ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ/ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Η παρουσία και το έργο των εκπαιδευτικών μας που είναι αποσπασμένοι στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκία είναι αυτονόητης σημασίας. Ως εκ τούτου, μέριμνα της ελληνικής Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η διευκόλυνση παντί τρόπω της διαμονής και της εργασίας τους στη γείτονα χώρα.
Η διαδικασία της έγκρισης των εκπαιδευτικών μας από τις τουρκικές υπηρεσίες είναι δύσκολη και μακρά, καθώς σε αυτήν εμπλέκονται τέσσερα υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων). Μάλιστα, η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση για όλους ανεξαιρέτως τους αποσπασμένους/μετακλητούς εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από τα έτη εργασίας τους στα ομογενειακά σχολεία.
Στα ανωτέρω προστέθηκαν επιπλέον προϋποθέσεις, καθώς από το 2010 οι τουρκικές αρχές απαιτούν υποχρεωτική άδεια παραμονής, ενώ από το 2015 και άδεια εργασίας. Οι εκδόσεις των αδειών παραμονής και εργασίας συνεπάγονται τόσο απώλεια χρόνου και διδακτικών ωρών, όσο και σημαντικό οικονομικό κόστος, προσαυξανόμενο ανάλογα με τα μέλη της οικογενείας των εκπαιδευτικών. Τα χρήματα αυτά μέχρι και σήμερα βαραίνουν αποκλειστικώς τους ίδιου τους εκπαιδευτικούς, παρά το γεγονός ότι έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει να επιλυθεί το πρόβλημα είτε με την έκδοση υπηρεσιακών ταυτοτήτων -έχοντας έτσι απαλλαγή από την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας- είτε να καταβάλλεται το τίμημα για τις άδειες από το ελληνικό κράτος.
Εν πάση περιπτώσει, η ελληνική πολιτεία οφείλει να δώσει μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι οι αποσπασμένοι υπάλληλοι στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας βρίσκονται εκεί ως υπάλληλοι του ελληνικού κράτους και επιτελούν σπουδαίο και ανεκτίμητο έργο -υπό τις δεδομένες και γνωστές σε όλους συνθήκες στη συγκεκριμένη χώρα.
2. Για τους αποσπασμένους Τούρκους εκπαιδευτικούς στα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, οι ελληνικές αρχές αξιώνουν -με αντίστοιχο τίμημα- την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας;
Ο ερωτών Βουλευτής: