Menu
A+ A A-

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη “Βραδυνή” της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

kvradini

VRADYNI

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη “Βραδυνή” της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

«Τα Σκόπια κερδίζουν την ονομασία, ως erga omnes στα αγγλικά,
την εθνικότητα και τη γλώσσα»

«οι Έλληνες δεν μπορούν να λέγονται πια Μακεδόνες»!

«Με την επιβλαβή συμφωνία Τσίπρα το όνομα “Μακεδονία” θα παραπέμπει στα Σκόπια»

«Η συμφωνία είναι εθνικά επιβλαβής και κανείς δεν έχει δικαίωμα να την επιβάλει δια της πλαγίας οδού» αναφέρει σε συνέντευξή του στη ‘’ΒτΚ’’ ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ και αν. τομεάρχης εσωτερικών Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ρίχνοντας τα ‘’βέλη’’ του και προς τους ΑΝΕΛ και τον κ. Πάνο Καμμένο υποστήριξε ότι με ψευδολογίες και κουτοπονηριές βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω ποιώντας τους πληγωμένους πατριώτες αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.
Επισήμανε ακόμη ότι «οι υποσημειώσεις για την αρχαία Μακεδονία ή το North ως γεωγραφικός προσδιορισμός είναι ο φερετζές μιας κάκιστης συμφωνίας, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις της παράδοσης όχι μόνο του ονόματος της Μακεδονίας, αλλά και της εθνικότητας και της γλώσσας λόγω εξωγενών πιέσεων».
Θεωρεί πιθανό να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις γιατί όπως εξηγεί, «τα εθνικά ζητήματα πάντοτε έχουν παρενέργειες και στο πολιτικό σκηνικό. Προσωπικά πιστεύω ότι για τη χώρα το πιο ωφέλιμο αυτή τη στιγμή θα ήταν να διενεργηθούν εκλογές που θα έχουν και τη σαφή εντολή του τι μέλλει γενέσθαι και στην υπόθεση του Σκοπιανού».
Εκτιμά ότι εκτός του ότι «η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και ταυτοχρόνως να απαλλάξει τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ από το βάρος να ψηφίσουν μέσα στη Βουλή για το ζήτημα», παράλληλα επιθυμεί το ζήτημα «αν είναι δυνατόν, να το φορτωθεί ο επόμενος».

Κύριε Χαρακόπουλε, ας ξεκινήσουμε με τη συμφωνία που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν «εθνική μειοδοσία». Είναι βαρύς ένας τέτοιος χαρακτηρισμός;

Τους χαρακτηρισμούς αφήνω να τους αποδώσουν στο τέλος οι αναγνώστες σας. Εγώ θα σας μιλήσω για τα γεγονότα. Εδώ έχουμε μια εσκεμμένη εν κρυπτώ διαδικασία, η οποία επιδιώκει να επιβάλει καταστάσεις. Κι αυτό είναι εντελώς αντιδημοκρατικό και αγνοεί τη θέληση του ελληνικού λαού. Ειλικρινά δεν βλέπω ποια είναι τα οφέλη της Ελλάδας από αυτή τη συμφωνία. Τα Σκόπια κερδίζουν την ονομασία βόρεια Μακεδονία, που δεν θα είναι στα σλαβικά ως erga omnes αλλά στα αγγλικά. Κερδίζουν την εθνικότητα, μακεδονική νέτα σκέτα. Κερδίζουν τη γλώσσα, μακεδονική κι αυτή. Με μικρές υποσημειώσεις ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Και λοιπόν; Ποιος τα κοιτά αυτά; Το ζήτημα είναι ότι οι Έλληνες Μακεδόνες δεν θα μπορούν να λένε ότι είναι Μακεδόνες, γιατί θα θεωρούνται Σκοπιανοί. Και βεβαίως αφήνει ανοιχτές τις αλυτρωτικές κινήσεις της «Βορείου Μακεδονίας» έναντι της «Νοτίου», της Ελλάδας δηλαδή, στο μέλλον. Εν τω μεταξύ εμείς θα τους έχουμε ανοίξει τις πύλες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία έκανε πρόταση μομφής και που αποσκοπεί;

Η ΝΔ θεωρεί ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιβλαβής και κανείς δεν έχει δικαίωμα να την επιβάλει δια της πλαγίας οδού. Ούτε με ψευτοδικαιολογίες και κουτοπονηριές, όπως ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω, παίζοντας τους πληγωμένους πατριώτες, αλλά να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Όλοι να κληθούν να απαντήσουν τι στηρίζουν, μέσα στη Βουλή, και ενώπιον του ελληνικού λαού. Κι ο καθείς να αναλάβει τις ευθύνες του.

Μπορούμε να βρούμε κάποια θετικά σημεία στη συμφωνία;

Οι υποσημειώσεις για την αρχαία Μακεδονία ή το North ως γεωγραφικός προσδιορισμός είναι ο φερετζές μιας κάκιστης συμφωνίας, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις της παράδοσης όχι μόνο του ονόματος της Μακεδονίας, αλλά και της εθνικότητας και της γλώσσας, λόγω εξωγενών πιέσεων.

Κατηγορεί η ΝΔ τον κ. Τσίπρα ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για την υπογραφή, αλλά ο κ. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι τον στηρίζει για να υπογράψει αυτή την κατ’ αρχήν συμφωνία;

Αυτό δεν συνάδει με τη λογική. Διαφωνούν με τη συμφωνία που κάνει ο Τσίπρας αλλά τον στηρίζουν να κάνει τη συμφωνία; Αυτά είναι πρωτάκουστα. Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα υπάρχει κάθετη διαφωνία και ωστόσο δεν παραιτείται κανείς; Είναι προφανές ότι εδώ μιλά η δίψα της εξουσίας. Οι πολίτες ας κρίνουν μόνοι τους την αξιοπιστία των πολιτικών που τους εκπροσωπούν.

Θεωρείτε ότι το Σκοπιανό μπορεί να φέρει πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα;

Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Θα έλεγα ότι είναι το πιο πιθανό. Τα εθνικά ζητήματα πάντοτε έχουν παρενέργειες και στο πολιτικό σκηνικό. Προσωπικά πιστεύω ότι για τη χώρα το πιο ωφέλιμο αυτή τη στιγμή θα ήταν να διενεργηθούν εκλογές, που θα έχουν και τη σαφή εντολή του τι μέλλει γενέσθαι και στην υπόθεση του σκοπιανού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται, εφόσον στα Σκόπια το δημοψήφισμα είναι υπέρ της συμφωνίας και γίνει και η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, στην ελληνική Βουλή θα έρθει για επικύρωση τέλη του χρόνου, με αρχές του νέου. Αν στο μεταξύ έχουν γίνει εκλογές και κυβέρνηση είναι η ΝΔ, τι θα κάνετε; Θα την ακυρώσετε;

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, και ταυτοχρόνως να απαλλάξει τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ από το βάρος να ψηφίσουν μέσα στη βουλή για το ζήτημα. Αν είναι δυνατόν και να το φορτωθεί ο επόμενος. Αυτός είναι ο τρόπος που πολιτεύονται. Το απέδειξαν και στην οικονομία, που αφήνουν πίσω τους ερείπια. Το ζήτημα είναι να μη δεσμευτεί η χώρα, γιατί η υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών ή του πρωθυπουργού δεν δεσμεύει απλά τους ιδίους αλλά τη χώρα!

Κύριε Χαρακόπουλε, η ΝΔ διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της τα θέματα νόμου και τάξης. Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη απόπειρα εισβολής του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Ήταν το κερασάκι στην τούρτα, έπειτα από ένα κρεσέντο επιθετικών ενεργειών, που περιλάμβαναν πρεσβείες, προξενεία, πρεσβευτικές κατοικίες, δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια, ιδιωτικές εταιρείες, πολιτικά πρόσωπα, συμβολαιογραφία ακόμη και νοσοκομεία. Τα μέλη της οργάνωσης δεν περιορίζονται σε τρικάκια, όπως μας λέει ο κ. Τόσκας τόσο χαριτωμένα, αλλά εξοπλισμένα με βαριοπούλες σπάνε, απειλούν, τρομοκρατούν και αμαυρώνουν την εικόνα της ασφάλειας της χώρας. Πρόκειται για μια οργάνωση που απολαμβάνει της «στοργής» της κυβέρνησης, και η οποία γι’ αυτό το λόγο θεωρεί ότι όλα της επιτρέπονται. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αναγάγει τον εαυτόν τους σε υπέρτατο δικαστή και πιστεύουν ότι με την απειλή της βίας θα επιβάλουν τα δικά τους.

Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε λόγια του αέρα τα περί ατιμωρησίας του Ρουβίκωνα. Εσείς γιατί επιμένετε ότι ο Ρουβίκωνας ενεργεί υπό την ανοχή της κυβέρνησης;

Αν είναι λόγια του αέρα, ας μας απαντήσει τότε, ποιος έδωσε εντολή να αφήσουν ελεύθερους τους Ρουβίκωνες τα περιπολικά που τους μετέφεραν, μετά το ντου που έκαναν στη Βουλή, δεν ήταν ο κ. Βούτσης; Ποιος ήταν αυτός που τους αποκάλεσε «δικά μας» παιδιά, δεν ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο κ. Δραγασάκης; Ποιος ήταν αυτός που μίλησε για ‘‘συλλογικότητες’’ και ότι ούτε έξω από τον Λευκό Οίκο δεν συλλαμβάνουν τους διαμαρτυρόμενους, δεν ήταν ο ίδιος ο κ. Τόσκας; Ακόμη και οι ίδιοι μετά την επιδρομή τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χάριν του δολοφόνου Κουφοντίνα, στην ανάρτησή τους αναγνωρίζουν ότι κινούνται πιο ελεύθερα σήμερα απ’ ότι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Θεωρείτε ότι πρέπει οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς γιατί η αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της;

Οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας υπερβάλλουν εαυτόν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που προέρχονται από την αύξηση της εγκληματικότητας. Ενίοτε αντιμετωπίζουν με αυτοθυσία τους κινδύνους. Τις ικανότητες και τον επαγγελματισμό τους τον αποδεικνύουν καθημερινά με τις συνεχείς επιτυχίες που έχουν στις καταστολή του εγκλήματος. Το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αυτοί είναι που δένουν τα χέρια των αστυνομικών να μην κάνουν τη δουλειά τους.

Τι προτίθεται να κάνει η ΝΔ σε θέματα τάξης; Για παράδειγμα θα επιτρέπατε να δίνεται άδεια στον Κουφοντίνα;

Για την ΝΔ και τον αρχηγό της τον Κυριάκο Μητσοτάκη το δόγμα νόμος και τάξη είναι πολύ ψηλά στην κυβερνητική μας ατζέντα. Θα καταργήσουμε άμεσα τον νόμο Παρασκευόπουλου, τον νόμο Γαβρόγλου, θα συγκροτήσουμε και πάλι την ομάδα ΔΕΛΤΑ, θα στοχεύσουμε στην επιβολή του νόμου σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Επιπλέον θα επανασυστήσουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου πρέπει να εγκλειστούν οι επικίνδυνοι κακοποιοί και οι τρομοκράτες, τύπου Κουφοντίνα. Προκαλεί πράγματι αγανάκτηση ένας κατά συρροή δολοφόνος, που στέρησε τη ζωή από τους συνανθρώπους του, που δεν έχει μετανιώσει ούτε στο ελάχιστο για τις πράξεις του, που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το δίκαιο και τους νόμους, σήμερα να τους επικαλείται για να παίρνει άδεια. Και να υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Φίλης που να αγωνιούν κιόλας μήπως ο Κουφοντίνας δεν απολαμβάνει των δικαιωμάτων του. Η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά και δεν παραδίδεται στους εχθρούς της.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως. Αν γίνει η ΝΔ κυβέρνηση θα φροντίσετε ώστε να υπάρχει αστυνόμευση στο Πεδίον του Άρεως;

Αυτό που συμβαίνει στο κέντρο ουσιαστικά της Αθήνας είναι εξωφρενικό. Μια όαση πρασίνου, ένας τόπος χαράς για τα παιδιά, για τους ηλικιωμένους, να είναι παραδομένος σε παράνομες δραστηριότητες, σε διακίνηση ναρκωτικών και τόσα άλλα. Να βασιλεύει παντού η βρωμιά και η δυσωδία, και να ανεχόμαστε αυτήν την κατάσταση. Και όταν οι κάτοικοι εξεγείρονται προσπαθώντας να αναμορφώσουν το χώρο που ζουν, να κυκλοφορούν αφίσες από τις «συλλογικότητες» του κ. Τόσκα, με τις οποίες κατηγορούνται οι κάτοικοι και μάλιστα επικηρύσσεται η κ. Ντενίση, δίκην εγκληματία. Και κανείς από την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτε. Με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, πολιτεία, δήμος, φορείς και κάτοικοι, όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη μιζέρια και την εγκατάλειψη. Και το Πεδίο του Άρεως και τα Εξάρχεια και άλλες γειτονιές της Αθήνας μπορούν και πάλι να ζήσουν φυσιολογικά.

Ας περάσουμε στα οικονομικά. Γιατί είναι 4ο Μνημόνιο, η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 (ΜΠΔΣ);

Γιατί παρά τα παραμύθια για μικρά παιδιά της κυβέρνησης, για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, το πολυνομοσχέδιο βρίθει τόσων επώδυνων μέτρων που θα είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα για πολλά χρόνια ακόμη. Γιατί τι άλλο είναι οι περικοπές στις συντάξεις από το ‘19, η μείωση του αφορολογήτου από το ‘20, δηλαδή δύο και τρεις μισθοί μείον, τι είναι τα φουσκωμένα πλεονάσματα για πολλά χρόνια, η υποθήκευση της ελληνικής περιουσίας που θα πωληθεί στην περίπτωση της αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων κλπ.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για την περικοπή των συντάξεων. Αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση δεν θα ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει στην μείωση των συντάξεων;

Όσα υπάρχουν στα δύο προηγούμενα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο τωρινό πολυνομοσχέδιο, είναι αποκλειστικά δικά της δημιουργήματα. Είναι οι συνέπιες της άφρονος πολιτικής της το πρώτο εξάμηνο του 2015, είναι το κόστος της ανατροπής της προηγούμενης κυβέρνησης, λίγο πριν φθάσουμε στο τέρμα –ένα δις ήταν το μαίηλ Χαρδούβελη– 200 δις το κόστος της πρώτης φοράς αριστερά. Τη δίψα τους για εξουσία πληρώνει η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες.

ΕΙΠΕ ΓΙΑ …

ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Μαέστρος της πολιτικής παραπλάνησης, ασύγκριτος καιροσκόπος, δεινός λαϊκιστής, η επιτομή των χειρότερων πλευρών της μεταπολίτευσης και γι' αυτό επικίνδυνος.

ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΟΣΚΑ
Δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση που κατέχει, οι μέρες του στο υπουργείο αυτό θα μείνουν ως μελανές σελίδες

ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ
Δεν υπάρχουν λόγια για έναν άνθρωπο που επιμένει ακόμη ανερυθρίαστα πως ο νόμος του δεν πετσοκόβει τις συντάξεις από την 1.1.19.

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος στην ΕΡΤ: "Σήμερα οι βουλευτές τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΕΡΤ 1

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2018

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ:

Οι βουλευτές τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους

• Καμία κυβέρνηση ως σήμερα δεν έδωσε μακεδονική εθνότητα & γλώσσα

«Η ΝΔ είχε καθήκον να θέσει στο ύψιστο βαθμό πριν την υπογραφή της συνθήκης, αύριο από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, την εθνική αντιπροσωπεία προ των ευθυνών της. Διότι δημιουργούνται τετελεσμένα, παράγονται έννομες συνέπειες που είναι αμφίβολο αν μπορούν στην πορεία να ανατραπούν ακόμη κι αν υπάρξει μια άλλη πλειοψηφία στη Βουλή ή αν έχει άλλη άποψη η επόμενη βουλή, ή όποτε έλθει η συμφωνία αυτή. Γι’ αυτό, λοιπόν, θέτουμε τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην τηλεόραση της ΕΡΤ, στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» καλεσμένος του δημοσιογράφου κ. Τάκη Σαράντη.
Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι ως ΝΔ «θα θέλαμε να υπάρξει μια βιώσιμη, ρεαλιστική και εθνικά επωφελής λύση. Και γι’ αυτήν εργασθήκαμε και βάλαμε και την βάση με το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, με το βέτο που έθεσε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με την Ντόρα Μπακογιάννη υπουργό Εξωτερικών τότε και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη υπουργό Εθνικής Άμυνας. Τι έλεγε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου; Erga Omnes, μια ονομασία, μια χρήση παντού, και “πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης” στο ΝΑΤΟ και στους διεθνείς οργανισμούς. Καμία κυβέρνηση ως σήμερα δεν έδωσε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αυτά τα δύο είναι που τροφοδοτούν το όχημα του αλυτρωτισμού και δυστυχώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις αντί να λυθεί το πρόβλημα αυτό, να είναι μια μόνιμη απειλή στα βόρεια σύνορα της χώρας. Έχουμε για πρώτη φορά την υπογραφή μιας συνθήκης η οποία δεν παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία δεν τυγχάνει της έγκρισης ούτε καν των κοινοβουλευτικών εταίρων».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καυτηρίασε τη στάση του κ. Καμμένου που «βγαίνει στα κάγκελα, βουλευτές του διαφωνούν, λένε ότι δεν συμφωνούν με αυτήν τη συνθήκη. Όμως, ο κ. Καμμένος είναι ο εταίρος, ο υπουργός άμυνας που θα πάει να υποστηρίξει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εκτός αν γι’ αυτό μπήκε αναπληρωτής του ο κ. Κουβέλης, ως πρόθυμος να πάει να την υποστηρίξει αυτός την πρόταση. Στο κυβερνητικό επίπεδο δεν υπάρχει συμφωνία ως προς τη συνθήκη, το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει. Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του εξαπατά τον ελληνικό λαό, μιλά για “σεβέρνα μακεντόνια”, και δεν υπάρχει πουθενά αυτό στη συμφωνία, δεν έχουμε ουσιαστικά erga onmnes, δίνουμε για πρώτη φορά ταυτότητα εθνοτική μακεδονική και μακεδονική γλώσσα».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «πριν καν υπογραφεί η συμφωνία πριν καν επικυρωθεί δημιουργεί τετελεσμένα. Εχθές ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς μίλησε στη Ρωσία για Βόρεια Μακεδονία. Όταν πριν υπογραφεί η συνθήκη ο υπουργος Εξωτερικών μιλάει για βόρεια Μακεδονία, αν αύριο δεν υπογραφεί η συνθήκη, οι σκοπιανοί θα χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι και ο Υπέξ της Ελλάδας μας έχει αποκαλέσει ήδη βόρεια Μακεδονία. Με λυπεί η συμπεριφορά και η επιπολαιότητα που χειρίζεται τα εθνικά θέματα η κυβέρνηση».
Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΝΔ πολιτεύεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και βεβαίως υπάρχει κοινή γραμμή και διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο αυτές τις ημέρες. Θα την ακούσετε και σήμερα από τον αρχηγό της ΝΔ στην καταληκτήρια τοποθέτησή του πριν τη ψηφοφορία στην οποία τίθενται όλοι οι βουλευτές, η εθνική αντιπροσωπεία, προ των ευθυνών τους. Και αυτοί που με τη ψήφο τους θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση να υπογράψει αύριο μια συνθήκη που δεν έφερε εγκαίρως ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο ούτε τυγχάνει της έγκρισης του κυβερνητικού εταίρου,ας γνωρίζουν τις ευθύνες που πέφτουν πάνω στις πλάτες τους».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου από το 00.23.30 μέχρι 00.51.00 στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://webtv.ert.gr/ert1/pame-allios/16ion2018-pame-allios/

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο ΘΕΜΑ 104,6 FM και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη

THEMA FM 1

M.Xαρακόπουλος 1

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2018


Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο ΘΕΜΑ 104,6 fm
και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη


Γιάννης Πρετεντέρης: Είδα εχθές την επιθετική ανακοίνωση της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ευθέως βάζει τον πρωθυπουργό στο κάδρο της ανομίας, των βιαιοπραγιών, των μολότοφ και όλα αυτά τα πράγματα...

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Προφανώς. Το πράγμα έχει ξεφύγει εδώ και καιρό, η χώρα διολισθαίνει, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από ένα κράτος δικαίου. Δημιουργείται μια αίσθηση κανονικότητας με όλα αυτά που ζούμε. Το καθημερινό δελτίο είναι τα κτυπήματα του Ρουβίκωνα, οι μολότοφ στα Εξάρχεια, οι νησίδες ανομίας που επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, στην επαρχία, μετά και τα τελευταία συμβάντα στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Το πρόβλημα ξεπερνάει τον υπουργό...

Υπάρχει ένα σχέδιο της κυβέρνησης ή απλώς ανικανότητα;

Κοιτάξτε, είναι ένα μείγμα ιδεοληψιών που έρχονται από το παρελθόν και έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η αστυνομία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. Έχει μεγάλες επιτυχίες. Το ζήτημα είναι να έχει ξεκάθαρη εντολή, να υπάρχει καθαρή πολιτική βούληση. Φαίνεται ότι στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με όλες αυτές τις ‘‘συλλογικότητες’’, τους Ρουβίκωνες, που αντιμετωπίζονται θα έλεγα ως ‘‘ιερές αγελάδες’’ από τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπετε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα που συναντούμε σε άλλες μορφές εγκληματικότητας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τους κρατάνε; Έχουν κάποια σχέση μαζί τους; Γιατί να υπάρχει αυτή η πολιτική ανοχή;

Νομίζω ότι αυτό είναι εμφανές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλάει για “δικά μας παιδιά”. Συλλαμβάνονται στη Βουλή και τα περιπολικά γίνονται ταξί με εντολή του προέδρου της Βουλής, προκειμένου να αποχωρήσουν οι ακτιβιστές, όπως βαπτίζονται. Μπαίνουν στον καλύτερα φυλασσόμενο χώρο της χώρας, υποτίθεται, που είναι το Πεντάγωνο. Δημιουργούν αυτές τις εικόνες που διασύρουν τη χώρα διεθνώς, σε πρεσβείες, σε προξενεία...

Όπου θέλουν πάνε και όχι μόνον αυτό και μολότοφ και όλα αυτά. Αν πιστεύετε εσείς, και αν πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης, ότι υπάρχει κάποιο κυβερνητικό σχέδιο πίσω από αυτά ή απλώς είναι ιδεοληψίες, ανικανότητα;

Νομίζω ότι υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος που συνδέει το βαθύ ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά αυτά τα αρχικά του κόμματος διαμαρτυρίας, με αυτόν τον κόσμο που παρεισέφρεαν πάντα και σε πορείες και σε συγκεντρώσεις που διοργανώνονταν από το τότε κόμμα διαμαρτυρίας, που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι όλες οι πράξεις τους, ο τρόπος που νομοθετούν όλα αυτά τα χρόνια το επιβεβαιώνει. Νομοθετούν, ουσιαστικά, υπονομεύοντας την νομιμότητα και νομιμοποιώντας την ανομία. Τα στελέχη του υπερασπίζονται το δικαίωμα των παρανομούντων στην παρανομία.

Ακούω διαφόρους να διατυπώνουν την άποψη ότι δεν είναι τίποτε όλ’ αυτά. Πετάνε κανένα τρικάκι. Δεν τρέχει και τίποτε. Βλέπω και μια εφημερίδα, η «Αυγή» λιγότερο, αλλά η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία υποστηρίζει αυτήν την έκνομη δραστηριότητα, λέγοντας ότι δεν τρέχει και τίποτε. Σήμερα έχει και πέντε άρθρα επ’ αυτού. Αλλά θέλω να πω ότι μήπως υπάρχει από την πλευρά σας ένας υπερτονισμός όλων αυτών των δραστηριοτήτων;

400 κάτοικοι των Εξαρχείων εδώ και ένα και πλέον μήνα έχουν κάνει μια δημόσια καταγγελία, μια κραυγή αγωνίας. Έχω καλέσει έκτοτε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Τόσκα, με επίκαιρη ερώτηση στην βουλή. Διανύουμε την 5η εβδομάδα, εδώ και 4 εβδομάδες αρνείται να προσέλθει στη βουλή για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Με κάποια δικαιολογία, συνέβη κάτι. Λείπει;

Επικαλείται πάντοτε ένα κώλυμα. Υποτίθεται ότι ο κανονισμός της βουλής, μετά τις τελευταίες αλλαγές λέει ότι θα πρέπει ο υπουργός να επικαλεστεί απουσία του στον εξωτερικό. Δεν ξέρω αν ένα μήνα τώρα ο υπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό. Σκέφτομαι, μάλιστα, σήμερα να μην επανακαταθέσω την ερώτηση μήπως έλθει να απαντήσει σε ερωτήσεις άλλων βουλευτών. Έχει κρυφτεί ο υπουργός από την βουλή. Δεν έρχεται να απαντήσει στη βουλή. Εμφανίζονται τα Εξάρχεια και προβάλλονται από μέρος του φιλοκυβερνητικού τύπου ως το ‘‘γαλατικό χωριό’’, όπου τέλος πάντων υπάρχει και μια αντίσταση τρόπον τινά. Σε λίγο θα συμπεριληφθεί σε ταξιδιωτικούς οδηγούς ως ένα τουριστικό προϊόν, “ζήστε την εμπειρία της ανομίας στην Ελλάδα”. Έχουμε πιά τη ‘‘διεθνή των μπαχαλάκηδων’’ που κάνει παρέλαση με καλάσνικοφ στην ιστορική συνοικία των Αθηνών. Ποτέ δεν λέμε ότι τα πράγματα ήταν ιδανικά, αλλά και ποτέ δεν είχαν φθάσει σε αυτήν την κατάσταση. Καταγγέλλουν οι κάτοικοι σημεία και τέρατα. Κάθε είδους εγκληματική πράξη λαμβάνει χώρα. Τα βλέπετε κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, και ο κ. Τόσκας ψάχνει δικαιολογίες για την κατάντια που έχει οδηγήσει την χώρα.

Ακούω τον κ. Μητσοτάκη να λέει δεσμεύεται, όταν και λοιπά...

Βεβαίως, και μιλάει συγκεκριμένα.

Έχετε αποφασίσει να συγκρουστείτε μαζί τους; Γιατί αυτοί είναι 400-500 άνθρωποι που δεν θα πάνε μόνοι τους να βάλουν τις χειροπέδες στα χέρια τους, θα πρέπει κάτι να γίνει να τους μαζέψουν.

Προφανώς, κ. Πρετεντέρη. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει με κάθε αφορμή ότι έχει την πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, Γιατί για εμάς το ζήτημα του νόμου και της τάξης, η προστασία της ασφάλειας, είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Δεν υπάρχει ουσιαστικά δημοκρατία και ελευθερία αν φοβάται ένας πολίτης να πάει ακόμη και σε μια παρουσίαση βιβλίου γιατί μπορεί να εμφανιστούν κάποιοι και να τον προπηλακίσουν, να τον χλευάσουν, να τον λοιδορήσουν. Είναι πράγματα τα οποία έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ναι, ύψιστο αγαθό, αλλά το 2008 που κάηκε η Αθήνα, η ΝΔ ήταν κυβέρνηση.

Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, αλλά θυμάστε ποιοι ήταν πρωταγωνιστές και τότε. Αυτό που λέει η ΝΔ σήμερα, πρώτον θα πρέπει να άρουμε όλα αυτά τα εμπόδια που δυσχεραίνουν το έργο της αστυνομίας. Ο νόμος Γαβρόγλου που επιβάλει το άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια Δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να είναι άσυλο για την ανομία και άβατο για την νομιμότητα, τις αρχές, για το κράτος δικαίου. Θα καταργήσουμε τον νόμο Παρασκευόπουλου που ανακυκλώνει την εγκληματικότητα. Πόσες φορές ένας αστυνομικός θα συλλάβει τον ίδιο κακοποιό, τον ίδιο εγκληματία. Πλέον των 12 χιλιάδων κακοποιών έχουν αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου, όπως επισήμως μας απάντησε ο υπουργός. Θα επανασυστήσουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ. Λέγατε νωρίτερα για τους δεσμούς που έχει αυτός ο χώρος των παρανομούντων με κυβερνητικά στελέχη, με συνιστώσες. Η ομάδα ΔΕΛΤΑ διελύθη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατ’ απαίτηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Που τους πιάνανε και δεν τους άρεσε να τους έχουν...

Ήταν η ομάδα των δικυκλιστών ταχείας επέμβασης, και όπου γινόταν κάτι έσπευδαν αμέσως. Θα ξαναδημιουργήσουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν μέσα από τις φυλακές να κατευθύνουν μέλη εγκληματικών οργανώσεων που βρίσκονται φυλακισμένα, κάνοντας χρήση κινητής τηλεφωνίας, ίντερνετ, τα μέλη που βρίσκονται απ’ έξω.
Λοιπόν, βούληση υπάρχει από την ΝΔ, θέληση υπάρχει. Η αστυνομία έχει τις δυνατότητες, αρκεί να είναι ξεκάθαρη η κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτήν την μορφή εγκληματικότητας, που εκτείνεται ως καρκίνωμα σε όλη τη χώρα.

Ευχαριστώ πολύ. Εγώ τα ακούω ωραία, αλλά, άλλα τα ακούω πάντα στην αντιπολίτευση και ελπίζω όταν έρχονται στις κυβερνήσεις να μην ξεχνάνε τι λέγανε στην αντιπολίτευση, διότι η ανοχή αυτή έχει εκδηλωθεί διαχρονικά και διακομματικά στην Ελλάδα. Η ανοχή απέναντι σε αυτούς τους χώρους.

Πάντως θα ήταν λάθος να ισοπεδώσουμε. Μπορεί να έγιναν λάθη στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν υπήρξε αυτή η εικόνα ανομίας που υπάρχει στη χώρα τώρα.

Πράγματι έχει επιδεινωθεί. Αλλά όταν κάποιος έρχεται στην κυβέρνηση να θυμάται με ένταση όσα έλεγε στην αντιπολίτευση. Δεν λέω ότι δεν θα το κάνετε, αλλά το επισημαίνω.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/riPzxUlLGhg

 

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος στο ΑΠΕ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ρίχνει γέφυρες εκεί που άλλοι τις γκρεμίζουν

APE logo

Νέα φωτό Μάξιμου Χαρακόπουλου

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο κ. Δημοσθένη Καλαμπάκα

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ρίχνει γέφυρες εκεί που άλλοι τις γκρεμίζουν

Την πολύτιμη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στον διάλογο των εκκλησιών, επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «με ανοικτό μυαλό, με πνεύμα πανανθρώπινης αδελφοσύνης και αλληλεγγύης επιχειρεί συνεχώς να ρίξει γέφυρες, εκεί που άλλοι τις γκρεμίζουν».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στις διώξεις σε βάρος των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, τις χαρακτηρίζει ως «ένα έγκλημα που έμεινε χωρίς τιμωρία, το οποίο ακόμη το αρνούνται οι απόγονοι των θυτών». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η εκκλησία στη Μέση Ανατολή επιδίδεται σε έναν σπουδαίο αγώνα για να δώσει κουράγιο στους διωκόμενους Χριστιανούς, να τους βοηθήσει υλικά, ηθικά και να αναστηλώσει τους ναούς και τα μνημεία, που καταστρέφονται συστηματικά από μισαλλόδοξους ή από τους βομβαρδισμούς.

Όσον αφορά το έργο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι άξονας των παρεμβάσεών της είναι οι Ορθόδοξοι, όπου γης και κυρίως αυτοί που βρίσκονται υπό διωγμό ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω πολέμων, συγκρούσεων, καταπίεσης ή αντικανονικών εκκλησιαστικών καταστάσεων.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η πρότασή του, στο πλαίσιο της ΔΣΟ, για σύσταση ενός Παρατηρητηρίου Παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Δημοσθένη Καλαμπάκα

Κύριε Χαρακόπουλε, ως εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, συνοδεύσατε πριν λίγες ημέρες τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην ετήσια προσκυνηματική επίσκεψη στην αγιοτόκο γη της Καππαδοκίας. Ποιά ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης αυτής;

Το φετινό ήταν το 19ο προσκύνημα στη γη της Καππαδοκίας. Ένα γεγονός που κατέστη δυνατό χάρη στην επιμονή και στην αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Εγώ έχω τη τύχη να τον συνοδεύω τα τελευταία 15 χρόνια. Αλλά πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι κάθε φορά η συγκίνησή μου παραμένει μεγάλη. Κατ’ αρχάς γιατί κατάγομαι από αυτά τα μέρη. Οι παππούδες μου ως πρόσφυγες με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, μετά τη Λωζάνη, εγκαταστάθηκαν στη Λάρισα. Το άρωμα, όμως, της Καππαδοκίας ήταν πάντοτε παρόν, και μέσα σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα μεγάλωσα. Το ταξίδι μας στα άγια αυτά χώματα, είναι και ένα ταξίδι επιστροφής για όλους αυτούς που ήλθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, και δεν μπόρεσαν ποτέ να επιστρέψουν. Ταυτοχρόνως, η Καππαδοκία είναι ένας σπουδαίος τόπος του διαχρονικού πολιτισμού και ιδιαιτέρως ένα λίκνο της ορθοδοξίας. Όπως ανέφερα κατά την ομιλία μου στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αραβησσό, σ’ αυτή τη γη αναδείχθηκαν οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας με πρώτο τον Μέγα Βασίλειο, χορεία Μεγαλομαρτύρων όπως ο Μυροβλύτης Άγιος Αχίλλειος -προστάτης της Λάρισας- αλλά και σύγχρονοι Άγιοι των ημερών μας, όπως ο Άγιος Παΐσιος. Μέχρι σήμερα τα αποτυπώματα αυτής της σπουδαίας πνευματικής ιστορίας συναντώνται παντού.
Γι’ αυτό και η προσπάθεια που κάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, να λειτουργεί κάθε χρόνο σε διαφορετικές εκκλησιές, να δίνει πάλι ζωή σε λησμονημένους τόπους είναι προσφορά όχι μόνον προς την ιστορία αλλά και προς τις μελλούμενες γενιές. Γιατί δεν πρέπει να χαθεί το νήμα...

Οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν επηρέασαν το προσκυνηματικό ταξίδι;

Η αλήθεια είναι ότι φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τη σύλληψη και φυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας έχουν βαρύνει πολύ το κλίμα. Γι’ αυτό και ήταν και λίγος ο κόσμος που συμμετείχε στη λειτουργία στην Αραβησσό και στον εσπερινό στον Άγιο Κωνσταντίνο στη Σινασό. Ας ελπίσουμε η γειτονική χώρα, που έχει πάρει τον επικίνδυνο δρόμο του αναθεωρητισμού, ενστερνιζόμενη νέο-οθωμανικά οράματα, να βρει την οδό της λογικής και να αφήσει κατά μέρος την επιθετική ρητορική. Αυτό θα είναι, πρωτίστως, προς όφελος των λαών μας.

Ποιό είναι ακριβώς το έργο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και ποιοί οι απώτεροι στόχοι της;

Η ΔΣΟ είναι ένας διεθνής Οργανισμός, με 25ετή ήδη πορεία, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συνενώνει στους κόλπους της, Ορθοδόξους βουλευτές από δεκάδες χώρες, από όλες τις ηπείρους. Η αίγλη και το κύρος του θεσμού αναβαθμίζονται διαρκώς, λόγω των συνεχών παρεμβάσεών της σε καίρια ζητήματα της διεθνούς πολιτικής, που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία. Ο λόγος της είναι αυτός της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της υποστήριξης του δικαίου και της προώθησης της ειρήνης. Βεβαίως, άξονας των παρεμβάσεων της ΔΣΟ είναι οι Ορθόδοξοι, όπου γης και κυρίως αυτοί που βρίσκονται υπό διωγμό ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω πολέμων, συγκρούσεων, καταπίεσης ή αντικανονικών εκκλησιαστικών καταστάσεων. Το ενδιαφέρον μας διευρύνεται συνεχώς και προς τους υπολοίπους χριστιανούς, ιδιαιτέρως δε σε αυτούς της πολύπαθης Μέσης Ανατολής, που αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά το φάσμα της εξαφάνισης. Σημαντικές είναι επίσης οι πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση του διαλόγου με άλλες εκκλησίες αλλά και θρησκείες, όπως το Ισλάμ. Είμαι βέβαιος ότι προϊόντος του χρόνου, η ΔΣΟ θα καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη αξία στο διεθνές γίγνεσθαι, και ιδιαιτέρως στον κρίσιμο τομέα του διαλόγου των θρησκειών, που είναι και μια από τις πρωταρχικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για την Ελλάδα, είναι προφανές ότι η ενεργός συμμετοχή της σε ένα τέτοιο θεσμό είναι πολλαπλά επωφελής. Πρώτον, γιατί μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τους Ορθοδόξους και τη Ορθοδοξία όπου γης. Δεύτερον, γιατί μας δίδεται βήμα να προβάλουμε τα ελληνικά δίκαια, και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά ζητήματα. Τρίτον, γιατί ο ελληνισμός κατέχει υψηλή θέση στην εκτίμηση όλων των συμμετεχόντων για τον ρόλο του στην χριστιανική παράδοση. Το Βυζάντιο είναι σε πολλούς λαούς, και όχι μόνον Χριστιανικούς, μια σπουδαία κληρονομιά, και οι σύγχρονοι Έλληνες οι φυσικοί της κληρονόμοι. Αρκεί, βεβαίως, να τη διαχειριζόμαστε όπως πρέπει, και όχι με υπερβολές ή με αδιαφορία.

Στις 25 Ιουνίου 2018 η ΔΣΟ θα γιορτάσει τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της. Τι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του εορτασμού;

Έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις, παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση, και αποτελεί οπωσδήποτε τιμή για την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθούν εδώ, αλλά είναι και ευκαιρία προβολής της χώρας μας.
Στο πλαίσιο του εορτασμού θα γίνουν δύο εκθέσεις, η μία με θέμα «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, και η δεύτερη για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Τα μέλη της ΔΣΟ θα ανέβουν στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως για την υπαίθρια Ακολουθία του Εσπερινού της εορτής του Αποστόλου των εθνών Παύλου. Θα γίνουμε δεκτοί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παυλόπουλο, και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσκεκλημένων θα είναι και η Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας κα Ιρίνα Γιαροβάγια. Το πλέον σημαντικό είναι ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε και πάλι με τους δεκάδες κοινοβουλευτικούς που θα λάβουν μέρος στη Γενική Συνέλευση, ζέοντα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, όπως είναι οι προσπάθειες αποτροπής ενός νέου ψυχρού πολέμου, η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ο διάλογος Χριστιανισμού και Ισλάμ, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων.

Αναφερθήκατε στους Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή, Που είναι γνωστό ότι τελούν υπό διωγμό. Γνωρίζετε πόσοι, περίπου, έχουν απομείνει πλέον στην πολύπαθη αυτή περιοχή και κάτω από ποιες συνθήκες ζουν;

Ως γνωστόν, ο χριστιανισμός γεννήθηκε στη Μέση Ανατολή. Εκεί πρωτακούστηκε το μήνυμα της σωτηρίας, από εκεί ξεκίνησαν οι Απόστολοι για να το μεταφέρουν στην ανθρωπότητα. Και εκεί, εν συνεχεία, γεννήθηκε και ήκμασε και ο ασκητισμός και ο μοναχισμός. Για αιώνες, και μετά την κατάκτηση της περιοχής από το Ισλάμ, οι Χριστιανοί ήταν μια πραγματικότητα. Αν και ήταν κατακερματισμένοι σε διάφορα δόγματα και αιρέσεις, ως συνέπεια παλαιότερων ιστορικών αναταραχών. Σε χώρες όπως η Αίγυπτος, για παράδειγμα, οι κόπτες Χριστιανοί αποτελούν σχεδόν το 10% του συνολικού πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων. Στον Λίβανο, οι Χριστιανοί, όλων των δογμάτων και των ομολογιών, είναι το 36% του πληθυσμού.
Στη Συρία, στην τελευταία οθωμανική απογραφή, το 1914, οι Χριστιανοί ήταν το 25% του πληθυσμού. Ενώ πριν τον εμφύλιο ήταν 2,5 εκατομμύρια -περίπου το 10%- σήμερα, μετά τις μαζικές σφαγές και διώξεις που υπέστησαν από το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα και τους άλλους ακραίους ισλαμιστές, οι Χριστιανοί έχουν περιοριστεί στο 5%. Στο Ιράκ, τα ίδια και χειρότερα. Από 1,4 εκατομμύρια που ήταν το 2003, το 2014 συρρικνώθηκαν στις 400 χιλιάδες, και σήμερα ακόμη πιο κάτω από το 2% του πληθυσμού. Ίδιες τάσεις διαπιστώνονται παντού. Ακόμη και στη Βηθλεέμ, οι Χριστιανοί από το 80% του πληθυσμού στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σήμερα είναι κάτω από 15%.
Οι αριθμοί, νομίζω, μιλούν από μόνοι τους. Δυστυχώς, ο χριστιανισμός βρίσκεται στα πρόθυρα της εξάλειψής του στη Μέση Ανατολή. Για αιώνες υπέστησαν διωγμούς και διακρίσεις. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην Τουρκία, που τη διαδέχθηκε, υπήρξαν τα θύματα μιας οργανωμένης γενοκτονίας, που σκοπό είχε τη θρησκευτική ομογενοποίηση του κράτους. Έτσι εξαφανίστηκαν από την Μικρά Ασία, Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι. Ένα έγκλημα που έμεινε χωρίς τιμωρία, και που ακόμη το αρνούνται οι απόγονοι των θυτών. Το ίδιο έργο παίζεται και στη Μέση Ανατολή σήμερα. Είναι η συνέχεια αυτής της γενοκτονίας. Θα το επιτρέψουμε να συντελεστεί; Αυτό είναι το ερώτημα.

Πιστεύετε ότι η Τουρκία είναι αμετανόητη σχετικά με το παρελθόν;

Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Άλλωστε, συνεχίζει τη γενοκτονία μετατρέποντάς την τώρα σε γενοκτονία της μνήμης. Προσπαθεί να σβήσει τα ίχνη του χριστιανικού παρελθόντος μετατρέποντας εκκλησιές σε τζαμιά. Δείτε τι έκανε με τις Αγίες Σοφίες σε Τραπεζούντα, Νίκαια της Βιθυνίας και Αδριανούπολη, και τι πάει να κάνει στην Αγιά Σοφιά στην Πόλη. Κοιτάξτε τι κάνει σε εκατοντάδες εκκλησιές στην κατεχόμενη Κύπρο, που τις μετέτρεψε σε στάβλους, αποθήκες, καφετέριες. Ζήτημα που φέραμε και στη βουλή με ερώτηση προς το υπουργείο Εξωτερικών. Κοιτάξτε τι έκανε στο Αφρίν της Συρίας που κατέστρεψε τον ναό του Αγίου Ιουλιανού, του 4ου αιώνος, και τον τάφο του προστάτη των Μαρωνιτών. Γι’ αυτό επιμένουμε στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής. Για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

Τελικώς, υπάρχει ελπίδα για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής;

Σήμερα, δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος, όσο πριν από λίγα χρόνια. Παρά το μακελειό των Χριστιανών από τους διάφορους ακραίους και τη μαζική μετανάστευσή τους σε γειτονικά κράτη ή στην Ευρώπη, υπάρχει μια αχτίδα φωτός. Μετά την ρωσική παρέμβαση το 2015, που υπήρξε καταλυτική στις περιοχές που ζουν χριστιανικοί πληθυσμοί, και την μάχη που διεξήχθη κατά του Ισλαμικού Κράτους από πολλές πλευρές, η Συρία σήμερα μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία ειρήνης. Είναι πολλά τα ανοιχτά προβλήματα ακόμη, όπως η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην βορειοδυτική Συρία ή θύλακες εξτρεμιστών. Εντούτοις, αν υπάρξει θέληση από τη διεθνή κοινότητα, μπορεί να υπάρξει μια λύση. Μόνον συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας θα μπορέσουν να οδηγήσουν τους Χριστιανούς πρόσφυγες, όπως και τους υπολοίπους κατοίκους αυτής της χώρας, να επιστρέψουν στις εστίες τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι μας. Και εννοώ και την Ελλάδα, που έχει αυξημένο κύρος στους λαούς της περιοχής, λόγω του παρελθόντος της, αρχαιοελληνικού, ελληνιστικού και βυζαντινού. Πρέπει να είμαστε παρόντες στο αύριο της Μ. Ανατολής και να μην σκεφτόμαστε με όρους ψωροκώσταινας.

Ποιες είναι οι ενέργειες των Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής για την αντιμετώπιση των διωγμών των Χριστιανών, αλλά και των γενικότερων προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εργάζονται σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Αναλογιστείτε ότι μέχρι σήμερα παραμένει αγνοούμενος ο επίσκοπος Χαλεπίου Παύλος, αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη -που είχα την τιμή να συναντήσω πρόσφατα στη Βηρυτό- τον οποίο απήγαγαν ισλαμιστές το 2013. Η εκκλησία εκεί επιδίδεται σε έναν σπουδαίο αγώνα για να δώσει κουράγιο στους διωκόμενους Χριστιανούς, να τους βοηθήσει υλικά, ηθικά, να αναστηλώσει τους ναούς, τα μνημεία, που καταστρέφονται συστηματικά από μισαλλόδοξους ή από τους βομβαρδισμούς. Αλλά και τα άλλα ορθόδοξα πατριαρχεία στα Ιεροσόλυμα και στην Αλεξάνδρεια δίνουν τον δικό τους αγώνα, για να μείνει ζωντανή η Ορθοδοξία ή να διαχυθεί το μήνυμά της σε ανθρώπους που το αναμένουν στην αφρικανική ήπειρο. Πρόκειται ουσιαστικά για προκεχωρημένα φυλάκια του ελληνισμού, που χρειάζονται την αρωγή μας.

Έχετε προτείνει τη σύσταση ενός Παρατηρητηρίου Παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων. Έχει προχωρήσει η πρότασή σας;

Είναι μια πρότασή μου στο πλαίσιο της ΔΣΟ, που έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση. Πιστεύω ότι αυτός ο θεσμός, που θα έχει μια μόνιμη γραμματεία, θα καταφέρει να καταγράφει έγκυρα και έγκαιρα τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων, όχι μόνον στις εμπόλεμες ζώνες, αλλά και άλλες περιοχές και άλλες χώρες, ακόμη και στην Ευρώπη, όπως στην Αλβανία, στο Κόσοβο, στα Σκόπια, στην Ουκρανία, στην Τουρκία και αλλού. Οι εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες αναφορές του θα μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία ενημέρωσης και δράσης στον ΟΗΕ, σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, στην ΕΕ, στα εθνικά κοινοβούλια και στην κοινωνία των πολιτών. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την υλοποίηση της πρότασης και πιστεύω σύντομα να έχω καλά νέα να σας πω.

Γίνεται, αλήθεια, ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους;

Πρέπει να γίνεται. Εμείς από την πλευρά μας το επιδιώκουμε. Είχα τη τύχη, πρόσφατα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, να συμμετάσχω με την ιδιότητα του εισηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΔΣΟ σε ένα διεθνές συνέδριο κοινοβουλευτικού διαλόγου στη Βηρυτό που είχε θέμα: “Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή”. Ήταν μια πρωτοβουλία της ΔΣΟ σε συνεργασία με την Αραβική Διακοινοβουλευτική Ένωση και έλαβε χώρα στο κοινοβούλιο του Λιβάνου. Εκεί διαπίστωσα τις προοπτικές συνεργασίας που υπάρχουν με τον μουσουλμανικό κόσμο, και ιδιαιτέρως τους Άραβες. Δυστυχώς, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός πλήττει και τους ίδιους, περισσότερο απ’ ότι τον δυτικό κόσμο. Πρέπει, λοιπόν, να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της ευημερίας σε αυτές τις κοινωνίες ώστε να μην γίνονται φυτώρια φανατικών. Όσον αφορά τη ΔΣΟ θα συνεχίζει να δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση, και πιστεύω ότι η Ορθοδοξία μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο σε λαούς που βρίσκονται εν τέλει στη γειτονιά μας.

Ποια είναι η συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη σε αυτόν τον διάλογο και ποιες οι σχέσεις του με εκπροσώπους άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών;

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει απλά ενεργό παρουσία στο διάλογο των εκκλησιών, αλλά πρωτοστατεί σε αυτόν και το έχει αποδείξει πλειστάκις στο παρελθόν. Με ανοικτό μυαλό, με πνεύμα πανανθρώπινης αδελφοσύνης και αλληλεγγύης επιχειρεί συνεχώς να ρίξει γέφυρες, εκεί που άλλοι τις γκρεμίζουν. Δεδομένων των συνθηκών που εργάζεται, τα όσα έχει καταφέρει συνιστούν πραγματικό θαύμα, που τα αποτελέσματά του θα φανούν στο μέλλον. Το βέβαιο είναι ότι το κύρος του Οικουμενικού Θρόνου είναι αναμφισβήτητο και αναβαθμισμένο και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην κοπιώδη εργασία του Πατριάρχη.

Ποιες είναι οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος;

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν και θα παραμείνει η Μητέρα Εκκλησία του Γένους. Τα όποια σύννεφα μπορεί κατά καιρούς να εμφανίζονται και να σκιάζουν τις μεταξύ τους σχέσεις σύντομα ξεπερνιούνται. Άλλωστε, κανέναν δεν ωφελούν οι αντιπαραθέσεις, και εμείς χρειαζόμαστε τον 21ο αιώνα μια Ορθοδοξία ισχυρή, με διεθνή λόγο και παρέμβαση. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι και οι δικές μας παραινέσεις. Κάποιοι φανατικοί, που με ευκολία συνηθίζουν να πετροβολούν το Φανάρι, ας μη λησμονούν ότι το πατριαρχείο δεν βρίσκεται σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα που διακρίνεται για το σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα…

Και μια τελευταία ερώτηση, λόγω της επικαιρότητας του θέματος, για την λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», και το αίτημά της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να λάβει την αυτοκεφαλία, βγάζοντας το όρο «Μακεδονική» από τον τίτλο της.

Κατ’ αρχάς ας περιμένουμε να δούμε τι αναφέρεται στις συγκεκριμένες επιστολές, αν πράγματι αποποιούνται αυτήν την ονομασία. Αυτό θα είναι οπωσδήποτε θετικό. Από εκεί και πέρα, να μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για μια εκκλησία σχισματική, που εξυπηρέτησε συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς. Γι’ αυτό και της επετράπη από το καθεστώς του Τίτο να υπάρχει από το 1958. Ακόμη και μετά το 1967, που ανακήρυξε την αυτοκεφαλία της, αποσπώμενη από το Πατριαρχείο της Σερβίας. Είναι ένα όργανο στην σκοπιανή προπαγάνδα, που δημιουργήθηκε παράλληλα, με τη θεωρία για δήθεν μακεδονική γλώσσα. Το κράτος των Σκοπίων, πάντως, φέρθηκε με σκληρότατο τρόπο έναντι του κανονικού Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη, ο οποίος ανήκει στο Πατριαρχείο Σερβίας. Ο ιεράρχης αυτός διώχθηκε, φυλακίσθηκε αρκετές φορές μετά το 2004, ενώ εκκλησίες του Πατριαρχείου Σερβίας υπέστησαν βανδαλισμούς από τους εθνικιστές σκοπιανούς. Αυτά είναι δυστυχώς τα αποτελέσματα του εθνοφυλετισμού που ταλανίζουν την ορθοδοξία, από τον 19ο αιώνα και έχουν καταδικασθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ρ/Σ «ΘΕΜΑ» στη δημοσιογράφο Ντόνα Δρούτσα και και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Νεφέλη Λυγερού

THEMA FM 1

Μάξιμος TV

Αθήνα, 22 Μαΐου 2018


Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Ρ/Σ «ΘΕΜΑ»
στη δημοσιογράφο Ντόνα Δρούτσα και
και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές»
με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Νεφέλη Λυγερού


Β. Αδαμόπουλος: Θα ακούσουμε τη συνέντευξη που πήρε η Νόντα Δρούτσα από τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ, για αυτήν την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με αφορμή την άνανδρη επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Είναι μια πολιτική αντιπαράθεση που κορυφώνεται. Αξίζει να ακούσουμε τι της είπε, τι ακριβώς είπε στις «Πρωινές Διαδρομές».

Μ. Χαρακόπουλος: Η ΝΔ καταδίκασε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο, από την πρώτη στιγμή, την επίθεση προς τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης τον κ. Μπουτάρη. Μια καταδίκη χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Και το λέω αυτό γιατί ξεπερνάει τα όρια του θράσους η αήθης επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον της ΝΔ, ότι βρίσκεται πίσω από εκδηλώσεις τυφλής βίας όπως το συμβάν που είχαμε στη Θεσσαλονίκη. Μιλούν αυτοί που δικαιολογούσαν κάθε πράξη βίας εναντίον πολιτικών τους αντιπάλων, που συμμετείχαν σε προπηλακισμούς, σε απειλές λιντσαρίσματος που δεν βρήκαν ένα λόγο συμπαθείας όταν είχαν χτυπηθεί στελέχη της ΝΔ, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης; Οι ίδιοι που στα χρόνια των αγανακτισμένων συμμάχησαν με όλες τις ακραίες φωνές για να καταλάβουν την εξουσία;

Ντόνα Δρούτσα: Είδαμε σήμερα την τοποθέτηση του κ. πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο που ουσιαστικά έδειξε την ΝΔ πίσω από αυτό το επεισόδιο.

Μα για αυτό ακριβώς με βλέπετε να αγανακτώ. Γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που με περισσό θράσος συμπεριφέρεται. Μια κυβέρνηση που επισήμως έχει υιοθετήσει τις περίφημες συλλογικότητες τύπου ‘‘Ρουβίκωνα’’, που καταστρέφουν, που επιτίθενται με πλήρη ασυλία, που μιλά για τα ‘‘δικά της παιδιά’’, όταν πρόκειται για τραμπούκους που σπάνε και τρομοκρατούν, που επιτρέπει στα πανεπιστήμια να επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας με πρόσχημα τον νόμο του Γαβρόγλου για το άσυλο. Το ποιος εξέθρεψε το τέρας της βίας είναι γνωστό και στον τελευταίο πολίτη. Η ΝΔ ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν έβαλε πρόσημο σε βίαιες ενέργειες. Δεν μίλησε για καλή και για κακή βία. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ κανένα ‘‘αλλά’’. Ήταν και παραμένει κάθετα αντίθετη σε κάθε μορφή βίας, σε κάθε απόπειρα να στραγγαλιστεί ο ελεύθερος λόγος να πληγεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είμαστε απόλυτα κάθετοι σ’ αυτά τα ζητήματα

Στην κοινωνία υπάρχει η αίσθηση ότι η αστυνομία απουσιάζει από παντού. Εσείς τι πιστεύετε;

Η αίσθηση αυτή καλλιεργείται από το κλίμα ανομίας που υπάρχει στη χώρα, από τη στοργή που αντιμετωπίζονται διάφορες περιθωριακές ομάδες που χαρακτηρίζονται από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη ως συλλογικότητες, από την έξαρση της εγκληματικότητας που υπάρχει στη χώρα. Δεν φθάσαμε τυχαία σ’ αυτό. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική για την οποία πρέπει να ελεγχθεί η κυβέρνηση, η οποία δεν προσέρχεται να απαντήσει καν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δια του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Λοιπόν, έχουμε ένα κλίμα ανοχής και αν θέλετε ηθικής νομιμοποίησης της βίας από την εποχή που έχουμε την εμφάνιση των αγανακτισμένων εντός ή εκτός εισαγωγικών. Τέτοια φαινόμενα βίας και ο ίδιος τα υπέστην. Το 2011 θυμούμαι σε παρουσίαση βιβλίου μου στη Λάρισα είχαμε προπηλακισμούς και των πολιτικών που συμμετείχαν στο πάνελ, αλλά και πολιτών που προσέρχονταν στην εκδήλωση, που αντιμετωπίζονταν με χλευασμό και βίαιες συμπεριφορές. Έχουμε από τη μία μια νομιμοποίηση της βίας και τέτοιων συμπεριφορών από στελέχη της παρούσας κυβέρνησης και από την άλλη υπάρχει ένα ζήτημα για το συγκεκριμένο συμβάν στη Θεσσαλονίκη αν υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο για να μη συμβούν αυτά που συνέβησαν. Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας εσωτερικός έλεγχος από την ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Εχθές φιλοξενήσαμε στον σταθμό μας τον κ. Τσαΐρίδη. Είναι ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης και ο ίδιος δήλωσε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μια γενικότερης απαξίωσης.

Η παρούσα πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζει τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται στην ΕΛΑΣ πολλές φορές με απαξία, αυτό είναι ένα γεγονός. Είναι πολύ νωπά τα λόγια του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος χαρακτήρισε ‘‘τσούρμο’’ -κυριολεκτικά αυτή ήταν η έκφρασή του- τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην Ομάδα ΔΕΛΤΑ, την ομάδα αυτή ταχείας επέμβασης, η οποία καταργήθηκε με απαίτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιολογημένα υπάρχει αυτό το κλίμα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών της ΕΛΑΣ.

Εσείς τις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή κατάσταση; Γιατί βλέπουμε, παρά τα όσα λέει ο κ. Τόσκας, να υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας, να γίνονται καθημερινά ληστείες και διάφορα άλλα τέτοια…

Η ΝΔ έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Για μας, για τον Κυριάκο Μητστοτάκη, τα ζητήματα της ασφάλειας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Και τούτο γιατί δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο αυτά, η ασφάλεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα, θεμελιώδες δικαίωμα, υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας προς τους πολίτες της. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λάβουμε θεσμικές πρωτοβουλίες να αρθούν όλα τα εμπόδια που έχουν μπει από αυτήν την κυβέρνηση στην αστυνομία, που της δένουν κυριολεκτικά τα χέρια. Μιλώ για παράδειγμα για τον νόμο Παρασκευόπουλου. Πλέον των 12 χιλιάδων κακοποιών έχουν βγει με από τις φυλακές κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και έχουμε συνεχή φαινόμενα υποτροπιασμού, μια ανακυκλούμενη, δηλαδή, εγκληματικότητα. Θα καταργήσουμε τον νόμο Γαβρόγλου, που δίνει ουσιαστικά άσυλο σε παραβατικά στοιχεία μέσα στα Πανεπιστήμια. Το 2018, στον 21ο αιώνα, να μιλούμε για άσυλο ιδεών στα πανεπιστήμια νομίζω είναι ξεπερασμένο από τα πράγματα. Δυστυχώς, το άσυλο χρησιμοποιείται για να πραγματοποιούνται εγκληματικές πράξεις και να βρίσκουν καταφύγιο τα εγκληματικά και περιθωριακά στοιχεία τα οποία παρανομούν. Και βεβαίως θα επανασυστήσουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ, θα ενισχύσουμε την Ομάδα ΔΙΑΣ, θα δημιουργήσουμε φυλακές υψίστης ασφαλείας, γιατί δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι του εγκλήματος κατευθύνεται μέσα από τα σωφρονιστικά καταστήματα. Βαρυποινίτες, εγκληματίες με κινητά τηλέφωνα κατευθύνουν μέσα από τις φυλακές εγκληματικές συμμορίες. Για εμάς, όπως σας είπα, τα ζητήματα αυτά είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας και η ΝΔ θα εργαστεί έτσι ώστε να εμπεδωθεί και πάλι το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, να επιβληθεί το δόγμα του νόμου και της τάξης.

Η συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://youtu.be/7wLuXmxCuUA

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «ΒΡΑΔΥΝΗ»: «Ο Τόσκας έκανε ξέφραγο αμπέλι όλη την Ελλάδα»

ΒΡΑΔΥΝΗ ΜΑΞΙΜΟΣ 1

ΒΡΑΔΥΝΗ MAΞΙΜΟΣ 2

Αθήνα, 16 Απριλίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «ΒΡΑΔΥΝΗ»

«Ο Τόσκας έκανε ξέφραγο αμπέλι όλη την Ελλάδα»

«Η Ν.Δ. θα σαρώσει εξαρχής όλα τα εκτρωματικά νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Ο αστυνομικός θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, για την αντιμετώπιση της ανομίας» αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ», ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ. και αν. τομεάρχης Εσωτερικών Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημειώνοντας ότι όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι. Για τα Ελληνοτουρκικά ο κ. Χαρακόπουλος εκτιμά ότι «οι συνεχείς, καθημερινές επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης και αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών μας, δεν είναι απλοί βερμπαλισμοί. Εντάσσονται σε ένα σχέδιο ταπείνωσης και, εντέλει, υποταγής της Ελλάδας στις ορέξεις της Άγκυρας, υπό την απειλή της ισχύος». Επίσης, επισημαίνει ότι «στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ενιαία γραμμή», και ότι «οι λεονταρισμοί Καμμένου, οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο χαμηλό επίπεδο με αυτό Τούρκων αξιωματούχων, δεν βοηθούν τη χώρα».

Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κ. Χαρακόπουλε, με τα θέματα ασφάλειας. Η Ν.Δ. καταγγέλλει την κυβέρνηση για αύξηση της εγκληματικότητας. Πάντα, όμως, δεν είχαμε περιστατικά ληστειών; Τι έχει αλλάξει και θεωρείτε, κυρίως την Αθήνα, ξέφραγο αμπέλι;

«Ξέφραγο αμπέλι έχει μετατραπεί ολόκληρη η Ελλάδα, και όχι μόνον η Αθήνα. Πλέον, δεν μιλούμε για περιστατικά ληστειών, αλλά για μια καθημερινότητα εγκληματικής έξαρσης. Αυτό το διαπιστώνουν όλοι, πλην των αρμοδίων που, υποτίθεται, είναι εντεταλμένοι να προστατεύουν τους πολίτες. Η ανομία έχει “κτυπήσει κόκκινο” σε όλες τις μορφές της. Από την μικροπαραβατικότητα, μέχρι τις βίαιες ενέργειες τραμπούκων που εμφανίζονται ως “συλλογικότητες”, και τις ένοπλες εισβολές στα σπίτια…».

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά του κ. Τόσκα;

«Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Με τις εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις του έχει εξαγριώσει ολόκληρη την κοινωνία. Ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται, όμως, στις ιδεοληψίες του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει. Πέρα από τη σκανδαλώδη ανοχή του κ. Τόσκα προς τους κάθε λογής “Ρουβίκωνες” και το “Εξαρχιστάν”, έχουμε το Νόμο Παρασκευόπουλου που άνοιξε τις πύλες των φυλακών για κάθε είδους εγκληματικό στοιχείο, και μην ξεχνάμε το Νόμο Γαβρόγλου για το άσυλο, που αφήνει τα πανεπιστήμια όμηρους στα χέρια των οργανωμένων βανδάλων».

Ποια η θέση της Ν.Δ. για την οπλοκατοχή;

«Πραγματικά, το τελευταίο που θα έπρεπε να επιθυμούμε θα ήταν να έχουμε στην Ελλάδα μια συζήτηση ανάλογη με αυτή που γίνεται στις ΗΠΑ. Η λύση στην εγκληματικότητα δεν είναι να πάρουν οι πολίτες το νόμο στα χέρια τους, αλλά το κράτος να εφαρμόσει το νόμο. Και εδώ έγκειται το πρόβλημα. Το κράτος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν αφήνεται να κάνει τη δουλειά του, και οι πολίτες ζουν με το φόβο για τη ζωή και την περιουσία τους».

Τι ενέργειες θα κάνει η Ν.Δ. για την ασφάλεια των πολιτών;

«Θα σαρώσει εξαρχής όλα τα εκτρωματικά νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Ο αστυνομικός θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, για την αντιμετώπιση της ανομίας. Και η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποδείξει ότι όταν αφήνεται να κάνει το έργο της το κάνει με επαγγελματισμό. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε η είδηση ότι θα μειωθούν οι περιπολίες, ζήτησε το 20% των αστυνομικών που βρίσκονται στα γραφεία της Ν.Δ. να διατεθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Η Ν.Δ. παρουσίασε στο Συνέδριό της μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εμπέδωση της ασφάλειας του πολίτη».

Ας περάσουμε στα εθνικά θέματα, και κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το πού το πάει η Τουρκία;

«Η Τουρκία και ο πρόεδρός της βρίσκονται σε μια πρωτοφανή, ακόμη και για τη γείτονα, εθνικιστική έξαρση. Το νεοοθωμανικό όραμα τους οδηγεί σε ευθεία αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών και σε αναθεωρητισμό των συνόρων. Η επιτυχία της Άγκυρας στη Συρία, όπως και η παρεμπόδιση των ερευνών του ιταλικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ενισχύει την αυτοπεποίθηση των Τούρκων. Θεωρώ ότι οι συνεχείς, καθημερινές επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης και αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών μας, δεν είναι απλοί βερμπαλισμοί. Εντάσσονται σε ένα σχέδιο ταπείνωσης και, εντέλει, υποταγής της Ελλάδας στις ορέξεις της Άγκυρας, υπό την απειλή της ισχύος».

Υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου;

«Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Ακόμη και από τυχαίο γεγονός. Η υπερθέρμανση στο Αιγαίο είναι ένα περιβάλλον όπου μπορούν να συμβούν τα πάντα. Μην ξεχνούμε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι στο χείριστο σημείο, και αυτό μειώνει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες ελέγχου της κατάστασης».

Η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις αξιωματούχων της, όπως του κ. Καμμένου, θεωρείτε ότι δυναμιτίζει το κλίμα;

«Στην κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Άλλα λέει το Μαξίμου, άλλα ο υπουργός Άμυνας. Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο επεισόδιο με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω. Σε κάθε περίπτωση οι λεονταρισμοί Καμμένου, που βρίσκονται στο ίδιο χαμηλό επίπεδο με αυτό Τούρκων αξιωματούχων, δεν βοηθούν τη χώρα. Η τουρκική επιθετικότητα δεν αντιμετωπίζεται με παχιά λόγια, αλλά με έργα, που γίνονται εν πολλοίς σιωπηρά και με μόχθο».

Απέναντι στην αναθεωρητική ρητορική του Ερντογάν και την επεκτατική του στόχευση, τι μπορεί να κάνει η Αθήνα;

«Ο κίνδυνος για την Ελλάδα από το νεοοθωμανικό όραμα είναι θανάσιμος και δεν είναι πρόσκαιρος. Δεν θα λήξει σύντομα, όποιες και αν είναι οι γενικότερες γεωπολιτικές μεταβολές. Η χώρα μας πρέπει κατ’ αρχάς να “σοβαρευτεί”. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να ξεφύγουμε από όλη την ελαφρότητα του παρελθόντος. Μην ξεχνούμε ότι στην κυβέρνηση βρίσκονται άνθρωποι που υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα (;) ότι “το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του”, και έναν πρωθυπουργό που μας έλεγε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα! Τώρα απαιτείται μια ριζική ανασυγκρότηση της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Στην μεν πρώτη επιβάλλεται η προώθηση τέτοιων συμμαχιών, που να μας ενισχύουν διεθνώς. Αλλά και αυτές θα έχουν αποτελεσματικότητα, μόνον αν εμείς προωθήσουμε αλλαγές: στην Οικονομία, που πρέπει να αποκτήσει νέα παραγωγική βάση, στο Δημογραφικό, που φθίνει επικίνδυνα, στο Μεταναστευτικό, που απειλεί την κοινωνική συνοχή, στην Εκπαίδευση, που πρέπει να διατηρήσει τους στόχους που θέτει το Σύνταγμα».

Στο ζήτημα της ονομασίας του Σκοπιανού συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα. Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος τεμαχισμού της λύσης;

«Οι πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος είναι πολύ ισχυρές. Από πλευράς Σκοπίων, ωστόσο, δεν έχουμε δει μέχρι τώρα πρόθεση συμβιβασμού, εκτός από επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις. Η κυβέρνηση από την άλλη, και κυρίως ο κ. Κοτζιάς, εμφανίζεται υπέρ του δέοντος αισιόδοξη, αλλά φοβούμαι ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη. Αν η λύση δεν προβλέπει συνταγματική αλλαγή της ονομασίας και αφαίρεση αλυτρωτικών στοιχείων, ή αν αυτά παραπεμφθούν στο μέλλον, θα πρόκειται για ελληνικό Βατερλό, με ανυπολόγιστες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες».

Κατά την εκτίμησή σας, αν η σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία έρθει στη Βουλή, ο κ. Καμμένος θα παραμείνει στην κυβέρνηση;

«Οι ΑΝ.ΕΛ. και ο κ. Καμμένος είναι μετρ της “κωλοτούμπας” επί τρία χρόνια. Δικαιολογούν και “καταπίνουν” τα πάντα στο όνομα της καρέκλας της εξουσίας. Το ίδιο θα ζήσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, και με το Σκοπιανό».

Ας περάσουμε στα οικονομικά θέματα. Θεωρείτε καλύτερο για τη χώρα μια προληπτική γραμμή μετά το Μνημόνιο ή μπορεί να επιτευχθεί «καθαρή έξοδος»;

«Το κυβερνητικό αφήγημα της “καθαρής εξόδου” έχει ήδη “θαμπώσει”. Με “βαριές” υπογραφές για περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, με υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα πολλά χρόνια, με Υπερταμείο αιώνιο, είναι αστείο να λέμε ότι η χώρα θα αποφασίζει ανεξάρτητα την οικονομική της πολιτική. Αυτά είναι παραμύθια για αφελείς εν όψει εκλογών…».

Ύστερα από το τέλος του Τρίτου Μνημονίου θεωρείτε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του Χρέους. Και αν ναι, με τι μορφή;

«Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία, άλλωστε, είχε προδιαγραφεί από το 2014, και θα είχε επιτευχθεί νωρίτερα, και χωρίς τις επώδυνες συνέπειες που υπέστημεν, αν δεν είχαν ανέλθει στην εξουσία οι δυνάμεις του λαϊκισμού. Έσυραν τη χώρα σε μια περιπέτεια που την πληρώσαμε ακριβά και θα συνεχίσουμε να την πληρώνουμε, για ένα ψεύδος, “για ένα πουκάμισο αδειανό”, και τώρα πανηγυρίζουν γιατί γυρίσαμε στα δεδομένα που είχαμε πριν γίνουν κυβέρνηση».

Η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και η παράλληλη ενεργοποίηση της μείωσης του αφορολογήτου πιστεύετε ότι μπορεί να φέρουν τις εκλογές το φθινόπωρο του 2018;

«Είναι πολύ πιθανόν. Γι’ αυτό προσπαθούν απεγνωσμένα να μεταθέσουν το “μοιραίο” για μετά το 2019. Η παραπλάνηση της κοινωνίας είναι η βασική τους ενασχόληση. Με στόχο την παραμονή στους αναπαυτικούς θώκους της εξουσίας όσο δυνατόν περισσότερο. Προς ζημίαν, βεβαίως, της χώρας».

Τέλος, κύριε Χαρακόπουλε, οι αγρότες τι μπορούν καλύτερο να περιμένουν από τη Ν.Δ.;

«Οι αγρότες “πληρώνουν τα σπασμένα” της λανθασμένης επιλογής του 2015. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι στοχοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την αύξηση των εισφορών, τους φόρους, την απαξίωση του επαγγέλματος. Και γι’ αυτό γυρίζουν την πλάτη στους δημαγωγούς της… Πρώτης Φορά Αριστεράς. Για τη Ν.Δ. οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα παραμένουν βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της Οικονομίας. Θα μειώσουμε τη φορολογία, όπως στον ΕΝΦΙΑ και στο κρασί, και θα σταθούμε δίπλα τους έμπρακτα, όπως τουλάχιστον κάποιοι από εμάς το κάναμε και στο παρελθόν».

Είπε για

Αλέξης Τσίπρας
«Η επιτομή του καιροσκοπισμού και της κυνικότητας, εκφραστής του πλέον παθογόνου λαϊκισμού, με εξαιρετική ικανότητα στην παραπλάνηση και στο ψεύδος»

Πάνος Καμμένος
«Παρορμητικός και υπερφιλόδοξος, βερμπαλιστής και φανφαρόνος, εντελώς ακατάλληλος, έως κι επικίνδυνος, για την κρίσιμη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας»

Νίκος Τόσκας
«Εξαρτημένος από ιδεοληπτικές εμμονές, που του στερούν την ικανότητα αντικειμενικής αντίληψης της κατάστασης στον τομέα που επιβλέπει. Αποδείχθηκε υπερβολικά λίγος»

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλουστο μεσημεριανό μαγκαζίνο στη “ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση”

Μάξιμος ΘΕΣΣΑΛΙΑ 1

Λάρισα, 12 Απριλίου 2018

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο μεσημεριανό μαγκαζίνο στη “ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση”
και στους δημοσιογράφους Σοφία Σπανού και Γιάννη Κολλάτο

Για τα εθνικά θέματα
«Την επικαιρότητα την σκιάζει η πτώση του ΜΙΡΑΖ και η απώλεια του πιλότου μας, καθώς και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και το λεγόμενο σκοπιανό. Η επιπολαιότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα είναι παροιμιώδης. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τη διγλωσσία που υπάρχει ανάμεσα στο Μαξίμου και τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος αρέσκεται να περιφέρεται με στολές παραλλαγής και να εκτοξεύει βερμπαλισμούς και βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς για την ηγεσία της γείτονος χώρας; Όλα αυτά επιβαρύνουν το κλίμα. Κατανοώ ότι ο κ. Καμμένος έχει ένα θέμα πολιτικής επιβίωσης, καθώς το κόμμα του, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, δεν μπαίνει στη βουλή και επιχειρεί με εθνικιστικές κορώνες και με λεκτικούς ακροβατισμούς και με επιθέσεις εναντίον της γείτονος χώρας να καρπωθεί κάποια εκλογικά οφέλη. Αλλά εδώ μιλούμε για την εθνική πολιτική και χρειάζεται περισσή σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το ότι το Μαξίμου λέει άλλα, και ο Υπουργός Άμυνας άλλα, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν και δυσχεραίνει τα προβλήματα που είναι ήδη περιπεπλεγμένα και στα ελληνοτουρκικά και στο σκοπιανό.
Η ΝΔ κινείται στο πνεύμα της συνεννόησης και πάντοτε με υπευθυνότητα τοποθετείται στα εθνικά ζητήματα. Όμως, πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Και στο σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά δεν υπήρξαν πρωτοβουλίες. Στο σκοπιανό όλα ήταν για μήνες εν κρυπτώ και μετά ήλθε η πρόθεση του κ. Κοτζιά να ενημερώσει τα κόμματα. Αν ο πρωθυπουργός ήθελε να ενημερώσει τους αρχηγούς θα πήγαινε ο κ. Μητσοτάκης. Αφού ήταν ο κ. Κοτζιάς, πήγε ο αρμόδιος τομεάρχης, εγνωσμένου κύρους διπλωμάτης, ο κ. Κουμουτσάκος. Ποια, όμως, είναι η θέση της κυβέρνησης το σκοπιανό; Άλλα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα ο κ. Καμμένος.
Προφανώς υπάρχει ενιαία γραμμή στη ΝΔ. Εμείς έχουμε πει ότι το όνομα είναι η κορυφή του παγόβουνου Η οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να ‘‘σαλαμοποιηθεί’’. Πρέπει να είναι μια λύση erga omnes, που θα λύνει τα προβλήματα αλυτρωτισμού, θα έχει σαφή αλλαγή άρθρων συντάγματος, και δεν δεχόμαστε μακεδονική εθνότητα. Όπως δεν υπάρχει θεσσαλική ή άλλη εθνότητα, το ίδιο δεν υπάρχει μακεδονική. Από αρχαιοτάτων χρόνων η Μακεδονία είναι κομμάτι της Ελλάδας. Οι σκοπιανοί εμφανίστηκαν τον 6ο αιώνα μ.Χ., 1000 χρόνια μετά το Μ. Αλέξανδρο. Δεν δεχόμαστε τους σφετεριστές της ελληνικής ιστορίας. Μπορούμε να καταδείξουμε ότι η αδιαλλαξία για την μη επίλυση του προβλήματος οφείλεται στην άλλη πλευρά. Δεν έχουμε να μοιραστούμε κάτι για την ιστορία μας.

Μάξιμος ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2

Η σύσκεψη για την οδό Βόλου
Ήταν σημαντικό ότι υπήρξε αυτή η συνάντηση και ότι ο δήμαρχος αποδέχθηκε την πρόταση που κατέθεσα για μια ευρεία σύσκεψη κατ’ αρχήν σε επίπεδο νομού, προκειμένου να δούμε οι τοπικοί φορείς πως μπορούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Σε δεύτερο επίπεδο θα είναι με τον αρμόδιο υπουργό, γιατί χρειάζονται συνέργειες Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου για τη λύση, που είναι η απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων στο κομμάτι του αστικού ιστού που διέρχεται η οδός Βόλου και η λεωφόρος Καραμανλή: σήμανση, κόμβους, σαμαράκια κλ.π., και τελικώς η ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού, του δακτυλίου.
Εγώ κατανοώ ότι κάθε υπουργός υπό την πίεση μετά από κάθε ατύχημα προέβαινε σε κάποιες αποφάσεις για απαγόρευση της διέλευσης. Για την υλοποίηση, όμως, πρέπει να υπάρχει και σήμανση για να το γνωρίζουν οι οδηγοί, και η τροχαία για να επιβάλλει ποινές. Πρότεινα στη σύσκεψη να συμμετάσχουν δυο ακόμη φορείς: η τροχαία που να διευκρινίσει τι ισχύει και τι χρειάζεται η ίδια για να εφαρμόσει τις υπουργικές αποφάσεις και η δεύτερη το ΤΕΕ. Ήταν σημαντική η απουσία του κ. Παπαγεωργίου, προέδρου του ΤΕΕ, που ως αρμόδιος φορέας θα μπορούσε να συμβάλει με προτάσεις για τη συγκοινωνιακή αποσυμφόρηση. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Γιατί μετά από κάθε δυσάρεστο γεγονός γίνονται συσκέψεις που μετά λησμονούμε. Εγώ ζήτησα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων και να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός δρόμος.
Ετέθη και το ζήτημα της σιδηροδρομικής ασφάλειας για την οποία πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη μελέτη. Και επειδή η χώρα είναι διαμετακομιστικό κέντρο, και με την COSCO θα αυξηθούν τα δρομολόγια, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε φαινόμενα όπως στην οδό Φαρσάλων, πριν γίνει η υπογειοποίηση επί Σουφλιά, και να έχουμε ουρές χιλιομέτρων εκατέρωθεν των γραμμών. Ρώτησα τον δήμαρχο και είπε ότι τα σχέδια υπογειοποίησης είναι πολύ κοστοβόρα, η δαπάνη φθάνει τα 300 εκ. ευρώ. Οικονομικότερη λύση θα ήταν ένας υπέργειος σιδηρόδρομος κόστους 30 εκ ευρώ, ή μια άλλη παράκαμψη που δεν έχει κοστολογηθεί.

Μάξιμος ΘΕΣΣΑΛΙΑ 3

Η έδρα της Γεωπονικής Σχολής
Η συζήτηση για τη συγχώνευση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Θεσσαλίας άνοιξε χωρίς να υπάρχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός και πραγματικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να υπάρχουν κοστολογημένα εναλλακτικά σενάρια στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας που θα κάνει την τελική επιλογή. Μάλλον ως διαπραγμάτευση, ως αλισβερίσι φαίνεται μεταξύ τοπικών κοινωνικών, όπου ο ισχυρότερος τοπικός παράγων του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος μπορεί να κατισχύσει. Αυτά απέχουν από ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος, χαρακτηρίζουν άλλες εποχές και άλλες νοοτροπίες που τις έχουμε πληρώσει Κάποτε υπήρχε η λογική κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε κεφαλοχώρι και ΤΕΙ. Δεν είναι δυνατόν να πορευόμαστε με αυτές τις λογικές που εν πολλοίς αυτές ευθύνονται για την κρίση στη παιδεία και στην οικονομία. Έχουμε μια κοστολογημένη μελέτη; Εγώ είπα ότι ζητούμε το αυτονόητο, δεν ζητούμε παράλογα πράγματα. Και από την κουβέντα που έκανα με τον πρύτανη αυτή την εντύπωση αποκόμισα. Το ΤΕΙ δεν ζητά παράλογα πράγματα. Δεν αρνείται δηλαδή μια συνένωση δυνάμεων, μια συγχώνευση, για να δημιουργηθεί ένα δυνατό πανεπιστημιακό ίδρυμα στη Θεσσαλία. Αλλά είναι δυνατόν στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, στη Λάρισα, να μην έχουμε μια Γεωπονική Σχολή με έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα, όταν έχουμε ένα κάμπους, όταν έχουμε δίπλα την Αβερώφειο Σχολή, όταν έχουμε στρέμματα που με άνεση μπορούν να γίνουν πρότυπες καλλιέργειες, όταν έχουμε εγκαταστάσεις πρότυπες; Το ΤΕΙ της Λάρισας είναι από τα καλύτερα τριτοβάθμια ιδρύματα που διαθέτει η χώρα. Εγώ εντυπωσιάστηκα από την πρώτη επίσκεψη που έκανα σαν τομεάρχης παιδείας. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει την έδρα της Γεωπονικής Σχολής, που θα είναι ένας δεύτερος ισχυρός πυλώνας για τη Λάρισα, μαζί με την Ιατρική Σχολή. Αν θέλουν να ισχύσουν ακαδημαϊκά κριτήρια ας βάλουν την ΑΔΙΠ να κάνει προτάσεις σαν αρμόδιος φορέας αξιολόγησης.
Το ενδιαφέρον για τη τεχνολογική εκπαίδευση στην Ευρώπη είναι στο 70% των μαθητών και στο 30% για τη γενική παιδεία. Εδώ είμαστε στο ανάποδο. Άρα από τη βάση πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και μια αλλαγή νοοτροπίας και κυρίως μέτρα ουσιαστικά για τη στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης.

Ο στόχος της ΝΔ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές
Όλοι βγήκαμε σοφότεροι από τη δοκιμασία και την περιπέτεια των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Ο δήμος της Λάρισας χάθηκε γιατί υπήρξε η πολυδιάσπαση στο χώρο της φιλελεύθερης παράταξης. Πιστεύω ότι εγκαίρως πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες προκειμένου η ΝΔ να προσέλθει με ένα πρόσωπο που θα χαίρει της εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας. Ο μείζων στόχος είναι να κερδίσει ο υποψήφιος που ενστερνίζεται τις βασικές θέσεις της ΝΔ προς όφελος και της πόλης της Λάρισας.

Μάξιμος ΘΕΣΣΑΛΙΑ 4

Η κυβερνητική αποτυχία στο ασφαλιστικό
Το πρόγραμμα νιτρορύπανσης είναι πράγματι “ταξικό”. Παραγωγοί με λιγότερα από 100 στρέμματα είναι a priori εκτός προγράμματος, κακώς έκαναν αιτήσεις, πλήρωσαν μελετητές, υπέβαλαν φακέλους. Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο οι απαντήσεις ήταν ήξεις αφίξεις από την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης Μακάρι μετά την αποκάλυψη του “ταξικού” χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Όπως αναγκάστηκαν να κάνουν και στο πρόγραμμα νέων αγροτών, και θα πάρουν και τους επιλαχόντες.
Δεν με εντυπωσιάζει τίποτε με αυτήν την κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση των άκρων και της προχειρότητας. Όλα γίνονται στο γόνατο και έχουμε τέτοια αποτελέσματα. Δείτε τι έγινε με τον ΕΦΚΑ. Ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου, που παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες ότι λύνει το ασφαλιστικό ζήτημα της χώρας, είναι ένας νόμος Φρανκεστάιν που οδήγησε στην εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες. Εμείς έχουμε επισημάνει ότι χρειάζεται διορθώσεις αυτός ο νόμος, να γίνει πιο δίκαιος, να μην λειτουργεί αποτρεπτικά σε όσους εισπράττουν περισσότερα να μην ασφαλίζονται, διότι αυτό συμβαίνει σήμερα. Διότι όταν δεν σου δίνει ως κίνητρο κάτι παραπάνω ως σύνταξη, σε οδηγεί στην μαύρη οικονομία. Τα παραδείγματα που ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης, είναι χαρακτηριστικά: δικηγόρος με 10.000 εισόδημα του μένουν λιγότερα από 5.000, αν αφαιρέσει εισφορές και φορολογία και μηχανικός με 20.000 παίρνει λιγότερα από 6.000 γιατί 73% είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία που θέσπισε αυτή κυβέρνηση. Έτσι δεν μπαίνει χρήμα στα ταμεία, θεριεύει η παραοικονομία, και δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι οι νυν συνταξιούχοι θα έχουν συντάξεις και δεν ξέρουμε αν δεν θα έχουμε και νέα κουβέντα για νέες μειώσεις.
Τέλος, στο φόρο για το κρασί μειώσεις δεν έκαναν αλλά έκαναν εγκαίνια σε… wine festival. Κάποτε υπήρχε και τσίπα!».

Δείτε παρακάτω το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1241&v=USEEagOdmr4

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Σάσα Σταμάτη

PARAPOLITIKA

Μάξιμος Σάσα 1

Αθήνα 26 Μαρτίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ


«Νηστεύω και θα εξομολογηθώ»

«Όταν ήμουν μικρός, ήθελα να γίνω δάσκαλος, αλλά τελικά κατάντησα πολιτικός»


Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος. Συναντήσαμε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο καφέ «Παπαγάλος», στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, και μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, την οικογένειά του, την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά και για άγνωστες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς του. Αποκάλυψε επίσης τι σκεφτόταν να κάνει επαγγελματικά πριν τον κερδίσει το κοινοβούλιο, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις του τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

- Οι οικογενειακές σας καταβολές έπαιξαν ρόλο στην απόφαση σας να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Όχι, γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό στα σύνορα της Λάρισας με την Καρδίτσα, τα Βούναινα. Οι γονείς μου είναι αγρότες. Θυμάμαι, όμως, τη μάνα μου, όταν με ξεπροβόδιζε για να πάρω το λεωφορείο για το γυμνάσιο Ιτέας Καρδίτσας, να μου λέει να μάθω γράμματα για να γλυτώσω από τις λάσπες. Έχω ρίξει μικρός λίπασμα με δισάκι στον ώμο σε λασπωμένα χωράφια που βούλιαζε το τρακτέρ. Τελικά και στην πολιτική υπάρχει λάσπη! Και τη γεύτηκα από τα πρώτα μου βήματα, όταν αντίπαλοί μου με εμφάνιζαν ως γιο του τσιφλικά Χαροκόπου, της γνωστής οικογενείας που κάποτε έκαναν νύφη τη Μελίνα Μερκούρη.

- Πως προέκυψε η ενασχόληση σας με τα κοινά;

Το ενδιαφέρον μου το κέντρισε η γνωριμία στα φοιτητικά μου χρόνια με τον Κωστή Στεφανόπουλο, που τότε περνούσε τη δική του πολιτική έρημο. Αργότερα, μετά το στρατό, γνώρισα τον Κώστα Καραμανλή, νέο βουλευτή τότε, το 1994, σε μια ομιλία του για το μακεδονικό. Η συζήτησή μας είχε συνέχεια στον Πολιτικό Σχεδιασμό της ΝΔ, όπου είχε αναλάβει καθήκοντα Γραμματέα και έτσι βρέθηκα συνεργάτης της Γραμματείας. Η συνέχεια είναι γνωστή, διευθυντής στο Γραφείο Τύπου του κόμματος όταν ο Καραμανλής εξελέγη αρχηγός και έπειτα, όταν υπήρξε κενό στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας λόγω της διαγραφής Σουφλιά κατέβηκα για βουλευτής…

Μάξιμος Σάσα 3

- Πως είναι να εκπροσωπείτε έναν νομό με τόσες ιδιαιτερότητες δεδομένων των αγροτικών του χαρακτηριστικών;

Ο νομός Λαρίσης είναι ένας μεγάλος νομός, που μπορεί να είναι γνωστός για τον κάμπο, τη ζέστη και τα μπλόκα των αγροτών, το βαμβάκι και την φέτα, αλλά διαθέτει και χιλιόμετρα παραλίας. Έχουμε τη δεύτερη μετά τη Ζαχάρω μεγαλύτερη παραλία στη χώρα, στον Αγιόκαμπο.

- Η αγροτιά είναι προνομιακός χώρος της αριστεράς; Ποια η άποψη των αγροτών για την σημερινή κυβέρνηση;

Αυτό είναι μύθος. Οι αγρότες υπήρξαν ραχοκοκαλιά της παράταξης μας, ακριβώς γιατί την εκλαμβάνουν ως λαϊκό κόμμα. Και τώρα που έχουν μέτρο σύγκρισης με την κυβέρνηση της… πρώτης φορά αριστερά, νομίζω θα ξαναβάψουν στις εκλογές γαλάζιο τον χάρτη στον κάμπο.

- Αν ήσασταν στέλεχος σε μια μελλοντική κυβέρνηση ΝΔ θα φθάνατε στα άκρα κάποια πιθανή διαφωνία σας, όπως είχατε κάνει με τον Αντ. Σαμαρά στην περίπτωση του γάλακτος;

Αν και η ερώτηση μοιάζει με παγίδα, θα σας έλεγα ότι πράττω αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μου. Ξέρετε, μπορεί να μην κοιμάμαι στα πούπουλα, αλλά κοιμάμαι με ήσυχη τη συνείδησή μου. Έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό. Το αστείο είναι ότι ουδείς ασχολείται σήμερα αν έπεσε η τιμή του γάλακτος στο ράφι που ήταν τότε πρώτη είδηση!

Μάξιμος Σάσα 4

- Καραμανλής, Σαμαράς Μητσοτάκης. Με ποιον αισθανόσασταν πιο κοντά;

Μέχρι στιγμής θα έλεγα με τον Καραμανλή, όχι μόνο γιατί δουλέψαμε μαζί πριν γίνει αρχηγός και μετά οργώνοντας την Ελλάδα για να γίνει πρωθυπουργός, αλλά και γιατί είναι «έξω καρδιά» και δεν κρατά κακία ούτε του εχθρού του.
Με τον Σαμαρά εργάστηκα σκληρά ως Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, άλλωστε ο ίδιος έδινε το παράδειγμα της σκληρής δουλειάς. Δεν ξεχνώ ότι μου έδωσε την ευκαιρία έστω και με «κομμένα φτερά» ως αναπληρωτή υπουργό, να κάνω πράγματα στον πρωτογενή τομέα. Ακόμη κι αν δεν έχω μια δεύτερη ευκαιρία με «λυμένα χέρια» στο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχουν αποφάσεις μου, όπως το τέλος στο «πάρτι» των κρατικών επιχορηγήσεων στις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις, που θα θυμίζουν το πέρασμά μου από την πλατεία Βάθη.
Με τον Κυριάκο είμαστε μια ηλικία, παιδιά του ’68, ενώ μπήκαμε μαζί και στη βουλή το 2004. Είμαστε παλιοσειρά, που λένε στο στρατό. Πιστεύω ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει καλός πρωθυπουργός.

Μάξιμος Σάσα 8

- Ποια η άποψή σας για το μακεδονικό;

Τα βαλκάνια ταλαιπωρήθηκαν πολλά χρόνια από αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς. Αν δεν υπάρξει καθαρή λύση στο πρόβλημα, θα το βρούμε και πάλι μπροστά μας. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Οι σκοπιανοί ήρθαν στην περιοχή χίλια χρόνια μετά τον Μεγαλέξανδρο. Είναι δυνατόν να ανεχθούμε την παραχάραξη της ιστορίας και το σφετερισμό της ιστορικής μας κληρονομιάς; Εκεί που χρώσταγαν μας ζητάν και το βόδι. Φτάσανε στο σημείο αντί να αλλάξουν το Σύνταγμά τους να ζητούν αλλαγή του δικού μας!

- Μικρός τι θέλατε να γίνετε;

Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω δάσκαλος, στο πανεπιστήμιο δημοσιογράφος, κι όταν πήρα το διδακτορικό είχα αποφασίσει να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα. Τελικά κατάντησα… πολιτικός. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή! Δεν είναι τυχαία τα ρήματα που χρησιμοποιούνται για όσους ασχολούνται με τα κοινά: «κατεβαίνει» στην πολιτική ή «εκτίθεται» στην πολιτική…

- Με την γυναίκα σας ήταν κεραυνοβόλος έρωτας; Πως γνωριστήκατε και πως έγινε η πρόταση γάμου;

Ναι, ήταν αυτό που λένε κεραυνοβόλος έρωτας! Με τη Λίζα γνωριστήκαμε σε ένα πάρτι κοινών γνωστών. Η πρόταση γάμου ουσιαστικά έγινε πολλά χρόνια πριν παντρευτούμε, όταν κάναμε τις πρώτες κοινές μας διακοπές στη Σκιάθο. Τις είχα πει, όμως, ότι μια μέρα θα πολιτευθώ. Δεν ξέρω αν με πίστεψε, αλλά δεν μπορεί να πει σήμερα ότι είχε… άγνοια κινδύνου όταν με παντρεύτηκε για το τι θα ακολουθούσε. Οι γυναίκες των βουλευτών επαρχίας είναι αφανείς ηρωίδες. Ουσιαστικά αυτή φροντίζει στο σπίτι για όλα. Η πολιτική τρώει πολύ χρόνο από τη ζωή μας. Δεν δικαιούμαι να διαμαρτύρομαι γιατί είναι επιλογή μου, αλλά αυτή είναι η αλήθεια...

- Τώρα τη σαρακοστή νηστεύετε, θα εξομολογηθείτε, θα κοινωνήσετε;

Ναι, νηστεύω από τα παιδικά μου χρόνια. Έτσι έμαθα από τη μάνα μου. Νομίζω είναι και μια άσκηση παθών για μερακλήδες στο φαγητό, όπως εγώ. Αλλά και για την υγεία θεωρείται μια καλή αποτοξίνωση. Είχα διαβάσει ότι Αμερικανοί συνιστούσαν ως υγιεινή διατροφή τις νηστείες των ελληνορθοδόξων. Τετάρτες, Παρασκευές, Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, αν τις μαζέψεις δεν είναι λίγες! Μια χρονιά που δεν νήστεψα δεν χάρηκα και το αρνί στη σούβλα. Αν δεν σου λείψει κάτι δεν το εκτιμάς. Θα εξομολογηθώ και ευελπιστώ να κοινωνήσω. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε. Νιώθεις άλλος άνθρωπος, ξαλαφρώνεις.

Μάξιμος Σάσα 9

- Έχετε δυο γιους τι σας αρέσει να κάνετε μαζί τους;

Παίζουν μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Τους έμαθα τάβλι για να έχουμε ένα κοινό… σπορ που θα μπορούσα να τους κερδίσω, αλλά χάνω και σε αυτό...

- Έχετε κάποιο χόμπι όταν φυσικά έχετε ελεύθερο χρόνο;

Αναζητώ παλιά καραμανλίδικα βιβλία, αυτά που είχαν οι Ρωμιοί της Καππαδοκίας, όπως οι παππούδες μου, που είχαν χάσει την ελληνική λαλιά. Είναι αυτά με ελληνικά γράμματα στην τουρκική γλώσσα. Υπήρξε για χρόνια και εφημερίδα γι αυτούς τους τουρκόφωνους Έλληνες της Μικρασίας «Η Ανατολή».

- Σας αγχώνει που τα μαλλιά σας έχουν γκριζάρει;

Φέτος μπαίνω στα 50. Τις πρώτες άσπρες τρίχες τις απόκτησα στο γυμνάσιο. Τώρα πια, όμως, μπορώ να λέω ότι τα γκρίζα μαλλιά είναι γοητεία.

- Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τραγουδιστής και ποιο το αγαπημένο σας κομμάτι και γιατί;

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Μου αρέσει το «γίναν όλα δυνατά τα αδύνατα» γιατί εκπέμπει αισιοδοξία!


Δείτε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε εδώ

 

Read more...

Συνέντευξη κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ΤRT και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο

Mάξιμος TRT α

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2018

Συνέντευξη
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην ΤRT
και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο


Σχετικά με την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Η κα Σπυράκη λέει ότι το υλικό παραμένει το ίδιο. Ο κ. Καμμένος θυμώνει και ξεθυμώνει για να μείνει στην καρέκλα της εξουσίας. Άρα τι αλλάζει;

Αν θελήσει κάποιος να δει τον συνεκτικό ιστό αυτών των ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων, που συμμάχησαν για να σχηματίσουν κυβέρνηση, εκεί καταλήγει εντέλει. Έχουμε δύο κόμματα που ξεκινούν από διαφορετική ιδεολογική αφετηρία. Το ένα είναι ένα εθνικολαϊκιστικό κόμμα και το άλλο προέρχεται από τη ριζοσπαστική αριστερά που συνεργάζονται για την νομή της εξουσίας. Δεν έχουν κάτι άλλο που τους ενώνει. Η αντιμνημονακή ατζέντα τους κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. Είναι αυτοί που υπέγραψαν και 3ο και 4ο μνημόνιο, δεσμεύοντας την χώρα με το υπερταμείο για 99 χρόνια, δεσμεύοντας και την επόμενη κυβέρνηση με τα μέτρα που έχουν ψηφίσει για το ’19 και ’20, με πλεονάσματα, με μειώσεις στο αφορολόγητο, με περικοπές στις συντάξεις. Άρα θα έχουμε ακόμη μια «κυβίστηση», μια «κωλοτούμπα», του κ. Καμμένου, που έγινε και διεθνής όρος, το βλέπουμε σε εφημερίδες άλλων χωρών. Η εξουσία είναι γλυκιά και θα πάνε αντάμα όσο μπορούν να σταθούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Όμως και οι σημερινοί λένε ότι και εσείς τους έχετε δεσμεύσει με όσα ψηφίσατε.

Μεταφέρετε μια αντίληψη που έχει ο κόσμος. Παλαιότερα υπήρχε και η θεωρία της καμένης γης. Αλλά καλό είναι, επειδή η αξιοπιστία της πολιτικής έχει πέσει χαμηλά, να μιλούμε συγκεκριμένα και όχι με γενικότητες. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω. Μνημόνευσα, λοιπόν, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και αφορούν τις μειώσεις συντάξεων, που είναι σαν να εξοβελίζονται δύο μηνιάτικα συνταξιούχων από 01.01.19. Και μνημόνευσα και τις περικοπές που έχουν ήδη ψηφισθεί για το αφορολόγητο, που μειώνουν ένα μηνιάτικο ουσιαστικά στους εργαζόμενους. Αυτά είναι μέτρα που έχουν ψηφισθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα εφαρμοστούν από το νέο έτος, από όποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία. Θα χρειαστεί να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος ώστε να ζητήσουμε την αναθεώρηση αυτών των μέτρων. Όπως επίσης έχουν ψηφισθεί υπερμεγέθη πλεονάσματα μέχρι το 2021 που και αυτά δυσκολεύουν την επόμενη ημέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ γι’ αυτό λένε ότι θα κερδίζουμε βαθμό ελευθερίας και αξιοπιστία όσο προχωρούμε ένα δυναμικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όχι μόνον στην οικονομία αλλά και στη δημόσια διοίκηση, στην ασφάλεια στην παιδεία, δημιουργώντας μια εικόνα κανονικότητας για την χώρα.

Εσείς λέτε ότι θα είναι από τα πράγματα που θα διαπραγματευτείτε. Οι εταίροι όμως θα το επιτρέψουν, γιατί δεν βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη χώρα να έχει δεσμευθεί;

Οι εταίροι βλέπουν πολιτικά πρόσωπα και συμπεριφορές και κρίνουν την αξιοπιστία των πολιτικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση αυτή, που έλεγε ότι θα έσκιζε τα μνημόνια και θα τα καταργούσε με ένα άρθρο, μας έβαλε στην περιπέτεια του Βαρουφάκη, και μετά που ήλθε ο Τσακαλώτος επειδή «καήκανε στο χυλό φυσάνε και τη γιαούρτη». Η ΝΔ λέει ότι εγώ θα προωθήσω ένα πρόγραμμα που θα είναι δικής μας ιδιοκτησίας, που θα το εκπονήσουμε εμείς, που δεν είναι αυτό που μας επιβάλει κάποια τρόικα, που δεν είναι ένα μνημόνιο, που μας έρχεται έξωθεν και μας το λένε οι δανειστές, αλλά ένα τολμηρό πρόγραμμα που θα έχει μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση. Και αυτά, σε μεγάλο βαθμό τα προγράμματα, είναι έτοιμα και θα υλοποιηθούν στις πρώτες 100 ημέρες, τότε που με νωπή λαϊκή εντολή η κυβέρνηση έχει την μεγαλύτερη ισχύ να τα εφαρμόσει. Τότε, λοιπόν, θα μπορέσουμε στην πράξη να πείσουμε ότι μπορούμε να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με μείωση πλεονασμάτων. Σας θυμίζω ότι ακόμη και εντός μνημονίου η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές στην εστίαση, για παράδειγμα, από το 23% στο 13%. Και είχε το ίδιο ή και μεγαλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εισπράξεων στα δημόσια ταμεία με την μείωση του φόρου. Γιατί μπόρεσε να εισπράξει περισσότερα και λιγότεροι απέφευγαν να κόψουν αποδείξεις, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να συλληφθούν και να έχουν ποινές. Μειώσαμε τους φόρους στα καύσιμα, μειώσαμε την εισφορά αλληλεγγύης. Μπορούμε να πετύχουμε βαθμούς ελευθερίας μεγαλύτερους αν είμαστε συνεπείς στην εφαρμογή μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να σας πει ότι δεν την αφήνουν οι θεσμοί να το κάνει…

Το πρόγραμμα το δικό μας είναι πιο εύκολο να το κάνουμε όταν η χώρα είναι εκτός μνημονίων. Εκτός μνημονίων έβγαινε η χώρα τον Ιανουάριο του 2015 με την προληπτική πιστωτική γραμμή που είχε διασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια μας έβαλαν στο 3ο και μας δέσμευσαν και με ένα οιωνεί 4ο μνημόνιο. Άρα αφού αποκτήσαμε έναν βαθμό ελευθερίας και παίρναμε αποφάσεις που χαρακτηρίζονταν ως μονομερείς εντός των μνημονίων, αντιλαμβάνεσθε ότι εξερχόμενη η χώρα εκτός των μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα όχι να ξανα-κατρακυλήσουμε στα λάθη του παρελθόντος, με αθρόους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων, όπως σχεδιάζονται, και εν μέρει γίνονται ακόμη από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά να αναλάβουμε ένα δυναμικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα μπροστά. Και αυτό το πρόγραμμα παρουσίασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, ουσιαστικά διαφημίζοντας την Ελλάδα, ως τόπο που μπορούν και πρέπει να έλθουν επενδυτές να επενδύσουν, γιατί θα είναι η χώρα που θα πετύχει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα τα επόμενα χρόνια εντός της ευρωζώνης και κάλεσε και Ευρωπαίους επενδυτές στην πατρίδα μας. Αυτό είναι το μήνυμά μας, η Ελλάδα μπαίνει σε κανονικότητα, αρκεί να έχει μια αξιόπιστη και σοβαρή πολιτική ηγεσία, αρκεί να έχει μια τέτοια πλειοψηφία στην βουλή που μπορεί με μεταρρυθμίσεις να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Οι δανειστές, όμως, αν έχουν έναν άνθρωπο που λέει ναι στις απαιτήσεις τους, γιατί να ρισκάρουν με ένα άλλον, που όπως λέτε εσείς, θα είναι πιο ισχυρός, με ένα δικό του πρόγραμμα, και θα ορθώνει το ανάστημά του, αντί τον «πουλημένο» όπως λέτε;

Εγώ δεν χρησιμοποίησα τέτοιον χαρακτηρισμό και δεν συνηθίζω όσα χρόνια πολιτεύομαι ανάλογους χαρακτηρισμούς. Είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε κάποιους ως μειοδότες πολιτικούς. Δεν πιστεύω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μειοδότες πολιτικοί, απλά ο καθένας έχει μια διαφορετική προσέγγιση για να πετύχει αυτό που υποστηρίζει. Η αριστερά, όπως κυβέρνησε, άφησε το αποτύπωμα της και αυτό είναι το θετικό από όλη αυτή την περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ. Ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τι σημαίνει αριστερά. Το ζήσαμε στο πετσί μας, με αυτό το βαρύ κόστος των 86 δις που μας έφερε ο κ. Τσίπρας μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης και… υπερκόπωσης, με τα 200 δις που αποτιμά το κόστος ο κ. Βίζερ. Συνέπειες που πέφτουν στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να είναι πρόθυμη να υλοποιήσει αυτά που θέτουν οι εταίροι, αλλά δεν σημαίνει ότι στην πράξη υλοποιούνται. Βλέπετε πως σέρνονται. Στο Ελληνικό η επένδυση για 3 χρόνια, στις Σκουριές τα ίδια. Δηλαδή, στα λόγια έχουμε πλειοδοσία υπέρ αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην πράξη βλέπουμε να κωλυσιεργούν. Χρειάζεται ένα γενικότερο σχέδιο. Κοιτάξτε στην παιδεία, όταν έχουμε 15.000 φοιτητές σήμερα, στα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Έχουμε καθηγητές που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί και οι οποίοι αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας και οι ίδιοι πάνε και διδάσκουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου. Θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να έχουμε και στην Ελλάδα μη κρατικά Πανεπιστήμια; Η κυβέρνηση μας έλεγε ότι θα δρομολογούσε συνταγματική αναθεώρηση. Αν πράγματι είναι οι εκλογές κοντά, κινδυνεύουμε να χαθεί και αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος και να μην έχουμε συνταγματική αναθεώρηση, πού σημαίνει ότι και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν θα αλλάξει και πάλι θα έχουμε σκιαμαχίες για σκάνδαλα και σκανδαλολογίες. Και πάλι θα επέρχονται παραγραφές υπουργών, αν εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Από την κυβέρνηση λένε ότι είστε στριμωγμένοι για την υπόθεση Νοβάρτις και ψάχνετε να αλλάξετε την ατζέντα και μιλάτε για διαφωνίες Τσίπρα-Καμμένου.

Εγώ σας είπα ότι θα τα βρουν, και θα έχουμε «κυβίστηση» Καμμένου. Η υπόθεση Νοβάρτις είναι υπαρκτό σκάνδαλο, και δεν αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες γιατί έχει να κάνει με μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία που φαίνεται να χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές, προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα της, χρηματίζοντας χιλιάδες γιατρούς σε όλον τον κόσμο. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει χρηματίσει πολιτικούς σε καμία χώρα. Στην Ελλάδα υπήρχε αυτή η μεθόδευση που έφθασε η υπόθεση στην βουλή. Εμείς λέμε αν υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές να έλθουν όλα στο φως. Με προστατευόμενους μάρτυρες κουκουλοφόρους, που η επιχειρηματολογία τους είναι «εκτιμώ, θεωρώ, νομίζω», δεν μπορεί να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία. Κι αν πράγματι θέλουν να λάμψει η αλήθεια, εδώ είμαστε, αύριο στην αρμόδια επιτροπή, έστω με κουκούλες, έστω με αλλοιωμένη φωνή οι μάρτυρες, αλλά κατ’ αντιπαράσταση με τους κατηγορούμενους. Εδώ ελέγχονται πρώην πρωθυπουργοί, ακόμη και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, ο κ. Πικραμένος, που βρέθηκε για 30 ημέρες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που έκανε εκλογές. Αν, λοιπόν, κατηγορούμε τέτοια πρόσωπα, να τους δώσουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να υπερασπιστούν την ακεραιότητα και τη διαδρομή τους στο δημόσιο βίο της χώρας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια αχλύ σκανδάλων βάζοντας λάσπη στον ανεμιστήρα, συλλήβδην να πλήξει την αξιωματική αντιπολίτευση Πλήττει, όμως, το σύνολο της πολιτικής ζωής της χώρας. Ήδη ο πολιτικός κόσμος δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως, από λάθη και από συμπεριφορές του παρελθόντος. Αλλά και αυτή η τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα θίγει το σύνολο της πολιτικού κόσμου και βοηθά τα άκρα και μόνον τα άκρα.

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/UtOvE8I5EYI

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: "Με “κορώνες” δεν αντιμετωπίζονται τα εθνικά θέματα!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2

Λάρισα, 18 Μαρτίου 2018

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Με “κορώνες” δεν αντιμετωπίζονται τα εθνικά θέματα!

«Στα εθνικά ζητήματα πρέπει να μιλούμε λιγότερο και να πράττουμε περισσότερα. Εδώ έχουμε πλειοδοσία λόγων. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει προετοιμασία, το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων είναι υψηλό και διαθέτουν τα εχέγγυα για να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Για να έχεις ειρήνη πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο, να διαθέτεις ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα». Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ερωτηθείς για την όξυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων (σε συνέντευξή του στη “ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση” και στην εκπομπή “Πολιτικοί Διάλογοι” με τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο).
Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «κάποτε λέγαμε ότι έξω πάμε καλά. Πλέον, ούτε έξω πάμε καλά. Και αυτό έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης, που θα έπρεπε να είχε καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη για τα εθνικά ζητήματα. Είδαμε τι συνέβη με το Σκοπιανό και έχουμε την Τουρκία που κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Φθάσαμε στους δύο φυλακισμένους Έλληνες αξιωματικούς, διότι δεν υπήρξε η σωστή ανάλυση και αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. Από το 1974 η Τουρκία κλιμακώνει τις επιθέσεις όταν βρίσκει “μπόσικη” την Ελλάδα. Εκ μέρους των συμμάχων μας υπάρχει μια επαμφοτερίζουσα στάση, του Ποντίου Πιλάτου, που λένε ‘‘βρείτε τα μεταξύ σας’’. Αυτή είναι η στάση του ΝΑΤΟ από το 1974. Το ερώτημα είναι αν δεν ήμασταν εμείς στο ΝΑΤΟ και ήταν μόνον η Τουρκία θα ήμασταν καλύτερα; Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ.

Επιπολαιότητα...
Η μεγάλη απειλή είναι το μεταναστευτικό. Το γεγονός ότι 3,5 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία περιμένουν από τον Ερντογάν να τους επιτρέψει να έλθουν στην Ευρώπη, αναγκάζει την ΕΕ να βάζει νερό το κρασί της.
Η Τουρκία δεν είναι κράτος δικαίου. Είναι μια ισχυρή δύναμη, να μην το λησμονούμε. Επιδιώκει να δορυφοροποιήσει τις γειτονικές χώρες, να χρησιμοποιήσει μουσουλμανικές μειονότητες από την οθωμανική περίοδο, και ως αναθεωρητική δύναμη θέλει να αλλάξει τις συμφωνίες και τις συνθήκες.
Η κλιμάκωση οφείλεται και στην επιπολαιότητα που αντιμετωπίζεται το ζήτημα από την ελληνική πλευρά. Όταν έχουμε έναν υπουργό άμυνας με πληθωρικό λόγο, με βερμπαλισμούς να χαρακτηρίζει “ομήρους” των Τούρκων τους δυο Έλληνες αξιωματικούς και ο αναπληρωτής του να μιλάει για “υπερτροφικό” λόγο του προϊσταμένου του υπουργού είναι εμφανής η επιπολαιότητα. Όταν σηκώνει του τόνους και λέει ‘‘μολών λαβέ’’ και εκστομίζει ‘‘κορώνες’’ για το εσωτερικό ακροατήριο, ξεχνά ότι εσωτερικό ακροατήριο υπάρχει και στην Τουρκία. Ο Κιλιντσάρογλου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, σπεκουλάρει και αυτός στο εθνικισμό και απαντάει ‘‘θα έλθω το 2019 στην εξουσία και θα καταλάβω τα ελληνικά νησιά’’».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 1

Επί Αποστόλου καταρρέουν οι τιμές γάλακτος...
Ερωτηθείς για τις ελληνοποιήσεις στο κρέας και το γάλα, ο Θεσσαλός πολιτικός είπε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, η κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες μας και, ιδίως, οι κτηνοτρόφοι τα τρία τελευταία χρόνια είναι ολοένα και πιο επιδεινούμενη. Στο κρέας οι τιμές καταρρέουν και οι κτηνοτρόφοι περιμένουν ενόψει Πάσχα να ανέβουν. Υπάρχει ζήτημα με τους ελέγχους των ελληνοποιήσεων στα κρέατα και στο γάλα από την Πολιτεία. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε ο νόμος αλλά είχαν λησμονήσει να υπάρχει η σφραγίδα προέλευσης, που προβλέπεται και από την κοινοτική νομοθεσία. Είχα πρόσφατα σύσκεψη στην Ελασσόνα με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και κάναμε εκτενή συζήτηση γι’ αυτό, και την επομένη κατέθεσα σχετική ερώτηση προς το ΥΠΑΤ, ενόψει του Πάσχα για την επάνοδο της σήμανσης επάνω στο σφάγιο και χαίρομαι που βγήκε σήμερα η εγκύκλιος.
Στο γάλα είναι πιο άσχημη η κατάσταση. Με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν εκτιναχθεί καλούνται οι κτηνοτρόφοι με αυξημένα κόστη να ανταπεξέλθουν. Κατέθεσα μια ερώτηση στον κ. Αποστόλου με το απλό ερώτημα ‘‘πώς δικαιολογούνται οι μειώσεις στο πρόβειο γάλα, πού οφείλονται και τι θα πράξει’’. Δεν υπήρξε σαφής απάντηση. Μας παραπέμπει σε γενική αναφορά στο νόμο προσφοράς–ζήτησης χωρίς να λέει αν μειώθηκε, η προσφορά ή η ζήτηση. Το γάλα έπεσε κάτω από 94 λεπτά στην επαρχία, στο Λιβάδι είναι ακόμη πιο κάτω, στα 82 λεπτά. Επικοινώνησα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου τον κ. Καχριμάνη και πληροφορήθηκα ότι στην Ήπειρο είναι πιο κάτω οι τιμές.
Επί των ημερών μας το γάλα ήταν πάνω από 1 ευρώ. Επί των ημερών του κ. Αποστόλου οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα καταρρέουν. Το αγελαδινό γάλα επί των ημερών του κ. Αποστόλου έγινε πλέον αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις επιθυμίες της γαλακτοβιομηχανίας.

Πόσους κτηνιάτρους προσλάβατε;
Καλούμε την κυβέρνηση να αυξήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ο κ. Αποστόλου λέει δεν έχει το προσωπικό. Η χώρα βάσει του μνημονίου οφείλει να κάνει 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2016 αυξήθηκαν κατά 25 χιλιάδες και πλέον. Ρωτώ τον κ. Αποστόλου προσλήφθηκε ένας ελεγκτής, ένας κτηνίατρος; Ας μας πει πόσους αιτήθηκε, πόσους προσέλαβε, να το μάθουν και οι κτηνοτρόφοι.
Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην αναγνώριση της Διεπαγγελματικής της φέτας, η οποία έχει συγκροτηθεί, έχει όλες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε και αυτή να συνδράμει στους ελέγχους, στη διαφύλαξη, στην προβολή και στην προώθηση της φέτας;

“Βαφτίσια” φέτας

Φθάνει στα αυτιά μου μια φήμη ότι κάποιες γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν πρόβειο γάλα, το παρασκευάζουν ως λευκό τυρί, εξάγεται ως λευκό τυρί και φθάνει στα ράφια ως φέτα. Θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να φθάσουν στα ευρωπαϊκά ράφια και να διαπιστώσουν τι συμβαίνει ή αν η πολιτεία δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα να εξετάσει αν πρέπει όσοι εισάγουν πρόβειο γάλα να μην έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ΠΟΠ. Θα πρέπει να προστατεύσουμε κάποια στιγμή τα ΠΟΠ και την ελληνική κτηνοτροφία. Η Πολιτεία να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να πράξει τα δέοντα».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 3

Σκάνδαλα και σκανδαλολογία
Απαντώντας για την υπόθεση “Νοβάρτις” ο κ. Χαρακοπουλος είπε μεταξύ άλλων:
«Η πολιτική ζωή της χώρας και το κύρος των πολιτικών βουλιάζει, κι αυτό οφείλεται και στην αχλύ της διαφθοράς και των σκανδάλων. Ωστόσο, κάνουν λάθος όσοι επιστρατεύουν τη σκανδαλολογία και πιστεύουν ότι βγαίνουν κερδισμένοι. Έτσι ενισχύονται οι ακραίες φωνές. Υπάρχουν σκάνδαλα και σκανδαλολογία. Όπου υπάρχουν σκάνδαλα η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Προφανώς υπάρχει σκάνδαλο “Νοβάρτις” λόγω αθέμιτων πρακτικών της εταιρείας να προωθήσει τα προϊόντα της όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε πολλές χώρες. Ο τρόπος, όμως, που ήλθε η υπόθεση από το ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ερωτηματικά, κυρίως με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις προς τη δικαιοσύνη. Τέτοιες βαριές κατηγορίες εναντίον δύο πρωθυπουργών, ενός Επιτρόπου της ΕΕ, πρώην υπουργών, με ‘‘κουκουλοφόρους’’ μάρτυρες! Η ΝΔ λέει ‘‘όλα στο φως’’. Θέλετε ‘‘κουκουλοφόρους’’ μάρτυρες ή με αλλοιωμένοι φωνή, ας έλθουν στην επιτροπή σε μια κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με τους κατηγορούμενους που δικαιούνται υπεράσπισης».

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
http://www.thessaliatv.gr/videos/10738/politikoi-dialogoimaksimos-xarakopoulos-16-03-2018/

Read more...