Menu
A+ A A-

Μάξιμος προς Αυγενάκη: Επανεξέταση των ζημιών από τον παγετό ζητούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί • Ψυχρολουσία τα πορίσματα ΕΛΓΑ για τους αμυγδαλοπαραγωγούς!

Μάξιμος Αυγενάκης

Αθήνα, 10 Απριλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Επανεξέταση των ζημιών από τον παγετό ζητούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί

• Ψυχρολουσία τα πορίσματα ΕΛΓΑ για τους αμυγδαλοπαραγωγούς!

«Ανάστατοι είναι οι αμυγδαλοπαραγωγοί της  επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και άλλων περιοχών του νομού Λάρισας, για τις αποζημιώσεις του περυσινού παγετού στα δένδρα τους, μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ -τα οποία θεωρούν αναντίστοιχα των πραγματικής ζημιάς- και ζητούν να υπάρξουν άμεσα διορθωτικές ενέργειες από την πολιτεία». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην άμεση άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά τις οχλήσεις που είχε από αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού που υπέστησαν «ψυχρολουσία» με την κοινοποίηση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ.

Όπως υπογραμμίζει Μάξιμος Χαρακόπουλος «σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί, ο περυσινός παγετός επέδρασε αρνητικά στην παραγωγή τους με αποτέλεσμα η σοδειά τους να είναι πενιχρή. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ανέμεναν ότι με τις δηλώσεις ζημιάς που είχαν υποβάλει θα μπορούσαν να αποζημιωθούν δίκαια για την χαμένη τους παραγωγή και να αναπληρώσουν το απολεσθέν τους εισόδημα.

Ωστόσο, η κοινοποίηση των πρισμάτων από τον ΕΛΓΑ πρόσφατα, τους εξέπληξε δυσάρεστα και προκάλεσε τις διαμαρτυρίες τους για δύο κυρίως λόγους: 

Πρώτον, διότι θεωρούν ότι τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων δεν είναι αντιπροσωπευτικά της ζημιάς που υπέστησαν από τον παγετό, αλλά πολύ χαμηλότερα, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πλειονότητάς τους από τις αποζημιώσεις. 

Δεύτερον, διότι δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ενστάσεις για τις περιπτώσεις που διαφωνούν με τα ανακοινωθέντα πορίσματα, καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση που έχουν από τον ΕΛΓΑ, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την διαπίστωση των ζημιών στις δενδροκαλλιέργειές τους ήταν αυτή των συλλογικών εκτιμήσεων και δεν προβλέπει την δυνατότητα ένστασης για επανεκτίμηση.

Το ζητούμενο για τους διαμαρτυρόμενους αμυγδαλοπαραγωγούς αυτή τη στιγμή είναι να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες από πλευράς της πολιτείας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης των ζημιών που ανακοινώθηκαν μέσω των πορισμάτων εκτίμησης για να υπάρξουν διορθώσεις». 

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών της Λάρισας για επανεξέταση των ζημιών που υπέστησαν από τον παγετό του 2023, ώστε να τύχουν δίκαιων αποζημιώσεων. 

Read more...

Στερνό κατευόδιο Μαξίμου Χαρακόπουλου στον Αλέκο Χονδρονάσιο

IMG 0106 1

Αθήνα, 10 Απριλίου 2024

Στερνό κατευόδιο Μαξίμου Χαρακόπουλου στον Αλέκο Χονδρονάσιο

 

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για την αδόκητη απώλεια του αντιδημάρχου Κιλελέρ Αλέκου Χονδρονάσιου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν σαραντίσει ο Γιώργος Λαδόπουλος μια ακόμη εμβληματική φυσιογνωμία του δήμου Κιλελέρ, ο Αλέκος Χονδρονάσιος, μας αιφνιδίασε με το ξαφνικό φευγιό του. Ένας ντόμπρος άνθρωπος που “νυμφεύθηκε” την αυτοδιοίκηση και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά σε αυτή, αρχικά ως δήμαρχος Πλατυκάμπου και ακολούθως, επί σειρά ετών, ως αντιδήμαρχος Κιλελέρ. Είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί του ως νεοεκλεγείς βουλευτής, όταν κι ο ίδιος υπηρετούσε ως δήμαρχος Πλατυκάμπου. Εκτίμησα στον Αλέκο το γεγονός ότι το ναι ήταν ναι και το όχι ήταν όχι, κάτι που δυστυχώς δεν είναι ο κανόνας σε όσους ασχολούνται με τα κοινά. Ο Αλέκος είχε μπέσα, γι’ αυτό και τον εκτιμούσαν φίλοι και αντίπαλοι. Έφυγε πρόωρα. Τον αποχαιρετούμε με θλίψη. Θα τον θυμόμαστε, όμως, με αγαθή ανάμνηση ως έναν σταθερό φίλο με ήθος και αρχές. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Καλό κατευόδιο Αλέκο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα…».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Να λειτουργησει αφυπνιστικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

MAX FVTO

Αθήνα, 9 Απριλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Να λειτουργήσει αφυπνιστικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

«Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για τη μη υλοποίηση δεσμεύσεων που τους παρασχέθηκαν προ τετραμήνου από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με συνέπεια την επιδείνωση της θέσης τους, ευελπιστώ να λειτουργήσει αφυπνιστικά για την επίλυση των προβλημάτων τους. Οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα στην πληγείσα από τις πλημμύρες Θεσσαλία, εύλογα αναμένουν την εφαρμογή των κατά καιρούς εξαγγελιών που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που βιώνουν και θα βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην κατάθεση σχετικής Αναφοράς, συνηγορώντας στην ανάγκη της κατά το δυνατό ταχύτερης αντιμετώπισης των προβλημάτων που θέτει με επίσημη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η οποία σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «μας ζητήθηκε πίστωση χρόνου από την ηγεσία του υπουργείου για επίλυση όλων των βασικών θεμάτων. Την οποία και την δώσαμε. Δυστυχώς, όμως, τέσσερις μήνες μετά δεν βλέπουμε καμία πρόοδο για επίλυση των προβλημάτων».

Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Τα βασικά προβλήματα τα οποία θέτει η Ομοσπονδία είναι:

1) Συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι, για την αποτροπή νοθείας της ΦΕΤΑΣ.

2) Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταβολή άδικων περικοπών της βασικής και άλλα θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού.

3) Άμεση και σωστή αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων από πυρκαγιές και πλημμύρες.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας «οι έλεγχοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η προσδοκία που υπήρχε με την δημιουργία της Διεπαγγελματικής έχει εξανεμιστεί διότι δεν υπάρχουν πόροι χρηματοδότησης, οι επιτήδειοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν, ΕΛΓΟ ΚΑΙ ΕΦΕΤ είναι υποστελεχωμένοι οργανισμοί και το σύστημα Άρτεμις 2 θα λειτουργήσει μετά από αρκετά χρόνια αν αποφασίσουν κάποια στιγμή από το υπουργείο να προκηρύξουν τον διαγωνισμό της τεχνικής υποστήριξης».

Αναφορικά με τους τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, σημειώνεται ότι «ορισμένοι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμη αρωγή. Πληρώθηκε το ζωικό κεφάλαιο σε ποσοστό 70% αιγοπρόβατα και 50% στα βοοειδή, αν και ορισμένοι είναι κάτω από αυτό το ποσοστό, στο δε πάγιο κεφάλαιο ήρθε το 5.2 να αποτελειώσει κάθε ελπίδα. Το πρόγραμμα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Συνάδελφοι παραγωγοί μας ενημερώνουν πως δεν αποζημιώνεται η αντικατάσταση αλλά η επισκευή! Δηλαδή σε ένα κατεστραμμένο μηχάνημα το οποίο δεν επισκευάζεται σου λένε πάρε καινούργιο με δικά σου λεφτά!».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Βουλευτές από τη Μολδαβία: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας (φωτό)

MAX 1 2

Αθήνα, 9 Απριλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ:

Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας

• Προσβλέπουμε σε αναθέρμανση σχέσεων ΔΣΟ με Μολδαβία

Υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας ένταξης της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παρουσίας των Ορθοδόξων στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ένταξης, κ. InaCoseru, την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Μολδαβίας-Ελλάδας, κ. LarisaNovac και τον Πρέσβη της Μολδαβίας στην Αθήνα, κ. AndreiPopov.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία αυτή ν’ αποτελέσει αφετηρία για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ ΔΣΟ και Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, η οποία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης.  Αναφερόμενος στους στόχους της ΔΣΟ, που ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του ανατολικού μπλοκ, υπογράμμισε ότι η ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των Ορθοδόξων, η προαγωγή των χριστιανικών αξιών στην ΕΕ, καθώς και ο διαθρησκευτικός και διαπολιτισμικός διάλογος για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, είναι περισσότερο από πότε επίκαιροι σήμερα.

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση προς το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας, προκειμένου να εκπροσωπηθεί στο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα» (15-17 Μαΐου 2024), αλλά και για να ορισθεί κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές καλοκαίρι.

Στα σύνορα του πολέμου…

Η κ. LarisaNovac εστίασε στη σημασία που αποδίδει η χώρα της στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η Μολδαβία είναι στα σύνορα ενός πολέμου που δεν τον βλέπουν στην τηλεόραση, αλλά ακούν καθημερινά τους βομβαρδισμούς, καθώς από την πρωτεύουσα της χώρας, το Κισινάου, μέχρι την Οδησσό η απόσταση είναι μόνο 80 χλμ., και γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η διαβίωση στην περιοχή η οποία βάλλεται καθημερινά.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η Εκκλησία στη Μολδαβία δεν έχει πάρει, ακόμη, θέση εναντίον του πολέμου της Ρωσίας. Όπως είπε, η χώρα έχει δύο μητροπόλεις -εκ των οποίων η μητρόπολη της Μολδαβίας υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας και η μητρόπολη της Βεσσαραβίας υπάγεται στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας. Η Εκκλησία, ενίοτε προωθεί αρνητικά μηνύματα, ενώ θα πρέπει να ενώνει τους Ορθοδόξους και να προάγει αξίες, όπως η ταπεινότητα και η αλληλεγγύη. 

Καταδίκη του πολέμου

Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι η ΔΣΟ καταδίκασε εξ αρχής τον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στην Οργάνωση, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν ιδρυτικά της μέλη. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η θρησκεία δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να εργαλειοποιείται πολιτικά.

Επιπλέον, επανέλαβε τη βούληση ενδυνάμωσης της συνεργασίας με το Κισινάου, ενδεχομένως και μέσω διοργάνωσης συνεδρίου ή συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στη Μολδαβία, προωθώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, και ένα μήνυμα στήριξης σε μία χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, εκ μέρους της ΔΣΟ, ο σύμβουλος κ. Κώστας Μυγδάλης.

MAX 2 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με μαθητές από Γιάννουλη και Κω στη Βουλή: Μας ενώνουν οι ηθικές αρχές του Ιπποκράτη!

ΜΑΧ 1 2

Λάρισα, 8 Απριλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΩ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Μας ενώνουν οι ηθικές αρχές του Ιπποκράτη!

• Λάρισα και Κως “Ιπποκρατικές πόλεις”

«Μπορεί η Λάρισα και η Κως να απέχουν σημαντικά η μία από την άλλη, όμως, μας ενώνει μια από τις μέγιστες προσωπικότητες του αρχαίου κόσμου, ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης. Αν η αφετηρία του Ιπποκράτη ήταν η Κως, στην περιοχή της Λάρισας έδρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Αυτό το λαμπρό μυαλό της αρχαίας Ελλάδα έβαλε τα θεμέλια της ιατρικής ως επιστήμη, απαλλάσσοντάς την από δεισιδαιμονίες, προλήψεις και προκαταλήψεις. Δεν προσέφερε, όμως, μόνο τις ιατρικές του υπηρεσίες, αλλά ήταν και ένας φιλόσοφος, που δίδαξε την υποχρέωση να παράσχουμε την αρωγή μας σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση και την οικονομική του κατάσταση. Αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο σήμερα τον αναγνωρίζει όλη η ανθρωπότητα για την προσφορά του στην Ιατρική, ενώ όλοι οι γιατροί που δίνουν τον “όρκο του Ιπποκράτη” οφείλουν να ακολουθούν τις ηθικές αρχές του». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλωσορίζοντας, μαζί με τον βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Μάνο Κόνσολα, στη Βουλή των Ελλήνων, μαθητές και μαθήτριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης Λάρισας και του Δημοτικού Σχολείου Καρδάμαινας Κω. Τους μαθητές από την Γιάννουλη συνόδευαν στην ενημερωτική επίσκεψη στο κοινοβούλιο η διευθύντρια του σχολείου κ. Ευαγγελία Μπότη, ο υποδιευθυντής κ. Βασίλειος Νάστος και η εκπαιδευτικός κ. Σοφία Πάσχου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, με αφορμή την ταυτόχρονη επίσκεψη στη Βουλή σχολείων από τις «Ιπποκρατικές πόλεις», τους δυο δήμους Λάρισας και Κω που έχουν «αδελφοποιηθεί», σημείωσε ότι «εμείς οι Έλληνες έχουμε μια ανεκτίμητη ιστορία, καθώς τα επιτεύγματα των προγόνων μας επηρέασαν την πορεία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Μέχρι και σήμερα παντού στον κόσμο αντλούν διδάγματα σε όλες τις επιστήμες και σε όλους της τομείς της σκέψης από τα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Γι’ αυτό είναι υποχρέωση και των σύγχρονων Ελλήνων να μελετούμε σε βάθος αυτό το παρελθόν και να το τιμούμε έμπρακτα, εφαρμόζοντας την σπουδαία παρακαταθήκη που μας έχει κληροδοτηθεί».

ΜΑΧ 2 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στο 15ο Συνέδριο ΝΔ: Η ψήφος διαμαρτυρίας θα ζημιώσει την πορεία της χώρας (βίντεο-φωτό)

max 1 2

Αθήνα, 6 Απριλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ 15Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ:

Η ευρωπαϊκή χριστιανοδημοκρατία παρακολουθεί αμήχανα τον αποχρωματισμό των ευρωπαϊκών παραδόσεων

Η ψήφος διαμαρτυρίας θα ζημιώσει την πορεία της χώρας

«Η ευρωπαϊκή συνοχή χρειάζεται και ιδεολογική συνεκτικότητα. Στο 12ο συνέδριό μας, πριν τις ευρωεκλογές του 2019, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε πει ότι αν διατρέξει κανείς με ένα αερόστατο την Ευρώπη από το Ταλίν μέχρι την Αθήνα θα παρατηρήσει ότι σε κάθε χωριό και πόλη υπάρχει μια χριστιανική εκκλησία, υψώνεται ένα καμπαναριό. Έχουμε κοινές καταβολές. Πρέπει να επιμείνουμε στις χριστιανικές μας αξίες, στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, έλεγε ο Βέμπερ. Δυστυχώς, σήμερα, ακόμη και η ευρωπαϊκή χριστιανοδημοκρατία παρακολουθεί αμήχανα τον αποχρωματισμό των ευρωπαϊκών παραδόσεων από οποιαδήποτε αναφορά στις κοινές μας χριστιανικές ρίζες, εξαιτίας ιδεοληπτικών τάσεων που προωθούν την νεφελώδη πολυπολιτισμικότητα, την άτεγκτη πολιτική ορθότητα, τον ακραίο δικαιωματισμό της γουόκ κουλτούρας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρεμβαίνοντας στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ.

Η ΝΔ συνθέτει παράδοση και πρόοδο

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής συμπληρώνει ήδη μισό αιώνα ζωής. Το κόμμα μας καθ’ όλο αυτό το διάστημα δεν έπαψε να συνιστά την πρωτοπορία της πολιτικής ζωής.  Διότι συνέθεσε δημιουργικά τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού, την φιλοπατρία, τον σεβασμό στην ορθόδοξη παράδοση και την οικογένεια, μαζί με την πρόοδο, τους ανοιχτούς ορίζοντες και την ελεύθερη οικονομία. Η ιστορία κατέδειξε περίτρανα τη διαχρονική ορθότητα των επιλογών μας, που δικαιώνονται κι από τη συνεχή συστράτευση μαζί μας πρώην αντιπάλων μας. Τα θεμέλια που μπήκαν τις κρίσιμες ημέρες του 1974 αποδείχθηκαν πανίσχυρα και άνοιξαν τον δρόμο της ισότιμης συμμετοχής της Ελλάδας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ελάχιστα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας. Οι σοβαρές αναταράξεις, κυρίως από τις κατά καιρούς εξάρσεις του πολιτικού λαϊκισμού, δεν κατόρθωσαν να πλήξουν το μεταπολιτευτικό οικοδόμημα».

Οι νέες προκλήσεις της Ευρώπης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «σήμερα, η χώρα μας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλείται να διαδραματίσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην νέα φάση που έχει εισέλθει η Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επανεμφάνιση αναθεωρητισμών, η πολυπολικότητα του παγκόσμιου συστήματος, οι μεταναστευτικές ροές και η απειλή από τον ακραίο ισλαμισμό, επιβάλλουν στην Ευρώπη να ξεπεράσει την εποχή μιας ανέμελης οικονομικοκεντρικής διαχείρισης. Πρέπει πιά να στραφεί αποφασιστικότερα στη συγκρότηση μιας πραγματικά κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτική. Διαφορετικά, η πολυφωνία και η στρατιωτική ισχνότητα θα οδηγήσουν την ΕΕ σε δευτεραγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα και θα επιτείνουν τις φυγόκεντρες τάσεις, που ήδη υποδαυλίζουν τα ποικίλα αριστερά και ακροδεξιά λαϊκίστικα κινήματα».

Η Ελλάδα «ακρίτας» του δυτικού κόσμου

Ο Θεσσαλός πολιτικός καταλήγοντας επισήμανε ότι «σε αυτή την Ευρώπη, η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει τον ρόλο του ακρίτα του δυτικού κόσμου απέναντι στις αναθεωρητικές δυνάμεις και τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Γι’ αυτό τον λόγο η πορεία της χώρας μας θα επηρεάσει και την πορεία της ίδιας της Ευρώπης, και αυτό δεν είναι υπερβολή. Σε δύο μήνες, καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όπου η όποια διάθεση -εκ του ασφαλούς- ψήφου διαμαρτυρίας, μπορεί να ζημιώσει τη σταθερότητα και την πορεία προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να δοθεί η αφορμή στις δυνάμεις του λαϊκισμού να υπονομεύσουν το έργο που ξεκινήσαμε το 2019. Αντιθέτως, έχουμε χρέος να στείλουμε στην Ευρώπη πολιτικούς που θα εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της πατρίδας και των πολιτών με ήθος και αξιοπιστία, και χαίρομαι γιατί βλέπω και ανάμεσά μας τέτοιους υποψηφίους».

max 2 2

max 3 1

max 4 1

max 5 2

max 6 2

max 7 2

max 8 2

max 9 2

Μπορείτε να δείτε την παρέμβαση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=778BKc2eVRw

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας: Χρειαζόμαστε ενεργούς πολίτες που διακρίνουν την αλήθεια και την ποιότητα

ΜΑΧ 1 4

Λάρισα, 5 Απριλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ:

Χρειαζόμαστε ενεργούς πολίτες που διακρίνουν την αλήθεια και την ποιότητα

«Είναι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των νέων, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του δήμου Λαρισαίων, διευρύνονται και αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση και απήχηση. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη αξία σε μια εποχή που οι τάσεις αποστασιοποίησης από την πολιτική ισχυροποιούνται, ενώ παράλληλα θεριεύουν και οι κάθε λογής λαϊκισμοί. Γι’ αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους νέους που με τη συμμετοχή τους διαψεύδουν στην πράξη την άποψη ότι γενικά η νεολαία δεν εμπλέκεται στα κοινά και ακολουθεί την οδό του ατομικισμού και της ιδιώτευσης. Εκτίμησα ιδιαίτερα την ανταλλαγή απόψεων με τον φίλο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, κατά την οποία είχα την ευκαιρία να του εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για τη λειτουργία του θεσμού και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο που έχει αναλάβει με τους συνεργάτες του». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων κ. Αλέξανδρο Τσάτσο.

Ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας είχε μια πρώτη συνάντηση με τον Θεσσαλό πολιτικό, ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή του για μια κατ’ αρχήν ενημέρωση για τον σχεδιασμό δράσεων στη νέα περίοδο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι «στη δημοκρατία χρειαζόμαστε ενεργούς πολίτες, που μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια από το ψεύδος, την ποιότητα από την υποκρισία. Η αναβάθμιση της πολιτικής αντιπαράθεσης προϋποθέτει ενημερωμένους πολίτες, που δεν αρκούνται σε κραυγές και επιδερμικές προσεγγίσεις των θεμάτων, πόσω δε μάλλον σε όσους χαϊδεύουν αυτιά για να γίνουν ευχάριστοι. Ούτε, βεβαίως, επιβραβεύουν όσους είναι ανακόλουθοι στον λόγο τους, άλλα λένε και άλλα κάνουν. Η κοινωνία των πολιτών που αξιώνει αντιπαράθεση επιχειρημάτων και όχι αντιπαραβολή συνθημάτων, είναι αυτή που προάγει την ποιότητα της δημοκρατίας και στο τέλος της ημέρας και το επίπεδο του πολιτικού προσωπικού που την υπηρετεί. Έχει, λοιπόν, αξία οι νέοι άνθρωποι, στους οποίους ανήκει το μέλλον, να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, να ενδιαφέρονται για τον τόπο που είναι το κοινό μας σπίτι».

Οι δυο τους συμφώνησαν το αμέσως επόμενο διάστημα να έχουν εκ νέου συνάντηση με όλο το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.

ΜΑΧ 2 4

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις οφειλών πλημμυροπαθών στη ΔΕΗ

Μάξιμος υπουργός Περιβάλλοντος κ Ενέργειας

Αθήνα, 4 Απριλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις οφειλών πλημμυροπαθών στη ΔΕΗ

«Τι προτίθεστε να πράξετε για να υλοποιηθούν άμεσα οι ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ των αγροτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, προκειμένου: α) να μπορέσουν να ποτίσουν τις εαρινές τους καλλιέργειες και β) να ολοκληρώσουν τη σύνδεσή τους στο δίκτυο όσοι είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό;». Το παραπάνω ερώτημα διατυπώνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικούς που έγινε αποδέκτης της αγωνίας πολλών αγροτών προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να ολοκληρωθεί η ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών αγροτών.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι πρωτοφανείς ζημιές από τον Daniel στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου σε καλλιέργειες, σε αγροτική γη και εξοπλισμό, αλλά και σε οικίες, προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στους αγρότες της Θεσσαλίας. Επέφεραν απώλεια εσόδων και έκτακτα έξοδα, φέρνοντάς τους σε δεινή οικονομική θέση και αναγκάζοντάς τους να αφήσουν οικονομικές εκκρεμότητες μέχρι να ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις από την πολιτεία και να αρχίσουν να παράγουν ξανά.
Γι’ αυτό και οι πλημμυροπαθείς αγρότες υποδέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους στη ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα (ΦΕΚ 40 Α/15.3.2024).
Η διαδικασία της παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο, για όσους δύνανται να καλλιεργήσουν, ξεκίνησε και απαιτεί τη διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού για βασικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Ωστόσο, παρά την ισχύ της σχετικής νομοθεσίας, οι πλημμυροπαθείς αγρότες διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν, να προχωρήσει σε αυτούς τους διακανονισμούς και συνεπώς δεν δύνανται να αρδεύσουν μετά τις εαρινές σπορές.
Ομοίως, παρόμοιο ζήτημα αντιμετωπίζουν και όσοι πληγέντες αγρότες είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό με το ρεύμα για άρδευση, το γνωστό net metering. Οι προθεσμίες που είχαν για την σύνδεσή τους στο δίκτυο λήγουν προσεχώς, αλλά η καθυστέρηση ρύθμισης των οφειλών τους στη ΔΕΗ με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπονται, δεν τους επιτρέπει να συνδεθούν στο δίκτυο έγκαιρα, θέτοντας έτσι σε επισφάλεια το εγχείρημα του ενεργειακού συμψηφισμού για τις αγροτικές παροχές τους».
Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγοντας τονίζει ότι «οι πλημμυροπαθείς αγρότες εύλογα ζητούν να επισπευστούν οι όποιες διαδικασίες απαιτούνται, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ άμεσα και να ξεκινήσουν, απαλλαγμένοι από το βάρος της οικονομικής δυστοκίας, ξανά την παραγωγική διαδικασία».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε Βασίλη Κικίλια: Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Λάρισας με μόνιμο και εποχικό προσωπικό • Επίσκεψη του υπουργού στη Λάρισα (φωτό)

μαχιμος 1

Αθήνα, 3Απριλίου 2024

ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ: 

Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Λάρισας με μόνιμο και εποχικό προσωπικό

 • Επίσκεψη του υπουργού στη Λάρισα

«Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τομέα των φυσικών καταστροφών, που γίνονται συχνότερες και σοβαρότερες. Δυστυχώς, η Θεσσαλία είναι μια περιφέρεια που έχει πληγεί επανειλημμένως και σε τρομακτικό βαθμό από αυτήν την νέα κατάσταση με πρωτόγνωρες πλημμύρες, αρχικά με τον Ιανό και ακολούθως με τον Ντάνιελ και Ελίας. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακραίων αυτών φαινομένων, εκτός από την πρόληψη, επιβάλει και την ουσιαστική ενίσχυση των μέσων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον αρμόδιο υπουργό, τον φίλο Βασίλη Κικίλια, για την ουσιαστική συζήτηση που είχαμε, κατά την οποία μετέφερα το αίτημα ενίσχυσης της Πυροσβεστικής στη Λάρισα τόσο σε μέσα όσο και σε προσωπικό, μόνιμο και εποχικό. Η συνταξιοδότηση στελεχών που υπηρετούν στην περιοχή μας δημιουργεί κενά, τα οποία πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα και να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος να είναι πανέτοιμες εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, κατά την οποία έθεσε ζητήματα που απασχολούν τους πυροσβέστες της Λάρισας, όπως του μεταφέρθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Ηλία Αρβυθά.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε τον Θεσσαλό πολιτικό για τον συνολικό σχεδιασμό της ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, που εξασφάλισεοπρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι από το 2027 η χώρα θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, ελικόπτερα, εναέρια κέντρα επιχειρήσεων, πλωτά μέσα, ραντάρ, μετεωρολογικοί σταθμοί, καθώς και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα. Ο προγραμματισμός του υπουργείου στοχεύει στη μετάβαση του κρατικού μηχανισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφής στην νέα εποχή, με την ενσωμάτωση σε αυτόν των πλέον σύγχρονων μέσων της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσκεψη στη Λάρισα

Επιπλέον, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης αναφέρθηκε στο νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος για την πρόληψη αλλά και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, που εδράζεται σ’ ένα πλέγμα αλλαγών, μέτρων και παρεμβάσεων, όπως η άμεση κινητοποίηση των εναέριων μέσων, η υποχρεωτική συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας στο έργο κατάσβεσης, οι κοινές εκπαιδεύσεις και ασκήσεις όλων των σωμάτων ασφαλείας και των εμπλεκόμενων φορέων που επιχειρούν στο πεδίο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συνεργασία, τον προσκάλεσε στη Λάρισα, ώστε να έχει και επί του πεδίου αναλυτικότερη ενημέρωση, με τον κ. Κικίλια να γνωστοποιεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί τη θεσσαλική πρωτεύουσα.

μαχιμος 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για πληγέντες από τον DANIEL: Να μην περικοπούν οι ενισχύσεις αγροτών που κολλάνε ένσημα

Μάξιμος

Αθήνα, 2 Απριλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ DANIEL:

Να μην περικοπούν οι ενισχύσεις αγροτών που κολλάνε ένσημα

«Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να λάβουν δίκαιες ενισχύσεις, και όχι μειωμένες κατά 50% από την κρατική αρωγή, για την αποζημίωση του κατεστραμμένου από τον Daniel φυτικού κεφαλαίου, όσοι αγρότες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλη εργασία για τον βιοπορισμό τους, με συνέπεια την απώλεια της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;». Το ερώτημα αυτό θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στις ηγεσίες των υπουργείων: α) Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, β) Αγροτικής Ανάπτυξης και γ) Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης της αγωνίας αγροτών από το Σωτήριο -που έχει ερημώσει μετά τις πλημμύρες- και άλλων πληγεισών περιοχών, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανείς αγρότης που αναγκάστηκε να αναζητήσει άλλου εργασία δεν θα αδικηθεί στο ύψος των ενισχύσεων που δικαιούται από την Αρωγή.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι σοβαρότατες ζημιές στην Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν και ηχηρό κοινωνικό αντίκτυπο καθώς τμήμα της αγροτικής παραγωγής δεν θα επανέλθει άμεσα. Ειδικά στις περιοχές που τα χωράφια είτε βρίσκονται κάτω από το νερό –όπως στα παρακάρλια χωριά- είτε δεν δύνανται να καλλιεργηθούν φέτος λόγω σοβαρότατων ζημιών στην γη, πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν, για λόγους επιβίωσης και μόνο, να βρουν άλλη απασχόληση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στις ενισχύσεις που δικαιούνται μέσω κρατικής αρωγής για το πληγέν φυτικό τους κεφάλαιο στις πολυετείς καλλιέργειες, καθώς λόγω της απασχόλησής τους σε άλλο επάγγελμα, και χωρίς ή με πενιχρό αγροτικό εισόδημα λόγω των συνθηκών, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως μη επαγγελματίες αγρότες. Για την τρέχουσα χρονιά, δεν θα διαθέτουν ούτε αγροτικό εισόδημα ούτε ασφάλιση στον κλάδο των αγροτών του ΕΦΚΑ, τα δύο βασικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό τους ως επαγγελματίες αγρότες».
Ο κυβερνητικός βουλευτής επισημαίνει ότι για τους ανωτέρω λόγους οι αγρότες «ανησυχούν ότι όταν υπάρξουν επιχορηγήσεις από την κρατική αρωγή για το χαμένο φυτικό κεφάλαιο, στις δενδρώδεις για παράδειγμα καλλιέργειές τους, εξαιτίας της απώλειας της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για λόγους ανωτέρας βίας, αυτές θα ανέρχονται στο 50% των ποσών που θα δικαιούνταν. Ανάλογος είναι και ο προβληματισμός αγροτών που διανύουν την περίοδο των δεσμεύσεων του προγράμματος νέων γεωργών του ΠΑΑ, οι οποίοι επίσης λόγω εκτεταμένων ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, αδυνατούν να καλλιεργήσουν τουλάχιστον για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και προσπαθούν να επιβιώσουν με αναζήτηση άλλης εργασίας».

 

Read more...