Menu
A+ A A-

Μ.Χαρακοπουλος Επιτροπη ΔΔΔΤΔ1 1

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2020

Παρέμβαση Μάξιμου Χαρακόπουλου στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα: «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μια από τις μεγαλύτερες και διαχρονικές πληγές της λειτουργίας του ελληνικού κράτους είναι η σχέση της δημόσιας διοίκησης με την κοινωνία. Το τέρας της γραφειοκρατίας για δεκαετίες βασάνιζε τους πολίτες με τις σωρούς από έγγραφα και πιστοποιητικά που απαιτούνταν για την οποιαδήποτε συναλλαγή, και με την δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην τελική διεκπεραίωση.
Όλα αυτά συνεπάγονταν χαμένες εργατοώρες, πέρα από την ψυχική κόπωση, διόγκωση φαινομένων διαφθοράς και αδιαφάνειας, αλλά και ένα εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις περιβάλλον.
Το πρόβλημα παρέμεινε σοβαρό, παρά τις όποιες εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες είχαν ληφθεί, την ώρα που στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο γίνονταν κυριολεκτικά άλματα, μέσω και των πρόσφατων επιτευγμάτων της τεχνολογίας.
Δεν επωφεληθήκαμε εγκαίρως από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ για να συμμετάσχουμε δυναμικά στην ψηφιακή επανάσταση που λάμβανε χώρα αλλού, ακόμη και σε κράτη που σχετικά πρόσφατα θέσπισαν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, όπως η Εσθονία.
Φαίνεται, όμως, ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να πραγματοποιηθούν και στην Ελλάδα αυτές οι ριζοσπαστικές αλλαγές, που τόσο αναμέναμε, και μάλιστα με ένα τρόπο απροσδόκητο. Γιατί μπορεί το αίτημα αυτό να είναι διαχρονικό, αλλά η ανάγκη που επιβάλουν τα γεγονότα επέφερε την επιτάχυνση της εφαρμογής του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Και αυτή η ανάγκη ήταν η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της, που τελικά επέδρασαν στο να γίνουν σημαντικά βήματα στους μήνες της καραντίνας, όπως η άυλη συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων, αλλά και η αποστολή SMS, που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Όσα έγιναν αυτό το διάστημα είναι ένας άθλος, ένα πραγματικό case study για έναν κρατικό μηχανισμό που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ευχάριστες εκπλήξεις.
Οι αλλαγές αυτές επεκτείνονται συνεχώς περιλαμβάνοντας και άλλους τομείς και συναλλαγές, όπως η δυνατότητα λήψης ηλεκτρονικά πιστοποιητικών γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας. Θα τολμούσα να πω ότι πρόκειται για μια αθόρυβη επανάσταση που επιφέρει την βελτίωση των όρων διαβίωσης των πολιτών και εισαγάγουν την Ελλάδα στο κλαμπ των προηγμένων ψηφιακά κρατών.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι αλλαγές αυτές επιδοκιμάζονται σχεδόν καθολικά, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός τυγχάνει μεγάλης αποδοχής. Να θυμόσαστε, όμως, κ. υπουργέ ότι η επιτυχία συχνά συνοδεύεται από φθόνο, σε μια κοινωνία που εδώ και δεκαετίες έχει εθιστεί στη μετριοκρατία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η επιχειρούμενη αλλαγή των σχέσεων του πολίτη με το κράτος, έναν τομέα όπου οι επιδόσεις μας δεν ήταν οι καλύτερες, όχι μόνο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών αλλά παγκοσμίως, μπορεί να είναι η καλύτερη διαφήμιση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που χρειάζεται η ταλαιπωρημένη οικονομία μας.
Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπάρχει και αυτή η διάσταση, η προσπάθεια δημιουργίας ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση περισσότερων ημεδαπών και αλλοδαπών παραγωγών οπτικοακουστικών έργων. Όπως γίνεται αμέσως κατανοητό η παραγωγή ταινιών στην χώρα μας, πέρα από το άμεσο οικονομικό όφελος μπορεί να έχει και πολλαπλάσια υπεραξία ως διαφημιστικό προϊόν.
Όλοι γνωρίζουμε την τεράστια απήχηση που είχε για τον τουρισμό στις δεκαετίες του ’60 και του ‘70 η προβολή ταινιών όπως «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», που γυρίστηκε στη Ρόδο το 1961. Δυστυχώς, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και ένας ιδιότυπος αρτηριοσκληρωτισμός εμπόδισαν στο να καταστεί η χώρα μας κέντρο της διεθνούς κινηματογραφικής δραστηριότητας.
Αν δεν κάνω λάθος, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘50 μέχρι και σήμερα έχουν γυριστεί μόλις 12 ξένες ταινίες στη χώρα μας. Όπως έχει γραφεί ακόμη και παγκόσμιας δημοφιλίας παραγωγές, όπως το Games of Thrones ή το Mama Mia II, που ενδιαφέρθηκαν να γυριστούν εδώ, απογοητεύθηκαν λόγω των αντίξοων συνθηκών που αντιμετώπισαν και αποτάθηκαν αλλού.
Δυστυχώς, στη χώρα μας αρκούμαστε μέχρι τώρα να καταναλώνουμε μαζικά τις τουρκοσειρές, με τις οποίες επιχειρείται μια επίδειξη ήπιας ισχύος της Τουρκίας και προβολής της ως τουριστικού προορισμού.
Ελπίζω ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εισάγονται να επιλύουν πολλά από τα προβλήματα που στέκονταν εμπόδιο στο να ενταχθεί η Ελλάδα στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, αλλά και να ανοίξουν τον δρόμο σε κάθε είδους παραγωγές, που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Το βέβαιο είναι πάντως ότι και η ίδια η κοινωνία ζητά μετ’ επιτάσεως τις αλλαγές αυτές, όπως και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Γι’ αυτό και ο πήχης της επιτυχίας έχει τεθεί πολύ ψηλά, και δικαίως.

back to top