Menu
A+ A A-

logo real

MAXIMOS NEW

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ υπήρξε ένα success story για την Ελλάδα. Κι αυτό συνιστά μια αντικειμενική διαπίστωση, που δεν θα παραδεχθεί μόνο όποιος επιμένει σε αντιπολιτευτική μεμψιμοιρία. Η εικόνα των 535 μελών του Κογκρέσου να χειροκροτούν, επανειλημμένως, όρθιοι, τον Έλληνα πρωθυπουργό, αποτελεί από μόνη της ένα ιστορικό γεγονός. Η καθολική αποδοχή του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, συνιστά κεφάλαιο για τη θέση της χώρας μας, και τον ρόλο της σε έναν ραγδαία και γεμάτο προκλήσεις μεταβαλλόμενο κόσμο.
Ο απολογισμός της ιστορικής αυτής επίσκεψης θα χρειαστεί χρόνος για να αποτιμηθεί σε βάθος, καθώς πολλά είναι αυτά που δεν λέγονται μπροστά στις κάμερες. Όμως, ήδη, μπορούμε να προβούμε σε κάποιες πρώτες διαπιστώσεις:
1) Η πατρίδα μας κατοχυρώνει εκ νέου, την αξία της στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό και κόσμο, ως αδιάσπαστο τμήμα του. Χωρίς καμία αμφιταλάντευση, συντάσσεται με τις δυνάμεις της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα, οι αναφορές του πρωθυπουργού στις αρχές που πυροδότησαν την ελληνική επανάσταση, ο πυρήνας των οποίων ήταν ο ίδιος που χαρακτηρίζει και τις απαρχές της ίδρυσης των ΗΠΑ, καταδεικνύουν ότι η σημερινή συμπόρευση δεν είναι καιροσκοπική αλλά έκφραση μιας οργανικής σχέσης.
2) Η Ελλάδα εμφανίζεται στην παγκόσμια σκηνή ως χώρα με αυτοπεποίθηση, δυναμισμό και σίγουρο βηματισμό. Δείχνει ότι ξέρει τι θέλει, και ότι πιστεύει στις δυνάμεις της για να το πετύχει. Αναλογιζόμενοι την περιπέτεια που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του μηνύματος που εστάλη.
3) Το πρωθυπουργικό ταξίδι επισφραγίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως βασικού βραχίονα του ΝΑΤΟ και ενεργειακού κέντρου για ολόκληρη την βαλκανική ενδοχώρα. Η περαιτέρω συνεργασία του σχήματος 3+1 -Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ- θα δημιουργήσει αναμφίβολα μια νέα κατάσταση συνολικά στην ανατολική Μεσόγειο.
4) Ο πρωθυπουργός κατόρθωσε με την ομιλία του και τις τοποθετήσεις του να αναδείξει ως κύριο στόχο των δυνάμεων της δημοκρατίας την ήττα του σύγχρονου αναθεωρητισμού, που προωθούν αυταρχικά καθεστώτα. Κι αυτό σημαίνει ότι η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πρέπει να συνεπάγεται και καταδίκη του τουρκικού νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού, που απειλεί την ασφάλεια και τη διεθνή τάξη στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, ο εκνευρισμός της Άγκυρας για τα όσα διημείφθησαν στην Ουάσιγκτον, και ο φόβος της για την αλλαγή των ισορροπιών, δεν έγινε προσπάθεια να κρυφτεί.
5) Οι Αμερικανοί νομοθέτες μετά την ενθουσιώδη επικρότηση των θέσεων του πρωθυπουργού θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη ματιά όταν θα εξετάζουν τα ζητήματα που άπτονται της τουρκικής πολιτικής και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, όπως για παράδειγμα την πώληση ή την αναβάθμιση των F-16.
6) Η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, τα οποία σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16, θα δώσουν στην Πολεμική μας Αεροπορία σαφή υπεροχή στον αέρα του Αιγαίου έναντι της Τουρκίας.
7) Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πλήρως το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, αναφερόμενος στην ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θεωρούν παράνομες τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στο νησί, και, βεβαίως, κόβουν κάθε συζήτηση για την αναγνώριση δύο κρατών.
8) Η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ανοίγει τον δρόμο σε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, κάτι που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την επίτευξη των εθνικών μας στόχων.
9) Η θετική εικόνα της Ελλάδας ενισχύει περαιτέρω την πολυάριθμη ελληνική ομογένεια στην Αμερική, όπως και το φιλελληνικό λόμπι, που δίνουν διαρκείς μάχες για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση της ομογένειας και τα θερμά λόγια ευγνωμοσύνης που της επεφύλαξε κατά την παρέμβασή του.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα, σε μια τόσο βεβαρημένη παγκόσμια ατμόσφαιρα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις σοβαρές συνέπειες που αυτός επιφέρει στη διεθνή τάξη και στην οικονομία, διαθέτει σταθερή πυξίδα και προσανατολισμό για την επόμενη ημέρα. Γι αυτό και οι Έλληνες όπου γης ένιωσαν περηφάνια για την αναγνώριση που έτυχε ο πρωθυπουργός, ως εκφραστής του οικουμενικού ελληνισμού.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Real.gr στις 22.05.22

back to top