Menu
A+ A A-

maximos vouli 1

Ομιλία Βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου
«Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και
των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»:


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων διεξάγεται εν μέσω μιας αρρωστημένης πολιτικής ατμόσφαιρας με δηλητηριώδεις φήμες για χρηματισμό βουλευτών και «κουμπαράδες» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αναπόδεικτες κατηγορίες που εκτοξεύονται με μεγάλη ευκολία, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων, υπονομεύουν απειλητικά το πολιτικό σύστημα. Ο φθηνός λαϊκισμός έχει ενεργοποιήσει σενάρια παραπολιτικής συνωμοσιολογίας που εξάπτουν τη φαντασία και δηλητηριάζουν το κοινωνικό σώμα.
Περισσεύει η ανευθυνότητα και η ελαφρότητα στο δημόσιο λόγο. Η συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανώριμη πολιτικά, ανερμάτιστη ιδεολογικά, και τελικά επικίνδυνη εθνικά, θυμίζει ταύρο σε υαλοπωλείο. Όλα επιτρέπονται για την κατάκτηση της εξουσίας. Και η λάσπη και ο βόρβορος και οι συκοφαντίες.
Λησμονείτε και εσείς και όσοι τροφοδοτούν αυτήν τη νοσηρή κατάσταση όχι μόνον παλαιότερες εποχές πολιτικής ανωμαλίας, που προκάλεσε ο διχασμός και η ακραία πόλωση, αλλά και την οδυνηρή εμπειρία που βιώσαμε στα χρόνια της κρίσης.
Λησμονείτε ότι αυτά τα χρόνια συρρικνώθηκε η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του. Και αυτό το φαινόμενο απειλεί όλους μας. Γιατί απειλεί την ίδια τη δημοκρατία.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να δούμε τη χώρα μας να στέκεται και πάλι όρθια, χωρίς κλυδωνισμούς, χωρίς δεσμευτικές συμφωνίες, απαιτείται αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Και αυτό κύριοι συνάδελφοι, είναι έργο μακράς διάρκειας, έργο οικοδόμησης. Κατακτιέται όσο η χώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση, όσο εμπεδώνεται η αίσθησης της σταθερότητας, όσο η ανάπτυξη δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Αυτά, δυστυχώς, δεν φαίνεται να τα αντιλαμβάνονται οι μονίμως φωνασκούντες και μηδενίζοντες συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Οι οποίοι προφανώς βρίσκονται εν μέσω μέγιστης ευδαιμονίας από τις δημοσκοπικές καταγραφές.
Δεν αντιλαμβάνονται, όμως, ότι καλός ο λαϊκισμός και η δημαγωγία για την άγρα ψηφοφόρων, αλλά οι ακρότητες και η ισοπεδωτική κριτική εντέλει γυρνούν μπούμερανγκ εναντίον όλων.
Γιατί όταν σε μια κοινωνία κυριαρχεί η απαξία απέναντι στους θεσμούς αλλά και στα δημόσια πρόσωπα, τότε καθίσταται έρμαιο όσων πλειοδοτούν σε εξαλλοσύνη.
Παιχνίδια με τη φωτιά, τούτη την ώρα, που μετά από τόσες θυσίες του ελληνικού λαού, μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία, δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα, δεν επιτρέπονται από κανέναν.
Την ώρα που φλέγεται η γειτονιά μας, και η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει σαν δύναμη σταθερότητας, τέτοια παιχνίδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Όσον αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο,
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αλλαγές, βαθιές θα έλεγα, πρέπει να υπάρξουν και στο πολιτικό σύστημα. Και το ζήτημα της χρηματοδότησης κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, όπως και η διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων είναι καίριο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους.
Ένας πολιτικός οργανισμός, σήμερα, με τις πολλαπλές λειτουργίες του, για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, χρειάζεται οικονομικούς πόρους καθόλου ευκαταφρόνητους.
Για την κάλυψή τους, αν δεν έχει κρατική ενίσχυση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να στραφεί προς άλλες πηγές χρηματοδότησης, και κυρίως προς τους ιδιώτες. Ισχυροί επιχειρηματικοί κύκλοι μπορούν να επιλέγουν υποψηφίους, οι οποίοι βεβαίως μέσα και από μια συνεχή υπερπροβολή από φιλικά ή και ιδιόκτητα ΜΜΕ, θα έχουν προνομιακή μεταχείριση.
Και βεβαίως πρώτιστο καθήκον του ευνοηθέντος θα είναι η εξασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του χορηγού του. Τα φαινόμενα αυτά, που παρατηρούνται σε όλον τον κόσμο, έχουν δυστυχώς κτυπήσει και τη δική μας πόρτα προ πολλού. Και έχουν συμβάλει στην καταρράκωση του κύρους των θεσμών και των κομμάτων.
Η απειλή, όμως, ριζικής αλλοίωσης της λειτουργίας και του σκοπού του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι έτσι ανυπολόγιστη. Αν αφήσουμε τα πράγματα ανεξέλεγκτα θα διολισθήσουμε σε ένα είδος ολιγαρχικής πολιτείας με δημοκρατικό προκάλυμμα.
Πολλώ δε μάλλον που η πλειοψηφία των βουλευτών θα προέρχεται από τα εύπορα κοινωνικά στρώματα, καθώς για τους υπολοίπους η οικονομική τους κατάσταση δεν θα τους επιτρέπει την ενασχόληση με τα κοινά.
Ασφαλώς, το όλον ζήτημα είναι εξαιρετικά σύνθετο και κανείς δεν φιλοδοξεί να το επιλύσει ως το γόρδιο δεσμό.
Το ζητούμενο είναι να εφαρμόζονται τα ψηφισθέντα. Θυμούμαι ως πρωτοεκλεγείς βουλευτής ότι το 2004 ήταν κοινό μυστικό ότι υπήρξαν βουλευτές που άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό για τις εκλογικές τους δαπάνες μετά τις εκλογές χωρίς καμία κύρωση.
Είναι θετικό, λοιπόν, ότι στην επιτροπή ελέγχου την πλειοψηφία δεν έχουν πια οι βουλευτές για να μην υπάρχει η εντύπωση «Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει». Οι ελεγχόμενοι να είναι και ελεγκτές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι αλλαγές που εισηγείται το παρόν νομοσχέδιο πρέπει να εντάσσονται σε μια δέσμη γενναίων και ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της πολιτείας, που θα στοχεύουν στη διαφάνεια της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και στην αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας του.
Αναφέρω για παράδειγμα τις πολυαναμενόμενες αλλαγές:
• στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στη βουλευτική ασυλία,

• την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών,

• αλλά και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή.
Τέλος, αναμένουμε τα αποτελέσματα του αναδρομικού ελέγχου του πόθεν έσχες για όσους διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχουμε χρέος να φωτίσουμε τις σκιές που μολύνουν την πολιτική ζωή, να δώσουμε και πάλι στον πολίτη τη δυνατότητα να πιστέψει, να ελπίσει, να μην παρασύρεται από τις φωνές της αστάθειας.
Ευελπιστώ ότι έστω και αργά θα βρούμε το δρόμο μας. Η διαφάνεια και η δημοκρατία θα είναι οι τελικοί νικητές, παρά την προσπάθεια που γίνεται από κάποιους να μείνουμε προσκολλημένοι στο παλιό κακό μας παρελθόν».

 

back to top