Menu
A+ A A-

Μάξιμος Alpha 1

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2017

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην τηλεόραση του Alpha και στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ»
με τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρο


Για τη σύλληψη τζιχαντιστή στην Αλεξανδρούπολη

Μακάρι να είναι μεμονωμένο περιστατικό. Φοβούμαι, όμως, ότι τα όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα για τη διέλευση τζιχαντιστών μέσω της Ελλάδος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν δείχνουν ότι είναι μεμονωμένο. Πρόσφατα, είχα καταθέσει μια ερώτηση, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο ως αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ για τα θέματα δημόσιας τάξης, στον υπουργό κ. Τόσκα με βάση δημοσιεύματα σε κυριακάτικες εφημερίδες για τη δράση πυρήνων τζιχαντιστών σε άτυπα τζαμιά στην Αττική. Δεν γίναμε σοφότεροι από την απάντηση που λάβαμε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Περισσότερο με έκθεση ιδεών έμοιαζε η απάντηση. Φοβούμαι ότι πρόβλημα θα ενταθεί διότι έχουμε πιά την επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων έναντι του Ισλαμικού Κράτους. Άρα αφού διαλύεται το κρατικό τους μόρφωμα αυτοί θα φύγουν και προς την Ευρώπη. Εύχομαι να μην έχουμε κανένα περιστατικό τρομοκρατίας στο μέλλον Πρέπει να υπάρχει σχέδιο. Στα κυριακάτικα φύλλα που επικαλέστηκα, υπήρχε μια διαρροή εγγράφου έκθεσης της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛΑΣ. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο αλλά επ’ αυτού χρειάζεται συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων για να μη ζήσουμε και εμείς δυσάρεστες καταστάσεις.

Μάξιμος Alpha

Για το πρόβλημα του μεταναστευτικού

Για το μεταναστευτικό εύχομαι να μην δούμε και εφέτος τις τραγικές εικόνες των άλλων ετών, αλλά το γεγονός ότι διευρύνεται το χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, μετά τη απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία, φοβούμαι ότι πρέπει να μας προϊδεάσει για τέτοια φαινόμενα. Δεν μπορεί να τα αποκλείσει κανείς. Υπάρχει μια λεπτή άσκηση ισορροπίας την οποία βλέπουμε και από πλευράς ΕΕ, να μην διαρρηχθεί η σχέση εντελώς με την Τουρκία, γιατί υπάρχει και η συμφωνία για το μεταναστευτικό. Το ζήτημα είναι ότι εμείς βρισκόμαστε στη γειτονιά, εμείς είμαστε ο κυματοθραύστης των μεταναστευτικών ροών, εμείς υφιστάμεθα πρωτίστως και κυρίως τις συνέπειες του προβλήματος. Άρα θα έπρεπε να είχαμε πολύ νωρίτερα, μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το ζήτημα. Δυστυχώς, λόγω ιδεοληψιών και εμμονών ζήσαμε χειρότερες καταστάσεις Αυτό με το «λιάζονται οι μετανάστες», ξέρουμε ποιοι τα κάνανε. Σας λέω, λοιπόν, ότι βρεθήκαμε με την πλάτη στο τοίχο γιατί στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις ιδεοληψίες σε άλλους τομείς, ζήσαμε ιδεοληψίες και εμμονές και σ΄ αυτόν τον τομέα και γι’ αυτό συσσωρεύθηκαν χιλιάδες μετανάστες Η Ελλάδα μετατράπηκε σε μια αποθήκη ψυχών. Η κατάσταση στα νησιά είναι εκρηκτική, καθημερινά το βιώνουμε και το εισπράττουμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι προτάσεις που ακούστηκαν εχθές από ελληνικής πλευράς είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί νωρίτερα, θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις είχε επεξεργαστεί νωρίτερα. Θα έπρεπε να έχουν διαμορφωθεί συμμαχίες και με άλλες χώρες του νότου που είναι πύλες εισόδου μεταναστών -αν και εμείς είμαστε η κύρια πύλη- την Ιταλία, τη Μάλτα. Υπήρξαν εντάσεις και διαμαρτυρίες και από άλλες χώρες του νότου. Δεν μπορούν να εγκλωβίζονται οι μετανάστες εδώ, να μην τηρούνται τα συμφωνηθέντα από άλλες χώρες της ΕΕ που οφείλουν να δεχθούν στο πλαίσιο του καταμερισμού μετανάστες στα κράτη τους. Θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό το πλαίσιο, λοιπόν, και από πλευράς ΕΕ. Η ΝΔ πολιτεύεται πάντα με υπευθυνότητα, δεν έχει τις εξαλλοσύνες που ζήσαμε από άλλους που ήταν στην αντιπολίτευση.

Μάξιμος Alpha 3

Για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ

Νομίζω ότι η εικόνα που εισπράξαμε από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι δεν ήταν αρκούντως προετοιμασμένο. Εμείς εγκαίρως το είχαμε επισημάνει. Τι αποτελέσματα είχαν οι επαφές στη Αμερική; Αυτό είναι το ζητούμενο. Το μόνο που ακούσαμε από τα χείλη του προέδρου Τραμπ ήταν, πρώτον για τη συμφωνία των F16 που θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε Αμερικανούς πολίτες (!) και δεύτερον μια γενική διατύπωση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δεν ακούσαμε τίποτε για όλα τα διμερή ζητήματα που έχει εκκρεμότητες η Ελλάδα, για τα ελληνοτουρκικά, για το σκοπιανό, αν συμμερίζεται τον προβληματισμό της Ελλάδος η αμερικανική πλευρά, αν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία καλής θελήσεως για τη διευθέτηση ενός ζητήματος που μας ακολουθεί δεκαετίες. Δεν ακούσαμε τίποτε για το μεταναστευτικό, που οι ΗΠΑ έχοντας τον πρωτεύοντα ρόλο στο ΝΑΤΟ έχουν μια ουσιαστική παρέμβαση. Δεν ακούσαμε τίποτε για τις προκλήσεις των Αλβανών. Για τα F16 νομίζω καλώς αναβαθμίζονται, ζούμε σε μια δύσκολη γειτονιά. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αποτρεπτική δυνατότητα, γιατί μόνον έτσι δυστυχώς στη γειτονιά μας μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη, αλλά αναμένουμε εξηγήσεις και διευκρινήσεις από πλευράς της κυβέρνησης στην εθνική αντιπροσωπεία για να μην υπάρχουν σκιές. Γιατί δυστυχώς είναι ομιχλώδης η κατάσταση, άλλα λέει η πλευρά των ΗΠΑ άλλα ακούμε από την πλευρά της κυβέρνησης.

Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=jiDnE5sB-Lw&feature=youtu.be

 

back to top