Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ 1

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2023

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκπομπή Πρωινή Επισκόπηση στο Κανάλι της Βουλής
και στους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου

-Καλή σας μέρα, καλώς ήρθατε.

-Καλημέρα, ευχαριστώ για την πρόσκληση.

-Εμείς ευχαριστούμε που ήρθατε. Την Παρασκευή θα έχουμε στη Λάρισα τον κύριο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό, οπότε τι να περιμένει ο Θεσσαλικός κάμπος και οι αγρότες από την έλευση του κυρίου Μητσοτάκη;

-Νομίζω ότι η έλευση του πρωθυπουργού στον κάμπο, με την κεντρική εκδήλωση που έχουμε στη Λάρισα, στο Κλειστό γήπεδο του Αλκαζάρ, το απόγευμα στις έξι και μισή, εγκαινιάζει ουσιαστικά, τον προεκλογικό αγώνα σε επίπεδο Θεσσαλίας. Θα έχουμε την ευκαιρία και νωρίτερα θα υπάρχει μια διευρυμένη σύσκεψη με φορείς, στο Διαχρονικό Μουσείο θα γίνει από ότι μου είπε ο Περιφερειάρχης μας, όπου θα έχει την ευκαιρία ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει το έργο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο Θεσσαλίας από την κυβέρνηση και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για τη νέα τετραετία. Νομίζω είναι μια ευκαιρία, να επικοινωνήσουμε το σημαντικό έργο που έγινε σε αυτή την τετραετία, ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο τετραετής κύκλος της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, με μια σειρά από παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, που ουσιαστικά έχουνε βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, εν μέσω μιας συγκυρίας ιδιαίτερα επιβαρυμένης, με αλλεπάλληλες κρίσεις…

-Τα τρακτέρ, έχουν να περιμένουν κάτι;

-Κοιτάξτε, στον αγροτικό τομέα, επίσης έχει δώσει εξετάσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί κύριε Πέγκο στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους αυτή την περίοδο διακυβέρνησης, δεν έχουν προηγούμενο. Θα μου πείτε ότι ήταν και οι ζημιές πρωτόγνωρες, αλλά αν αναλογιστείτε, ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ, του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, από τις εισφορές των αγροτών και κτηνοτρόφων, τα ασφάλιστρα, είναι της τάξεως των εκατό εξήντα εκατομμυρίων και πέρυσι δόθηκαν αποζημιώσεις που ξεπέρασαν τα τριακόσια σαράντα εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνετε, πόσο η πολιτεία, έμπρακτα στήριξε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, την ώρα της δοκιμασίας. Είχαμε τις αρρυθμίες στην αγορά, λόγω της πανδημίας αρχικά και εν συνεχεία, είχαμε την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, λόγω των συνεπειών της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση, με σχέδιο, με πρόγραμμα, με βάση πάντα βέβαια, τον δημοσιονομικό χώρο και τις δυνατότητες της οικονομίας -για να μην ξανακατρακυλήσει η χώρα στις περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα με τα μνημόνια- στηρίζει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο έμπρακτα. Και νομίζω ότι αυτό αναγνωρίζεται. Η πόρτα που Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή –είμαι συχνά με εκπροσώπους παραγωγών, εκπροσώπους αγροτών, κτηνοτρόφων, συνεταιρισμών, στο Υπουργείο, έχουμε ευήκοα ώτα και δρομολογούνται λύσεις στο μέτρο του δυνατού.

-Η έμπρακτη στήριξη των αγροτών, όπως λέτε, ενδέχεται να ολοκληρωθεί και με υποψηφιότητα του κυρίου Μητσοτάκη στη Λάρισα;

-Κυκλοφορεί, μακάρι να είναι έτσι. Θα είναι τιμή και θα καταδείξει και το ενδιαφέρον που σηματοδοτεί η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού στον κάμπο, στη μεγαλύτερη αγροτική περιφέρεια της χώρας. Και στο παρελθόν έχει ξαναγίνει, το 2009 ο Κώστας Καραμανλής είχε ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα. Για εμάς θα είναι αναμφίβολα, τιμή να είμαστε στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον πρωθυπουργό.

-Κύριε Χαρακόπουλε, πάμε τώρα και στο θέμα των πλειστηριασμών, ένα θέμα που καίει αυτή τη στιγμή τους πολίτες, μαζί με την ακρίβεια. Τα μέτρα που θα φέρετε, αρκούν; Επαρκούν; Θα λύσουν το θέμα;

-Κοιτάξτε κυρία Γκάτσιου, ό,τι υπάρχει ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα, δεν χωρεί αμφιβολία, αλλά θα πρέπει να το προσεγγίζουμε όλοι με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αποφεύγουμε λαϊκισμούς. Ακούω δηλαδή την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λέω: έλεος πια! Και ο τελευταίος πολίτης θυμάται ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πάνω από 30 χιλιάδες πλειστηριασμοί. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, καθιερώθηκε ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε η δυνατότητα μεταβίβασης των δανείων από τις τράπεζες σε funds χωρίς να ενημερώνεται καν ο πολίτης που έχει λάβει το δάνειο. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ιδιώνυμο η παρακώλυση πραγματοποίησης πλειστηριασμών. Θυμόσαστε τις αντιδράσεις που υπήρχαν και από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστατούσαν σε προσπάθειες να διακοπούνε εν εξελίξει πλειστηριασμοί, επίδοση από δικαστικούς κλητήρες κλπ. Αυτοί, λοιπόν, που επί των ημερών τους, τα κόκκινα δάνεια φτάσανε στο 45%, δεν μπορεί να είναι τιμητές σήμερα των πραγμάτων.

-Απλά, τον δανειολήπτη, δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα βγάλει το σπίτι του στο σφυρί, τον ενδιαφέρει να μην το χάσει αυτή τη στιγμή.

-Προφανώς. Το λέω, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Και βεβαίως, έχετε απόλυτο δίκαιο, αλλά να έχουμε όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. Τι έκανε, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση; Από την πρώτη στιγμή που πήρε αυτή την “καυτή πατάτα”, των κόκκινων δανείων, προσπάθησε να στηρίξει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους και όταν μιλούμε για πιο ευάλωτους, μιλούμε για την πρώτη κατοικία και αυτούς που δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γιατί άλλαξε άρδην το περιβάλλον. Εκεί που είχαν ένα συγκεκριμένο ύψος μισθολογικής αμοιβής ή συντάξεων, αυτά μειώθηκαν την περίοδο των μνημονίων, για αυτό και ανέλαβε δέσμευση έναντι των ευάλωτων συμπολιτών μας, με την κρατική αρωγή, την κρατική ουσιαστικά στήριξη για την αποπληρωμή των δανείων και σε ένα εύλογο διάστημα, δεκαετίας, ο πολίτης, ο ιδιοκτήτης που κατοικεί σε αυτό το σπίτι, στο οποίο αδυνατεί όμως να δώσει τη δόση του δανείου του, με ένα τίμημα εν είδει μισθώματος, μπορεί, μετά από την παρέλευση της δεκαετίας, να επανεξαγοράσει την κατοικία του. Και βεβαίως, προχωρήσαμε στον εξωδικαστκό συμβιβασμό, που είναι πάρα πολύ σημαντικό μέτρο. Πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες συμπολίτες μας κάνανε χρήση των ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων, ρυθμίστηκαν δάνεια περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και θα πρέπει να πούμε και ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με δανειολήπτες.

-Και περιμένουμε να γίνει και πιο ελαστικά τώρα.

-…που ξεπερνούν τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι δάνεια που έχουν ρυθμιστεί για 590 χιλιάδες δανειολήπτες. Σήμερα, θα κατατεθεί νέα ρύθμιση, τροπολογία που βελτιώνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται σε λίγη ώρα.

-Έχουμε παράλληλα και την αύξηση των επιτοκίων κύριε Χαρακόπουλε.

-Θα έχει και μείωση των επιτοκίων, αυτή η ρύθμιση όπως διαβάζουμε στα μέσα ενημέρωσης, που προδικάζουνε τη ρύθμιση που σε λίγη ώρα αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Έγνοια μας είναι αυτό, αλλά θα πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψη μας, ότι ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε αυτούς που είναι πραγματικά ευάλωτοι, αυτούς που αφορά κυρίως την πρώτη κατοικία, γιατί μπορεί να είναι και κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές -από τη μια να έχουνε βάλει την κατοικία ως εγγύηση για επιχειρηματικά δάνεια και από την άλλη να έχουνε καταθέσεις στις τράπεζες ή περιουσιακά στοιχεία άλλα, που δεν δικαιολογούν την ασυνέπειά τους στην καταβολή…

-…Και δεν μπορεί να γίνει αυτός ο διαχωρισμός;

-Να βρείτε έναν τρόπο;

-Ο στόχος θα πρέπει να είναι αυτός και προς τα εκεί θα πρέπει να κατατείνουμε το επόμενο διάστημα. Ας δούμε, λοιπόν, και την τροπολογία που έρχεται οσονούπω, που θα βελτιώσει έτι περαιτέρω, τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

-Έχετε όμως, την έξωθεν καλή μαρτυρία, για να τα κάνετε αυτά; Γιατί όπως ρώτησα και εχθές τον κύριο Νικήτα Κακλαμάνη που είχαμε εδώ, γιατί σας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι εσείς κάνετε παρέα με “κοράκια” και τα έχετε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

-Κοιτάξτε να δείτε, νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε ακαριαία, από τη στιγμή που έγιναν γνωστά αυτά τα φαινόμενα. Και επειδή είμαστε και σε περίοδο, ουσιαστικά, οιονεί εκλογική, εγώ σε ανύποπτο χρόνο έχω πει κύριε Πέγκο, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη καταρτισμού των συνδυασμών των κομμάτων –και όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, όλων των κομμάτων– θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, διότι θα πρέπει να υπάρχει η έξωθεν καλή μαρτυρία για όσους συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχει ένας αναβρασμός στην ελληνική κοινωνία, ακριβώς λόγω των περιπετειών που ζήσαμε τα δέκα χρόνια των μνημονίων, υπάρχει μια αντισυστημική διάσταση που είναι θελκτική για ένα μέρος των ακροατών, των τηλεθεατών, των πολιτών, οι οποίοι τα φέρνουν δύσκολα και όταν παρεισφρέουν πρόσωπα, τα οποία σκανδαλίζουν την κοινή γνώμη με τον βίο και την πολιτεία τους, τότε, αυτό λειτουργεί ως “βούτυρο στο ψωμί τους”. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί –τα κόμματα εννοώ– με τα πρόσωπα τα οποία εντάσσουνε στους συνδυασμούς τους και οι πολίτες να είναι επίσης καχύποπτοι -ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες γνωριζόμαστε όλοι– όταν βλέπουνε μια υπερπροβολή κάποιων προσώπων από τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ας αναρωτιούνται, που βρίσκεται αυτό το “πολιτικό χρήμα” που κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν και κάποιοι άλλοι δεν το έχουν.

-Επειδή μιλάτε τώρα για την έξωθεν καλή μαρτυρία και τα ψηφοδέλτια και όλα αυτά που λέγαμε, με την υποψηφιότητα της κυρίας Νικολάου τι θα γίνει, γιατί ο κύριος Οικονόμου, δεν το ξεκαθάρισε εχθές. Υπάρχει ένα πόρισμα του ΣΔΟΕ αυτή τη στιγμή…

-Κοιτάξτε, δεν θα κάνουμε “τηλεδίκη” εδώ, ούτε αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με λαϊκά δικαστήρια, τύπου Πολάκη. Προφανώς, από τη στιγμή που υπήρξε μια δημοσιότητα στο ζήτημα αυτό με μια διαρροή πορίσματος του ΣΔΟΕ, θα ληφθεί υπόψιν από το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας που καταρτίζει τα ψηφοδέλτια. Αφού έχουν όλα τα δεδομένα -ακούσατε και την απάντηση που έδωσε η κυρία Νικολάου- θα σταθμιστούν, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει πράγματι φωτιά πέραν του καπνού που είδαμε στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά, όμως, αν δοθούν οι εξηγήσεις και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, τότε δικαιούται να είναι υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα έχουμε πρεμιέρα και με το market pass.

Να τα λέμε κι αυτά…

Η αντιπολίτευση λέει ότι δεν είναι και τίποτα ουσιαστικό βοήθημα

Εντάξει. Η αντιπολίτευση αρέσκεται να τα ισοπεδώνει όλα. Παλαιότερα, που συμμετείχε στις ψηφοφορίες, δεν τα ψήφιζε και είναι εκτεθειμένη απέναντι στους πολίτες. Τώρα επέλεξε τη στρατηγική να μη συμμετέχει σε ψηφοφορίες. Άλλο και τούτο. Μήνες πριν τη λήξη της τετραετίας, του συνταγματικού βίου μιας κυβέρνησης, αποχωρεί…

Οι εκλογές;

Οι εκλογές “σιμά κοντά είναι τα Γιάννενα” θα πραγματοποιηθούν, αλλά δεν νομίζω ότι είναι θεσμικά υπεύθυνη στάση αυτή που ακολούθησε η αξιωματική αντιπολίτευση, αποχωρώντας από τις ψηφοφορίες. Η κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία κύριε Πέγκο, με μία σειρά μέτρων, έχει ανοίξει μία βεντάλια μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών. Μία από αυτές τις δράσεις είναι και το market pass, η κάρτα αγορών, που είναι η επιστροφή στην πραγματικότητα του 10% των αγορών που κάνουν οι πολίτες από το σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές. Γίνεται αυτό λόγω της ενεργειακής κρίσης, που είναι απόνερα του πολέμου. Μπορεί να μην πολεμούμε, αλλά ο πόλεμος αγγίζει όλους μας, αγγίζει όλο τον κόσμο, έχουμε πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός είναι κατώτερος του μέσου όρου, να το λέμε και αυτό. Δεν είναι διψήφιος, είναι 9 και κάτι. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ουσιαστικά επιστρέφει τον πληθωρισμό στα νοικοκυριά. Θα είναι μία επιστροφή σε βάθος εξαμήνου από 132 για μία μονογονεϊκή οικογένεια μέχρι 600 ευρώ για μία μεγαλύτερη οικογένεια. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το ‘‘καλάθι της νοικοκυράς’’, το οποίο επίσης λοιδορήθηκε και οσονούπω θα μπούμε στη Σαρακοστή, θα έχουμε και το ‘‘καλάθι της Σαρακοστής’’ και με νηστίσιμα προϊόντα. Όλ’ αυτά είναι δράσεις για να στηρίξουν αυτή τη στιγμή το νοικοκυριό που τα φέρνει δύσκολα.

Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα φτάνουν ακόμη και το 30% κύριε Χαρακόπουλε.

Όπου υπάρχουν τέτοιες ανατιμήσεις θα πρέπει να ελεγχθούν και να παταχθούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να εντείνουν ακόμα περισσότερο τη δράση τους. Κι εγώ διαβάζω ότι σε κάποια σούπερ μάρκετ το πρωί έχει άλλες τιμές, το μεσημέρι άλλες, το βράδυ άλλες…

Ή το Σαββατοκύριακο τις ανεβάζουν στα ύψη, ενώ τις καθημερινές είναι φθηνότερα. Το Σάββατο θα πάει ο κόσμος να ψωνίσει.

Αυτό λέω, λοιπόν, κι εγώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να εντείνει έτι περαιτέρω τους ελέγχους για να παταχθούν και να είναι παραδειγματική τιμωρία σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, αναπτύσσει μία υπερδραστηριότητα στον τομέα αυτό και νομίζω ότι έχουν συγκρατηθεί οι τιμές, τουλάχιστον, των προϊόντων που είναι στο καλάθι, έχουν συγκρατηθεί και έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τιμές αυτό το προϊόντων.

Όπως είπατε πριν, είναι κοντά σιμά τα Γιάννενα, για το θέμα των εκλογών. Και αυτές τις μέρες εσείς έχετε και στη Λάρισα τόσο τα μπουλούκια όσο και το μπουρανί το άλλο το έθιμο.

Στον Τύρναβο. Βεβαίως. Είστε όλοι καλεσμένοι.

Θα ευχηθείτε τις μέρες αυτές η γονιμότητα της κάλπης να είναι τέτοια προς τη Νέα Δημοκρατία, που θα της δώσει την αυτοδυναμία.

Νομίζω ότι όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κύριε Πρέγκο, όλο αυτό το διάστημα, το επιβεβαιώνουν. Καταρχάς, ζούμε ένα πρωτόγνωρο στα μεταπολιτευτικά χρόνια, μία κυβέρνηση που μάλιστα ολοκληρώνει το συνταγματικό της βίο της τετραετίας, κάτι που δεν είναι σύνηθες επίσης στα χρόνια της μεταπολίτευσης, αντί να φθείρεται αυτή, φθείρεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή, δεν έχω δει δημοσκόπηση που να δείχνει την αξιωματική αντιπολίτευση να προσεγγίζει το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2019. Μία κυβέρνηση φυσιολογικό είναι να έχει μία φθορά στην πορεία του χρόνου. Υπήρξαν και αστοχίες ενδεχομένως, αλλά αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι και το μεγάλο ατού της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη. Διότι οι πολίτες μέσα σε αυτή την ατυχία της χώρας εν μέσω πανδημιών, του πολέμου, των μεταναστευτικών κρίσεων, της κλιμάκωσης της προκλητικότητας της Τουρκίας είχανε μία σταθερή κυβέρνηση, ισχυρή κυβέρνηση, η οποία έχει σχέδιο, πρόγραμμα, κινείται μεθοδικά και αντιμετωπίζει κρίσεις και προβλήματα. Γι’ αυτό έχει ένα προβάδισμα, εχθές από την ALCO 7-8 μονάδες, που δείχνει επίσης ότι υπάρχει ο βατήρας για να πάει η Νέα Δημοκρατία σε αυτοδύναμη κυβέρνηση στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, γιατί ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ…

Άρα κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή δεν βλέπετε.

…την πρώτη Κυριακή μάς άφησε την νάρκη της απλής αναλογικής. Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει. Θα αναγκαστούμε να πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αλλά ας μην παρασυρθούν οι πολίτες. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Από την πρώτη εκλογή θα προδικασθεί, αν θέλετε, η δυνατότητα να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις με τις κρίσεις που έχουμε μπροστά μας. Καλή η συζήτηση περί συνεργασιών. Η εμπειρία που έχουμε στην Ελλάδα δεν μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους και τα προβλήματα, κρίσης που έχουμε, επίσης, επιβάλλουν ισχυρές κυβερνήσεις, γρήγορα αντανακλαστικά. Φανταστείτε να έχουμε την απόπειρα εισβολής στον Έβρο που ζήσαμε το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 20 και να έχουμε μία κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία ενδεχομένως να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις στο μεταναστευτικό. Ο καθένας να υπολογίζει σε κάθε περίπτωση το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ενώ, αν υπάρχει μία υπεύθυνη κυβέρνηση, μια σταθερή κυβέρνηση νομίζω ότι αντιμετωπίζει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τέτοιες κρίσεις. Και ζούμε σε μία περίοδο διαρκών κρίσεων.

Αυτό είναι μία πραγματικότητα και μιας και αναφερθήκατε στον Έβρο και είσαστε και πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας να μου πείτε πώς είδατε την στήριξη του ορθόδοξου κόσμου στο δοκιμαζόμενο λαό τώρα της Τουρκίας.

Νομίζω ότι επιβεβαιώνει αν θέλετε τα ανακλαστικά του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον τουρκικό λαό -εγώ Θεό και εσύ Αλλάχ αλλά και οι δυο μας αχ και βαχ- το έχουμε τραγουδήσει όλοι μας. Εκείνο που δείχνει, επίσης, είναι ότι η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία τείνει πάντοτε χείρα φιλίας. Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιβεβαιώνεται και από τα όσα είπε και χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποιος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που ονομάστηκε στο παρελθόν ‘‘διπλωματία των σεισμών’’ δεν θα είναι κάτι ευκαιριακό, αλλά η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει την ανάγκη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, να έχει καλές σχέσεις με όλο τον περίγυρό της και πρωτίστως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Να πάψει να έχει αυτή την αλαζονική συμπεριφορά της περιφερειακής δύναμης που θέλει να ορίζει όλα όσα γίνονται στην νοτιοανατολική Ευρώπη και ευρύτερα στη Μεσόγειο με την υπερφίαλη αυτή στάση, με τα μνημόνια με τη Λιβύη και ούτω καθεξής.

Επειδή είπατε το αχ και βαχ, να σας ρωτήσω αυτός που τραγουδάει το αχ και βαχ εχθές τραγουδούσε εναντίον σας, ο καλλιτεχνικός κόσμος.

Νομίζω ότι το μέτωπο δεν άνοιξε με επιλογή της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο και νομίζω ότι δόθηκαν και σαφέστατες απαντήσεις. Από κει πέρα, όσον αφορά στο ζήτημα της ανωτατοποίησης των καλλιτεχνικών σπουδών, οι οποίες είναι στον ιδιωτικό τομέα, είναι στην ιδιωτική εκπαίδευση, αυτό για να γίνει πρέπει θα έχουμε αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Εμείς είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης, την επιδιώξαμε πολλές φορές, αλλά χρειάζεται, όπως ξέρετε, αυξημένη πλειοψηφία για να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση και να δημιουργηθούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αυτό δεν συμπαρασύρει και άλλους κλάδους κ. Χαρακόπουλε; Αν γίνει για τους καλλιτέχνες;

Αν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, προφανώς θα έχει τη δυνατότητα να σπουδάζει ο καθείς και να αναγνωρίζεται αυτό. Σήμερα έχουμε μία πιστοποίηση με βάση ευρωπαϊκά standard. Λοιπόν, με βάση αυτά δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως πανεπιστημιακού επιπέδου, ως ανώτατη εκπαίδευση, η εκπαίδευση που παίρνουν οι καλλιτέχνες σε ιδιωτικού δικαίου σχολές.

Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την παρουσία σας.

Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

MAJIMOS 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/98eh0mVegbY

back to top