Menu
A+ A A-
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
 
Θέμα: Επιστροφή των μικροπωλητών νεωτερισμών-υποδημάτων στις λαϊκές αγορές
 
Η Ελλάδα κατάφερε, έως σήμερα, να επιδείξει εκπληκτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, και για τούτο δικαίως συγκεντρώνει τα θετικά σχόλια της διεθνούς κοινότητας. Αυτό οφείλεται, αναμφίβολα, στις έγκαιρες κυβερνητικές παρεμβάσεις και στην πειθαρχημένη και ώριμη συμπεριφορά των πολιτών. Γι αυτό τον λόγο έχουμε μπει στην τελική ευθεία της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, αν τα πράγματα εξελιχθούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Παράλληλα, λοιπόν, με την προφύλαξη της δημόσιας υγείας οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες στην οικονομία, καθώς το παρατεταμένο πάγωμα της αγοράς έχει επιφέρει τεράστιες δυσκολίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, που αναμένουν εναγωνίως την επανεκκίνησή τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Ανάμεσα σε αυτούς, είναι οι μικροπωλητές νεωτερισμών, υποδημάτων, ψιλικών και χαρτικών στις λαϊκές αγορές, που από τις 15 Μαρτίου δεν μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.  Αν και θα λάβουν το βοήθημα των 800 ευρώ, αυτό δεν αρκεί για να καλύψει τα έξοδα που έχουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως τις ασφαλιστικές εισφορές, τις φορολογικές υποχρεώσεις, τις υποχρεώσεις τους έναντι προμηθευτών κλπ. Αυτό που ζητούν -πριν οδηγηθούν σε πλήρη οικονομική κατάρρευση- είναι να τους δοθεί η άδεια να πωλούν και πάλι τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων κανόνων για τις αποστάσεις μεταξύ των πάγκων, τον αριθμό των πελατών ανά πάγκο, τη χρήση μάσκας και γαντιών, και ότι άλλο γενικώς προβλέπεται για τη λειτουργία των υπαίθριων αγορών.
 
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 
Προτίθεσθε να επιτρέψετε στους μικροπωλητές νεωτερισμών, υποδημάτων, ψιλικών και χαρτικών να επιστρέψουν άμεσα στη δραστηριότητά τους στις λαϊκές αγορές, υπό την προϋπόθεση -όπως και για τους υπόλοιπους πωλητές- της αυστηρής τήρησης όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού;
 
 
Αθήνα, 27 Απριλίου 2020
 
Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος
back to top