Menu
A+ A A-

Μάξιμος Βουλή 3

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2020

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών: “Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου”

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χωρίς αμφιβολία η σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού κοινοβουλίου έχει ιστορική σημασία. Και η διαπίστωση αυτή δεν είναι ένα τετριμμένο ρητορικό σχήμα. Γιατί με την δική μας ψήφο, την ψήφο όσων έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τον ελληνικό λαό, θα επεκτείνουμε την επικράτεια της πατρίδας για πρώτη φορά από το 1947, όταν έλαβε χώρα η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη οφείλεται σε δύο αρετές που επέδειξε η παρούσα κυβέρνηση στην πρωτόγνωρη και δυσχερή περίοδο που έχει την ευθύνη για τις τύχες του τόπου. Η μία είναι η αποφασιστικότητα και η δεύτερη η διπλωματική δεινότητα.

Ένας συνδυασμός που όταν εκδηλώνεται στη σωστή αναλογία επιφέρει θετικά αποτελέσματα και επιτυχίες. Και με αυτόν τον συνδυασμό της επιτυχίας -την αποφασιστικότητα και την ενεργή διπλωματία- οφείλουμε να πορευθούμε και στη συνέχεια, στο γεμάτο προκλήσεις έδαφος των εθνικών μας θεμάτων, ώστε το 2021, η χρονιά ορόσημο, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την μεγάλη εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, να βρει την Ελλάδα και τον ελληνισμό ακόμη ισχυρότερους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Καθ’ όλο το περασμένο έτος, η χώρα, πέραν της πανδημίας, αντιμετώπισε αλλεπάλληλες τουρκικές απειλές και προκλήσεις. Αρχικώς, υπήρξε η εισβολή των μεταναστών υπό τουρκική καθοδήγηση στα σύνορα του Έβρου. Η επίθεση αναχαιτίστηκε, η Τουρκία στηλιτεύθηκε ως υποκινούσα τις μεταναστευτικές ροές. Κερδίσαμε συμμάχους εντός της Ευρώπης, ενώ μια σειρά από έργα και δράσεις οχυρώνουν, πλέον, τη χερσαία συνοριακή γραμμή στη Θράκη.

Στη συνέχεια, στη διάρκεια του θέρους, οι προσπάθειες της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο έπεσαν στο κενό, με την κινητοποίηση του στόλου και της αεροπορίας.
Στο ευρωπαϊκό πεδίο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επιβληθεί ακόμη κυρώσεις κατά της Τουρκίας -εξαιτίας της επικράτησης μικροεθνικών συμφερόντων κάποιων κρατών- εντούτοις η Άγκυρα έχει καταδειχθεί ως αυτή που προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ταυτοχρόνως, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός αδιαπέραστου τείχους σε θάλασσα και σε αέρα, αλλά και στην ενίσχυση στρατηγικών συμμαχιών μακράς πνοής.

Το διπλωματικό μας κρεσέντο οδήγησε ακόμη σε σημαντικές συμφωνίες με χώρες του αραβικού κόσμου, αλλά και στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, που καθορίζουν τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτή με την Αίγυπτο, μάλιστα, ήλθε να ακυρώσει στην πράξη το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Επίσης, η συμφωνία με τα Τίρανα για τη διαδικασία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, εκτός από ένα κομβικό σημείο στις σχέσεις των δύο χωρών, έδωσε και το ορθό μήνυμα προς την Τουρκία και την πολιτική που ακολουθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Και τώρα φθάσαμε στην υπερψήφιση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι και το Ταίναρο, η οποία συνιστά μια πρώτη -ίσως αρκετά καθυστερημένη- αλλά πλέον έμπρακτη άσκηση ενός αναφαίρετου δικαιώματος που διαθέτει η χώρα μας, βάσει του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως προσφυώς επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρωτεργάτης αυτής της εντατικής διπλωματικής αντεπίθεσης της χώρας που καταγράφεται όλους αυτούς τους μήνες.

Η διαπίστωση αυτή είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τον τουρκικό αναθεωρητισμό, και όσους τον υποθάλπουν φανερά ή υπόγεια. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της, ούτε πρόκειται να αποστεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υποχωρώντας σε απειλές και σε πιέσεις.

Κι αυτό έχει νομίζω καταστεί σαφές ενόψει των διερευνητικών επαφών με την γείτονα, και την προσπάθειά της να διευρύνει αυθαιρέτως την ατζέντα, εντάσσοντας ανύπαρκτα ζητήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Επιπλέον, επειδή πολύς λόγος γίνεται για την διεξαγωγή πενταμερούς για το κυπριακό, είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την Κυπριακή Δημοκρατία για μια δίκαιη λύση του προβλήματος, χωρίς παρωχημένες εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Επιθυμούμε ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά είναι η Τουρκία που επιμένει σε επικίνδυνα οράματα για γαλάζιες πατρίδες, για νεο-οθωμανισμούς και παντουρκισμούς. Είναι η Τουρκία που καταπατά τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που στέλνει ερευνητικά, γεωτρητικά και πολεμικά πλοία σε ύδατα που δεν της ανήκουν.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη. Κι αυτό το έχει αποδείξει. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί οιαδήποτε καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Γι’ αυτό, και παρά το βαρύ κόστος, προβαίνει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας με τους αναγκαίους εξοπλισμούς.
Αν πράγματι η Άγκυρα επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πλήρη εφαρμογή όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο.

Ο καθορισμός ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και η συμφωνία σύναψης συνυποσχετικού με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επιβεβαιώνουν ότι όταν πορευόμαστε με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και επιμονή μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttps://youtu.be/YGBYFx-3PD0

 

back to top