Menu
A+ A A-

ΣΚΑΙ 100.3

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Συνέντευξη
αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη,
βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ στην εκπομπή «24 ΩΡΕΣ ΣΚΑΙ»
και στον δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε.

 Βρήκε ο Κυριάκος να κάνει τη συζήτηση για την εγκληματικότητα, που η κυβέρνηση έχει πιάσει τους δολοφόνους του Ζαφειρόπουλου, έχει πιάσει τον τρομοκράτη, τα σαρώνει όλα, και βρήκε μέρα να πάει να το συζητήσει...

Νομίζω ότι είναι πιο επίκαιρο μετά από αυτές τις εξελίξεις ότι στην ώρα του πρωθυπουργού καλείται ο κ. Τσίπρας να απαντήσει για το πρόβλημα της ανομίας και της εγκληματικότητας. Αυτά που μνημονεύσατε δείχνουν τον επαγγελματισμό με τον οποίο κινείται η ελληνική αστυνομία. Οι επιτυχίες αυτές στο ποινικό κομμάτι φωτίζουν ακόμη περισσότερο την ανοχή, αν όχι τη στοργή, στην ανομία που προκαλούν οι διάφορες ‘‘συλλογικότητες’’. Η ΕΛΑΣ με αυταπάρνηση επιτελεί το καθήκον της και δίνει καθημερινά τη μάχη και κόβει αρκετά πόδια από τη σαρανταποδαρούσα της ανομίας, για να θυμηθούμε τον κ. Τσακαλώτο, αλλά η σαρανταποδαρούσα με την ανοχή της κυβέρνησης γρήγορα αναρρώνει και αντεπιτίθεται. Νομίζω ότι η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες όχι μόνον στην Αθήνα αλλά σε όλη τη χώρα είναι οδυνηρή. Έχουμε εγκληματικά στοιχεία που βγαίνουν από τις φυλακές με τον νόμο-έκτρωμα Παρασκευόπουλου, έχουμε τα χαϊδεμένα παιδιά του Ρουβίκωνα, κάθε τόσο με καταδρομικές επιθέσεις σε Νοσοκομεία σε δημόσιους οργανισμούς ακόμη και σε πρεσβείες, όπως της Ισπανίας. Σε καθημερινή βάση έχουμε πάρτι μολότοφ στο άβατο των Εξαρχείων, στο οποίο οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην Χ. Τρικούπη και στο Πολυτεχνείο μάλλον ως συνοριακά φυλάκια λειτουργούν σε αυτό το ιδιαίτερο καθεστώς του Εξαρχιστάν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στα πανεπιστήμια έχουμε τις ορδές των γνωστών αγνώστων, οι οποίες αποχαλινωμένες πλήρως από τον νόμο Γαβρόγλου, που έχει ενισχύσει την ασυδοσία του ασύλου, κτυπούν φοιτητές, καθηγητές, ακόμη και ΑΜΕΑ. Το ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Οι ‘‘συλλογικότητες’’ που βομβαρδίζουν αστυνομικά τμήματα…

Ναι, αλλά λέει η κυβέρνηση, πώς συγχαίρεις την ΕΛΑΣ για τις επιτυχίες της για τη σύλληψη των απαγωγέων του κ. Λεμπιδάκη, και από την άλλη εγκαλείς την ΕΛΑΣ ότι δεν πάει να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα.

Αντιθέτως, συγχαίρουμε την ΕΛΑΣ για τις επιτυχίες της που με επαγγελματισμό, αυτοθυσία και αυταπάρνηση επιτελεί το καθήκον της στη δύσκολη αυτή οικονομική κρίση με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, με το γερασμένο στόλο, με τις προβληματικές ενδοεπικοινωνίες. Το ότι δεν έχουμε συνολική αντιμετώπιση της ανομίας στη χώρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση που νομοθετεί, βάζοντας προσκόμματα στο έργο της ΕΛΑΣ. Για παράδειγμα ο νόμος Παρασκευόπουλου, δεν μπορεί να συλλαμβάνονται δύο και τρεις φορές στυγνοί εγκληματίες και να βγαίνουν σύντομα έξω. Αυτό πλήττει και το ηθικό των αστυνομικών. Έχουμε μια ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα. Οι ίδιοι άνθρωποι βγαίνουν έξω και ξαναεγκληματούν. Έχουμε πολλές περιπτώσεις τέτοιες. Σας μνημόνευσα τον νόμο Γαβρόγλου, που δημιουργεί πανεπιστήμια άντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών.

Αν καταλαβαίνω καλά ο κ. πρωθυπουργός θα βγάλει σήμερα θέματα που αφορούν στην ΝΔ. Δηλαδή θα ξαναθυμίσει την υπόθεση Ζήμενς και θα επικαλεστεί αυτές τις αποκαλύψεις για τον κ. Αυγενάκη.

Τα περί αποκαλύψεων για Ζήμενς είναι περυσινά ξινά σταφύλια. Νομίζω ότι έχουν απαντηθεί . Για δε αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας έχει δώσει διευκρινήσεις ο κ. Αυγενάκης, και μάλιστα έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη. Αν έχει να πει κάτι παραπάνω επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας ευχαρίστως να το ακούσουμε. Αλλά αυτό είναι ‘‘πετώ την μπάλα στην εξέδρα’’. Εδώ εγκαλείται για συγκεκριμένα ζητήματα και τι ο ίδιος έχει πράξει. Και συνεχίζοντας αυτή την κουβέντα, και τι εμείς θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ανομίας που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τη χώρα: Πέρα από την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, μνημόνευσα τον νόμο-Παρασκευόπουλου και τον νόμο-Γαβρόγλου, χρειαζόμαστε και φυλακές υψίστης ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν να πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι μέσα από τις φυλακές λειτουργούν οι αρχηγοί των εγκληματικών οργανώσεων, δίνουν εντολές για συμβόλαια θανάτου. Εγώ θυμάμαι με τον Απόστολο Κακλαμάνη μέσα στη βουλή είχαμε ‘‘κόφτη’’ και δεν μπορούσαμε να πιάσουμε το κινητό μας. Δεν είναι δυνατόν μέσα από τις φυλακές να δίνουν οδηγίες ποιους να εκτελέσουν, ποιους να εκβιάσουν, ποιους να τρομοκρατήσουν.

Πιστεύετε ότι η ΝΔ έχει καθαρίσει με την υπόθεση Ζήμενς; Μήπως λειτουργεί στο θυμικό κάποιων ανθρώπων που είναι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση ότι λειτουργεί ακόμη αυτή η ιστορία, και ότι η ΝΔ είναι εκτεθειμένη;

Πες πες πάντα κάτι μένει. Δυστυχώς, αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια στην Ελλάδα. Εγώ ξέρω ότι μια ολόκληρη κυβέρνηση, η κυβέρνηση Καραμανλή, έπεσε από το λεγόμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τελικώς είδαμε που κατέληξε αυτή η υπόθεση. Αντιθέτως, αυτοί που εμφανίζονταν ως δημόσιοι κατήγοροι πλήρωσαν και αγωγές στον Θοδωρή Ρουσόπουλο. Στην Ελλάδα ζούμε σε μια αχλή σκανδαλολογίας. Υπάρχουν σκάνδαλα που πρέπει η πολιτεία, τα επίσημα όργανα να τα διαλευκάνουν κάθε φορά και να επιβάλουν και παραδειγματικές ποινές. Υπάρχει και η σκανδαλολογία που δηλητηριάζει το σύνολο της πολιτικής ζωής. Δε ωφελεί ούτε αυτούς που εμφανίζονται ως κατήγοροι. Δείτε τι κατάληξη είχε το ΠΑΣΟΚ, που πρωτοστατούσε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, βαπτίζοντάς το σκάνδαλο. Εγώ θα περιμένω από τον πρωθυπουργό να μην εμφανιστεί και αυτή την φορά, όπως πριν λίγους μήνες επιχειρώντας να υποτιμήσει το ζήτημα λέγοντας ότι δεν είναι επίκαιρο, δεν είναι μείζον, να μην χρησιμοποιήσει την φρασεολογία του υπουργού του, του κ. Τόσκα, ότι όλα αυτά είναι προπαγάνδα και αποκυήματα της φαντασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ. Επιτέλους να αντιμετωπίσει συγκροτημένα το πρόβλημα, γιατί δυστυχώς η ανασφάλεια έχει έλθει και έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην πρωτεύουσα και σε όλη τη χώρα. Δεν ξέρω ο υπουργός τι λέει, αλλά δύσκολα κανείς το σούρουπο μπορεί να περπατήσει, χωρίς να είναι καχύποπτος, από την Ομόνοια μέχρι το Πεδίο του Άρεως, και σε όλες αυτές τις συνοικίες. Για μας το ζήτημα της ασφάλειας είναι μείζον θεμελιώδες δικαίωμα. Δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια.

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στο άρθρο του στην Καθημερινή λέει ότι κυκλοφορεί ευρέως μια διαπίστωση ότι «δεν τραβάει ο Κυριάκος». Στήνεται ένα σκηνικό, παρ’ ότι είναι μπροστά 13 μονάδες στις δημοσκοπήσεις ότι δεν τραβάει.

Εγώ δεν το διαπιστώνω αυτό, αλλά, αντίθετα, όπου πάει ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει πρωθυπουργός. Σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφεται ένα προβάδισμα πρωτόγνωρο, κυρίως στην καταλληλότητα πρωθυπουργού. Θυμόσαστε ότι το ερώτημα αυτό περί καταλληλότητας πρωθυπουργού στην Ελλάδα το ανακαλύψαμε πρώτη φορά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, την περίοδο 2000-2004, όταν όλες οι έρευνες έδειχναν ότι η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή θα κερδίσει τις εκλογές και τότε εφευρέθηκε αυτός ο δείκτης της καταλληλότητας του πρωθυπουργού, που πάντα ευνοεί αυτόν που είναι ήδη πρωθυπουργός, προκειμένου να ισορροπούν στα ΜΜΕ οι εντυπώσεις. Τώρα, και σε αυτήν την παράμετρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά. Τώρα, αυτοί που ενοχλούνται, που δυσαρεστούνται, πάντα θα υπάρχου στα μεγάλα κόμματα εξουσίας. Δεν νομίζω, όμως, ότι όλ’ αυτά μπορούν να ανακόψουν την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία,. Δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός της χώρας. Ο τελικός λογαριασμός έχει σημασία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μήπως υπεκφεύγει λίγο του ρόλου του

Δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου. Δεν έχω κάποια επίσημη δήλωση, κάποια αναφορά του ΠτΔ για να κάνω κάποια κριτική.

Το ηχητικό της συνέντευξης στον ΣΚΑΙ:
https://youtu.be/PKF4GLzW4Cs

back to top