Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΟΥΛΗ 1

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2020

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση διεξάγεται σε μια ημέρα, που έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας επιβάλλει περισυλλογή για να εξετάσουμε όσα πετύχαμε αυτά τα 46 χρόνια ομαλού πολιτικού βίου. Αναντίρρητα, η Ελλάδα έχει καταγράψει στο διάστημα αυτό τεράστια πρόοδο. Η δημοκρατία μας αποδείχθηκε στέρεα, οι πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και η χώρα συνεχίζει να αποτελεί μέλος του πιο φιλόδοξου πειράματος συνύπαρξης κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κορυφαία επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή επιβεβαιώνεται διαρκώς. Η Ευρώπη μπορεί να μην έχει πάντα τα γρήγορα ανακλαστικά που θα θέλαμε, αλλά οι αντιδράσεις της είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το γιγαντιαίο πακέτο που θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα, που υπερβαίνει τα 70 δισεκατομμύρια, μαρτυρά του λόγου το αληθές. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της χώρας, που οφείλουν να αναγνωρίσουν όλοι, ασχέτως αν πιστώνεται πρωτίστως στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει καταφέρει να αντιστρέψει την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον.
Βεβαίως, θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν αναγνωρίζαμε και τις παθογένειες της μεταπολίτευσης που πρέπει επιτέλους να υπερβούμε. Ξεχωρίζω την ανάγκη αποκατάστασης του κύρους των θεσμών, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για παρεμβάσεις στον χώρο της δικαιοσύνης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν λησμονούμε ότι, δυστυχώς, η δημοκρατία μας αποκαταστάθηκε μετά από την κυπριακή τραγωδία και την εισβολή του τουρκικού στρατού στη μαρτυρική μεγαλόνησο, που εκμεταλλεύθηκε τις δικές μας αδυναμίες. Βεβαίως, σήμερα όλα είναι διαφορετικά. Η Κύπρος είναι πλέον μέλος της ΕΕ και όχι των Αδεσμεύτων και ο ελληνισμός είναι ενωμένος και αποφασισμένος.
Η Ελλάδα, όμως, καλείται να αντιμετωπίσει την ογκούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε όριο. Οι προκλήσεις της Άγκυρας είναι καθημερινές και σε κάθε επίπεδο, ακόμη και σε αυτό των συμβόλων. Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, με τη μετατροπή της από σήμερα σε τζαμί, είναι ύβρις κατά του παγκόσμιου πολιτισμού. Και είναι κρίμα που η παγκόσμια κοινότητα επέλεξε να υποτιμήσει το γεγονός και να υποβαθμίσει την αντίδρασή της.
Οι Τούρκοι έχουν πλέον επιλέξει να συμπεριφέρονται ως πειρατές του Αιγαίου. Η Άγκυρα καθίσταται καθημερινά πιο μισαλλόδοξη, πιο αντιευρωπαϊκή και πιο επικίνδυνη. Αυτές τις ώρες απαιτείται εθνική ενότητα και αρραγές εσωτερικό μέτωπο.
Επειδή, όμως, η πλέον σίγουρη μέθοδος για να συνετίσεις έναν ανεξέλεγκτο αντίπαλο είναι η δύναμη αποτροπής, οφείλουμε να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες, να ξαναστήσουμε στα πόδια της την παραμελημένη εδώ και δεκαετίες αμυντική μας βιομηχανία. Είναι κάτι που είχα επισημάνει μετ’ επιτάσεως και στην συζήτηση του προϋπολογισμού. Δεν είναι δυνατόν σε συνθήκες απειλής πολέμου από τη γείτονα να μην αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες.
Ερχόμενος στα του νομοσχεδίου, όπως είπα και στην Επιτροπή Παραγωγής, μπορεί να στερείται αρχής, ωστόσο επιχειρεί να τακτοποιήσει εκκρεμότητες και να διευθετήσει διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα.
Παρατείνει για ακόμη 2,5 χρόνια τη δυνατότητα τακτοποίησης αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων, δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία σε όσους δεν το είχαν κάνει -με βάση το ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο που είχαμε θεσπίσει- να το πράξουν τώρα. Μακάρι να είναι η τελευταία και να μη χρειαστεί να διαιωνίζονται αυτές οι παρατάσεις, που στο τέλος ευτελίζουν την εικόνα του κράτους.
Επειδή πιστεύω ότι κάθε κρίση πρέπει να μας κάνει σοφότερους, με αφορμή τη ρύθμιση για τις χρήσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, θα ήθελα και από αυτό το βήμα να καταθέσω τις ενστάσεις μου για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε χωράφια υψηλής παραγωγικότητας, που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται και σήμερα.
Η πανδημία ανέδειξε τον κίνδυνο τροφικής επάρκειας. Η χώρα μας είναι από τις πλέον διατροφικά εξαρτώμενες από εισαγωγές. Δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάζει γη υψηλής παραγωγικότητας για ΑΠΕ. Ας γίνουν σε άγονα χωράφια. Και επιτέλους ως χώρα έχουμε λησμονήσει ότι η πιο πράσινη ενέργεια είναι η υδροηλεκτρική; Ελπίζω στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, τη σύγκληση της οποίας έχω ζητήσει για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, να μιλήσουμε και για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας από τα νερά του Αχελώου, που έχει βαλτώσει λόγω των γνωστών ιδεοληψιών.
Είναι θετική η ρύθμιση για την επιμήκυνση της θήρας αγριογούρουνων καθ’ όλο το έτος, γιατί το κακό έχει παραγίνει. Η εκτόξευση του πληθυσμού τους τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με ζημιές σε καλλιέργειες που δεν αποζημιώνονται, ενώ είναι και φορείς ζωονόσων.
Η ρύθμιση για τους εποχικούς εργάτες γης, αναδεικνύει επίσης τις στρεβλώσεις του παραγωγικού μας μοντέλου. Είναι θετική η επέκταση κατά ένα εξάμηνο της περιόδου που μπορούν να εργαστούν οι αλλοδαποί εργάτες, καθώς έχουμε αυξημένες ανάγκες λόγω συγκομιδής των προϊόντων μέχρι το φθινόπωρο. Θα χρειαστεί, όμως, μια νομοτεχνική βελτίωση, ώστε όσοι είχαν μετακληθεί με βάση την ΠΝΠ και επέστρεψαν στην πατρίδα τους να μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μέχρι τέλος του χρόνου.
Δείτε, επίσης, τη διατύπωση του άρθρου 13 για την παραχώρηση ακινήτων. Αν ίσχυε το 2015 η διατύπωση που φέρνετε δεν θα μπορούσε το ΥπΑΑΤ να ανακαλέσει την παραχώρηση του ακινήτου-φιλέτου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης που δόθηκε το 1984 στην ΠΑΣΕΓΕΣ, εξαιτίας της σκανδαλώδους διαχείρισής του.
Πριν κατέβω από το βήμα είμαι αναγκασμένος να θέσω για μια ακόμη φορά την κραυγαλέα αδικία που υφίστανται δικαιούχοι του προγράμματος δάσωσης γαιών σε όλη τη χώρα που καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο των επιδοτήσεων που έλαβαν γιατί το κράτος δεν τους αντιμετωπίζει ισότιμα.
Και δεν τους αντιμετωπίζει ισότιμα, διότι ενώ αναγνώρισε ότι δεν είναι εφικτό να καλλιεργούνται 250 δέντρα το στρέμμα και τα μείωσε στα 70, ζητά να επιστρέψουν τις ενισχύσεις όσοι ελέγχθηκαν με βάση την αρχική ΚΥΑ και όχι τη διόρθωση που το ίδιο έκανε αναγνωρίζοντας το σφάλμα.
Είναι η τρίτη φορά που σας το θέτω από αυτό το βήμα. Ελπίζω να μη χρειαστεί να το ξανακάνω, και σύντομα να δοθεί η δέουσα λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει οικογενειάρχες και νοικοκυραίους που βρέθηκαν ξαφνικά εκτεθειμένοι αδυνατώντας να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ.
Κλείνοντας κ. πρόεδρε, θέλω να πω ότι όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον τις τελικές προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΟΥΛΗ 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://youtu.be/mRbI5tnNcBY και https://youtu.be/zHpeTLtZto8

 

back to top