Menu
A+ A A-

Μάξιμος Παρέμβαση

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο δελτίο ειδήσεων της TRT
με την Άρτεμις Καλαμογιώργου

Πάμε στην ζωντανή μας σύνδεση. Μαζί μας σήμερα είναι ο βουλευτής στην Λάρισα, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Καλησπέρα σας.

Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Στη δικιά μας τη γλώσσα αυτό που έγινε χθες το αποκαλούν κάποιοι viral, δηλαδή έχετε παίξει παντού με αυτό που συνέβη χθες, και θα εξηγήσω στους τηλεθεατές μας τι εννοώ για ένα επεισόδιο που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας -σωστά;- στο Μιλάνο. Πάμε να δούμε το βίντεο και να μας πείτε τι συνέβη μετά

«Αγαπητέ Σεργκέι, σε ευχαριστώ πολύ για την κατ’ αρχήν τοποθέτηση σου. Οφείλω όμως να πω ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται εμβλήματα, που χρησιμοποιήθηκαν για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία στην συνεδρίασή μας από συνάδελφο που φοράει το μπλουζάκι με το Ζ της εισβολής του ρωσικού στρατού. Θα παρακαλούσα είτε να αποχωρήσει ο συνάδελφος είτε να αλλάξει περιβολή. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

Είστε, λοιπόν, αυτός που μιλάει αυτή τη στιγμή εδώ. Ζητάτε, λοιπόν, από τον Ρώσο βουλευτή, είδαμε όλοι στο βίντεο ότι φοράει μία μπλούζα με το γράμμα Ζ επάνω, και να δούμε λίγο τι έγινε μετά και να εξηγήσουμε το περιστατικό. Όπως βλέπουμε εδώ αποχωρεί από την αίθουσα και σε λίγο θα τον δούμε να επιστρέφει και πλέον να μη φαίνεται στην μπλούζα του το γράμμα Ζ. Κύριε Χαρακόπουλε, ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν είδατε το Ρώσο βουλευτή με τη συγκεκριμένη ενδυμασία;

Όπως είπατε, ήταν η συνεδρίαση της Διεθνούς μας Γραμματείας, την οποία είχαμε συγκαλέσει στο Μιλάνο. Η ΔΣΟ είναι ένας διακοινοβουλευτικός θεσμός, στον οποίο συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από 25 κοινοβούλια. Στη συνεδρίαση αυτή η πλειοψηφία των παρισταμένων ήταν με φυσική παρουσία, αλλά είχαμε και συναδέλφους βουλευτές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία διαδικτυακά, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε αυτές τις χώρες που δεν μπορούν να ταξιδέψουν οι βουλευτές τους, αλλά και από τη Σερβία που είχε εκλογές και ήτανε διαδικτυακή, επίσης, η σύνδεση. Ομολογώ ότι δεν ήταν ευχάριστο το συναίσθημα. Ήταν, μάλιστα, κάποιο άγνωστο πρόσωπο προς εμένα. Δεν ήταν στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Ρωσίας που γνωρίζαμε. Μας παρουσιάστηκε ως νέα παρουσία και, μόλις έγινε αντιληπτό ότι φέρει αυτή την περιβολή με το Ζ, το γνωστό γράμμα που συμβολίζει την εισβολή στην Ουκρανία, του ζήτησα να αποχωρήσει ή να αλλάξει περιβολή. Δεν έγινε άμεσα. Αναγκάστηκα να επανέλθω καλώντας και τους συναδέλφους της ρωσικής αντιπροσωπείας να προστατέψουμε όλοι το κύρος του διεθνούς μας οργανισμού και στη συνέχεια ο συνάδελφος συμμορφώθηκε.
Οι εργασίες μας πραγματοποιήθηκαν στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Και η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό που ζούμε και αφήνει βαρύ αποτύπωμα και στη λειτουργία του δικού μας θεσμού. Ο πόλεμος αυτός δεν διχάζει απλά τον κόσμο όλο, τη Ρωσία με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, αλλά διχάζει και τον ορθόδοξο κόσμο. Εμείς δημιουργηθήκαμε ως ΔΣΟ μετά την λήξη του ψυχρού πολέμου και την πτώση του ανατολικού μπλοκ, που τότε δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε επικοινωνία με τους ορθόδοξους αδελφούς μας των σλαβικών χώρων και όχι μόνο. Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υψωθεί ένα νέο παραπέτασμα που θα δημιουργήσει εμπόδια στην επικοινωνία μας με τους Ρώσους ορθοδόξους. Θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια το επόμενο διάστημα. Σύντομα να καταλάβουν όλοι ότι ο πόλεμος δεν είναι λύση στα προβλήματα, αντιθέτως γεννά νέο μίσος, το οποίο διαιωνίζεται και κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη συμβίωση των λαών.

Πιστεύετε κ. Χαρακόπουλε ότι η συγκεκριμένη εμφάνιση του βουλευτή που είδαμε και στα πλάνα σχετίζεται με τη γενικότερη προκλητική στάση που έχει η ρωσική πλευρά στο θέμα της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο συγκεκριμένος βουλευτής απ’ ότι πληροφορήθηκα ανήκει σε ένα νέο κόμμα που εμφανίστηκε σε αυτές τις εκλογές, ένα κόμμα που λέγεται ‘‘Νέοι άνθρωποι’’. Μέχρι σήμερα η ρωσική αντιπροσωπεία οφείλω να πω ότι δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις. Είχαμε μία συνεργασία σε πνεύμα κατανόησης, αλληλοσεβασμού. Ο πόλεμος δημιουργεί νέα δεδομένα. Αναμφίβολα αφήνει, όπως σας είπα, αποτύπωμα και στην δική μας λειτουργία. Θέλω να πιστεύω, να τα βλέπω αισιόδοξα, ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες και η ρωσική αντιπροσωπεία να αντιληφθεί ότι δεν εξυπηρετούν τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού. Γύρισε μπούμερανγκ αυτή η απόπειρα να χρησιμοποιηθεί το διεθνές αυτό φόρουμ της ΔΣΟ ως ένα βήμα άσκησης προπαγάνδας από μέρους ενός συναδέλφου της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Θα ήθελα, όμως, να πω με την αφορμή της αποψινής μας επικοινωνίας ότι στην Ιταλία βρεθήκαμε για ένα, επίσης, ενδιαφέρον και σημαντικό γεγονός, την παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης του περικαλλούς Τόμου που έχουμε εκδώσει με την συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων. Αναφέρομαι στον Τόμο για την Αγία Σοφία και τους Ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Αγία Σοφία από την Σκωτία μέχρι και την Κίνα. Έξι από αυτούς τους εμβληματικούς Ναούς που εντοπίσαμε στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Ευρασίας είναι καθολικοί ναοί και βρίσκονται στην Ιταλία. Με αφορμή αυτό το γεγονός εκδόθηκε ο τόμος στην ιταλική γλώσσα και παρουσιάστηκε σε μία ιδιαίτερα λαμπρή εκδήλωση με παρουσία και εκπροσώπου της ιταλικής κυβέρνησης. Ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ένα σεβάσμιο πρόσωπο, ο κύριος Μπρούνο Ταμπάτσι, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου, διπλωματικών αρχών, εκκλησιαστικές αρχές, φιλίστορες και πάρα πολλοί ομογενείς. Επιδιώκουμε με αυτή την πρωτοβουλία, όπως ξέρετε, την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, δεν θέλουμε να λησμονηθεί αυτή η βεβήλωση που έγινε από την νυν τουρκική ηγεσία στο μνημείο αυτό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς πού είναι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Βεβαίως, είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνετε. Να εκμεταλλευθώ την παρουσία σας κ. Χαρακόπουλε και θέλω να σχολιάσουμε μαζί αυτό που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις δηλώσεις που έκανε χθες, στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Λοιπόν, χθες, τον ρώτησαν οι συνάδελφοι αν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Αυτός απάντησε ότι με ρωτάτε αν θα ξαναλλάξει, χαρακτηριστικά είπε, χαμογελώντας. Λοιπόν, είπε ότι δεν θα το κάνει. Κι έχω μία ερώτηση: Πριν από έξι μήνες περίπου στη ΔΕΘ έλεγε πως θα κάψει την απλή αναλογική και θα διεκδικήσει αυτοδυναμία για τις δεύτερες εκλογές και έρχεται με τη χθεσινή του δήλωση και αναφέρει πως στις επαναληπτικές εκλογές οι πολίτες θα κρίνουν αν θα κυβερνηθούν από ένα ή περισσότερα κόμματα και θέλω το σχόλιό σας.

Όπως γνωρίζουν οι τηλεθεατές μας η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει βάλει αυτή την νάρκη, την νάρκη της απλής αναλογικής στην πορεία της χώρας. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει τον σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων και η χώρα, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα η παγκόσμια κοινότητα, συνειδητοποιούμε όλοι πόσο χρήσιμη, πόσο αναγκαία είναι η πολιτική σταθερότητα. Η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία για να υπάρχουν γρήγορα αποφάσεις μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις που συνεχώς αντιμετωπίζουμε. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, αυτό που έκανε χθες ήταν για μία ακόμη φορά να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Πρώτον, έβαλε, θέλω να πιστεύω με μονοκονδυλιά, τέλος στα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι πολλοί προσφιλές στην Ελλάδα την επομένη των εκλογών, τον πρώτο χρόνο συζητούμε πότε θα έχουμε ανασχηματισμούς και πριν προλάβει να κλείσει χρόνο η κυβέρνηση ανοίγει συζήτηση περί πρόωρων εκλογών...

Αν μου επιτρέπετε είπε ότι θα γίνει στο τέλος της άνοιξης του 23. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνει έτσι. Απλά σαν πρωθυπουργός, τον ρωτούνε αυτό… Αν είχαμε μια απάντηση ότι θα γίνει το επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο σημαίνει ότι μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο, οπότε δεν μπορούσε να απαντήσει και κάτι διαφορετικά θεωρώ. Έτσι δεν είναι; Είναι μία ερώτηση που γίνεται έτσι κι αλλιώς.

Κοιτάξτε να δείτε. Ως ένα βαθμό εγώ κατανοώ τη δυσπιστία που υπάρχει από τον δημοσιογραφικό κόσμο και από μερίδα των πολιτών στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού εν προκειμένω, όχι ως πολιτικού προσώπου αυτού καθ’ αυτού, αλλά για το λόγο του θεσμού που υπηρετεί, γιατί στο παρελθόν έχουν ειπωθεί πράγματα από προκατόχους του πρωθυπουργού τα οποία δεν εφαρμόστηκαν, δεν ίσχυσαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νομίζω ότι δημιουργεί ένα νέο υπόδειγμα πρωθυπουργού, ένα νέο υπόδειγμα πολιτικού ανδρός. Αυτά που λέει τα τηρεί. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι, όπως είπε, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, μετά το τέλος της άνοιξης του ’23, σε 15 μήνες από σήμερα, και θα πραγματοποιηθούν με τον εκλογικό νόμο οι δεύτερες εκλογές που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, μετά την πρώτη εκλογή που θα είναι με το σύστημα της απλής αναλογικής που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα μεσολαβήσει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Εμείς, έχουμε θέσει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίσαμε, τις προϋποθέσεις εκείνες για το σχηματισμό ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στα χέρια του ελληνικού λαού είναι να αξιοποιήσει αυτή την δυνατότητα. Το δίλημμα που θα τεθεί στις εκλογές θα είναι αυτό καθαρά, πολιτική σταθερότητα ή πειραματισμοί; Νομίζω ότι θα το σταθμίσει ο ελληνικός λαός και θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίσει το έργο της. Θα μπορεί, άλλωστε, στο τέλος τετραετίας να κρίνει και να συγκρίνει. Έχουμε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα δείγματα γραφής που έδωσε, μία κυβέρνηση που μόνο φόρους έβαζε, και σήμερα έχουμε μία άλλη κυβέρνηση που εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, εισαγόμενων κρίσεων, παγκόσμιων κρίσεων, πανδημία, πολεμική σύρραξη στην ευρύτερη γειτονιά μας που δημιουργεί και ενεργειακή κρίση, επισιτιστική απειλή παγκόσμια επίσης, και εν μέσω όλων αυτών των δυσκολιών μειώνει φόρους. Δεν έχει επιβάλει κανέναν, αντιθέτως μειώνει φόρους, υλοποιεί στο μέγιστο το κυβερνητικό της πρόγραμμα παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν και τις ανατροπές που ενέσκηψαν εν μέσω αυτού του κυβερνητικού βίου. Θα έχουν τη δυνατότητα, λοιπόν, οι πολίτες να κρίνουν, να συγκρίνουν και θέλω να πιστεύω, ότι, σοφότεροι όλοι, γιατί επί χρόνια, επί δεκαετίες υπήρξε ο μύθος της αριστεράς, κυβέρνησε η αριστερά και απομυθοποιήθηκε στην Ελλάδα, να κάνουμε τις επιλογές μας όταν φτάσει εκείνη η ώρα. Ακόμη έχουμε μπροστά μας 15 μήνες που θα επιτελέσει έργο αυτή η κυβέρνηση, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε μία έκρηξη νομοθετικού έργου, είμαι αρκετά χρόνια βουλευτής, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο έντονο νομοθετικό έργο, τόσο έντονο κοινοβουλευτικό έργο όσο αυτό που λαμβάνει χώρα με αυτή την κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κύριε Χαρακόπουλε, με πήγατε εσείς τη συζήτηση όσον αφορά την ενέργεια, τους φόρους, τη μείωση όπως είπατε και τι θα δούμε από δω και πέρα. Θεωρείτε ότι έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν για να ελαφρυνθεί όσο γίνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις; Ακούσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει, θα έλεγα στο συρτάρι ακόμα δεν είναι στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν, θα γίνουν κι άλλα στο μέλλον, υπάρχει περιθώριο να γίνει κάτι ακόμα;

Όπως είπατε και εσείς μιλούμε για εισαγόμενη κρίση η οποία αφήνει βαρύ αποτύπωμα. Όλη η Ευρώπη που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας βιώνει σήμερα τις συνέπειες του πολέμου και νομίζω ότι γινόμαστε όλοι σοφότεροι όσον αφορά την ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης, της ενεργειακής απεξάρτησης, εννοώ, από την Ρωσία. Γίνονται μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι τότε, βεβαίως, θα πρέπει να δούμε συνολικότερα πώς θα αντιμετωπίσουμε την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που έχει γίνει βρόγχος για πολλά νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ελήφθησαν μέτρα από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο κομμάτι του ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν γενναία μέτρα που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την ρήτρα αναπροσαρμογής. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα καύσιμα, υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεις. Δεν διστάζω να πω ότι δεν είναι του μεγέθους του προβλήματος, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στο μέγεθός του. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει πει ότι εξετάζει, όσο εξελίσσεται το πρόβλημα, τι δυνατότητες άλλες υπάρχουν σε επίπεδο εθνικών παρεμβάσεων, κυρίως, όμως, θα πρέπει οι παρεμβάσεις να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί συνολικότερα μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό είναι που εκτινάσσει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και από κει και πέρα, βεβαίως, για τα υπόλοιπα ζητήματα, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο θέμα επισιτιστικής ασφάλειας -η Ουκρανία και η Ρωσία είναι από τις χώρες που παράγουν ένα μεγάλο ποσοστό, διεθνώς, δημητριακών, σιτηρών. Επίσης, η Ρωσία είναι χώρα που παράγει λιπάσματα, έχει εκτιναχθεί το κόστος των λιπασμάτων. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, χρειαζόμαστε και επισιτιστική αυτάρκεια και εκεί θα πρέπει, επίσης, να δούμε συνολικότερα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Γιατί δίναμε μεγάλη βαρύτητα στο λεγόμενο «πρασίνισμα», στην αγρανάπαυση ή ακόμη και γη υψηλής παραγωγικότητας τη δίναμε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Αυτά όλα θα πρέπει να τα αναθεωρήσουμε και πάλι, δεν πρέπει να μείνει σπιθαμή ευρωπαϊκής γης ακαλλιέργητη, παραγωγική γη που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που έχουμε σε τρόφιμα στην Γηραιά Ήπειρο. Από κει και πέρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάζουμε τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης. Είχα μία συζήτηση πρόσφατα και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών τον συμπατριώτη μου, τον Μιχάλη Μούσιο, για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί, από τον μειωμένο συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο στο 6%. Ομοίως, στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με την υπόθεση του γάλακτος, γιατί πολλοί λέγανε γιατί είναι πιο φθηνό το γάλα στο εξωτερικό. Αλλά εκεί είναι στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% και το γάλα. Αυτά όλα θα πρέπει να τα δούμε. Βεβαίως με προσεκτικά βήματα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, γιατί πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειώσουμε εμείς τον ΦΠΑ και τελικά να μην περάσει στον καταναλωτή αυτό, αλλά να πάει στις τσέπες των μεσαζόντων και όσων τα διαχειρίζονται. Άρα χρειάζεται να υπάρξει ο απαραίτητος ελεγκτικός μηχανισμός…

Βεβαίως. Πολύ μεγάλη κουβέντα ωστόσο έχει γίνει και για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και πως αυτός εάν μειωθεί, ή καταργηθεί για ένα χρονικό διάστημα, έστω για ένα μήνα ζητάνε κάποιοι κλάδοι για να πάρουν μία ανάσα, θα πέσουν και οι τιμές. Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάει η κυβέρνηση, ωστόσο, πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε αυτό το μέτρο. Είναι τόσο δύσκολο να γίνει κάτι για ένα ή δύο μήνες; Σχεδόν όλοι οι κλάδοι το ζητάνε και δεν θα συζητήσω για το τι ζητά η αντιπολίτευση, αλλά με κλάδους που συζητάμε εμείς εδώ στο δελτίο οι περισσότεροι θέτουν αυτό ως ζήτημα. Και οι αγρότες μας φυσικά.

Η οικονομία έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Ποιος δεν θέλει να μειώσει, να καταργήσει και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόρους...

Μήπως θα είναι αργά όταν θα γίνει όμως αυτό;

Μην έχουμε αυταπάτες. Εάν οι δυνατότητες της οικονομίας δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο το να καταργήσουμε έναν φόρο που θα είναι γενικευμένος, γιατί πετρέλαιο και βενζίνη καίει και αυτός που έχει μεγάλη οικονομική άνεση και ο φτωχός. Η κυβέρνηση επιλέγει αυτή την ώρα να στηρίξει με στοχευμένα μέτρα αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Διότι αν καταργήσεις ένα φόρο ο οποίος δίνει κάποια έσοδα στον κρατικό κορβανά θα αναγκαστείς μετά να βάλεις νέους φόρους που πάλι θα είναι άδικο όταν είναι γενικευμένοι. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να στηρίξεις στοχευμένα αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, χωρίς να θέλω να πω ότι δεν θα πρέπει να εξετάσουμε ακόμη και τη δυνατότητα αυτή, έστω για ένα διάστημα, όπως είπατε και εσείς. Εάν, όμως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρίνει ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι δεν είναι υπεύθυνο από αυτό το βήμα εγώ και εσείς να προτείνουμε και να υποδείξουμε στο οικονομικό επιτελείο αν θα κάνει κάτι τέτοιο.

Φυσικά.

Η χώρα μετά από πολλά χρόνια μετά από υπερδεκαετή προσπάθεια κατάφερε να βγει από τη μέγγενη των μνημονίων, κατάφερε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα, να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, να έχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας σε περίπτωση εκτίναξης των επιτοκίων λόγω της οικονομικής αναστάτωσης που επήλθε παγκοσμίως από τον πόλεμο στην γειτονιά μας. Δεν πρέπει όλα αυτά τα τινάξουμε στον αέρα, αντιθέτως, με σταθερά βήματα να διασφαλίσουμε την επόμενη μέρα και για τη χώρα.

Κύριε Χαρακόπουλε σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας.

Εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/DY26D46C9no

back to top