Menu
A+ A A-

maximos vouli 3

Ομιλία
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει τη γρήγορη ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα έως σήμερα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, ότι έχουμε να κάνουμε με μια ανεύθυνη διακυβέρνηση. Για να μην αποδειχθεί και μοιραία για τη χώρα χρειάζεται απέναντί της να βρεθεί μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Έχουμε, λοιπόν, χρέος έναντι της πατρίδας, αλλά και του κόσμου της παράταξης, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να αντικρίσουμε την αλήθεια κατάματα, χωρίς εξωραϊσμούς. Να δούμε τι έφταιξε για την ήττα, και πώς η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα μπορέσει όχι μόνο να επανακάμψει, αλλά να κερδίσει και πάλι την ηγεμονία στο μεσαίο χώρο. Και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία.

Είμαι βέβαιος ότι, πολλά από τα λάθη ή τις αστοχίες, που μας στοίχησαν πολύ ακριβά στις εκλογές, θα είχαν αποφευχθεί αν αφουγκραζόμασταν τον κόσμο μας. Μετά το άσχημο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που προοιώνιζε τη βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές, ζήτησα σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ζήτησα ο προβληματισμός που ήταν διάχυτος στη βάση μας να διατυπωθεί ανοιχτά στα κομματικά όργανα. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συνέβη.

Εν πάση περιπτώσει, οδηγηθήκαμε σε μια οδυνηρή ήττα που υπέστημεν στις εκλογές.
Γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Υπό όποιο πρίσμα κι αν αναγνώσουμε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, όποια δικαιολογία ή και σοφιστεία αν προβάλουμε. Ας δούμε, λοιπόν, χωρίς υπεκφυγές, τι έφταιξε και τι πρέπει να αλλάξουμε. Η συζήτηση σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, και αυτή που θα ακολουθήσει την Κυριακή, είναι μια καλή αρχή.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια υπήρξε διολίσθηση με την ανοχή όλων μας σε μια νοοτροπία συγκεντρωτισμού στη λήψη των αποφάσεων. Η εμμονή, όμως, στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο ενός περίκλειστου κύκλου ανθρώπων γύρω από τον πρόεδρο, θεωρώ ότι ζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας και του κόμματος και της κυβέρνησης. Η απαξίωση σύγκλισης των οργάνων και ουσιαστικής συζήτησης, είτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο, συνιστά τη γενεσιουργό αιτία πολλών αρνητικών συνεπειών.

Συνέπειες που έπαιρναν πιο αρνητική χροιά όταν συνοδεύονταν από επιλεκτικές, ανώνυμες, ανοίκειες και συκοφαντικές επιθέσεις από διαδικτυακούς τόπους, απ’ όπου, υποτίθεται, εκφράζονταν απόψεις ανθρώπων του προέδρου. Αναφέρω για παράδειγμα, όσα γράφηκαν όταν παραιτήθηκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά και πρόσφατα, μετεκλογικά, όταν ζήτησα να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για την ήττα.

Σε ότι, ωστόσο, αφορά την απώλεια της πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας στους αγρότες, θέλω να επισημάνω ότι είχα εγκαίρως και εγγράφως προειδοποιήσει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα, είχα αναγκαστεί και δημοσίως να αντιπαρατεθώ σε παράλογα μέτρα, όπως η φορολόγηση των μαντριών και των αγροτικών κτισμάτων. Διαφώνησα με μέτρα, που παρουσιάσθηκαν ως θέσφατα, όπως η αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος. Ο κατάλογος μακρύς. Τελευταίο, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, το πρόβλημα με την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων, που παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα καταβληθεί προ των εκλογών, κάτι τέτοιο δεν έγινε, εκθέτοντάς μας ανεπανόρθωτα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η συγκάλυψη των προβλημάτων κάτω από το χαλί, ο στρουθοκαμηλισμός, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφικά αποτελέσματα. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Αναμφίβολα έγιναν πολλά κατά την προηγούμενη περίοδο, κυρίως χάρις στην εργατικότητα του πρώην πρωθυπουργού, που ο ιστορικός του μέλλοντος πιστεύω ότι θα του πιστώσει.

Εντούτοις, όμως, δεν πείσαμε τον λαό. Δεν πείσαμε ότι στον ορίζοντα άρχισε να ανατέλλει η ελπίδα. Δεν πείσαμε ότι κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να πετύχουμε απέναντι στους εταίρους το καλύτερο για τη χώρα. Δεν πείσαμε ότι ήμασταν ικανοί να τιμωρήσουμε όσους είχαν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, να πιάσουμε όσους φοροδιαφεύγουν.

Παύσαμε να εκπέμπουμε ένα καθαρό ιδεολογικό στίγμα. Από τη μια η «θεωρία των δύο άκρων», από την άλλη η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης θόλωσαν την ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Η μεσαία τάξη, οι άνθρωποι που μας στήριζαν για δεκαετίες, οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, οι μετριοπαθείς πολίτες μάς βλέπουν με επιφύλαξη.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Η Ελλάδα ακροβατεί εκ νέου στην άκρη του γκρεμού. Παρά, όμως, τους επικίνδυνους χειρισμούς τον πρώτο μήνα της νέας κυβέρνησης, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας ακόμη την υποστηρίζει. Η πολιτική οξυδέρκεια και σύνεση επιβάλλουν, λοιπόν, να μην επενδύουμε στις εικασίες για «αριστερές παρενθέσεις». Επιβάλλουν την ταχεία ανασύνταξη των δυνάμεων μας, τη διασαφήνιση του ιδεολογικού μας στίγματος, την ανανέωση των στελεχιακών μας δομών, την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας.

Για να συμβούν όλα αυτά, προϋπόθεση είναι, με την ευρύτερη συμμετοχή των μελών και στελεχών του κόμματος, η συντεταγμένη συζήτηση για τα αίτια της ήττας, για το σήμερα και το αύριο του κόμματος, χωρίς περιορισμούς στην ατζέντα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με τη διενέργεια ενός εκτάκτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας το αμέσως προσεχές διάστημα. Όποια καθυστέρηση, όποια αναβολή, όποια στροφή, αν επιχειρηθεί, μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για το κόμμα και τη χώρα».

back to top