Menu
A+ A A-

Μάξιμος μεταναστευτικό 2

Αθήνα, 24 Απριλίου 2018

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
με θέμα ημερήσιας διάταξης:

«Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση, L180/96/29.6.2013) και άλλες διατάξεις - Τροποποίηση του ν.4251/2014 (Α΄80) για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/66/ΕΕ της 15ης Μαΐου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης - Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις».

«Κύριε πρόεδρε,

Η συζήτηση της ενσωμάτωσης των οδηγιών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες διεξάγεται σε μια περίοδο επικίνδυνης αναζωπύρωσης του ζητήματος. Και αυτό γιατί η Τουρκία έχει αποφασίσει να ανοίξει την κάνουλα των μεταναστευτικών ορών, ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αναφερθήκατε κ. υπουργέ στις ιδιαίτερα αυξημένες αφίξεις μεταναστών, όχι μόνον στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στον Έβρο. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι περνά κόσμος που δεν προέρχεται μόνον από την πολύπαθη Συρία αλλά για μετανάστες από κάθε σημείο της υφηλίου όπως το Κογκό και την Αλγερία. Θυμίζω ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πίεζαν για την κατεδάφιση του φράχτη στον Έβρο και αναρωτιέμαι αν σήμερα επιμένουν άραγε σε αυτή τους τη θέση;

Σε κάθε περίπτωση, τα όσα κάνει η Τουρκία συνιστούν μια απαράδεκτη τακτική, η οποία καταδεικνύει και τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας, η οποία μεταχειρίζεται διεθνείς συνθήκες και ανθρώπους εντελώς κυνικά και αποκλειστικά σύμφωνα με τα στενά της συμφέροντά. Η χώρα μας απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά θα έπρεπε να δείξει ισχυρά αντανακλαστικά σε κάθε επίπεδο. Κάτι που δεν γίνεται στη σημερινή ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών, που έρχονται με πολύ μεγάλη χρονοκαθυστέρηση. Και κυρίως με τον σαφή διαχωρισμό των προσφύγων με τους μετανάστες. Αν αυτό είχε γίνει, αν οι διαδικασίες διαχωρισμού διεκπεραιώνονταν ταχύτατα, και γίνονταν οι επαναπροωθήσεις των παράτυπων μεταναστών, τότε η χώρα που θα αναγκαζόταν να τηρεί τα συμπεφωνημένα θα ήταν η Τουρκία. Αντιθέτως, η κυβερνητική αβελτηρία, γιατί δεν θέλω να πιστέψω πως πρόκειται για ηθελημένη καθυστέρηση, έχει καταστήσει εργαλείο πίεσης στα χέρια της Άγκυρας τους μετανάστες για την επίτευξη των γενικότερων σκοπών της έναντι της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα οφείλει να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι διατεθειμένη να καταντήσει αποθήκη ψυχών, για να κοιμάται ήσυχη η υπόλοιπη Ευρώπη. Απέναντι στον τουρκικό κυνικό εκβιασμό οφείλει σύσσωμη η Ε.Ε. να επιδείξει αποφασιστικότητα για να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι κινήσεις αυτές να πάψουν άμεσα.

Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα αποκλειστικά της Ελλάδας, είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης, χωρίς εξαιρέσεις. Όσες χώρες δεν δέχονται να συνεισφέρουν στην κοινή μεταναστευτική πολιτική πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της απόφασής τους στην πράξη και όχι στα λόγια. Δεν πρέπει να δεχθούμε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και στο μεταναστευτικό. Η μη τήρηση δε της συμφωνίας με την Ε.Ε. εκ μέρους της Τουρκίας, πρέπει να επισύρει επώδυνες κυρώσεις, όπως η διακοπή της χρηματοδότησής της. Η τακτική του Ποντίου Πιλάτου που ασκείται από κάποιες πλευρές και χώρες, όπως διαπιστώσαμε το τελευταίο διάστημα, φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ευθύνες και μάλιστα βαρύτατες, αναλογούν και στις πλάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με παιδαριώδεις ιδεοληψίες, που ξεκινούν από το αμίμητο λιάσιμο των μεταναστών στην Ομόνοια και καταλήγουν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, που δυστυχώς ειπώθηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού, σαλπίστηκε γενικό προσκλητήριο. Δόθηκε το σύνθημα ότι από εδώ μπορούν να περάσουν όλοι για να πάνε στη γη της επαγγελίας. Και κατέληξε η Ελλάδα να γίνει τόπος με πολλά κολαστήρια. Από αυτούς που πριν λίγα χρόνια, χωρίς περίσκεψη, κατήγγειλαν την Αμυγδαλέζα, τώρα έχουμε την Μόρια. Ακόμη μια αυταπάτη που κατέληξε σε τραγωδία, όπως και τόσες άλλες εδώ και μια τριετία. Τα μνημονεύω κ. υπουργέ γιατί δηλώσατε συνεχιστής της άξιας πολιτικής των προκατόχων σας.

Και φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση του προβλήματος. Πλέον η κατάσταση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι μια ωρολογιακή βόμβα, που κάθε στιγμή μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες εξελίξεις. Όπως αυτή που παρακολουθήσαμε στη Μυτιλήνη. Μπορεί εύκολα η κυβέρνηση να θέλει να ξεμπερδέψει με το πρόβλημα βαπτίζοντας όλους όσους διαμαρτυρήθηκαν για την κατάληψη της πλατείας Σαπφούς, από μετανάστες από το Αφγανιστάν για πολλές ημέρες, ως ακροδεξιά στοιχεία. Γνωρίζει, όμως, πολύ καλά και ας υποκρίνεται ότι δεν καταλαβαίνει, ότι εκεί δεν ήταν μόνον ακραίοι – αν και πάντοτε αυτοί δίνουν τον τόνο σε τέτοιες συγκεντρώσεις, δεν ξεχνούμε τους αγανακτισμένους.

Φθάσαμε επομένως, σε οριακό σημείο. Η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, ο Έβρος και άλλες περιοχές της χώρας μπορούν να γίνουν πεδία βίαιων αντιπαραθέσεων, να βουλιάξουμε ακόμη περισσότερο σε κατάσταση ανομίας. Γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση να ακολουθήσει επιτέλους τον δρόμο της λογικής και του ρεαλισμού.
• Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία. Όταν απειλείται η κοινωνική συνοχή της χώρας, δεν επιτρέπονται εκπτώσεις.
• Να γίνει ταχύτατα αυστηρός διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών. Δεν γίνεται όλοι να κυκλοφορούν ως πρόσφυγες, ενώ είναι ουσιαστικά και νομικά οικονομικοί μετανάστες.
• Απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, που λιμνάζουν, για την κατασκευή κατάλληλων δομών, ώστε να ξεφύγουμε από το αίσχος των καταυλισμών που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας, και τέλος,
• Πίεση στην Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, και λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για αθέτηση των συμφωνηθέντων με την Ε..Ε για το μεταναστευτικό.
Κλείνω λέγοντας κ. πρόεδρε, ότι κάθε αργοπορία επίλυσης του προβλήματος θα μας φέρει ενώπιον μη αναστρέψιμων καταστάσεων».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας στην κάτωθι ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/5AectqkgOf8

back to top