Menu
A+ A A-

realfm

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέντευξη
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον REAL FM και στον δημοσιογράφο κ. Μάνο Νιφλή

- Τι έχει συμβεί με τη «Γενοκτονία» γιατί όντως πέρασε στο «ντούκου», να το πω έτσι. Την Παρασκευή συνέβησαν πολλά στη Βουλή που δεν πήραμε χαμπάρι. Τα διαβάσαμε, όμως, μετά και έχει αξία να το συζητήσουμε το θέμα.

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 1998 ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η Βουλή την 15η Σεπτεμβρίου, την Παρασκευή που μας πέρασε, είχε μια ειδική συνεδρίαση για να τιμήσει αυτήν ακριβώς την ημέρα τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Κατά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διάταξης από τον προεδρεύοντα, τον κ. Κρεμαστινό, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον όρο “Γενοκτονία”. Αντιθέτως, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, γιατί και πέρυσι είχε επαναληφθεί αυτό, έγινε λόγος για “καταστροφή” του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν έλαβα το λόγο ζήτησα να διευκρινιστεί αν αυτό είναι κάποιο φραστικό λάθος ή αν είναι μια συνειδητή διαστρέβλωση. Ο προεδρεύων μου ζήτησε να συνεχίσω. Μίλησα κι εξήγησα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη σφαγή στη Σμύρνη, που κάποιοι αρέσκονται να αποκαλούν “συνωστισμό”. Ξέρετε, εμείς έχουμε ακούσματα και βιώματα από ανθρώπους πρώτης γενιάς. Εμένα τον παππού μου τον σφάξανε στη Σμύρνη και έχω ακούσει από πρώτο χέρι από τη γιαγιά μου τα γεγονότα. Δεν περιμένω από την κα Ρεπούση να γράψει την ιστορία. Λοιπόν, επιχειρήθηκε να αλλοιωθεί η ιστορική πραγματικότητα. Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η τελευταία πράξη της Γενοκτονίας που συντελέστηκε στη Μικρά Ασία από το τουρκικό κράτος. Μια Γενοκτονία που είχε στόχο όχι μόνον τους Έλληνες αλλά και τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, όλους τους Χριστιανούς που κατοικούσαν στα εδάφη της άλλοτε Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

- Ο θυμός των Τούρκων, όποτε συζητάμε γι’ αυτό, είναι εμφανής. Το ζήτημα είναι ότι είναι ψηφισμένο από το ελληνικό κοινοβούλιο...

Δεν είναι δυνατόν επειδή υπάρχει η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία πεισματικά αρνείται να παραδεχθεί τις μελανές σελίδες της ιστορίας της, και αρνείται τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Ποντίων, τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, που μια σειρά από κράτη αναγνωρίζουν, δεν είναι δυνατόν υπό την αντίδραση αυτή, η Ελλάδα να παραγράφει την ιστορία της, να δεχόμαστε και εμείς ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία. Για όνομα του Θεού!

- Τι σας απάντησε ο προεδρεύων;

Δεν υπήρξε καμία απάντηση από το Προεδρείο και προτού λήξει η συνεδρίαση και τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, ζήτησα και πάλι το λόγο αναμένοντας μια απάντηση και κατέθεσα μάλιστα στα πρακτικά την πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής της κας Δούρου προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εκδηλώσεις τις κεντρικές που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα, στην Μητρόπολη Αθηνών, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, και στη πλατεία Συντάγματος με την κατάθεση στεφάνων, όπου εκεί γίνεται ορθώς αναφορά σε Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

- Το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας αναφέρεται ξεκάθαρα με τη λέξη Γενοκτονία.

Βεβαίως. Αυτά που ακούστηκαν από πλευράς προεδρείου επιβεβαιώνουν τους φόβους μας. Ότι δολίως επιχειρείται αλλοίωση του περιεχόμενου της Ημέρας που τιμούμε στις 14 Σεπτεμβρίου. Λοιπόν, δεν μπορεί μια πλειοψηφία συγκυριακή στη Βουλή με δόλιο τρόπο να αλλοιώνει το περιεχόμενο αυτής της ημέρας που είναι απόδοση τιμής στην μνήμη εκατομμυρίων Χριστιανών που σφαγιάστηκαν στη Μικρά Ασία από τους Τούρκους. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, διότι η Τουρκία όχι μόνον αρνείται να παραδεχθεί τις μελανές σελίδες της ιστορίας της αλλά επιδιώκει και την Γενοκτονία της Μνήμης. Τα τελευταία χρόνια βλέπετε μια σειρά από βυζαντινές εκκλησίες να μετατρέπονται σε τζαμιά. Η Αγία Σοφία στη Τραπεζούντα έγινε τζαμί, η Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου έγινε και Οικουμενική Σύνοδος, έγινε τζαμί, η Αγία Σοφία στην Αδριανούπολη έγινε τζαμί. Και βλέπετε ότι διεκδικούν να κάνουν τζαμί ακόμη και την Αγιά Σοφιά στη Πόλη, το οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας.

- Κύριε υπουργέ, γιατί για όλα αυτά τα θέματα δεν έχουμε μια συνολική αντίδραση από την ΝΔ. Δηλαδή, θεωρώ ότι καλά κάνατε και αντιδράσατε..

Εγώ μίλησα ως εισηγητής της ΝΔ.

- Προφανώς, αλλά δεν είδαμε μια ανακοίνωση, μια καταγγελία δημόσια από το κόμμα.

Το Σαββατοκύριακο αυτό, είναι αλήθεια ότι η προσοχή όλων ήταν στην παρουσία του προέδρου της ΝΔ στην ΔΕΘ. Πιστεύω ότι στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια συνολικότερη αντίδραση. Εγώ σήμερα θα στείλω επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας να λάβει μια ξεκάθαρη θέση επ’ αυτού, την οποία θα κοινοποιήσω και στους αρχηγούς των κομμάτων του συνταγματικού τόξου στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θα την κοινοποιήσω βεβαίως και στα προσφυγικά σωματεία, στις οργανώσεις τους, γιατί δεν μπορεί αυτό το θέμα να περάσει έτσι. Να επιχειρείται αυτή η υποβάθμιση.

- Θεωρείτε ότι είχε εντολή ο προεδρεύων της διαδικασίας, της βουλής; Το λέω γιατί ο κ. Κρεμαστινός δεν είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το προεδρείο πρέπει να μας δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Εγώ ξέρω ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμβαίνει αυτό. Ο προεδρεύων στη συνεδρίαση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ημερήσια διάταξη που διαβάζει δεν μιλάει για “Γενοκτονία” αλλά για “Καταστροφή” του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Νομίζω ότι δεν πρέπει να τριτώσει το κακό, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις και χρειάζεται εγρήγορση όλου του προσφυγικού ελληνισμού, κάθε σκεπτόμενου πολίτη, κάθε πατριώτη αυτής της χώρας. Δεν μπορούμε εμείς σε θέματα τέτοια να κάνουμε εκπτώσεις γιατί ενοχλείται ο εξ ανατολών γείτονάς μας, όταν μάλιστα βλέπετε η Γενοκτονία των Χριστιανών που ξεκίνησε στην Ανατολή στις αρχές του 20ού αιώνα, να συνεχίζεται στις μέρες μας με τους εναπομείναντες Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή. Δεν μπορούμε σ’ αυτά τα θέματα να κάνουμε εκπτώσε

back to top