Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΣΤΡΑ 1

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2017

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην τηλεόραση του ΑΣΤΡΑ TV
και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο

Το πλεόνασμα ήλθε από υπερφορολόγηση και στάση πληρωμών
Οκτώ χρόνια κρίσης είναι πάρα πολλά και ο κόσμος έχει φθάσει στο αμήν. Όλο αυτό το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση, ότι το υπερπλεόνασμα μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε παροχές, να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα αποδεικνύεται ότι ήταν μια πομφόλυγα. Το υπερπλεόνασμα βασίστηκε στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης που φθάνει στα όρια της εξαθλίωσης, στη στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου προς κάθε οφειλέτη του ελληνικού δημοσίου, που τα στερούν πάλι από την ελληνική οικονομία, και στη δραστική περικοπή των δημοσίων επενδύσεων. Ετοιμάζονται να πληρώσουν τις συντάξεις σε 15.000 δικαιούχους. Μα ήδη έχουν ξεπεράσει τις 300.000 αυτοί που αναμένουν τις συντάξεις.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα για να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης που βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια χρειάζεται μια έκρηξη επενδύσεων, ένα «επενδυτικό μπαμ». Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πάψουν να είναι αφιλόξενοι στις επενδύσεις. Τι προηγούμενες ημέρες είχα μια σειρά σημαντικότατων επαφών στην Γερμανία του Ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ», των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Συναντήσαμε και τον γνώριμο στην Ελλάδα υφυπουργό για θέματα οικονομικής συνεργασίας κ. Φούχτελ, Τον ρώτησα τι θεωρεί ως εμπόδιο στις επενδύσεις στην Ελλάδα και μου περιέγραψε περιπτώσεις, λέγοντάς μου ότι πρέπει να μειώσουμε τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, που δημιουργεί τόσα εμπόδια που μετανιώνουν και αυτοί που έρχονται να επενδύσουν. Δείτε πόσα χρόνια σέρνεται η περίπτωση με το Ελληνικό, που ήταν στο παρά ένα της τελικής υπογραφής, τι γίνεται πάνω στις Σκουριές. Σας μιλώ για εμβληματικές επενδύσεις που καρκινοβατούν.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι θα χάσουν τις εκλογές
Όσο δεν γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις και η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται Δεν μπορεί να καυχάται η κυβέρνηση ότι έχει οριακές μειώσεις του δείκτη της ανεργίας, όταν έχουμε εργαζομένους των 360 ευρώ. Στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης υπήρχε μεγάλος θόρυβος για την γενιά των 700 ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την γενιά των 360 ευρώ, που όνειρό τους είναι να επανέλθουμε στα 700 ευρώ. Όσο για την αύξηση του κατώτατου μισθού που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, ανήκει στο αφήγημα που κτίζεται γιατί όλα δείχνουν ότι η χρονιά που μπαίνει σε λίγες ημέρες θα είναι εκλογική. Και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι χρονιά πολιτικής αλλαγής. Το πλέον πιθανό είναι το φθινόπωρο αλλά δεν αποκλείω και το σενάριο της άνοιξης, αν τα πράγματα δεν επιβεβαιωθούν ως επιθυμεί η κυβέρνηση, με την τέταρτη αξιολόγηση, γατί υπάρχουν ζητήματα σε εκκρεμότητα. Αν τα έσοδα δεν επιβεβαιωθούν γιατί υπάρχει αδυναμία του κόσμου να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Είναι μια χρονιά που έχει δύσκολα μέτρα, σε 140.000 συνταξιούχους κόβεται το ΕΚΑΣ, καταργείται η έκπτωση στις ιατρικές δαπάνες, το επίδομα θέρμανσης από 200 εκ. που ήταν στη δική μας διακυβέρνηση, έχει πάει στα 47 εκατομμύρια. Θα θυμόσαστε το θόρυβο που είχε προκληθεί με τα μαγκάλια στη Λάρισα που θρηνήσαμε νεκρούς, και την ευκολία που τότε η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μα αποκαλούσε δολοφόνους. Από τα 25 λεπτά πέρυσι πέφτουμε στα 12,5 ευρώ φέτος. Έχουμε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Το αφήγημα του κ. Τσίπρα δεν έχει στόχο να κερδίσουν εκλογές Έχουν αντιληφθεί ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ότι τις εκλογές θα τις χάσουν. Η στόχευσή τους είναι να έχει τέτοια εκλογική επιρροή που στις μεθεπόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, δεν θα περιθωριοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα δυσκολέψει την επόμενη μέρα της ΝΔ. Ό,τι έγινε με τον νόμο του Κουτσόγιωργα το 89, που η ΝΔ με τον αείμνηστο Κ. Μητσοτάκη έφθασε στο 47% και δυσκολεύθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση με 151 βουλευτές. Δεν έχουν αυταπάτες ότι θα κερδίσουν εκλογές με τα φληναφήματα που παρουσιάζουν στον ελληνικό λαό.
Όσο αφορά τα επιτόκια αυτά συγκρίνονται όχι μόνον με τι γίνεται στη χώρα μας αλλά τι γίνεται συνολικά στην Ευρώπη. Πριν από 8 χρόνια υπήρχε συνολική ύφεση στην Ευρώπη, αλλά σήμερα έχουμε επενδυτική έκρηξη στην Ευρώπη, ισχυρή ανάπτυξη και η Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη. Όταν το 2014, όπως ομολογεί η ΕΛΣΤΑΤ, Η Ελλάδα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και από το 2015 έως το 2017 είναι στο τέλμα, με μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η κατάσταση για τον ελληνικό λαό είναι πολύ σκληρή. Οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν ότι υπερφορολόγησαν την μεσαία τάξη και το έκαναν συνειδητά για να κάνουν διορισμούς τύπου «Καρανίκα». Πάντως, στόχος δεν μπορεί να είναι η επιδοματική πολιτική και τα συσσίτια, η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Δεν κέρδισαν τις εκλογές με αυτό το πρόγραμμα. Υποσχέθηκαν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και ο ΕΝΦΙΑ είναι εδώ. Μοίρασαν το μέρισμα, με τέτοιο τρόπο, και υπάρχουν αντιδράσεις, ενώ έπρεπε να είχαν ακούσει την πρόταση της ΝΔ. Να μειώσουν τον ΕΜΦΙΑ ισόποσα για όλους. Το μεγάλο βάρος της κρίσης το σηκώνει η μεσαία τάξη, που υπερφορολογείται. Και να δώσουν μια γενναία στήριξη στους μακροχρόνια ανέργους. Να θυμίσω αυτό που έλεγε ο Ρήγκαν, η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι να δημιουργείς θέσεις εργασίας. Τα επιδόματα δεν είναι όραμα για όποιον θέλει να να φτιάξει τη ζωή του. Ευκαιρίες θέλει η κοινωνία και ευκαιρίες μπορεί να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Η ΝΔ είναι η παράταξη που βγάζει πάντα τα κάστανα από τη φωτιά
Η ΝΔ θα πάει στις επόμενες εκλογές με μια συνολική πρόταση λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όπως έκανε πάντα. Και το 2009 είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τις δύσκολες μέρες που έρχονταν. Εγώ θεωρώ ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι από τις σημαντικότερες πολιτικές μορφές της μεταπολίτευσης, θεωρώ ότι πολιτεύτηκε με εντιμότητα και ήθος, ότι αδικήθηκε από τα ΜΜΕ με την κατασκευή του λεγόμενου σκανδάλου του Βατοπεδίου, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησής του και είδαμε ποια ήταν η πορεία της χώρας. Ο Κώστας Καραμανλής κράτησε πατριωτική στάση και στο βέτο στο Βουκουρέστι. Και εσωτερικά η ΝΔ κάλεσε την τότε αντιπολίτευση ενόψει της διεθνούς κρίσης που ερχόταν να κτυπήσει και τις δικές μας πόρτες όπως και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες στο νότο. Η τότε αντιπολίτευση είπε ότι λεφτά υπάρχουν. Το ίδιο έγινε τον Δεκέμβριο του 2014.
Η ΝΔ παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση στο συνέδριό της. Στο προσυνέδριο, που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, στη Λάρισα παρουσιάσαμε πτυχές του προγράμματός μας για τα δημόσια έργα, τις μεταφορές, την αγροτική πολιτική, Η ολοκληρωμένη μας πρόταση στηρίζεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξουν νέες δουλειές. Μην κοροϊδεύουν τον κόσμο, χωρίς νέες δουλειές δεν είναι δεδομένες οι σημερινές συντάξεις.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι από τη στιγμή που θα βάλω μόνος μου ένα εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα αξιώσω από την τρόικα να μειώσει αυτά που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα υπερβολικά πλεονάσματα μέχρι το 2022. Αν μειωθούν στο 1,5-2% τότε έχουμε περιθώριο κοινωνικής πολιτικής, στοχευμένων παρεμβάσεων, μείωσης της φορολογίας. Έχουμε εξαγγείλει μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%, μείωση φορολογικών συντελεστών από το 29 στο 20%, μείωση του φόρου στα μερίσματα, Έτσι θα δημιουργηθεί περιβάλλον προέλκυσης επενδύσεων, φυσικά πρόσωπα που ανοίγουν επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, στην Κύπρο που έχουν ευνοϊκότερο φορολογικό πλαίσιο. Και βεβαίως θα κάνουμε μια κυβέρνηση με την ευρύτερη στήριξη, Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία, γιατί περάσαμε την κυβέρνηση συνεργασίας, δεν είναι τόσο εύκολες οι αυτές οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας και συνεννόησης. Αλλά υπό το βάρος αυτών που περνά η χώρα όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να καθίσουμε να συνεννοηθούμε. Στα χρόνια της κρίσης πολιτικές δυνάμεις κονιορτοποιήθηκαν, περιθωριοποιήθηκαν, κόμματα εξουσίας έφθασαν στο όριο της εισόδου τους στη βουλή, Γιατί άντεξε η ΝΔ παρά τον ορυμαγδό και παραμένει βασικός πυλώνας σταθερότητας της πολιτικής ζωής; Γιατί όσοι τη ψηφίζουν και όσοι δεν τη ψηφίζουν ξέρουν ότι αυτή η παράταξη βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δεν λέω ότι δεν κάναμε λάθη. Κάναμε και τα πληρώσαμε και βαρύτερα απ’ ότι θα έπρεπε. Αλλά οι πολίτες ξέρουν ότι μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο, στον εμφύλιο, αυτή η παράταξη ήταν στη σωστή πλευρά και κράτησε την Ελλάδα στον ελεύθερο κόσμο, και δεν περάσαμε την δοκιμασία του κομουνισμού, ξέρουν ότι η παράταξη αυτή έκανε το οικονομικό θαύμα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την δεκαετία του ’50 και ’60, όταν η Ελλάδα είχε ρυθμούς ανάπτυξης δεύτερη στον κόσμο μετά την Ιαπωνία, ξέρουν ότι αυτή η παράταξη έβαλε την χώρα στην ΕΟΚ, κόντρα στον λαϊκισμό της εποχής του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Ξέρουν ότι αυτή η παράταξη λέει τα μεγάλα όχι, όπως είπε ο Κώστας ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι, βάζοντας βέτο στα Σκόπια.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΣΤΡΑ 2

Καθαρή λύση με τα Σκόπια με εξάλειψη κάθε αλυτρωτισμού
Για το σκοπιανό ακούμε τον κ. Καμμένο σαν δισυπόστατο, σαν τον Ιανό «Μιλώ σαν αρχηγός κόμματος και όχι ως υπουργός Εθνικής Άμυνας!». Αυτά είναι πρωτόγνωρα Πέραν του ότι μας έχει συνηθίσει σε πολλές κωλοτούμπες. Αν η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει μια πρωτοβουλία σύγκλισης συμβουλίου των αρχηγών, εδώ είμαστε να τη συζητήσουμε. Το πρόβλημα αυτό έρχεται από το παρελθόν. Χρειάζεται σταθερή ελληνική θέση επ’ αυτού, επιμονή στις ελληνικές θέσεις. Δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία λύση που θα έχει μέσα το σπέρμα του αλυτρωτισμού, που τόσα χρόνια τροφοδοτείται από την άλλη πλευρά. Τους χάρτες που φθάνουν μέχρι τον Όλυμπο, την αλυτρωτική διδασκαλία από τα βιβλία της ιστορίας, όλη αυτήν την εικόνα της πρωτεύουσας των Σκοπίων που θυμίζει Ντίσνεϊλαντ με όλα τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, από τον Φίλιππο και τον Μ. Αλέξανδρο μέχρι τον Ιουστινιανό, το αεροδρόμιο «Μ.Αλέξανδρος». Μπορεί κάποια από αυτά όντως ως κινήσεις καλής θέλησης να φανούν ότι κάνουν πίσω Να πετύχουν το στόχο τους, που είναι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και να τα ξαναφέρουν. Άρα θέλουμε συνολική λύση που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο πισωγυρίσματος, κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού, σε μια αιματοβαμμένη περιοχή από τους εθνικισμούς του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε μια καθαρή λύση, ένα όνομα για όλα, με αλλαγή στο σύνταγμα. Η κυβέρνηση ας φέρει την πρότασή της, έχει την πλειοψηφία με 153 βουλευτές, Αν ο κυβερνητικός εταίρος, ο κ. Καμμένος, δεν συμμερίζεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης.
Ήμουν στη Γερμανία. Εκεί συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, η οποία θα έχει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Εδώ το βράδυ των εκλογών είχαμε τα σφιχταγκαλιάσματα Τσίπρα-Καμμένου, χωρίς να έχουμε καμία συνεννόηση, καμία προγραμματική διακήρυξη και συνυπογραφή της. Δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση αλά καρτ, πλειοψηφία πότε με την κεντροδεξιά και πότε με την αριστερά Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αν η κυβέρνηση έχει σοβαρή πρόταση ας την φέρει, να την δούμε, κι να το τοποθετηθούμε.

Η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις αριστεροσύνης στον στενό της πυρήνα
Για τις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας υπάρχει η επίσημη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ότι για την ΝΔ δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επαναοριοθέτησης των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Με βάση το Σύνταγμά μας οι θέσεις οι ξεκάθαρες και οριοθετημένες. Δημοψήφισμα για ζητήματα που αφορούν το Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει. Αλλά η κυβέρνηση αυτή πολιτεύεται με μια επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, το ζήσαμε με το δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Ίσως ανοίξει αυτό το κεφάλαιο διότι η κυβέρνηση αυτή επιχειρεί να δώσει εξετάσεις αριστεροσύνης σε έναν σκληρό πυρήνα που είναι η μαγιά του κυβερνώντος κόμματος. Διότι είναι μια κυβέρνηση που υπογράφει δυο δυο τα μνημόνια. Μια κυβέρνηση που από το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» πέρασε στο κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Και επιχειρεί να δώσει εξετάσεις με τέτοια ζητήματα, όπως είναι οι σχέσεις με την εκκλησία, τα σχέσεις με τις διάφορες συλλογικότητες, όπως τις λέει ο κ. Τόσκας, βλέπε «Ρουβίκωνας», τα «δικά μας παιδιά», κατά την ομολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, που η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με στοργή και θαλπωρή, και διασύρεται η χώρα διεθνώς με τις επεμβάσεις τους ακόμη αι στις πρεσβείες, όπως του Ισραήλ και της Ισπανίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:
https://youtu.be/1JOS6XrxhLw

back to top