Menu
A+ A A-

Μ .Χαρακόπουλος για υδατικό Θεσσαλίας: Ευτύχημα για τα Φάρσαλα το φράγμα Σκοπιάς • Να αποτραπεί η ερημοποίηση της θεσσαλικής γης

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

Ευτύχημα για τα Φάρσαλα το φράγμα Σκοπιάς

• Να αποτραπεί η ερημοποίηση της θεσσαλικής γης

«Όπως γνωρίζετε από τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις μου τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβα, πιστεύω ότι το υδατικό πρόβλημα είναι από τα ζέοντα στη Θεσσαλία και πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν λύσεις. Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι η κλιματική αλλαγή επιτείνει τα υπάρχοντα προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί νέα». Τα παραπάνω τονίζει ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του στους διοργανωτές της ημερίδας με θέμα «Θεσσαλία και νερό: Απειλές και Ευκαιρίες». Ο Θεσσαλός πολιτικός δεν κατέστη εφικτό να παραβρεθεί στην ημερίδα λόγω της μετάβασής του στην Κύπρο για τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, της οποίας ηγείται.
Στο μήνυμά του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και το ΓΕΩΤΕΕ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι η κλιματική αλλαγή επιτείνει τα υπάρχοντα προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί νέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επαρχία των Φαρσάλων, η οποία κατά τη γνώμη μου, σήμερα, είναι μια μικρογραφία της Θεσσαλίας. Είναι μια περιοχή με έντονο το πρόβλημα της άρδευσης και της ύδρευσης λόγω της σοβαρότατης πτώσης της στάθμης των υπογείων υδάτων. Οι επιπτώσεις στα εδάφη, στην καλλιεργήσιμη γη, την ύδρευση των οικισμών και κατά συνέπεια στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων τα τελευταία χρόνια είναι προφανείς. Επίσης, δοκιμάστηκε σκληρά από έντονα κλιματικά γεγονότα, όπως τις πλημμύρες του “Ιανού”.
Ευτυχώς, για την επαρχία των Φαρσάλων λύσεις θα δοθούν με το φράγμα στη Σκοπιά και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί εισακούστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η πρότασή μου για την ανάγκη κατασκευής αυτού του φράγματος, με οφέλη για τα υπόγεια ύδατα, την άρδευση, την ύδρευση άλλα και την αντιπλημμυρική προστασία, η οποία αποδείχθηκε αναγκαία από τις ζημιές του “Ιανού”».
Ο κυβερνητικός βουλευτής επισημαίνει ότι «η επίλυση του υδατικού ζητήματος στη Θεσσαλία με τις κατάλληλες υποδομές, είτε νέες είτε με τη χρήση των έργων για την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο, θα αποτρέψει την ερημοποίηση της θεσσαλικής γης και συνάμα θα απαλύνει τις επιπτώσεις των έντονων κλιματικών φαινομένων». Καταλήγοντας σημειώνει ότι «η επιστημονική κοινότητα μπορεί να συμμετάσχει ενεργά με προτάσεις για τις λύσεις που υπάρχουν και πιστεύω ότι θα πρέπει να εισακουστεί».

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο Μέγαρο Μαξίμου (01.02.21), όταν έπεισε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάγκη του φράγματος της Σκοπιάς, ο οποίος και δρομολόγησε την κατασκευή του.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε μεγάλη εκδήλωση στη Λεμεσό: Στην Κύπρο επιμένετε να φυλάττετε Θερμοπύλες (φωτό)

ΜΑΞ 1 1

Λεμεσός, 19 Μαρτίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΛΕΜΕΣΟ:

Στην Κύπρο επιμένετε να φυλάττετε Θερμοπύλες

«Η συμπερίληψη των Ναών της Αγίας Σοφίας σε αυτόν τον τεράστιο άξονα της Ευρασίας, αποδεικνύει το κοινό χριστιανικό υπόβαθρο του πολιτισμού μας. Και αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν αυτό το παρελθόν στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Όμως σε μια εποχή παγκόσμιας ρευστότητας, αμφισβήτησης των αξιών, και αναζήτησης οδού ελπίδας και αισιοδοξίας οι κοινές μας ρίζες μπορούν να μας δώσουν τη δύναμη για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός προς χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και του καλού». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κλείνοντας την παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης Λεμεσού, στο περιθώριο της Διευρυμένης Συνεδρίας της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και εισηγητών των Επιτροπών της ΔΣΟ.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος, ο επικεφαλής της κυπριακής βουλής στην ΔΣΟ, βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Παντελεήμων Κελίρης. Ακολούθησαν ομιλίες από τον δρ Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου, για τους ναούς της Αγίας Σοφίας στην Κύπρο, τον καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, δτ Στέφανο Ευθυμιάδη, με θέμα «Λαός και κλήρος στη βυζαντινή Αγία Σοφία», τον πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Χολέβα με θέμα «Γιατί μας ενδιαφέρει σήμερα η Αγία Σοφίας και ο βυζαντινός πολιτισμός». Ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών, διανομή του τόμου και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Δήμου Μέσα Γειτονιάς, ενώ στον χώρο υπήρχε και έκθεση φωτογραφιών με Ναούς της Αγίας Σοφίας.

Η Κύπρος φυλάττει Θερμοπύλες
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισα ότι «η χαρά μας είναι μεγάλη βλέποντας το ειλικρινές ενδιαφέρον των Κυπρίων, τόσο αυτών που έχουν θεσμικό ρόλο, όσο και των απλών πολιτών, όπως αποδεικνύεται από την αθρόα προσέλευση στη σημερινή εκδήλωση για τα ζητήματα της χριστιανικής, της ορθόδοξης ταυτότητας, παράδοσης και ιστορίας. Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Γιατί σε αυτό το νησί από τους αποστολικούς χρόνους, επί ενός αρχαιοτάτου ελληνικού πολιτισμικού πεδίου, από τους μυκηναϊκούς χρόνους, ο σπόρος του Ευαγγελίου, βρήκε γόνιμο έδαφος. Και επί δύο χιλιάδες χρόνια, παρά τις συνεχείς εισβολές, κατοχές, δηώσεις, προσπάθειες εγκατάλειψης της ορθόδοξης πίστης από ανατολικές και δυτικές δυνάμεις, αυτή παρέμεινε αναλλοίωτη, ισχυρή και ζωντανή μέχρι σήμερα. Εδώ σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι των ηπείρων, έχοντας ακόμη το βάρος των συνεπειών της εισβολής και παράνομης κατοχής ενός μεγάλου τμήματος του νησιού από τις τουρκικό στρατό, επιμένετε να φυλάττετε Θερμοπύλες».

Εξέχουσες παρουσίες
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες του Οργανισμού που συμμετείχαν δια ζώσης στην εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Ρουμανία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Γεωργία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Πολωνία και το Σουδάν. Επίσης το παρών έδωσαν Επίσκοποι της Εκκλησίας της Κύπρου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Δημόκριτος Ζερβάκης, ο υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Δημήτρης Δημητρίου, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ κα Ελένη Σταύρου και πλήθος κόσμου.

Στη στήλη Αποστόλου Παύλου και στην Αγία Σοφία Πάφου
Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε την πόλη της Πάφου, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο που βρίσκεται η Στήλη του Αποστόλου Παύλου, έξω από την Παναγία Χρυσοπολίτισσα.
Πρόκειται για το σημείο όπου ο Απόστολος των Εθνών, κατά την περιοδεία του στο νησί μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα το 45 μ. Χ. μαστιγώθηκε 39 φορές, προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στον Χριστιανισμό. Να σημειωθεί ότι με τον προσηλυτισμό του Ρωμαίου διοικητή, η Κύπρος έγινε η πρώτη επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που κυβερνήθηκε από Χριστιανό ηγέτη.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε το τέμενος της Αγίας Σοφίας Πάφου, που βρίσκεται στην περιοχή του Μούτταλου. Πρόκειται για χριστιανικό ναό που οικοδομήθηκε το 15ο ή 16ο αιώνα στη θέση άλλου παλαιότερου που είχε καταστραφεί. Κατά την Τουρκοκρατία στην Κύπρο από το 1571 μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί. Γύρω από τον ναό υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο. Το οικοδόμημα έχει ανακαινισθεί πλήρως από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκεί την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ υποδέχθηκαν ο νέος Μητροπολίτης Πάφου κ. Τυχικός, καθώς και ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδων Φαίδωνος.

ΜΑΞ 2 1

ΜΑΞ 3 1

ΜΑΞ 4 1

ΜΑΞ 5 1

ΜΑΞ 6 1

ΜΑΞ 7 1

ΜΑΞ 8 1

ΜΑΞ 9 1

ΜΑΧ 10 1

ΜΑΧ 11 1

ΜΑΧ 12

ΜΑΧ 13

ΜΑΧ 14

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/YjZpqPuK8Eg

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με πρόεδρο Κυπριακής Βουλής και Πράσινη Γραμμή: Εργαζόμαστε μαζί για μια Ευρώπη των χριστιανικών αξιών • Την συνεχάρη για την εκλογή της ως προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (φωτό)

ΜΑΧΙΜΟΣ 1 1

Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ:

Εργαζόμαστε μαζί για μια Ευρώπη των χριστιανικών αξιών

• Την συνεχάρη για την εκλογή της ως προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού

«Οι σχέσεις της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με την Κύπρο μετρούν ήδη τρεις δεκαετίες, όσες δηλαδή και ο βίος του θεσμού, καθώς η χώρα σας ήταν ιδρυτικό μέλος, το 1993 στην Ορμύλια της Χαλκιδικής. Όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με τους Κύπριους συναδέλφους για την επίτευξη των σημαντικών σκοπών της ΔΣΟ, την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου, την προστασία του χριστιανικού πληθυσμού που βρίσκεται υπό διωγμό σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η προστασία των χριστιανικών μνημείων. Η Οργάνωση μας συμμετείχε ενεργά στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, ενθαρρύνοντας τα ευρωπαϊκά όργανα να κινηθούν σε μια συμπεριληπτική λογική ενσωματώνοντας τους διεθνείς κοινοβουλευτικούς θεσμούς του ευρωπαϊκού χώρου και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται με άξονα τις χριστιανικές αξίες». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία υποδέχθηκε τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στην εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι στις εργασίες συμμετέχουν δια ζώσης βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Ρουμανία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Γεωργία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Πολωνία και το Σουδάν.
Τον Μάξιμο Χαρακόπουλο προλόγισε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ κ. Πανίκος Λεωνίδου, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής, καλωσορίζοντας τους σύνεδρους στην Κύπρο, εξέφρασε ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη της ΔΣΟ στις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αρχών της διεθνούς νομιμότητας και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Η κ. Δημητρίου επισήμανε περαιτέρω τη σημασία της προστασίας των μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει η Συνέλευση στο ζήτημα αυτό, το οποίο αποτελεί ακανθώδες θέμα, ιδιαίτερα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, τόνισε η Πρόεδρός της, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΔΣΟ και παραμένει θεσμικός υποστηρικτής και σύμμαχος στις πρωτοβουλίες τις Συνέλευσης, στο πλαίσιο της έμπρακτης κοινοβουλευτικής διπλωματίας του Σώματος, σε κάθε επίπεδο.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ
Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη την Αννίτα Δημητρίου και για την εκλογή της στη θέση της Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που καλείται να επιτελέσει στην ηγεσία ενός μεγάλου κόμματος, που για δεκαετίες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Κύπρου.

Στην Πράσινη Γραμμή και στον Δήμαρχο Λευκωσίας
Η επίσημη αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε επίσης την Πράσινη Γραμμή στην Λευκωσία, που χωρίζει την τελευταία διχασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο της Λευκωσίας, όπου τα μέλη της αντιπροσωπείας υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Ο Δήμαρχος της Λευκωσίας έδειξε το κατεχόμενο τμήμα της πρωτεύουσας από την οροφή του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο της πόλης, απ’ όπου είναι ορατή και η Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, την οποία δεν ήταν δυνατόν να επισκεφθεί η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, λόγω των συνθηκών.

ΜΑΧΙΜΟΣ 2 1

ΜΑΧΙΜΟΣ 3 1

ΜΑΧΙΜΟΣ 4 1

ΜΑΧΙΜΟΣ 5 1

ΜΑΧΙΜΟΣ 6

ΜΑΧΙΜΟΣ 7

ΜΑΧΙΜΟΣ 8

ΜΑΧΙΜΟΣ 9

ΜΑΧΙΜΟΣ 10

ΜΑΧΙΜΟΣ 11

ΜΑΧΙΜΟΣ 12

ΜΑΧΙΜΟΣ 13

ΜΑΧΙΜΟΣ 14

 ΜΑΧΙΜΟΣ 15

Φωτ. 1. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαριστεί την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής για την αναγνώριση του έργου που επιτελεί στην ηγεσία της ΔΣΟ.

Φωτ. 2. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου υποδέχεται τον επικεφαλής της ΔΣΟ στην έδρα του κοινοβουλίου.

Φωτ. 3-5. Ορθόδοξοι βουλευτές από 14 χώρες συμμετείχαν στη σύσκεψη με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής.

Φωτ. 6. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στηλίτευσε την καταστροφή χριστιανικών μνημείων στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Φωτ. 7-9. Ανταλλαγή αναμνηστικών της ηγεσίας της ΔΣΟ με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής.

Φωτ. 10. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη την Αννίτα Δημητρίου για την εκλογή της στην ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Φωτ. 11. Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Φωτ. 12. Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ Πανίκος Λεωνίδου χαρακτήρισε “ψυχή της ΔΣΟ” τον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Φωτ. 13. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον βουλευτή Έβρου Σταύρο Κελέτση και τον βουλευτή Λεμεσού Πανίκο Λεωνίδου στην “πράσινη γραμμή” της Λευκωσίας.

Φωτ. 14. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ενημερώνει τα μέλη της ΔΣΟ για την τελευταία διχοτομημένη πόλη της Ευρώπης.

Φωτ. 15. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Πανίκο Λεωνίδου προσφέρουν στον Δήμαρχο Λευκωσίας τον τόμο για τις Αγίες Σοφίες.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: Να κτυπήσουν πάλι ελεύθερα οι καμπάνες των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα! (Φωτό και βίντεο)

ΜΑΧ 1 1

Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ:

Να κτυπήσουν πάλι ελεύθερα οι καμπάνες των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα

«Εύχομαι Μακαριώτατε στην διάρκεια της ποιμαντορίας σας να πραγματοποιηθεί ο πόθος σας, που είναι πόθος όλων του ελληνισμού για την απελευθέρωση των κατεχομένων από τους Τούρκους εδαφών, στα βόρεια της νήσου, για την επανένωση του νησιού, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα δώσει τη δυνατότητα και πάλι να λειτουργηθούμε στις εκκλησίες στον βορρά, που από το 1974 έχουν σιγήσει οι καμπάνες τους». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την προσφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, ο οποίος υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία των βουλευτών της ΔΣΟ που συμμετείχαν στην εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι στις εργασίες συμμετέχουν δια ζώσης βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Ρουμανία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Γεωργία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Πολωνία και το Σουδάν. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην προσφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου σημείωσε ότι «είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά την επάξια εκλογή σας ψήφο κλήρου και λαού στο πηδάλιο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου και θα ήθελα και εγώ μαζί με τον κυπριακό λαό να αναφωνήσω το “Άξιος”. Γνωρίζοντας Μακαριώτατε τη διαδρομή σας, το σπουδαίο έργο που έχετε προσφέρει έως σήμερα στην εκκλησία της Κύπρου, αλλά και το δικό σας παράστημα, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε επάξια στην ευθύνη που σας εμπιστεύτηκε ο λαός και η Εκκλησία της Κύπρου».

Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και το χριστιανικό παρελθόν της Ευρώπης
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου αναφορικά με τον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης σημείωσε ότι «εμείς πάντοτε υποστηρίζαμε και τονίζαμε ότι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι οι χριστιανικές αξίες μαζί με την αρχαία ελληνική γραμματεία, και το ρωμαϊκό δίκαιο. Και από την πρώτη στιγμή συμμετείχαμε αρκετά σε αυτό τον διάλογο καταθέτοντας προτάσεις και παρατηρήσεις για την ουσιαστική αναφορά στις χριστιανικές αξίες, και πόσο η χριστιανική παράδοση έχει επηρεάσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης, εντέλει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αυτό που είμαστε ως Ευρωπαίοι.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η εξέλιξη του διαλόγου δείχνει ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της αυτό το ιστορικό υπόβαθρο της Ευρώπης, που είναι επηρεασμένο από τις χριστιανικές αξίες. Οι όποιες αναφορές στις ευρωπαϊκές αξίες που έχουν τις ρίζες τους στο χριστιανισμό είναι αποχρωματισμένες θρησκευτικά. Αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα λάθος και εξακολουθούμε να το επισημαίνουμε. Και προς την αυτή κατεύθυνση στις εργασίες της διευρυμένης Γραμματείας καταλήξαμε σε ένα κείμενο επιστολής που θα σταλεί στα ευρωπαϊκά όργανα, με το οποίο ζητούμε να ενημερώσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους πολίτες, για το κατά πόσο έχουν ενεργοποιήσει το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβώνας που προβλέπει την τακτική ενημέρωση των εκκλησιών και των θρησκευτικών οργανώσεων για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη».

Αρχιεπίσκοπος Εκκλησίας της Κύπρου: Να απολαμβάνουμε τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης
Ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου στην αντιφώνησή του σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «θεωρώ ότι η παρουσία σας εδώ θέλει να τονίσει την συμπόρευσή σας μαζί μας στον δύσκολο αγώνα της εθνικής και θρησκευτικής μας επιβίωσης. Στον τόπο μας κινδυνεύει η ύπαρξη του χριστιανισμού, γιατί όπου επικράτησαν στα κατεχόμενα οι μουσουλμάνοι, οι τούρκοι μουσουλμάνοι, δεν άφησαν τον χριστιανισμό και τον χριστιανικό κόσμο να εξακολουθήσει να ζει εκεί. Ζητούμε από εσάς, όπως μπορείτε και όσο μπορείτε, να μας βοηθήσετε ώστε αυτά τα δικαιώματά μας, δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι να τα έχουμε κι εμείς. Είναι κάπως οξύμωρο το γεγονός όλοι να λένε ότι πρεσβεύουν τις αρχές του ελεύθερου κόσμου, και όλοι να έχουν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, ελευθερία εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εμείς να μην έχουμε αυτό το δικαίωμα στον τόπο μας. Και ιερά μας καθιδρύματα, οι εκκλησίες μας, και άλλα πράγματα τα οποία δείχνουν την θρησκευτική μας οντότητα, να βρίσκονται σήμερα κάτω από κατοχή ή να καταστρέφονται. Και οι ναοί μας να μένουν κλειστοί. Και αν ύστερα από πολύ κόπο μπορέσουμε, μέσω μίας επιτροπής, κάποιο ναό να τον διορθώσουμε δεν επιστρέφει στους κατόχους του, ούτε αποδίδεται πίσω».

ΜΑΧ 2 1

ΜΑΧ 3 1

ΜΑΧ 4 1

ΜΑΧ 5 1

ΜΑΧ 6

ΜΑΧ 7

ΜΑΧ 8

ΜΑΧ 9

ΜΑΧ 10

ΜΑΧ 11

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προσφώνηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου και την αντιφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/ZuKLQKwB7GE

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Πρόεδρο Κύπρου: Στη θητεία σας να δούμε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο • Νίκος Χριστοδουλίδης: Καμία ετεροβαρής λύση στο Κυπριακό! (Φωτό και βίντεο)

ΜΑΧΙΜΟΣ 1

 

Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Στη θητεία σας να δούμε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο

• Νίκος Χριστοδουλίδης: Καμία ετεροβαρής λύση στο Κυπριακό!

«Ελπίζω ότι το ξεκίνημα της θητείας σας θα συνοδευτεί με μια επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, με την ενεργότερη εμπλοκή και της Ε.Ε. κάτι που ήδη έχετε θέσει σε εφαρμογή. Όλοι μας προσδοκούμε την ημέρα που η Κύπρος θα είναι ενωμένη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις, με πλήρη ισότητα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα ευημερεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία των βουλευτών της ΔΣΟ που συμμετείχαν στην εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι στις εργασίες συμμετέχουν δια ζώσης βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Ρουμανία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Γεωργία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Πολωνία και το Σουδάν.
Την εκδήλωση υποδοχής άνοιξε ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας της ΔΣΟ κ. Πανίκος Λεωνίδου, που αναφέρθηκε στη σημασία της συμβολής της Κύπρου στο έργο του θεσμού επί 30 χρόνια, ενώ στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Γ.Γ. της ΔΣΟ.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Κύπρου υπογράμμισε ότι «γνωρίζοντας την δημιουργική θητεία σας ως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, αλλά και το ήθος και την εργατικότητα τα οποία σας διακρίνουν, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχετε στο δύσκολο έργο το οποίο σας αναμένει. Αναμφίβολα, το δυσκολότερο εξ αυτών, είναι η επίλυση του προβλήματος της παράνομης κατοχής σχεδόν του 40% του νησιού από τον τουρκικό στρατό, μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Για πέντε σχεδόν δεκαετίες, δυστυχώς, οι συνέπειες αυτού του γεγονότος διαιωνίζονται κατά τρόπο απαράδεκτο».

Οι δράσεις της ΔΣΟ
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «οι παρεμβάσεις μας εκτείνονται από την προστασία των Χριστιανών, σε περιοχές που διώκονται, έως την ανάγκη διατήρησης των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη που αλλάζει, και από τον διάλογο με εκπροσώπους θεσμών και φορέων από άλλα δόγματα, ομολογίες και θρησκείες μέχρι την προστασία των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται υπό απειλή. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται βεβαίως και τα χριστιανικά μνημεία, οι εκκλησίες της Κύπρου, που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αναδεικνύουμε στις δράσεις μας, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Κύπρο, φιλοξενούμενοι της Βουλής των Αντιπροσώπων».
Νίκος Χριστοδουλίδης: Καμία ετεροβαρής λύση στο Κυπριακό!
Στην αντιφώνησή του ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κύριο μέλημά μας είναι να επιτύχουμε μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία της όποιας τρίτης χώρας. Λύση, η οποία θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους, γενικά όλους τους νομίμως διαμένοντες στην Κύπρο, να συνυπάρξουν ειρηνικά, να συνδημιουργήσουν μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Και λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής. Δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μια εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατάται το δίκαιο, να καταπατώνται βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται».

Η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει σταθερά τη ΔΣΟ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Μάξιμο Χαρακόπουλο σημείωσε ότι «σταθερή, βεβαίως, παραμένει και η στήριξη της Κυπριακής Πολιτείας, της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, στις δικές σας προσπάθειες και δράσεις. Μία στήριξη η οποία ξεκινά από την ιδρυτική συμμετοχή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, όπου εκφράζεται στην πράξη, κυρίως με την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή των αξιότιμων Κυπρίων βουλευτών στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συμμετοχή τους και για τη συλλογική σας δράση. Ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού και της εκτίμησης της Κύπρου και του λαού της προς εσάς, να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει πάντοτε στο πλευρό σας».
Χαιρετισμός υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «ουδέποτε θα αποδεχτούμε λύση έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι «απορρίπτουμε τέτοιες ιδέες χωρίς τον παραμικρό δισταγμό». Ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι «θέλουμε να λειτουργούμε ως γέφυρα με άλλα κράτη που δεν είναι εντός της ΕΕ, ειδικά ως προς κράτη της περιοχής. Γέφυρα όμως αποτελεί και η ενεργοποίηση της ορθοδοξίας, για την προώθηση λύσεων σε κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Η συνέργεια και η συνεργασία είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αποφύγουμε αδιέξοδα, να βρούμε λύσεις, να λειτουργήσουμε μεθοδικά».

ΜΑΞΙΜΟΣ 2

ΜΑΧΙΜΟΣ 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 5

ΜΑΞΙΜΟΣ 6

ΜΑΞΙΜΟΣ 4

ΜΑΞΙΜΟΣ 7

ΜΑΞΙΜΟΣ 8

ΜΑΧΙΜΟΣ 9

ΜΑΧΙΜΟΣ 10

 ΜΑΧΙΜΟΣ 11

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστδουλίδη και του επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας κ. Πανίκου Λεωνίδου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/vGyLD_s6cAY

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη Διεθνή Γραμματεία της ΔΣΟ στη Λεμεσό: Εργαζόμαστε με νηφαλιότητα για την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου • Η Κύπρος προμαχώνας του χριστιανισμού (φωτό)

MAXIMOS 1

Λεμεσός, 16 Μαρτίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΣΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:

Εργαζόμαστε με νηφαλιότητα για την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου

• Η Κύπρος προμαχώνας του χριστιανισμού

«Για ακόμη μια φορά συναντιόμαστε στην Κύπρο, στην μαρτυρική Κύπρο των αγνοουμένων και της παράνομης τουρκικής κατοχής, που συμπληρώνει ήδη 49 χρόνια. Πάντοτε, όποτε βρίσκομαι εδώ, και βρίσκομαι συχνά, νοιώθω βαθιά συγκίνηση αναλογιζόμενος την μακρά ιστορία του νησιού και τον σπουδαίο πολιτισμό του. Εδώ, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας – Δύσης και Ανατολής, που αναδείχθηκε από την εποχή των Αποστόλων, σε ακατάλυτο προμαχώνα του χριστιανισμού». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Στην Διευρυμένη Συνεδρίαση συμμετέχουν βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Ουγγαρία, την Βόρεια Μακεδονία, την Σερβία, την Ρουμανία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Γεωργία, ενώ συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, καθώς και εκπρόσωπος της Λευκορωσίας.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στον Απολογισμό των δράσεων της ΔΣΟ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «ως ΔΣΟ από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την ρωσική εισβολή, την παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως είναι το απαραβίαστο της κυριαρχίας, της καταπάτηση των οικουμενικών ανθρωπιστικών αξιών. Καλέσαμε τα εμπλεκόμενα κράτη και τις ηγεσίες τους να σιγήσουν τα όπλα, να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους με τρόπο ειρηνικό. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Και η καταστροφή συνεχίζεται με άδηλη την χρονική διάρκεια του πολέμου. Το γεγονός αυτό, όμως, μοιραία έχει σοβαρές συνέπειες και στην λειτουργία της Οργάνωσής μας. Η επίτευξη της ενότητας του ορθοδόξου κόσμου, που αποτέλεσε το όραμα των εμπνευστών της σύστασης της ΔΣΟ πλήττεται καίρια από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, εμείς είμαστε αποφασισμένοι αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα που εγκαινιάστηκε πριν από ακριβώς 30 χρόνια στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, να μην το αφήσουμε να ναυαγήσει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με νηφαλιότητα, με στοχοπροσήλωση, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες μας, για τη διατήρηση της ενότητας».

Ανασκόπηση δράσεων ΔΣΟ
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «παρά την έκρυθμη κατάσταση λόγω του πολέμου επιχειρήσαμε να ανοίξουμε και να χειριστούμε θέματα ουσιαστικά και συνάμα ζητήματα κοινής αφετηρίας για όλους μας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλάβαμε μια σειρά πρωτοβουλιών με απώτερο σκοπό την προβολή και την προάσπιση της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και του χριστιανικού πολιτιστικού πλούτου. Η ιστορική απόφαση της Οργάνωσης μας να αναλάβει την υλοποίηση μιας διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης με τον Τόμο για τις Αγίες Σοφίες δικαιώνεται και στέφεται από μεγάλη επιτυχία.
• Τον περασμένο Οκτώβριο επισκέφθηκα την έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) στο Παρίσι, όπου είχα συνάντηση με την εκπρόσωπο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO κα Μπέρτα ντε Σανκριστόμπαλ.
• Επίσης, στις 27.10.22 είχα συνάντηση και με την επίτροπο της ΕΕ για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, την κ. Μαρία Ιβανόβα Γκαμπριέλ, που κατάγεται από την Βουλγαρία, την οποία επίσης ενημέρωσα για την πρωτοβουλία της έκδοσης του τόμου για την Αγία Σοφία».
Επίσης, αναφέρθηκε στην επιτυχή παρουσίαση του τόμου σε εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Βουκουρέστι, Λάρισα, Ρώμη και Λονδίνο.

Μελλοντικές δράσεις
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε, τέλος, για τις Μελλοντικές Δραστηριότητες της ΔΣΟ μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση:
- Παρουσίαση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες στην Πολωνία (Μάιος 2023). Τα θυρανοίξια και τα εγκαίνια του νέου περικαλλούς Ναού της Αγίας Σοφίας στο Μπέλοστοκ της Βαρσοβίας μας δίνουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε την παρουσίαση του Τόμου εκεί περί τα μέσα Μαΐου.
- Παρουσίαση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες στην Μονεμβασιά και το Κάστρο του Μυστρά (Μάιος 2023):
- Συνάντηση στα νέα Γραφεία του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών στη Βιέννη (7 Ιουνίου 2023):
- Παρουσίαση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες στην Αλβανία (Ιούνιος 2023).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι 14 κοινοβουλίων.

Συνάντηση με Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου
Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ με τους συμβούλους κ.κ. Κώστα Μυγδάλη και Alexander Fomenko, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου κ. Bou Saab, που συνοδευόταν από τους βουλευτές του Κοινοβούλιο του Λιβάνου τον κ. Elias Stephan και τον κ. Assad Dergham και τον σύμβουλο κ. Ramzy Moujaes.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καλωσόρισε την Λιβανέζικη Αντιπροσωπεία στην Κύπρο, και συζήτησε μαζί της για την ουσιαστικότερη συμμετοχή του Κοινοβουλίου του Λιβάνου στις δραστηριότητες της ΔΣΟ.

MAXIMOS 2

MAXIMOS 3

MAXIMOS 4

MAXIMOS 5 1

MAXIMOS 6 1

MAXIMOS 7

MAXIMOS 8 1

MAXIMOS 9

MAXIMOS 10

ΜΑΞΙΜΟΣ 11 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 12 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 13 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 14

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων: Τα Βούναινα οικισμός μικρογραφία των δυσκολιών ενσωμάτωσης των προσφύγων • Το 2024 ένας αιώνας από τη δημιουργία του χωριού

MAJIMOS 1

Λάρισα, 16 Μαρτίου 2023

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΟΥΝΑΙΝΩΝ:

Τα Βούναινα οικισμός μικρογραφία των δυσκολιών ενσωμάτωσης των προσφύγων

• Το 2024 ένας αιώνας από τη δημιουργία του χωριού

«Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων “Η κάθ’ ημάς Ανατολή” προέρχεται από ένα μικρό χωριό και η δραστηριότητα που αναπτύσσει είναι πολλαπλάσια των δυνάμεών του. Να έχουμε συναίσθηση αυτού. Από ένα μικρό χωριό, ένας σύλλογος που έχει ξεπεράσει όχι μόνο τα όρια του χωριού και του δήμου Κιλελέρ, αλλά και του νομού και έχει γίνει πανελλαδικά γνωστός. Έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες, δραστηριότητες που ξεπερνούν τις πραγματικές δυνάμεις μας. Άρα αξίζουν πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια σε όλους εσάς που δραστηριοποιείστε μέσα από τις τάξεις του Συλλόγου, αλλά και όλες και όλους που στηρίζουν τις δραστηριότητές του στην κοινότητα και στον Δήμο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και συγγραφέας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να απευθύνει χαιρετισμό από τον πρόεδρο κ. Ηλία Αθαναηλίδη στην εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων “Η καθ’ ημάς Ανατολή”, που πραγματοποιήθηκε πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο καταγόμενος από τα Βούναινα βουλευτής ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «τέτοιες μέρες, παραμονές εκλογών, είναι επικίνδυνο να δίνεται μικρόφωνο σε πολιτικούς. Αλλά νομίζω ότι είστε οι τελευταίοι στους οποίους θα μίλαγα πολιτικά για να τους πείσω να με ψηφίσουν. Όσοι με ψηφίζεται, το κάνετε γιατί με ξέρετε από τα νηπιακά μου χρόνια, ψηφίζετε πρωτίστως εμένα και όχι το κόμμα με το οποίο πολιτεύομαι».

Οι κορυφαίες στιγμές του Συλλόγου
Ο Θεσσαλός πολιτικός και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας υπογράμμισε ότι «καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου νομίζω ότι αν θελήσουμε να κάνουμε έναν απολογισμό θα έλεγα ότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τρεις είναι οι κορυφαίες στιγμές:
• Η πρώτη είναι η διοργάνωση της πανελλήνιας σύναξης των Καππαδοκών, το “γαβούστημα”’ που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ένα μικρό χωριό πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία μια τέτοια σημαντική διοργάνωση -εάν κρίνουμε από τα γαβουστήματα που ακολούθησαν από πολύ μεγαλύτερους διοργανωτές.
• Η δεύτερη είναι η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό, που είναι μία εστία πολιτισμού, καταγραφής της ιστορικής μνήμης. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη αξία γιατί τα περισσότερα παιδιά αγνοούν πώς ήταν η ζωή πριν από 30, 40, 50 χρόνια, πόσο δε μάλλον πώς ήταν η ζωή όταν ήρθαν οι πρόσφυγες στο χωριό.
• Και η τρίτη είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε και ακούστηκε η φωνή του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων στη Βουλή των Ελλήνων. Και καταγράφηκε στα πρακτικά η μαρτυρία και του προέδρου και όσων βρέθηκαν εκεί σε αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις που κάναμε στη βουλή, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το εθνικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Ένας αιώνας από τη δημιουργία των Βουναίνων
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «θα κλείσω με αυτούς τους επαινετικούς λόγους ως προτροπή γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Και αυτό που ακολουθεί είναι ότι του χρόνου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δημιουργία του χωριού, από τότε που ήρθαν οι πρόσφυγες από τον Δοξαρά με το τρένο, σε δυο-τρεις παρτίδες και εγκαταστάθηκαν στα μέρη μας και δημιούργησαν τότε το Τσαμπασλάρ, τα μετέπειτα Βούναινα. Έχουμε ένα χρέος του χρόνου να πραγματοποιήσουμε σειρά εκδηλώσεων που να φωτίσουν περισσότερο αυτό το ιστορικό γεγονός και τη διαδρομή ενός αιώνα του χωριού. Θα είναι λοιπόν μία πρόκληση. Καλό είναι να το σχεδιάσετε αυτό και να βοηθήσουμε όλοι και όλες και με φωτογραφικό υλικό, αρχειακό υλικό, προκειμένου η προσπάθεια αυτή να στεφτεί με επιτυχία. Και ενδεχομένως να πάρει τη μορφή, στο τέλος της χρονιάς, ενός επετειακού λευκώματος με φωτογραφικά στιγμιότυπα, με σημειώματα από τη ζωή ενός αιώνα στο διάβα αυτού του μικρού χωριού, που είναι η μικρογραφία ενός προσφυγικού οικισμού με τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τα στερεότυπα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, όπου κι αν εγκαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα. Και πάλι, λοιπόν, συγχαρητήρια στο Σύλλογό μας, να τα εκατοστίσει και αυτός, όπως το χωριό μας! Και εις ανώτερα!».

MAJIMOS 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον χαιρετισμό του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=fD5desfzG8k

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε Σουηδό υφυπουργό Μετανάστευσης: Αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή ευθυνών στο μεταναστευτικό (φωτό)

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 3

 

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ:

Αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή ευθυνών στο μεταναστευτικό

Την ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρη αποτύπωση στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευση, της υποχρέωσης αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την προσφώνησή του στον υφυπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας, κ. Anders Hall, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «τα μεταναστευτικά ρεύματα που βλέπουν την Ευρώπη ως γη της επαγγελίας θα πρέπει να περάσουν από τη χώρα μας. Η πλειοψηφία τους δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Έρχονται για να πάνε αλλού, ιδίως στον πλουσιότερο βορρά. Δυστυχώς, είδαμε πλειστάκις στο παρελθόν, να μένουμε μόνοι μας, με ελάχιστη βοήθεια, ή με μικρή αλληλεγγύη από πολλά κράτη-μέλη, τα οποία οχυρώνονται από την γεωγραφική τους θέση. Αυτή η μυωπική στάση πρέπει να αλλάξει».

Νέα καραβάνια προσφύγων
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε στον Σουηδό υφυπουργό ότι είχε ενημερώσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη τη σουηδική βουλή για τις ελληνικές ευαισθησίες, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Σουηδία, ενώ τόνισε ότι «δύο σημεία χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το ένα είναι το φαινόμενο τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό ζήτημα για την προώθηση πολιτικών στόχων. Εμείς, δυστυχώς αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα εκ μέρους της γειτονικής μας Τουρκίας. Η Άγκυρα απροκάλυπτα στο παρελθόν εργαλειοποίησε τις μεταναστευτικές ροές με σκοπό να εκβιάσει την ίδια την ΕΕ. Επίσης, η Τουρκία δεν εφαρμόζει συστηματικά την Κοινή Δήλωση που έχει υπογράψει με την ΕΕ από το 2016 για τις επιστροφές. Αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορεί να μένουν χωρίς απάντηση. Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα, μέσω των οικονομικών εργαλείων της, να στείλει το σωστό μήνυμα.
Το δεύτερο σημείο είναι η ανάγκη σοβαρής ευρωπαϊκής παρέμβασης στις περιοχές προέλευσης των μεταναστών. Κι αυτό σημαίνει τόσο μια πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων για τις επιστροφές, όσο πρωτίστως πολιτικές ανάπτυξης, ώστε οι άνθρωποι να μην φεύγουν από τις εστίες τους. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν είναι παρούσα όσο θα έπρεπε σε πολλές καυτές περιοχές του πλανήτη. Όπως για παράδειγμα στη Συρία, η οποία όπως και η Τουρκία πλήγηκε πρόσφατα από τους καταστροφικούς σεισμούς. Ασφαλώς υπάρχουν πολιτικά εμπόδια για μια εντονότερη παρουσία. Όμως αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις είναι βέβαιο ότι σύντομα από αυτές τις περιοχές θα έχουμε νέα καραβάνια μεταναστών».
Στη συνάντηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, κ.κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Ψυχογιός και Γιώργος Καμίνης, ενώ τον Σουηδό υφυπουργό συνόδευε ο πρέσβης της Σουηδίας στην Αθήνα κ. Johan Borgstam, και υπηρεσιακά στελέχη.

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 2

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 2

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 5 1

Read more...

Κατευόδιο Μάξιμου Χαρακόπουλου στον άνθρωπο του Θεού, Χρήστο Καλομπάτσιο: «Μια λαμπάδα που έλιωσε εκέμποντας ιλαρό φως αγάπης!»

ΜΑΧΙΜΟΣ

Λάρισα, 13 Μαρτίου 2023

 

Κατευόδιο Μάξιμου Χαρακόπουλου στον “άνθρωπο του Θεού”, Χρήστο Καλομπάτσιο:

Μια λαμπάδα που έλιωσε εκπέμποντας ιλαρό φως αγάπης

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την εξόδιο ακολουθία του πρώην αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Χρήστου Καλομπάτσιου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι στιγμές που στερεύουν τα λόγια όταν αποχαιρετάς φίλους, όπως ο Χρήστος Καλομπάτσιος, που πορεύτηκε σε όλη του τη ζωή ως “άνθρωπος του Θεού” με καλοσύνη και δοτικότητα για τον συνάνθρωπο. Πρότυπο καλού οικογενειάρχη, ενεργού πολίτη και σεμνού δημόσιου λειτουργού ήταν μια αναμμένη λαμπάδα που έλιωσε εκπέμποντας το ιλαρό φως της αγάπης προς όλους μας.
Τον γνώρισα στα πρώτα μου βήματα στην πολιτική ως αστυνομικό διευθυντή Λάρισας, ως ακέραιο λειτουργό της δημόσιας τάξης με πλήρη συναίσθηση καθήκοντος, αλλά και ενσυναίσθηση για τον αδύναμο και τον πάσχοντα.
Και έπειτα, ως άνθρωπος της προσφοράς, δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες της αναγνώρισης της ευδόκιμης διαδρομής του στην Ελληνική Αστυνομία. Αντιθέτως, δέχθηκε να επιστρατευθεί στα κοινά ως “καλός στρατιώτης” για να βοηθήσει τον τόπο και τους ανθρώπους του. Και το έκανε με αγάπη και διάκριση χωρίς να επιδιώκει ούτε το ευχαριστώ ούτε τα φώτα της δημοσιότητας, κάτι σπάνιο για όσους υπηρετούν τα δημόσια πράγματα. Ο Χρήστος Καλομπάτσιος ξεχώριζε για την ανιδιοτελή έγνοια του για τους συμπολίτες και τα προβλήματά τους, αναλώνοντας τις δυνάμεις του για να βοηθήσει στην ανακούφισή τους. Πάντα με το χαμόγελο της αισιοδοξίας -αρκούσε η παρουσία του για να μεταδώσει στην ομήγυρη το μήνυμα της ελπίδας που εμπεριέχει το “έχει ο Θεός”.
Τους τελευταίους μήνες υπέμεινε αγόγγυστα τη δοκιμασία της ασθένειας, ως ένα στάδιο πνευματικής τελείωσης για τη μετάβαση στην άνω ζωή. Αυτή είναι και η μόνη μας παρηγοριά. Η βεβαιότητα ότι τον Χρήστο Καλομπάτσιο, που έζησε ως “άνθρωπος του Θεού”, τον αναμένει ένα στασίδι στον παράδεισο!
Στην αγαπημένη του οικογένεια εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Ας είναι βάλσαμο η αγαθή ανάμνηση του ανεξίκακου ανδρός που πορεύτηκε εν ειρήνη.
Καλό ταξίδι Χρήστο εν χώρα ζώντων».

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος στην Agrothessaly: Η πρωτογενής παραγωγή βασική συνιστώσα της τοπικής μας οικονομίας (φωτό)

ΜΑΞ 1

Λάρισα, 12 Μαρτίου 2023

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ 13η AGROTHESSALLY:

Η πρωτογενής παραγωγή βασική συνιστώσα της τοπικής μας οικονομίας

«Το αποτύπωμα της Agrothessally για την πόλη της Λάρισας όσο και για τον ευρύτερο θεσσαλικό χώρο είναι αναμφίβολα σημαντικό. Η επιτυχία της 13ης Έκθεσης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί βασική συνιστώσα της τοπικής μας οικονομίας, καθώς οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και μια πλειάδα επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, συνιστούν ένα δυναμικό δίκτυο που αναπτύσσεται συνεχώς. Χαίρομαι γιατί αποκομίζω την εικόνα ενός δυναμισμού που εκπέμπει ο πρωτογενής τομέας. Και πιστεύω ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δείχνει έμπρακτα, σταθερά και σθεναρά την συμπαράστασή της στην αγροτική ανάπτυξη, στον εκσυγχρονισμό της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της νέας ΚΑΠ». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στην 13η Agrothessaly, την Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία, που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στη Λάρισα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στην έκθεση συναντήθηκε και συνομίλησε με φίλους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, οι οποίοι είχαν μεταβεί στην έκθεση για να δουν εξοπλισμό για την εργασία τους. Όπως επεσήμαναν, τα αναπτυξιακά προγράμματα για την πρωτογενή παραγωγή, όπως τα σχέδια βελτίωσης, αποτελούν βασικό κίνητρο για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού στις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και θα πρέπει να συνεχιστεί η γενναία χρηματοδότησή τους. Ταυτόχρονα, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις δράσεις που εφαρμόζονται για την ενίσχυση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων οφείλουν να ενταθούν και να γίνουν πιο ξεκάθαρες λόγω της νέας ΚΑΠ που ισχύει από την αρχή του έτους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να συνομιλήσει με κατασκευαστές-αντιπροσώπους αγροτικού εξοπλισμού, επαγγελματίες που διακρίνονται χρόνια στον αγροτικό τομέα, καθώς και με επιστήμονες, γεωτεχνικούς που στελεχώνουν τους φορείς και ασχολούνται με τις δράσεις που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη και πώς αυτές μπορούν να βελτιωθούν στην πράξη.

ΜΑΞ 2

ΜΑΞ 3

ΜΑΞ 4

ΜΑΞ 5

ΜΑΞ 6

ΜΑΞ 7

ΜΑΞ 8

ΜΑΞ 9

ΜΑΞ 10

ΜΑΞ 11

ΜΑΞ 12

ΜΑΞ 13

ΜΑΞ 14

ΜΑΞ 15

ΜΑΞ 16

ΜΑΞ 17

ΜΑΞ 18

ΜΑΞ 19

Read more...