Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 2

Απολογισμός ΓΓ ΔΣΟ δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην 30η Γενική Συνέλευση – Χαλκιδική 2023

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Προτού περάσουμε στην παρουσίαση της απολογιστικής δράσης της Οργάνωσής μας, επιτρέψτε μου να καλωσορίσω στις εργασίες μας τους νέους συναδέλφους. Κατ’ αρχάς να συγχαρώ τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας για την επανεκλογή τους και το έως σήμερα ταμία μας Σταύρο Κελέτση για την τοποθέτησή του στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στον οποίον και ευχόμαστε καλή επιτυχία. Καλωσορίζω και τους συναδέλφους από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, που εξελέγησαν πρόσφατα.
Εμφανώς πιο εμπλουτισμένη παρουσιάζεται στην επετειακή μας Συνέλευση η αφρικανική πτέρυγα της Οργάνωσης με συμμετοχή για πρώτη φορά συναδέλφου από το Κοινοβούλιο της Αιθιοπίας, η οποία ενισχύει την εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στις εργασίες μας.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και προς τους συναδέλφους μας βουλευτές από το Σουδάν, το οποίο πλήττεται από μια εμφύλια σύγκρουση.
Σας καλωσορίζουμε, λοιπόν, όλους παλαιούς και νέους φίλους στην 30η μας Συνέλευση και ευχόμαστε η συγκυρία αυτή να αποτελέσει μια δυναμική αναθέρμανση των διακοινοβουλευτικών μας σχέσεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως γνωρίζετε, η τελευταία φορά που η Οργάνωση μας πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση ήταν τον Ιούνιο του 2021 στα Χανιά. Εκεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση εξαγγείλαμε την επιστροφή στην κανονικότητα και τις τακτικές συνεδριάσεις μετά από μια περίοδο αποστασιοποίησης επιβεβλημένη από τα μέτρα πρόληψης της διασποράς της πανδημίας του Covid-19.
Δυστυχώς, η αισιοδοξία μας δεν επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις που ακολούθησαν και τελικά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες θεσμικής κρίσης για την Οργάνωση μας, στις οποίες κληθήκαμε να προσαρμοστούμε.
Και το πράξαμε, θα μου επιτρέψετε να πω, με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης, όχι μόνο για την ιστορική μας διαδρομή, αλλά πρωτίστως για την επόμενη μέρα του θεσμού που υπηρετούμε.
Η έκρυθμη κατάσταση μας υποχρέωσε να αποφασίσουμε την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης που προγραμματίζαμε να διοργανώσουμε στην Αρμενία το 2022.
Αν δεν το κάναμε, το πλέον πιθανό ήταν οι περισσότερες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στις εργασίες της Οργάνωσής μας να μην ανταποκρίνονταν στην πρόσκληση σύγκλησης της Γενικής μας Συνέλευσης από τον Ρώσο πρόεδρο και να μην παρίσταντο, ακολουθώντας την επίσημη πολιτική των κρατών τους.
Ωστόσο, η επιμονή μας στην τήρηση των καταστατικών διατάξεων της ΔΣΟ και η επιθυμία μας για την κατά το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία του θεσμού μας, μας οδήγησε στην εφαρμογή δημιουργικών λύσεων ευρείας εκπροσώπησης, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της αδράνειας και της παύσης των εργασιών.
Συγκεκριμένα, διοργανώσαμε δυο φορές συνεδριάσεις της Διεθνούς Γραμματείας Ευρείας Συνθέσεως διαδικτυακά τον Οκτώβριο 2022 και δια ζώσης στη Λεμεσό τον περασμένο Μάρτιο.
Διαχειριστήκαμε, λοιπόν, τους κλυδωνισμούς των διεθνών εξελίξεων με τόλμη και με αίσθημα ευθύνης, αλλά και με συμπεριληπτική λογική, καθώς θεωρήσαμε ότι σε μια κρίσιμη περίοδο, οι συλλογικές αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται από ολιγομελείς ομάδες αλλά με ευρεία συναίνεση.
Η σημερινή επετειακή συνεδρίαση ελπίζουμε να αποτελέσει το ξεκίνημα για μια δυναμική επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν το εκτόπισμα της Οργάνωσης μας στο διεθνές στερέωμα με ορίζοντα το μέλλον.
Η επαναφορά της κανονικής ροής των εργασιών μας δικαιολογεί και την απόφαση μου να εκθέσω ενώπιον σας το απολογιστικό έργο της ΔΣΟ από την τελευταία Γενική μας Συνέλευση στην Κρήτη, ώστε να γίνετε μάρτυρες της άοκνης προσπάθειας μας να ξεπεράσουμε σκοπέλους και δυσκολίες των γεωπολιτικών κρίσεων.
Ξεκινώντας από την Κρήτη και φτάνοντας μέχρι σήμερα, θα διανύσουμε την πορεία της Οργάνωσης μας, γεφυρώνοντας την περίοδο της θεσμικής αμηχανίας μας με την περίοδο της θεσμικής προοπτικής μας. Δικαιολογείται εξάλλου, και από το θέμα της φετινής Συνέλευσης μας «Απέναντι σε νέες προκλήσεις – Μπροστά σε νέες προοπτικές».
Θα σας παρουσιάσω λοιπόν συνοπτικά τις δράσεις της Οργάνωσης μας από τον Ιούνιο 2021 ως σήμερα:

28η Γενική Συνέλευση, Χανιά, Ιούνιος 2021: Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες Γενικές Συνελεύσεις της Οργάνωσης μας, καθώς παρά τις πρακτικές δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, συγκεντρώθηκαν στα Χανιά δεκάδες βουλευτές από 17 χώρες, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών και Διεθνών Κοινοβουλευτικών Θεσμών, αλλά και εκπρόσωποι του χώρου των Εκκλησιών και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.
Η επιτυχία δεν έγκειται μόνο στα αριθμητικά στοιχεία, αλλά και στον ποιοτικό χαρακτήρα της Συνέλευσης, καθώς υπήρξε σημαντική εκπροσώπηση αρχών που εξήραν το έργο της Δ.Σ.Ο.
Το κεντρικό θέμα της Συνέλευσής μας ήταν αφιερωμένο στο «Μέλλον του Κόσμου και το Μέλλον της Ευρώπης μετά την Πανδημία», ένα ζήτημα καίριο και κομβικό για την μετα-covid εποχή.
Η Γραμματεία της Οργάνωσής μας κατέγραψε τις απόψεις που διατυπώθηκαν και τις συνόψισε σε ένα κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο διαβιβάσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μια πρώτη συνεισφορά της Οργάνωσης μας στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης. Για τις δράσεις μας για το Μέλλον της Ευρώπης θα σας παρουσιάσω περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέχεια.

Συμμετοχή της Δ.Σ.Ο. στη «Συνάντηση του Ρίμινι για τη Φιλία των Λαών», Αύγουστος 2021: Επρόκειτο για μια πολύ σπουδαία συνάντηση προσωπικοτήτων του πολιτικού, του θρησκευτικού, του ακαδημαϊκού, του πολιτιστικού και του κοινωνικού χώρου όχι μόνο της Ιταλίας αλλά συνολικά του Καθολικού Κόσμου, στην οποία η Οργάνωση μας εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά.
Η Συνάντηση του Ρίμινι διοργανώνεται με τη συνεργασία του “Ιδρύματος για την Φιλία μεταξύ των Λαών” και της κοινωνικο-θρησκευτικής διεθνούς οργάνωσης “Κοινωνία και Απελευθέρωση” (comminicione eliberazione). Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι η οργάνωσή μας εδώ και χρόνια επιδιώκει να οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας αμοιβαία ωφέλιμες με την εν λόγω μεγάλη οργάνωση.
Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν “Το θάρρος του να δηλώσω ΕΓΩ”, ενώ στα πάνελ φιλοξενήθηκαν θρησκευτικοί παράγοντες, στοχαστές, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού.
Μαζί με το Σύμβουλο Δρ. Κώστα Μυγδάλη μας υποδέχθηκε ο πρόεδρος της “Συνάντησης του Ρίμινι για τη φιλία των λαών” κ. Μπέρνχαρντ Σόλτς, ενώ την τελετή έναρξης του forum κήρυξε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ο κ. Σέρτζιο Ματαρέλα.
Κατά την παραμονή μας στο Ρίμινι πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τους επικεφαλής του forum και ανταλλάξαμε απόψεις για τη δρομολόγηση στενότερης συνεργασίας και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των οργανώσεων που εκπροσωπούν Ορθόδοξοι και Καθολικοί. Όπως θα εξηγήσω και στον προγραμματισμό μελλοντικών δραστηριοτήτων, η επαφή μας με το Forum του Ρίμινι έχει ενισχυθεί και πλέον συζητούμε το ενδεχόμενο ουσιαστικής παρέμβασης μας στην επόμενη συνάντηση του προσεχούς Αυγούστου.

Συμμετοχή εκπροσώπου της Δ.Σ.Ο. με καθεστώς παρατηρητή στις Κοινοβουλευτικές Εκλογές της Ρωσική Ομοσπονδίας, 17-19 Σεπτεμβρίου 2021:
Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βιάτσεσλαβ Βολόντιν και βάση της απόφασης της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. στις εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία, που διεξήχθησαν από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, ο συνάδελφος από την Εθνοσυνέλευση της Σερβίας κ. Αλεξάντερ Τσότριτς συμμετείχε ως διεθνής παρατηρητής εκπροσωπώντας τη ΔΣΟ.

Συναντήσεις με Προέδρους των Κοινοβουλίων Ευρωπαϊκών Κρατών, Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2021: Στο περιθώριο της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, 21–22 Οκτωβρίου 2021, συνοδευόμενος από τον Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. Δρα Κώστα Μυγδάλη, πραγματοποιήσαμε σειρά συναντήσεων με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Αρμενίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Σλοβενίας.
Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών ενημερωθήκαμε για την κατάσταση της Ορθοδοξίας και τις τρέχουσες κοινοβουλευτικές εξελίξεις στις πραπάνω χώρες.
Ταυτόχρονα, είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις προγραμματισμένες δραστηριότητές μας, κυρίως αναφορικά με την ανάδειξη του ζητήματος της προστασίας των απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς των Ορθοδόξων στον απόηχο της τουρκικής προκλητικής απόφασης να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και τη Μονή της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράσαμε την επιθυμία για φιλοξενία εκδηλώσεων σχετικών με την παρουσίαση του Τόμου «Η Αγία Σοφία ανά τον Κόσμο» και του φωτογραφικού υλικού που προέκυψε από τον ομώνυμο Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό της Δ.Σ.Ο. στις εν λόγω χώρες.
Επιπλέον, εισηγηθήκαμε τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων για το Κοινό Πάσχα του 2025, που συμπίπτει με την επέτειο των 1.700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Τέλος, συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναβάθμισης των θεσμικών επαφών και σχέσεων με τα εν λόγω εθνικά Κοινοβούλια.

Χειμερινή Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο., Κέρκυρα, Δεκέμβριος 2021: Μετά την επιτυχή έκβαση της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. στα Χανιά της Κρήτης, που υπενθυμίζουμε ότι διεξήχθη με απόλυτο σεβασμό προς τις συστάσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα των αρμόδιων εθνικών υγειονομικών αρχών, αποφασίσαμε να γίνει δια ζώσης και η Διεθνής Γραμματεία των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Οργάνωσης μας.
Βέβαια, η νέα πραγματικότητα η οποία προέκυψε με τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον, και επιπρόσθετα ζητήματα λειτουργικότητας και οργάνωσης, τα οποία συνυπολογίσαμε και διαμόρφωσαν την ημερήσια διάταξη και τις δράσεις μας.
Κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε βουλευτές από 10 χώρες. Οι συζητήσεις μας υπήρξαν ιδιαίτερα γόνιμες και, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα για τον διάλογο που διεξάγεται για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Γραμματεία συζήτησε επί του θέματος και επί των τοποθετήσεων φορέων και πολιτών του ευρωπαϊκού χώρου και εξέδωσε ανάλογη Δήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης.
Τη Δήλωση αυτή την αποστείλαμε στα ευρωπαϊκά όργανα, που ηγούνται του Διαλόγου, σε Προέδρους Εθνικών Κοινοβουλίων, στις ηγεσίες Διεθνών Κοινοβουλευτικών Θεσμών, σε Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών και σε επικεφαλής φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Εαρινή Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο., Μιλάνο, Μάρτιος 2022:
Πραγματοποιήσαμε τη συνεδρίαση της Γραμματείας μας στο Μιλάνο. Υπενθυμίζω ότι στην πόλη αυτή είχαμε προγραμματίσει να διοργανώσουμε έκθεση με θέμα «Η Ανάσταση του Χριστού» στην Αμπροζιάνα Βιβλιοθήκη, όμως, λόγω της πανδημίας αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Την παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης του Τόμου για την Αγία Σοφία στο Μιλάνο τη συνδυάσαμε με τη Γραμματεία μας.
Πρόκειται για μια επιτυχημένη Διεθνή Γραμματεία, που πραγματοποιήθηκε με υβριδικό τρόπο -κυρίως δια ζώσης στο Μιλάνο στην Βιβλιοθήκη Teca Brera και με ορισμένες αντιπροσωπείες να συμμετέχουν διαδικτυακώς.
Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας καταδίκασε την εισβολή ενός κράτους στο έδαφος άλλου και τις εχθροπραξίες μεταξύ των ομόδοξων λαών δυο ιδρυτικών μελών της Δ.Σ.Ο.
Ανταλλάξαμε απόψεις και υπογραμμίσαμε τη δέσμευσή μας για καταβολή κάθε προσπάθειας για την εδραίωση της ειρήνης. Μάλιστα, στον απόηχο των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα προέβην και σε σχετική έκκληση για ανακωχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και επικράτηση της ειρήνης.
Παράλληλα με τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, πραγματοποιήσαμε και την παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης του Τόμου: «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» στην Galleria Meravigli, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Μπρούνο Ταμπάτσι και του Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπου, οι οποίοι, μάλιστα, χαιρέτισαν με ιδιαίτερα θερμούς λόγους την πρωτοβουλία της Οργάνωσης μας.
Επίσης πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην οικουμενική Μονή του Μποζέ κοντά στο Μιλάνο και είχαμε ουσιαστικές και εγκάρδιες συνομιλίες με του εκεί μοναχούς και τον ηγούμενο.

Διαδικτυακή Χειμερινή Συνεδρίαση της Διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας, Οκτώβριος 2022: Η διεθνής κρίση μάς ανάγκασε να λάβουμε μια απόφαση άνευ προηγουμένου για την Οργάνωση μας.
Είναι γεγονός ότι με τις εχθροπραξίες να βρίσκονται σε έξαρση, η διεξαγωγή της Γενικής μας Συνέλευσης στην Αρμενία, όπως προγραμματίζαμε δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Το πιθανότερο σενάριο θα ήταν οι περισσότερες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στις εργασίες της Οργάνωσης μας να μην παραστούν, ακολουθώντας την ευρύτερη πολιτική αποκλεισμού των σχέσεων με τη Ρωσία.
Ως αποτέλεσμα, δεν θα συγκεντρωνόταν ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών μελών για απαρτία και θα βρισκόμασταν ενώπιον ενός θεσμικού αδιεξόδου που θα μας παρέσυρε σε υπαρξιακές αναζητήσεις.
Πήραμε, λοιπόν, τη δύσκολη απόφαση για αναβολή της Γενικής Συνέλευσης και την πραγματοποίηση μιας διαδικτυακής Διευρυμένης Γραμματείας.
Σημειώθηκε συμμετοχή βουλευτών μελών από 15 χώρες (Αίγυπτος, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ελλάδα Ιορδανία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λίβανος, Μολδαβία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σουδάν).
Είχαμε δε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε ως απόρροια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, καθώς και την μελλοντική πορεία της Οργάνωσης μας ενόψει των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Επίσης, εγκρίθηκε ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων της Οργάνωσης και ο οικονομικός προϋπολογισμός ως τον Μάρτιο του 2023. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια επιτυχημένη Διεθνή Γραμματεία, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε χωρίς φυσική παρουσία και υπό έκτακτες συνθήκες.

Εαρινή Συνεδρίαση της Διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας, Λεμεσός, Απρίλιος 2023: Οι εκλεκτοί συνάδελφοι από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου εξασφάλισαν μια εξαιρετική διοργάνωση της Γραμματείας μας και κυριολεκτικά ανέβασαν τον πήχη. Στη Διευρυμένη Γραμματεία της Λεμεσού συγκεντρωθήκαμε βουλευτές από 15 χώρες.
Ο λόγος της διευρυμένης σύνθεσης του καταστατικού οργάνου εντοπίζεται στις σοβαρές συνέπειες που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία σε επίπεδο λειτουργίας και εκπροσώπησης στη ΔΣΟ.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως γύρω από τη διαχείριση του μέλλοντος της Οργάνωσης μας ενόψει των διεθνών εξελίξεων καθώς και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την 30η επετειακή μας Συνέλευση. Εγκρίθηκε επίσης, κείμενο επιστολής προς τα ευρωπαϊκά όργανα και τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με το Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Μάλιστα, στο περιθώριο των εργασιών μας είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου και τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, τον οποίο συγχαρήκαμε για την πρόσφατη εκλογή του.
Επισκεφτήκαμε ακόμη την Πράσινη Γραμμή στην Λευκωσία, που χωρίζει την τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και είχαμε την τιμή να μας υποδεχτεί στο Δημαρχείο της Λευκωσίας ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος μάλιστα μας έδειξε το κατεχόμενο τμήμα της πρωτεύουσας από την οροφή του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο της πόλης, απ’ όπου είναι ορατή και η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας.
Θα ήθελα να επαινέσω την υποδειγματική διοργάνωση της Γραμματείας στην Κύπρο, καθώς δίνει τη δυνατότητα στην οργάνωση μας να ξεφύγει από το αμιγώς διακοινοβουλευτικό πλαίσιο, αλλά αντίθετα ενισχύουμε τους δεσμούς και τις επαφές μας και με τις εκτελεστικές εξουσίες, τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων και ακόμη και τους Επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των χωρών μελών μας.
Τέλος, στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία, σε συνεργασία με την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο., κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης, και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου δρ. Παντελεήμονας Κελίρης. Για τον τόμο ουσιαστικές εισηγήσεις ανέπτυξαν ο Βυζαντινολόγος-αρχαιολόγος δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, ο Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου δρ. Στέφανος Ευθυμιάδης και ο Πολιτικός Επιστήμονας-συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας.

Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης: Η ΔΣΟ εκ της συστάσεως της έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ανατρέχοντας στη θεσμική μνήμη της Οργάνωσης μας, διαπιστώνουμε ότι μέχρι το 2001 η ίδια η ονομασία της «Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας» δήλωνε ευθέως την ευρωπαϊκής της φυσιογνωμία.
Και λέγοντας Ευρώπη, δεν εννοούμε την στενά προσδιορισμένη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –εξάλλου μέχρι το 2004 από τα μέλη της ΔΣΟ μόνο η Ελλάδα ήταν κράτος μέλος της ΕΕ- αλλά την μεγάλη Ευρώπη των 47 χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.
Στηρίζουμε φυσικά την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ενωσιακή αρχιτεκτονική, όμως για εμάς το Μέλλον της Ευρώπης αφορά όλα τα ευρωπαϊκά κράτη άνευ αποκλεισμών. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Οργάνωση μας επέδειξε αυθεντικό ενδιαφέρον για την υπόθεση του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης που εξήγγειλαν τα ευρωπαϊκά όργανα ήδη από το 2019.
Στο παρελθόν, είχαν γίνει και πάλι συζητήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης και όλοι μπορούμε να θυμηθούμε τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης που σημειώθηκε την περίοδο 2002-2003 με αποτέλεσμα το Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο όμως δεν συγκέντρωσε τη λαϊκή ετυμηγορία της γαλλικής και ολλανδικής κοινής γνώμης κι έτσι απορρίφτηκε.
Και σε εκείνο τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, η ΔΣΟ είχε τοποθετηθεί και είχε εκφράσει τις απόψεις της. Πρόκειται, λοιπόν, για μια διαχρονική θέση της Οργάνωσής μας.
Ας δούμε, όμως ακριβώς το χρονολόγιο των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης μας σε ότι αφορά τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης από το 2019 έως σήμερα:
Ήδη, από τον Φεβρουάριο 2020, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σχετικό Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διοργάνωση της Διάσκεψης του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης, η Οργάνωση μας –υπό την ηγεσία του τότε Γενικού Γραμματέα κ. Μιχαηλίδη- απέστειλε επιστολές προς τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών οργάνων σχετικά με τη σημασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Κάναμε μάλιστα, έκκληση για συμπερίληψη όλων των διακοινοβουλευτικών θεσμών –ανεξαρτήτως θεματικού αντικειμένου και γεωγραφικού προσδιορισμού- (και κυρίως της IPU) στη Διάσκεψη. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στους επικεφαλής πολλών διεθνών και περιφερειακών διακοινοβουλευτικών θεσμών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών (ICLN,RfP, WCC, CEC, MppU).
Οι απαντήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν κατώτερες των προσδοκιών μας, αφού μπορεί να χαιρέτισαν την πρωτοβουλία μας, όμως δεν ανταποκρίθηκαν στις προτάσεις μας.
Μελετήσαμε, ακόμη, την πολύγλωσση πλατφόρμα που δημιούργησε η ΕΕ για το Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου κάθε ευρωπαίος πολίτης είχε τη δυνατότητα να γράψει τις απόψεις του.
Δυστυχώς, δεν είχε την απήχηση που θα περίμενε κανείς, γεγονός που δείχνει ότι ίσως να μην υπήρξε κατάλληλη προβολή του εγχειρήματος ή χειρότερα ίσως οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ.
Με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Οργάνωσης μας πραγματοποίησα για το θέμα αυτό κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Ταυτόχρονα, ο Σύμβουλός Δρ. Μυγδάλης ήρθε σε επαφή με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως τον εκλεκτό φίλο από την Κύπρο κ. Λευτέρη Χριστοφόρου.
Επίσης, αντάλλαξε απόψεις με αξιωματούχους της Κομισιόν, όπως ο Συντονιστής για τον Διάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Εκκλησίες, Θρησκείες και τους Φιλοσοφικούς και Μη Ομολογιακούς Οργανισμούς κ. Βίνσεντ Ντεπεν και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Ευρωβουλευτής από την Αυστρία κ. Λούκας Μαντλ.
Τον Ιούλιο 2021 κατά την 28η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. στην Κρήτη που ήταν αφιερωμένη στο «Μέλλον της Ευρώπης και του Κόσμου μετά την πανδημία», διατυπώθηκαν σημαντικές προτάσεις αναφορικά με τον τρόπο που η Δ.Σ.Ο. μπορεί να εμπλακεί ενεργά στον όλο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Εκτός από την ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή των Διεθνών Κοινοβουλευτικών Θεσμών στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, επισημάναμε την εκκωφαντική απουσία αναφοράς στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης από τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Για εμάς η σαφής αναφορά στην χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης ήταν εκ των ων ουκ άνευ για μια συζήτηση περί του Μέλλοντος.
Η Γραμματεία μας κατέγραψε αυτές τις απόψεις και τις συνόψισε σε ένα κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο διαβιβάσαμε στα ευρωπαϊκά όργανα ως μια πρώτη συνεισφορά της Οργάνωσης μας στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Στη συνέχεια, στη Διεθνή Γραμματεία της Κέρκυρας τον Δεκέμβριο 2021, υιοθετήσαμε ανάλογη Δήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “η διαδικασία του διαλόγου είναι μια μοναδική ευκαιρία καταγραφής ιστορικών αληθειών που μόνο αυτές μπορεί να φωτίσουν το μέλλον μας.
Οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης είναι μια από τις στέρεες βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού στο σύνολό του. Κάθε προσπάθεια απόκρυψης τέτοιων καθοριστικών για την ιστορία των ευρωπαϊκών λαών πηγών πολιτισμού, στο όνομα δήθεν της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, οδηγεί στην αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας.
Η συρρίκνωση της ιστορικής αλήθειας του ευρωπαϊκού χώρου συμβάλλει αναντίρρητα στη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής ιδέας”.
Τη Δήλωση αυτή την κοινοποιήσαμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που ηγούνται του Διαλόγου, σε Προέδρους Εθνικών Κοινοβουλίων, στις ηγεσίες Διεθνών Κοινοβουλευτικών Θεσμών, σε Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών και σε επικεφαλής φορέων της κοινωνίας των πολιτών.
Η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκλήρωσε τις εργασίες της τον περασμένο Μάιο και δημοσίευσε ένα κείμενο τελικών συμπερασμάτων, στο οποίο περιλαμβάνονται 49 συστάσεις.
Το κείμενο αυτό υποβλήθηκε στους προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων στις 9 Μαΐου 2022, με σκοπό να το λάβουν υπόψη τους για την λήψη σχετικών αποφάσεων. Πλέον, τα όργανα της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένη δράση που να βασίζεται στα αποτελέσματα της Διάσκεψης, που περιέχεται σε αυτήν την τελική έκθεση.
Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης –έκτασης 336 σελίδων-, οι λέξεις «θρησκεία», «πίστη», «ομολογία» και «Εκκλησία» απουσιάζουν παντελώς.
Μας προβληματίζει σοβαρά το γεγονός ότι οι χριστιανικές αρχές, οι χριστιανικές ευρωπαϊκές ρίζες, δεν βρίσκουν θέση στα επίσημα κείμενα της ΕΕ για το κοινό μέλλον που οραματιζόμαστε.
Δεν μπορεί να μην συνυπολογίζεται η άποψη του θεσμικού χώρου των εκκλησιών ή να εκλείπουν τελείως αναφορές για τις θρησκευτικές καταβολές των ευρωπαϊκών λαών.
Στο μεταξύ, εμείς διακινήσαμε τις θέσεις της Οργάνωσης μας για το Μέλλον της Ευρώπης σε ένα κείμενο που βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με την Τελική Έκθεση της Διάσκεψης.
Αμέσως μετά τη διαδικτυακή Γραμματεία του Οκτωβρίου, μαζί με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα δρα Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον Ταμία της ΔΣΟ κ. Σταύρο Κελέτση και τους δυο Συμβούλους της Οργάνωσης μας, πήγαμε στις Βρυξέλλες και πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να συζητήσουμε τις επόμενες κινήσεις τους σε σχέση με το Μέλλον της Ευρώπης και την προώθηση των θέσεων της ΔΣΟ.
Συναντήθηκα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίο συζητήσαμε για την προστασία των τόπων λατρείας, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τον διαθρησκευτικό διάλογο.
Επιπλέον, είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE), Ρωμαιοκαθολικό ιερέα π. Μάνουελ Μπάριος Πριέτο, τον Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της COMECE κ. Μάρεκ Μισάκ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών δρ. Γιόργκεν Σόρενσεν, στην έδρα της COMECE.
Εκεί μοιραστήκαμε την αγωνία για την πορεία της Ευρώπης, ενώ εστιάσαμε στην παραμέληση από την ΕΕ της αναγνώρισης της χριστιανικής θρησκείας και παράδοσης ως θεμελιώδους στοιχείου της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Μεταφέραμε τις ιδέες μας για το Μέλλον της Ευρώπη και στη δεύτερη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τον Νοέμβριο, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Lukas Mandl.
Στην εκδήλωση συμμετείχε μεταξύ άλλων και αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Together for Europe. Συμφωνήσαμε όλοι από κοινού να συνεχίσουμε τον διάλογο και να ασκήσουμε πιέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να προωθήσουμε τις θέσεις μας.
Κατόπιν ζύμωσης και ανταλλαγής απόψεων σε αυτές τις συναντήσεις, στη Διευρυμένη Γραμματεία της Λεμεσού υιοθετήσαμε κείμενο επιστολής με αποδέκτες τα ευρωπαϊκά όργανα και στελέχη της γραφειοκρατίας της ΕΕ, στην οποία εκθέτουμε προβληματισμούς και ζητούμε σαφή ενημέρωση των διακοινοβουλευτικών οργανισμών, των εκκλησιών και των θρησκευτικών οργανώσεων αναφορικά με τους τρόπους εφαρμογής του Άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Επισημάναμε τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιμονή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών να προβάλλουν τις ευρωπαϊκές αξίες ως αμιγώς εκκοσμικευμένες και αποστερημένες από το χριστιανικό τους υπόβαθρο, υποδαυλίζοντας τον ευρωσκεπτικισμό.
Το κείμενο της επιστολής καταλήγει στην άποψη ότι «Η εκκοσμικευμένη και αντιθρησκευτική στάση της Ε.Ε. αδυνατίζει τη θέση και την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στους λαούς των περιοχών, αυτών η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και καλεί τα ευρωπαϊκά όργανα:
α) να