Menu
A+ A A-

TRT 1Μάξιμος
Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην τηλεόραση της TRT
και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

Λάρισα, 2 Ιανουαρίου 2018


Το όραμά μας δεν μπορεί να είναι τα συσσίτια και τα επιδόματα
Η πρώτη φορά αριστερά όσο ήταν αντιπολίτευση μπορούσε να τάζει ανώγεια και κατώγεια, να εμφανίζεται ως ο Χάρυ Πότερ που έχει στο τσεπάκι μαγικές λύσεις. Αλλά τώρα πιά, με τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι πολίτες μπορούν να κάνουν συγκρίσεις και να βγάλουν συμπεράσματα. Νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώνεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να δείχνει ότι οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από αυτήν την πολιτική που φέρνει περισσότερα συσσίτια και περισσότερα επιδόματα. Όλη η κουβέντα που κάνουμε στην Ελλάδα είναι για το κοινωνικό μέρισμα, ποιοι θα το πάρουν, γιατί το πήραν αυτοί και δεν το πήραν κάποιοι άλλοι. Αντί να μιλούμε για θέσεις εργασίας, μιλούμε για επιδόματα ανεργίας και συσσίτια. Λοιπόν, δεν μπορεί να είναι αυτό το όραμά μας για μια ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα, για μια χώρα που από το 1981, για 37 χρόνια, είναι στην ΕΕ.

Η ΝΔ είναι η παράταξη που δικαιώθηκε από την ιστορία
Στα 8 χρόνια της κρίσης είδαμε πολιτικούς να εξαφανίζονται από το πολιτικό προσκήνιο, είδαμε πολιτικές δυνάμεις να κονιορτοποιούνται, να περιθωριοποιούνται, κόμματα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε τις εκλογές το 2009 με 45% σήμερα επιδιώκει να κερδίσει και πάλι διψήφιο νούμερο, καθώς είναι κάτω από το 10%. Σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό, η μόνη πολιτική σταθερά είναι η ΝΔ, κι αυτό νομίζω στέλνει ένα μήνυμα, ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως αυτή η παράταξη που έχει κάνει προφανώς και λάθη και αστοχίες, αλλά στις βασικές της επιλογές έχει δικαιωθεί, είναι η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην ελεύθερο κόσμο, μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο και δεν περάσαμε τη δοκιμασία του κομουνισμού που πέρασαν οι βαλκάνιοι γείτονές μας. Είναι η παράταξη που με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ’50 και το ’60, πέτυχε το μεγάλο οικονομικό θαύμα με ρυθμούς ανάπτυξης που συναγωνίζονταν την Ιαπωνία. Είναι η παράταξη που μας έβαλε στην ΕΕ όταν άλλοι φώναζαν «ΕΟΚ αι ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Κι είναι η παράταξη που με τον Κώστα Καραμανλή και στα εθνικά θέματα είχε μια καθαρή πατριωτική γραμμή με το βέτο του Βουκουρεστίου για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με το Όχι στο σχέδιο ΑΝΑΝ, που θα έβαζε σε περιπέτεια όλο το νησί της Κύπρου. Καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι στα δύσκολα αυτή η παράταξη έρχεται για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή για το «σκοπιανό»
Η κυβέρνηση με ποια θέση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια; Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει ενιαία θέση; Που τα δύο κόμματα που την συναπαρτίζουν δεν έχουν ενιαία γραμμή; Ποια είναι η πρόταση με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Διότι ακούμε παράδοξα πράγματα. Ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός του μικρού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση εμφανίζεται με διαφορετική θέση ως αρχηγός κόμματος και με διαφορετική θέση ως υπουργός Άμυνας; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής διαπάλης. Όποτε έγιναν στο παρελθόν δυστυχώς δεν είχαμε καλή εξέλιξη. Ζούμε σε μια δύσκολη γειτονιά σε μια περιοχή που υπάρχουν εν υπνώσει εθνικισμοί, αλυτρωτισμοί, δεν πρέπει να έχουμε λύσεις μεσοβέζικες. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις. Δυστυχώς, και όταν και στο παρελθόν υπήρχαν λύσεις που δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρες και λειτουργικές, όπως στην Κύπρο τη δεκαετία του 1960, οδηγηθήκαμε σε περιπέτειες και είναι ακόμη μια χαίνουσα πληγή το Κυπριακό, με το 40% του εδάφους να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Τα Σκόπια πρέπει να αποκηρύξουν τον αλυτρωτισμό τους
Στα Σκόπια καλλιεργούνται αλυτρωτισμοί από την εποχή του Γκλιγκόροφ. Τότε δεν λύθηκε το ζήτημα με μια ονομασία που έδινε έναν εθνοτικό προσδιορισμό, το «Σλαβομακεδονία». Σήμερα, μια ολόκληρη γενιά έχει μεγαλώσει στα σχολεία με την ιδέα ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το καθεστώς Γκρουέφσκι καλλιέργησε αυτόν τον αλυτρωτισμό, με τους χάρτες να φθάνουν μέχρι τον Όλυμπο, με τα σχολικά βιβλία που διδάσκονται τα παιδιά ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, καίτοι είναι Σλάβοι και ήλθαν τον 5-6ο μ.Χ. αιώνα στην περιοχή της Βαλκανικής και σε ένα τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας, που κατοικούν αυτοί, στα βόρεια της Μακεδονίας. Και, δυστυχώς, η πόλη των Σκοπίων, με αυτήν την ιδεοληψία του Γκρουέφσκι, έχει γίνει μια Ντίσνεϊλαντ με αρχαιοελληνικά αγάλματα που ξεκινούν από τον Φίλιππο και τον Μ. Αλέξανδρο και φθάνουν μέχρι τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

Η κυβέρνηση να προσέλθει με ενιαία γραμμή
Για να λυθεί το σκοπιανό, πρέπει να έχουμε μια καθαρή λύση στο ζήτημα του ονόματος που θα είναι μια ονομασία για όλους και για όλα, με αναθεώρηση προφανώς του συντάγματός τους. Αυτή είναι η θέση της ΝΔ και εμείς λέμε ότι για να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη πρώτα από όλα η θέση της κυβέρνησης. Διότι άλλως υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης! Δεν μπορεί να έχουμε μια αλά καρτ πλειοψηφία με αυτήν την κυβέρνηση, που πότε καταφεύγει στην κεντροδεξιά και πότε στα αριστερά κόμματα για αλά καρτ πλειοψηφίες σε επί μέρους ζητήματα που συζητούνται στη Βουλή. Πόσο δε μάλλον σε μείζον εθνικό θέμα, όπως είναι το λεγόμενο «μακεδονικό», το «σκοπιανό», θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία γραμμή τουλάχιστον από την κυβέρνηση. Είναι αυτονόητο ότι δεν γίνεται να μην προσέλθει η κυβέρνηση με μια ενιαία γραμμή σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα. Άλλα να λέει ο υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς και άλλα να λέει ο υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος.

Χρειάζεται εθνική συνεννόηση
Θυμούμαι τα μεγάλα συλλαλητήρια. Φαντάρος ήμουν στη Λαμία και πήγαμε με τα λεωφορεία στο Πεδίο του Άρεως, στο μεγάλο συλλαλητήριο, μετά τη μεγάλη συγκέντρωση, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη Θεσσαλονίκη. Τα εθνικά ζητήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, διότι αν δεν υπάρχει μια καθαρή λύση θα τα συναντούμε μπροστά μας. Δεν είναι σαν την οικονομία που τα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν. Στα εθνικά θέματα αν έχουμε μια αρνητική εξέλιξη θα μας ταλαιπωρεί για πάρα πολλά χρόνια και δεν ξέρω αν είναι εύκολα αναστρέψιμα. Υπ’ αυτήν την έννοια νομίζω ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση, να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ξεκινούμε , όμως με αρνητικούς οιωνούς. Όταν δεν υπάρχει συνεννόηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαντάζομαι είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο μια διακομματική συνεννόηση, να προσέλθει η χώρα με μια ενιαία γραμμή. Αυτό θα ήταν ευχής έργον. Προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτό είναι να υπάρχει μια ξεκάθαρη και ενιαία στάση από την κυβέρνηση. Άρα η «μπάλα» είναι στο πεδίο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αυτή πρέπει να έλθει με μια ενιαία πρόταση, την οποία πρέπει να συνυπογραφούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Αν διαφωνούν σε τέτοια μείζονα θέματα, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πιά την πλειοψηφία της ελληνικής βουλής. Προϋπόθεση για ένα συμβούλιο αρχηγών είναι να γίνουν μια σειρά άλλων βημάτων. Πρώτα απ΄ όλα να ακούσουμε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης επί του ζητήματος που μας ταλανίζει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ας ακούσουμε την κυβερνητική θέση και εδώ είμαστε να τοποθετηθούμε και εμείς.

Δείτε το σχετικό βίντεο:
https://youtu.be/NQbdlP8HDFM

back to top