Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ

Δυστυχώς, από τις πρώτες ακόμη ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, λόγω ιδεοληπτικών αγκυλώσεων αλλά και εκκωφαντικής αδυναμίας διαχείρισης κρίσεων, το μεταναστευτικό μετατράπηκε σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της χώρας. Τώρα πλέον που το πρόβλημα έφτασε στο απροχώρητο και εν όψει των εκλογών, είναι φανερό ότι με σχεδιασμούς του ποδαριού επιχειρείται μια σχετική αποσυμφόρηση των νησιών.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για την πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να δημιουργήσει μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων-μεταναστών στην Τ.Κ. Κυψελοχωρίου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία (1.2.19), αλλά και από σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Ένωσης Λάρισας πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο στρατόπεδο «Υπολοχαγού Ζώγα-Αργυρίου» στο Κυψελοχώρι. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον ίδιο χώρο στον οποίο είχαν εγκατασταθεί και παλαιότερα πρόσφυγες και μετανάστες, και οι οποίοι τον εγκατέλειψαν λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν εκεί.
Η αντίδραση των κατοίκων και σύσσωμου του Δήμου Τεμπών ήταν άμεση, ζητώντας οι σκέψεις αυτές να μείνουν στα χαρτιά, λόγω συγκεκριμένων αιτιών, που δεν έχουν καμία σχέση με την ξενοφοβία ή τον ρατσισμό. Αντίδραση υπάρχει και από την Αστυνομική Ένωση Λάρισας, η οποία σημειώνει μάλιστα ότι το καλοκαίρι του 2018 η ίδια σε συνεργασία με την Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Θεσσαλίας με την άμεση κινητοποίησή τους απέτρεψαν το συγκεκριμένο σχεδιασμό. Άλλωστε, ως γνωστόν, στην περιοχή της Λάρισας ήδη λειτουργεί Κέντρο Μεταναστών-Προσφύγων στην περιοχή Κουτσόχερο, με 1.500 φιλοξενούμενους.
Αν αληθεύει η πληροφορία για την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, που χρήζουν πειστικών απαντήσεων, όπως:
• Για ποιόν λόγο στον νόμο Λαρίσης να δημιουργηθεί και δεύτερο ανάλογο Κέντρο, με 800, όπως γράφεται, φιλοξενούμενους.
• Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι κοντά στο σχεδιαζόμενο Κέντρο λειτουργεί στρατόπεδο με αποθήκες πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού.
• Ο όλος σχεδιασμός αγνοεί τις συνέπειες από την ανεπάρκεια πόσιμου νερού και των υγειονομικών και αποχετευτικών εγκαταστάσεων για ένα Κέντρο, που η πληθυσμιακή του χωρητικότητά φθάνει το επίπεδο μιας κωμόπολης.
• Αποσιωπάται το πρόβλημα της ασφάλειας ενός τόσου μεγάλου πληθυσμού, έχοντας υπ’ όψιν ανάλογα φαινόμενα σε άλλες περιοχές που φιλοξενούν Κέντρα Μεταναστών και Προσφύγων, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των φορέων των αστυνομικών, που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο που τους ανατίθεται με τις λιγοστές δυνάμεις που διαθέτουν..

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι προτίθεσθε να δημιουργήσετε δομή για πρόσφυγες -μετανάστες στο στρατόπεδο «υπολοχαγού Ζώγα-Αργυρίου» στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών; Αν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι επιλογής του συγκεκριμένου στρατοπέδου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στην Λάρισα λειτουργεί ήδη ένα ανάλογο Κέντρο στο Κουτσόχερο;
2. Γνωρίζετε ότι οι κάτοικοι, οι φορείς της περιοχής και η Αστυνομική Ένωση Λάρισας είναι κάθετα αντίθετοι σε πιθανή απόφαση δημιουργίας μεταναστευτικής δομής στο Κυψελοχώρι; Τι απαντάται στα διαβήματά τους;

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2019

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top