Menu
A+ A A-

Εισαγωγική Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων Βουλευτών για το νέο σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

MAXIMOS GALLOI 1

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2021

 

Εισαγωγική Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων Βουλευτών για το νέο σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα από τα μείζονα προβλήματα για την Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που επηρεάζει καταλυτικά την ζωή των ευρωπαϊκών κοινωνιών, τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες αλλά και τις σχέσεις των κρατών μελών.
Από την ορθή αντιμετώπισή του εξαρτάται η συνοχή της Ένωσης αλλά εν τέλει και η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η διατήρηση και εμβάθυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων της Ευρώπης.
Τα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και η Γαλλία, δεν μπορεί παρά να μας ανησυχούν.
Φαινόμενα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό όπως αφενός της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και αφετέρου της ισλαμικής κυρίως ριζοσπαστικοποίησης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουμε συνεκτικά και ολοκληρωμένα.
Για ένα μακρύ διάστημα στην Ευρώπη υπήρξε μια γραμμή μεγάλης ανοχής στην εισροή όχι μόνον προσφυγικών αλλά και μεταναστευτικών πληθυσμών, με στόχο την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού των χωρών της Ένωσης, και την προσδοκία ενσωμάτωσής τους στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες που οραματιζόταν.
Δυστυχώς, οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς η οικονομική κρίση συμπίεσε την ευημερούσα προηγουμένως ευρωπαϊκή μεσαία τάξη, ενώ, ιδιαίτερα, μεγάλος αριθμός μεταναστών μουσουλμανικού θρησκεύματος δεν θέλησε να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές αξίες και συμπεριφορές, αλλά επεδίωξε να επιβάλει τις δικές του.
Σε κάθε περίπτωση, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι ζητήματα που δεν πρόκειται να λήξουν σύντομα.
Η δημογραφική έκρηξη στον πρώην τρίτο κόσμο, προκαλεί ταυτόχρονα την ανάγκη για αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται διαχρονικά στην ανθρωπότητα, από τα πρώτα της βήματα.
Ταυτοχρόνως, οι ποικίλες κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές διακρίσεις ή οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικής ταυτότητας ωθούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες στον δρόμο της προσφυγιάς, ελπίζοντας σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου θα νοιώθουν περισσότερο προστατευμένοι.
Τέλος είναι και οι πρόσφυγες από περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, όπου εκτός των καταστροφών και του φόβου της απώλειας της ζωής από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπεισέρχεται και ο κίνδυνος των διώξεων για λόγους εθνοτικού μίσους ή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
Δυστυχώς, εδώ πρέπει να επισημάνουμε τις ευθύνες που έχει η ΕΕ, η οποία, μη διαθέτοντας μια ενιαία και σαφή εξωτερική πολιτική, επέτρεψε την έκρηξη και διάχυση πολέμων με αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο ζήτημα της Συρίας, απ’ όπου προέρχονται εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν έλθει στην Ευρώπη, ή που βρίσκονται σε όμορες με την Συρία χώρες.

Αναμφίβολα, αν θέλουμε να δούμε την ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος, θα πρέπει εκτός από τις συνέπειες των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών να σκύψουμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ρίζες του φαινομένου.
Να δούμε πώς η Ευρώπη θα στηρίξει ουσιαστικά τις διαδικασίες ειρήνευσης των περιοχών που πλήττονται από πολεμικές διαμάχες. Πώς θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν ασφαλείς στις εστίες τους. Πώς θα επιβάλουμε την τήρηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και του σεβασμού της προσωπικότητας όλων των ανθρώπων. Πώς θα συνδράμουμε οικονομικά, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους χωρίς διακρίσεις.
Το κεφάλαιο αυτό της αναπτυξιακής βοήθειας στις χώρες καταγωγής των μεταναστών θεωρώ ότι θα μπορούσε να είχε μια πιο εκτενή περιγραφή, πιο συγκεκριμένους στόχους και υψηλότερη ιεράρχηση στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.
Οπωσδήποτε, το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πως το Σύμφωνο χρειάζεται επικαιροποίηση είναι κατ’ αρχάς μια θετική αντίδραση. Για να είναι όμως και αποτελεσματική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες των κρατών-μελών, όλων των κρατών μελών, και μάλιστα όχι ως συμβιβασμό διαφορετικών συμφερόντων, αλλά με βάση την επικράτηση της αρχής της αλληλεγγύης. Οποιαδήποτε προσέγγιση που διαχωρίζει τα κράτη μέλη σε δύο κατηγορίες είναι απαράδεκτη και υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ.
Δεν νοείται από την μία να βρίσκονται τα κράτη της πρώτης γραμμής, των συνόρων της Ευρώπης, που αναλαμβάνουν το κύριο βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, και μάλιστα υποχρεωτικά, ως εύλογο ανθρωπιστικό χρέος, και από την άλλη των υπολοίπων κρατών που από τα μετόπισθεν αρνούνται να μοιρασθούν αναλογικά τον αριθμό των εισερχομένων, αλλά περιορίζονται στην οικονομική ενίσχυση των καρτών της πρώτης γραμμής.
Κανένα κράτος-μέλος δεν θέλει για τον εαυτόν του να μετατραπεί σε μια νήσος Έλις της Ευρώπης.
Για την Ελλάδα, αγαπητοί συνάδελφοι, το σημείο αυτό είναι απόλυτα ουσιώδες. Βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα την άρνηση αρκετών χωρών που αρνούνταν την υποδοχή ακόμη και λίγων ασυνόδευτων ανηλίκων.
Η χώρα μας, όμως, όπως γνωρίζετε βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Δύσης με την Ανατολή, στα σύνορα Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Και ταυτόχρονα έχουμε έναν γείτονα κυριολεκτικά ανεξέλεγκτο, την Τουρκία, η οποία έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.
Κατά τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020 όλος ο πλανήτης είδε την προσπάθεια οργανωμένης εισόδου στο ελληνικό έδαφος δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, που καθοδηγούνταν από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Το ίδιο συνέβη και λίγο αργότερα στα νερά του Αιγαίου. Χάρη και στην αμέριστη βοήθεια των δυνάμεων της FRONTEX και των κρατών-μελών της ΕΕ που μας συμπαραστάθηκαν, οι προσπάθειες απέτυχαν. Όμως, από την πλευρά της γείτονος συνεχίζουμε να μην έχουμε την αναμενόμενη συνεργασία.
Η Άγκυρα αρνείται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας για την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών.
Έχει σταματήσει την εφαρμογή του διμερούς Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, επικαλούμενη την άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει 8 ανώτατους αξιωματικούς που θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, λόγω κινδύνου δίωξης και απάνθρωπης μεταχείρισης στην Τουρκία.
Κατηγορεί ανυπόστατα την Ελλάδα αλλά και την FRONTEX για παράνομες επαναπροωθήσεις, που δεν έχουν αποδειχθεί σε καμία περίπτωση.
Αντιθέτως, υπάρχουν καταγεγραμμένα επεισόδια με πλοιάρια της τουρκικής ακτοφυλακής που συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Τέλος, με την κατάργηση της βίζας και την χορήγηση πάμφθηνων εισιτηρίων για ταξίδι στην Τουρκία από χώρες της Αφρικής, συγκεντρώνονται χιλιάδες μετανάστες στα τουρκικά παράλια, όπως πρόσφατα συνέβη με μετανάστες από τη Σομαλία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Νομίζω ότι συμφωνούμε ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα απαιτεί μια συνεκτική και ολοκληρωμένη νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική.
Το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο μπορεί να επιτελέσει έναν θετικό ρόλο, που θα καλύπτει και τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού που διέπουν την ΕΕ αλλά και την αρχή της αλληλεγγύης. Για αυτό τον λόγο και πιστεύω πως θα πρέπει να διατυπωθούν με σαφήνεια 4 αρχές:
Α. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών δεν θα είναι προαιρετική και δεν θα επαφίεται στην καλή θέλησή τους. Η μετεγκατάσταση πρέπει να προβλέπεται ότι θα γίνεται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, με συγκεκριμένα μέτρα-ποινές στην περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης.
Β. Ο έλεγχος για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ να γίνεται πριν εισέλθουν σε αυτό (pre-entry screening), σε ειδικά σημεία, όπου θα προσέρχονται οι επιθυμούντες να υποβάλουν αίτημα ασύλου.
Γ. Η Ευρώπη θα πρέπει να συνάψει συμφωνίες για επιστροφές με τρίτες χώρες, οι οποίες θα βασίζονται στην αρχή “more for more and less for less”. Οι ρήτρες για επιστροφές και επανεισδοχή θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όλων των συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες για αναπτυξιακή ή εμπορική συνεργασία.
Δ. Να προβλέπεται η δυνατότητα του κράτους-μέλους να ορίσει μονομερώς την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ειδικά όταν τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Τις θέσεις μας αυτές από πλευράς του κοινοβουλίου και ιδιαίτερα της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, τις καθιστούμε σαφείς σε όλες τις αντιπροσωπείες των Ευρωπαίων κοινοβουλευτικών που μας επισκέπτονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.
Ευελπιστώ ότι η ΕΕ θα αποδείξει και στο πεδίο του προσφυγικού/μεταναστευτικού πως μπορεί να προχωρήσει με σταθερά βήματα στην ολοκλήρωσή της, έτσι όπως την οραματίστηκαν σπουδαίοι πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Ντε Γκολ, ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που πριν ακριβώς 40 χρόνια με τη συμβολή και των Γάλλων φίλων μας κατέστησε την Ελλάδα μέλος της τότε ΕΟΚ, κάνοντας τα σύνορα της χώρας μας και σύνορα της Ευρώπης.

MAXIMOS GALLOI 3

MAXIMOS GALLOI 4

Read more...

Προσφώνηση του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σε Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ 1

Αθήνα 26 Μαίου 2021

Προσφώνηση του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σε Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση που δείξατε στο αίτημα μας να συναντήσετε τη νέα ηγεσία της ΔΣΟ με αφορμή την παρουσία στην Αθήνα -για την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΣΟ με το ΕΚΠΑ.- του προέδρου της Γενικής μας Συνέλευσης, μέλους της Ρωσικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλωφ.

Εκ προοιμίου επιτρέψτε μου να πω ότι η ΔΣΟ είναι ευγνωμονούσα στη Βουλή των Ελλήνων, που αποτελεί και την έδρα του διεθνούς θεσμού, για τη διαχρονική υποστήριξη που παρέχει στην ευόδωση των προσπαθειών μας.

Όπως γνωρίζετε, η ΔΣΟ είναι ένας θεσμός που μετρά ήδη 28 χρόνια δράσης και συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της εκπροσώπους πλέον των 25 κοινοβουλίων, επιδιώκοντας με θεμέλιο την αρχή του ακηδεμόνευτου κοινοβουλευτισμού να συμβάλει καθοριστικά στη συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών χάριν της ειρήνης, της αλληλοκατανόησης και της υπεράσπισης των κοινών μας αξιών.

Ανάμεσα σε αυτές αναμφίβολα ξεχωρίζει η χριστιανική παράδοση, η οποία αποτελεί βασικό θεμελιακό στοιχείο του κοινού μας σπιτιού και οφείλουμε όλοι οι λαοί της μεγάλης Ευρώπης να διατηρήσουμε και να γονιμοποιήσουμε.

Ως ΔΣΟ, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον διάλογο που έχει εκκινήσει το Κοινό Προεδρείο των θεσμικών οργάνων του ενωσιακού οικοδομήματος -του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ενόψει της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» την άνοιξη του 2022.

Η Ευρώπη οφείλει να βρει τρόπους να αποκτήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προοπτική του οράματος μιας ένωσης που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ιδρυτών της.

Μια Ευρώπη, που δεν θα είναι μόνον μια οικονομική και γραφειοκρατική ένωση, χωρίς πολιτισμικό στίγμα, όπου θα ανταγωνίζονται διαφορετικά ιδιοτελή συμφέροντα. Ούτε βεβαίως μια Ευρώπη εντός της οποίας θα συνυπάρχουν χώρες διαφορετικών ταχυτήτων ή θα υψωθούν νέα τείχη, όπως αυτά του ψυχρού πολέμου.

Η ΔΣΟ φιλοδοξεί να αναλάβει πρωτοβουλία παρέμβασης στον διάλογο αυτό για το Μέλλον της Ευρώπης, καλώντας όλους τους αντίστοιχους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, αλλά και τους εκπροσώπους των εκκλησιών να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Ευελπιστούμε ότι σε αυτή μας την προσπάθεια για την ανάδειξη της κοινοβουλευτικής διάστασης του διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης θα τύχουμε της υποστήριξης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για την πλήρη υποστήριξη στο έως τώρα έργο μας. Ανάμεσα σε όσα έχουν πραγματοποιηθεί και με την δική σας προσωπική αρωγή αναφέρω:

Την έκδοση των πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου κοινοβουλευτικού διαλόγου με θέμα «Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή», που έλαβε χώρα στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, και έγινε με πρωτοβουλία της ΔΣΟ και της βουλής του Λιβάνου σε συνεργασία με την Αραβική Διακοινοβουλευτική Ένωση.

Θυμίζω ότι σε αυτό έλαβαν μέρος, εκτός των άλλων, εκπρόσωποι των 18 θρησκειών, ομολογιών και δογμάτων του Λιβάνου. Η σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου, ιδιαίτερα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή νομίζω ότι κατέστη ακόμη πιο αντιληπτή από τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη. Ευχόμαστε η εκεχειρία που επετεύχθη να έχει διάρκεια και να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια μονιμότερη συμφωνία ειρήνευσης.

Επίσης, με τη δική σας συμβολή, εκδίδεται ειδικός τόμος με τίτλο: «Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας στον Κόσμο» σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, με αφορμή την παράνομη, ανιστόρητη και αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος.

Για το ίδιο ζήτημα, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να θεωρηθεί τετελεσμένο και επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και τους διεθνείς θεσμούς και τις κυβερνήσεις, οι οποίες, δυστυχώς, δεν έδειξαν την ανάλογη αντίδραση που αναλογούσε στο γεγονός, έχουμε προκηρύξει τον τρίτο στη σειρά παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας που στοχεύει στην φωτογράφιση ναών σε όλο τον κόσμο που τιμούν την Σοφία του Θεού.

Επιπλέον, θα διεκδικήσουμε τη χάραξη πολιτιστικής διαδρομής με την υποβολή αίτησης αναγνώρισης στο Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Διαδρομή των Μνημείων της Σοφίας του Θεού (Αγία Σοφία)».

Καθώς φέτος η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση που οδήγησε στην απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, η ΔΣΟ τιμά αυτή την επέτειο με την έκδοση ενός Τόμου με θέμα: «Η διορθόδοξη παρουσία του Αγίου Όρους στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας (1430-1912)».

Ο αφιερωματικός αυτός Τόμος θα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και θα παρουσιαστεί σε πολύγλωσση έκδοση σε όλο τον κόσμο.

Όλες αυτές τις δραστηριότητες θα τις προωθούμε, πλέον, με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος».

Κύριε πρόεδρε,
Είμαι βέβαιος ότι θα σας βρούμε συμπαραστάτη και αρωγό και σε όσες νέες πρωτοβουλίες αναλάβουμε, γιατί γνωρίζουμε πως συμμερίζεστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές, τα ίδια ιδανικά. Στο πρόσωπό σας η ΔΣΟ έχει βρει έναν πολύτιμο υποστηρικτή του έργου της και γι αυτό σας είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες.

Read more...

Προσφώνηση του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο

ΔΣΟ Αρχιεπίσκοπος 1

Αθήνα 25 Μαίου 2021

Προσφώνηση ΓΓ ΔΣΟ σε Αρχιεπίσκοπο

Μακαριώτατε, Χριστός Ανέστη!

Σας ευχαριστούμε που για μια ακόμη φορά βρίσκουμε ανοικτές τις θύρες της Αρχιεπισκοπής για να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις και το σχεδιασμό της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Είμαστε εδώ με τον Πρόεδρο της Γενικής μας Συνέλευσης, το μέλος της Ρωσικής Δούμας, τον συνάδελφο Σεργκέι Γκαβρίλωφ και τους δυο συμβούλους μας, τον δρ Κώστα Μυγδάλη και τον νεώτερο Αλέξανδρο Φομένκο, με την ευκαιρία της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Χαιρόμαστε που στο πρόσωπό σας συναντούμε τη νηφαλιότητα της ορθόδοξης προσέγγισης σε κάθε δοκιμασία, αλλά και έναν ειλικρινή συμπαραστάτη των προσπαθειών μας για καταλλαγή, αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη των λαών.

Η χαρά μας δε, είναι μεγαλύτερη γιατί αυτή η συνάντησή μας έρχεται κατά κάποιο τρόπο να δηλώσει ότι ήδη βρισκόμαστε σε μια αισιόδοξη καμπή της μεγάλης δοκιμασίας της πανδημίας που μας ταλαιπωρεί για τόσους μήνες.

Όλο αυτό το διάστημα αναμφίβολα οι συνήθειές μας, οι κοινωνικές μας επαφές, οι εκδηλώσεις μας ετέθησαν υπό αναγκαστικό περιορισμό στο όνομα της υγείας. Και ορθώς.

Και θα πρέπει να επαινεθεί η Εκκλησία της Ελλάδος, η ιεραρχία της οποίας συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, προσαρμόζοντας ανάλογα και τις λειτουργικές ανάγκες.
Με τις αποφάσεις που λάβατε και τα λόγια νουθεσίας μειώθηκαν δραστικά οι επιδράσεις από τις φωνές εκείνες των κάθε φύσεως και προελεύσεως αρνητών, οι οποίες παραπλανούσαν και επέφεραν ταχύτερη διάδοση της ασθένειας. Άλλωστε και η ίδια η Εκκλησία θρήνησε θύματα μεταξύ των ιερωμένων όλων των βαθμίδων.

Με αυτή την δοκιμασία έγινε πιστεύω ακόμη πιο διακριτή η σχέση επιστήμης και θρησκείας, όπου δεν πρέπει να γίνονται συγχύσεις και προσπάθεια αλληλοκατάργησης.

Άλλωστε, η απειλή του θανάτου που γνώρισε σύμπασα η ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως φυλής, τάξης, φύλου και ηλικίας, κατέδειξε την απουσία απόλυτων βεβαιοτήτων σε αυτόν τον κόσμο, όπως επίσης και την αδήριτη ανάγκη της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και των ανθρώπων, για την υπέρβαση των μεγάλων προβλημάτων.

Δυστυχώς, όμως, όλοι είδαμε ότι παρόλο που ο πλανήτης έδινε αυτή τη μάχη ζωής και θανάτου, δεν έλλειψαν οι αντιπαραθέσεις ακόμη και οι πόλεμοι.

Πριν από λίγους μήνες είχαμε τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων αυτής της περιοχής και αυτές τις ημέρες τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, με θύματα εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών και αμάχους. Και γι’ αυτό χαιρετίζουμε την εκεχειρία που επετεύχθη ευχόμενοι να διατηρηθεί και να αποτελέσει την απαρχή μιας ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος.

Το ίδιο διάστημα εντάθηκε και η πρόθεση εργαλειοποίησης του Ισλάμ από τη γειτονική μας Τουρκία, η οποία ταυτίζει τη θρησκεία με την πολιτική, τη θρησκευτική πίστη με την πολιτική ταυτότητα. Κι αυτή η διαδικασία είναι τρομερά επικίνδυνη για τα χάσματα που δημιουργεί εντός των κοινωνιών, αλλά και στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών.

Είναι μια εξέλιξη που θα πρέπει να αποτραπεί με παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, των διεθνών θεσμών, των πνευματικών ανθρώπων. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μην υπάρχει συντονισμένη αντίδραση στην αυθαίρετη μετατροπή του φάρου της ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας, σε μουσουλμανικό τέμενος από την τουρκική ηγεσία, επιβραβεύοντας έτσι την υπεροχή του δικαίου της κατάκτησης επί της ισχύος του δικαίου.

Η Δ.Σ.Ο., όπως γνωρίζετε δεν υποστέλλει τη σημαία της εκστρατείας της ενημέρωσης για αυτό το ζήτημα, και με σειρά πρωτοβουλιών επιδιώκει να το κρατήσει στην επικαιρότητα.

Προς τούτο, αποφασίσαμε να προωθήσουμε: α) την έκδοση ειδικού τόμου με τίτλο: «Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας στον Κόσμο» σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, β) έναν παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα τη φωτογράφιση ναών που τιμούν την Σοφία του Θεού σε όλο τον κόσμο και γ) την χάραξη πολιτιστικής διαδρομής και την υποβολή αίτησης αναγνώρισής της στο Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Διαδρομή των Μνημείων της Σοφίας του Θεού (Αγία Σοφία)».

Όλες αυτές τις δραστηριότητες τις προωθούμε με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος» με το οποίο μόλις χθες υπογράψαμε Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων ειδικά στον χώρο της Μέσης Ανατολής, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ειρηνική συμβίωση όλων των κατοίκων της πολύπαθης αυτής περιοχής.

Ήδη, τα δείγματα από τις επαφές και τις κοινές εκδηλώσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κοινοβουλίων δεκάδων χωρών από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή έχει δώσει τους πρώτους καρπούς. Γνωρίζουμε ότι είναι ένας μακρύς δρόμος, με πολλά αγκάθια και απότομες στροφές, όμως πρέπει να τον διαβούμε και η Δ.Σ.Ο. πιστεύει ότι μπορεί να παίξει θετικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση χάριν της ειρήνης.

Άλλωστε, έχουμε και εμείς ευθύνη για την προστασία του χριστιανικού πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια, βιώνει διώξεις και εκτοπίσεις, λόγω της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, που τον έχουν οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο Ιράκ και στη Συρία, στα όρια της εξάλειψης.

Προσδοκούμε ότι με την δημιουργία ομαλών συνθηκών διαβίωσης, και με την απόσυρση από τα εδάφη των κρατών αυτών όσων ξένων στρατευμάτων βρίσκονται εκεί παράνομα, κατέχοντας μάλιστα ολόκληρες ζώνες, να ξαναδούμε να επιστρέφουν οι χριστιανοί στις εστίες τους συνεχίζοντας μια ιστορική παρουσία 2.000 ετών.

Μακαριώτατε,
Σε αυτούς τους στόχους, όπως προείπα, είμαι βέβαιος ότι θα σας βρούμε συμπαραστάτη γιατί γνωρίζουμε ότι συμμερίζεστε τις ανησυχίες μας.

Και πάλι σας ευχαριστούμε για την τιμή

Read more...

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στην επί την αρχής συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών: «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

ΜΑΧΙΜΟΣ Α

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2021

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην επί την αρχής συζήτηση στην Ολομέλεια
του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών:
«Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι εμφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε σύγχυση και αντιδρά σπασμωδικά σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία. Είχε επενδύσει στην κοινωνική αναταραχή και ενοχλείται γιατί η χώρα έχει εισέλθει στο μονοπάτι της επιστροφής προς την κανονικότητα, έπειτα από την τρομερή δοκιμασία της πανδημίας.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα, οι δομές της δημόσιας υγείας όπως και οι λειτουργοί της, και τέλος, η συνέπεια και η υπευθυνότητα της πλειονότητας των πολιτών, υπήρξαν οι καθοριστικοί παράγοντες για την επανάκαμψη της ελπίδας για την επάνοδο σε μια φυσιολογική ζωή.
Σημειολογικό γεγονός προς αυτή την πορεία αναδεικνύεται αναμφίβολα η δυνατότητα ενεργοποίησης από σήμερα του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, που αναμένεται να διευκολύνει τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα.
Επιστροφή, όμως, στην κανονικότητα είναι και η πλειάδα αποφάσεων που λαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στα σχεδόν δυο χρόνια που έχει την ευθύνη της χώρας. Μεταξύ αυτών και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Γιατί η πικρή αλήθεια είναι ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε ως προίκα πλήθος ναρκοθετημένων πεδίων σε διάφορους τομείς. Νάρκες που τοποθετήθηκαν εσκεμμένα από την τότε κυβέρνηση με σαφή μικροκομματική σκοπιμότητα και ιδεοληπτική εμμονή. Και δυστυχώς, με παντελή αδιαφορία για τις αρνητικές συνέπειες αυτών των αποφάσεων.
Αδίκως, λοιπόν, διαμαρτύρονται τα στελέχη του ότι τους αδίκησε η αποστροφή του πρωθυπουργού για το “δυσάρεστο διάλλειμα του 2015” στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξή μας στην ΕΕ. Γιατί με δική τους ευθύνη παραλίγο να πέσουμε στο γκρεμό του χάους. Κι αυτά που συνέβησαν καλό είναι να μην τα λησμονούμε. Σαν παθήματα-μαθήματα, σαν διδάγματα για το παρόν και το μέλλον.
Ένα κατ’ εξοχήν τέτοιο παράδειγμα, μιας τραγικά ανεύθυνης και εξόφθαλμα υστερόβουλης πολιτικής, υπήρξε ο νόμος για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, στο όνομα υποτίθεται της “πλέριας δημοκρατίας”, είχε ως αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, να μείνουν κενό γράμμα προγράμματα συνδυασμών που είχαν νικήσει στις εκλογές, να παγώσουν αναγκαία έργα.
Γιατί; Γιατί οι μειοψηφούσες παρατάξεις διαφωνούν, γιατί δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί η χρυσή τομή, γιατί στην πράξη δεν πραγματοποιήθηκαν οι ευρύτερες συναινέσεις, που υποτίθεται πως επεδίωκε ο νομοθέτης του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Και λέω υποτίθεται, γιατί η ψήφιση του νόμου προήλθε πρωτίστως από το άγχος του κόμματος να αποκτήσει κάποια ερείσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου απλώς, εκεί, είναι σχεδόν απόν! Και προκειμένου να το πετύχει ας πάει και το παλιάμπελο.
Αντιλαμβανόμαστε, όμως, όλοι τι σημαίνει αυτή η διαρκής κωλυσιεργία σε δήμους που αναλαμβάνουν πλέον μεγάλα και κρίσιμα έργα! Τι σημαίνει η αναβολή της χρηματοδότησης, η αναβολή της παράδοσης του έργου για τις τοπικές οικονομίες, για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των τοπικών κοινωνιών. Ή τι σημαίνει να γίνονται παρασκηνιακές συμφωνίες, ώστε ο δήμαρχος που δεν διαθέτει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου να κάνει την δουλειά του, να εφαρμόσει το όραμά του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι εκλογές και η συγκρότηση των δημοτικών συμβουλίων δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο πολιτικών πειραματισμών. Είναι διαδικασίες συνυφασμένες με την επιβίωση και την ανάπτυξη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Δημοτικά συμβούλια μπλοκαρισμένα, χωρίς δυνατότητα κυβερνησιμότητας, συνεπάγονται περιφέρειες και δήμους σε στασιμότητα, τοπικές κοινωνίες σε παρακμή.
Ορθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργήθηκε αυτά τα δύο χρόνια, αποκαθιστά σήμερα τη λειτουργικότητα της αυτοδιοίκησης.
Ορθώς δίνει την απόλυτη πλειοψηφία, στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, στην παράταξη που λαμβάνει άνω του 43% στην πρώτη Κυριακή ή επικρατεί στον δεύτερο γύρο, ώστε απρόσκοπτα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Και καλώς νομοθετεί το κατώφλι εισόδου του 3% στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, όπως ισχύει και στις εθνικές εκλογές, ώστε να αποθαρρύνονται φαινόμενα πολυδιασπάσεων σε κινήσεις διαμαρτυρίας ή προσωποπαγή σχήματα.

Κύριε υπουργέ,

Όποιος έχει ζήσει στην ελληνική επαρχία αντιλαμβάνεται τη σημασία των κοινοτήτων ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές. Είναι επομένως θετικό το γεγονός ότι εισακούστηκε η φωνή μας για τη μη κατάργηση των προέδρων των χωριών. Η μετονομασία τους σε "εκπροσώπους" των κοινοτήτων, που αρχικά προβλέπονταν, θα σηματοδοτούσε υποβάθμιση του διαχρονικού τους ρόλου.
Είναι θετική η αλλαγή που κάνατε αποδεκτή, ώστε οι κοινότητες άνω των 300 κατοίκων να διαθέτουν όχι μόνο πρόεδρο αλλά και τοπικό συμβούλιο.
Εξίσου θετική είναι η αποδοχή της πρότασης να εκλέγεται πρόεδρος στην κοινότητα αυτός που πλειοψηφεί στο χωριό, χωρίς η εκλογή του να εξαρτάται από την επικράτηση του δημοτικού συνδυασμού σε επίπεδο δήμου, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Πιστεύω, όμως, ότι το μέτρο αυτό πρέπει να ισχύει σε όλες τις κοινότητες -και όχι μόνο σε όσες έχουν πληθυσμό έως 300 κατοίκους. Ο κόφτης πρέπει να καταργηθεί. Αυτός που επιλέγεται από τους κατοίκους της κοινότητας για πρόεδρος σε ένα κεφαλοχώρι, όπως η Βερδικούσα Ελασσόνας, θα πρέπει και να εκλέγεται.
Δεν είναι ορθό, κάποιος που ήρθε τρίτος σε ένα χωριό να εκλέγεται πρόεδρος γιατί ο δημοτικός συνδυασμός που τον φιλοξενεί πλειοψηφεί σε επίπεδο δήμου. Δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν για την εκπροσώπηση ενός χωριού.

Κύριε υπουργέ,

Θέλω να πιστεύω ότι θα δείτε το θέμα με τη δέουσα προσοχή κάνοντας αποδεκτό το αίτημα των τοπικών κοινωνιών.
Με αυτές τις σκέψεις υπερψηφίζω το νομοσχέδιο που αποκαθιστά την λειτουργικότητα, την κυβερνησιμότητα και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητα των δήμων και των περιφερειών.
Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/y-pAC_emfhM

Read more...

Προσφώνηση του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Δ.Σ.Ο. και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

ΜΑΞΙΜΟΣ ΕΚΠΑ 2

Αθήνα, 25 Μαΐου 2021

 

Προσφώνηση του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Δ.Σ.Ο. και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

 

 

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εκλεκτά μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για να κηρύξουμε και επισήμως την έναρξη της συνεργασίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και δη με το Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος».
Ο λόγος της ικανοποίησή μας είναι διπλός, καθώς η συνάντησή μας πραγματοποιείται δια ζώσης, βεβαίως με όλες τις προφυλάξεις, όχι όμως με τηλεδιάσκεψη, όπως συνηθίσαμε τους τελευταίους πολλούς μήνες.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που καταδεικνύει ότι επιτέλους αρχίσαμε να εισερχόμαστε εκ νέου στην περιβόητη κανονικότητα, έπειτα από τους αναγκαστικούς περιορισμούς στη ζωή μας λόγω της πανδημίας. Ευχόμαστε αυτές οι ημέρες να μην επιστρέψουν και πλέον οι δραστηριότητές μας να είναι διαρκώς και πιο ελεύθερες.
Ωστόσο, ως ανθρωπότητα οφείλουμε να αντλήσουμε τα ενδεδειγμένα διδάγματα από αυτήν την πλανητική δοκιμασία.

Το πρώτο είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο στο σχεδιασμό του μέλλοντος. Άρκεσε ένας αόρατος για τη ματιά μας μικροοργανισμός για να καθηλώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό. Άρα χρειαζόμαστε περισσότερο ταπεινοφροσύνη.

Δεύτερον, αναδείχθηκε η αλληλεξάρτηση μεταξύ όλων των ανθρώπων και των κρατών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Άρα απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη.

Τρίτον, αποδείχθηκε ότι για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων προϋπόθεση είναι οι ισχυρές κρατικές δομές. Ακόμη και σε χώρες με παραδοσιακή μικρή κρατική παρεμβατικότητα, όπως οι ΗΠΑ, διαπιστώνουμε ότι τον πρώτο λόγο τον είχε το κράτος, ιδίως στον τομέα της υγείας. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε προνοητικότητα και συνέπεια στους σχεδιασμούς μας.

Ως Δ.Σ.Ο. φιλοδοξούμε και εμείς να ακολουθήσουμε τους κανόνες αυτούς της προνοητικότητας και της συνέπειας στο έργο μας.

Έργο που διαρκώς διευρύνεται και εμβαθύνεται, φιλοδοξώντας να αναβαθμίσει τον θεσμό σε εργαλείο προώθησης της συνεργασίας των ορθοδόξων λαών, της προστασίας των διωκόμενων χριστιανικών πληθυσμών, της επίτευξης της ειρήνης σε περιοχές που αυτή έχει διαταραχθεί και εν γένει της ανάδειξης των παραδοσιακών αρχών επί των οποίων θεμελιώθηκε ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός από τον Ατλαντικό ωκεανό ως τα Ουράλια.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα οι προκλήσεις που έχουμε να απαντήσουμε έχουν πολλαπλασιαστεί ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Η λεγόμενη αραβική άνοιξη επέφερε έναν αιματηρότατο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά και το Ιράκ, και την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών.

Η μαζική φυγή του χριστιανικού στοιχείου το έχει οδηγήσει σχεδόν στην εξάλειψή του από το λίκνο του χριστιανισμού, τη Μέση Ανατολή, κάτω από τα όμματα της διεθνούς κοινότητας που δείχνει μάλλον ελλιπές ενδιαφέρον, όπως και για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Την ίδια ώρα, η γειτονική μας Τουρκία έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου επιθετική πολιτική προς τα γειτονικά της κράτη, εμφορούμενη από το όραμα του νέο-οθωμανισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο πέρα από τα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ, υποδαύλισε και συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ο αρμενικός πληθυσμός μετά την ήττα του βρίσκεται σε δυσχερή θέση, ενώ κινδυνεύουν και τα χριστιανικά μνημεία.

Επιπλέον, η τουρκική ηγεσία μετέτρεψε αυθαιρέτως και παρανόμως τον φάρο της οικουμενικής ορθοδοξίας, που είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ασφαλώς, δεν θα μπορούσα να παραλείψω και τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα αυτές τις ημέρες στους Αγίους Τόπους, στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Είναι θετικό ότι υπήρξε εκεχειρία, κατάπαυση των πυρών, ωστόσο, είναι αδήριτη ανάγκη η εδραίωση μιας μόνιμης ειρήνης προς όφελος όλων των λαών της περιοχής.

Βεβαίως, υπάρχουν και πολλάάλλα τα οποία μας απασχολούν, για τα οποία πρέπει να έχουμε λόγο, στο βαθμό που μας αναλογεί, και να συμβάλουμε δημιουργικά και εποικοδομητικά ως θεσμός.

Σε κάθε περίπτωση, κ. πρύτανη, για την επίτευξη των στόχων μας απαιτείται πρωτίστως η στέρεα γνώση, πάνω στην οποία μπορούμε να εργαστούμε.

Για τον λόγο αυτό και απευθυνθήκαμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στο πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, που διακρίνεται για το κύρος μιας διαδρομής 184 χρόνων προσφοράς, αλλά και τη διεθνή καταξίωση. Ώστε και με τα δικά σας φώτα να προχωρήσουμε τις πρωτοβουλίες μας με τον αρτιότερο τρόπο.

Όπως γνωρίζετε η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα με τα εκλεκτά ακαδημαϊκά μέλη του Κέντρου Αριστείας μπορεί να θεμελιώνεται τυπικά σήμερα, ουσιαστικά,όμως, έχει ήδη ξεκινήσει με την έκδοση, που σύντομα θα κυκλοφορήσει με θέμα: «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας στον κόσμο» υπό την επιστημονική επίβλεψη της κυρίας Ιωάννας Στουφή-Πουλημένου, Καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΗΔ.Σ.Ο. από την πρώτη στιγμή επεδίωξε με ποικίλες παρεμβάσεις να αναδείξει το ζήτημα στη διεθνή κοινότητα, μη επιτρέποντας να παραδοθεί στη λήθη και ως εκ τούτου να νομιμοποιηθεί η παράνομη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε τζαμί, η οποία φοβούμαι ότι εντάσσεται σε μια εσκεμμένη πολιτική γενοκτονίας της μνήμης.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ένας διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός για τους Ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Του Θεού Σοφία αλλά και η χάραξη ενός πολιτιστικού διαδρόμου με βάση τους 50 σχεδόν ναούς, παλαιούς και νεώτερους της Αγίας Σοφίας.

Επίσης, ήδη επεξεργαζόμαστε τη σκέψη δημιουργίας ενός Ινστιτούτου, Επιστημονικού Κέντρου, που θα καταγράφει τη διαχρονική παρουσία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, τις διώξεις που υφίστανται, καθώς και θα προωθεί πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών επιστροφής στις εστίες τους και την εν γένει προστασία και ανάδειξη των παραδόσεων και του πολιτισμού τους.

Τέλος, η ΔΣΟ δεν μπορεί να λείπει από τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, που ηΕυρωπαϊκή Ένωση προκήρυξε, και ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για τη δημιουργική συμβολή μας σε αυτόν.

Για μια Ευρώπη ανοιχτή και πρωτοπόρα σε νέες ιδέες, που δεν λησμονεί,όμως, τους πυλώνες του πολιτισμού της, την Αθήνα, την Ρώμη και την Κωνσταντινούπολή. Την ελληνική γραμματεία, το ρωμαϊκό δίκαιο και τους πατέρες της εκκλησίας.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για τη θεσμική επικύρωση της συνεργασίας μας με την υπογραφή Μνημονίου. Ευελπιστώ ότι η συνεργασία μας αυτή θα αποδειχθεί ουσιαστική, καρποφόρα και με μακρά διάρκεια.

Σας ευχαριστώ θερμά.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΕΚΠΑ 3

ΜΑΞΙΜΟΣ ΕΚΠΑ 4

Read more...

Ομιλία Μ. Χαρακόπουλου στην Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας...»

Μαξιμος Βουλη τζιαμι 1

Αθήνα, 21 Απριλίου 2021

 

Ομιλία του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κλιματική αλλαγή δεν είναι ακριβή φάρσα, όπως υποστήριζε ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ. Είναι παρούσα. Και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τις πληρώνουμε ακριβά με τις όλο και συχνότερες εκδηλώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, που επισύρουν καταστροφές σε υποδομές, καλλιέργειες, επιχειρηματικές δραστηριότητες, ακόμη και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω της ιδιαίτερης έντασής τους και της απρόβλεπτης εμφάνισής τους, εκλαμβάνονταν από τον λαό ως η μήνις, η οργή του Θεού και γι’ αυτό αποκλήθηκαν «θεομηνίες».
Φοβούμαι, όμως, ότι μόνοι μας προκαλούμε την οργή του Θεού, την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων από τον άφρονα τρόπο που διαχειριζόμαστε τον πλανήτη. Βεβαίως, η πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και η διατήρηση της αειφορίας και της οικολογικής ισορροπίας είναι παγκόσμια και μακάρι η διεθνής κοινότητα να κάνει πιο γρήγορα και γενναία βήματα για την αντιμετώπισή της.
Εμείς, όμως, σήμερα καλούμαστε να νομοθετήσουμε για την ταχύτερη επούλωση των πληγών που προκαλούν οι καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι τέκνο της ανάγκης, όπως θα έλεγε και ο ποιητής, ως απότοκο του πρόσφατου μεσογειακού κυκλώνα του «Ιανού», που χτύπησε ανελέητα την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα. Οι ζημιές που άφησε στο πέρασμά του επέβαλαν την αλλαγή των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που καταβάλλονται οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, τα άλλοτε ΠΣΕΑ, στο άκουσμα των οποίων, κύριε Υπουργέ, οι αγρότες δικαίως εξοργίζονται. Λέω «δικαίως», διότι ακόμη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, είναι απλήρωτοι αγρότες για ζημιές που υπέστησαν το 2017.
Είναι, λοιπόν, αναμφίβολα θετική η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις και φορείς που πλήττονται από θεομηνίες. Η εμπειρία του «Ιανού» υπήρξε διδακτική. Κατά κοινή ομολογία, η πολιτεία επέδειξε τάχιστα, γρήγορα αντανακλαστικά, γεγονός που αναγνώρισε και ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα Φάρσαλα κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Σήμερα, το πρότυπο του «Ιανού» γίνεται μπούσουλας, παίρνει τη μορφή νόμου για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών. Επισπεύδονται εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, ενώ καθιερώνεται προκαταβολή, πάγιο αίτημα των αγροτών και για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Θέλω να επικροτήσω, επίσης, την καθιέρωση αποζημιώσεων και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κάτι που δεν συνέβαινε έως σήμερα με τις ενισχύσεις των ΠΣΕΑ. Ευχής έργο θα ήταν, κύριε Υπουργέ, οι αποζημιώσεις αυτές να μην περιορίζονται στο 50% που προβλέπεται στον νόμο, αλλά να ανέλθουν στο 100%, όπως στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και αυτοί υποβάλλονται σε όλες τις δαπάνες και τα έξοδα για την καλλιέργειά τους, η οποία και ασφαλίζεται στον ΕΛΓΑ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση του σχεδίου νόμου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς αυτές τις μέρες υπάρχει έντονη αναστάτωση στους αγρότες της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας από τις ζημιές που προκάλεσαν οι απανωτοί παγετοί. Βαθύ είναι το αποτύπωμα του παγετού στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Οι ζημιές σε δενδρώδεις -και όχι μόνο- καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, των Τεμπών, της Ελασσόνας, της Αγιάς, των Φαρσάλων και του Κιλελέρ είναι τεράστιες, αγγίζοντας το 100% από τη χαριστική βολή του παγετού της 9ης και 10ης Απριλίου.
Οι ζημιές αυτές βεβαίως καλύπτονται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ και θα αποζημιωθούν γρήγορα και δίκαια, όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε, επί των ημερών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η θεσμοθετημένη κρατική ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ με 30 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, καταργήθηκε η τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων που καθιερώθηκε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πλέον οι αποζημιώσεις δίνονται εφάπαξ στο 100%.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή κατά καιρούς γίνεται συζήτηση για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και την ανάγκη αλλαγής του με επιπλέον κάλυψη ασφαλιστικών κινδύνων, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Πρώτον, η δήθεν αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν μια φούσκα. Όπως αποδείχθηκε, η μόνη μελέτη που ζητήθηκε ήταν μια μελέτη βιωσιμότητας του ΕΛΓΑ. Και αυτή η μελέτη της προηγούμενης κυβέρνησης προτείνει, όπως διαβάζουμε στον Τύπο, την αύξηση κατά 25% των ασφαλίστρων που θα πληρώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό ρεπορτάζ της Real News.
Δεύτερον -γιατί εδώ δεν πρέπει να χαϊδεύουμε αυτιά- τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ δεν «χαρατσώνουν» τους αγρότες, όπως ειπώθηκε από Βουλευτή της αντιπολίτευσης. Αν ήταν έτσι, δεν θα υπήρχε η απροθυμία ιδιωτών να εισέλθουν στον χώρο της αγροτικής ασφάλισης.
Πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι αναγκαία μια αναλογιστική μελέτη για την ένταξη ασφαλιστικών κινδύνων που σήμερα δεν καλύπτονται από τον κανονισμό. Αλλά, αναγνωρίζουμε ότι η ένταξη επιπλέον κινδύνων θα συνεπάγεται και αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να ενισχύει πέραν του ορίου που επιβάλλει ο νόμος το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί αλλιώς η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, όπως στο παρελθόν με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη».
Τέλος, θέλω να χαιρετίσω την επέκταση και για φέτος της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες και τους αλιείς, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα ιατρικά είδη που χρειάζονται οι συμπολίτες μας, οι συνάνθρωποί μας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπράκτως αποδεικνύει εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών την κοινωνική της ευαισθησία στηρίζοντας τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δημιουργεί έναν ευέλικτο μηχανισμό αντιμετώπισης θεομηνιών και εκτίθενται βαρύτατα όσοι δεν το υπερψηφίσουν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/rak-uA5An_8

Read more...

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας Δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην διαδικτυακή εκδήλωση της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης: «Ορθοδοξία, Πανδημία και Κοινωνική Συνοχή»

Μάξιμος ΟΑΚ 1

Χαιρετισμός
Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
Δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην διαδικτυακή εκδήλωση της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης:
«Ορθοδοξία, Πανδημία και Κοινωνική Συνοχή»

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2021

Σεβασμιότατε,
αγαπητέ συνάδελφε,
κύριε περιφερειάρχα,
κύριε δήμαρχε,
άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου,
εκλεκτοί συνομιλητές,
κύριε πρόεδρε της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης,

Ζούμε αναμφίβολα σε μια πολύ παράξενη συγκυρία. Οι εορτασμοί, οι εκδηλώσεις, οι ημέρες μνήμης για τα ιστορικά μας γεγονότα, πραγματοποιούνται εκ του μακρόθεν, μέσω των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Αυτό συμβαίνει και με την αυριανή μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, την οποία είμαστε αναγκασμένοι να την τιμήσουμε με περιορισμένη παρουσία, χωρίς την απαιτούμενη λάμψη, όπως άλλες χρονιές.
Τούτο, βεβαίως, σε τίποτε δεν αφαιρεί από την υψηλή αξία της, καθώς σηματοδοτεί τη νίκη της Ορθοδοξίας, τον ισχυρό δεσμό με τον ελληνισμό, την απήχηση του υπερχιλιόχρονου βυζαντινού πολιτισμού, του οποίοι τέκνα είμαστε όλοι μας. Γιατί αυτή είναι η ταυτότητά μας, που σφυρηλατήθηκε στο διάβα αιώνων, στο καμίνι διαρκών προκλήσεων, που απείλησαν να εξοντώσουν και την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Κι όμως και τα δύο άντεξαν στις πιο φοβερές δοκιμασίες, ιδίως στα ζοφερά έτη της οθωμανικής σκλαβιάς.
Τέτοιες ημέρες, πριν από 200 χρόνια, άναβε το φυτίλι της επανάστασης και στην Ελλάδα, μια επανάσταση που ήδη είχε αρχίσει στις παραδουνάβιες ηγεμονίες λίγες εβδομάδες πριν από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Κι αυτά τα γεγονότα, λόγω της πανδημίας, είμαστε αναγκασμένοι να μην τα εορτάσουμε όπως αρμόζει στη μνήμη των ηρώων που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία του έθνους, αλλά και προς διδαχή των σύγχρονων Ελλήνων, ιδιαίτερα των νέων.
Κι εδώ, όμως, έρχεται αρωγός η τεχνολογία και οι απίστευτες, έως κάποιες δεκαετίες πίσω, ανακαλύψεις για να δώσουν λύσεις και διεξόδους. Πράγματι, και η σημερινή εκδήλωση, που έχω την τιμή να χαιρετίζω, προσκεκλημένος από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, είναι απόδειξη αυτών των δυνατοτήτων που έχει η ανθρωπότητα. Στην πραγματικότητα, βλέπουμε σχεδόν να καταργείται το εμπόδιο του χώρου, καθόσον ο οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μπορεί να συμμετέχει ή να παρακολουθεί μια συζήτηση σε ζωντανό χρόνο. Ιδού ο τόπος και ο τρόπος που είπε νωρίτερα ο δεσπότη.
Στην μακρά αυτή περίοδο της δοκιμασίας λόγω του κορονοϊού, που ήδη έχει ξεπεράσει το ένα έτος, υπήρξε μια αναγκαία προσαρμογή της κοινωνίας σε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας. Ακόμη και από μεγαλύτερες ηλικίες. Επιπλέον, προσαρμόστηκαν τα μοντέλα εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ειδικά στο κράτος έγιναν άλματα στην ψηφιακή διεκπεραίωση των σχέσεων των πολιτών με αυτό, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία που συνεπάγονταν. Κι αυτό είναι μια θετική κληρονομιά που αφήνει πίσω της αυτή η δύσκολη περίοδος.
Κανείς, ωστόσο, δεν θα ισχυριστεί ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. Όχι μόνον γιατί η πανδημία αυτές τις ημέρες έχει κτυπήσει κόκκινο, με αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Αλλά και γιατί υπάρχουν δύο ιδιαίτερα αρνητικοί παράγοντες, που υπονομεύουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας.
Ο ένας είναι η οικονομική δυσπραγία πολλών επαγγελματικών κλάδων, που όλο αυτό το διάστημα είτε έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους ή υπολειτουργούν. Το κράτος έως σήμερα έχει προσπαθήσει να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις, με θετικά αποτελέσματα. Όμως, αυτό δεν μπορεί να είναι για όλους στο βαθμό που θα ήθελαν, και επίσης δεν μπορεί να συμβαίνει για πολύ ακόμη.
Ο δεύτερος παράγων είναι η ομολογημένη και εύλογη ψυχολογική κόπωση που διαπιστώνεται σε όλους τους πολίτες. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Όλοι έχουν φθάσει στα όριά τους. Ο άνθρωπος για να ζήσει σωστά χρειάζεται κοινωνικότητα, άμεση επικοινωνία με τους συνανθρώπους του, ελευθερία κινήσεων, εκδήλωση των ενδιαφερόντων και των επιθυμιών του. Οι περιορισμοί δημιουργούν δυσανασχέτηση, απογοήτευση, κατάθλιψη ακόμη και αντίδραση.
Αυτή την τόσο λεπτή ισορροπία καλούμαστε όλοι -πολιτεία και πολίτες- να διαφυλάξουμε το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Γνωρίζοντας, βέβαια, ότι σε κάθε περίπτωση, οι μαζικοί εμβολιασμοί, που ευτυχώς στην πατρίδα μας, δεδομένων των αποθεμάτων εμβολίων που μας διατέθηκαν, τρέχουν γρήγορα, σύντομα θα δημιουργήσουν μια νέα θετική κατάσταση.
Για τον λόγο αυτό και θα πρέπει όλοι να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, σύνεση και κατανόηση, ώστε να προστατέψουμε τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους. Είναι συγκλονιστικές οι διηγήσεις των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν, και κάποιοι εξ αυτών νέοι και υγιείς, που έφθασαν να παλεύουν ακόμη και για την ίδια τους την ζωή στις εντατικές των νοσοκομείων.
Συγκλονιστικός είναι και ο αγώνας που διεξάγουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να σταθούν δίπλα στους ασθενείς. Όσοι ανεύθυνα, σε διάφορες χώρες, καλούν ή συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ή σε άλλου είδους συναθροίσεις, ανεξάρτητα από τα κίνητρά τους, δρουν αντικοινωνικά, ναρκισσιστικά. Το ζητούμενο δεν είναι οι συμπεριφορές αυτές να περιορίζονται με μέτρα καταστολής. Απαιτείται προσωπική ευθύνη, αίσθημα αγάπης για τον άνθρωπο και την δημιουργία.

Σεβασμιότατε,
Ελπίζω, εντέλει, ότι όταν θα έχει περάσει αυτή η δοκιμασία, να μας αφήσει ως θετικό αποτύπωμα όχι μόνο τη χρήση των τεχνολογικών μέσων, αλλά κυρίως μια διαφορετική ματιά για τον άνθρωπο, όπως διδάσκει η Ορθόδοξη παράδοσή μας, και που η υλιστική εποχή μας είχε παραμερίσει τα προηγούμενα χρόνια.
Αναμένω με χαρά να ακούσω τις προσεγγίσεις επ’ αυτού των πνευματικών ανθρώπων που σήμερα η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και ο ακαταπόνητος πρόεδρός της έχουν προσκαλέσει για να μας μιλήσουν.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή. Και πάλι συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.

Μάξιμος ΟΑΚ 2

Read more...

Παρέμβαση Μάξιμου Χαρακόπουλου στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημ. Διοίκησης, Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα την ενημέρωση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Μαξιμος Βουλη

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2021

Παρέμβαση
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα την ενημέρωση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ευχαριστώ τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, που έχει ένα καυτό χαρτοφυλάκιο, για την ενδελεχή ενημέρωση. Πιστεύω ότι η συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα κριθεί ή ορθότερα ήδη κρίνεται από τον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.
Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εισροής των μεταναστευτικών ροών, στο σύνορο της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική. Το γεγονός αυτό την καθιστά ευάλωτη με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας, τουλάχιστον, της κοινωνικής της συνοχής.
Η Ελλάδα βρέθηκε επανειλημμένως τα προηγούμενα χρόνια σε δυσχερή θέση, με αποκορύφωμα την απόπειρα εισβολής μεταναστών που οργάνωσε η Άγκυρα στον Έβρο πριν ένα χρόνο. Η δική μας αποφασιστικότητα κέρδισε και συμμάχους στο ευρωπαϊκό στερέωμα.
Δυστυχώς, όμως, για καιρό η ευρωπαϊκή πολιτική δεν ήλθε ως αρωγός στην αντιμετώπιση των πιέσεων που δεχόμασταν ως χώρα πρώτης υποδοχής. Όλοι γνωρίζουμε το απαράδεκτο καθεστώς που θέσπισε ο κανονισμός του Δουβλίνου ΙΙ το 2003, που ασύγγνωστα υπογράφηκε από την τότε ελληνική κυβέρνηση. Το λάθος αυτό δεν πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθεί σήμερα.
Γι’ αυτό τον λόγο και πρέπει να έχουμε καθοριστικό λόγο και αποφασιστική στάση από το άλφα έως το ωμέγα του νέου συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Είναι σαφές ότι δεν επιτρέπονται όροι που δυνητικά θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία μας. Αν κάποιοι Ευρωπαίοι φαντάζονται τον Έβρο, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Ρόδο σαν μια ευρωπαϊκή «νήσο Έλις», για εμάς οι τόποι αυτοί συνιστούν πάτρια εδάφη, των οποίων η ύπαρξη κατοχυρώνει την εθνική μας κυριαρχία και ελευθερία. Κι αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν.
Η δημιουργία ενός αγνώστου αριθμού δομών υποδοχής κατά μήκος των συνοριακών μας εδαφών θα απειλήσει την ίδια την κυριαρχία μας, και θα εκληφθεί ως ένα έμμεσο κάλεσμα για μετανάστευση.
Ο έλεγχος όσων επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη πρέπει να διεξάγεται αναγκαστικώς εκτός της ΕΕ. Και στα σημεία αυτά να δηλώνεται πού επιθυμεί ή πού πρέπει να πάει εντός της Ένωσης ο αιτών ή η αιτούσα. Όχι να δημιουργούνται τετελεσμένα με μετανάστες που δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας.
Δεν είναι δυνατόν να εξετάζουμε αιτήματα ασύλου από μετανάστες, για παράδειγμα από το Πακιστάν, που είναι βέβαιο ότι θα απορριφθούν, αφού δεν συντρέχουν οι λόγοι απόδοσης ασύλου, και τελικώς οι άνθρωποι αυτοί να μένουν εδώ. Και την ίδια ώρα, η χώρα μας να υφίσταται διαρκώς την πίεση διαφόρων ευρωπαϊκών θεσμών και οργανισμών για την ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, απολογούμενη συνεχώς για τις επιδόσεις της στον τομέα αυτόν, αναλαμβάνοντας βάρη που δεν της αναλογούν.
Στο νέο σύμφωνο θα πρέπει να διασαφηνίζεται ότι η μετεγκατάσταση των αιτούντων διεθνή προστασία δεν θα εναποθέτεται στην καλή προαίρεση ενός κράτους-μέλους, αλλά θα είναι υποχρεωτική. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ποινές, πρόστιμα, καταδίκες για την παραμικρή παρέκκλιση των όποιων ευρωπαϊκών οδηγιών για ήσσονος σημασίας ζητήματα, και όχι για ένα τέτοιο μείζον πρόβλημα.
Παράλληλα, ο μηχανισμός των επιστροφών οφείλει να είναι ενιαίος για όλη την ΕΕ. Οι συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης πρέπει να είναι με την ΕΕ και όχι διμερείς. Και αυτές να συνοδεύονται με κίνητρα συμμόρφωσης στους όρους των συμφωνιών αλλά και με κυρώσεις, ιδίως οικονομικού χαρακτήρα, σε αντίθετη περίπτωση.
Κι εδώ το πλαίσιο πρέπει εξαρχής να είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο, ώστε χώρες όπως η Τουρκία, να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα εκβιασμού της ΕΕ με τη μαζική αποστολή μεταναστών. Και κάθε τέτοια απόπειρα να μην καταλήγει σε ένα απαράδεκτο παρασκηνιακό ανατολίτικο παζάρι με κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά σε άμεση επιβολή κυρώσεων. Προς τούτο επιβάλλεται άμεσα και η τροποποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς στην πράξη αποδείχθηκε δυσλειτουργική, με πενιχρά αποτελέσματα.
Τέλος, διακριτά πρέπει να είναι τα καθήκοντα και τα όρια δράσης των διαφόρων ΜΚΟ που ασχολούνται με το μεταναστευτικό και προσφυγικό, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μετεξελιχθεί, φτάνοντας στο σημείο να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, ακόμη και πρακτορεύοντας ευθέως ξένα και εχθρικά συμφέροντα ενάντια στα κράτη που δραστηριοποιούνται.
Αναμφίβολα, τον τελευταίο χρόνο έγιναν πολλά για να δοθούν λύσεις στο φλέγον αυτό πρόβλημα, τόσο με την επαρκή φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, όσο και με την αποσυμφόρηση των νησιών. Παράλληλα, βελτιώθηκε αρκετά η κατάσταση διαβίωσης στα κέντρα πρώτης υποδοχής, ενώ συνεχείς είναι οι αναχωρήσεις προσφύγων προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μένουν να γίνουν ακόμη πολλά, για να πούμε ότι θα έχουμε μια πραγματική αλλαγή της κατάστασης. Πρωτίστως, πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που να μην επιτρέψει την επανάληψη των χαοτικών φαινομένων που έχουμε ζήσει. Αυτό το σκοπό πρέπει να εξυπηρετήσει το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Σας ευχαριστώ».

Read more...

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υφυπουργού Επικρατείας

Μαξιμος Βουλη

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2021

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υφυπουργού Επικρατείας:
«Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το παγκόσμιο τοπίο των μέσων ενημέρωσης έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με δραματικό τρόπο, λόγω των αλλεπάλληλων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Στην Ελλάδα, από τις ημέρες ραδιοφώνου και αργότερα των δύο κρατικών καναλιών της νεότητάς μας, φθάσαμε στην έκρηξη του διαδικτύου, με το youtube, το NETFLIX, το facebook, το Instagram, το TikTok και όλες αυτές τις πλατφόρμες που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Η πανδημία, η καραντίνα, η κοινωνική αποστασιοποίηση επιτάχυνε ακόμη περισσότερο τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Αυτή η νέα πραγματικότητα απαιτεί νομοθετική διευθέτηση των πολλαπλών και σύνθετων εκκρεμοτήτων που προκάλεσε. Τόσο όσον αφορά την επιχειρηματική – οικονομική πλευρά των σχετικών δραστηριοτήτων όσο και τις διάφορες παρενέργειες και αρνητικές παρεκκλίσεις που εντοπίζονται. Ορθά λοιπόν η Ε.Ε. εκδίδει την παρούσα Οδηγία που καλούμαστε να την εντάξουμε στο εθνικό μας δίκαιο και προεκτείνει τους ισχύοντες κανόνες σε όλες αυτές τις νέες πλατφόρμες.
Επειδή, όμως, ουδέν καλόν αμιγές κακού, η οπτικοακουστική επανάσταση έχει και σοβαρές παρενέργειες. Μια από αυτές είναι η πρόσβαση των παιδιών σε υλικό το οποίο μπορεί να πλήξει και να τραυματίσει τον ψυχισμό τους. Και δυστυχώς, αυτό το οπτικοακουστικό υλικό είναι άφθονο στα μέσα, και δύσκολα ελέγξιμο από τους γονείς.
Οι συνέπειες για τον ψυχικό κόσμο των παιδιών από την επαφή με καταστάσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν, μπορούν να είναι μόνιμες. Για τον λόγο αυτό και το δίχτυ προστασίας που προωθείται με την Οδηγία είναι μια άκρως επιβαλλόμενη συνθήκη.
Το ίδιο ισχύει και για το πλαίσιο προστασίας που θεσμοθετείται από όσους χρησιμοποιούν τα μέσα και τις πλατφόρμες για να περάσουν μηνύματα μίσους και φανατισμού, που συνήθως συνοδεύονται από την μάστιγα της εποχής τα fake news. Το πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα φαινόμενα το είδαμε και πρόσφατα στις ΗΠΑ με την εισβολή στο Κογκρέσο.
Πολύ σημαντική είναι βεβαίως και η ώθηση που μέσω της οδηγίας δίδεται στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική παραγωγή. Χρόνια τώρα η βασική πηγή προέλευσης των περισσοτέρων παραγωγών, ταινιών ή σειρών, βρίσκεται πέραν του Ατλαντικού. Η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω. Ακόμη και για χώρες που άλλοτε μεγαλουργούσαν, όπως η Ιταλία, το μερίδιό τους έχει συρρικνωθεί δραματικά στη σχετική αγορά.
Όσο για την Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών παραγωγών δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά πρωτίστως πολιτισμικό, ζήτημα ταυτότητας και κουλτούρας. Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί το πολιτιστικό της στίγμα, μέσα από την πολυμορφία της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έρχομαι τώρα στην εσωτερική ραδιοτηλεοπτική αγορά. Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να δημιουργήσει θόρυβο με επίκεντρο την ΕΡΤ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για χειραγώγηση της ενημέρωσης.
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα έφθασε στο σημείο να μιλήσει για οργουλιανές τακτικές –αγνοώντας μάλλον ότι τα έργα του Όργουελ, και πρωτίστως το “1984” αναφέρονται ευθέως στον έλεγχο της σκέψης που προσπάθησαν να ασκήσουν καθεστώτα που ο ίδιος και η παράταξή του συνεχίζουν να επαινούν.
Ξεχνώντας με μεγάλη ευκολία τα έργα και της ημέρες της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν προπαγάνδιζε σκανδαλωδώς την τότε κυβέρνηση, με μπροστάρηδες γνωστούς και μη εξαιρετέους δημοσιογράφους, που είχαν χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φασίστα». Η ΕΡΤ που στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε βυθιστεί στην ανυποληψία, με νούμερα τηλεθέασης στα τάρταρα.
Μιλά επίσης η αντιπολίτευση για έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης, την ώρα που μια σειρά πρώην διευθυντικών στελεχών της ΕΡΤ είναι σήμερα σε καίρια πόστα στο Κόκκινο, την Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας κουνά το δάκτυλο για έλεγχο των πληροφοριών στα ΜΜΕ, λες και πάθαμε όλοι ομαδική αμνησία και ξεχάσαμε την γάτα των Ιμαλαΐων, την απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ μέσω της αδειοδότησης των καναλιών με τα βοσκοτόπια.
Αντιλαμβάνομαι ότι οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν μια αγωνία στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το αδιέξοδο όμως δεν θα ξεφύγει με επικοινωνιακές μπαλωθιές. Πέρασε η εποχή της στείρας και φωνασκούσας αντιπολίτευσης. Οι πολίτες εκτιμούν και επιβραβεύουν σοβαρές πολιτικές προτάσεις. Και σε αυτό το πεδίο, δυστυχώς, δεν προσφέρετε τίποτε το ουσιαστικό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Αναμφίβολα οι δυνατότητες της ΕΡΤ είναι μεγάλες. Ήδη η ανάκαμψη που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα, δείχνει ότι η δημόσια τηλεόραση μπορεί να καταλάβει τη θέση που της αρμόζει στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ραδιοτηλεοράσεις.
Η ΕΡΤ μπορεί να επιβάλει διαφορετικούς αξιακούς κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον, απαλλαγμένη εν μέρει από την επιδίωξη του κέρδους. Μπορεί και πρέπει να στοχεύει στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου της κοινωνίας, στην προβολή της ιστορίας μας και της παράδοσής μας, ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται τα 200 έτη από την παλιγγενεσία, στην ανάδειξη της ελληνική περιφέρειας, στην ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, στην διασύνδεση της ομογένειας με την πατρίδα, στην ανάδειξη του πλούτου της ελληνικής λογοτεχνίας –όλοι θυμόμαστε τις υπέροχες σειρές με τις οποίες μεγαλώσαμε όπως οι Πανθέοι, ο Χριστός ξανασταυρώνεται, η Λωξάνδρα, και τόσες άλλες.
Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω ότι πρέπει να στηριχθεί ο περιφερειακός τύπος που βιώνει μεγάλη κρίση. Η επιβίωσή του είναι αναγκαία για την ποιότητα της ενημέρωσης, αλλά και της δημοκρατίας, ως μέσω δημοκρατικού ελέγχου της τοπικής εξουσίας.
Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/wyCoYUgERdc

 

Read more...

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας: «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις»

Μαξιμος Βουλη χέρια 2

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2021

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της Βουλής
στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας:
«Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το μέλλον κάθε κοινωνίας εξαρτάται από το εκπαιδευτικό της σύστημα και τα εφόδια που αυτό δίνει στη νέα γενιά. Η παιδεία επηρεάζει καθοριστικά το μέλλον των παιδιών μας, το αύριο του τόπου. Γι’ αυτό και οφείλουμε με αίσθημα ευθύνης να τολμήσουμε βαθιές τομές, που χρόνια τώρα έπρεπε να έχουν γίνει.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τίτλους τέλους σε παθογένειες δεκαετιών με ιδεοληψίες, παρωχημένες αντιλήψεις, στρεβλώσεις και άγονους φετιχισμούς, όπως το άσυλο ανομίας. Δυστυχώς, στα πανεπιστήμιά μας, χρόνια τώρα, δρουν δυνάμεις οπισθοδρομικές, περιθωριακές, και οι οποίες επιβάλλουν τον δικό τους νόμο, αυτόν του αυταρχισμού, της απειλής, ακόμη και της άσκησης βίας. Φτάσαμε στο σημείο, ο φόβος να οδηγεί σε αυτολογοκρισία, να περιστέλλει την ελεύθερη σκέψη –τον πυρήνα ύπαρξης και λειτουργίας ενός πανεπιστημίου.
Χρόνια μιλούμε για αυτές τις παθογένειες, αλλά μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που προσπάθησαν κάτι να κάνουν. Οι περισσότεροι απέφυγαν να θίξουν τα κακώς κείμενα. Κάποιοι, βέβαια, στην προηγούμενη διακυβέρνηση το «τερμάτισαν». Ξεχείλωσαν τις παθογένειες στο έπακρο βαθμό. Λοιδόρησαν την αριστεία σαν ρετσινιά, αναγόρευσαν τους μπαχαλάκηδες και τους τραμπούκους των πανεπιστήμιων σε «κίνημα».
Ίσως αυτή η σοκαριστική εμπειρία να ωφέλησε τελικώς, καθώς αποκαλύφθηκαν πραγματικά οι νοσηρές εμμονές και οι στόχοι των υπερασπιστών της ήσσονος προσπάθειας και της ανοχής αν όχι πολιτικής κάλυψης των βανδάλων των πανεπιστημίων. Βάνδαλοι σαν κι αυτούς που κάποτε έκτισαν την πόρτα του γραφείου των καθηγητών τους, ή αυτούς που κτύπησαν τον καθηγητή Συρίγο, νυν υφυπουργό Παιδείας, γιατί τόλμησε να τους κάνει παρατήρηση. Αλλά και αυτούς που πρόσφατα κρέμασαν ταμπέλα στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όπως έκαναν οι ναζί στους Εβραίους στον μεσοπόλεμο, ή αυτούς που κρέμασαν ένα άκρας χυδαιότητας πανό υπέρ του Κουφοντίνα και της στυγνής δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη.
Είναι καιρός να αλλάξουμε σελίδα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Απέναντι στην αλλαγή αυτή υπάρχουν αντιδράσεις. Από όσους βολεύονται με τη σημερινή στασιμότητα. Αλλά είναι μια θλιβερή, θορυβώδης μειοψηφία. Που βρίσκει, δυστυχώς, πολιτική κάλυψη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας φιλοδοξεί να βάλει τις βάσεις για την ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να εξαλειφθούν οι πυρήνες της ανομίας εντός των ΑΕΙ, να διαλυθούν οι ομάδες των τραμπούκων, να εξέλθουν των πανεπιστημίων οι εξωπανεπιστημιακοί, να επικρατήσει επιτέλους αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας.
Οι όποιες προσπάθειες έγιναν έως σήμερα απέτυχαν οικτρά. Ακούω με προσοχή την κριτική περί αστυνομοκρατίας για τη σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Δεν ακούω, όμως, καμία ουσιαστική αντιπρόταση. Ακούω ότι θα είναι μοναδική σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα! Που αλλού, όμως, ασκείται ωμή βία και τρομοκρατία σε πανεπιστήμια; Που αλλού πανεπιστήμια είναι ορμητήρια μπαχαλάκηδων, χώροι διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και καταφύγια κάθε είδους παραβατικών στοιχείων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έρχομαι στο, μείζον κατ΄ εμέ, θέμα της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ. Είναι πράγματι εξωφρενικό να εισάγονται στα πανεπιστήμια μαθητές με βαθμούς πολύ κάτω από την βάση. Μέχρι πότε θα χαϊδεύουμε αυτιά; Τι κάνουν αυτά τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, όταν αγνοούν τα βασικά; Όταν υποψήφιος εισάγεται στο πανεπιστήμιο με 0,8 –δηλαδή με λευκή κόλλα- τι ελπίδα έχει να τελειώσει τις σπουδές του;
Ποιος ωφελείται από μια τέτοια παραδοξότητα. Ο φοιτητής που θα χάσει κάποια χρόνια από τη ζωή του, χωρίς αποτέλεσμα; Οι γονείς του, που μπορεί από το υστέρημά τους να ενισχύουν οικονομικά το παιδί τους, για να καταλήξει ανειδίκευτος και άνεργος; Ίσως βέβαια ωφελούνται οι ενοικιαστές ακινήτων ή τα σουβλατζίδικα της περιοχής. Πάντως, ούτε ο ενδιαφερόμενος, ούτε η εκπαίδευση. Και η πολιτεία οφείλει πάνω από όλα να ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση και για την πρόοδο των νέων. Ο Ελάχιστος Βαθμός Εισαγωγής, που καθορίζεται από τα ίδια τα Ιδρύματα, είναι αυτονόητη απόφαση ορθολογισμού και δικαιοσύνης.
Το ίδιο ισχύει και με το ξεκαθάρισμα των λεγόμενων “αιώνιων φοιτητών”. Μάλλον άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία. Πώς μπορούν να λειτουργούν εύρυθμα τα πανεπιστήμια, πώς μπορούν να κάνουν προγραμματισμό, όταν σχεδόν ένας στους δύο προπτυχιακούς φοιτητές είναι “αιώνιος”, δηλαδή είτε εγκατέλειψε τις σπουδές του γιατί δεν τον ενδιαφέρουν, είτε γιατί αδυνατεί να τις ολοκληρώσει, επειδή ακριβώς δεν έχει τις βάσεις να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Για τα πανεπιστήμια, όμως, είναι ένα άχθος. Πού αλλού συμβαίνει αυτό; Αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ένας φοιτητής πρέπει να ολοκληρώνει τις σπουδές του σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όπως αυτό που προβλέπεται στην παρούσα νομοθετική ρύθμιση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο που συζητούμε φιλοδοξεί να θεραπεύσει αμαρτίες γονέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκτός, όμως, από την κυβερνητική αποφασιστικότητα χρειάζεται και η συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, κυρίως των καθηγητών, που συχνά είναι και οι ίδιοι θύματα. Από αυτούς περιμένουμε πιο θαρραλέα στάση. Το να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, απλώς το κάνει ακόμη πιο δυσεπίλυτο. Τώρα είναι η ώρα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/uCdwRO8lrdA

Read more...