Menu
A+ A A-

ΒΡΑΔΥΝΗ 1

Συνέντευξη
Αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος για τη Ν.Δ.»

Στα ζητήματα ανομίας στη χώρα αναφέρθηκε ο βουλευτής Λάρισας και αν. τομεάρχρης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ». «Η αιτία του κακού είναι οι ιδεοληψίες που κατατρύχουν τους κυβερνώντες, που τους εμποδίζουν να αντικρίσουν την πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το ότι η ανομία βασιλεύει όχι μόνο στον κ. Τόσκα, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που δίνει τον τόνο υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια δεν είναι μείζον ζήτημα και όλα βαίνουν καλώς», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τόσκας, γιατί «έχει προσωπικά τεράστια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει». Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για διανομή κοινωνικού μερίσματος επεσήμανε ότι οι κυβερνώντες «θέλουν να εξαγοράσουν ψήφους, γιατί βλέπουν την κατάρρευση προ των πυλών», και διευκρίνισε: «Εμείς σ’ αυτό δεν θα συναινέσουμε». Τέλος, όσον αφορά την κριτική του κ. Τσίπρα για την εμπλοκή του ονόματος της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη στα «Paradise Papers», τόνισε ότι «η σκανδαλολογία είναι το δεύτερο “χαρτί” που παίζουν τα “μαγειρεία” του Μαξίμου. Ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να θολώσουν τα νερά και να προκαλέσουν πόλωση και διχασμό».

Κύριε Χαρακόπουλε, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το θέμα της ασφάλειας και την πρόσφατη επίθεση στα ΜΑΤ που βρίσκονται στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας; Αυτός είναι η αιτία του… κακού;

«Η αιτία του κακού είναι οι ιδεοληψίες που κατατρύχουν τους κυβερνώντες, που τους εμποδίζουν να αντικρίσουν την πραγματικότητα. Είναι η εμμονή τους να παριστάνουν τους “προοδευτικούς”, επιτρέποντας στην ανομία να βασιλεύει. Είναι οι αποφάσεις τους που κάνουν το νόμο “λάστιχο”, για να μπορούν οι κάθε είδους “συλλογικότητες” τύπου “Ρουβίκωνα”, να επιδίδονται σε επαναστατική γυμναστική. Είναι η ατολμία τους να κοπεί ο γόρδιος δεσμός με το άβατο των Εξαρχείων, που έχει εξαχρειώσει κάθε φύσεως “μπαχαλάκηδες” και τρομοκράτες.
Ο κ. Τόσκας έχει, βεβαίως, και προσωπικά τεράστια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Το χειρότερο είναι ότι παριστάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει, όταν όλη η χώρα βοά. Σ’ αυτήν την κυβέρνηση, όμως, κανείς δεν παίρνει διαζύγιο με την “καρέκλα” της εξουσίας».

Θεωρείτε δηλαδή ότι το ζήτημα της ανομίας είναι ευθύνη ενός ανθρώπου ή θέμα κεντρικής πολιτικής;

«Όσα βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα ενός πλέγματος αποφάσεων και παραλείψεων που διέπονται από την ίδια λογική. Ο κ. Τόσκας δεν αφήνει τους αστυνομικούς να συλλάβουν τους γνωστούς-αγνώστους. Ο κ. Γαβρόγλου επεκτείνει το άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια, που αφήνει ανεξέλεγκτες ορδές τραμπούκων να τρομοκρατούν και ναρκομανείς να κάνουν χρήση ουσιών μέσα σε αμφιθέατρα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρνει νόμους για να βγαίνουν στο άψε-σβήσε από τις φυλακές στυγνοί εγκληματίες. Αλλά, εν τέλει, είναι ο πρωθυπουργός αυτός που δίνει τον τόνο υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια δεν είναι μείζον ζήτημα και όλα βαίνουν καλώς!».

Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που θα κάνει η Ν.Δ., αν γίνει κυβέρνηση, στο ζήτημα της ασφάλειας;

«Ο νόμος και η ασφάλεια βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Ήδη καταθέσαμε τροπολογία για κατάργηση του εκτρωματικού νόμου Παρασκευόπουλου, καθώς και για τη λειτουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Χωρίς νησίδες ανομίας, χωρίς άσυλα και άβατα. Ο νόμος θα ισχύει για όλους σε κάθε γωνιά της χώρας».

Τι πρέπει να αλλάξει στον Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα;

«Πρωτίστως, πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου. Αποδείχθηκε, στην πράξη, ότι αυτό που προκαλεί είναι η ανακύκλωση του εγκλήματος. Με τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας τα παραβατικά στοιχεία βγαίνοντας από τις φυλακές υποπίπτουν εκ νέου σε πράξεις ανομίας, ακόμη και σε ειδεχθή εγκλήματα».

Και ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε στην αρχή ότι πρέπει να καταργηθεί, αν και μετά ανασκεύασε. Πώς το σχολιάζετε;

«Οι αρχικές του δηλώσεις αντικατόπτριζαν πράγματι την αλήθεια. Ίσως και ο ίδιος να αντιλήφθηκε το κακό που έχει προξενήσει με τις ιδεοληψίες του. Και μάλιστα παραδέχθηκε ότι είχε δίκιο ο κ. Μητσοτάκης, δύο ημέρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή, όπου ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο. Το πλήγμα για το Μαξίμου ήταν βαρύ και ανάγκασαν, προφανώς, τον πρώην υπουργό να ανασκευάσει την επομένη. Η αλήθεια, όμως, ακούστηκε, και τώρα δεν κρύβεται».

Η Ν.Δ. καταθέτει δική της πρόταση για τη χορήγηση του υπερ-πλεονάσματος. Τι θα κάνετε, όμως, με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος; Θα τη ψηφίσετε, ναι ή όχι;

«Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση υπόσχεται να μοιράσει χρήματα που προέρχονται από την αγριότερη φορολογία που έχει γνωρίσει ο τόπος. Στράγγιξε κυριολεκτικά τις παραγωγικές τάξεις, όχι προς χάριν των δημοσιονομικών αναγκών και της ανάπτυξης. Σάρωσε τα πάντα για να μπορέσει να κάνει δημαγωγική πολιτική. Θέλει να εξαγοράσει ψήφους, γιατί βλέπει την κατάρρευση προ των πυλών. Εμείς σ’ αυτό δεν θα συναινέσουμε».

Με αφορμή τη συμμετοχή της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη σε εταιρία που εμφανίζεται στα «Paradise Papers» ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στη Ν.Δ. Τι απαντάτε;

«Αυτό είναι το δεύτερο “χαρτί” που παίζουν τα “μαγειρεία” του Μαξίμου: η σκανδαλολογία. Η αποτυχία όλων των πολιτικών τους έχει κάνει την ελληνική κοινωνία, πλην των ευνοημένων, να τους γυρίσει την πλάτη. Ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να “θολώσουν τα νερά” και να προκαλέσουν πόλωση και διχασμό».

Γιατί η Ν.Δ. αμφισβητεί την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια που επικαλείται ο κ. Τσίπρας;

«Γιατί πρόκειται για ένα ακόμη “παραμύθι”, από αυτά τα οποία συνηθίζει “να σερβίρει” αυτή η κυβέρνηση. Δυστυχώς, με ψέματα πήραν την εξουσία, λέγοντας ψέματα θα φύγουν και από αυτήν. Τα αισιόδοξα αφηγήματα που κατασκευάζουν δεν θα γίνουν σανίδα σωτηρίας τους. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και εκδικείται. Ποια “καθαρότητα” έχει μια Οικονομία που θα βρίσκεται σε συνεχή εποπτεία, που θα έχει τη δημόσια περιουσία της σε ένα αιωνόβιο υπερταμείο, που θα πρέπει να παράγει υπέρογκα πλεονάσματα; Ή στην “καθαρότητα” περιλαμβάνονται τα “τσεκούρια” που θα πέσουν στις συντάξεις και στους μισθούς με τις υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου το 2019 και το 2020;».

Εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε εκλογικό αιφνιδιασμό;

«Τέτοιους εξουσιολάγνους δεν νομίζω να ξαναγνώρισε ο τόπος. Οι καρέκλες τους είναι η υπέρτερη αξία τους. Θα ήθελαν να μείνουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό που προβλέπεται συνταγματικά. Ωστόσο, επειδή τα αδιέξοδα της πολιτικής τους πολλαπλασιάζονται, και παρά την εύνοια που απολαμβάνουν από διάφορους κύκλους, ίσως αναγκαστούν να καταφύγουν στις κάλπες νωρίτερα».

Αν η Ν.Δ. κερδίσει τις επόμενες εκλογές αλλά δεν πετύχει αυτοδυναμία, θα είναι πρόβλημα για αυτή;

«Με τις έως τώρα ενδείξεις η αυτοδυναμία είναι ένας εφικτός στόχος για τη Ν.Δ. Το εισπράττω και από την καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο, και ιδιαίτερα τους πολίτες της Λάρισας. Οι αγρότες δεινοπαθούν, κυριολεκτικά, από την κυβερνητική φοροκαταιγίδα εναντίον τους, και προσδοκούν την αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύω ότι η Ν.Δ. θα επιδιώξει την κυβερνητική συνεργασία με δυνάμεις που έχουν ανάλογους στόχους. Η ανοικοδόμηση της χώρας στη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή απαιτεί ένα τεράστιο έργο από πολλά “χέρια”».

Είπε για
Αλέξης Τσίπρας:
«Επιτομή του πολιτικού δημαγωγού. Χάριν της εξουσίας ακολουθεί πιστά το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”».

Πάνος Καμμένος:
«Εκτός από αναξιοπιστία και καιροσκοπισμό διακρίνεται και από παρορμητισμό, που τον καθιστούν ακατάλληλο για την ευαίσθητη θέση που κατέχει».

Νίκος Τόσκας:
«Η Πολιτεία του ως υπουργού χαρακτηρίζεται από σκανδαλώδη ανοχή προς την ανομία και σαφή έλλειψη αισθήματος ευθύνης».

back to top