Menu
A+ A A-

Μαξιμος Βουλη

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2021

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υφυπουργού Επικρατείας:
«Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το παγκόσμιο τοπίο των μέσων ενημέρωσης έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με δραματικό τρόπο, λόγω των αλλεπάλληλων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Στην Ελλάδα, από τις ημέρες ραδιοφώνου και αργότερα των δύο κρατικών καναλιών της νεότητάς μας, φθάσαμε στην έκρηξη του διαδικτύου, με το youtube, το NETFLIX, το facebook, το Instagram, το TikTok και όλες αυτές τις πλατφόρμες που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Η πανδημία, η καραντίνα, η κοινωνική αποστασιοποίηση επιτάχυνε ακόμη περισσότερο τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Αυτή η νέα πραγματικότητα απαιτεί νομοθετική διευθέτηση των πολλαπλών και σύνθετων εκκρεμοτήτων που προκάλεσε. Τόσο όσον αφορά την επιχειρηματική – οικονομική πλευρά των σχετικών δραστηριοτήτων όσο και τις διάφορες παρενέργειες και αρνητικές παρεκκλίσεις που εντοπίζονται. Ορθά λοιπόν η Ε.Ε. εκδίδει την παρούσα Οδηγία που καλούμαστε να την εντάξουμε στο εθνικό μας δίκαιο και προεκτείνει τους ισχύοντες κανόνες σε όλες αυτές τις νέες πλατφόρμες.
Επειδή, όμως, ουδέν καλόν αμιγές κακού, η οπτικοακουστική επανάσταση έχει και σοβαρές παρενέργειες. Μια από αυτές είναι η πρόσβαση των παιδιών σε υλικό το οποίο μπορεί να πλήξει και να τραυματίσει τον ψυχισμό τους. Και δυστυχώς, αυτό το οπτικοακουστικό υλικό είναι άφθονο στα μέσα, και δύσκολα ελέγξιμο από τους γονείς.
Οι συνέπειες για τον ψυχικό κόσμο των παιδιών από την επαφή με καταστάσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν, μπορούν να είναι μόνιμες. Για τον λόγο αυτό και το δίχτυ προστασίας που προωθείται με την Οδηγία είναι μια άκρως επιβαλλόμενη συνθήκη.
Το ίδιο ισχύει και για το πλαίσιο προστασίας που θεσμοθετείται από όσους χρησιμοποιούν τα μέσα και τις πλατφόρμες για να περάσουν μηνύματα μίσους και φανατισμού, που συνήθως συνοδεύονται από την μάστιγα της εποχής τα fake news. Το πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα φαινόμενα το είδαμε και πρόσφατα στις ΗΠΑ με την εισβολή στο Κογκρέσο.
Πολύ σημαντική είναι βεβαίως και η ώθηση που μέσω της οδηγίας δίδεται στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική παραγωγή. Χρόνια τώρα η βασική πηγή προέλευσης των περισσοτέρων παραγωγών, ταινιών ή σειρών, βρίσκεται πέραν του Ατλαντικού. Η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω. Ακόμη και για χώρες που άλλοτε μεγαλουργούσαν, όπως η Ιταλία, το μερίδιό τους έχει συρρικνωθεί δραματικά στη σχετική αγορά.
Όσο για την Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών παραγωγών δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά πρωτίστως πολιτισμικό, ζήτημα ταυτότητας και κουλτούρας. Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί το πολιτιστικό της στίγμα, μέσα από την πολυμορφία της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έρχομαι τώρα στην εσωτερική ραδιοτηλεοπτική αγορά. Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να δημιουργήσει θόρυβο με επίκεντρο την ΕΡΤ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για χειραγώγηση της ενημέρωσης.
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα έφθασε στο σημείο να μιλήσει για οργουλιανές τακτικές –αγνοώντας μάλλον ότι τα έργα του Όργουελ, και πρωτίστως το “1984” αναφέρονται ευθέως στον έλεγχο της σκέψης που προσπάθησαν να ασκήσουν καθεστώτα που ο ίδιος και η παράταξή του συνεχίζουν να επαινούν.
Ξεχνώντας με μεγάλη ευκολία τα έργα και της ημέρες της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν προπαγάνδιζε σκανδαλωδώς την τότε κυβέρνηση, με μπροστάρηδες γνωστούς και μη εξαιρετέους δημοσιογράφους, που είχαν χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φασίστα». Η ΕΡΤ που στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε βυθιστεί στην ανυποληψία, με νούμερα τηλεθέασης στα τάρταρα.
Μιλά επίσης η αντιπολίτευση για έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης, την ώρα που μια σειρά πρώην διευθυντικών στελεχών της ΕΡΤ είναι σήμερα σε καίρια πόστα στο Κόκκινο, την Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας κουνά το δάκτυλο για έλεγχο των πληροφοριών στα ΜΜΕ, λες και πάθαμε όλοι ομαδική αμνησία και ξεχάσαμε την γάτα των Ιμαλαΐων, την απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ μέσω της αδειοδότησης των καναλιών με τα βοσκοτόπια.
Αντιλαμβάνομαι ότι οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν μια αγωνία στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το αδιέξοδο όμως δεν θα ξεφύγει με επικοινωνιακές μπαλωθιές. Πέρασε η εποχή της στείρας και φωνασκούσας αντιπολίτευσης. Οι πολίτες εκτιμούν και επιβραβεύουν σοβαρές πολιτικές προτάσεις. Και σε αυτό το πεδίο, δυστυχώς, δεν προσφέρετε τίποτε το ουσιαστικό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Αναμφίβολα οι δυνατότητες της ΕΡΤ είναι μεγάλες. Ήδη η ανάκαμψη που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα, δείχνει ότι η δημόσια τηλεόραση μπορεί να καταλάβει τη θέση που της αρμόζει στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ραδιοτηλεοράσεις.
Η ΕΡΤ μπορεί να επιβάλει διαφορετικούς αξιακούς κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον, απαλλαγμένη εν μέρει από την επιδίωξη του κέρδους. Μπορεί και πρέπει να στοχεύει στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου της κοινωνίας, στην προβολή της ιστορίας μας και της παράδοσής μας, ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται τα 200 έτη από την παλιγγενεσία, στην ανάδειξη της ελληνική περιφέρειας, στην ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, στην διασύνδεση της ομογένειας με την πατρίδα, στην ανάδειξη του πλούτου της ελληνικής λογοτεχνίας –όλοι θυμόμαστε τις υπέροχες σειρές με τις οποίες μεγαλώσαμε όπως οι Πανθέοι, ο Χριστός ξανασταυρώνεται, η Λωξάνδρα, και τόσες άλλες.
Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω ότι πρέπει να στηριχθεί ο περιφερειακός τύπος που βιώνει μεγάλη κρίση. Η επιβίωσή του είναι αναγκαία για την ποιότητα της ενημέρωσης, αλλά και της δημοκρατίας, ως μέσω δημοκρατικού ελέγχου της τοπικής εξουσίας.
Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/wyCoYUgERdc

 

back to top