Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ 2

ERT RADIO

Λάρισα 20 Ιανουαρίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΜΑΝΙΑ ΓΚΟΥΣΙΑΡΗ και ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑ


Ετοιμάζονται κινήσεις αγροτών σε διάφορες περιοχές. Ήδη έχουν πει οι αγρότες της Καρδίτσας ότι βγαίνουν τη Δευτέρα στον Ε65, υπάρχει ένα συλλαλητήριο που γίνεται στα Φάρσαλα, και γενικότερα υπάρχει μια αγωνία στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Τα προβλήματα έχουν μείνει ίδια εδώ και χρόνια και δεν έχουν δοθεί λύσεις και έχουν γίνει και χειρότερα κυρίως στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό

Μακάρι να είχαν μείνει τα ίδια. Όπως συμπληρώσατε έχουν γίνει πολύ χειρότερα. Θα σας έλεγα ότι, βλέποντας και τα αιτήματα που από πέρυσι είναι στην προμετωπίδα της ατζέντας που θέτουν οι αγρότες μας, ουσιαστικά αυτά που εμείς είχαμε αποκρούσει και στη συνέχεια πήραν την μορφή μέτρων από την κυβέρνηση, την άρση αυτών ζητούν οι αγρότες.

Τα είχατε αποκρούσει ή ήταν δεσμεύσεις που εσείς είχατε μπει στη θέση να αναλάβετε;

Οι θέσεις φαίνονται από την υπογραφή που βάζει ο καθένας. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης και την περίοδο της δικής μου παραμονής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπήρχε ζήτημα κατάργησης του ΟΓΑ, δεν υπήρχε ζήτημα υπέρμετρης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν υπήρχε ζήτημα κατάργησης μια σειράς φοροαπαλλαγών που στόχο είχα την μείωση του κόστους παραγωγής, όπως τον φόρο στο λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο. Θυμούμαι χαρακτηριστικά στις κινητοποιήσεις του 2013 τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Τσίπρα στην καρότσα του αγροτοσυνδικαλιστή Βάγγου, στο μπλόκο του Κάστρου, να μας ασκεί σκληρή κριτική για το κόστος παραγωγής. Γιατί τότε υπήρχε μια μείωση της τάξεως των 30 εκ ευρώ στο αγροτικό πετρέλαιο, αντί για 160 εκ. είχε προϋπολογισθεί να δοθούν στους αγρότες 130 εκ. Είχαν βγει τότε όλοι στα κάγκελα. Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις και συνεδριάσεις, στο Μαξίμου, με τον υπουργό Οικονομικών τότε, τον κ. Στουρνάρα, βρέθηκαν τα 30 εκ. από το επίδομα θέρμανσης και αποδόθηκε στους αγρότες το σύνολο του αγροτικού πετρελαίου, 160 εκ. Και σήμερα όχι απλώς μειώθηκε, αλλά καταργήθηκε πλήρως το λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο.
Και μια και μίλησα για επίδομα θέρμανσης θυμόσαστε την ευκολία με την οποία αποδίδονταν με αφοριστικό τρόπο καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης με αφορμή το ατυχές συμβάν με τα μαγκάλια στη Λάρισα. Εμείς δίναμε 210 εκ. και ήμασταν οι σκληροί, οι ανάλγητοι, οι «δολοφόνοι», όπως έλεγαν κάποιοι τότε. Και σήμερα έχει περιοριστεί στο ένα τέταρτο, είναι 47 εκ. στον τελευταίο προϋπολογισμό που ψηφίσαμε, με την κυβέρνηση «πρώτης φορά αριστερά».
Αλλά να επανέλθω στα αγροτικά. Βλέπω και την κούραση που καταγράφεται στους αγρότες αν θα βγουν στους δρόμους, αν θα υπάρξουν ή δεν θα υπάρξουν κινητοποιήσεις. Βλέπουμε ότι έχουν μια φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια οι κινητοποιήσεις. Θυμίζει λίγο την ιστορία με τον τσομπανάκο που φωνάζει κλέφτης-κλέφτης και στο τέλος κανείς δεν τον ακούει. Κουράστηκαν οι αγρότες, γιατί πρώτον οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν έναν εθιμικό χαρακτήρα, Γίνονταν και την περίοδο των παχέων αγελάδων, τότε που υπήρχε ευημερία και ήταν υπερβολικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Σήμερα που έχουμε φθάσει στο άλλο άκρο, που υπάρχουν τεράστια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα βλέπετε ότι δυσπιστούν πολλοί να βγουν στους δρόμους, γιατί θεωρούν ότι δεν εισακούεται και η φωνή τους. Παλαιότερα οι κινητοποιήσεις έφερναν και κάποια αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που είναι πραγματικά ανάλγητη.

Οι ίδιοι όμως ισχυρίζονται το ακριβώς αντίθετο. Ότι αν δεν βγουμε στο δρόμο, αν δεν φωνάξουμε, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα τα οξυμένα τα οποία αντιμετωπίζουμε, τότε δεν έχουμε άλλον τρόπο για να πετύχουμε.

Και θεωρούν ότι έχουν κερδίσει από τους αγώνες που δώσανε, για παράδειγμα το αφορολόγητο, η σταδιακή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και διάφορα άλλα παραδείγματα.

Με συγχωρείτε, Δεν υπήρχε ζήτημα αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών πριν 3 χρόνια, δεν υπήρχε ζήτημα κατάργησης του ΟΓΑ πριν 3 χρόνια. Δεν διαφωνώ με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και με το πλαίσιο του αγώνα, που οι αγρότες αυτοί αποφασίζουν και αυτοί κρίνουν. Σας λέω απλά τι ακούω από τις συνομιλίες μου με απλούς αγρότες.

Επειδή μπαίνει αυτό που λέτε, ότι το συζητάνε και ότι γιατί να βγω, θα κερδίσουμε κάτι; Υπάρχει μια κόπωση και μια απογοήτευση των αγροτών.

Πώς μπορούν να αλλάξουν αυτά που δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στα χωράφια τους; Και κυρίως το ξέρετε ότι αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα, ακόμη και επιβίωσης είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Συμφωνώ, αλλά η βασική επιλογή που αλλάζει προς μια κατεύθυνση ή άλλη είναι η ψήφος, η δυνατότητα που έχουμε στις εκλογές. Οι αγρότες είναι κι αυτοί από τους πολίτες που παρασύρθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ο κάμπος βάφτηκε στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και τους Ιανουαρίου του 15 και του Σεπτεμβρίου του 15. Με τη ψήφο μας αλλάζουμε κάθε φορά την κατεύθυνση της πολιτικής. Βεβαίως, έχουν δικαίωμα να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα, έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν υποστηρίζοντας την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, αλλά την κρίσιμη στιγμή πρέπει να κάνουμε την ορθή επιλογή. Αυτές τις ημέρες καταγράφεται ένα ακόμη πολύ έντονο πρόβλημα που έχει να κάνει με την κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα. Η περιοχή μας είναι μια περιοχή που παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό φέτας στη χώρας. Η φέτα παράγεται από το αιγοπρόβειο γάλα, χρειαζόμαστε αύξηση της αιγοπροβατοτροφείας για να καλύψουμε την παγκόσμια ανάγκη για φέτα. Επί των ημερών μου το αιγοπρόβειο γάλα είχε περί το ένα ευρώ. Πληροφορούμε από την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ότι οι τιμές καταρρέουν. Ήταν στα 90-93 λεπτά και με ενημέρωσαν στο Λιβάδι Ελασσόνας ότι τους πληρώνουν ακόμη και με 82 λεπτά.

Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Δεν είναι ψέματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως στο ζήτημα τα φέτας είναι θυμωμένοι οι κτηνοτρόφοι με την ΝΔ. για τη στάση των ευρωβουλευτών.
Οι κτηνοτρόφοι να μην πέφτουν θύματα της προπαγάνδας που ασκείται από κυβερνητικά στελέχη και από ΜΜΕ. Διότι ούτε η φέτα επέφερε την μείωση, ούτε οι εταιρικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Ας αναρωτηθούν, με αυτούς που τους έταζαν ανώγεια και κατώγεια γιατί κατέρρευσαν οι τιμές σήμερα στο αγιγοπρόβειο γάλα στην Ελλάδα, από το 1 ευρώ έπεσε ακόμη και στα 82 λεπτά; 18 λεπτά κάτω από τις τιμές που ήταν επί των ημερών μας, και ουσιαστικά καθίστανται μη βιώσιμες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Εύκολοι στα λόγια κάποιοι αλλά στην πράξη…

Μπορεί να παρέμβει τώρα, γιατί τις τιμές τις ρίχνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκόμοι;

Γίνονται έλεγχοι αυτή την στιγμή; Εδώ υπάρχουν καταγγελίες ότι υπήρχε επιστολή γαλακτοβιομηχανίας προς τους κτηνοτρόφους που τους έλεγε ότι θα αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές που λαμβάνει το γάλα γιατί οι ανταγωνιστές του εισάγουν γάλα για να κάνουν φέτα.

Αυτό γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Το ξέρετε

Εγώ δεν ξέρω αν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, εγώ ξέρω ότι υπήρχαν έλεγχοι και οι τιμές δεν είχαν καταρρεύσει. Όταν επίσημα γαλακτοβιομηχανία στέλνει τέτοιες επιστολές στους παραγωγούς, το κράτος τι κάνει; Η φέτα ξέρετε είναι ΠΟΠ. Πρέπει να παράγεται από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα όχι από εισαγόμενο.

Σαφέστατα. Θέλω να μας πείτε και τη δική σας θέση, γιατί ξέρουμε ότι έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα. Επειδή το θέμα αυτό πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθεί στην ελληνική βουλή. Σήμερα υπάρχει και μια ημερίδα στην Ελασσόνα, όπου θα συζητήσουν για να υπάρχει και η διεπαγγελματική που θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να υπήρχε, για να προστατεύσει αυτό το προϊόν που, όπως είπατε είναι ΠΟΠ αλλά δυστυχώς δεν έχει πάρει την αξία που θα έπρεπε να έχει. Το τι έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, το ξέρετε και εσείς αλλά και τι γίνεται σήμερα.

Σήμερα, λοιπόν που καταρρέουν οι τιμές έχουν ένα μέτρο σύγκρισης οι αγρότες, τι λάμβαναν στο παρελθόν οι κτηνοτρόφοι μας και τι πολιτικές ασκούνται σήμερα και έχουμε την κατάρρευση των τιμών. Ένα το κρατούμενο. Οι κτηνοτρόφοι με όλους τους εμπλεκομένους στο χώρο, προχώρησαν στην κατάθεση ενός φακέλου για την προώθηση διεπαγγελματικής για την φέτα. Παραδόξως στην κυβέρνηση, κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο και νίπτουν τα χείρας τους, γιατί λέει κατατέθηκε και άλλη πρόταση. Η οποία, όμως, πληροφορούμαστε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα που χρειάζονται. Θα πρέπει τέλος πάντων, να αποφασίσει η κυβέρνηση και να προχωρήσει στην συγκρότηση της διεπαγγλεματικής φέτας, που είναι εργαλείο άσκησης σοβαρής πολιτικής, χάραξης πολιτικής, που θα έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο προς την πολιτεία. Όσον αφορά στο ζήτημα των συμφωνιών με τις τρίτες χώρες και αναφέρεστε στη CETA, την πρόσφατη συμφωνία, που τόσος θόρυβος έγινε και σηκώθηκε πολλή σκόνη, της συμφωνίας Ε.Ε. με τον Καναδά, η άποψη η δική μας που διατυπώθηκε και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με κτηνοτρόφους στο Βλαχογιάννη, είναι ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις η Βουλή εν προκειμένω να αναλάβει πρωτοβουλία, να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρχει πλήρης προστασία της φέτας ως ΠΟΠ στη συμφωνία με τον Καναδά, πριν έλθει η συμφωνία για επικύρωση στη βουλή. Και νομίζω ότι εκείνο που πρέπει να τονίσουμε. Εγώ το έκανα και με επιστολές προς τον πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Γιούνγκερ, προς τους αρμόδιους επιτρόπους Εμπορίου και Γεωργίας της Ε.Ε., τους επικεφαλής όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, στο ευρωκοινοβούλιο και τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Ότι η Ε.Ε. πρέπει να αντιληφθεί ότι τα ΠΟΠ είναι μια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και θα πρέπει να είναι στην προμετωπίδα των ζητημάτων που θα οφείλει να προστατεύει με τρίτες χώρες, να μην έχουμε δηλαδή ΠΟΠ δύο και τριών ταχυτήτων, να μην έχουμε δηλαδή κάποια που θα έχουν πλήρη προστασία, κάποια που θα έχουν μερική προστασία και κάποια που δεν θα έχουν καμία προστασία. Είναι η δική μου θέση και αυτήν με συνέπεια υποστηρίζω όλα αυτά τα χρόνια.

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο κ. Χαρακόπουλε. Είπατε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να συγκρίνουν τις πολιτικές και να κάνουν την επιλογή τους την κρίσιμη ώρα., την ώρα, που θα κάνουν στις εκλογές και θα διαλέξουν ποιόν θέλουν και ποιόν θεωρούν ικανότερο να κυβερνήσει. Εάν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στις επόμενες εκλογές θεωρήσουν ότι η ΝΔ τελικά ίσως έχει καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και σας προτιμήσει, και το αποτέλεσμα να δικαιώνει εσάς, η ΝΔ αν κυβερνήσει τι θα κάνει με τους αγρότες; Θα άρει όλα αυτά που έχουν ψηφιστεί. Θα προχωρήσει σε κάποια άλλη πολιτική; Τι εναλλακτικές πρακτικές διαθέτει;

Ο στόχος μας είναι αυτός. Να αρθούν όλες αυτές οι στρεβλώσεις και τα εμπόδια που μπήκαν τα τελευταία χρόνια. Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν. Δεν είμαστε ένα κόμμα που δεν έχει διαδρομή στα πολιτικά πράγματα. Έχει δώσει δείγματα γραφής από την άσκηση κυβερνητικής ευθύνης.

Θα μπορεί να το κάνει αυτό που λέτε κ. Χαρακόπουλε; Γιατί ξέρετε ότι κάθε φορά που έρχονται οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι, λέτε ξέρετε δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό, γιατί έχει υπογραφεί από την Ε.Ε. Μπορεί να το επικαλεστείτε πάλι ξανά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με σαφήνεια και δεσμεύτηκε και για συγκεκριμένα πράγματα στο προσυνέδριο της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, που έγινε στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Μιλήσαμε για μείωση φορολογικών συντελεστών, για πολιτικές που στόχο θα έχουν τη στήριξη των αγροτών ευρύτερα. Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές θα παρουσιάσουμε μια πιο ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση για τους αγρότες. Εγώ κατανοώ όλους αυτούς που «έχουν καεί στον χυλό» από τις μεγάλες υποσχέσεις και «φυσάνε και το γιαούρτι». Εγώ πήγαινα σε χωριά της περιφέρειάς μου στις εκλογές και τους μίλαγα για την πρόθεσή μας τότε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 7% για το 2015 και γέλαγαν. Μου έλεγαν: «Μάξιμε ο άλλος υπόσχεται ότι θα καταργήσει τελείως!». Και τους έλεγα «μα πιστεύετε ότι θα το καταργήσει μια αριστερή κυβέρνηση η οποία έχει τις εμμονές και τις ιδεοληψίες της για την ιδιοκτησία, την ιδιωτική περιουσία;». «Μα και 100 % να μην τον καταργήσει, τα μισά από αυτά που υπόσχεται να κάνει θα είμαστε ευχαριστημένοι…». Όχι μόνον δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά προχωρούμε πιά και σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Δεν υπάρχει νόμος που προστατεύεται η πρώτη κατοικία, γιατί αυτό ακούμε από την πλευρά των κυβερνώντων. Ισχύει ή δεν ισχύει;

Αν υπήρχε θα επέκτειναν τον νόμο το δικό μας. Μιλάνε για συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες. Συμφωνίες κυρίων δεν υπάρχουν αν δεν είναι διατυπωμένες σε χαρτί και αν δεν έχουν την επικύρωση της ελληνικής βουλής. Το επόμενο διάστημα που θα αρχίσουμε να βλέπουμε εικόνες με πλειστηριασμούς, με εξώσεις κυρίως, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται πιά με ηλεκτρονικό τρόπο, τότε θα υπάρξει το σοκ στην ελληνική κοινωνία, για όλους αυτούς που έλεγαν κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Και τελικά με τις ευλογίες και με τη βούλα τους κινδυνεύει κάθε σπίτι να περάσει σε χέρι τραπεζίτη.

Να πούμε και για το «μακεδονικό» κάποια πράγματα.

Ήθελα να πω ότι στα εθνικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, συναντίληψη και συναίνεση. Να μην αντιμετωπίζονται με όρους εσωτερικής πολιτικής και αποκόμισης πολιτικών μικροκομματικών κερδών. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Μέχρι στιγμής η υπόθεση, όπως τη χειριζόμαστε από ελληνικής πλευράς δείχνει ότι η κυβέρνηση σ’ αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει. Πριν καν ενημερωθούν τα κόμματα, πριν καν ενημερωθεί η ελληνική βουλή υπήρχε για λόγους επικοινωνιακούς μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Καλώς να ενημερωθεί η εκκλησία. Έχει σημαίνοντα λόγο και εμείς είμαστε από αυτούς που πιστεύουμε ότι οφείλει να έχει παρουσία και δράση και λόγο έκφρασης και διατύπωσης γνώμης η Εκκλησία. Αλλά υπάρχουν συντεταγμένα όργανα. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια διαπραγμάτευση εν κρυπτώ, μια μυστική διπλωματία, χωρίς να γνωρίζουμε ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της χώρας, τι διεκδικούμε από αυτήν την διαπραγμάτευση και πώς, εν τέλει, θα λύσουμε το πρόβλημα, χωρίς να αφήνουμε ουρές και ερωτηματικά τα οποία μπορεί στο μέλλον, να αποβούν σε βάρος του εθνικού οφέλους.

Εσείς ποια θεωρείτε πιο ρεαλιστική λύση το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων;

Νομίζω ότι το ζήτημα της ονομασίας είναι η κορυφή του παγόβουνου. Θα πρέπει να λυθούν τα ζητήματα που έχουν με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις, το ζήτημα της εθνότητας. Επιχειρούν να κατασκευάσουν μια «μακεδονική» δήθεν εθνότητα από το μηδέν. Ο Γκλιγκόροφ, ο ιστορικός τους ηγέτης, όταν τα Σκόπια δημιουργήθηκαν ως κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχε πει δημοσίως ότι είναι Σλάβοι, οι οποίοι ήλθαν το 7ο αιώνα μ.Χ. στη βαλκανική χερσόνησο. 1.000 χρόνια σχεδόν μετά τον Μ. Αλέξανδρο, άρα δεν είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, όπως η προπαγάνδα Γκρουέφσκι τα τελευταία χρόνια μέσα στα σχολικά βιβλία, τους χάρτες που φτάνουν μέχρι την Θεσσαλονίκη, καλλιεργεί και στο εσωτερικό και διεθνώς η διασπορά των Σκοπιανών ανά την υφήλιο, στον Καναδά, στην Αυστραλία, και αλλού. Άρα λοιπόν πρέπει να λυθεί το ζήτημα ολιστικά, όλα, όχι σε μια διαδικασία «σαλαμοποίησης». Ας διορθώσουν το σύνταγμά τους, ας βρουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια «σαλαμοποίηση» του ζητήματος μόνον το όνομα και να αφήσουμε όλα τα άλλα. Όλο το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Εδώ μιλούμε για παραχάραξη της ιστορίας. Προφανώς κατοικούν σε ένα τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας. Νομίζω ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τον εθνοτικό προσδιορισμό που δινόταν τότε, το σλαβομακεδονία. Όριζε ότι ήταν Σλάβοι, ήλθαν στην περιοχή, 1.000 χρόνια μετά τον Μ. Αλέξανδρο, δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την αρχαία ελληνική ιστορία, με τον Μ.Αλέξανδρο, τον Φίλιππο, όλους αυτούς που προσπαθούν να οικειοποιηθούν, βάζοντας τα αγάλματα, επιγραφές, ονοματοδοτώντας δρόμους και αεροδρόμια, Έχουν κάνει την πόλη των Σκοπίων σύγχρονη Ντίσνεϋλαντ με αγάλματα του . Μ. Αλεξάνδρου. Ένα προκάτ κράτος, όπως προκάτ είναι όλες αυτές οι κατασκευές. Ας μη διαλυθεί. Είναι χειρότερο να έχουμε Μεγάλη Αλβανία, Μεγάλη Βουλγαρία, να επανέλθουμε σε αναμόχλευση παθών και εθνικισμών που τόσο ταλαιπώρησαν τα Βαλκάνια και οφείλουν και οι γείτονες να αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλή σχέση γειτονίας με την Ελλάδα που είναι παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη Βαλκανική.

back to top