Menu
A+ A A-

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το φράγμα Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων;

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

Θέμα: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το φράγμα Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων;

Οι πλημμύρες από την επέλαση του “Ιανού” στην επαρχία Φαρσάλων το 2020 προκάλεσαν πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφές και κατέδειξαν την ανάγκη να υπάρξει ένα μεγαλόπνοο έργο που θα τη θωρακίσει έναντι παρόμοιων γεγονότων και θα επιλύσει χρόνια προβλήματα στην άρδευση και την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής.

Στη σκιά των συνεπειών και των ζημιών από τον “Ιανό” και μετά από συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την 1η Φεβρουαρίου του 2021, υπήρξε άμεση πρωθυπουργική εντολή προς την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή φράγματος με ΣΔΙΤ στον Ενιπέα, δίπλα στο χωριό Σκοπιά, στα Φάρσαλα.

Η αναγκαιότητα αποπεράτωσης αυτού του έργου για την περιοχή είναι αναμφίβολα τεράστια και αυτό επαληθεύτηκε με την επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων στον Ενιπέα ποταμό και τον Ιανουάριο του 2022 κατά τις βροχοπτώσεις που επέφερε το καιρικό φαινόμενο του “Διομήδη” αλλά και κατά τις καταστροφικότερες μέχρι σήμερα πλημμύρες από τα καιρικά φαινόμενα των “Daniel” και “Elias”, που έπληξαν σφόδρα σχεδόν ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως εθνικού επιπέδου και οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή του διεκπεραιώνονται σταδιακά. Καθώς, όμως έχει, ήδη παρέλθει τριετία από την εντολή του πρωθυπουργού, τίθενται, δημόσια, ερωτηματικά σχετικά με την πορεία του έργου. Μάλιστα, οι πρόσφατες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα στο Περιφερειακό Προσύνεδριο Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ (10.02.24) όπου ανέφερε ότι αντί του φράγματος της Σκοπιάς, στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2024 μπήκε το mall της Βουλιαγμένης, δημιούργησαν σύγχυση και αναστάτωση.

Η δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Θεσσαλοί από τις ζημιές των πλημμυρών και οι ιδιαίτερες αντιπλημμυρικές, υδατικές και εν τέλει αναπτυξιακές ανάγκες, της επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πληγείσας περιοχής των Φαρσάλων, καθιστούν το έργο του φράγματος στη Σκοπιά άκρως απαραίτητο. Και επιπρόσθετα, αποτελεί ηχηρή απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, υπό τον φόβο νέων καταστροφών, να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή του.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες φήμες σχετικά με το φράγμα στη Σκοπιά των Φαρσάλων, προτίθεστε να μας γνωστοποιήσετε τον οδικό χάρτη του έργου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, καθώς και εάν είναι εξασφαλισμένη και από που η χρηματοδότησή του;

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές των ΤΟΕΒ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

Α) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Β) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θέμα: Αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές των ΤΟΕΒ

Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες θεσσαλική γη, προχώρησε σε εξαγγελίες για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για την διαχείριση των υδάτων, την ανάληψη από την πολιτεία του 75% των χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στη Θεσσαλία, καθώς και την μονιμότερη μείωση του ενεργειακού τους κόστους μέσα από το πρόγραμμα “Απόλλων”.
Τα βήματα αυτά είναι αναμφίβολα σημαντικά και καινοτόμα, τα οποία θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις τόσο για την αντιπλημμυρική προστασία όσο και για την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων και την εξοικονόμηση πόρων. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών στα αρδευτικά και στραγγιστικά δίκτυα, στις εγκαταστάσεις, στις γεωτρήσεις και τις λιμνοδεξαμενές που διαχειρίζονται οι υφιστάμενοι ΤΟΕΒ στις περιοχές ευθύνης τους, ζήτημα που τέθηκε και στη σύσκεψη (11.01.24) του κυβερνητικού κλιμακίου με τους θεσσαλικούς φορείς και εκπροσώπους των ΤΟΕΒ στην Καρδίτσα.
Η αρδευτική περίοδος στη Θεσσαλία θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο -με τις σπορές των εαρινών καλλιεργειών, την άρδευση δένδρων και πρώιμων κηπευτικών- και συνεπώς αν δεν υπάρξει μέριμνα για την επιδιόρθωση των ζημιών, την ευθύνη των οποίων έχουν οι ΤΟΕΒ, η ζήτηση για αρδευτικό νερό δεν θα μπορεί να καλυφθεί επαρκώς και θα δημιουργηθούν νέα ανυπέρβλητα προβλήματα.
Όπως διατείνονται οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, το μέγεθος και η έκταση των ζημιών επιβάλλουν άμεσες ενέργειες από πλευράς της πολιτείας. Οι εργασίες επιδιόρθωσης των αρδευτικών υποδομών αφενός απαιτούν οικονομικούς πόρους, που οι ΤΟΕΒ δεν διαθέτουν, και επιπλέον χρειάζονται χρόνο, ο οποίος είναι επίσης περιορισμένος.
Συνεπώς, η παρέμβαση του κράτους για την έγκαιρη χρηματοδότησή τους είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, καθώς, αν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν οι Οργανισμοί στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους αγρότες μέλη τους την επερχόμενη αρδευτική περίοδο, η Θεσσαλία θα βιώσει νέο κύκλο οικονομικού μαρασμού.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ΤΟΕΒ, ώστε να επιδιορθωθούν έγκαιρα οι υποδομές στις περιοχές ευθύνης τους;

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Τελικό ύψος αποζημιώσεων που να καλύπτει τη ζημία των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Τελικό ύψος αποζημιώσεων που να καλύπτει τη ζημία των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Οι ζημιές από την επέλαση των έντονων καιρικών φαινόμενων Daniel και Elias στην πρωτογενή παραγωγή της Θεσσαλίας ήταν πρωτοφανείς, προκαλώντας αλυσιδωτά πληθώρα προβλημάτων στην τοπική οικονομία. Η κυβέρνηση, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έδειξε άμεσα ανακλαστικά, με τα αρμόδια υπουργεία να σπεύδουν προς επίλυση των προβλημάτων που ενέσκηψαν και την ανακούφιση των πληγέντων. Οι προκαταβολές αποζημιώσεων που δόθηκαν, παρακάμπτοντας τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως και στην περίπτωση των καταστροφών από τον Ιανό, ήταν κατά κοινή ομολογία γενναίες.
Ωστόσο, έντονη είναι η αγωνία των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων για το τελικό ύψος των αποζημιώσεων, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ζημιές που υπέστησαν. Η υφιστάμενη πρόβλεψη του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί υποστηρίζουν, δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των απωλειών που είχαν, ενώ η αυστηρή εφαρμογή του θα καταστήσει έτι περαιτέρω δυσχερή την συνέχιση της αγροτικής ενασχόλησης στην περιοχή. Προς τούτο ζητούν να αναληφθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες πρόνοιες προκειμένου να καταβληθούν αντικειμενικές αποζημιώσεις των ζημιών με βάση τις πραγματικές απώλειες των γεωργών και κτηνοτρόφων.
Άλλωστε, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο υφιστάμενος κανονισμός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων είναι ξεπερασμένος και προς τούτο έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση και επικαιροποίησή του, ενώ από την πρώτη στιγμή έγιναν ενέργειες και για την ενημέρωση του αρμόδιου επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. για το μέγεθος των ζημιών, με σκοπό την ευελιξία για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών.
Η σοβαρότητα της καταστροφής επιβάλει αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στο πραγματικό ύψος των ζημιών. Όπως ξεπεράστηκε νομοθετικά η αδυναμία του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ για προκαταβολές, οι αγρότες ζητούν να υπάρξουν ανάλογες ενέργειες που θα διασφαλίζουν αποζημιώσεις που ισοφαρίζουν τις ζημιές, ειδάλλως, η προσπάθεια για την γρήγορη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη να έχει αμφίβολα αποτελέσματα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων για αποζημιώσεις εφάμιλλες με τις ζημιές που υπέστησαν;
2. Πότε θα γίνει γνωστό το τελικό ύψος των αποζημιώσεων και πότε αυτές θα καταβληθούν στους πολλαπλώς δοκιμαζόμενους παραγωγούς της πολύπαθης Θεσσαλίας;

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Επιλογή των ωφελούμενων του προγράμματος “Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ”

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Θέμα: Επιλογή των ωφελούμενων του προγράμματος “Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ”

Η υλοποίηση του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό βήμα για την άμβλυνση όψεων κοινωνικού αποκλεισμού αναπήρων συμπολιτών μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη ατόμων με κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή ψυχική αναπηρία και άτομα με αναπηρία όρασης ή ακοής, από αμειβόμενο Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και τη συμπερίληψή τους στην κοινωνία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής τους.
Μετά την επιτυχή εφαρμογή του στην Αττική, το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά και στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, στη Λάρισα καταγράφονται ενστάσεις σχετικά με την διαδικασία εφαρμογής του. Εν δυνάμει δικαιούχοι του προγράμματος διαμαρτύρονται (εφημ. Ελευθερία 03.01.2024) για την επιλογή των ωφελούμενων ανάπηρων πολιτών, λόγω της απουσίας αξιολόγησης των συμμετεχόντων από ειδική για τον σκοπό αυτό επιστημονική επιτροπή. Όπως επισημαίνουν, η αξιολόγηση των αναγκών των αιτούντων από την εν λόγω ειδική επιτροπή, η συγκρότηση της οποίας προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, δεν πραγματοποιήθηκε, τουλάχιστον για τον νομό Λάρισας. Συνεπώς, υφίστανται υπόνοιες ότι δεν ιεραρχήθηκαν ορθά οι ανάγκες του κάθε ανάπηρου πολίτη, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση στα μάτια των αιτούντων -και δυνητικά ωφελούμενων- την κοινωνική δικαιοσύνη του όλου εγχειρήματος.
Επειδή το πρόγραμμα «Προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» συνιστά έμπρακτη απόδειξη της οφειλόμενης κοινωνικής ευαισθησίας της πολιτείας προς τα αδύναμα μέλη της, δεν πρέπει στην πιλοτική εφαρμογή του να υπάρχουν παρανοήσεις ή ερωτηματικά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.Υπήρξε απουσία αξιολόγησης από τις προβλεπόμενες στη νομοθεσία αρμόδιες επιτροπές, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» στον νομό Λάρισας, όπως διατείνονται οι διαμαρτυρόμενοι; Αν ναι για ποιον λόγο;
2.Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες διευκρινίσεις για τη διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων όσο και για το έργο της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, ώστε να διασαφηνιστεί πληρέστερα η πρακτική εφαρμογή του προγράμματος;

Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΓΩΝΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΡΑ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΘΕΜΑ: ΑΓΩΝΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΡΑ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και η χρονική στιγμή που επισυνέβησαν δημιουργούν πρακτικά προβλήματα, τα οποία, παρά τα άμεσα αντανακλαστικά της πολιτείας, ταλανίζουν τους πληγέντες αγρότες.
Όπως αναφέρουν πολλοί από αυτούς, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα προλάβουν να καλλιεργήσουν σιτηρά στις πληγείσες από τις πλημμύρες εκτάσεις τους, κυρίως αγρούς με βαμβάκι και καλαμπόκι, καθώς αναγνωρίζουν ότι το χρονικό περιθώριο από τη στιγμή της ζημιάς μέχρι την ολοκλήρωση των επιτόπιων εκτιμήσεων και τις εργασίες για την σπορά των σιτηρών είναι εξαιρετικά στενό. Στους δυο περίπου αυτούς μήνες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, να στεγνώσουν τα χωράφια, να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά, να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, να γίνουν οι απαραίτητες– και ομολογουμένως πιο εντατικές- καλλιεργητικές εργασίες και έπειτα να πραγματοποιηθεί η σπορά των σιτηρών. Και όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ευνοϊκός, όπως μέχρι σήμερα.
Δεδομένου ότι η επιβίωσή τους επιβάλει την έγκαιρη σπορά των σιτηρών
και προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης όλων των παραπάνω διαδικασιών και εργασιών, ζητούν από την πολιτεία να επισπεύσει τις εκτιμήσεις σε περιοχές και αγροτεμάχια που έχουν ολοκληρωτική ζημιά. Οι νέες τεχνολογίες, όπως η τηλεπισκόπιση, οι δορυφορικές εικόνες, αλλά και οι σύντομες επιτόπιες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε μεγάλες εκτάσεις γης σε περιοχές που οι εν λόγω καλλιέργειες αναμφίβολα επλήγησαν ολοκληρωτικά –όπως οι αγροί δίπλα σε ποτάμια ή ρέματα που πλημμύρισαν- μπορούν να εξυπηρετήσουν σε αυτό το σκοπό και να δώσουν χρονικές ανάσες ακόμα και μερικών ημερών, οι οποίες, ωστόσο, είναι πολύτιμες στην πράξη για τους αγρότες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να συντομευθεί ο χρόνος των εκτιμήσεων στις περιπτώσεις των ολοκληρωτικά κατεστραμμένων καλλιεργειών, προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να προετοιμάσουν τη γη και να σπείρουν έγκαιρα τα σιτηρά;

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΣΩΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΣΩΣΗΣ
 

Το πρόγραμμα δάσωσης γεωργικών γαιών έχει σαφή φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, προσφέροντας στους συμμετέχοντες οικονομική ενίσχυση ως αντιστάθμισμα για την απώλεια εισοδήματος λόγω της δάσωσης των γεωργικών τους εκτάσεων. Ωστόσο, δικαιούχοι διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων.
Όπως υποστηρίζουν, η πληρωμή για το έτος 2022 έχει καθυστερήσει, χωρίς υπαιτιότητά τους, παρά την ηλεκτρονική διαδικασία που πλέον υπάρχει μέσω της εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με τα δασαρχεία. Επιπλέον, αν και ο αριθμός των αιτήσεων ενίσχυσης είναι μικρότερος -περίπου 500 για το 2022 στον νομό Λάρισας- σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, λόγω ολοκλήρωσης της εικοσαετούς διάρκειας του προγράμματος για αρκετούς δικαιούχους, ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη η πληρωμή τους.
Επίσης, 150 περίπου δικαιούχοι στον νομό, δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση που τους αναλογεί για τα έτη 2020 και 2021, εξαιτίας, όπως αναφέρουν, της μη διενέργειας διασταυρωτικών ελέγχων για τα ανωτέρω έτη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση και εύλογα ερωτηματικά για το πότε θα εξοφληθούν για αυτά τα έτη και αν θα πληρωθούν και για το 2022.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη Θεσσαλία μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες δημιουργούν αλυσιδωτά ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, το οποίο επηρεάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Συνεπώς, πρωτοβουλίες που θα άρουν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, επισπεύδοντας την καταβολή του αντισταθμίσματος για τις εκκρεμότητες του προγράμματος δάσωσης, είναι προς όφελος όχι μόνο των δικαιούχων, άλλα και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να συντομευθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να πληρωθούν οι δικαιούχοι του προγράμματος δάσωσης γεωργικών γαιών για το 2022 αλλά και για εκκρεμότητες προηγούμενων ετών;

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2023

Ο ερωτών βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι ζημιές στις επιχειρήσεις από τις εκτεταμένες πλημμύρες που δημιούργησαν τα καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias στη Θεσσαλία είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν προκαλέσει την αναστολή των δραστηριοτήτων τους, χωρίς σαφή χρονικό ορίζοντα επαναλειτουργίας τους. Οι επιπτώσεις στη τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία είναι σημαντικές, καθώς πλήθος εργαζόμενων έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση.
Για την αποκατάσταση των ζημιών τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και στην υποδομή και τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων, θα απαιτηθεί εύλογο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε, όμως, και σε συνδυασμό με τις άνευ προηγουμένου ζημιές και στην πρωτογενή παραγωγή, ελλοχεύει ο κίνδυνος του οικονομικού μαρασμού για μεγάλα τμήματα της Θεσσαλίας. Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να επισπευστούν τόσο η αρωγή της πολιτείας όσο και η αποκατάσταση των υποδομών, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν στον τόπο τους, να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι να γυρίσουν στις δουλειές τους.
Για τους πληγέντες, η θωράκιση από παρόμοια έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον ελέω κλιματικής αλλαγής, επιβάλλει τον άμεσο σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων που θα λαμβάνουν υπ’ όψη την νέα αυτή πραγματικότητα.
Η επιχείρηση παραγωγής προϊόντων τροφίμων DEL MONTE, που επισκέφθηκα πρόσφατα, αποτελεί μία από τις επιχειρήσεις σημείο αναφοράς για την μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής και προσδίδει ιδιαίτερο δυναμισμό στην περιοχή που εδρεύει πέριξ της Λάρισας. Οι ζημιές από τις πλημμύρες είναι μεγάλες λόγω της υπερχείλισης του διπλανού ρέματος -και μάλιστα δυο φορές- ενώ η αναστολή λειτουργίας της μέχρι τη αποκατάσταση των ζημιών έχει επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς την περίοδο των πλημμυρών απασχολούσε πάνω από εξακόσιους εργαζόμενους ως μόνιμο και εποχικό προσωπικό. Ομοίως, ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι ζημιές και σε αντίστοιχες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους.
Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι η βύθιση της τοπικής οικονομίας είναι μια απειλή για την αποφυγή της οποίας θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες με κύρια κατεύθυνση την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.Με δεδομένη την έλευση του χειμώνα και τους φόβους για επανάληψη των πλημμυρών σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές και να προχωρήσει άμεσα η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν, ώστε να μην τις εγκαταλείψουν υφιστάμενες επιχειρήσεις;
2.Θα υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν δυο φορές από τις πλημμύρες, υπεβλήθησαν σε δαπάνες αποκατάστασης ζημιών απο τον Daniel και υπέστησαν εκ νέου καταστροφή από τον Elias;

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αντιμετώπιση του φαινομένου των υψηλών τιμών γάλακτος στο ράφι

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση του φαινομένου των υψηλών τιμών γάλακτος στο ράφι

Αν και η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό, εντούτοις, είναι φανερό ότι υφίσταται έντονη πίεση στις τιμές των τροφίμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά. Ανάμεσα στα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία επιμένουν να διατηρούν υψηλές τιμές στο ράφι, είναι το γάλα. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από σχετική επιστημονική μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είδε το φως της δημοσιότητας, η τιμή του γάλακτος είναι από τις ακριβότερες στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού αλλά και το κόστος ενέργειας έχουν πέσει αισθητά από το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Αύγουστος 2023, σελ. 23-32), προκύπτει ότι η Ελλάδα, με βάση την Αγοραστική Δύναμη, έχοντας 80% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της ΕΕ, σε γάλα, τυρί και αυγά, είναι αναλογικά η ακριβότερη χώρα της ΕΕ (περίπου 40% ακριβότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο).
Ειδικότερα:
• Στο φθηνότερο φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά η Ελλάδα, ως προς την ελάχιστη τιμή, είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα (1,12 ευρώ/λίτρο), μετά την Εσθονία (1,39) και τη Σουηδία (1,21), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22), μετά την Εσθονία (2,39).
• Αντιστοίχως, στο φρέσκο πλήρες γάλα, ως προς την χαμηλότερη τιμή, είναι η έβδομη ακριβότερη χώρα (1,12), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22), μετά τη Λιθουανία (2,25).
• Τέλος, το επίπεδο του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο πλήρες γάλα καταγράφεται στην Ελλάδα 12,8%.
Παρά τη μείωση στην τιμή διάθεσης του γάλακτος από τον παραγωγό και την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια δεν υπήρξε η αναμενόμενη μείωση της τιμής στην ελληνική αγορά, όπως συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε καν με τον συνήθη σταδιακό τρόπο, αλλά οι τιμές στο ράφι παραμένουν υψηλές.
Το φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, όπως διαπιστώνει σε πρόσφατη ερευνά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλής (Έκθεση Α΄ Τριμήνου 2023, Ιούλιος 2023, σελ. 7), οφείλεται πρωτίστως στα υπερβολικά εταιρικά κέρδη ή αλλιώς στον λεγόμενο πληθωρισμό της “απληστίας” (greedflation).

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Με δεδομένα τα δημοσιευθέντα στοιχεία στο Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τιμές πώλησης του γάλακτος, που αποδεικνύουν ότι αυτές δεν συνάδουν με τις μειώσεις του κόστους παραγωγής και ενέργειας, αλλά και με την μέση αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή, τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και την προστασία των νοικοκυριών;

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Επιλαχόντες σχεδίων βελτίωσης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Επιλαχόντες σχεδίων βελτίωσης

Τα “σχέδια βελτίωσης” μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης δίνουν τη δυνατότητα για τον εκσυγχρονισμό των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την βιωσιμότητα και τον ανταγωνισμό του πρωτογενούς μας τομέα. Γι αυτό και το ενδιαφέρον αγροτών και κτηνοτρόφων γι αυτά είναι αυξημένο. Σας είναι γνωστή η εκκρεμότητα με τους επιλαχόντες στην τελευταία προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης του 2018, ζήτημα που έχω και στο παρελθόν θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επανέρχομαι επ’ αυτού μετά το υπόμνημα και τις προτάσεις που διατυπώνουν οι επιλαχόντες προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στους δικαιούχους με μεταφορά κονδυλίων από άλλες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπόμνημά τους, υπάρχουν συνάδελφοί τους επιλαχόντες αγρότες οι οποίοι έχουν αποκτήσει με παραστατικά αγροτικό εξοπλισμό και επιθυμούν να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά σχέδια που είχαν υποβάλει. Προς τούτο, αρχικά ζητούν να υπάρξουν ενέργειες ώστε να χρησιμοποιηθούν κονδύλια που δεν αξιοποιούνται από τους δικαιούχους των σχεδίων βελτίωσης σε κάθε μία από τις Περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον, κατόπιν των αξιολογήσεων του μέτρου 4.1.2 που αφορά την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος, τα γνωστά “αρδευτικά σχέδια βελτίωσης”, προτείνουν τη δυνατότητα διάθεσης των κονδυλίων που ενδεχομένως περισσέψουν. Ταυτόχρονα, αιτούνται τη ενίσχυση με κονδύλια που πιθανόν να προκύψουν από την διαδικασία αξιολόγησης άλλων δράσεων του ΠΑΑ, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Αυτό που ουσιαστικά τίθεται από τους επιλαχόντες αγρότες των σχεδίων βελτίωσης είναι η ωριμότητα που διαθέτουν οι εκμεταλλεύσεις τους ώστε να προχωρήσουν στις επενδύσεις. Αν διατεθούν επιπλέον χρήματα στο υπάρχον πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, το οποίο ολοκληρώνεται για το υπόλοιπο 80% των επενδύσεων των δικαιούχων τον Απρίλιο, θα μπορέσουν πολλοί από αυτούς να κριθούν από επιλαχόντες ως δικαιούχοι, και έτσι, να υλοποιήσουν άμεσα επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή. Όπως υποστηρίζουν το γεγονός αυτό θα έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στην πρωτογενή παραγωγή και θα προσδώσει γρήγορα αναπτυξιακό πρόσημο στην ελληνική επαρχία. Αντιθέτως, η νέα προκήρυξη θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και στην πράξη, οι επενδύσεις θα καθυστερήσουν να υλοποιηθούν για κάποια ακόμη χρόνια.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε τις προτάσεις των επιλαχόντων αγροτών που αφορούν την μεταφορά κονδυλίων του ΠΑΑ, ώστε να υπάρξουν επιπλέον δικαιούχοι στο υπάρχον πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης;

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Όταν εν έτει 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπουργίας Γαβρόγλου, αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες η αναβάθμιση των ΤΕΙ σε ΑΕΙ, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας είχαμε αναδείξει τα πιθανά προβλήματα που μπορούσαν να προκύψουν από μια διαδικασία η οποία δεν είχε μελετηθεί ενδελεχώς, αλλά εξυπηρετούσε πρωτίστως λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, βγαίνουν πλέον στο φως οι συνέπειες του ανεύθυνου λαϊκισμού της προηγούμενης κυβέρνησης. Για παράδειγμα, το πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έτσι το Τμήμα ΤΕΙ Τεχνολόγων-Γεωπόνων αναβαθμίστηκε σε ΑΕΙ Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας. Στην συνέχεια, υπήρξε επικαιροποίηση του προγράμματος σπουδών και η φοίτηση από τετραετής έγινε πενταετής.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, συνέχιζαν να εγγράφονται νέοι εισακτέοι, οι οποίοι ήταν προφανώς βέβαιοι ότι σπουδάζοντας στο εν λόγω Τμήμα, θα είχαν με την απόκτηση του Πτυχίου τους και εξασφαλισμένα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Διότι, ασφαλώς, η επιλογή των σπουδών κάθε νέας και νέου καθορίζεται από τις δυνατότητες και τις προοπτικές που του διανοίγονται για το επαγγελματικό μέλλον. Ενώ, βεβαίως, δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν ότι υφίστανται οποιεσδήποτε ελλείψεις, παραλείψεις και αβλεψίες σε σχέση με την αναγνώριση των πτυχίων τους, θεωρώντας αυτονόητο ότι η Πολιτεία θα έχει προνοήσει γι’ αυτό.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχει κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του Τμήματος. Ως αποτέλεσμα, οι φοιτητές μένουν κυριολεκτικά στον «αέρα». Και δικαίως διαμαρτύρεται ο υπό σύσταση Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι τα μέλη του βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης αγωνίας αν ο κόπος, ο χρόνος και τα χρήματα που δαπάνησαν για να εισαχθούν στο Τμήμα και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, θα έχει αντίκρισμα.
Όπως, επίσης ορθά, επισημαίνουν και την ιδιαίτερη παράμετρο του συγκεκριμένου Τμήματος, που προετοιμάζει επαγγελματίες που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή, την οποία υποτίθεται ότι πρέπει να στηρίξουμε, καθώς βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση, όπως άλλωστε και η ελληνική επαρχία.
Ως εκ τούτου, η Πολιτεία, η οποία έχει ακέραιη την ευθύνη για την προστασία των φοιτητών, από λάθη του παρελθόντος, ανεξαρτήτως ποια κυβέρνηση έλαβε τις σχετικές αποφάσεις, οφείλει να δώσει τη δέουσα λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των πτυχιούχων του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

 

Read more...