Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ TRT 1Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέντευξη του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκπομπή της TRT «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα»
και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο

«Η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατήσει ένα κομμάτι της εκλογικής της πελατείας, τρομοκρατεί τους δημοσίους υπαλλήλους ότι όταν εμείς μιλούμε για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ή για μετακινήσεις αυτό θα έχει διαθεσιμότητα. Αλλά βλέπω ότι αρχίζουν να συμμορφώνονται. Προχθές κατατέθηκε μια τροπολογία από την κ. Γεροβασίλη, στην ίδια κατεύθυνση της αξιολόγησης που κι εμείς είχαμε επισημάνει. Προφανώς υπό την πίεση της τρόικας που βαφτίστηκε θεσμοί. Βαπτίζουν το κρέας ψάρι κατά καιρούς.
Η υπερφορολόγηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία, Οι εξαγγελίες περί μείωσης φόρων πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις Από την κυβέρνηση αυτή είχαμε αύξηση των φόρων. Τον Γενάρη του 2015, που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, ήταν ένα άλλο τοπίο, μια άλλη πραγματικότητα την οποία τη θυμούνται οι πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν. Ζήσαμε μια φορολογική λαίλαπα από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, την οποία τώρα επιχειρούν να διασκεδάσουν τάζοντας μειώσεις. Μα για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός χθες όταν ρωτήθηκε, σ’ αυτήν την άνευρη συνέντευξη -που προκάλεσε υπνηλία ακόμη και σε υπουργούς σε φωτογραφίες που είδαμε να κατακλύζουν τα social media- και απήντησε ότι δεν είναι ο πιο άδικος φόρος. Αυτοί που υπόσχονταν ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και τώρα δεν μιλούν ούτε καν για μείωση.
Εμείς αντιθέτως τοποθετούμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και, ήδη από πέρυσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μέσα στην επόμενη διετία. Μακάρι να μπορούσαμε να εξαγγείλουμε μεγαλύτερη μείωση, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες ‘‘που έχουν καεί στο χυλό και φυσούν και τη γιαούρτη’’, θα είναι πολύ πιο υπεύθυνοι και θα αντιμετωπίσουν πολύ πιο σοβαρά την τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη γι’ αυτήν την εξαγγελία απ’ όσους υπόσχονταν ότι θα τον καταργήσουν, γιατί από τέτοιες υποσχέσεις χορτάσαμε στο παρελθόν, απ’ αυτούς που θα σχίζανε τα μνημόνια που θα τα καταργούσαν με ένα άρθρο και με ένα νόμο. Είναι αυτοί που έλεγαν ότι θα επαναφέρουν τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ και επί των ημερών τους οργιάζει η αδήλωτη εργασία, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, έχουμε πια τη γενιά των 360 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός είπε πολλά χαριτωμένα στη συνέντευξή του, που απέχουν, όμως, δυστυχώς από την πραγματικότητα. Και οι πολίτες που μας ακούν γνωρίζουν ποιά είναι η σκληρή, η επώδυνη πραγματικότητα, που βιώνουν στο πετσί τους, Το να λέμε ότι μειώθηκε η ανεργία στα χαρτιά, όταν έχουμε εκτόξευση της μερικής απασχόλησης, τι να την κάνουμε τέτοια μείωση ανεργίας; Να λέμε ότι έχουμε εργαζόμενους των 360 ευρώ, όπως θα έχουμε και συνταξιούχους των 185 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου; Γι’ αυτό το επίπεδο ζωής, γι’ αυτό το επίπεδο συντάξεων μας μίλαγαν προεκλογικά; Εάν με τέτοια τερτίπια θέλουν να εμφανίσουν ότι έχουν μείωση 2-3 μονάδων των επιπέδων ανεργίας τότε ας καμαρώνουν κι ας χαίρονται. Αλλά βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αυτά που ο ελληνικός λαός επιθυμεί και από αυτά που ο ελληνικός λαός πίστεψε προεκλογικά και βλέπει οικτρά να διαψεύδονται από την παρούσα κυβέρνηση.
Όσο θα διαψεύδονται οι προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση αυτή στον ελληνικό λαό, που βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να βαλτώνει και να χειροτερεύει παρά τις υποσχέσεις που του έδωσαν, ο κ. Τσίπρας θα καταφεύγει σε τερτίπια και θα επιχειρεί αναμόχλευση των παθών του παρελθόντος. Εδώ επιστράτευσε ακόμη και τον Στάλιν, εμφυλιοπολεμικά μίση και πάθη, που χρειάστηκαν δεκαετίες για να τα ξεπεράσουμε. Όλο τέτοια ζητήματα θα έχουμε, εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή που δεν θα οδηγούν φυσικά πουθενά ή αν οδηγήσουν εμείς έχουμε πει για όλα τα ζητήματα να τα υπερψηφίσουμε. Αλλά γιατί δεν δέχονται κι αυτοί να γίνει εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες του κ. Βαρουφάκη, για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο από αυτούς που θα έσκιζαν τα μνημόνια; Λοιπόν ό,τι υπάρχει ας έλθει στο φως, καμία αντίρρηση, αλλά δεν είδα και μου έκανε φοβερή εντύπωση κατά τη χθεσινή συνέντευξη οι περισσότεροι δημοσιογράφοι να φέρουν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, λες και δεν υπάρχουν ερωτήματα που θα έπρεπε να του υπενθυμίσουν. Ότι μας υποσχέθηκε ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια, όταν προχθές ο κ. Μοσχοβισί μας είπε ότι μέχρι να μειωθεί κατά 75% το χρέος η χώρα θα είναι υπό επιτροπεία, θα είναι σε πρόγραμμα. Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα επισπεύσει τη τρίτη αξιολόγηση όταν δεν πήραμε ακόμη την υποδόση της δεύτερης αξιολόγησης γιατί δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς αυτά που έπρεπε να κάνει. Έταξε επενδύσεις και σήμερα η ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ, η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην χώρα στις Σκουριές, ανακοίνωσε με τελεσίγραφο ότι μέχρι στις 21 Σεπτεμβρίου, αν δεν αρθούν όλα τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση στην επιχειρηματικότητα, θα εγκαταλείψει την επένδυση στη Χαλκιδική, θα φύγει από τη χώρα. Και έφθασε μέχρι το σημείο, ο επονομαζόμενος στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο κ. Καρανίκας, ο γνωστός με τη ρήση ‘‘η καριέρα είναι χολέρα’’, να γράφει στο διαδίκτυο για την υπόθεση της ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ «να πάνε στα τσακίδια κι ακόμη παραπέρα». Αυτό είναι το επενδυτικό, επιχειρηματικό κλίμα που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση; Δεν καταλαβαίνουν ότι μόνον με επενδύσεις, μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί η χώρα να βγει από την περιπέτεια στην οποία βρίσκεται;
Εμφανίζεται τώρα ο κ. Τσίπρας ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, ως μιμητής του Ανδρέα Παπανδρέου. Αρθρογράφησε πρόσφατα επιχειρώντας να μας πει ότι δε ήταν λαοπλάνος και δημαγωγός ο Ανδρέας Παπανδρέου, που οι μεγαλύτεροι ξέρουν ότι τα δεινά που περνούμε σήμερα έχουν την πηγή τους εκεί στη δεκαετία του 80 και στην κοινωνική πολιτική και στους διορισμούς που έγιναν τότε με δανεικά. Και τώρα ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου τάζοντας αυτήν την φορά διορισμούς, όχι με δανεικά, γιατί τα δανεικά μας τέλειωσαν, αλλά με υπερφορολόγηση, αυξάνοντας τους φόρους και όχι μειώνοντας τους φόρους. Φόρους στην ιδιωτική πρωτοβουλία, φόρους στις επενδύσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν, σε ό,τι κινείται και αναπνέει και στέκει όρθιο σ αυτή τη χώρα.

Το Σαββατοκύριακο θα είναι ο αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και σε συνέχεια της περυσινής εμφάνισης, που ήταν η πρώτη του ως αρχηγού, και που εκεί παρουσίασε το πρώτο σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών, του ΕΝΦΙΑ, της επιχειρηματικής δράσης κ.ο.κ. Σ΄ αυτή την Έκθεση η ΝΔ θα ξεδιπλώσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την προσέλκυση επενδύσεων. Και πριν λίγο, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε για πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο την προσέλκυση επενδύσεων για την αντιστροφή αυτού του αρνητικού κλίματος, της εγκατάλειψης της χώρας από μεγάλα επενδυτικά σχήματα, όπως η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική. Επενδύσεις χρειαζόμαστε, λιγότερη γραφειοκρατία χρειαζόμαστε, κίνητρα για το επιχειρείν χρειαζόμαστε, το οποίο έχει ποινικοποιηθεί στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη, η Συμφωνία Αλήθειας. ‘‘Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα’’, αυτό είναι το κεντρικό μας σύνθημα, αυτό διατρέχει όλες τις προσπάθειες που κάνουμε το τελευταίο διάστημα. Εγκαινιάσαμε μια αμφίπλευρη επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία. Κι εγώ τις προηγούμενες μέρες, μαζί με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, τον Βασίλη Κικίλια, και τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, τον Λευτέρη τον Αυγενάκη, βρέθηκα στην Μακεδονία, περιόδευσα στο Κιλκίς. Είχαμε επαφές με τους τοπικούς φορείς, με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενους, επισκεφθήκαμε εργασιακούς χώρους. Ακούσαμε μια κραυγή αγωνίας. Όταν πάνω από τα βόρεια σύνορά μας, στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, στην υπόλοιπη βαλκανική ακόμη και στην Κύπρο, -δεν λέω για την Τουρκία που έχουν μηδενικούς συντελεστές για τα πρώτα χρόνια επενδύσεων-, στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φορολογούν την επιχειρηματική δραστηριότητα με το μισό συντελεστή απ’ ότι στην Ελλάδα, πραγματικά είναι ήρωες αυτοί που μένουν εδώ και δεν επιδιώκουν κι αυτοί να έχουν τη φορολογική τους έδρα στη Βουλγαρία ή αλλού. Λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει μια λύση. Η ΝΔ πιστεύει ότι με λιγότερους φόρους μπορούμε να εισπράξουμε περισσότερα και το αποδείξαμε στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές, όπως στην εστίαση. Γρηγορότερους ρυθμούς χρειαζόμαστε, περισσότερη αποτελεσματικότητα, ένα κράτος που θα είναι αρωγός στον πολίτη χρειαζόμαστε.
Δυστυχώς, πριν από 2,5 χρόνια στην νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βοήθησαν και τα ΜΜΕ με τον λαϊκισμό που ξεχείλιζε από τα πρωινάδικα μέχρι αργά το βράδυ, καλλιεργώντας ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. Είχαμε και πολιτικούς, όπως τους κυβερνώντες, που έταζαν λαγούς με πετραχήλια στους πάντες, και δεν αρκούνταν στα σταθερά βήματα εξόδου της χώρας από την κρίση. Σήμερα, όμως, με την οδυνηρή εμπειρία των 2,5 χρόνων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορούν και οι πολίτες σοφότεροι όντες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να κρίνουν που ήταν η χώρα 2,5 χρόνια πριν και που βρίσκονται και οι ίδιοι σήμερα. Έχει βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσής τους ή όχι; Έχουν μειωθεί οι φόροι ή έχουν αυξηθεί; Έχουν αυξηθεί οι συντάξεις τους ή έχουν μειωθεί; Νομίζω ότι όλοι πια έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης με βάση την εμπειρία την οδυνηρή που έχουμε και σοφότεροι οι πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους την ώρα της κάλπης. Βέβαια, γι’ αυτήν την ώρα δεν βιάζεται η κυβέρνηση, γιατί γνωρίζει ότι ‘‘θα πιεί το πικρό ποτήρι’’, όπως φαίνεται και σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις».

back to top