Menu
A+ A A-

τηλεοραση Βουλης 1

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΗ»
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ

Σκιές στις συναλλαγές με την πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία
Επιτρέψτε μου να ευχηθώ στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σε όσους υπηρετούν χρόνια πολλά. Ζούμε σε μια δύσκολη γειτονιά, χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για να έχουμε αποτρεπτική ικανότητα. Για να έχεις ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεσαι για τα χειρότερα. Επειδή χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει το υπουργείο Εθνική Άμυνας να μπαίνει στην πολιτική διελκυστίνδα. Δυστυχώς, η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου δίνει αφορμές: όλη αυτή η συζήτηση για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, το αν υπάρχει διακρατική συμφωνία, το αν ο μεσάζων είναι όντως μεσάζων της Σ. Αραβίας ή άλλης χώρας. Όλ’ αυτά έχουν δημιουργήσει «βαριές σκιές» για το πρόσωπο του υπουργού της Εθνικής Άμυνας, και νομίζω ότι πρέπει να δοθούν για όλα αυτά πειστικές απαντήσεις. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός επιμένει να σιωπά για όλα αυτά που φέρεται να βαρύνουν τον κυβερνητικό του εταίρο. Αντιθέτως, βλέπουμε μια σειρά από αποκαλύψεις που δημιουργούν σκιές και ερωτηματικά. Αναμένουμε να έλθει στη Βουλή και να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Προϋπολογισμός περικοπών και φόρων
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και αρχίζει η συζήτησή του στις 18.12, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιφέρει νέες περικοπές, νέες μειώσεις βαριά φορολογία. Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι φέρνει νέες περικοπές με τα μισθολόγια, οδηγεί στην κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140 χιλιάδες συνταξιούχους, οδηγεί σε δραματική μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης. Θυμάμαι ότι επί των ημερών μας δίναμε κάπου 200 εκ. επίδομα θέρμανσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και τότε περίσσευε η σπέκουλα. Θυμάμαι ότι τότε είχαμε ένα ατυχέστατο γεγονός, τον θάνατο τριών νέων παιδιών στη Λάρισα από μαγκάλι, και βγαίνανε με πηχυαίους τίτλους για «δολοφόνους». Από τα 200 εκ. πέρυσι περικόπηκε στο μισό το επίδομα, και φέτος ξανά στο μισό, μιλούμε για 47 εκ. Δεν βλέπω, όμως, αυτούς που έβγαιναν με πηχυαίους τίτλους και κραύγαζαν και με ευκολία μιλούσαν για κυβερνήτες «δολοφόνους» κ.λπ., να επιδεικνύουν την ίδια «ευαισθησία», πόσο μάλλον η τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση.
Θα έχουμε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μείωση πολυτεκνικών, τριτεκνικών επιδομάτων, επιδομάτων σε αναπήρους, οικογενειακών επιδομάτων. Επίσης, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, και ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που τα νησιά επιβαρύνονται από το μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα. Και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν είχαν την υπεραξία που δίνει στη χώρα ο τουρισμός. Ο φόρος αυτός πρέπει να καταργηθεί και όχι να πάρει παράταση η μείωσή του. Ο φόρος δεν είχε επιβληθεί όσο ήταν η ΝΔ και ήμασταν σθεναροί απέναντι σε τέτοιες αξιώσεις. Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των δημάρχων από τα νησιά, που σηκώνουν το μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού-προσφυγικού Οι άνθρωποι διατυπώνουν μια κραυγή αγωνίας. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Δεν μπορεί να νησιά να γίνουν αποθήκες ψυχών και επιπλέον να έχουν και τον ΦΠΑ. Και με τον προϋπολογισμό αυτό έχουμε έναν νέο φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών από την φορολογία. Λοιπόν, αν σ’ όλα αυτά προσθέσει κανείς μια οικονομία που έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, 300 χιλ. συνταξιούχους που αναμένουν τις συντάξεις τους, εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις, καταλαβαίνετε ποια είναι η κατάσταση που δημιουργείται. Κι όλο αυτό το θεώρημα ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, προκαλεί την κοινή λογική. Όταν αυτή η κυβέρνηση, ακόμη και αν βγούμε, και το ευχόμαστε, τον Αύγουστο του 2018 από το μνημόνιο, έχει ψηφίσει το 4ο μνημόνιο. Όταν έχει δεσμεύσει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια, όταν το 2019 και το 2010 θα πρέπει να υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις και περικοπή του αφορολόγητου θα έχουμε ουσιαστικά μια μείωση κατά δύο συντάξεις των εισοδημάτων συνταξιούχων, και κατά ένα μισθό των εισοδημάτων των μισθωτών και των εργαζομένων από τη μείωση του αφορολόγητου. Προσθέστε σε αυτό ότι μέχρι το 2022, θα πρέπει να πετυχαίνουμε πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% που βασίζονται κι αυτά εν πολλοίς σε μια άγρια φορολογία. Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα που έχουμε σήμερα. Απέναντι σε αυτό η κυβέρνηση μας λέει ότι δίνει κοινωνικό μέρισμα. Με συγχωρείται, όταν με το ένα χέρι δίνει κάποια ψίχουλα και με το άλλο τα παίρνει πολλαπλάσια, δεν μπορεί να καυχάται και να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός ως Άη Βασίλης που θα δώσει χριστουγεννιάτικο μποναμά. Αυτό προσβάλει την κοινή λογική και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΒΟΥΛΗΣ 3

Οι υπεύθυνοι για τις πλημμύρες δεν πρέπει να κάνουν τους κήνσορες
Η κα Δούρου θα έπρεπε να είναι πιο σεμνή, γιατί στα ΜΜΕ στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν δηλώσεις της όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου με μεγάλη ευκολία, με βερμπαλισμούς, επέρριπτε ευθύνες στην τότε κυβέρνηση και στην τότε περιφέρεια. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, προσεγγίσαμε την κατάσταση με τη δέουσα υπευθυνότητα. Όταν έχεις μπροστά το φαινόμενο σε πλήρη εξέλιξη, όταν έχεις νεκρούς, όταν έχεις αγνοούμενους, δεν μπορεί κανείς να κάνει μικροπολιτική σε τέτοια ζητήματα. Ο Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος κι από εμένα, τον τομεάρχη υποδομών τον Κώστα Καραμανλή, και από τους τοπικούς βουλευτές της Αττικής, την ίδια ημέρα επισκεφθήκαμε στην Ελευσίνα τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, για να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατούσε
Εγώ θέλω να συγχαρώ την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον στρατό, όσους εργάστηκαν για να αντιμετωπισθούν οι συνέπιες αυτής της φονικής καταιγίδας και όσους εργάζονται για να αποκατασταθεί η κατάσταση. Αλλά δεν μπορεί 3 χρόνια σχεδόν μετά στις εκλογές στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τις εθνικές εκλογές να εμφανίζονται ως κήνσορες οι κυβερνητικοί παράγοντες και η περιφερειάρχης, και να κουνούν το δάκτυλο. Αντιθέτως είναι αυτοί που πρέπει να κληθούν και να δώσουν απαντήσεις αν ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες. Ασφαλώς υπάρχουν χρόνιες παθογένειες. Η κυβέρνηση αυτή, που ασκεί κριτική στις προηγούμενες που έκαναν νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, είναι αυτή που διατυμπανίζει μια νέα νομιμοποίηση αυθαιρέτων: ελάτε, τα νομιμοποιούμε με λιγότερο κόστος, φως νερό τηλέφωνο κ.λπ. Λοιπόν δεν μπορεί να ασκείς κριτική σε τακτικές του παρελθόντος και από την άλλη να πλειοδοτείς σε τέτοιες τακτικές σήμερα. Εμείς ρωτήσαμε συγκεκριμένα, και κατατέθηκε ερώτηση από τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ, τι έγινε με τους ευρωπαϊκούς πόρους; 76 εκ. που έχουν δοθεί για την αντιπλημμυρική προστασία, έχουν απορροφηθεί, προς ποια κατεύθυνση, ποια έργα έχουν ξεκινήσει, ποια έχουν δρομολογηθεί τι έχει γίνει;
Έχουμε απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να ζητήσουμε έκτακτη ενίσχυση, έκτακτη αλληλεγγύη. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον κ. Βέμπερ και πέτυχε την συναντίληψη και την ενεργόποίησή του προς την κατεύθυνση της αρωγής προς την χώρα μας. Αυτοί που πρέπει να απολογηθούν να μην κάνουν και τους κήνσορες.

Η κατάσταση στη Θράκη είναι οριακή
Με αφορμή την ενημέρωση που έγινε για τα προβλήματα της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα ήθελα να πω ότι πριν από καιρό είχε καταθέσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μια πρόταση για την συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής για την Θράκη. Η κατάσταση στη Θράκη είναι σε ένα οριακό σημείο. Αν το ελληνικό κράτος, το κράτος των Αθηνών, δεν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος θα βρεθούμε προ τετελεσμένων δυσάρεστων καταστάσεων, Λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει άμεση κινητοποίηση ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων γιατί δεν μπορεί να δημιουργείται η εικόνα σε κάποιους ότι η Θράκη είναι ένα «βιλαέτι» της Τουρκίας, που περιοδεύουν διάφοροι παράγοντες, υπόσχονται διάφορα, και να υπάρχει η αίσθηση ότι υποχωρεί εκεί η παρουσία του ελληνικού κράτους. Δεν συμπληρώθηκε καν ένας αιώνας από την απελευθέρωση της Θράκης από τον ελληνικό στρατό, θα πρέπει να υπάρχει μια γενναία πολιτική στήριξης των Ελλήνων της Θράκης, της παρουσίας της Θράκης, να μην δημιουργούνται σκιές και ερωτηματικά. Είναι μια ευαίσθητη και ακριτική περιοχή.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΒΟΥΛΗΣ 6

Για το προσυνέδριο της ΝΔ για την ασφάλεια
Ξεκινά το προσυνέδριο της ΝΔ στο κέντρο της Αθήνας σε μια επιβαρυμένη περιοχή, και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε. Τα ζητήματα της εγκληματικότητας, της ανομίας, νομίζω είναι κοινή ομολογία δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Το να λέμε ότι η ΝΔ τα προτάσσει γιατί έχει μια συντηρητική ατζέντα, νομίζω ότι είναι λάθος. Ο πολίτης που ζει το αίσθημα ανασφάλειας αξιώνει από το κράτος να του παρέχει το αγαθό αυτό της ασφάλειας. Και είναι θεμελιώδες δικαίωμα η ασφάλεια και δεν μπορεί κάποιος να μην νοιώθει ελεύθερος, αν φοβάται να κυκλοφορήσει το βράδυ, αν κλειδαμπαρώνει, αν κάνει φυλακή το σπίτι του, προφανώς δεν έχει το αγαθό της ελευθερίας. Εμείς προκαλέσαμε δεύτερη συζήτηση πριν μερικές εβδομάδες, σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή. Την πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι το θέμα είναι ανεπίκαιρο. Τη δεύτερη φορά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει ζήτημα αλλά παρουσίασε κάποια νούμερα, προφανώς της «κοπτοραπτικής» του Μαξίμου. Είναι λυπηρό από το βήμα της Βουλής να διατυπώνονται fake news -ψευδείς ειδήσεις. Η αλήθεια ποια είναι;
• Μας είπε ότι η ληστεία τσαντών μειώθηκε κατά 75%, η αλήθεια είναι ότι αυξήθηκαν κατά 67,5%.
• Μας είπε ότι κλοπές και διαρρήξεις καταστημάτων έχουν μειωθεί κατά 7% Η αλήθεια είναι ότι από το 2014-16 κατά 25,5%.
• Μας είπε ότι οι κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών έχουν μειωθεί κατά 8,6%. Η αλήθεια είναι ότι αυξήθηκαν κατά 5% το 15 και 2,5% το 16 σε σχέση με το 2014.
• Μας είπε ότι οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί κατά 22% η αλήθεια είναι ότι αυξήθηκαν κατά 33,2%.
Έδωσε ψευδή στοιχεία, και ελέγχονται όλοι αυτοί που του έδωσαν τα στοιχεία εκθέτοντας τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής. Τι χρεία έχομεν μαρτύρων, όταν οι πολίτες, αυτοί που μας ακούν, βιώνουν το αίσθημα της ανασφάλειας στις πόλεις, στα χωριά, στις γειτονιές; Όλα τα δελτία ειδήσεων ξεκινούν με ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο. Λοιπόν αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε, και αυτό γιατί είχαμε μια σειρά από κυβερνητικές παρεμβάσεις που δένουν τα χέρια της αστυνομίας. Η ΕΛΑΣ έχει επαγγελματισμό και επάρκεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, και μεγάλες επιτυχίες. Βεβαίως, βλέπουμε με τον νόμο-Παρασκευόπουλου χιλιάδες κακοποιοί εγκληματίες βγαίνουν έξω και ξανασυλλαμβάνονται κάνοντας εγκληματικές πράξεις. Μάλιστα διασύρεται η χώρα διεθνώς. Είχαμε την περίπτωση του Αφγανού που με τον νόμο Παρασκευόπουλου βγήκε από τις ελληνικές φυλακές, πήγε στη Γερμανία, και σκότωσε μια φοιτήτρια διασύροντας το δικαιικό σύστημα στην Ελλάδα.

Το δόγμα Νόμος και Τάξη είναι ψηλά για την ΝΔ
Τα ζητήματα της ασφάλειας για την ΝΔ είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για την εφαρμογή του δόγματος του νόμου και της τάξης, παντού χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Στις βασικές μας προτεραιότητες είναι να λύσουμε τα χέρια της αστυνομίας. Πώς θα το κάνουμε αυτό. Πρώτα καταργώντας τον νόμο Παρασκευόπουλου, που οδήγησε έξω από τις φυλακές χιλιάδες κακοποιούς που εγκληματούν και πάλι, θα καταργήσουμε τον νόμο Γαβρόγλου που επέκτεινε το άσυλο της ανομίας, της παραβατικότητας και της ασυδοσίας στα Πανεπιστήμια. Έχουμε κραυγή αγωνίας από τα Πανεπιστήμια, θυμίζω την επιστολή φοιτητών από το ΑΠΘ ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και ο υπουργός Παιδείας, αντί να διευκολύνει με ένα νομοθετικό πλαίσιο την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών, μας μιλάει για ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα, που θα πρέπει να το αντιμετωπίσει. Θα επανασυστήσουμε τις φυλακές τύπου Γ΄, φυλακές υψίστης ασφαλείας για τρομοκράτες, για βαριές περιπτώσεις κακοποιών. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να εγκληματούν, να μπαίνουν στις φυλακές και μέσα από τις φυλακές μέλη εγκληματικών οργανώσεων με τα κινητά τους τηλέφωνα να κατευθύνουν αυτούς που συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα που μπαίνουν εγκληματικές οργανώσεις από το εξωτερικό και να εκτελούν συμβόλαια θανάτου, συμμορίες να λυμαίνονται τον τόπο. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αυτά. Χρειάζεται ενίσχυση της αστυνομίας, επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, η οποία καταργήθηκε επειδή το αξίωναν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ενισχύσουμε την ομάδα ΔΙΑΣ και τις ΟΠΚΕ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό σήμερα δεν δραστηριοποιούνται στο ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκαν που είναι η πάταξη της βαριάς εγκληματικότητας, αλλά φυλάνε σταθερούς κυβερνητικούς στόχους. Και βεβαίως θα αντιμετωπίσουμε με στοχευμένες παρεμβάσεις τα άβατα των Εξαρχείων, και όσα άβατα επεκτείνονται σε Ζεφύρι, Μενίδι, κ.ο.κ. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Η ΝΔ έχει την βούληση, γιατί πάνω από όλα χρειάζεται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ: https://www.youtube.com/watch?v=cEqUtFmdzJg&feature=youtu.be

back to top