Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Για τον αγροτικό κόσμο του νομού Λάρισας άλλα και ολόκληρης της Θεσσαλίας, η φετινή χρονιά δημιούργησε πολλά προβλήματα στην παραγωγή τους. Αυτό, όμως, που εγείρει διαμαρτυρίες από την πλευρά των αγροτών, είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους για αποζημιώσεις.
Μετά τα ροδάκινα και τον καπνό, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκάλεσαν ζημιές και σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της τάξης του 50% στην αναμενόμενη παραγωγή. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ντοματοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τέθηκε επι τάπητος στην παράσταση του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ στο Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία (εφημερίδα «Ελευθερία», 3-8-2018). Σύμφωνα, όμως, με την ενημέρωση που υπήρξε, παρ’ ότι υπήρξαν ζημιές και μείωση της παραγωγής, αυτές δεν καλύπτονται από το κανονιστικό πλαίσιο του Οργανισμού.
Η βιομηχανική ντομάτα συνιστά εδώ και χρόνια μια δυναμική άλλα και πολυέξοδη καλλιέργεια, με καλά οικονομικά αποτελέσματα για την περιοχή. Ως προϊόν, που επεξεργάζεται από τη βιομηχανία, απαιτεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και σημαντική οργάνωση σε επίπεδο παραγωγών, γεγονός που αποδεικνύεται από την πολυεπίπεδη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με τη δραστηριότητα του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ.
Αυτή τη στιγμή, το κυριότερο ζήτημα που δημιούργησε η «κακή» χρονιά είναι ότι εγείρονται αμφιβολίες στους αγρότες για την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους. Συχνά ακούγεται στα αγροτικά στέκια ότι η «ασφαλιστική ομπρέλα» που προσφέρει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες είναι ανεπαρκής σε σχέση με τις εισφορές που πληρώνουν και σχολιάζεται έντονα η μη επικαιροποίηση του υπάρχοντος Κανονισμού, ώστε να καλύπτει ασφαλιστικά τις ζημιές που πράγματι υφίσταται η παραγωγή τους από καιρικά φαινόμενα. Σημειωτέον δε ότι πολλοί αγρότες πιστεύουν ότι αν ο ΕΛΓΑ δεν αναβαθμίσει το απαρχαιωμένο του Κανονισμό, και δεν σκύψει με ενδιαφέρον στα πραγματικά προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, δεν έχουν λόγο να συνεχίζουν να ασχολούνται με υψηλού ρίσκου καλλιέργειες όπως η βιομηχανική ντομάτα, με ότι αρνητικά αποτελέσματα θα έχει αυτό για την τοπική και την εθνική οικονομία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεστε να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες αγρότες και αν ναι σε ποιες ενέργειες θα προβείτε;
2. Θα εξετάσετε την περίπτωση να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ντοματοπαραγωγούς μέσω των ενισχύσεων de minimis;
3. Έχετε προχωρήσει στις ανάλογες μελέτες που θα επιτρέψουν την αναμόρφωση προς το δικαιότερο του Κανονισμού του ΕΛΓΑ;
4. Πρόσφατα, η ξηρασία που πλήττει την Ευρώπη οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει επιπλέον μέτρα για την στήριξη του απωλεσθέντος εισοδήματος των Ευρωπαίων αγροτών και ο αρμόδιος επίτροπος δήλωσε πως «είμαι σε επαφή με διάφορους υπουργούς από τις χώρες που πλήττονται, προκειμένου να συζητήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις». Έχετε αναλάβει πρωτοβουλία για την στήριξη των Ελλήνων παραγωγών που φέτος μετρούν πληγές από τα εξίσου ζημιογόνα φαινόμενα των παρατεταμένων βροχοπτώσεων;

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top