Menu
A+ A A-

Μάξιμος ASTRATV

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2017

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ASTRA
και στον δημοσιογράφο Αποστόλη Ράιδο

ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Στα δελτία ειδήσεων καθημερινά τα βασικά τους θέματα είναι για την έξαρση της εγκληματικότητας, που κτυπάει κόκκινο. Η ΝΔ το επισημαίνει εδώ και καιρό. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κωφεύει και κρύβεται, κυριολεκτικά, τα τελευταία 24ωρα πίσω απ’ τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Έχουμε οργανωμένες συμμορίες, εγκληματικές οργανώσεις, διακίνηση καλάσνικοφ, ανθρώπους που εκτελούν συμβόλαια θανάτου. Η χώρα διολισθαίνει καθημερινά, χωρίς υπερβολή, από μια ευρωπαϊκή συντεταγμένη πολιτεία σε ένα κρατικό μόρφωμα τύπου Λατινικής Αμερικής. Αυτός ο κατήφορος δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να μπει ένα στοπ. Να θελήσουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τα προβλήματα.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή είναι μια ιδεοληπτική κυβέρνηση, διότι για την έξαρση της εγκληματικότητας ευθύνεται, εν πολλοίς, και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Έχουμε το γνωστό νόμο-έκτρωμα Παρασκευόπουλου. Φυλακίστηκε ένας για 20 χρόνια και βγήκε με 2,5 χρόνια έκτιση ποινής. Πέρα από τη βαριά εγκληματικότητα έχουμε τις ιδεοληψίες αυτής της κυβέρνησης, με όλες αυτές τις «συλλογικότητες», όπως τις ονοματίζει ο κ. Τόσκας. Βλέπουμε την έξαρση της εγκληματικότητας από τους κουκουλοφόρους που απειλούν, τρομοκρατούν, στιγματίζουν καθηγητές ως φασίστες. Φθάσαμε στο σημείο να έχουμε εξειδικευμένες ομάδες αναρχικών που στρέφονται κατά των κρεοπωλών, των petshop,γιατί διαφωνούν με την κατανάλωση κρέατος. Δηλαδή, το πράγμα ξεφεύγει πιά, είναι για γέλια και για κλάματα.
Έχουμε μια κυβέρνηση που χαϊδεύει τις διάφορου είδους «συλλογικότητες», μια κυβέρνηση που νομοθέτησε και έφερε το άσυλο της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ουσιαστικά χώροι παραβατικότητας. Μπαίνουν μέσα στα άσυλα ανομίας -και όχι ιδεών- κάθε είδους εγκληματική δραστηριότητα. Στο ΑΠΘ έχουμε κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές ότι γίνεται άγρια διακίνηση ναρκωτικών και ο υπουργός Παιδείας βγαίνει και μιλάει για «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» που θα πρέπει να δώσει τη λύση. Έχουμε, όπως είπαμε, νόμους σαν αυτό το έκτρωμα Παρασκευόπουλου που βγάζει εγκληματίες σε σύντομο χρονικό διάστημα Έχουμε ανακύκλωση εγκληματικότητας.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΑΣ
Από ένα σημείο και μετά πλήττεται και το φρόνημα των λειτουργών της δημόσιας τάξης. Αν οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τα ίδια πρόσωπα και σε σύντομο διάστημα ξαναχρειάζεται να τα συλλάβουν και το ηθικό τους πλήττεται από αυτό. Από εκεί και πέρα είναι υπαρκτά τα ζητήματα και για τον γερασμένο στόλο -που δεν ήταν ποτέ σ΄αυτόν τον βαθμό- και για τις ενδοεπικοινωνίες. Έχουμε ασυρμάτους προηγούμενης γενιάς. Το έγκλημα είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Όλ’ αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μισθολόγιο και τις αμοιβές των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Επ’ αυτών έχουμε πει ότι βεβαίως περνούμε μια περίοδο κρίσης, και όλοι είμαστε πιο συγκρατημένοι όταν μιλούμε για οικονομικά, αλλά ένα ευνομούμενο κράτος κάνει τις επιλογές του και ιεραρχεί τις ανάγκες του. Και το ζήτημα της ασφάλειας για εμάς είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Το είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν επισκεφθήκαμε το ΑΤ Πεύκης που δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας, είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Και εμείς ως παράταξη δεσμευόμαστε ότι θα το διασφαλίσουμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Νομίζω ότι από τη συζήτηση που έγινε στην ώρα του πρωθυπουργού αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο η προχειρότητα που στήθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Από τη δεκαετία του 1950, που μελετούμε επισκέψεις πρωθυπουργών της χώρας στις ΗΠΑ, από τον εθνάρχη Κ. Καραμανλή, υπήρχε ένας σχεδιασμός, ξέραμε ποια ήτα τα θέματα που θα βάλουμε στην ατζέντα, υπήρχε μια διαπραγμάτευση, μια προετοιμασία, και γινόταν το ταξίδι. Η προχειρότητα φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο και από όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην «Ώρα του πρωθυπουργού». Μίλησε για δεδομένα και για γεγονότα, αλλά πέρα από ευχές από πλευράς ΗΠΑ και προέδρου Τραμπ δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο. Το συγκεκριμένο που ακούσαμε από τον κ. Τραμπ ήταν ότι η επένδυση για τα F16 θα στοιχίσει 2,4 δις δολ. και θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε Αμερικανούς πολίτες.
Ότι η χώρα πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις η ΝΔ θα είναι η τελευταία που διαφωνήσει. Βεβαίως η χώρα χρειάζεται να έχει ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα γιατί ζούμε σε μια δύσκολη γειτονιά, έχουμε δυστυχώς να αντιμετωπίσουμε έναν δύστροπο εξ ανατολών γείτονα που συνεχώς βάζει ζητήματα στο τραπέζι των διεκδικήσεων. Άρα για να διασφαλίσεις την ειρηνική συνύπαρξη, την εθνική ακεραιότητα και την ειρήνη χρειάζεται να έχεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Αλλά από εκεί και πέρα έχουμε μια σειρά ζητημάτων στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για τα οποία προσβλέπουμε στην αποφασιστική παρέμβαση των ΗΠΑ ως σύμμαχό μας σε όλες τις διενέξεις που έχουμε στην περιοχή. Για τα ελληνοτουρκικά το κυπριακό, το σκοπιανό, το μεταναστευτικό. Δεν ακούσαμε τίποτε, καμία συμφωνία, ούτε ένας λόγος ενθαρρυντικός από πλευράς Αμερικανών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Και η κυβέρνηση αυτή λόγω των ιδεοληψιών της δεν αξιοποίησε και το «χαρτί» της Σούδας. Θα μπορούσαμε να είχαμε μια πιο μακροχρόνια υπενοικίαση της βάσεως στις ΗΠΑ με ανταλλάγματα επ’ ωφελεία της χώρας. Επειδή δεν τολμά λόγω της ρητορείας που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός που φώναζε έξω από την αμερικανική πρεσβεία κάθε χρόνο. Και μένει να δούμε φέτος τι συνθήματα θα ακουστούν στην πορεία της 17 Νοεμβρίου…

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Για την Καταλονία πιστεύω ότι αν αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ της Ευρώπης δεν ξέρω που θα καταλήξει. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπάρχουν μειονότητες. Αν κάθε μια από αυτές ζητάει την απόσχισή της, δεν ξέρω πόσο λειτουργική θα είναι η Ευρώπη. Ο ίδιος ο Γιούνκερ είπε ότι προτιμώ μια Ευρώπη όπως είναι σήμερα, παρά μια Ευρώπη με 90 κράτη. Περιμένω για το ζήτημα αυτό όλες οι πλευρές στη χώρα μας να είναι πιο υπεύθυνες και πιο σοβαρές και η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα όπως είχε κάνει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Ήταν μια κατάκτηση, τις τελευταίες δεκαετίες, το γεγονός ότι πριν την 28η Οκτωβρίου έμπαινε το 70% της ενιαίας ενίσχυσης και το υπόλοιπο 30% έμπαινε στις παραμονές των Χριστουγέννων. Ήταν μια ένεση ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο για την προετοιμασία των φθινοπωρινών καλλιεργειών. Τα ανέμεναν αυτά τα λεφτά με ακόμη μεγαλύτερη προσδοκία οι αγρότες γιατί περνούμε αυτή τη δύσκολη περίοδο με υψηλό κόστος παραγωγής, με υπερφορολόγηση, με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, με κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως ήταν το αγροτικό πετρέλαιο. Όλα αυτά είναι έργα και ημέρες των 2,5 ετών ΣΥΡΙΖΑ -να τα θυμόμαστε αυτά. Λοιπόν, τα ανέμεναν αυτά τα λεφτά και προφανώς είναι πολύ ενοχλημένοι γιατί τα βρήκαν «ψαλιδισμένα». Η ΝΔ τοποθετήθηκε δια της αρμόδιας τομεάρχη τις προηγούμενες ημέρες. Δεν έχω ακούσει κάποια εξήγηση, κάποια διευκρίνηση από τον λαλίστατο κατά τ’ άλλα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Ήλθαν πριν λίγες ημέρες εδώ, τάζανε ανώγεια και κατώγεια, αλλά για τα συγκεκριμένα, όταν φθάνει το θέμα στη «ταμπακέρα», δεν ακούμε συγκεκριμένες διευκρινήσεις. Εκείνο που εγώ μπορώ να πω είναι ότι αυτήν την ώρα χρειάζεται μια σοβαρή συγκροτημένη αγροτική πολιτική. Η ΝΔ στις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει το προσυνέδριό της στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Θα είναι και ο κ. Μητσοτάκης εκεί, όπου θα υπάρξει ειδική θεματική ενότητα για τον πρωτογενή τομέα και τις δικές μας θέσεις για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

 

back to top