Menu
A+ A A-

ραδιο παλας

Λάρισα, 11 Ιουλίου 2019

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Palace 9,14 και τη δημοσιογράφο Βάσω Οικονόμου

Είναι ο πρώτος των πρώτων, είναι ο άνθρωπος που έχει διακριθεί όχι μόνον μέσα από την επιτυχία του κόμματος το οποίο αντιπροσωπεύει αλλά ο ίδιος με μια δική του ανοδική πορεία, ιδιαιτέρως δυναμική, η σεμνότητα και το ήθος ενός πολιτικού άνδρα όταν συνοδεύεται από δυναμική, εργατικότητα, και πάθος γι’ αυτό που κάνει και να υποστηρίξει τον συμπολίτη του και τα συμφέροντα του συμπολίτη του αλλά και όλης της χώρας είναι πολύ σημαντικά και επιβραβεύεται. Γι’ αυτό λοιπόν στην Θεσσαλία είναι ο πρώτος των πρώτων, είναι ο Θεσσαλάρχης, και ποιος είναι άλλος από τον δικό μας βουλευτή της ΝΔ, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο. Κ. Χαρακόπουλε καλημέρα και συγχαρητήρια.

Σας ευχαριστώ πολύ, καλημέρα, καλημέρα στους ακροατές σας.

Συγχαρητήρια από καρδιάς. Έχετε διαγράψει ακόμη μια επιτυχία προσωπική, μέσα βέβαια και από το κόμμα το οποίο έχει ξεχωρίσει και την επιτυχία του κ. Μητσοτάκη…

Το βασικό είναι αυτό. Ότι οι πολίτες εμπιστεύτηκαν την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εμπιστεύτηκαν αυτή την μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια και νομίζω ότι επιβραβεύοντας αυτήν την προσπάθεια δίνουμε μια ευκαιρία στη χώρα να ξαναγυρίσει στην κανονικότητα, για να κάνει αυτά που προεκλογικά είχα την ευκαιρία και από το δικό σας το ραδιόφωνο και το φιλόξενο στούντιο να παρουσιάσω στους πολίτες της Λάρισας.

Είναι γεγονός ότι αυτά που λέτε είναι απολύτως σωστά και τα έχουν κατανοήσει και οι ίδιοι οι πολίτες, άλλωστε έχουν επιλέξει οι πολίτες το αποτέλεσμα αυτό αλλά είχατε και μια προσωπική επιτυχία, μία διαχρονική διαδρομή, γιατί είστε ένας από τους βουλευτές, που έχετε κρατήσει τον πολιτικό πολιτισμό σε υψηλό επίπεδο, και κάτι που συνάδει και με την πολιτική που κράτησε ο κ. Μητσοτάκης στην προεκλογική περίοδο αλλά και στη δική σας πορεία. Τελικά επιβραβεύεται ο άνθρωπος που κάνει πολιτική για την πολιτική και όχι πολιτική κάτω από το τραπέζι;

Σε αυτήν την περίπτωση έτσι είναι, γιατί αν βγει κάποιος μία φορά, δύο, μπορεί να πεις ότι είναι και τυχαίο, μπορείς να πεις ότι είναι και αποτέλεσμα συγκυριακών συνθηκών, ανέξοδων υποσχέσεων. Όταν, όμως, εκλέγεσαι σε σειρά ετών, όταν για πέμπτη συνεχόμενη φορά οι πολίτες σε εμπιστεύονται και σε αναδεικνύουν πρώτο σε σταυρούς στην Λάρισα και σε όλη την Θεσσαλία, τότε πραγματικά είναι μια αναγνώριση και είναι μια μεγάλη ευθύνη, ένα βάρος που νοιώθεις ότι οφείλεις απέναντι σε αυτόν τον κόσμο. Αυτήν φορά με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους πάνω από 27.000 σκεπτόμενοι πολίτες, 27.262 συμπολίτες μου.

Εντάξει είναι μεγάλα τα νούμερα. Είπαμε Θεσσαλάρχης. Τέτοια νούμερα είχαμε να δούμε εικοσαετία.

Πάντως είναι μια μεγάλη ευθύνη και μια μεγάλη αναγνώριση μιας πορείας. Είναι θα έλεγα μια αμφίδρομη εμπιστοσύνη και το σύνθημά μου που χρησιμοποίησα σε αυτές τις εκλογές, το σλόγκαν, είναι «σχέση εμπιστοσύνης». Με τους πολίτες της Λάρισας γνωριζόμαστε, τους γνωρίζω και με γνωρίζουν, έχουμε οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης όλα αυτά τα χρόνια και πραγματικά με τιμά ιδιαίτερα η αγάπη τους, η στήριξη, η εμπιστοσύνη τους. Το έβλεπε κανείς και στο τελευταίο χωριό, στις μεγάλες εκδηλώσεις που κάναμε στην Λάρισα από την προσέλευσή τους ότι το μήνυμα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και έδειχνε ότι η ΝΔ θα ήταν πρώτη με διαφορά και ότι η δική μου υποψηφιότητα θα τύγχανε μεγάλης εμπιστοσύνης.

Κ. Χαρακόπουλε είστε και εσείς πρώτος, με διαφορά. Πρώτος των πρώτων στην Θεσσαλία, έχετε καταγράψει ρεκόρ ιστορικά. Είμαστε τώρα στην επόμενη μέρα, έχουμε μια κυβέρνηση έναν πρωθυπουργό, ο οποίος ξεκίνησε με χαμηλούς τόνους και κατηγορείται για μια πολυπληθή κυβέρνηση. Πάρα ταύτα είδαμε ότι έχει πάρα πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς. Ίσως για να επιτύχει το στόχο και αυτό είναι μια πρωτιά μέσα από την γραφειοκρατία. Τι θα γίνει όμως από σήμερα που ορκίζεται η νέα κυβέρνηση και η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει όσον αφορά τη συνέπεια των όσων δεσμεύτηκε προεκλογικά η κυβέρνηση;

Κοιτάξτε, νομίζω υλοποιεί αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχε πει ότι θα έχει μια κυβέρνηση που δεν θα περιορίζεται μόνον στον χώρο της ΝΔ αλλά θα έχει πρόσωπα που θα προέρχονται και από άλλους χώρους και ότι επίσης θα έχει τεχνοκράτες...

Κάποιοι είπαν ότι ήταν υπερβολικός ο αριθμός των τεχνοκρατών…

Εντάξει. Το ζητούμενο είναι να γίνει η δουλειά. Το ζητούμενο είναι να πάρει μπροστά η χώρα. Να πάρει μπροστά η οικονομία, να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Αν χρειάζονταν παραπάνω 2-3 υπουργοί, υφυπουργοί, αυτό δεν είναι τόσο το μείζον, όσο είναι να νοιώσουν οι πολίτες τη διαφορά στη ζωή τους από την ακολουθούμενη πολιτική. Τα νομοσχέδια είναι έτοιμα, όπως σας είπα είχαμε δουλέψει το προηγούμενο διάστημα. θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση αμέσως θα προχωρήσει στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι δεν υπάρχουν θερινές διακοπές, δεν υπάρχουν θερινά τμήματα στην Βουλή. Ίσως αυτό είναι το μόνο που από την κανονικότητα του παρελθόντος που δεν θα ακολουθηθεί. Μόνον το δεκαπενταύγουστο θα κλείσει η Βουλή. Εμένα μου άρεσε πολύ και η εικόνα εχθές που είδα τον πρωθυπουργό να προσέρχεται όπως κάθε Ευρωπαίος πρωθυπουργός, με ντύσιμο, που παραπέμπει τέλος πάντων στην επισημότητα της στιγμής, με γραβάτα και κοστούμι. Μου άρεσε επίσης ότι έδωσε θρησκευτικό όρκο, όχι μόνον για το δικό του πιστεύω, αλλά δείχνοντας και τον σεβασμό στην πλειοψηφία, σ’ αυτό που πιστεύει ο ελληνικός λαός. Νομίζω τα σημάδια τα πρώτα, οι πρώτοι οιωνοί είναι θετικοί, μένει να δουλέψει καλά, να στρωθούμε όλοι με σηκωμένα μανίκια και να υλοποιήσουμε τις κυβερνητικές μας δεσμεύσεις. Δεν είπαμε πολλά προεκλογικά, αλλά αυτά που είπαμε πρέπει να τα κάνουμε.

Γι’ αυτό ίσως και ο κόσμος επέλεξε την ΝΔ. Είδαμε όμως εχθές και σήμερα, υπάρχει μια γενικότερη θετική εντύπωση από όλον τον κόσμο, προς το αποτέλεσμα της Ελλάδος. Και η Ευρώπη και η Ρωσία, είδαμε το τηλεγράφημα του κ. Πούτιν που λέει για θερμά συγχαρητήρια στον κ. Μητσοτάκη, είδαμε την Αμερική να συγχαίρει και να λέει για διάλογο, είδαμε την Ευρώπη, όλοι να συγχαίρουν, ακόμη και η κ. Μέρκελ, η οποία θεωρούσαμε όλοι ότι είχε ιδιαίτερες σχέσεις στο τέλος με τον κ. Τσίπρα. Είδαμε όλος ο κόσμος να συγχαίρει. Αυτό δεν δείχνει και ένα βάρος στην ΝΔ να είναι συνεπής σε όλα αυτά που είπε μέσα από την εικόνα που έχει αφήσει παγκόσμια;

Εγώ νομίζω ότι είναι πολύ θετικό ότι η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη, η Αμερική, οι μεγάλες χώρες, η Ρωσία που αναφέρατε, δέχονται θετικά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί, με ό,τι έχει δεσμευτεί προεκλογικά. Δεν είναι μόνον οι αγορές που αντιμετώπιζαν θετικά κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την έλευση της ΝΔ. Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα προσβλέπει πια στη συνεννόηση με τη νέα κυβέρνηση είναι πολύ θετικό. Όπως σας είπα, πρέπει να τρέξουμε, δεν πρέπει να χάσουμε καθόλου χρόνο. Η Ελλάδα μέσα στην ΕΕ πρέπει να αποκτήσει ακόμη πιο δυνατή φωνή, μέσα στις συμμαχίες να έχει πιο ουσιαστική παρέμβαση στο ΝΑΤΟ, και βεβαίως μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ανήκουμε, βεβαίως, στον δυτικό κόσμο, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες προς κάθε κατεύθυνση. Με τη Ρωσία με την οποία έχουμε ιστορικούς και πολιτισμούς, θρησκευτικούς δεσμούς πρέπει να έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι και η παρουσία του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών σηματοδοτεί αυτήν την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που βεβαίως έχει έναν κεντρικό κορμό ότι η Ελλάδα είναι στην ΕΕ είναι στην Δύση, πιστεύει στις βασικές αρχές και αξίες που μοιραζόμαστε με τον ευρωπαϊκό, δυτικό κόσμο.

Κ. Χαρακόπουλε μας καλύψατε, εμείς το μόνον που θα επανέλθουμε σε εσάς να σας ευχηθούμε προσωπικά εγώ, ο Γιώργος αλλά και όλο το Palace 9,14, γιατί ξέρετε πόσο πολύ εκτιμούμε την παρουσία σας, την πολιτική σας αλλά και την ανθρώπινη παρουσία σας στον τόπο. Να σας ευχηθούμε τα καλύτερα, ξέρουμε ότι το πολιτικό σας μέλλον είναι πολύ πιο ισχυρό από ότι το παρόν.

Σας ευχαριστώ πολύ. Η δέσμευση που έδωσα στους πολίτες είναι να παραμείνω ο Μάξιμος που ξέρουνε. Θα έχω την ευκαιρία τώρα να αγωνιστώ ακόμη περισσότερο από τα κοινοβουλευτικά έδρανα της κυβερνητικής παράταξης για τα ζητήματα του τόπου μου, για τα ζητήματα της καθημερινότητας, της βιοπάλης, για όλους αυτούς που προσβλέπουν με την ΝΔ να έχουν μια καλύτερη μέρα. Δεν πρέπει να τους διαψεύσουμε, και, βεβαίως, να αγωνιστούμε πραγματικά για να φέρουμε καλύτερες μέρες στον τόπο.

Κι όπως είπατε με την εμπιστοσύνη που έχετε κερδίσει και από όλους μας σας ευχόμαστε καλή πορεία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια, και βεβαίως όταν προχωρήσει το κοινοβουλευτικό έργο θα τα συζητήσουμε ξανά.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σας.

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://youtu.be/QuQVRcQAbgM

back to top