Menu
A+ A A-

Μάξιμος TRT α

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2017

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην TRT και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

 

Γιατί θέλετε να βγάλετε τα σπαθιά από τα θηκάρια και δεν περιμένετε μέχρι την Δευτέρα για την περίφημη υπόθεση, με τον κ. Καμμένο ο οποίος λέει θα σας διευκολύνω;

Αν θα ήθελαν να μας διευκολύνουν, όπως έλεγαν, εδώ και 17 ημέρες θα είχαν προσέλθει στη Βουλή να δώσουν τις δέουσες εξηγήσεις. 17 ημέρες ο πρωθυπουργός κρύβεται, σιωπά, δεν έχει λάβει θέση. Φαίνεται ο κυβερνητικός του εταίρος αναδεικνύεται σε αδύναμο κρίκο, βαρίδι για την κυβέρνηση, Υπό το βάρος, λοιπόν, των δημόσιων τοποθετήσεων και καταγγελιών της ΝΔ, ο πρωθυπουργός από το Παρίσι ζήτησε την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης στη Βουλή, προκειμένου να έλθει και ο ίδιος να απαντήσει στη Βουλή. Στο μεσοδιάστημα είδαμε τον υπουργό Εξωτερικών να χαρακτηρίζει απόρρητα τα έγγραφα, και να λέει ότι αν δημοσιευθούν και όποιος τα δημοσιεύσει αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια. Ένα γαϊτανάκι αντιδράσεων, δηλώσεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει από το βήμα της Βουλής απόρρητα έγγραφα. Και σήμερα φθάσαμε στην τοποθέτηση του υπουργού του κ. Καμμένου, ο οποίος λέει ότι αποχαρακτηρίζει τα έγγραφα από απόρρητα. Εμάς θα μας ικανοποιήσει αν διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση, αν δεν υπάρχουν σκιές και ερωτηματικά για οσμή σκανδάλου, που σήμερα υπάρχουν. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, διακρατική συμφωνία, που σήμερα εμφανίζονται ενδιάμεσοι, μεσάζοντες, για τους οποίους δεν φαίνεται να υπάρχει πιστοποίηση από τη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν μείζονα ερωτηματικά στα οποία θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Κακώς, για τρεις εβδομάδες σέρνεται αυτή η υπόθεση και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να έλθει στη Βουλή για να απολογηθεί για τον κυβερνητικό του εταίρο, καλώς να έλθει. Τον αναμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ιδιαίτερη προσμονή τη Δευτέρα. Ελπίζω να μην είναι μια ακόμη συζήτηση που θα πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, να αποφύγει να μιλήσει για την ταμπακέρα και να αναμοχλεύει άλλες υποθέσεις του παρελθόντος για τη δημιουργία εντυπώσεων. Για την ταμπακέρα θέλουμε να πληροφορηθούμε.

Το να φεύγουν από το θέμα της συζήτησης δεν είναι μόνον προνόμιο της κυβέρνησης…

Είναι άλλο να κάνουμε μια νύξη σε θέματα της επικαιρότητας και άλλο να φύγει η συζήτηση από το βασικό αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης. Το είδαμε σε συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως, το είδαμε στην ώρα του πρωθυπουργού κατ’ επανάληψη. Αντιλαμβάνομαι ότι η συζήτηση είναι λίγο τοξική στο ζήτημα αυτό, όπως φαίνεται. Θα πρέπει όμως ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να πορευθεί μαζί μέχρι τέλους -το οποίο δεν φαίνεται να μακραίνει πολύ- με τον κυβερνητικό του εταίρο, να έλθει να τον υπερασπιστεί, να απολογηθεί, να δώσει εξηγήσεις. Δεν ξέρω τι θα βγει από αυτήν την υπόθεση, αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια παντού. Όλα να έλθουν στο φως. Με συμφωνίες αγοραπωλησίας αμυντικού υλικού πάντοτε υπήρχαν ερωτηματικά. Υπάρχει πρώην υπουργός που ελέγχεται για το πόθεν έσχες του, όπως ξέρετε υπάρχει δικαστική διερεύνηση. Καλό είναι, λοιπόν, να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Είμαστε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός τα φέρνει δύσκολα. Και δυστυχώς έχουμε τον προϋπολογισμό που κατατίθεται και θα συζητηθεί από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι τις 22, που θα ψηφισθεί, με τον οποίο τα πράγματα πάνε ακόμη χειρότερα. Λοιπόν, αυτήν την περίοδο δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά και κανένα ερωτηματικό για διακρατικές συμφωνίες.

Η συζήτηση τη Δευτέρα θα είναι με μια πιο διευρυμένη ατζέντα, θα συνεισφέρουν και οι δύο πλευρές. Εσείς μιλάτε για αναφορές σε πολύ παλιότερες υποθέσεις που συνηθίζει να κάνει η κυβέρνηση.

Γνωστό κυριακάτικο έντυπο βγάζει μια υπόθεση από το παρελθόν, την αναμοχλεύει, την ξανασερβίρει, γίνεται ένα χαλί για να έλθει την επαύριον ο πρωθυπουργός επικαλούμενος το δημοσίευμα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Μένει να μην το ξαναδούμε γιατί θα είναι μπαγιάτικο φοβούμαι.

Βλέπετε ευθύνες Βούτση;

Δεν θέλω να κάνω εύκολη κριτική, θα περιμένουμε τη Δευτέρα να συζητηθεί η υπόθεση στην ολομέλεια τη Βουλής.

Η κ. Φωτίου προσδιόρισε το όριο της μεσαίας τάξης στα 7.500 ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε προσδιορίσει την μεσαία τάξη στις 18 χιλιάδες ευρώ, η κ. Φωτίου την προσδιορίζει στις 7.500. Δεν ξέρω αν εμπίπτουν στην κατηγορία των γεμιστών, που είχε πει στην ορκωμοσία της, στις δηλώσεις που είχε κάνει και είχε γίνει όλη αυτή συζήτηση αν θα είναι με κιμά και ούτω καθ’ εξής... Για να σοβαρευτούμε, η κατάσταση που βιώνουμε με αυτήν την κυβέρνηση είναι πολλή δυσάρεστη. Κατατέθηκε κι ένας προϋπολογισμός ο οποίος φέρνει νέες περικοπές και νέες μειώσεις σε μια σειρά από πολίτες, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πραγματικότητα. Έχουμε περικοπές με τα νέα μισθολόγια, έχουμε κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140 χιλιάδες δικαιούχους. Έχουμε μείωση για δεύτερη φορά του επιδόματος θέρμανσης.
Θυμάστε κ. Πολύζο επί των ημερών μας δίναμε επίδομα θέρμανσης 200 εκ ευρώ, Πέρυσι μειώθηκε στα 100 εκ. και εφέτος στα 47 εκ. Είχαμε εκείνο το ατυχέστατο γεγονός που πέθαναν τα παιδιά από αναθυμιάσεις από μαγκάλι. Και είχαν γεμίσει με πηχυαίους τίτλους τα ΜΜΕ για δολοφόνους, για φονιάδες κυβερνήτες. Και περιττεύει να πούμε ότι η τότε αντιπολίτευση είχε βγει στα κεραμίδια, έκανε τον εισαγγελέα, τον κήνσορα. Σήμερα που είναι όλοι αυτοί και η κοινωνική τους ευαισθησία; Αν ήταν δολοφόνοι αυτοί που έδιναν 200 εκατομμύρια επίδομα θέρμανσης, πόσο ευαίσθητοι είναι αυτοί που δίνουν 47 εκατομμύρια ευρώ για να βγάλουν έναν σκληρό χειμώνα, σε μια πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση για την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών; Ταυτόχρονα είναι αυτοί που καταργούν τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι αυτοί που καταργούν την έκπτωση των ιατρικών δαπανών από το φόρο, που παράλληλα είναι ένα κίνητρο φοροδιαφυγής, να μη ζητά κανείς απόδειξη από τον γιατρό. Δηλαδή ουσιαστικά έχουμε μια πολιτική η οποία κατατείνει στην πλήρη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.


Είναι εξωφρενικό να μην μπαίνει στη φορολογική δήλωση η ιατρική δαπάνη.

Υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να δούμε κατάματα. Δεν είναι ένα κίνητρο φοροδιαφυγής; Οι ιατρικές δαπάνες, οι δαπάνες από άλλες υπηρεσίες που έμπαιναν στο κτίσιμο του αφορολόγητου ή έμπαιναν με την λογική ότι στην ελληνική πραγματικότητα, υπάρχει μια παραοικονομία, υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες που δεν κόβονται αποδείξεις; Είναι ένα κίνητρο, λοιπόν, η συλλογή αποδείξεων. Όταν αφαιρείται αυτό το κίνητρο, δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι την φορολογική συνέπεια και ευσυνειδησία που θα έπρεπε να έχει κάθε νομοταγής ενεργός πολίτης, Όταν αντιθέτως αφαιρούμε αυτό το κίνητρο, φοβούμαι ότι δίνουμε και πάλι την δυνατότητα να αναπτυχθεί η φοροδιαφυγή. Σας έλεγα ότι με αυτήν την πολιτική οδηγούμαστε στην φτωχοποίηση. Εάν θεωρείται μεσαία τάξη τα 18.000 του κ. Τσακαλώτου τα 7.500 της κας Φωτίου καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για απόλυτη φτωχοποίηση.
Αυτό είναι το όραμά τους; Τα επιδόματα, τα συσσίτια; Πραγματικά αδυνατώ να περιγράψω αυτήν την κατάσταση την οποία βιώνουμε. Με αυτή την ατζέντα κέρδισαν εκλογές, με αυτήν την ατζέντα προσήλθαν στον ελληνικό λαό; Έχουμε στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι δυσβάστακτες.. Και θα έχουμε το παράδοξο κάποια εκατομμύρια πολιτών, μεταξύ αυτών πρόσφυγες, μετανάστες, που φιλοξενούνται στην χώρα, οι οποίοι χωρίς να καταβάλουν κανένα ευρώ τυγχάνουν ασφαλιστικής κάλυψης και κινδυνεύουν ασφαλισμένοι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και θα βρεθούν ξεκρέμαστοι. Εκεί χρειάζεται ένας εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών και αυτό κάνει η ΝΔ με το κυβερνητικό της πρόγραμμα που αρχίζει να το εξειδικεύει.
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα, διότι ενώ η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και τον Αύγουστο πρώτα ο Θεός, βγαίνουμε από τα μνημόνια. Μακάρι να τα καταφέρουμε και να βγούμε χωρίς να χρειάζονται προληπτικές, πιστωτικές γραμμές, άλλο πρόγραμμα, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει προσυπογράψει τέταρτο μνημόνιο. Όταν για το 2019 και το 2020 έχει υπογράψει περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, ουσιαστικά έχει ναρκοθετήσει το μέλλον της επόμενης κυβέρνησης. Το 2019 θα έχουμε μείον δύο συντάξεις. Αυτοί που έταζαν 13η σύνταξη θα κόψουν άλλες δύο συντάξεις, και το 2020 θα έχουμε μείον ένα μισθό με τη μείωση του αφορολόγητου. Γι’ αυτό πιστεύω ότι του χρόνου, το αργότερο το φθινόπωρο, θα έχουμε εκλογές, διότι δεν θα θέλουν οι πολίτες να δουν στην πράξη τα αποτελέσματα των αποφάσεων που έχουν οι ίδιοι προδιαγράψει για το 2019. Θα δραπετεύσουν μέχρι το φθινόπωρο του 2019.

Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=dP7SctbwRbk&feature=youtu.be

back to top