Menu
A+ A A-

Μάξιμος Θεσσαλία Τηλεόραση 1

Λάρισα, 27 Οκτωβρίου 2017


Σημεία Συνέντευξης
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση» και στην εκπομπή «Πολιτικοί Διάλογοι»
με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940
77 χρόνια από το έπος του 1940 εξακολουθούν σχεδόν 8.000 ήρωες, στρατιώτες που πολέμησαν στα βουνά της Αλβανίας και έχυσαν το αίμα τους για να μείνει η πατρίδα ελεύθερη, και πολλοί από αυτούς Θεσσαλοί -ο Γιώργος Σούρλας έχει κάνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα για το ζήτημα, στο ύψωμα 731 ήταν πολλοί οι Τρικαλινοί και οι Καρδιτσιώτες- που παραμένουν άταφοι. Είναι χρέος μας να υπενθυμίζουμε αυτήν την εκκρεμότητα προς την Αλβανία. Μιλούμε για μια χώρα που διεκδικεί την ένταξή της στην ΕΕ, μια χώρα που δοκιμάστηκε από τον κομουνισμό και ταλαιπώρησε αρκετά και την ελληνική εθνική μειονότητα που ζει στην Β. Ήπειρο. Και, δυστυχώς, εξακολουθεί να ακολουθεί αυτήν την πολιτική που είναι ύβρις προς τους νεκρούς και ύβρις προς την ιστορία. Τρόπον τινά πήρα τη σκυτάλη από τον Γιώργο τον Σούρλα, όταν αποχώρησε από το Κοινοβούλιο και κατ’ επανάληψη έχω θέσει με ερωτήσεις μου προς τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής άμυνας το ζήτημα. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και στη Β.Ήπειρο τα κοιμητήρια. Η Εκκλησία της Αλβανίας εκεί έχει έτοιμο το κοιμητήριο και, δυστυχώς τα κενοτάφια, αναμένουν τη περισυλλογή των οστών. Η συμφωνία υπάρχει και δεν υλοποιείται από την αλβανική πλευρά. Κάθε φορά τίθεται το ζήτημα από τη χώρα μας και υπαναχωρούν. Αυτό είναι αδιανόητο για τις μέρες μας. Για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα του πολέμου.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ Κ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Έχουμε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού και ακούμε από τα χείλη του προέδρου των ΗΠΑ ότι πέρα από τα καλά λόγια ένα γεγονός συγκεκριμένο. Ότι θα υπάρχει αναβάθμιση των F16 που θα στοιχίσει 2,4 δις δολ. που θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας στους Αμερικανούς. Δεν άκουσα τον πρωθυπουργό να τον διορθώνει ότι θα στοιχίσει 1,1 δις δολ. και ότι αντιστοίχως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Εμείς σε τέτοια ζητήματα δεν ασκούμε αντιπολίτευση με εύκολες κορώνες. Είπαμε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βελτιώνονται ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ, σε μια εποχή γενικότερης αστάθειας στην περιοχή, κλυδωνισμών στις αμερικανοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Γεγονός που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της Ελλάδος τη γεωστρατηγική της θέση ως ένας πυλώνα σταθερότητας για τον δυτικό κόσμο, για το ΝΑΤΟ. Άρα, η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση από μια θέση ισχύος σε σχέση με το παρελθόν, όπου οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις ήταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Θα ανέμενε ότι η ελληνική πλευρά να ανοίξει όλη την ατζέντα. Δεν ακούσαμε τίποτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το κυπριακό, για το σκοπιανό, για το μεταναστευτικό. Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για ανανέωση της μίσθωσης της βάσης της Σούδας για 5 χρόνια ή περισσότερο, γεγονός που θα έδινε μεγαλύτερη διαπραγματευτική αξία στη χώρα μας . Και όλα αυτά γιατί φοβάται ο κ. Τσίπρας να φέρει μια τέτοια συμφωνία στη Βουλή, λόγω των γνωστών συνιστωσών που έχει στο κόμμα του. Έτσι η χώρα δεν πάει μπροστά. Και είναι και περίσσευμα θράσους να έρχεται στη Βουλή και να μιλάει για fakenews από πλευράς της ΝΔ. Εμείς τον αναμένουμε να έλθει και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F16
Η χώρα πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, γιατί δυστυχώς ζούμε σε μια γειτονιά δύσκολη. Εμείς θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα ασκούσαμε κριτική στο γεγονός ότι η χώρα αναβαθμίζει το οπλοστάσιό της. Εκείνο που λέμε είναι να γίνει με διαφάνεια, να γνωρίζουμε για πόσα αεροπλάνα μιλάμε, για τι αναβάθμιση μιλάμε, σε τι βάθος χρόνου θα γίνει αυτή η αναβάθμιση, και πόσο τελικά θα στοιχίζει. Για όλα αυτά δεν γίναμε σοφότεροι ούτε από τις δηλώσεις Τραμπ ούτε σήμερα από τις διευκρινήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στην ώρα του πρωθυπουργού. Απ’ όλο αυτό πρέπει να κρατήσουμε τη προχειρότητα που υπήρξε στη διοργάνωση όλου αυτού του ταξιδιού που περισσότερο αποσκοπούσε σε μια επικοινωνιακή διαχείριση, σ’ αυτό που λέμε ευκαιρία φωτογράφησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο οβάλ γραφείο Αυτό δεν μας τιμά ως χώρα. Δεν πρέπει να γίνει μπανανία η Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Η χώρα χρεωκόπησε γιατί το 1981 ο κόσμος δεν ψήφισε αυτόν που έλεγε «δεν θέλω ου», τον αείμνηστο Ράλλη, και ψήφισε αυτόν που έλεγε έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ, και άρχισε την κοινωνική πολιτική και τους διορισμούς με δανεικά. Και το 2009 δεν ψήφισε αυτό που έλεγε ότι χρειαζόμαστε θυσίες, πάγωμα μισθών και συντάξεων για την επόμενη τριετία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση όπως και άλλες χώρες, και ψήφισε τον «κύριο λεφτά υπάρχουν». Και το 2014 βγαίναμε απ’ αυτήν την πορεία και το επιβεβαιώνει η ΕΛΣΤΑΤ, ότι είχαμε 0,7% ανάπτυξη όταν το 2011 ξεκινήσαμε με 9,1% ύφεση και μέσα σε 3 χρόνια το ισοσκελίσαμε και πήγαμε στο 0,7. Με τα βαρουφάκεια πειράματα, τα δημοψηφίσματα και όλες αυτές τις ιστορίες για αγρίους που ζήσαμε στα 2,5 χρόνια αποδείχθηκε ότι και το 2015 και το 2016 είμαστε στο 0, δηλαδή στασιμότητα, δεν υπήρξε καμία αναπτυξιακή ροπή που θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση. Δεν λέω πως δεν υπάρχει ευθύνη και στις περιόδους διακυβέρνησης της ΝΔ. Η ΝΔ υπήρξαν στιγμές που έμοιαζε με ολίγον «γαλάζιο ΠΑΣΟΚ», που ενέδωσε στο λαϊκισμό. Αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα και τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι. Έγιναν λάθη, αλλά έγιναν και βήματα, η χώρα δεν είναι η «ψωροκώσταινα» που ήταν. Κάθε γενιά ζούσε καλύτερα. Σήμερα ζούμε αυτές τις συνέπειες της άφρονος πολιτικής του Αντρέα Παπανδρέου, μιμητής του οποίου εμφανίζεται και καυχάται ο κ. Τσίπρας. Όλοι αυτοί που κάνουν τους τιμητές από την αριστερά δεν τους θυμάμαι σε καμία δική σας εκπομπή, σε καμία διαδήλωση, να λένε μη δίνετε συντάξεις πρόωρες, δεν τους θυμάμαι να λένε να είναι λελογισμένες οι αυξήσεις. Πλειοδοτούσαν, όταν δίνονταν αυξήσεις, να δοθούν τόσα και άλλα τόσα. Όχι στα 45 στα 40 κατεβάστε τις πρόωρες συντάξεις! Όχι με 15 χρόνια εργασία, πρόωρη συνταξιοδότηση, με ακόμη λιγότερη! Δεν ήταν αυτοί που έλεγαν να απλώνουμε το πάπλωμά μας όσο μας παίρνει.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Δεν νομίζω ότι τα ζητήματα ασφάλειας επιδέχονται ιδεολογικό πρόσημο. Νομίζω ότι ο μέσος τηλεθεατής αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, την έξαρση της ανομίας, την μη εφαρμογή του νόμου και της τάξης παντού. Όταν βλέπει τα δελτία ειδήσεων οι πρώτες ειδήσεις αφορούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ειδεχθή εγκλήματα, με καταστροφές σε πανεπιστήμια, με εισβολές κουκουλοφόρων, με το άβατο των Εξαρχείων που δεν είναι μόνον εκεί αλλά επεκτείνεται διαρκώς. Άρα το ζήτημα της εγκληματικότητάς είναι μια πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε να παραμείνουμε μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα κράτος δικαίου, μια αστική δημοκρατία ευρωπαϊκού τύπου. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ τα θέτουμε αυτά τα ζητήματα. Η εγκληματικότητά έχει κτυπήσει κόκκινο.
Εδώ μιλούμε και για πολιτικές αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες συμπεριφορές που τροφοδοτούν την εγκληματικότητα. Έχουμε σε μεγάλο βαθμό μια ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα. Ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, μιλώ με αστυνομικούς της γειτονιάς. Όταν μια και δυο φορές συλλαμβάνουν έναν κακοποιοί και σε σύντομο διάστημα τον ξαναβλέπουν έξω γιατί έχουν νομοθετήσει τον νόμο-έκτρωμα Παρασκευόπουλου, φυλακίζεται για 20 χρόνια και σε 2 χρόνια είναι έξω, τότε πλήττεται και το ηθικό τους. Όταν έχεις τον «νόμο Γαβρόγλου», που επαναφέρει το άσυλο της ανομίας σε όλη του την έκταση στα Πανεπιστήμια, που γίνονται άντρα της ανομίας και εγκληματικών ενεργειών. Ακούμε την κραυγή αγωνίας φοιτητών του ΑΠΘ για διακίνηση ναρκωτικών, στην ΑΣΟΕΕ πάει άτομο με αναπηρία να μιλήσει εκδήλωση και ξυλοφορτώνεται από τέτοιες ομάδες και δεν υπάρχει μια γενική κατακραυγή αυτών των ενεργειών και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Όταν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με στοργή τις λεγόμενες «συλλογικότητες», όπως τις αποκαλεί ο κ. Τόσκας. Ομάδες όπως του Ρουβίκωνα, που μας εκθέτουν διεθνώς γιατί φθάνουν σε σημείο να κάνουν καταλήψεις σε πρεσβείες ξένων κρατών, να βιαιοπραγούν, να δίνουν την εικόνα ότι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Μπήκαν σε κρατικό νοσοκομείο, στον Ευαγγελισμό, καταφερόμενοι κατά ιατρού ότι ελάμβανε φακελάκι. Θα πρέπει να κριθεί από τα αρμόδια όργανα, αλλά δεν μπορεί να πάμε σε λαϊκά δικαστήρια. Ο δρόμος αυτός είναι ολισθηρός. Μου θυμίζει αυτό που είχα ακούσει όταν σκοτώθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης, ότι καλά του έκαναν. Αν φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο...
Στην Ελλάδα υπάρχουν σκάνδαλα αλλά και σκανδαλολογία. Υπήρξε υποτίθεται το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά δεν είδα καμία εξέλιξη. Αντιθέτως αυτοί που έβγαιναν κα κατηγορούσαν τον Ρουσόπουλο και άλλους πλήρωσαν και αγωγές. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποια μέσα βαπτίζουν μια υπόθεση σκάνδαλο είναι σκάνδαλο, όταν στη συνέχεια η δικαιοσύνη αποδεικνύει ότι δεν ήταν σκάνδαλο και επιδικάζει και πρόστιμα, όπως έγινε στη περίπτωση του Βατοπεδίου σε δημοσιογράφους του ALPHA.

Μάξιμος Θεσσαλία Τηλεόραση 2


ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ 16
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος να ανοίξουν όλα τα θέματα που βάζει η κάθε πολιτική δύναμη. Εμείς βάζουμε το άρθρο 16 που αφορά το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επιμένει σε αυτόν τον αναχρονιστικό θεσμό. Όλες οι χώρες έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα που θα μπορούσε λόγω της ιστορίας της να είναι ένα παγκόσμιο κέντρο φοιτητών αντί να εξάγει ακόμη φοιτητές. Ας πει η κυβέρνηση ότι είναι αναθεωρητέα τα άρθρα και στο τέλος ας κρίνει ο ελληνικός λαός σε ποιόν θα δώσει την πλειοψηφία ποιά θα είναι η σύνθεση στις επόμενες εκλογές. Έτσι ώστε η επόμενη βουλή να αποφασίσει. Άρα να συμφωνήσουμε σε βασικές κατευθύνσεις. Έχει φθαρεί το κεφάλαιο της πολιτικής από τέτοιες συμπεριφορές του παρελθόντος .

Η ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Το δημογραφικό είναι θρυαλλίδα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Συγκροτήθηκε πρόσφατα η Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό και από πλευράς ΝΔ έχω οριστεί αντιπρόεδρος αυτής της επιτροπής. Είχαμε ακρόαση διάφορων φορέων που παρουσίασαν τα δεδομένα ψυχρά και πραγματικά ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Ο κ. Φίλης θεώρησε ότι ήταν υπερβολική η αναφορά μου ότι είναι μείζον εθνικό ζήτημα το δημογραφικό και ότι όλα αυτά εντάσσονται σε μια συντηρητική ατζέντα. Με τους ρυθμούς που πάμε, όμως, η χώρα θα βρεθεί σε μείζονα κρίση και στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό σύστημα και στο σύστημα υγείας και πρόνοιας. Ο πληθυσμός γηράσκει με γρήγορους ρυθμούς Η ανανέωση ακόμη και από μετανάστες έχει ξεπεράσει τα όρια της. Όσοι έρχονται θέλουν να φύγουν προς τα βόρεια. Η προσέγγιση έχει ξεπεραστεί διότι δεν είναι εύκολη η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων. Άμεσα μέτρα μπορούν να ληφθούν, μέτρα όπως αυτά που ελήφθησαν και το 2004 από την κυβέρνηση Καραμανλή: Επιδοματική πολιτική στο τρίτο παιδί, πρόσβαση στο δημόσιο κ.λπ..


ΓΙΑ ΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τι ακούσαμε για τη λεγόμενη παραγωγική Ελλάδα εκτός από εκθέσεις ιδεών Το μόνο που κράτησα από την ομιλία του κ Τσίπρα -και μακάρι να υλοποιηθεί- είναι η παραχώρηση δύο στρατοπέδων στο Δήμο Λαρισαίων. Για τον συνταγματικό ορίζοντα αυτής της κυβέρνησης, που είναι δύο χρόνια -η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα είναι νωρίτερα- συγκεκριμένα πράγματα δεν άκουσα. Εκείνο που μένει ως πικρή γεύση για την Θεσσαλία είναι για τον Αχελώο. Μπορεί κάποιος να δει που βρίσκονται τα έργα, που πέρασαν από 40 κύματα. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα, θα τα αφήσουμε στη μέση, θα μείνουν κουφάρια; θα πληρώσουμε και από πάνω να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον; Ποια είναι η λύση που προτείνουν; Στην πολιτική καλείσαι να λάβεις απαντήσεις σε συγκεκριμένο χρόνο με συγκεκριμένα δεδομένα. Ας ξεπεράσουμετις ιδεοληψίες. Δεν αποκλείει κανείς τα εναλλακτικά έργα που λένε. Αλλά όταν λένε ότι θα χρειαστούν για τα έργα αυτά 5 χρόνια για μελέτες, πόσο δε για την υλοποίησή τους και την εξεύρεση πόρων. Εδώ έχουμε ένα έργο που είναι στη μέση ή στα τελειώματά του. Ας τρέξουμε για την υλοποίησή του και εδώ είμαστε για τα παράλληλα έργα.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:
http://www.thessaliatv.gr/videos/9252/politikoi-dialogoimaksimos-xarakopoulso-27-10-2017/

back to top