Menu
A+ A A-

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Λάρισα, 25 Αυγούστου 2019

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:

Έγκριση επιπλέον πιστώσεων για καυσόξυλα σε ορεινά χωριά της Λάρισας

«Να εγκριθούν επιπλέον πιστώσεις για καυσόξυλα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι εργασίες που απαιτούνται ώστε να λάβουν οι κάτοικοι της Ραψάνης, άλλα και όλων των ορεινών χωριών, περισσότερα καυσόξυλα για τον χειμώνα». Τα παραπάνω ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «η διανομή καυσόξυλων -γνωστών ως χωρικών κυβικών μέτρων (Χ.Κ.Μ) ξύλων-στους κατοίκους των ορεινών περιοχών με χαμηλότερο τίμημα για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες, συνιστά ένα κοινωνικό μέτρο που έχει ιδιαίτερα θετική απήχηση. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, έχει αυξήσει τις ανάγκες σε καυσόξυλα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που διαμένουν σε ορεινά χωριά, όπως τους ηλικιωμένους, τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ, τους μακροχρόνια ανέργους και όσους έχουν περιορισμένο εισόδημα. Παράλληλα, όμως, έχουν γίνει περικοπές στα κονδύλια που μπορεί να διαθέσει το κράτος ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σε ξυλεία, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να υπάρχουν διαμαρτυρίες για τις συνεχώς μειούμενες ποσότητες χωρικών καυσόξυλων που μοιράζονται ανά δικαιούχο. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, αναγκασμένοι να προσαρμοστούν στους δριμείς χειμώνες, έχουν μάθει να προγραμματίζουν εγκαίρως τις ενέργειές τους για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων».
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει την ερώτησή του αναφέροντας ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν κάτοικοι της Ραψάνης του νομού Λάρισας, η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας έχει ζητήσει προ τριμήνου από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου την κατανομή επιπλέον πιστώσεων για να τις διαθέσει στα δασαρχεία προς διεκπεραίωση των υλοτομικών εργασιών που απαιτούνται, ώστε να αυξηθεί ο όγκος των χωρικών καυσόξυλων που θα διανεμηθούν στους δικαιούχους. Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερα ξύλα με χαμηλότερο τίμημα για τους κατοίκους της Ραψάνης και κατ’ αναλογία για τους δικαιούχους κατοίκους και των υπόλοιπων ορεινών χωριών».

back to top