Menu
A+ A A-

Παρέμβαση Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ο ελληνισμός της Ουκρανίας: παρελθόν, παρόν, μέλλον»

ΜΑΧ 1 6

Αθήνα, 16 Απριλίου 2024

Παρέμβαση Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής,

με θέμα ημερήσιας διάταξης:

«Ο ελληνισμός της Ουκρανίας: παρελθόν, παρόν, μέλλον»

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Επιτρέψτε μου στην αρχή μια παρατήρηση για να μη δημιουργούνται λανθασμένες ιστορικές εντυπώσεις. Οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης, της Ροδόπης και της Ξάνθης, εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή των πληθυσμών με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης. Επειδή ήταν ατυχές το παράδειγμα, το μνημονεύω.

Να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία, κύριε Πρόεδρε, της σημερινής συνεδρίασης και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους διπλωμάτες και κυρίως τους εκπροσώπους της ομογένειας για την ενημέρωσή τους, την ενημέρωση που παρέχουν στην Επιτροπή μας. Ιδιαιτέρως να καλωσορίσω στην Επιτροπή και να την ευχαριστήσω για τους αγώνες της για πολλές δεκαετίες για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας, την εμβληματική Πρόεδρο των Ελλήνων της Ουκρανίας, την Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Είναι πολύ χρήσιμη η σημερινή συνεδρίαση γιατί μας υπενθυμίζει τους ισχυρούς δεσμούς του ελληνισμού με την Ουκρανία, αλλά και το χρέος που έχουμε σήμερα να σταθούμε με κάθε τρόπο στο πολύπαθο αυτό κομμάτι του ελληνισμού. Γιατί, όπως και εσείς είπατε εισαγωγικά, κύριε Πρόεδρε, ο ελληνισμός της Ουκρανίας έχει ένα μακρύ και πλούσιο ιστορικό παρελθόν. Οι αποικίες των αρχαίων Ελλήνων, στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου και ιδιαίτερα στην Κριμαϊκή χερσόνησο, διαδραμάτιζαν πάντοτε τον ρόλο του κόμβου των σχέσεων του ελληνικού κόσμου με τους λαούς της βόρειας ενδοχώρας.

Αυτό συνετέλεσε μέσα στους αιώνες όχι μόνο στη δημιουργία δρόμων οικονομικής συνεργασίας, αλλά και ουσιαστικής πολιτιστικής και πνευματικής επιρροής. Τούτο διατηρήθηκε και ενισχύθηκε ιδιαίτερα στα χρόνια του Βυζαντίου. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε η βάφτιση του πρίγκιπα Βλαδίμηρου του Κιέβου στη Χερσώνα, πόλη προπύργιο του ελληνικού πολιτισμού ανά τους αιώνες. Ούτε βεβαίως ότι, η τελευταία ελεύθερη ελληνική κρατική οντότητα υπήρξε το, σε πολλούς από εμάς άγνωστο, πριγκιπάτο της Θεοδωρούς και  Παραθαλάσσιας στη χερσόνησο της Κριμαίας που κατελήφθη από τους Τούρκους το 1475, λίγα χρόνια μετά την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας με την οποία είχε ιδιαίτερους δεσμούς.

 Η ελληνική παρουσία στην Ουκρανία συνεχίστηκε αδιάλειπτη και κατά την περίοδο που ακολούθησε την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ιδιαιτέρως μέσω του οικουμενικού  μας πατριαρχείου αλλά και άλλων πρεσβυγενών  πατριαρχείων.  Όπως, επίσης και με την εγκατάσταση πολλών Ελλήνων στις περιοχές της Ουκρανίας ιδιαίτερα κατά τον 19ο αιώνα, όταν πόλεις όπως η Οδησσός καθίστανται κέντρα του παροικιακού ελληνισμού και εστίες της προεπαναστατικής δράσης του υπόδουλου ελληνισμού. Μια παρουσία που συνεχίστηκε και στα κατοπινά χρόνια όπως αποδεικνύουν πολλοί επιφανείς Έλληνες της Ουκρανίας. Αναφέρω για παράδειγμα τον, επί πολλά χρόνια δήμαρχο Οδησσού, Γρηγόριο Μαρασλή.

 Ωστόσο, ο Ελληνισμός  στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης υπέστη απηνείς  διώξεις και αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε. Ιδιαιτέρως, υπέφερε ο Ελληνισμός της Αζοφικής ο οποίος υπήρξε όπως ειπώθηκε, το αποτέλεσμα της μεταφοράς των Ελλήνων της Κριμαίας κατά τα τέλη του 18ου αιώνα. Οι διώξεις αυτές είχαν ως στόχο την απώλεια της ελληνικής εθνικής συνείδησης, η οποία είχε διατηρηθεί αλώβητη ανά τους αιώνες, αν και οι άνθρωποι αυτοί ήταν μακριά από το ελληνικό εθνικό κέντρο και παρά το ότι, μεγάλο μέρος τους μιλούσε την ταταρική γλώσσα. Ωστόσο, η ορθόδοξη πίστη και εκεί, όπως και στα μέρη των παππούδων μου στην Καππαδοκία, είχε κάνει το θαύμα της.

Η μετασοβιετική περίοδος μας γέμισε με αισιοδοξία ότι αυτό το ξεχασμένο τμήμα του Ελληνισμού θα έβρισκε τον δρόμο για την ανάπτυξη. Ωστόσο, τα γεγονότα που ακολούθησαν διέψευσαν αυτές τις προσδοκίες. Τα χρόνια εκείνα έγινε δυνατή η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, η μελέτη των παραδόσεων και της ιστορίας των Μαριουπολιτών, η έλευση πολλών νέων από την περιοχή στην Ελλάδα για σπουδές.

Οι προοπτικές φάνταζαν ευοίωνες έπειτα από πολλές δεκαετίες. Δυστυχώς, όμως, τα δεινά επανέκαμψαν με τη μορφή του πολέμου, ήδη, από το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας και με την ευθεία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ο Ελληνισμός της Αζοφικής βρέθηκε, ακριβώς, στο μάτι του κυκλώνα. Υπέστη τις φρικτές συνέπειες των βομβαρδισμών, της καταστροφής και των εκκαθαρίσεων. Χωρίς αμφιβολία σήμερα βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή της μακραίωνης ιστορίας του. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον του, τουλάχιστον, στα ιστορικά του εδάφη, στη Μαριούπολη και σε πολλά χωριά βορείως της Αζοφικής, καθώς οι περιοχές αυτές βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Η μοίρα του είναι οπωσδήποτε συνυφασμένη με την εξέλιξη του πολέμου από την προοπτική της Ουκρανίας, να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της, να αποκαταστήσει το διεθνές δίκαιο.

Άκουσα, ομολογώ, με θλίψη την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων, τον κ. Μαχσμά, για τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Μαριούπολης, τον εποικισμό με πληθυσμούς από τη ρωσική ενδοχώρα και την εξώθηση των Ελλήνων εκτός αυτής, όπως επίσης και τη συστηματική αλλοίωση των τοπωνυμίων, με αλλαγές των ονομασιών που παρέπεμπαν στην Ελλάδα και στο ελληνικό παρελθόν, με ονομασίες που επαναφέρουν σοβιετικές μνήμες.

Χρέος μας ως Ελλάδα είναι αυτές τις δύσκολες στιγμές, να σταθούμε δίπλα στους συμπατριώτες μας, με κάθε τρόπο, με κάθε αρωγή που μπορούμε να προσφέρουμε. Όσο περνάει από το χέρι μας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούμε σε λίγα χρόνια για άλλη μια αλησμόνητη πατρίδα.

Γι’ αυτό και πιστεύω και κατακλείω με αυτή την παρατήρηση την τοποθέτησή μου, ότι ως Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα μετά τον πόλεμο, για να στηρίξουμε την ανασυγκρότηση των ελληνικών κοινοτήτων, αλλά και την ελληνομάθεια στην περιοχή, την αξία, της οποίας όλοι αντιλαμβανόμαστε.

Νομίζω ότι το συμπέρασμα μέχρι τούδε της συνεδρίασής μας το είπε στην αρχή της τοποθέτησής της η Πρόεδρος των Ελλήνων της Ουκρανίας, κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσατζή, η οποία, είπε «Χρέος μας είναι να κάνουμε τη ζωή καλύτερη εδώ στην Ουκρανία και όχι να έρθουν όλοι οι Έλληνες της Ουκρανίας στην Ελλάδα». Αυτό, νομίζω είναι το συμπέρασμα μέχρι τούδε, τουλάχιστον, όπως εγώ το εκλαμβάνω, της ιδιαίτερα χρήσιμης σημερινής συνεδρίασης.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/uiyVVhXfbfc

Read more...

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μέλους της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου, στην τελετή έναρξης του προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ: «Θρησκεία, Κοινωνία και Τεχνητή Νοημοσύνη»

MAXIMOS

Αθήνα, 1 Απριλίου 2024

 

Χαιρετισμός

Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας,

Μέλους της Βουλής των Ελλήνων,

δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου,

στην τελετή έναρξης του προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ:

«Θρησκεία, Κοινωνία και Τεχνητή Νοημοσύνη»

 

Αυτοσαρκαζόμενος θα έλεγα ότι τέτοια μέρα, πρωταπριλιά, οι πολιτικοί καλό είναι να αποφεύγουμε τις τοποθετήσεις, καθώς έτσι κι αλλιώς τα ακούμε ότι λέμε ψέματα, κάποιες φορές όχι αδίκως, μια και μερικοί μπορεί άλλα να λένε το πρωί κι άλλα να ψηφίζουν το βράδυ.

Είμαι, όμως, εδώ με την ιδιότητα του επικεφαλής Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του καθηγητή Κωνσταντίνου Κωτσιόπουλου να πω λίγα λόγια, για το ενδιαφέρον αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος έχει σχεδόν πλήρως αυτονομηθεί από οποιαδήποτε πνευματική και ηθική αξία, να μιλούμε για την ανάγκη επανασύνδεσης αυτών των επιπέδων.

Αυτός νομίζω ότι είναι και ο κύριος σκοπός του εξαιρετικού εκπαιδευτικού προγράμματος με τον εύγλωττο τίτλο “ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ”, που διοργανώνει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος τον αεικίνητο καθηγητή Κωνσταντίνο Κωτσιόπουλο.

Αναμφίβολα, τα ανθρώπινα επιτεύγματα στο τεχνολογικό πεδίο δίδουν τη δυνατότητα ενός υψηλότερου βιοτικού επιπέδου, απελευθέρωσης του ανθρώπινου χρόνου από κοπιώδεις χειρονακτικές ή άνευ ενδιαφέροντος εργασίες, επιτάχυνσης απεριόριστα του χρόνου υλοποίησης των ιδεών, άμεσης πρόσβασηςστη γνώση, ελάττωσηςτων αποστάσεων στον χώρο, επιμήκυνσης της ανθρώπινης ζωής και ίασης ασθενειών.

Σήμερα βιώνουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, τις εφαρμογές της οποίας μόλις οσμιζόμαστε. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα είναι η ανθρωπότητα στα τέλη του 21ου αιώνα, που μάλλον θα ομοιάζει σε κάποιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ταυτόχρονα, όμως, η νέα αυτή πραγματικότητα εγκυμονεί νέους κινδύνους, όπως κάθε τι νέο στον κόσμο αυτόν. Για παράδειγμα, η τεχνολογία από μέσο κινδυνεύει να γίνει αυτοσκοπός, ή ακόμη χειρότερα να επιβληθεί στον άνθρωπο, να είναι αυτή που θα τον εξαναγκάζει στις επιλογές του. Ως εκ τούτου, τίθεται ζήτημαελευθερίας του ανθρώπου.

Όπως επίσης –και κυρίως- εγείρεται και ζήτημα ηθικής. Διότι η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι μια ουδέτερη πράξη, αλλά μεταδίδει μηνύματα, οδηγεί σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Επιπλέον, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα να βρεθούν στα χέρια λίγων, και η ανθρωπότητα να βρίσκεται στο έλεός τους. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με όσους πιθανώς κατέχουν πυρηνικά ή βιολογικά όπλα.

Παράλληλα, μέγα ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που θα χαθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Είμαι βέβαιος ότι αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα τεθούν και θα επιχειρηθεί να απαντηθούν σε αυτό το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσετε. Και παράλληλα ένα κρίσιμο ερώτημα είναι ποια πρέπει να είναι η στάση του θρησκευόμενου ανθρώπου μπροστά σε αυτές τις κατακλυσμιαίες αλλαγές.

Αυτό που εγώ μπορώ να πω ως επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας είναι ότι η ανθρωπότητα και ειδικά η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει την “καρδιά” της, δηλαδή τις χριστιανικές αξίες οι οποίες συγκρότησαν και τροφοδότησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό επί δυο χιλιάδες χρόνια, μαζί με τις υψηλές ιδέες του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού.

Για την αξία σήμερα των Χριστιανικών Αξιών στην πολιτική και την καθημερινότητα συνδιοργανώνουμε με το ΑΠΘ και άλλους φορείς ένα διεθνές συνέδριο στα μέσα Μαΐου, στη συμβασιλεύουσα, την Θεσσαλονίκη.  

Κάποιοι κύκλοι απεργάζονται, δυστυχώς, το σχέδιο μιας Ευρώπης που θα έχει παραμερίσει το παρελθόν της, για να δεχθεί υποτίθεται πιο εύκολα αυτό το μέλλον που έρχεται γεμάτο, μεταξύ άλλων, υποσχέσεις από τις τεχνολογικές επινοήσεις.

Ωστόσο, για την ώρα, παρά τις μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες, δεν βλέπουμε τον κόσμο μας να γίνεται καλύτερος, ούτε ασφαλέστερος. Αντιθέτως, αυξάνεται η βία, διακρατική και ατομική. Αυξάνονται οι πόλεμοι αλλά και το μπούλιγκ σε κάθε έκφανση της ζωής, όπως και η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων και οι ψυχικές ασθένειες.

Αν μη τι άλλο αυτά τα φαινόμενα θα έπρεπε να μας κάνουν τουλάχιστον πιο συγκρατημένους για τον νέο -και πολλά υποσχόμενο- κόσμο που ανατέλλει. Να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος, και το τίμημά του. Και το πρόγραμμά σας θα βάλει νομίζω μια ψηφίδα σε αυτήν την προσπάθεια κατανόησης αυτού που έρχεται και άμυνας στις αρνητικές όψεις που μπορεί να το συνοδεύουν.

Καλή επιτυχία, λοιπόν, στο πρόγραμμά σας, και ελπίζουμε, θα έλεγα είμαι βέβαιος κ. καθηγητά, κ. Κωτσιόπουλε, και σε ανάλογη συνέχεια!

Σας ευχαριστώ.

Read more...

Ομιλία του Γ.Γ. ΔΣΟ, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία στο Μαυροβούνιο

MAX 1

Ποντγκόριτσα, 28 Μαρτίου 2024

Ομιλία του Γ.Γ. ΔΣΟ, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία στο Μαυροβούνιο

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας διότι μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε στην όμορφη πόλη της Ποντγκόριτσα, τον βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών περικαλλή Τόμο που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με τίτλο “Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο”.
Θεωρούμε την σημερινή εκδήλωση ιδιαιτέρως σημαντική, τόσο γιατί έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε και εδώ την διεθνή εκστρατεία της ΔΣΟ για την προστασία της Αγίας Σοφίας, όπως και κάθε θρησκευτικού μνημείου που απειλείται ή κινδυνεύει από τον θρησκευτικό φανατισμό και τον ριζοσπαστικό εξτρεμισμό.
Αλλά και διότι είναι από τις σπάνιες εκδηλώσεις που η Οργάνωσή μας πραγματοποιεί στην επικράτεια του Μαυροβουνίου.
Η παρουσία μας εδώ αναμφισβήτητα ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με τη φίλη χώρα σας, μια χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία θεωρούμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της, καθώς πιστεύουμε ότι θα εμπεδώσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην πολύπαθη βαλκανική.
Κι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο σε μια περίοδο που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, για πρώτη φορά σε τέτοια οδυνηρή διάσταση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως διεξάγεται για τρίτο χρόνο στην Ουκρανία.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, σύμβολο της οικουμενικού χριστιανισμού, είναι μνημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Ορθόδοξο Κόσμο, αλλά για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό.
Η Αγία Σοφία λειτούργησε ως καθέδρα της Ορθοδοξίας για χίλια χρόνια, ενώ μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς, το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί.
Το 1934, η τότε τουρκική ηγεσία υπό τον ΚεμάλΑτατούρκ, στο πλαίσιο της εκκοσμίκευσης του κράτους, την έκανε Μουσείο. Η απόφαση εκείνη ήταν σωστική για το μνημείο, καθώς αποκαλύφθηκαν μοναδικά ψηφιδωτά, ενώ αποκαταστάθηκαν φθορές και ζημιές που προκάλεσαν οι άνθρωποι και ο χρόνος.
Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά άλλαξαν άρδην, όταν το 2020 η παρούσα τουρκική ηγεσία αποφάσισε μονομερώς να αλλοιώσει τη χρήση της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντάς την, εκ νέου, σε τζαμί. Πρόκειται, αναμφίβολα, για πολιτισμική υποχώρηση, για μια ενέργεια που επαναφέρει πρότυπα ασυμβίβαστα με τον σημερινό πολιτισμό.
Δηλαδή, την κατίσχυση του δικαιώματος του κατακτητή επί ενός μνημείου, που έχει κατασκευαστεί από άλλους και για άλλον σκοπό. Για εμάς τους Ορθοδόξους ο σεβασμός στην επιθυμία του κτήτορα είναι ιερός και τον μνημονεύουμε κάθε Κυριακή στη λειτουργία που τελούμε στις εκκλησίες μας.
Αντιθέτως, η Άγκυρα δείχνει απόλυτη αδιαφορία και περιφρόνηση για τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει η διεθνής κοινότητα για τα πολιτιστικά μνημεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι εντός του Ναού της Αγίας Σοφίας που συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, γίνεται και επίδειξη πολεμικών συμβόλων από θρησκευτικούς λειτουργούς με ανάλογες απειλές κατά “εχθρών” και “απίστων”.
Οι εξελίξεις έκτοτε, μετά το 2020, δυστυχώς, επιβεβαίωσαν πλήρως τους φόβους μας για την τύχη του μνημείου-συμβόλου της οικουμενικής ορθοδοξίας. Η αθρόα καθημερινή προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών-πιστών, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας έχει προκαλέσει ποικίλες φθορές στο μνημείο.
Εξέχουσες προσωπικότητες, ακόμη και εντός της Τουρκίας, όπως ο διακεκριμένος Τούρκος ιστορικός και ακαδημαϊκός ΙλμπέρΟρτάιλι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με την ανθεκτικότητα αλλά και την ίδια την επιβίωση του μνημείου, εφόσον συνεχιστεί η ίδια χρήση του.
Ο Τόμος, που σε λίγο θα έχετε στα χέρια σας, είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη, καρπός της συνεργασίας της ΔΣΟ και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεντρώνει δοκίμια πολυεθνικής ομάδας επιστημόνων και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων για τους 37 ιστορικούς εμβληματικούς ναούς που έχουν αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού, από τις Βρετανικές ακτές έως τα βάθη της Κίνας.
Στον περικαλλή αυτό Τόμο -που έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες- περιλαμβάνονται στοιχεία για το ιστορικό υπόβαθρο, τα χαρακτηριστικά της ναοδομίας και αρχιτεκτονικής, τον εσωτερικό διακόσμο των εν λόγω Ναών, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας αναφέρω ότι ανάλογες καταστροφικές συμπεριφορές ως προς τα θρησκευτικά μνημεία διαπιστώνουμε και σε άλλες περιοχές, όπως την Κύπρο, όπου βρεθήκαμε πρόσφατα και πληροφορηθήκαμε από τους εκτοπισμένους νόμιμους Δημάρχους των κατεχομένων από τον τουρκικό στρατό Δήμων της Κύπρου, πως από το 1974 συντελείται συστηματικά καταστροφή, βεβήλωση και σύληση Ναών, Μονών ακόμη και νεκροταφείων, ενώ ανθίζει η αρχαιοκαπηλία και το παράνομο εμπόριο εικόνων και κειμηλίων.
Μια κατάσταση καθ’ όλα απαράδεκτη για την οποία, επίσης, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και των κέντρων αποφάσεων.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στον αξιότιμο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, κ. ΑντρίγιαΜάντιτς, για την πρόσκληση που απηύθυνε στην Οργάνωσή μας για να πραγματοποιήσουμε επίσημη επίσκεψη στη χώρα και για την αβραμιαία φιλοξενία που επεφύλαξε στην αντιπροσωπεία μας.
Επίσης, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας:
 στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κ. ΝτράγκανΜπόζοβιτς,
 τον καταξιωμένο καθηγητή της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, κ. ΝτάρκοΡίστοβΝτόγκο,
 τον έγκριτο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου, κ. Μπόρις Μπράζοβιτς,
 και τον Ερευνητή του Ινστιτούτου Εθνογραφίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, κ. ΜικόνιαΚνέζεβιτς, για την τιμή που μας έκαναν να είναι εισηγητές στην σημερινή εκδήλωση.
Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλουμε και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ποντγκόριτσας που αντλεί το όνομα της από τον Αγωνιστή Επαναστάτη και Ποιητή ΡάντοσαβΛιούμοβιτς, για τη συνδιοργάνωση της σημερινής υψηλού επιπέδου εκδήλωσης. Και βεβαίως, να ευχαριστήσω και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Σας ευχαριστώ!

Read more...

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

ΜΑΧ 2

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2024

Ομιλία
του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
«Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

 

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δημοκρατία μας συμπληρώνει αισίως φέτος μισό αιώνα ζωής και όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, παρά τις κατά καιρούς αναταράξεις, με πιο εμβληματική αυτή στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, τα θεσμικά θεμέλια άντεξαν. Αυτό αναμφίβολα μας εξοπλίζει με μια αυτοπεποίθηση για το μέλλον, στοιχείο κρίσιμο σε ένα διεθνές περιβάλλον που δεν προοιωνίζεται καθόλου ευοίωνο. Ωστόσο, αυτή τη μακρά περίοδο δημοκρατικού βίου δεν καταφέραμε να λύσουμε ζητήματα που ουσιαστικά ανήκουν στη σφαίρα του αυτονόητου. Ένα από αυτά είναι η σύσταση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου κάτι το οποίο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και στις πιο αυταρχικές, στις πιο κλειστές κοινωνίες, έχει θεσμοθετηθεί από καιρό. Σε όλη αυτή τη φρενίτιδα της παγκοσμιοποίησης της εκπαίδευσης, της διαρκούς μετακίνησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων, επιστημονικών ερευνητών και καθηγητών, εμείς έχουμε υψώσει μια δήθεν σημαία αντίστασης, αλλά κατά βάθος αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια βαθιά υποκρισία και αυτό διότι πολλοί από τους κατηγόρους των μη κρατικών πανεπιστημίων στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού και, ακόμη χειρότερα, στη χορεία των αντιδρώντων συμμετέχουν και καθηγητές οι οποίοι δίδαξαν ή ακόμη διδάσκουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να καταργήσει το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως Βουλευτής έζησα δύο προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η πρώτη το 2007 με την απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 16 από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με Υπουργό Παιδείας την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, που δυστυχώς ναυάγησε από την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και σήμερα αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά κατώτερο των περιστάσεων. Η δεύτερη το 2014 με τη συμπερίληψη του άρθρου 16 στις προτάσεις του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι εξελίξεις είναι γνωστές. Δεν επέτρεψαν την ευόδωση και εκείνης της προσπάθειας. Επικράτησε ο λαϊκισμός, πλευρές του οποίου καταδίκασε εσχάτως ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς κατόπιν εορτής, με το «mea culpa» στο συνέδριο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Στα περί αντισυνταγματικότητας και εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που και σήμερα ακούστηκαν για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, νομίζω την πιο εύστοχη απάντηση δίνει η επιστημονική τεκμηρίωση των Βενιζέλου – Σκουρή ότι το σχέδιο νόμου επιβάλλει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που ιδρύονται από πανεπιστήμια άλλων κρατών. Σήμερα που η κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη, στην Αντιπολίτευση εξακολουθούν να υποδύονται τους επαναστάτες, ενώ στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται ως στρουθοκάμηλοι που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Η επιμονή σε ιδέες και σε στερεότυπα που έχουν παγκοσμίως καταρρεύσει δεν είναι άσχετη και με την ανισορροπία που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα, με την Κυβέρνηση ουσιαστικά να μην έχει Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Αυτό σημαίνει οικονομική αιμορραγία στις οικογένειες των ξενιτεμένων φοιτητών, σημαίνει ότι πολλοί από τους φοιτητές μας δεν επιστρέφουν πίσω, κάτι που επιτάθηκε εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Γιατί, λοιπόν, να μην κρατήσουμε αυτά τα παιδιά εδώ ή τουλάχιστον ένα μέρος τους με σαφώς χαμηλότερο κόστος σπουδών για τις οικογένειές τους;
Επιπλέον, είναι ηλίου φαεινότερον ότι η σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο -και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, που ταυτίζει το όνομά του με αυτή τη μεταρρύθμιση και στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας- θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα από τη σύσταση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι η προσέλκυση πλήθους ξένων φοιτητών και ερευνητών, οι οποίοι αφενός θα αποτελούν πηγή ενίσχυσης της οικονομίας αφετέρου θα καταστούν πρεσβευτές της Ελλάδος στις χώρες τους. Και αναμφίβολα η σύσταση παραρτημάτων από εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού θα ενισχύσει συνολικά το επίπεδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ωφελώντας και τα δημόσια ΑΕΙ.
Και επειδή ο προβληματισμός που ακούγεται αναφέρεται κυρίως στη δημόσια εκπαίδευση και τους κινδύνους από τη σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θεωρώ ότι η κινδυνολογία αυτή είναι μια επίθεση σε ανεμόμυλους. Τα δημόσια ΑΕΙ παραμένουν ο κεντρικός άξονας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η πολιτεία συνεχίζει να τα ενισχύει παντοιοτρόπως οικονομικά και θεσμικά για να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον αρτιότερο τρόπο. Είμαστε υπερήφανοι για την πλειοψηφία των πανεπιστημιακών σχολών μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοί μας απορροφώνται με τέτοια ευκολία από τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.
Όλα αυτά, όμως, δεν αναιρούν την ανάγκη παράλληλης σύστασης και λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Δεν πρόκειται για μια σχέση ανταγωνιστική, αλλά συμπληρωματική και εντέλει γόνιμη.
Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνοντας θέλω να επαινέσω για έναν ακόμη λόγο τους συντάκτες του νομοσχεδίου, διότι με τις διατάξεις του αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποκτώντας την τρίτη θέση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Είναι μια απόφαση που αναβαθμίζει ολόκληρη την ακριτική Θράκη και αυτό έχει τη σημασία του.
Τέλος, να απευθύνω μια ύστατη έκκληση στην Αντιπολίτευση να ξανασκεφτεί τη στάση της. Είναι οξύμωρο η Αξιωματική Αντιπολίτευση να έχει αρχηγό που σπούδασε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής και στην Ελλάδα να αρνείται τη σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο εν μία νυκτί άλλαξε θέση υποκύπτοντας στις σειρήνες του λαϊκισμού. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Uog1pxUZsmw

Read more...

Χαιρετισμός Μάξιμου Χαρακόπουλου στην κοπή βασιλόπιτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαρσάλων ΝΔ παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου

ΜΑΧ 5 24

Λάρισα, 18 Φεβρουαρίου 2024

Χαιρετισμός
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοπή βασιλόπιτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαρσάλων ΝΔ
παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου

Φίλες και φίλοι,

Καλωσορίζω και εγώ σε αυτή την οικογενειακή, όμορφη συνάντηση που έχουμε σήμερα, εδώ, στα Φάρσαλα, τον καλό φίλο, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Έναν Θεσσαλό υφυπουργό σε ένα Υπουργείο που ουσιαστικά η αρμοδιότητά του ξεκίνησε μετά την καταστροφή που βρήκε τη Θεσσαλία με τον Ιανό και, δυστυχώς, συνεχίστηκε με τον Ντάνιελ και τον Ελίας.

Αγαπητέ Χρήστο η παρουσία σου στα Φάρσαλα γίνεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία -τριπλή θα έλεγα συγκυρία. Η πρώτη είναι, νωπή ακόμη, η υπερψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας. Να το πω με κομψό τρόπο, πίκρανε, ενόχλησε την πλειοψηφία της βάσης της ΝΔ αν κρίνω από τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που δέχομαι όλες αυτές τις ημέρες. Επ’ ουδενί, όμως, αγαπητές φίλες και φίλοι αυτή η ενόχληση δεν πρέπει να εκφραστεί ως ψήφος διαμαρτυρίας, ως ψήφος αποχής, ως ψήφος πικρίας, στις ευρωεκλογές, γιατί οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι χαλαρή ψήφος. Αναλογιστείτε μόνο το ψήφισμα, το επαίσχυντο, καταδίκης της Ελλάδας για το κράτος δικαίου από το Ευρωκοινοβούλιο. Πώς φτάσαμε σε αυτό; Εάν είχαμε ισχυρότερη, σοβαρότερη και πιο υπεύθυνη παρουσία στις Βρυξέλλες, δεν θα φτάναμε σε αυτή την εξέλιξη. Αλλά για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών θα αναφερθώ με αφορμή και τα αγροτικά στην συνέχεια.

Η δεύτερη συγκυρία της παρουσίας του καλού μας φίλου υφυπουργού στα Φάρσαλα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Που καταδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής σε όλους τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Και χρειαζόμαστε διπλή παρέμβαση. Μία σε εθνικό επίπεδο και μία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα χρήματα που έδωσε την προηγούμενη τετραετία για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα η κυβέρνηση ΝΔ ξέρετε ότι δεν έχουν προηγούμενο στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πρέπει, όμως, να γίνουν ακόμη περισσότερα και γενναιότερα βήματα. Ήδη, ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο που θα έχουμε καλύτερη εικόνα των δημοσιονομικών μπορεί να ξαναδούμε συνολικότερα το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου ως προς το ύψος της επιστροφής του φόρου που δίνουμε στους αγρότες μας και κυρίως να καθιερωθεί μονίμως στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γινόταν και την περίοδο που θήτευσα και εγώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις που αφορούν το αγροτικό ρεύμα, επίσης, γενναίες παρεμβάσεις και όσο τα δημοσιονομικά βελτιώνονται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε ότι στηρίζει έμπρακτα γενναιότερα τους αγρότες.

Όμως, είναι σημαντικό να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη γιατί εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο Ευρωπαίος παραγωγός σήμερα καλείται να πληρώσει το κόστος της λεγόμενης πράσινης μετάβασης. Να έχει, δηλαδή, υψηλότερο κόστος παραγωγής, αγρανάπαυση, νέες καλλιεργητικές μεθόδους, τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα που χάσαμε τον μπούσουλα, όταν οι άλλοι παραγωγοί του υπόλοιπου κόσμου δεν λαμβάνουν καμία τέτοια πρόνοια. Άρα, λοιπόν, ή θα πρέπει να είναι πιο σταδιακή και ομαλή αυτή η μετάβαση ή θα πρέπει να στηριχθούν γενναιότερα οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι συνολικότερα αγρότες που τηρούν τις προδιαγραφές αυτές τις πράσινης μετάβασης.

Ακούω ότι ετοιμάζεται μετάβαση αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα. Καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο στις διαμαρτυρίες των αγροτών. Πάντοτε ξέρετε ότι είμαι με την πλευρά των αγροτών -από αγροτική οικογένεια προέρχομαι, όπως και όλοι μας εδώ μέσα. Αλλά να μη χάσουν το δίκιο τους οι αγρότες με ακραίες κινητοποιήσεις, με ακραίες μορφές κινητοποιήσεων. Μέχρι σήμερα, το γεγονός ότι η κοινωνία είναι με τους αγρότες, ενίσχυσε τη φωνή των αγροτών και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Και η τρίτη συγκυρία, αγαπητέ υφυπουργέ, για να μην μακρηγορώ -αναφέρθηκαν και οι προλαλήσαντες ομιλητές- αφορά τις ζημιές που υπέστημεν στη Θεσσαλία. Βλέπω απέναντί μου τον Πρόεδρο του συνεταιρισμού “Ενιπέας” από το Ευύδριο. Το επισκεφθήκαμε πρόσφατα με το κυβερνητικό κλιμάκιο με τους δύο υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, τους φίλους, τον Σταυρό Κελέτση και τον Διονύση Σταμενίτη και μας είπε ότι έχουμε, δυστυχώς, ακόμη απλήρωτους δικαιούχους της κρατικής αρωγής από τον Ιανό. Μιλήσαμε και μου είπατε ότι το πρόβλημα είναι από λάθη της Περιφέρειας. Ο πολίτης, όμως, βλέπει απέναντι το κράτος ως ενιαίο. Εάν οι Περιφέρειες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως πήραμε τώρα τα μεγάλα έργα για την αποκατάσταση του Ντανιέλ και του Ελίας, μπορούμε να βρούμε και εκεί τη χρυσή τομή. Μια λύση περιμένουν και αυτοί που, 3 χρόνια μετά, δεν έχουν αποζημιωθεί από τον Ιανό και το ακούμε ως παράδοξο και προκλητικό. Να βρούνε και αυτοί το δίκιο τους και να λάβουν την αποζημίωσή τους.

Τα αντανακλαστικά της πολιτείας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν γρήγορα. Με εντολή του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε από την πρώτη στιγμή. Οι ζημιές είναι πρωτόγνωρες, το κατανοούμε όλοι, αλλά χρειαζόμαστε και εδώ να σηκώσουμε ακόμα περισσότερο τα μανίκια για να τρέξουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Φαρσάλων την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Καρδίτσα, στο πρόβλημα της σύνδεσης όλης της Δυτικής Θεσσαλίας με τη Μαγνησία, μετά την πτώση της γέφυρας στην Αμπελιά, την οποία όλοι την έχουμε επισκεφθεί. Είχα θέσει, και ο Δήμαρχος μαζί, σε προηγούμενη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το ζήτημα στον αρμόδιο υφυπουργό, τον συνάδελφό σας, τον κ. Ταχιάο, ζητώντας μια απάντηση αν μπορεί να υπάρξει μια πρόχειρη λύση, μία στρατιωτικού τύπου γέφυρα. Τελικώς, στην Καρδίτσα μάθαμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Ο υπουργός Υποδομών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, που τον είδα πριν λίγες μέρες, μου είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα εκπονηθεί η μελέτη και το έργο της καινούργιας γέφυρας θα γίνει τα επόμενα δυο χρόνια. Αλλά για δύο χρόνια θα υφίσταται ολόκληρη περιοχή μια ταλαιπωρία στις μετακινήσεις και στις μεταβάσεις.

Το άλλο εμβληματικό έργο για την περιφέρειά μας είναι το φράγμα στον Ενιπέα, στη Σκοπιά. Ο Δημήτρης Γιακοβής το ξέρει πολύ καλά, χρόνια το παρακολουθεί πολύ στενά. Όσοι από τους παρευρισκόμενους είστε πιο επιμελείς και προσέχετε και τις λεπτομέρειες, θα θυμόσαστε ότι πριν ο Πρωθυπουργός έρθει στα Φάρσαλα και το ανακοινώσει τον Σεπτέμβρη του 2021, την 1η Φεβρουαρίου του ‘21 τον συνάντησα στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά από παραίνεσή του γνωστοποίησα και με δημόσια δήλωσή μου ότι το έργο θα γίνει ως ΣΔΙΤ, Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Άρα, λοιπόν, όλη αυτή η παραφιλολογία, ότι δεν εντάχθηκε δήθεν σε κάποιο ταμείο ανάκαμψης, δεν έχουνε δεσμευτεί πόροι, είναι μια συζήτηση άνευ αντικειμένου. Όταν λέμε ότι ένα έργο -θα μας τα εξηγήσει αναλυτικά ο κ. υφυπουργός- θα γίνει ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σημαίνει ότι μια κοινοπραξία -και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης της δημοπράτησης του έργου, ελέγχονται οι φάκελοι- θα πάρει το έργο για 30 χρόνια. Τέσσερα χρόνια είναι η κατασκευή του και άλλα 26 χρόνια θα είναι η διαχείριση του έργου. Η κοινοπραξία θα καταβάλει το απαιτούμενο ποσό που ξεπερνά αν θυμάμαι καλά τα 200 εκατομμύρια και το κράτος σταδιακά θα αποπληρώσει. Άρα δεν μιλούμε για δέσμευση πόρων σήμερα. Αυτό γιατί στην Ελλάδα ομιλούμε πολύ και ομιλούμε συχνά χωρίς να γνωρίσουμε τα θέματα σε βάθος και αυτό είναι ένα από τα ζητήματα της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Περισσεύει ο λαϊκισμός, όλοι θέλουν να χαϊδεύουν αυτιά, να εισπράττουμε εύκολο χειροκρότημα, αλλά αυτό είναι μια από τις πληγές, επίσης, του πολιτεύματός μας και πρέπει και ως πολίτες να το προσέχουμε την ώρα που κάνουμε τις επιλογές μας.

Λοιπόν και πάλι να σε καλωσορίσω αγαπητέ υφυπουργέ. Αντίπαλος του Μητσοτάκη δεν υπάρχει. Προχθές κάνανε μεγάλη εκδήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά με στελέχη τους και το ερώτημα: “Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;” Ο κανένας! Δεν υπάρχει αντίπαλος! Αντίπαλος είναι τα προβλήματα. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να δημιουργεί ούτε εφησυχασμό σε εμάς, ούτε πολύ περισσότερο ολιγωρίες. Δηλαδή, να χρειάζεται ο Πρωθυπουργός να παρέμβει για να υπάρχει ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα που εξαγγείλαμε όταν έγιναν ζημιές. Θα πρέπει με εντολή του πρωθυπουργού να γίνεται η τροπολογία; Χρειάζεται να έχουμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά όλες και όλοι. Γιατί όπως είπα αντίπαλός μας δεν είναι κανείς άλλος. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και γι’ αυτό εν όψει των ευρωεκλογών χρειάζεται εγρήγορση όλων. Οι μεγάλες αποφάσεις, όπως είπα, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική λαμβάνονται εκεί, στις Βρυξέλλες, και εκεί η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή φωνή με περισσότερους βουλευτές της ΝΔ με ακόμη σοβαρότερη, υπευθυνότερη και ενεργότερη παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Και πάλι καλώς όρισες υφυπουργέ, προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία μέχρι να επουλωθούν οι πληγές.

Καλή Χρόνια!

Μπορείτε να δείτε τον χαιρετισμό του Μ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://www.youtube.com/watch?v=o2UFFfCfq2Y

Read more...

Παρέμβαση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα «οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής - Παρουσίαση του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτους 2024»

max 2 3

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2024

 

Παρέμβαση του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα «οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής - Παρουσίαση του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτους 2024»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Να καλωσορίσω τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων. Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί το χαρτοφυλάκιο σας για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής να μην άπτεται άμεσα των αγροτικών προβλημάτων, αλλά οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους θέλουν να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό επίπεδο διαβίωσης, που κατέκτησαν μετά την είσοδο της χώρας μας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην τότε ΕΟΚ, την ΕΕ.
Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους είναι επιβεβλημένο να υπάρξει αναθεώρηση της πρόνοιας για την “πράσινη μετάβαση” στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ ο κ. Μεϊμαράκης και άλλοι συνάδελφοι, τουλάχιστον για μια τριετία.

Κύριε πρόεδρε,
Κινδυνεύουμε να χαρακτηρισθούμε ευρωσκεπτικιστές, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικά κομβικό σημείο, όπου κρίνεται η ίδια η μορφή της και το μέλλον της.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ευρωπαϊκός χώρος είναι πολλαπλές και κρίσιμες, όπως είναι η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ενίσχυση ακραίων πολιτικών σχηματισμών, η έλλειψη εμπιστοσύνης σε θεσμούς και πολιτική, οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές, η δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία και ιδιαίτερα η τεχνητή νοημοσύνη.
Αναφέρω αρχικώς τα θέματα ασφάλειας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, που σε λίγες ημέρες κλείνει δύο χρόνια. Ένας πόλεμος που ανέτρεψε βιαίως βεβαιότητες δεκαετιών για τη διαρκή ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι ήχοι των βομβαρδισμών είναι πλέον δίπλα μας και οι πρόσφυγες του πολέμου κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια ώρα, διεξάγεται ένας άλλος αιματηρός πόλεμος στην Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την Ευρώπη -ας αναλογιστούμε μόνον πόσο κοντά βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία κράτος μέλος της Ε.Ε. στην Γάζα. Ένας πόλεμος που απειλεί να πάρει διαστάσεις, και ήδη έχουμε τις επιθέσεις των Χούθι που υπονομεύουν άμεσα το εμπόριο από και προς την Ευρώπη.
Και μέσα σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον, μια σειρά από κράτη, με αυταρχικά καθεστώτα, απειλούν ευθέως την δημοκρατία και τις ελευθερίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Όλα τα παραπάνω επιτάσσουν αναμφισβήτητα μια νέα στρατηγική της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πρωτίστως της πολιτικής Άμυνας. Το χάσμα που αφήσαμε και δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με τις ανταγωνίστριες δυνάμεις στο παγκόσμιο σύστημα πρέπει να καλυφθεί ταχέως. Η “αμυντική Ευρώπη”, στην οποία αναφερθήκατε, θα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά.
Παράλληλα, η ήπειρός μας αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα για την αντιμετώπιση του οποίου, δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκροτημένη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Την ίδια ώρα η Ευρώπη υπόκειται σε κατακλυσμιαίες αλλαγές στην πληθυσμιακή της σύνθεση λόγω των αλλεπάλληλων μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.
Για πολλά χρόνια επικράτησε απέναντι στο φαινόμενο μια ιδιόμορφη ανοχή, που προερχόταν από την εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και στις ευρωπαϊκές αξίες, ότι θα μπορούσαν να αφομοιώσουν τους νεοεισερχόμενους.
Τελικά, όμως, τι συνέβη; Είμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με εκρηκτικές καταστάσεις, που περιλαμβάνουν ακόμη και απόπειρες επιβολής προτύπων ξένων προς την ευρωπαϊκή παράδοση του διαφωτισμού, της ανεκτικότητας και της ισότητας.
Αναφέρω για παράδειγμα δύο πρόσφατα γεγονότα που προκάλεσαν ανησυχία και προβληματισμό:
Στην Γερμανία αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι νεαροί μουσουλμάνοι ενεργούσαν ως “αστυνομία της Σαρία”, του ιερού ισλαμικού νόμου, και ήθελαν να επιβάλλουν ως τιμωρία τον λιθοβολισμό σε σχολείο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Στη Σουηδία, τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση της χώρας, προτίθετο να εμπλέξει τον στρατό για την καταπολέμηση της βίας των συμμοριών μεταναστών που δρουν στη χώρα.
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι κάτι δεν πήγε καλά με τις πολιτικές προσαρμογής στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αλλά ούτε και με το πολυπολιτισμικό μοντέλο που προωθήθηκε κάποια στιγμή ως το πλέον ιδανικό.
Και κοντά σε αυτά μαθαίνουμε για τη σύσταση ενός ισλαμικού κόμματος στην Γερμανία, με την ονομασία “DAVA”, που στα τούρκικα ακούγεται ως δίκη ή αγώνας, το οποίο κάποια ΜΜΕ αποκαλούν “κόμμα Ερντογάν”, που θυμίζει τον ισλαμικό όρο “Da’wa”, που όπως διαβάζουμε αναφέρεται στη διδασκαλία μη μουσουλμάνων για το Ισλάμ, με την έννοια του προσηλυτισμού.
Από την άλλη πλευρά, οι πρόσφατες μετρήσεις κοινής γνώμης καταγράφουν τη ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, ιδίως σε Γερμανία και Γαλλία, στις επερχόμενες εκλογές. Και είδαμε στην Γερμανία τις τεράστιες διαδηλώσεις των δημοκρατικών πολιτών ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη.
Όμως όλα αυτά κάτι δείχνουν που θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις. Κατά πόσον για παράδειγμα είναι προς όφελος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής η απαλοιφή από τα επίσημα έγγραφα της Ε.Ε. της αξίας των χριστιανικών παραδόσεων και αξιών, που ήταν αυτές που σφυρηλάτησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, με τα θετικά και τα αρνητικά του;
Αυτή η μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, οδηγεί σε ισχυρότερη Ευρώπη, ή τελικώς αφαιρεί από τον μέσο Ευρωπαίο την βαθύτερη σύνδεσή του με την ευρωπαϊκή οικογένεια;

Σας ευχαριστώ.

 max 1 3

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/TNKHP3nxYSk?si=xQaNqNRP5zuDr0gb

Read more...

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ολομέλεια της Βουλής για τη ψήφιση του νομοσχεδίου με θέμα «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών»

ΜΑΧ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2024

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην ολομέλεια της Βουλής για τη ψήφιση του νομοσχεδίου με θέμα «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο μισός αυτός αιώνας συνιστά την πιο μακρά περίοδο ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.
Αυτό το γεγονός από μόνο του ενισχύει την αυτοπεποίθηση για την δύναμη της Δημοκρατίας μας. Έκφραση αυτής της αυτοπεποίθησης είναι και η αποδοχή του από δεκαετιών αιτήματος των αποδήμων μας να μπορούν απρόσκοπτα να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας.
Δυστυχώς, οι γνωστές ιδεοληψίες που κατατρύχουν την μεταπολιτευτική μας ιστορία και η μόνιμη καχυποψία απέναντι σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στάθηκαν τροχοπέδη στη λήψη αυτονόητων αποφάσεων.
Έτσι, φθάσαμε το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων και της διευκόλυνσης της συμμετοχής τους στις εκλογικές διαδικασίες, πράγματι να ψηφίζεται με δόσεις, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, με ευθύνη, όμως, της αντιπολίτευσης γιατί δεν υπήρχε η απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία.
Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2019, επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου και λόγω της ανάγκης επίτευξης ευρύτερης περιορίστηκε να αφορά σε ελάχιστους ομογενείς.
Συνεχίστηκε το 2021, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, με πιο γενναία ρύθμιση, που όμως δεν έγινε αποδεκτή.
Τελικά, τον Ιούλιο του 2023, επί Νίκης Κεραμέως και Θοδωρή Λιβάνιου όπου ψηφίστηκε από 208 βουλευτές η άρση όλων των νομικών περιορισμών για τη συμμετοχή στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού.
Και φθάνουμε στο σημερινό νομοσχέδιο, που με την επιστολική ψήφο προσπαθεί να απαντήσει κυρίως στο πρόβλημα που διαπιστώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές με τη μεγάλη αποχή.
Ιδιαίτερα, στην ομογένεια αποδείχθηκε ότι είναι δύσκολο να μετακινηθούν όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου -είτε για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω έλλειψης χρόνου- στα ελάχιστα σημεία που υπάρχουν εκλογικά τμήματα.
Και η λύση που δίδεται είναι αυτή που ισχύει και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ: η επιστολική ψήφος.
Προβλέφθηκε αυτό το μέτρο, αρχικώς για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Μάλιστα, περιλαμβάνει ορθώς και όσους εντός της επικράτειας δεν δύνανται για διάφορους λόγους να ψηφίσουν με φυσική παρουσία. Ωστόσο, ενώ το νομοσχέδιο πέτυχε μια ευρεία συναίνεση στην Επιτροπή, που σήμαινε ότι θα ψηφιζόταν από περισσότερους από 200 βουλευτές, τα ίδια κόμματα που είχαν ψηφίσει επί της αρχής του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή ανέκρουσαν πρύμναν, όταν η κυβέρνηση θεώρησε, εύλογα, ότι αυτή η συναίνεση επέτρεπε την επέκταση της επιστολικής ψήφου για τους διαμένοντες στο εξωτερικό και για τις εθνικές εκλογές.
Εύστοχα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας -που δέχθηκε κριτική- σε μια από τις σπάνιες πια αγορεύσεις του στην Ολομέλεια, επισήμανε την ιστορικότητα μιας τέτοιας μεταρρύθμισης που είναι κρίμα να χαθεί.
Ναι, θα μπορούσε η τροπολογία να είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα, για να μην κρύβεται κανείς πίσω από το δάχτυλο του, αλλά η δημοκρατία μας είναι πια αρκετά ώριμη για να προχωρήσει στο βήμα αυτό, που φιλοδοξεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές. Η ευνοϊκή αυτή συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί για μια ρύθμιση που έχει, ήδη, καθυστερήσει δεκαετίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι απόδημοι Έλληνες διατηρούν μέσα τους θερμό πατριωτισμό και αγνή αγάπη για την Ελλάδα. Αυτός, λοιπόν, ο ελληνισμός εκτός Ελλάδος είναι η μεγάλη μας δύναμη. Και τον θέλουμε δίπλα μας. Είτε είναι στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική, είτε στην μακρινή Αυστραλία.
Εξάλλου σήμερα, με τις δυνατότητες που δίνουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Η πληροφόρηση είναι άμεση, ζωντανή.
Ταυτόχρονα, όμως, η επιστολική ψήφος έρχεται να απαντήσει και σε μια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Μιλώ για την μαζική μετανάστευση κυρίως νέων μας στο εξωτερικό προς άγραν εργασίας.
Αυτούς τους ανθρώπους, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες, τους θέλουμε να γυρίσουν, ή τουλάχιστον ένα μέρος τους, στην πατρίδα. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι βασικός μας στόχος η διατήρηση ισχυρών δεσμών με τον τόπο τους.
Η επιστολική ψήφος θα διευκολύνει και τους χιλιάδες φοιτητές μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό, αλλά και όσους εντός συνόρων αδυνατούν για διάφορους λόγους να προσέλθουν στην κάλπη.
Η επιστολική ψήφος φιλοδοξεί να είναι και μια απάντηση στο ανησυχητικό φαινόμενο της αποχής. Βεβαίως, αυτή η αποστασιοποίηση από τα πολιτικά δρώμενα και η ιδιώτευση, που συχνά οφείλεται στην απογοήτευση ή και στην απαξίωση της πολιτικής, θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.
Αναμφίβολα, το κύριο ζητούμενο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής και ημών των πολιτικών ως προσώπων, είναι η συνέπεια λόγων και έργων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι επερχόμενες ευρωεκλογές συνιστούν μια ευνοϊκή πρόκληση για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, και σε δεύτερο χρόνο στην καθολική εφαρμογή της σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Θεωρώ, επίσης, αυτονόητες τις πρόνοιες για το ξεκαθάρισμα των εκλογικών καταλόγων. Δεν είναι δυνατόν στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης να μένουμε με καταλόγους που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή.

Κύριε πρόεδρε,
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι πράγματι μια σημαντική μεταρρύθμιση και γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση και τους επισπεύδοντες υπουργούς. Η επιστολική ψήφος στους απόδημους Έλληνες είναι ένα δικαίωμα που δεν πρέπει να περιοριστεί στις ευρωεκλογές, αλλά οφείλουμε να το παρέχουμε και για τις εθνικές εκλογές. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβει η καθεμιά και ο καθένας μας τις ευθύνες του.
Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/8PpUw0L6jDc

Read more...

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης»

ΜΑΧ 1 35

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2024

 

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
με θέμα: «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η δεύτερη τετραετία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεκίνησε για την εκπαίδευση με αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 255 εκατομμύρια ευρώ και με τη δρομολόγηση οσονούπω της πολυαναμενόμενης κατάργησης του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη δημιουργία και μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δεκαετίες οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία εστιάζουν κυρίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ο μεγάλος ασθενής και ταυτόχρονα, όπως ειπώθηκε και από τον προλαλήσαντα συνάδελφο, ο φτωχός συγγενής του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι η επαγγελματική εκπαίδευση. Κάθε παρέμβαση, λοιπόν, στην επαγγελματική εκπαίδευση που στοχεύει στην απόκτηση εκ μέρους των νέων μας των απαραίτητων δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επαγγελματική τους αποκατάσταση δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενη.

Δυστυχώς, για δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία επικράτησαν αντιλήψεις άκρως υποτιμητικές για τα τεχνικά ή επαγγελματικά λύκεια και κατ’ επέκταση για τα τεχνικά επαγγέλματα. Ακόμα και όταν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί ήταν περιζήτητοι και ακριβοπληρωμένοι εμείς επιμέναμε να στέλνουμε τα παιδιά, ασχέτως του αν “παίρνουν τα γράμματα” που λέει ο λαός, σε σχολές που εισάγονταν σχεδόν με λευκή κόλλα, προσδοκώντας ότι θα τους δώσουν ένα χαρτί που θα τους ανοίξει την πόρτα του διορισμού για το Δημόσιο.

Σήμερα, βεβαίως, λόγω της κρίσης τα πράγματα έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Οι περιορισμοί στους διορισμούς στο Δημόσιο, που δεν αρκεί ένα πτυχίο, αλλά χρειάζεται γραπτός πιά διαγωνισμός, και οι αυξημένες ανάγκες της αγοράς σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό αναδεικνύουν την αξία της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το ζητούμενο είναι αυτή να καταστεί και ελκυστική επιλογή σε μια Ελλάδα που επιδιώκει να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα ανάπτυξης της οικονομίας της, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα συνεχίζει να παραμένει πολύ χαμηλά στα ποσοστά επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος αγγίζει το 50% των μαθητών, εμείς περιοριζόμαστε στο 33%. Επιπλέον, και αυτό επίσης είναι σημαντικό, ένας στους τρεις αποφοίτους σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης ηλικίας είκοσι πέντε έως είκοσι εννέα ετών σήμερα είναι άνεργος. Είναι στοιχείο εμφατικό για την έλλειψη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Οι αριθμοί, κύριε Υπουργέ, που δεν ψεύδονται ποτέ, καταδεικνύουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε και θα θέλαμε να είναι. Συνεπώς, απαιτείται μια ριζική μεταρρύθμιση που θα αναβαθμίσει την επαγγελματική εκπαίδευση μέσω της πολυεπίπεδης σύνδεσής της με την αγορά εργασίας με κάλυψη των πραγματικών αναγκών, δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην εν γένει διαδικασία.

Μπορεί κάποιοι συνάδελφοι από την Αριστερά να παθαίνουν αλλεργία ακόμη και στο άκουσμα της λέξης “αγορά” η ζωή όμως έδειξε ότι το να μαθαίνεις μια τέχνη που έχει ξεπεραστεί ή δεν έχει τις προοπτικές εξεύρεσης εργασίας είναι χαμένος κόπος. Η διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους μας να αποκτήσουν τα κατάλληλα προσόντα για να βρουν εργασία, να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους και να δημιουργήσουν οικογένεια. Αυτό στοχεύει το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, το οποίο αναλυτικά παρουσίασε με επάρκεια και στέρεα επιχειρηματολογία ο εισηγητής μας, ο κ. Κόνσολας. Και μάλιστα το κάνει με τον πλέον εύστοχο τρόπο, που είναι αυτός της άμεσης σύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις τοπικές οικονομίες και τις ανάγκες τους.

Αν ο σχεδιασμός αυτός λειτουργήσει, θα επιτρέψει όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την παραμονή των νέων στον τόπο τους, βάζοντας έναν φραγμό στη μετανάστευση, που εξακολουθεί να είναι δυστυχώς μια χαίνουσα πληγή.

Θα άξιζε τον κόπο, κύριε Υπουργέ, μια και κάνατε ιστορικές αναδρομές, να επισκεφθείτε στη Λάρισα την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή με τα μοναδικής αρχιτεκτονικής σημασίας διατηρητέα κτίρια, όπου σε κάποια από αυτά φιλοξενούνται δύο δημόσια ΙΕΚ του ΕΛΓΟ Δήμητρα, του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων και του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων. Η Αβερώφειος Σχολή θα μπορούσε να γίνει σημείο αναφοράς για την επαγγελματική εκπαίδευση σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή, την αγροδιατροφή και τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, ο κ. Γιαννακόπουλος, πρόσφατα κατά τις Ημέρες Καριέρας του ΟΑΕΔ επεσήμανε, για παράδειγμα, την ανάγκη εκπαίδευσης τεχνικών για φωτοβολταϊκά συστήματα μετά την εξάπλωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των φωτοβολταϊκών πάρκων, στη Θεσσαλία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία είναι αδήριτη ανάγκη η δια βίου μάθηση και επανακατάρτιση. Οφείλουμε να παρέχουμε τη δυνατότητα στους αποφοίτους επαγγελματικών σχολών να αποκτούν νέες δεξιότητες για να διεκδικήσουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η λειτουργία της ηλεκτρονικής ψηφιακής πύλης. Η οποία θα δίνει στους σπουδαστές την πρόσβαση εκτός των άλλων σε μια βάση δεδομένων και πληροφοριών που σχετίζονται με την αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πήχης που βάζει το Υπουργείο Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση είναι πολύ ψηλά παρόλο που η αφετηρία δεν είναι η πλέον ιδανική. Απαιτείται πολλή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Τη διάθεση, όμως, της Κυβέρνησης για την επίτευξη αυτού του στόχου μαρτυρά η σύσταση ειδικού χαρτοφυλακίου στο Υπουργείο Παιδείας -και θα ήθελα και από το Βήμα της Βουλής να συγχαρώ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα Υφυπουργό, κ. Ιωάννα Λυτρίβη- και βεβαίως, η επιλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη για τη θέση του Υπουργού Παιδείας, μετά την κατά κοινή ομολογία ιδιαίτερα επιτυχή θητεία του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=7twQnHCKVHU&feature=youtu.be

Read more...

Ομιλία του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην βιβλιοπαρουσίαση του συγγράμματος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου με τίτλο: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον – Εκκλησία Άρχουσα και Πάσχουσα»

MAXIMOS 2

Κωνσταντινούπολη, 18 Δεκεμβρίου 2023

 

Ομιλία του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην βιβλιοπαρουσίαση του συγγράμματος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου με τίτλο: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον – Εκκλησία Άρχουσα και Πάσχουσα», στην αίθουσα τελετών του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη

 

 

Παναγιώτατε,
Σεβασμιώτατοι, Θεοφιλέστατοι,
Κυρία υφυπουργέ,
Κύριε Γενικέ Πρόξενε,
Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι σε κάθε μου επίσκεψη στην Πόλη με συνέχουν ιδιαίτερα συναισθήματα. Όχι μόνον λόγω της νοσταλγίας των νεανικών μου περιπλανήσεων σε αυτήν, ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Ούτε και εξαιτίας της ανατολίτικης καταγωγής μου –οι παππούδες μου ήταν ανταλλάξιμοι πρόσφυγες από την Καππαδοκία.
Αυτό που βαραίνει στη συναισθηματική μου φόρτιση, και το αντιλαμβάνομαι όλο και περισσότερο προϊόντος του χρόνου, είναι πρωτίστως το ασήκωτο βάρος της ιστορίας.
Η Πόλη υπήρξε για αιώνες το κέντρο του κόσμου. Όχι μόνον του πολιτικού ή του οικονομικού, αλλά κυρίως του πνευματικού. Από εδώ εξακτινώνονταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, οι ιδέες, οι σκέψεις, τα πρότυπα.
Εδώ κατοικοέδρευε το μυαλό και η καρδιά της υπερχιλιόχρονης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εδώ ήταν η πύλη της Ανατολής για όποιον ερχόταν από τη Δύση, εδώ και η Πύλη της Δύσεως για τον εξ ανατολών προερχόμενο.
Στην Πόλη ζυμωνόταν η ώσμωση των δύο κόσμων. Με τρόπο γόνιμο και συνθετικό. Όπως αποδείκνυε και η καρκινική γραφή στην κρήνη στον περίβολο της Αγίας Σοφίας, του οικουμενικού αυτού μνημείου που κινδυνεύει με κατάρρευση μετά την αλλαγή χρήσης, γεγονός που επισημαίνουν Τούρκοι επιστήμονες.
Τύχη αγαθή μου επέτρεψε να βρίσκομαι και πάλι στην Πόλη για να καταθέσω την ταπεινή μου άποψη σχετικά με ένα σπουδαίο βιβλίο, γραμμένο από την πένα ενός σημαντικού, λόγιου ιεράρχη -και επίτιμου δημότη Λαρισαίων- του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου, τον οποίο και ευχαριστώ για την τιμή να είμαι εκ των παρουσιαστών του εξαιρετικού πονήματός του.
Ένα βιβλίο που περιγράφει την μακρά, πολυκύμαντη, πνευματική προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο διάβα των αιώνων.
Και αυτή η παρουσίαση λαμβάνει χώρα, ενώπιον ενός από τους λαμπρότερους, δημιουργικότερους και, θα μου επιτρέψετε να πω, σοφότερους Πατριάρχες που έχουν ποιμάνει τον Οικουμενικό Θρόνο, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο Ίμβριος πατριάρχης, ο οποίος συμπληρώνει την πεντηκονταετία της αρχιεροσύνης του, με την υπερτριακονταετή πατριαρχία του που χαρακτηρίζεται από το πνεύμα ανοιχτοσύνης της Χάλκης, στα χρόνια της ποιμαντορίας του έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, στην οποία έχει δώσει εκ νέου την οικουμενική αίγλη που κατείχε σε εποχές σαφώς πιο ευνοϊκές από τις σημερινές. Πλευρές αυτού του σπουδαίου έργου περιγράφονται και στο βιβλίο του Αγίου Αυστραλίας.
Στο μεστό, στιβαρό, και επιστημονικά έγκυρο σύγγραμμά του ο κ. Μακάριος, επιχειρεί και μια συμπυκνωμένη παράθεση της διαχρονικής προσφοράς της “άρχουσας και πάσχουσας Εκκλησίας”, όπως προσφυώς αναφέρεται, της πρωτόθρονης εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την ανάδειξη βασικών σταθμών της λαμπρής και συνάμα οδυνηρής ιστορίας του.
Ασφαλώς, αυτή είναι συνυφασμένη με την ίδρυση και τον βίο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Ρωμανίας, ή του Βυζαντίου όπως επικράτησε να ονομάζεται μεταγενέστερα, και βεβαίως της βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης.
Η σοφή απόφαση του Μεγάλου Κωνσταντίνου για την μεταφορά της πρωτευούσης της αχανούς αυτοκρατορίας εδράζετο σε δύο καίρια δεδομένα, τα οποία και επισημαίνονται στο βιβλίο.
Το ένα είναι η πληθυσμιακή ακμή της ανατολής, σε σύγκριση με το δυτικό τμήμα του κράτους, αλλά και η άνθιση σε αυτήν των χριστιανικών κοινοτήτων.
Η κομβική πόλη του αρχαίου Βυζαντίου, από το οποίο είχε περάσει και διδάξει ο πρωτόκλητος απόστολος Ανδρέας, γειτνίαζε με τις πλέον ακμάζουσες χριστιανικές περιοχές, που δεν ήταν άλλες από αυτές της Μικράς Ασίας. Ιωνία, Καππαδοκία, Πόντος, Βιθυνία. Οι πληθυσμοί τους τροφοδοτούσαν την Εκκλησία με Αγίους και Πατέρες, ιερωμένους και μοναχούς.
Και δεν ήταν τυχαίο ότι το Βυζάντιο παρήκμασε και δεν είχε πλέον ικμάδα ανάκαμψης όταν έχασε, με τους εξισλαμισμούς και τις κατακτήσεις, αυτόν τον ζωτικό πνεύμονά του.
Το δεύτερο στοιχείο, συνυφασμένο ασφαλώς με το πρώτο, είναι η ελληνική γλώσσα, και ευρύτερα ο ελληνικός πολιτισμός.
Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε όλη την Ανατολή επηρέασε καταλυτικά όλους τους λαούς της. Έτσι ο Λόγος του Κυρίου διαδόθηκε, στα ελληνικά, διαμορφώνοντας μια νέα Οικουμένη.
Αναδύθηκε πλέον ένας Χριστιανικός Ελληνισμός, όπως παραθέτει στο βιβλίο τα λόγια του π. Γεωργίου Φλορόφσκι, ο Σεβασμιώτατος, για να προσθέσει ότι “οι πατέρες αντιλήφθηκαν πολύ καλά ότι το κήρυγμα της σωτηρίας του κόσμου έχει υπερεθνικές διαστάσεις και έτσι έθεσαν επί αμετακινήτου βάσεως την οικουμενικότητα που κατέχει η Ορθόδοξη Εκκλησία”.
Έκτοτε, η Κωνσταντινούπολη καθίσταται το κέντρο του κόσμου. Κέντρο, βεβαίως, πρωτίστως πνευματικό. Όπως εύστοχα σημειώνει ο συγγραφέας “η ένδοξη Βασιλεύουσα γίνεται η πνευματική μήτρα της χριστιανικής ανατολής, στην οποία κυοφορείται η τάξη τῆς λατρείας, οι κανονικοί και μοναχικοί θεσμοί, ἡ τέχνη, ἡ μουσική και πάνω απ’ όλα τα δόγματα”.
Από τα θαυμαστά επιτεύγματα στην ιστορική διαδρομή της αυτοκρατορίας με την πνευματική οδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που καταγράφονται στο παρόν βιβλίο, ξεχωρίζω το ανεπανάληπτο ιεραποστολικό έργο. Έργο που σημάδεψε καίρια την ιστορική πορεία και την ταυτότητα πολλών λαών.
Όπως επισημαίνεται, ο χριστιανισμός διεδόθη στα χρόνια της αυτοκρατορίας στις περιοχές του Πόντου, του Καυκάσου, της Κασπίας, των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ακόμη και της Περσίας, της Βακτριανής και της Δυτικής Κίνας.
Αναμφίβολα, τεράστιο ήταν το ιεραποστολικό έργο που σφράγισε καταλυτικά τον ευρωπαϊκό κόσμο, μεταξύ των Σλάβων, Βοημών, Σέρβων, και βεβαίως των Ρώσων.
Η συνεισφορά των Ελλήνων Θεσσαλονικέων Κυρίλλου και Μεθοδίου με το κήρυγμά τους, αλλά και τη δημιουργία ενός πρώτου σλαβικού αλφαβήτου, γράφτηκαν “με χρυσά γράμματα στην ιστορία διαλαλούντα έκτοτε τη δόξα του Βυζαντίου και το κενωτικό πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου” όπως γράφει ο Αυστραλίας Μακάριος.
Ο ιεραποστολικός άθλος του Βυζαντίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου οφείλεται κυρίως στο ότι ο εκχριστιανισμός γίνεται όχι δια του βίαιου προσηλυτισμού, αλλά μόνον δια του κηρύγματος. Και επιπλέον, και αυτό το στοιχείο καταδεικνύει το αγαπητικό πνεύμα της Ορθοδοξίας, χωρίς γλωσσική επιβολή.
Στο βιβλίο αναφέρονται και άλλοι σημαντικοί σταθμοί για την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, όπως είναι οι Οικουμενικές Σύνοδοι, οι εικονομαχικές έριδες, το σχίσμα με την παπική εκκλησία, οι σταυροφορίες και ιδιαίτερα η τέταρτη, οι ησυχαστικές σύνοδοι.
Όλα αυτά τα χρόνια, δια πυρός και σιδήρου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο κράτησε ψηλά την φλόγα της ορθής πίστης, παρέμεινε ο φάρος της Ορθοδοξίας, ο οδηγός για εκατομμύρια ανθρώπους στην τότε Οικουμένη.
Αλλά και μετά την Άλωση της Πόλεως το 1453, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναδείχθηκε στη “συμπαγή έδρα πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι υπόδουλοι πιστοί”, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας.
Τα προνόμια, μάλιστα που δίνει ο σουλτάνος στον πατριάρχη, ιστορούνται στο ψηφιδωτό στην είσοδο του πατριαρχικού μεγάρου που κάηκε το 1941 –και η ανοικοδόμησή του κατέστη δυνατή μόλις το 1989 με την γενναία χορηγία του ευεργέτη Παναγιώτη Αγγελόπουλου.
Αυτά, λοιπόν, τα χρόνια ο θρόνος της Κωνσταντινούπολης ανέλαβε διπλό ρόλο. Αφενός τον εκκλησιαστικό, αφετέρου τον εθναρχικό.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπήρξε ο εθνάρχης, ο μιλλέτ μπασί σε όλους τους αιώνες που ακολούθησαν. Το σημείο αναφοράς για όλους τους χριστιανούς, ο θεσμός που διατήρησε ζωντανή την ιδιαίτερη ταυτότητα του γένους των Ρωμιών.
Με τα πατριαρχικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τα ελληνικά γράμματα παρέμειναν ζωντανά σε καιρούς χαλεπούς και με το δίκτυο των μονών διεσώθη η πίστη, αλλά και η εθνική συνείδηση. Γι’ αυτό όχι τυχαία για όποιον απεμπολούσε την θρησκευτική του ταυτότητα έλεγαν ότι τούρκεψε η φράγκεψε.
Βεβαίως, από τον 19ο αιώνα οι πολιτικές εξελίξεις διαμόρφωσαν μια νέα κατάσταση, την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο κλήθηκε να διαχειριστεί σε συνθήκες αντίξοες.
Έπρεπε να αντιμετωπίσει τις εκδηλώσεις εθνοφυλετισμού και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ενότητα της Ορθοδοξίας. Και το πέτυχε με τον θυσιαστικό τρόπο που πάντα διακρίνει τον Οικουμενικό Θρόνο, παραχωρώντας αυτοκεφαλία σε σειρά εκκλησιών όπως στην Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Αλβανία, την Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Τσεχία και Σλοβακία και πρόσφατα στην Ουκρανία.

Τα χρόνια αυτά, όμως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα υποστεί μια ανεπανάληπτη τραγωδία, με την απώλεια του μέγιστου μέρους του ποιμνίου των μητροπόλεών τουστην Μικρά Ασία, τον Πόντο και την ανατολική Θράκη.
Από το 1922 μέχρι το 1924 σχεδόν 1,5 εκατομμύριο χριστιανοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρογονικές τους εστίες, παίρνοντας μαζί τους, όπου μπόρεσαν, τις εικόνες και τα ιερά κειμήλια των εκκλησιών τους.
Τα επόμενα μεγάλα κτυπήματα για το Πατριαρχείο θα λάβουν χώρα εδώ στην Πόλη. Αρχικώς με τα Σεπτεμβριανά του ‘55 και μετά με τις απελάσεις του 1964 με αποτέλεσμα από τους πάνω από 250.000 Ρωμιούς του 1923, να απομείνουν σήμερα περί τους 2.500.
Τέλος, το 1971 ήλθε και η απαγόρευση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Παρά, όμως, τα πλήγματα ο οικουμενικός θρόνος παραμένει όρθιος, ενώ πολύτιμο οξυγόνο για το πατριαρχείο συνιστά η ομογένεια σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη που λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την υπεράσπιση των δικαίων του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Κυρίες και κύριοι,
Αναμφίβολα, στα χρόνια της πατριαρχίας Βαρθολομαίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατέστη σημαντικός παράγων στα διεθνή δρώμενα, με κομβικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε μείζονα ζητήματα.
Απαριθμώ εν τάχει, μερικές από αυτές:

• Την ίδρυση το 1995 στις Βρυξέλλες του “Γραφείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει” για την ευρωπαϊκή ενότητα και την ανάδειξη των ορθοδόξων αξιών εντός της ΕΕ.
• Τις δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που έδωσαν στον Παναγιώτατο τον χαρακτηρισμό του “Πράσινου Πατριάρχη”, αλλά και για τα ευαίσθητα ζητήματα της Βιοηθικής.
• Την προώθηση του θεολογικού διαλόγου με τούς ετεροδόξους.
• Την εξεύρεση διαύλων επικοινωνίας με τις μονοθεϊστικές θρησκείες του ισλάμ και του ιουδαϊσμού.
• Την σύγκλιση της πρώτης πανορθόδοξης συνόδου στην Κρήτη, μετά από προετοιμασία μισού αιώνα.
• Την ανασύσταση εκκλησιών, όπως της Αλβανίας μετά την κατάρρευση του αθεϊστικού καθεστώτος, αλλά και τη δημιουργία νέων μητροπόλεων στην Μικρά Ασία.
• Την απόδοση αυτοκεφαλιών, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας, η οποία βεβαίως δεν είναι ανέφελη, αλλά ποια αυτοκεφαλία ήταν χωρίς προβλήματα, και για την οποία θα αναφερθούν οι ομοτράπεζοι συνομιλητές.
• Αλλά και η επίλυση εκκλησιαστικών σχισμάτων, όπως με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.
Κυρίες και κύριοι,
Η πολιτική ασφυξίας που ακολουθείται συστηματικά, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από την χώρα που έχει το προνόμιο να έχει στην επικράτειά της την ιστορική του καθέδρα, είναι εντελώς λανθασμένη.
Το πατριαρχείο είναι ο αρχαιότερος εν ζωή θεσμός στην Τουρκία. Για τούτο και θα έπρεπε να τον φυλά ως κόρη οφθαλμού γιατί είναι ένας ανεκτίμητος ιστορικός και πνευματικός πλούτος, ένας φάρος που ακτινοβολεί από το ταπεινό Φανάρι σε όλο τον κόσμο.

Παναγιώτατε,
Το 1963, εν μέσω του ψυχρού πολέμου, πρόεδρος Κένεντυ έμπροσθεν του τείχους του Βερολίνου είχε πει “είμαι ένας Βερολινέζος”.
Όσο υψώνονται τείχη που περιορίζουν την ελευθερία του πρωτόθρονου Πατριαρχείου, είμαστε όλοι, κάθε ελεύθερος άνθρωπος αυτού του κόσμου, Ρωμιοί Κωνσταντινουπολίτες.

Σας ευχαριστώ.

MAXIMOS 3

MAXIMOS 4

Read more...

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024

MAX 1 9

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2023

 

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή
στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024, διεξάγεται υπό το βάρος ενός ακόμη κρούσματος οπαδικής βίας με θύμα έναν νεαρό αστυνομικό που δίνει μάχη για τη ζωή του.
Δυστυχώς, τα φαινόμενα οπαδικής βίας, με πρώτο τη δολοφονία με φωτοβολίδα του Χαράλαμπου Μπλιώνα το 1986 στη Λάρισα, εκκολάπτονται σε ένα γενικότερο περιβάλλον έξαρσης της νεανικής, κυρίως, βίας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου. Για να ξεριζωθεί, όμως, αυτό το καρκίνωμα απαιτείται να αποκαλυφθούν τα δίκτυα των εγκληματικών συμμοριών, και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη. Αν δεν τολμήσουμε τώρα, σύντομα θα κλαίμε για νέα αθώα θύματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός του 2024 εδράζεται στην επιτυχημένη οικονομική πολιτική της προηγούμενης τετραετίας που συνεχίζει και σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια πολιτική που συνδυάζει τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, και την προσέλκυση επενδύσεων.
Η χώρα εξερχόμενη από μια περίοδο υπερδεκαετούς κρίσης, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.
Βεβαίως, οι δυσκολίες για τα ελληνικά νοικοκυριά δεν έχουν εκλείψει, και αυτές σχετίζονται κυρίως με την ακρίβεια -που εν πολλοίς οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες- αλλά και στον πληθωρισμό της απληστίας, που βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν πραγματικοί λόγοι αισιοδοξίας. Σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, η ανεργία μειώνεται σε επίπεδα προ κρίσεως, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,1% το 2024, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης, σε ένα δυσχερές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, προβλέπεται να κινηθεί στο 2,9% -πολλαπλάσιος του μέσου ευρωπαϊκού.
Το μέρισμα αυτής της ανάπτυξης επιστρέφει στην κοινωνία με σειρά ευνοϊκών μέτρων, όπως είναι:
• η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων,
• η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά,
• το ξεπάγωμα των τριετιών,
• η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,
• η αύξηση των συντάξεων,
• η κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ,
• η επέκταση του επιδόματος μητρότητας για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες,
• η επέκταση του προγράμματος χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια,
• το ετήσιο βοήθημα στους νέους, το youth pass.

Το έντονο κοινωνικό αποτύπωμα του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν και οι αυξήσεις των δαπανών για την υγεία και την παιδεία.
Η επιχορήγηση των νοσοκομείων είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με το 2023. Απόφαση απαραίτητη, καθώς οι υπηρεσίες υγείας εξακολουθούν, παρά τα όσα έχουν γίνει την περίοδο της πανδημίας, να είναι αρκετά κάτω των πραγματικών αναγκών.
Επιτρέψτε μου εδώ να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στις απολαβές των γιατρών, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία τους προς στο εξωτερικό.
Γενναία, επίσης, είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία -κατά 255 εκατ. ευρώ- που πρέπει, όμως, να πιάσουν τόπο. Τα πρόσφατα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA για τις κακές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών πρέπει να σημάνουν καμπανάκι για το επίπεδο της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.
Και βεβαίως, προσδοκούμε εντός του 2024 να γίνει πράξη το αυτονόητο με τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας, που θα ανακόψουν τη φυγή των νέων μας για σπουδές στο εξωτερικό.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Προ ημερών είχαμε την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Φιλίας και Συνεργασίας. Ένα γεγονός καλοδεχούμενο, γιατί κανείς μας δεν θέλει τις εντάσεις. Μακάρι η Άγκυρα να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί την καλή γειτονία.
Ωστόσο, επειδή ακόμη οι γείτονές μας δεν έχουν αποσύρει ούτε το casus belli, ούτε το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο, ούτε τη θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας”, καλό είναι να κρατούμε μικρό καλάθι, και σε κάθε περίπτωση να μην παραμελήσουμε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπράκτως αναβάθμισε την προηγούμενη τετραετία.

Κύριε πρόεδρε,

Επιτρέψτε μου, καταλήγοντας, να αναφερθώ στο μείζον ζήτημα της στήριξης της Θεσσαλίας και της ανασυγκρότησης της παραγωγικής της δομής.
Οι τεράστιες καταστροφές από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους στον θεσσαλικό κάμπο, που είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Σπίτια, καλλιέργειες, εγκαταστάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, υποδομές, υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές.
Ομολογουμένως, η κυβέρνηση -και πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός- έσπευσε προς αρωγή του πλημμυροπαθών, και οι προκαταβολές των αποζημιώσεων που δόθηκαν ήταν όντως ανακουφιστικές.
Αυτή η στήριξη, όμως, πρέπει να συνεχιστεί, με γοργούς ρυθμούς και κυρίως να υπάρξει σύντομα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης. Διαφορετικά, τα οικονομικά αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσουν πολλούς ντόπιους, και ιδιαίτερα νέους, στην εγκατάλειψη της ενασχόλησης με το πρωτογενή τομέα, και στη μετανάστευση. Κι αυτό πρέπει να αποτραπεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναμφίβολα, η πολιτική συγκυρία έχει την ιδιομορφία -για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση- η χώρα να διαθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση και μια αδύνατη, κατακερματισμένη κοινοβουλευτικά αντιπολίτευση.
Μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης -που αισίως έφτασαν τα 8- να ανταγωνίζονται σε αντιπολιτευτικές κορώνες, ωστόσο, πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι μόνο τα προβλήματα των πολιτών.
Όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις η ελληνική κοινωνία όχι μόνον αναμένει την επίλυσή τους αλλά την απαιτεί. Τώρα, λοιπόν, είναι ο καιρός να δοθούν λύσεις στις παθογένειες που ταλανίζουν τη χώρα και να κάνουμε το αποφασιστικό άλμα προς τα εμπρός. Γι’ αυτό και σας καλώ να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2024.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/y7aAojp19Z8?feature=shared

Read more...