Menu
A+ A A-
Μ. Χαρακόπουλος flash 994 fm
 
Αθήνα, 22 Απριλίου 2020

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Flash 99.4 Θεσσαλονίκης
και στους δημοσιογράφους Σταύρο Οραΐλογλου και Γιάννη Στρίκο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τη χαρά και την τιμή σήμερα να καλωσορίζουμε στον αέρα του Flash εδώ στη Θεσσαλονίκη τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή της ΝΔ στο νομό Λάρισας. Καλή σας ημέρα. Χριστός Ανέστη.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθώς Ανέστη. Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη, στους ακροατές μας στη Βόρειο Ελλάδα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε μια ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Χαρακόπουλου, καθώς έχουμε την ίδια καταγωγή, από την Καππαδοκία. Ο κ. Χαρακόπουλος έχει γράψει και ένα καταπληκτικό βιβλίο για τους «Ρωμιούς της Καππαδοκίας», το οποίο έχω διαβάσει και πραγματικά να σας δώσω και δημόσια τα συγχαρητήριά μου κύριε βουλευτά.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ κ. Οραΐλογλου. Σας ευχαριστώ πολύ. Αυτές οι μέρες του αναγκαστικού εγκλεισμού είναι και μια ευκαιρία να ξανανοίξουμε βιβλία και μια προτροπή προς όλους μας…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό. Γιατί η αλήθεια είναι ότι πολλοί αγαπήσαμε ξανά το διάβασμα όλες αυτές τις μέρες, πόσο μάλλον δε σε βιβλία που αναφέρονται σε κομμάτια της ιστορίας μας, ιδιαίτερα στη Μικρά Ασία, λησμονημένα από πολλούς.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το βιβλίο μου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» και αυτά που είπατε και σεις έχουν να κάνουν με τα ζητήματα ταυτότητας, εθνικής αλλά και θρησκευτικής, επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι οι Ρωμιοί της Καππαδοκίας είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι του ελληνισμού. Μετά από 8 αιώνες δουλείας, από την ήττα στο Ματζικέρτ το 1071 με την προδοσία, όπως ξέρετε, που συνέβη τότε στον Ρωμανό Δ´ Διογένη, ένα μεγάλο τμήμα των Χριστιανών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας έχασε την ελληνική λαλιά. Και όμως αυτοί οι άνθρωποι διατήρησαν την ελληνική εθνική συνείδησή τους ακριβώς χάρη στην Ορθοδοξία, η οποία λειτούργησε ως κιβωτός διατήρησης της ελληνικής εθνικής συνείδησης. Και αυτές τις μέρες του Πάσχα, που για πρώτη χρονιά το ζήσαμε κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες χωρίς να πάμε στην εκκλησία, γιατί ακόμα και αυτοί που δεν εκκλησιάζονται τακτικά, τις μέρες του Πάσχα, τη Μεγάλη βδομάδα στην κορύφωση των Παθών δεν έλειπε κανείς από τις εκκλησίες, νομίζω το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση που έχουμε με τα ζητήματα εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας, η οποία μας δίνει και δύναμη να ανταποκρινόμαστε στις δυσκολίες που έχουμε ως έθνος σ’ αυτή τη δύσκολη γωνιά που μας έταξε η ιστορία και η γεωγραφία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι, αν θέλετε, και ένα παράδειγμα αυτοί οι άνθρωποι. Επιβίωσαν επί αιώνες, μια ουσιαστική χριστιανική κοινότητα μέσα σε μια χοάνη μουσουλμανισμού και άντεξαν μέχρι το 1924 οι δικοί μας όταν και αντηλλάγησαν, μετά τη Λωζάνη. Για να πάμε τώρα στο σήμερα κ. Χαρακόπουλε. Οδεύουμε σταδιακά προς την επόμενη μέρα, προς την κανονικότητα. Μια επόμενη μέρα που προβλέπεται από όλους πάρα πολύ δύσκολη. Τρομάζει και φοβίζει. Εσείς αναλάβατε μια πρωτοβουλία, η οποία θεωρώ πως είναι πολύ σημαντική, όσον αφορά στην επανεκκίνηση των καταστημάτων εστίασης τα οποία αποτελούν πλέον βραχίονα για την ελληνική οικονομία, πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και καταθέσατε μια σειρά προτάσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν να πούμε ότι η χώρα φάνηκε ότι κερδίζει δυο στοιχήματα. Είχε μια διπλή πρόκληση αυτούς τους τελευταίους μήνες. Την απόπειρα εισβολής μεταναστών από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο και βεβαίως την πανδημία. Και στα δυο αυτά μέτωπα η κυβέρνηση φάνηκε ότι κέρδισε το στοίχημα. Το επόμενο, όμως, που έχουμε μπροστά μας είναι να κερδίσουμε τη διπλή πρόκληση που έχουμε. Που είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας που αναφερθήκατε, αλλά, θα έλεγα, και η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, που δεν θα μείνει στην απόπειρα εισβολής που έγινε από τα χερσαία σύνορα. Και ‘κει χρειάζεται εγρήγορση από πλευράς ελληνικής πολιτείας, ελληνικής κυβέρνησης και βεβαίως χρειάζεται και σχεδιασμός. Να δείξει η κυβέρνηση ότι όπως αντιμετώπισε επιτυχώς αυτή τη διπλή πρόκληση, έχει σχέδιο και για την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται αυτό το σχέδιο με τα μέτρα που ανέλαβε άμεσα η κυβέρνηση ενισχύοντας τη ρευστότητα στην οικονομία με μέτρα συνολικότερα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων αλλά και ανέργων που λόγω της πανδημίας βιώνουν αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη στην οικονομία. Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες που σταδιακά η χώρα θα αρχίσει να κερδίζει κανονικότητα θα πρέπει να ξεδιπλώνεται αυτό το σχέδιο. Ο χώρος της εστίασης, στον οποίο αναφερθήκατε για την παρέμβασή μου χτες, είναι από τους χώρους, οι οποίοι επλήγησαν σημαντικά. Ο τουρισμός, η εστίαση είναι οι δυο τομείς που πλήττονται κυρίως από την οικονομική αυτή κρίση πρωτίστως. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στο φαγητό στο 6% και στα ροφήματα στο 13%, που ήταν και στο πακέτο των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ. Να έρθει νωρίτερα η υλοποίησή τους. Για τη χορήγηση ρευστότητας, γιατί θα χρειαστούν ζεστό χρήμα για να μπορέσουν να προμηθευτούν υλικά, πρώτες ύλες. Και αυτό θα συμβάλει αν θέλετε, γενικότερα, στην αναμόχλευση της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας. Το στοίχημα είναι συνολικότερο θα σας έλεγα για το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα δούμε την επόμενη μέρα. Γιατί η κρίση αυτή μπορεί να ειδωθεί σαν ευκαιρία, κάθε κρίση μπορεί να ειδωθεί ως ευκαιρία, αρκεί να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος μέχρι τώρα συνολικότερα, για να δούμε τι διορθωτικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε δηλαδή για την αναγκαιότητα αλλαγής παραγωγικού προτύπου, γιατί τόσα χρόνια είμαστε βασισμένοι στον τουρισμό...
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Α, μπράβο! Αυτό είναι πολύ εύστοχο που λέτε κ. Στρίκο. Και το γεγονός ότι στηριζόμασταν κυρίως στον τουρισμό αναδεικνύει και τις αδυναμίες της επόμενης μέρας. Διότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας μας. Ο κίνδυνος να μην έχουμε τουρισμό τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, να έχουμε μόνο ένα μικρό μέρος των αφίξεων που αναμέναμε υπό άλλες συνθήκες. Γι’ αυτό λέω ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα η οποία μπορεί να είναι το περιβόλι της Ευρώπης, πρέπει να ξαναδεί πάλι την πρωτογενή της παραγωγή. Έβλεπα τα δεδομένα τις μέρες αυτές των εξαγωγών αγροτικών μας προϊόντων, οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα σε ακτινίδια για παράδειγμα, σε φρούτα. Άρα. Λοιπόν. θα πρέπει να ξαναδούμε πως θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.
Βεβαίως, η χώρα δεν έχει καθόλου βιομηχανία. Πρέπει και αυτό να το δούμε. Σε συνδυασμό και με το τι γίνεται και απέναντί μας όταν οι Τούρκοι φτάνουν στο σημείο πια να έχουν δυνατότητα παραγωγής εξοπλισμών για την αμυντική τους θωράκιση, για το στρατό τους και εμείς εξαρτιόμαστε ολοσχερώς από ξένες αγορές, από ξένες χώρες. Νομίζω ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα ξαναδούμε. Πρωτίστως να επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική παραγωγή, η οποία υπέστη μια καθίζηση τα τελευταία χρόνια. Η συνολικότερη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία επίσης αναδεικνύει την ανάγκη να επενδύσουμε συνολικότερα στον αγροδιατροφικό τομέα. Φοβούμαι ότι ήδη το βιώνουμε εδώ που έχουμε έλλειψη εργατών γης, αγροτικών χεριών γιατί σε ένα σημαντικό βαθμό δυστυχώς εξαρτιόμαστε από αλλοδαπούς εποχιακούς εργάτες, οι οποίοι με τα μέτρα που ελήφθησαν και στην Αλβανία και αλλού δεν μπόρεσαν να έρθουν στη χώρα. Το επόμενο διάστημα που έχουμε για παράδειγμα στον κάμπο της Θεσσαλίας και σε όλη την Ελλάδα αγροτικές εργασίες συγκομιδή κερασιών, φρούτων, χρειάζονται εργατικά χέρια και κει δεν ξέρω πως θα το αντιμετωπίσουμε αυτό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε βουλευτά εδώ να σας διακόψω λίγο. Μήπως τότε αξιοποιηθούν ενδεχομένως για τη συγκομιδή πρόσφυγες μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνται σε δομές και της Θεσσαλίας φαντάζομαι; Στο Κουτσόχερο...
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Θεσσαλία, στο Κουτσόχερο είναι ουσιαστικά η δομή φιλοξενίας. Το ζήτημα είναι τι διάθεση υπάρχει, τι γνώσεις έχουν, τι εκπαίδευση υπάρχει. Δεν είναι ξέρετε από τη μια μέρα στην άλλη αυτό, τους παίρνουμε και τους χρησιμοποιούμε εκεί. Και βασικά είναι αν υπάρχει και διάθεση. Τι να σας πω; Θα ήταν ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα αν αυτό μπορούσε να είχε μια τύχη. Αλλά το ζητούμενο, γιατί δεν πρέπει να χάνουμε το στόχο μας είναι οι παρανόμως εισελθόντες στη χώρα, παράτυποι μετανάστες να επαναπατριστούν στις χώρες τους. Είναι άλλο η χώρα αν θέλετε να παρέχει ένα δίχτυ προστασίας σε πρόσφυγες, οι οποίοι λόγω πολεμικών συγκρούσεων αναγκάστηκαν να εκπατριστούν αναζητώντας προστασία στη ζωή τους και μια άλλη ευκαιρία ζωής. Και άλλο να παρέχουμε ευκαιρίες σε παράτυπους οικονομικούς μετανάστες. Η Ευρώπη συνολικότερα θα πρέπει να το δει το ζήτημα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενιαία πολιτική σε πολλά ζητήματα και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα που ανοίγει η συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου θα τα ξαναδούμε συνολικότερα αυτά τα ζητήματα που δημιουργούν και έναν ευρωσκεπτικισμό στην Ευρώπη. Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα προέκυψε και η πανδημία όπου ανέδειξε επίσης ελλείματα πολιτικών στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία για παράδειγμα. Έχουμε Κοινή Αγροτική Πολιτική τόσα χρόνια, τόσες δεκαετίες και δεν έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική, δεν έχουμε κοινή πολιτική άμυνας και δεν έχουμε και την αλληλεγγύη που θα έπρεπε στα ζητήματα της υγείας. Και βλέπετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε επίπεδο κοινής γνώμης και στην Ιταλία και σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου που πλήττονται από την πανδημία. Γιατί αν είχαν ένα άλλοθι οι βόρειοι εταίροι μας όταν υπήρξε η οικονομική κρίση και μας παρουσίαζαν εδώ τον ευρωπαϊκό νότο ως τα τζιτζίκια, σε αντίθεση με τα μυρμήγκια του βορρά, που ζούσαν μια ανέμελη ζωή και δανείζονταν και χρεώνονταν και έτσι φτάσαμε στην κατάρρευση της οικονομίας -ένα αφήγημα που δεν ισχύει και εν πολλοίς- ώρα όλα αυτά νομίζω ότι κατέρρευσαν και θα έπρεπε πιο έμπρακτα να υπάρχει η αλληλεγγύη και συνολικότερα η πολιτική για τα ζητήματα αυτά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισιοδοξείτε ότι η Ευρώπη θα βρει το βηματισμό της ή είμαστε στην αρχή ενός τέλους, το οποίο κανείς δεν θέλει.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή ενός τέλους. Πιστεύω ότι στο τέλος θα βρει η Ευρώπη το βηματισμό της. Το πρόβλημα με την Ευρώπη είναι ότι είναι ένα εγχείρημα που δεν περπατάει με τον βηματισμό τον γρήγορο που αξιώνουν οι καιροί και θα ήθελαν πολλές φορές και οι Ευρωπαίοι πολίτες. Προχωράει μέσα από συμβιβασμούς, οι οποίοι πολλές φορές όταν έρχονται έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία που προχωράει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αλλά ξέρετε, καλώς ή κακώς, αυτή είναι η Ευρώπη και αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πείραμα που πέτυχε μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους που αιματοκύλησαν πρωτίστως τη γεραιά ήπειρο. Το εγχείρημα αυτό έφερε ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία. Και όσο και αν ασκούμε εμείς κριτική για την Ευρώπη, το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο, από την Ανατολή, από την Ασία, από την Αφρική επιδιώκουν να έρθουν στην Ευρώπη, δείχνει ότι, με όλες τις αδυναμίες της, η Ευρώπη είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Είναι ένας χώρος ο οποίος έχει κοινωνική ασφάλεια, έχει κράτος δικαίου, δημοκρατία, ελευθερία γνώμης, άποψης, υποδομές. Όλα αυτά μην τα ισοπεδώνουμε. Βεβαίως, η κρίση αυτή όπως λέω αναδεικνύει και τις αδυναμίες τις οποίες πρέπει να θεραπεύσουμε και πρέπει να κινηθούμε με πιο γρήγορο βηματισμό, γιατί υπάρχει αυτός ο ευρωσκεπτικισμός. Είναι νωπό το BREXIT, και τώρα δεν πρέπει να αναπτυχθούν ανάλογα συνθήματα και ανάλογα αισθήματα στους πολίτες της Ιταλίας και να ζήσουμε κάτι αντίστοιχο, ο μη γένοιτο με τους Ιταλούς το επόμενο διάστημα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό η απάντηση που σας έδωσε ο κ. Γεωργιάδης ο υπουργός Ανάπτυξης όσον αφορά τις εισπρακτικές εταιρείες σας ικανοποίησε; Τον είχαμε φιλοξενήσει την προηγούμενη βδομάδα και μας είπε ότι στο ερώτημά σας θα έδινε απάντηση, ωστόσο ήταν σαφής ότι δεν μπορούν να μην ενοχλούνται από τις εισπρακτικές εταιρείες όσοι δεν είναι σε αυτό το πλέγμα προστασίας που προβλέπει ο νόμος. Όσοι είναι εκτός αυτού του πλέγματος ασφαλείας, δυστυχώς, ενοχλούνται από τις εισπρακτικές εταιρείες.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ άσκησα κοινοβουλευτικό έλεγχο γιατί είχα συγκεκριμένα παράπονα από συμπολίτες μου στην εκλογική μου περιφέρεια και κάποια εξ αυτών είδαν και το φως της δημοσιότητας με ρεπορτάζ στον τοπικό τύπο. Αντιλαμβάνομαι ότι γενικές, ισοπεδωτικές, αν θέλετε, οριζόντιες ρυθμίσεις μπορεί ενδεχομένως να μην υπάρχουν. Αλλά εγώ είχα οχλήσεις και από πολίτες οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά είναι μιας ηλικίας άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούσαν και λόγω των έκτακτων μέτρων και των απαγορεύσεων να βγουν και να πάνε στην τράπεζα τους και να πληρώσουν τη δόση την οποία πλήρωναν κανονικά μέχρι πρότινος. Αυτή ήταν η αφορμή για την ερώτησή μου. Ξέρετε, η κυβέρνηση αναγκάζεται υπό έκτακτες συνθήκες να αναλάβει μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια στιγμή και αστοχίες ή λάθη. Το ζητούμενο είναι κάθε φορά να τα βλέπουμε και να τα διορθώνουμε. Και νομίζω ότι η γενική εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση τα πάει άριστα. Ο πρωθυπουργός πραγματικά απέδειξε πόσο σημαντικό είναι σε κρίσιμες στιγμές η χώρα να διαθέτει ηγεσία. Δεν τολμώ, και εγώ και φαντάζομαι και πολλοί από τους ακροατές μας, να σκεφτώ τι θα γινόταν αν η πανδημία είχε έρθει ένα χρόνο πριν με την προηγούμενη κυβέρνηση και με το συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό που βρίσκονταν στην αρχή το προηγούμενο διάστημα. Κατά κοινή ομολογία η χώρα τα κατάφερε. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο που ήταν της Ευρώπης είναι παράδειγμα προς μίμηση, παράδειγμα που μνημονεύεται από τη διεθνή κοινότητα. Και αυτό νομίζω ότι είναι ένα θετικό γεγονός που ενισχύει και την εθνική μας αυτοπεποίθηση σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Περάσαμε 10 χρόνια με χλευασμούς, με λοιδορίες από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ήμασταν ένα αρνητικό παράδειγμα, ήμασταν δακτυλοδεικτούμενοι. Αυτό έπληξε το φιλότιμο του Έλληνα και εν πολλοίς ήταν άδικο. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση αποδεικνύει ότι έχει και το ανθρώπινο δυναμικό και το σθένος για να αντιμετωπίσει μια τέτοια πανδημία, η οποία ήρθε στην πιο δύσκολη συγκυρία, την ώρα που σηκώναμε κεφάλι, την ώρα που φάνηκε ότι τα μέτρα που λάμβανε η κυβέρνηση στην οικονομία απέδιδαν. Αλλά νομίζω είναι ευτύχημα ότι η κρίση μας βρήκε με αυτή την κυβέρνηση με αυτή την ηγεσία γιατί οι ηγεσίες σε τέτοιες κρίσεις παίζουν καταλυτικό ρόλο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα πάμε σιγά σιγά προς την επόμενη μέρα κ. Χαρακόπουλε. Εσείς πως κρίνετε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην όλη αυτή διαχείριση του αγώνα κατά του κορονοϊού; Θεωρείτε πως ήταν μια υπεύθυνη στάση ή τώρα που πηγαίνουμε προς το τέλος βλέπουμε ότι ανεβαίνουν σιγά σιγά οι αντιπολιτευτικοί τόνοι. Ο κ. Τσίπρας, αν θέλετε, θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, το συναινετικό;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω το περιγράψατε αυτό που ζούμε. Τον πρώτο καιρό, δεν ξέρω αν ήταν από αμηχανία ή από συναίσθηση ευθύνης, υπήρχε μια εικόνα συναίνεσης και συνεννόησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τεράστια ποσοστά αποδοχής προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όσο δείχνουν υπερβολικά ποσοστά στη ΝΔ, οι φοβίες νομίζω της αντιπολίτευσης σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που το διαβάζουμε στον τύπο όλες αυτές τις μέρες, οδηγούν σε σπασμωδικές κινήσεις, όπως αυτές που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες με επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Κοιτάξτε να δείτε, η κυβέρνηση με υπευθυνότητα διαχειρίστηκε το ζήτημα και θα συνεχίσει να το χειρίζεται με τη δέουσα υπευθυνότητα. Το στοίχημα όπως σας είπα της επόμενης μέρας είναι η ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έδειξε και ο πρωθυπουργός ότι ακούει τους καλύτερους και σε συνεργασία, σε συνεννόηση λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας και ‘κει θα πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για να το κερδίσουμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια επόμενη μέρα χωρίς εκλογές φαντάζομαι κ. Χαρακόπουλε.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω το ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξη που είχε την Κυριακή στην ‘‘Καθημερινή’’. Η κυβέρνηση έχει νωπή νομιμοποίηση, πριν από 8 μήνες έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό και μάλιστα με ποσοστά που στη δεκαετία της κρίσης δεν τα είχαμε ξαναδεί. Η ΝΔ ξαναβρήκε το εύρος παράταξης αγγίζοντας το 40%. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται εκλογές η χώρα. Νομίζω ότι και η αποδοχή, που φαίνεται να έχει σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και της τουρκικής προκλητικότητας στο μέτωπο του μεταναστευτικού-προσφυγικού, δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προσφυγής στις κάλπες.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Χαρακόπουλε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα στον flash. Να είστε καλά.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους ακροατές σας. Καλημέρα. Καλή συνέχεια.
 
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://youtu.be/nntjrgiNWPQ
back to top