματικών θέσεων της ΝΔ, και κυρίως το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ από το βήμα αυτό του σημαντικού οικονομικού φόρουμ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την προσέλκυση επενδύσεων. Γιατί κακά τα ψέματα, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία. Και για να υπάρξουν επενδύσεις χρειάζεται μια κυβέρνηση που να πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να πιστεύει στον ιδιωτικό τομέα που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και να δώσει ουσιαστικά κίνητρα. Με την υπερφορολόγηση, η οποία σήμερα ταλανίζει την ελληνική οικονομία σε όλες της τις όψεις δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη. Όταν γύρω μας όλοι φορολογούν την επιχειρηματική δραστηριότητα με φορολογικούς συντελεστές 15% και στην Ελλάδα φορολογούμε με 29%, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να προσελκύσουμε επενδύσεις. Γι’ αυτό εμείς έχουμε εξαγγείλει σταδιακή μείωση στο 22% της επιχειρηματικής δράσης και βεβαίως μείωση φορολογίας στα μερίσματα των επιχειρήσεων. Χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία. Αν επιβάλεις λιγότερους φόρους, μικρότερους φορολογικούς συντελεστές αποδεικνύεται στην πράξη ότι μπορεί να έχεις μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα. Εμείς το ζήσαμε ως κυβέρνηση, όταν υπήρχε η άρνηση της τρόικας να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές στην εστίαση, στο πετρέλαιο, στα καύσιμα και το είδαμε στην πράξη. Πετύχαμε μεγαλύτερα έσοδα.
Εγώ βλέπω ότι η κυβέρνηση αυτή πάει σαν τον κάβουρα, Δεν ξέρει προς τα πού θέλει να πάει. Δυο βήματα, μπρος τρία βήματα πίσω. Την ώρα που μου λέτε ότι πρέπει να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις βλέπουμε ότι το Ελληνικό έχει βαλτώσει, και από την μια μεριά έχουμε εξαγγελίες ιδιωτικοποιήσεων στη ΔΕΗ και από την άλλη ο κ. Σπίρτζης, που «με πόνο ψυχής» ψηφίζει τα μνημόνια, εξαγγέλλει κρατικοποίηση, μετά από 60 χρόνια, των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη. Λοιπόν, έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς ένα συνεκτικό ιστό, χωρίς μια σαφή στόχευση, δεν ξέρει που πατάει σήμερα και που βρίσκεται αύριο. Ποιος θα έλθει να επενδύσει στην Ελλάδα με ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον; Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, χρειάζεται μια κυβέρνηση που να πιστεύει στις επενδύσεις και να έχει έναν ξεκάθαρο ορίζοντα. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, τουλάχιστον, η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνει ξεκάθαρα δείγματα γραφής. Όχι μόνον δεν υπονομεύει τις επενδυτικές προσπάθειες όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ -θυμόσαστε τι γινόταν όταν στην περίοδο της διακυβέρνησης της δικής μας, της διακυβέρνησης Σαμαρά, εξαγγέλλονταν οι ιδιωτικοποιήσεις, έβγαινε ο κ. Τσίπρας και έστελνε με δημόσιες τοποθετήσεις του σαφή μηνύματα ότι δεν θα αναγνωρίσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Και σήμερα, όχι μόνον δεν πράττουμε κάτι τέτοιο αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως έχει το ευτύχημα η κυβέρνηση να έχει μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση η οποία από τώρα καλεί τους επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο πια ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται θα δώσει μάχη με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη δεύτερη θέση, και ως κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια πολιτική με σταθερή προσήλωση στην στήριξη των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και είναι ευτύχημα για την χώρα ότι υπάρχει μια υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Κατά τη συζήτηση στη βουλή για το Κυπριακό ο πρόεδρος της ΝΔ τοποθετήθηκε με ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση και για το ζήτημα του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι έχει για υπουργό Εθνικής Άμυνας κάποιον που αντιμετωπίζει με περισσή επιπολαιότητα, για να χρησιμοποιήσω έναν ήπιο χαρακτηρισμό, τα ζητήματα αυτά.
Και για το ζήτημα, βεβαίως, των Σκοπίων εμείς έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι, δεν μπορεί να υπάρχει διπλή ονομασία, αλλά μια ονομασία που θα γίνεται αποδεκτή από όλους, μια ονομασία που δεν θα αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών. Αλλά, δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με μια συγκυρία που η Ελλάδα ακριβώς λόγω της οικονομικής αδυναμίας θα πρέπει να είναι προσεκτική στα βήματα που θα κάνει στα εθνικά ζητήματα. Γιατί η ζημιά στην οικονομία μετά από κάποια χρόνια μπορεί να διορθωθεί. Αν η χώρα υποστεί μια ζημία σε επίπεδο εθνικών θεμάτων δύσκολα θα είναι αναστρέψιμη. Γι’ αυτό με υπευθυνότητα να τα αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα. Εμείς αποδείξαμε καθ΄ όλη την διάρκεια των συζητήσεων και για το Κυπριακό ότι είμαστε μια δύναμη ευθύνης, εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης γιατί πρέπει να διατηρούμε αρραγές το εθνικό μέτωπο με την Κύπρο. Και ιδιαίτερα αυτές τις εβδομάδες που ακολουθούν το ναυάγιο που υπήρξε στην Ελβετία για την επίλυση του Κυπριακού με τους βρυχηθμούς του Ερντογάν και την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της έναρξης της διαδικασίας των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι μόνον τα ζητήματα της οικονομίας και τα ζητήματα των εθνικών θεμάτων στα οποία φαίνεται να έχουμε διαφορές με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Τελευταίο δείγμα γραφής αποτέλεσε η τοποθέτηση ως προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου της κ. Θάνου, που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται τη βασική διάκριση των εξουσιών. Ξέρετε, στην δημοκρατία, ιδιαίτερα στις αστικού τύπου δημοκρατίες, μια βασική προϋπόθεση είναι η διάκριση των εξουσιών: της εκτελεστικής από την νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Εδώ έχουμε αλλεπάλληλα συμβάντα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει αλλεργία προς αυτή τη διάκριση των εξουσιών. Έχουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος μιλά για «θεσμικά εμπόδια» του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει κάποιες φορές αντισυνταγματικούς τους νόμους που ψηφίζει η κυβέρνηση. Και ο πρωθυπουργός, που σαν αντιπολίτευση μας έλεγε ότι είναι κάθε γράμμα, κάθε λέξη του συντάγματος, είναι αυτός που τώρα αμφισβητεί την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Έχουμε τον γνωστό κ. Πολάκη, ο οποίος εξαπολύει αήθεις επιθέσεις μεταμεσονύχτια, τις πρώτες πρωινές ώρες. Πραγματικά αναρωτιέται κανείς πώς ένας φυσιολογικός άνθρωπος, πόσο μάλλον ένας υπουργός, που το πρωί πρέπει να πάει στο γραφείο του και να εργαστεί, ξενυχτάει στο φέισμπουκ και στο τουίτερ, εξαπολύοντας τέτοιες επιθέσεις και οραματιζόμενος την Ελλάδα ως Σοβιετία. Έχουμε βεβαίως και τον κ. Καμμένο, ο οποίος συνομιλεί με ισοβίτες και το παραδέχεται στη βουλή κατ’ επανάληψιν. Αυτά δεν συνάδουν με δημοκρατία, ευνομούμενο κράτος δικαίου, ευρωπαϊκό κράτος. Αν αυτά συμβαίνουν στην Κολομβία ή στη Βενεζουέλα ή άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που ο κ. Τσίπρας κατά καιρούς μας παρουσίαζε σαν πρότυπά του δεν το γνωρίζω . Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι επίκαιρη πάντοτε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση αυτή των συνομιλιών του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη, μια υπόθεση που όζει και θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και διευκρινήσεις.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
https://www.youtube.com/watch?v=c-WJOrK7k_c&t=50s

back to top