Menu
A+ A A-

ERT 4

Αθήνα, 8 Μαΐου 2023

Παρεμβάσεις Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ΕΡΤ
και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
με τους δημοσιογράφους κ. Κώστας Παπαχλιμίντζο και κα Χριστίνα Βίδου

Άκουσα την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα. Προσέρχεται σε αυτές τις εκλογές με την αξιοπιστία υλοποίησης των προηγούμενων προγραμματικών της δεσμεύσεων. Ό,τι υποσχεθήκαμε το 2019 το υλοποιήσαμε παρά το γεγονός ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από εξωγενείς κρίσεις. Αυτά που έγιναν αυτή την τετραετία δεν έχουν προηγούμενο σε κανονικούς ρυθμούς της μεταπολίτευσης. Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός και για το επιπλέον μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 10%, για όσους ασφαλίσουν την κατοικία τους για φυσικές καταστροφές, και το youth pass, τα 150 ευρώ για τα παιδιά που ενηλικιώνονται προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού για ταξίδια για πολιτιστικές εκδηλώσεις, και η επιπλέον αύξηση στο επίδομα τέκνων για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι πλήρως κοστολογημένα μέτρα και εντάσσονται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάθε φορά θα φωτίζουμε όψεις του προγράμματός μας που εμείς επιθυμούμε να θέσουμε στον δημόσιο διάλογο. Τα μέτρα αυτά έχουν κοινοποιηθεί μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Κομισιόν. Είναι ενήμερη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα αυτό και είναι κοστολογημένα. 40 εκατομμύρια στοιχίζει η έκπτωση, η περαιτέρω, στον ΕΝΦΙΑ, 30 εκατομμύρια στοιχίζει το youth pass και περί τα 500 εκατομμύρια η αύξηση στο επίδομα τέκνων.

Η Νέα Δημοκρατία έχει μία συνολική πρόταση και για τους νέους. Έχει μία σειρά μέτρων που εξήγγειλε από την πρώτη στιγμή που παρουσίασε το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Επειδή, ακριβώς, θίγετε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο το συνειδητοποιούμε ακόμα περισσότερο αυτές τις μέρες που περιδιαβαίνουμε τα χωριά μας στην ελληνική περιφέρεια όπου διαπιστώνουμε ότι μιλούμε πια για χωριά-ΚΑΠΗ, για χωριά που είναι μόνο ηλικιωμένοι -το δημογραφικό πρόβλημα είναι πολύ έντονο- η κυβέρνηση αυτή συνειδητοποιώντας το μέγεθος του προβλήματος και από την προηγούμενη τετραετία ανέλαβε μία σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις. Με τις 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί, τη μείωση της φορολογίας, την αύξηση του αφορολογήτου για τις οικογένειες. Και τώρα επενδύει σε δύο κεντρικές κατευθύνσεις. Η μία είναι περισσότερες και καλύτερες δουλειές για όλους. Τα χρόνια αυτά που κυβέρνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είδαμε επενδυτικούς κολοσσούς να επενδύουν στη χώρα, να έρχονται η Pfizer, η Amazon, η Microsoft, είχαμε αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση της ανεργίας από το 17 στο 11%. Και το δεύτερο, γιατί για να κάνει κάνεις οικογένεια, για να κάνει το πρώτο βήμα και να κάνει παιδιά, είναι να νιώθει ασφαλής ότι θα έχει μία δουλειά και ότι θα έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Το δεύτερο είναι το πρόγραμμα ‘‘Σπίτι μου’’, το οποίο απευθύνεται σε δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια δίνοντάς τους τη δυνατότητα με το ένα τέταρτο του στεγαστικού επιτοκίου από τις εμπορικές τράπεζες να πάρουν δάνειο, να έχουνε δικό τους σπίτι, που ως δόση είναι λιγότερη από το ενοίκιο που δίνουν σήμερα ενοικιάζοντας ένα σπίτι.

Νομίζω ότι η κορωνίδα του λαϊκισμού είναι η πρόταση της αριστεράς να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Τι λένε; Χαϊδεύουν τα αυτιά του κόσμου, των γονέων. Όνειρο κάθε οικογένειας είναι να σπουδάσει το παιδί, ασχέτως “αν παίρνει τα γράμματα” που λένε στο χωριό μου. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να γράφονται τα παιδιά στις Πανεπιστημιακές σχολές, αναβαθμίσαμε και τα ΤΕΙ και έγιναν Πανεπιστήμια, και ένα εγκλωβίζονται για χρόνια πολλά. Οι οικογένειες να αιμορραγούν οικονομικά, να πληρώνουν ενοίκια για να σπουδάσουν τα παιδιά, να έχουν μία οικονομική αιμορραγία τεράστια, και δεκάδες χιλιάδες παιδιά μετά να “λιμνάζουν” και να μην μπορούν να πάρουν έναν πανεπιστημιακό τίτλο, γιατί ακριβώς δεν είχαν τα εφόδια εκείνα, την υποδομή εκείνη, για να μπουν στο πανεπιστήμιο. Σε όλο τον κόσμο η αναλογία Γενικής Παιδείας και Επαγγελματικής Παιδείας είναι 30-35% με 65-70%. Στην Ελλάδα είναι ακριβώς το αντίθετο. Αντί να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην επαγγελματική εκπαίδευση, να δώσουμε περισσότερα κίνητρα, συζητούμε στην Ελλάδα για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Θα μου πείτε ότι είναι ένα βήμα για την αριστερά... Παλαιότερα εισηγούνταν και την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τέσσερα χρόνια, επειδή ήμουν τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, θυμάμαι ατέρμονες συζητήσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τον πρώην Υπουργό τον κ. Γαβρόγλου, τον Υπουργό κ. Φίλη. Και βεβαίως δεν καταργήθηκαν ποτέ οι πανελλήνιες εξετάσεις! Και ορθώς δεν καταργήθηκαν γιατί θα είχαμε άλλο φαινόμενο. Να μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια και τα πανεπιστήμια να αδυνατούν να τους παρέχουν μόρφωση ουσιαστικά. Σε ποιο αμφιθέατρο θα τους έβαζαν όλους αυτούς που θα ήθελαν να εγγραφούν; Λοιπόν να είμαστε πιο σοβαροί. Νομίζω ότι όσο πάμε προς τις εκλογές οι πολίτες ας αξιολογήσουν όλα αυτά.

Ότι υπάρχει ένα ζήτημα με το κόστος παραγωγής είναι αλήθεια. Αλλά αυτό έχει εκτιναχθεί λόγω κρίσεων και πρωτίστως της ρωσο-ουκρανικής έντασης, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και των εφοδίων, οι πρώτες ύλες των οποίων έρχονται από εκείνες τις περιοχές. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αναγνωρίζουν τα πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αν αθροίσετε συνολικά τα χρήματα που έχουν δοθεί με κάθε μορφής αποζημίωση και ενισχύσεις προς αγρότες από τον ΕΛΓΑ που πέρσι μόνον έδωσε 340 εκατομμύρια αποζημιώσεις, όταν τα έσοδα του οργανισμού από τις εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων ήταν 160 εκατομμύρια, διπλάσιες δηλαδή αποζημιώσεις, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να βρεθούν αν δεν ήταν εκεί το κράτος να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ με οφειλόμενα από την προηγούμενη τετραετία της κρίσης. Δώσαμε de minimis σε μία σειρά από καλλιέργειες που είχαν προβλήματα, δώσαμε κρατικές οικονομικές ενισχύσεις στηρίζοντας τους παραγωγούς, δώσαμε κορωνοενισχύσεις, επιστρεπτέες προκαταβολές σε αγρότες και κτηνοτρόφους την περίοδο αυτή. Θα δείτε και την ψήφο των αγροτών στην κάλπη. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι αχάριστοι, αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει και ξέρουν ότι και για τις ζωοτροφές δώσαμε 98 εκατομμύρια για την στήριξη των ζωοτροφών, ποτέ ξαναέγινε; Δώσαμε ενισχύσεις για τα εφόδια και τα λιπάσματα. Επιστρέψαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τώρα κόπτεται και ενδιαφέρεται για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Στη δύσκολη αυτή συγκυρία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ήταν δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ήμουν προχθές επάνω στα Καλύβια Ελασσόνος πού είναι κτηνοτρόφοι. Με το νόμο Κατρούγκαλου αναγκάζονταν οι άνθρωποι αυτοί να πληρώνουν ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ που έφτανε τα 1.200 ευρώ το μήνα. Αδυνατούσαν να πληρώσουν, είχε γίνει θηλειά, βρόχος σε αυτούς τους ανθρώπους. Μειώσαμε δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων. Την νέα τετραετία επενδύουμε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αρδευτικών έργων. Στην επαρχία των Φαρσάλων, στην εκλογική μου περιφέρεια, μετά από τη συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό την 1η Φεβρουαρίου του 2021, ανακοινώσαμε ένα μεγάλο έργο πνοής που δεκαετίες το μελετούσαμε, το φράγμα στον Ενιπέα, το φράγμα στη Σκόπια ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ. Δημοπρατείται αυτές τις μέρες, θα υλοποιηθεί μέσα στην τετραετία με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα δώσει λύση, γιατί το μεγάλο κόστος στους αγρότες είναι το ενεργειακό, η άρδευση.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και γι’ αυτό ψηφίζουμε την καθαρή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι τη νεφελώδη αντιπρόταση κυβέρνησης ηττημένων που δεν συμφωνούν ούτε καν σε αρχηγό ούτε καν σε πρόγραμμα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/UtEpOs0IFGw

back to top