Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος: Αναμένουμε απάντηση για Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές Λάρισας • Στόχος η “καλή αλλοίωση”, ο σωφρονισμός των κρατουμένων

Max proedros

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Αναμένουμε απάντηση για Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές Λάρισας

•Στόχος η “καλή αλλοίωση”, ο σωφρονισμός των κρατουμένων

«Ως μέλος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, έχω επανειλημμένως αναφερθεί στην αδήριτη ανάγκη να υπάρξει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας και Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας». Τα παραπάνω αναφέρει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς την διεύθυνση του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας, επ’ ευκαιρία της τελετής λήξης του Σχολικού Έτους 2021-2022.
Ο Θεσσαλός πολιτικός αφού ευχαριστεί για την πρόσκληση να παραβρεθεί στην εκδήλωση, εκφράζει τη λύπη του, διότι, λόγω της συμμετοχής του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την εκλογή μελών του ΑΣΕΠ, αδυνατεί να ανταποκριθεί θετικά.
Στη συνέχεια ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εξάρω το εξαιρετικό έργο που γίνεται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, μία επιτυχημένη πρωτοβουλία με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, που δείχνουν τον δρόμο για την αναγέννηση του πάσχοντος βαριά σωφρονιστικού συστήματος στην χώρα μας.
Σε μια προοδευμένη κοινωνία σκοπός της ποινής είναι ο πραγματικός σωφρονισμός του καταδικασθέντος για κάποιο αδίκημα και όχι η ψυχική και πνευματική του εξόντωση. Αντιθέτως, θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στον χρόνο εγκλεισμού του να εμπλουτίζει το γνωστικό του πεδίο, να αυξάνει τις δεξιότητές του, να έρχεται σε επαφή με ανώτερα πρότυπα, ώστε να κερδίζει σε αυτοπεποίθηση, να αποφεύγει την παραίτηση και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα φωτεινότερο μέλλον για τον ίδιο, μέσω του επαγγελματικού του προσανατολισμού. ΄Όπως επισήμανα παλαιότερα ο στόχος είναι η “καλή αλλοίωση”, για να χρησιμοποιήσω έναν χριστιανικό όρο, του κρατουμένου κατά τη διάρκεια του σωφρονισμού του, που θα μπορούσε να είναι και μέτρο πολιτισμού μιας κοινωνίας. Όλα αυτά δεν αποτελούν εξιδανικεύσεις ή άτοποι οραματισμοί, καθώς μπορούμε να τα δούμε στην πράξη όπου λειτουργούν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως στην Λάρισα.
Για τον λόγο αυτό, και ως μέλος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, έχω επανειλημμένως αναφερθεί στην αδήριτη ανάγκη να υπάρξει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας και Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας. Η πρόταση αυτή είχε γίνει από τον σύμβουλο-συντονιστή εκπαίδευσης κ. Γιώργο Τράντα, για την πιλοτική λειτουργία ΕΠΑΛ, λυκειακών τάξεων Επαγγελματικού Λυκείου. Μια πρόταση που στοχεύει στην πληρέστερη επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων, και άρα σε αύξηση των πιθανοτήτων της επαγγελματικής τους αποκατάστασης μετά την αποφυλάκισή τους.
Την ιδέα την έχω παρουσιάσει στην αρμόδια υπουργό Παιδείας, τόσο προφορικά, όσο και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου (8 Ιουλίου 2021), αλλά την έχω διατυπώσει και σε ομιλίες μου στη Βουλή των Ελλήνων με σκοπό να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και δράσεις για την ουσιαστική υλοποίησή του. Δυστυχώς, όμως, παρότι, έτυχε κατ’ αρχήν θετικής υποδοχής, μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη της. Ελπίζω το επόμενο διάστημα να υπάρξουν θετικά νέα».
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής δίδει συγχαρητήρια στους απόφοιτους, όπως και στους καθηγητές τους, και εύχεται «σύντομα να επιστρέψουν στον κοινωνικό βίο για μια νέα ελπιδοφόρα αρχή στη ζωή τους!».

Read more...

Ομιλία Μ. Χαρακόπουλου στη Βουλή: Εγκατάσταση ΑΠΕ με σύμφωνη γνώμη τοπικών κοινωνιών • Απαραίτητη η ενεργειακή ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Εγκατάσταση ΑΠΕ με σύμφωνη γνώμη τοπικών κοινωνιών

• Απαραίτητη η ενεργειακή ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος

«Με την ευκαιρία της συζήτησης του παρόντος νομοσχεδίου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν μπορεί να επιδιώκουμε ανανεώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειες, εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, και να μην ολοκληρώνουμε βασικά υδροηλεκτρικά έργα, που παράγουν κατεξοχήν πράσινη ενέργεια. Τέτοια έργα είναι τα υδροηλεκτρικά του Αχελώου στη Μεσοχώρα και τη Συκιά, για τα οποία έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ και κινδυνεύουν να μείνουν κουφάρια». Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες είναι η απάντηση σε τρεις προκλήσεις της εποχής. Η πρώτη πρόκληση είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτιόμαστε από μια αναθεωρητική χώρα που εξαπολύει στρατιωτική επίθεση εναντίον μιας άλλης, για να αλλάξει την ιστορία. Θα έλεγα ότι είναι καλό να προσέξουμε το θέμα αυτό και σε σχέση με την Τουρκία και τους αγωγούς που διέρχονται από εκεί.
Η δεύτερη πρόκληση είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη μια πραγματικότητα. Κι αν δεν γίνει κάτι χθες τότε δεν υπάρχει αύριο για την ανθρωπότητα.
Και η τρίτη πρόκληση είναι η οικονομία. Κι εδώ το μειονέκτημα, που διαφαίνεται αυτό το διάστημα με την εκτόξευση του πληθωρισμού και τις αρνητικές συνέπειες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Να γίνει δηλαδή η επαναστατική μετάβαση στις ΑΠΕ και βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης».

Με φειδώ φωτοβολταϊκά σε παραγωγική γη
Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «η προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι αστάθειες που προκαλούν παγκόσμια γεγονότα, όπως ο πόλεμος στη γειτονιά μας που κανείς δεν περίμενε, πυροδοτούν σενάρια επισιτιστικής κρίσης. Επομένως θα πρέπει με μεγάλη φειδώ να γίνεται η εγκατάσταση φωτοβολταικών σε παραγωγική γη.
Όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων, Κώστας Σπανούλης, η συμμετοχή των αγροτών από το 2011 στην ανάπτυξη των ΑΠΕ θα έδινε στους αγρότες σημαντική ρευστότητα, αναγκαία για να διατηρούν παράλληλα τις καλλιέργειές τους, χωρίς να βρίσκονται υπό την απειλή της οικονομικής ασφυξίας. Δυστυχώς, το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αποδείχθηκε ατελές, καθώς οδήγησε σε απόρριψη τις 9 στις 10 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από αγρότες. Θέλω να πιστεύω ότι θα ληφθούν σοβαρά οι συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκαν».

Φωτοβολταϊκά σε Μαυροβούνι και Αετοράχη
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μεγάλης έκτασης καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη και η άποψη της τοπικής κοινωνίας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αετοράχης στην Ελασσόνα, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων έκτασης 1.100 στρεμμάτων, σχεδόν στο ήμισυ της περιμέτρου γύρω και πάνω από το χωριό. Η τοπική κοινωνία εναντιώνεται στην προοπτική εγκατάστασης του πάρκου σε τόσο μεγάλη έκταση και επισείει μια σειρά σοβαρών ενστάσεων, από τις συνέπειες στην κτηνοτροφία μέχρι την πρόσβαση σε βυζαντινά μνημεία και σπήλαια της περιοχής.
Αντιθέτως, στο Μαυροβούνι της Λάρισας, κάτοικοι του χωριού δια υπομνήματος ζητούν την αλλαγή χρήσης χορτολιβαδικής έκτασης 1.100 στρεμμάτων, εποικιστικής προέλευσης που τους αποδόθηκε το 2005 με Υπουργική Απόφαση ως αποκλειστικά βοσκήσιμη και μη καλλιεργήσιμη γη. Οι κάτοικοι ζητούν την άρση των περιοριστικών όρων που αφορούν στη χρήση γης, ώστε να μπορέσουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/lXptt51dHQE

Read more...

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ: «Καθαρή εντολή» αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ •Ζούμε σε καιρούς απρόβλεπτους

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 4

Λάρισα, 28 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ:

«Καθαρή εντολή» αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ

•Ζούμε σε καιρούς απρόβλεπτους

«Εμείς θα ζητήσουμε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό, ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, με στόχο την αυτοδύναμη Ελλάδα, όπως λέμε σήμερα και επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρειάζεται στιβαρή κυβέρνηση, με σχέδιο, με προγραμματικό λόγο για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που καλούμαστε κάθε τόσο να δώσουμε λύση, τις κρίσεις που έχουμε κάθε τόσο μπροστά μας. Ζούμε σε καιρούς απρόβλεπτους, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει όλα αυτά τα οποία μας έχουν συμβεί. Μακάρι να υπήρχε κουλτούρα συνεργασίας. Εάν πάλι δεν προκύψει από την κάλπη το ποθούμενο αποτέλεσμα της αυτοδύναμης διακυβέρνησης, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι μία προγραμματική λύση και να μην προσπαθεί ο ένας να ρίχνει το “μουτζούρη” στον άλλον όταν θα υπάρχουν επώδυνες αποφάσεις». Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της Formedia και στους δημοσιογράφους, την κ. Σοφία Σπανού και τον κ. Πάνο Γαρουφαλιά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επισήμανε την παράμετρο «της κλιμάκωσης που υπάρχει, όχι μόνο φραστικής, αλλά και σε επίπεδο προβοκάτσιας από πλευράς της Τουρκίας». Όπως είπε «θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας το γεγονός ότι οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μία απλή εκλογική αναμέτρηση. Με βάση τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, την απλή αναλογική, για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί δεύτερη εκλογή. Άρα, θα έχουμε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και δεύτερες εκλογές, με στόχο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, οι οποίες θα διεξαχθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση στην οποία με βάση το σύνταγμα προΐσταται, ηγείται, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο αρχαιότερος δικαστής, που προΐσταται ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Με ανοιχτά τα μέτωπα με την Τουρκία, με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας να “χτυπάει κόκκινο”, δεν ξέρω πόσο φρόνιμο θα ήτανε να πάμε σε εκλογές με το ρίσκο ότι μπορεί να έχουμε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο για παράδειγμα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου με υπηρεσιακό πρωθυπουργό».

Τα επιτεύγματα εν μέσω κρίσεων
Ερωτηθείς για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι «εν μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, η χώρα πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης πέρυσι πάνω από 8% και το πρώτο τρίμηνο φέτος 7%. Αυτές οι επιδόσεις είναι εκείνες που έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρχουν στοχευμένες παροχές. Στα δύο χρόνια της πανδημίας δόθηκαν πολλά λεφτά, πάνω από 10 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των ανθρώπων που βρέθηκαν στην αναστολή εργασίας, των ανέργων. Θα έχουμε την ευκαιρία, στις 6 Ιουλίου, παραμονή της επετείου συμπλήρωσης τριών χρόνων διακυβέρνησης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, να γίνει μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη βουλή για την κοινωνική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση αυτή μέχρι σήμερα. Και τότε θα έχουμε την ευκαιρία να θυμίσουμε τι ανεργία παραλάβαμε, στο 17,3% και έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό της τελευταίας δεκαετίας στο 12,2%. Έχουμε σήμερα επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν με τα προσόντα που θέλουν. Ανακόπηκε η φυγή στο εξωτερικό. Είχαμε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αυξήσεις στον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ τη δεύτερη και 13 την πρώτη, δηλαδή ουσιαστικά 63 ευρώ. Και αν συναριθμήσετε και τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, ουσιαστικά ένας εργαζόμενος που έπαιρνε τον κατώτατο μισθό, ετησίως, παίρνει πάνω από 1.000 ευρώ ως αύξηση. Και βεβαίως για πρώτη φορά, να πω ότι θα έχουμε αυξήσεις συντάξεων της τάξης του 7% για όσους έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια εργασίας. Ακυρώθηκε η περιστολή που υπήρχε για όσους είχανε άθροισμα κύριας σύνταξης και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ. Δόθηκαν αναδρομικά που έπρεπε να καταβληθούν στους συνταξιούχους άνω του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν τα λέω όλα αυτά για να πω ότι όλα γίνονται καλά. Λέω, όμως, ότι παρά τους εξωγενείς κινδύνους, παρά τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία, η ελληνική οικονομία απέδειξε, εν τινί μέτρω, αντοχές σε σχέση με άλλες οικονομίες, και μπόρεσε να στηρίξει, στο μέτρο του δυνατού, χωρίς να μπαίνουμε και πάλι στο ρίσκο του εκτροχιασμού, την πραγματική οικονομία, τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτούς που πραγματικά βιώνουν περισσότερο την ανάγκη στήριξης».

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 5

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 5

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/rPsV8vaZOMc

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Μητροπολίτη Λαρίσης: Η Αγία Σοφία κινδυνεύει με μόνιμη καταστροφή • Εμφανές το αποτύπωμα της Αγίας Σοφίας και στην Λάρισα

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

Λάρισα, 28 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ:

Η Αγία Σοφία κινδυνεύει με μόνιμη καταστροφή

• Εμφανές το αποτύπωμα της Αγίας Σοφίας και στην Λάρισα

«Το αποτύπωμα της Αγίας Σοφίας της Πόλης στον ορθόδοξο κόσμο είναι ιδιαίτερα έντονο και το γεγονός αυτό το μαρτυρούν και οι εκκλησίες που και στις μέρες μας αφιερώνονται στην του Θεού Σοφία, όπως ο νεοαναγειρόμενος Ιερός Ναός στην πόλη της Λάρισας. Δυστυχώς, το σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης απειλείται πραγματικά μετά τη μετατροπή του σε τζαμί από την καθημερινή προσέλευση δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών, που χρησιμοποιούν το μνημείο ακόμη και για τη διανυκτέρευσή τους». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, στον οποίο επέδωσε τον τόμο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο».
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημέρωσε τον ιεράρχη της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας «για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης», που έχει αναλάβει ο διακοινοβουλευτικός θεσμός των ορθοδόξων βουλευτών, «αλλά και για τις πρόσφατες φθορές που έχει υποστεί το μνημείο, γεγονός που παραδέχονται και στηλιτεύουν ακόμη και τα τουρκικά ΜΜΕ, που, προειδοποιούν ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, ο Ναός θα έχει καταστραφεί ως το 2050. Η ζημία στην ιστορική επτάμετρη αυτοκρατορική πύλη, η μετατροπή του νάρθηκα σε παπουτσοθήκη, το ξύσιμο των τοίχων από ‘‘προσκυνητές’’, τα σπασμένα αρχαία μάρμαρα του δαπέδου, είναι μόνον η αρχή μιας προδιαγεγραμμένης καταστροφής ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που λαμπρύνει την Κωνσταντινούπολη από τον 6ο αιώνα. Κι όλα αυτά είναι αναπόφευκτες συνέπειες της αυθαίρετης και βέβηλης πράξης της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει τον Ναό σε τζαμί, αναγάγοντας το δίκαιο της ισχύος και της κατάκτησης σε υπέρτατη αρχή, και, ταυτόχρονα, καθιστώντας την Τουρκία κράτος αρνητή των πανανθρώπινων αξιών».
Ο Μάξιμος χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «απέναντι σε αυτήν την ενέργεια δεν χωρούν γεωπολιτικοί και οικονομικοί υπολογισμοί. Απαιτείται η ομόθυμη καταδίκη και η λήψη κυρώσεων, που θα αναγκάσουν την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφασή της, πριν να είναι αργά. Σε αυτή την ευγενή εκστρατεία αφύπνισης της διεθνούς κοινής γνώμης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι παραινέσεις και οι προτροπές του πολυτάλαντου και χαρισματικού Μητροπολίτη Λαρίσης, τον οποίο και ευχαριστώ βαθύτατα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση του Τόμου είναι μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΔΣΟ, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Διεθνούς της Γραμματείας, τον Σεπτέμβριο του 2020, ως απάντηση στη μονομερή και αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη. Μια απόφαση που προσβάλλει συνολικά τον Χριστιανισμό και θέτει σε κίνδυνο τη διαφύλαξη μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένων από την UNESCO.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Η επαναλειτουργία ΔΙΕΚ γαλακτοκομίας θα δώσει ώθηση στην κτηνοτροφία • Αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον μαθητών

MAJIMOS

Λάρισα, 28 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΕΚ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ:

Η επαναλειτουργία ΔΙΕΚ γαλακτοκομίας θα δώσει ώθηση στην κτηνοτροφία

• Αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον μαθητών

Στη συνεισφορά της επαναλειτουργίας ΔΙΕΚ γαλακτοκομίας-τυροκομίας στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ελασσόνα αναφέρεται σε μήνυμά του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον ικανού αριθμού μαθητών για φοίτηση.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας για το ζήτημα της ίδρυσης και λειτουργίας του δημόσιου αγροτικού ΙΕΚ Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας και την υποβολή σχετικού αιτήματος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπογραμμίζει ότι «η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα όλων των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, που εμπλέκονται στην διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Ειδικά σε περιοχές όπως η Ελασσόνα, της οποίας η τοπική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή φέτας, οι πρωτοβουλίες για την ώθηση της τοπικής κτηνοτροφικής παραγωγής θα επιφέρουν πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επαναλειτουργία ΙΕΚ γαλακτοκομίας-τυροκομίας στην περιοχή μπορεί να συνεισφέρει στον παραπάνω στόχο, καθώς η επιστημονική γνώση και η εξειδίκευση είναι απαραίτητα εργαλεία σήμερα για την περαιτέρω ανάπτυξη οποιουδήποτε κλάδου ή τομέα, και, συνεπώς, της κτηνοτροφίας. Αρκεί, βεβαίως, να υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον ικανού αριθμού μαθητών για φοίτηση σε αυτό».
Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός βουλευτής, πέραν των ευχών για «ευόδωση των στόχων», διαβεβαιώνει τη δημοτική αρχή της Ελασσόνας ότι «όπως πάντα θα είμαι αρωγός και συμπαραστάτης σε οποιαδήποτε προσπάθεια ευνοεί την πρωτογενή παραγωγή και εν προκειμένω τους κτηνοτρόφους».

Read more...

Μάξιμος στην εκδήλωση για τους φονευθέντες πατριώτες στη Σπηλιά: Η Ελλάδα και πάλι στη σωστή πλευρά της ιστορίας • Τιμή και Δόξα στους πατριώτες που έπεσαν στη Σπηλιά

Μάξιμος Σπηλιά 1

Λάρισα, 27 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ:

Η Ελλάδα και πάλι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

• Τιμή και Δόξα στους πατριώτες που έπεσαν στη Σπηλιά

«Μπορεί να πέρασαν οκτώ δεκαετίες αλλά είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των πατριωτών όχι μόνο γιατί το οφείλουμε ως χρέος σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και βίωσαν ένα τραύμα πολύ σκληρό, αλλά και γιατί οφείλουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία, να αντλούμε διδάγματα, ιδιαίτερα σε μία εποχή που αναβιώνουν επικίνδυνοι, ανιστόρητοι αναθεωρητισμοί στην Ευρώπη, αλλά και στη γειτονιά μας, όπου έχουμε τον εξ ανατολών γείτονα που ευθέως επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον χαιρετισμό του στο Πανδημοτικό Μνημόσυνο για τους 40 πατριώτες που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς στις 26.03.1944 στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών.

Επικίνδυνοι αναθεωρητισμοί
Ο Θεσσαλός πολιτικός, συνδέοντας τα ιστορικά γεγονότα με τις εξελίξεις του σήμερα ανέφερε ότι «οκτώ δεκαετίες μετά τη λήξη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου θεωρούσαμε αυτονόητη την ειρήνη στην ευρύτερη γειτονιά μας, τη γηραιά ήπειρο. Και μπορεί η Γερμανία, κάποτε, να ήτανε αυτή που αιματοκύλισε δύο φορές την Ευρώπη τον προηγούμενο αιώνα με τον Ά και Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, να ήτανε αυτή η οποία συνέδραμε ουσιαστικά την οθωμανική αυτοκρατορία, αρχικά, και την Τουρκία αργότερα, προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών, των χριστιανών της Μικράς Ασίας, που φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια της Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά πλέον, είναι εταίρος μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θα ανέμενε κανείς, ότι, μετά το επιτυχές εγχείρημα στην Ευρώπη που είναι η δημιουργία της ΕΕ, όπου βρέθηκαν εκεί οι Γερμανοί και οι Αγγλογάλλοι, βασικοί αντίπαλοι στους δύο μεγάλους πολέμους, και μετά και την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και συνακόλουθα τη λήξη του ψυχρού πολέμου, ότι δεν θα είχαμε πόλεμο στη γειτονιά μας, στη γενιά μας. Δυστυχώς, όμως, το βιώνουμε και οφείλουμε να διδαχτούμε από αυτό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες. Και δυστυχώς το αφήγημα του αναθεωρητισμού βλέπετε να υιοθετείται απροκάλυπτα πια και από τον εξ ανατολών γείτονά μας».

Να διδαχθούμε από την ιστορία
Καταλήγοντας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι «οφείλουμε, τιμώντας τη μνήμη των πατριωτών, να διδασκόμαστε από την ιστορία για να μην επαναλαμβάνονται λάθη. Η Ελλάδα, εκείνα τα χρόνια της κατοχής, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αγωνίστηκε για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρέθηκε στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου. Δυστυχώς, λόγω του εμφυλίου πολέμου δεν έδρεψε τις δάφνες της νίκης όπως θα έπρεπε. Δύο φορές απελευθερώθηκε η Βόρειος Ήπειρος και έμεινε εκτός του εθνικού κορμού. Σήμερα, και πάλι είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αγωνιζόμενη με τον ελεύθερο κόσμο στον πόλεμο αυτό που διεξάγεται στην ευρύτερη γειτονιά μας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά, με εθνική ενότητα θα δρέψουμε τους καρπούς του γεγονότος ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Και πάλι συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, που δεν αφήνει να λησμονήσουμε τα ιστορικά διδάγματα που οφείλουμε να αντλούμε από εκείνη τη δύσκολη εποχή. Τιμή και Δόξα στους πατριώτες που έπεσαν εδώ στη Σπηλιά».
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κρικώνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Κολλάτος και Γιάννης Αργυρίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου κ. Μιχάλης Γκουντής και το μέλος κ. Γιώργος Λιόγκας, ο πρόεδρος της Σπηλιάς κ. Νίκος Σελήνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπηλιωτών κ. Νίκος Νταής και αρκετοί Σπηλιώτες.

Μάξιμος Σπηλιά 2

Μάξιμος Σπηλιά 3

Μάξιμος Σπηλιά 4

Μάξιμος Σπηλιά 5

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον χαιρετισμό του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/z4sZDvfgH1w

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εκδήλωση Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης: Είμαστε ανάδελφοι, πατριώτες, αλλά και κοσμοπολίτες!

Μάξιμος Ραψάνη 1

Λάρισα, 26 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΑΨΑΝΗΣ:

Είμαστε ανάδελφοι, πατριώτες, αλλά και κοσμοπολίτες!

«Έχει ειπωθεί ότι είμαστε έθνος ανάδελφο. Εγώ θα έλεγα ότι είμαστε ξεχωριστό πετράδι στο μωσαϊκό της Ευρώπης και δικαίως καμαρώνουμε ως η γενέτειρα της δημοκρατίας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνούμε ότι ο ελληνισμός, η ρωμιοσύνη μεγαλούργησε όποτε είχε ανοιχτούς ορίζοντες, όποτε κινηθήκαμε ως πατριώτες αλλά κι ως κοσμοπολίτες». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην 4η πολιτιστική εκδήλωση «Βήματα Πολιτισμού» του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης που πραγματοποιήθηκε στο μικρό αμφιθέατρο του μουσείου Οίνου και Αμπέλου. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης κ. Κατερίνας Γιαννούκα και ακολούθως το χορευτικό σύνολο των γυναικών της Ραψάνης χόρεψε χορούς από διάφορα μέρη της πατρίδας μας σε επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Γιώργου Μακρή, ενώ την αφήγηση για τα δρώμενα του γάμου έκανε η κ. Λαμπρινή Παπάζογλου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά του «που βρίσκομαι στη Ραψάνη, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της πατρίδας μας, με τα γραφικά σοκάκια, τα αρχοντικά και τα πετρόχτιστα σπίτια, μοναδικό μπαλκόνι στον Κίσσαβο. Τη βυζαντινή Ραψάνη των Αγίων Θεοδώρων, τη Ραψάνη του οίνου και του αμπέλου με τα ξακουστά κρασιά, τη Ραψάνη του πολιτισμού και του Καραγάτση. Και θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ το δραστήριο Σύλλογο Γυναικών για τις εκδηλώσεις αυτές “στα βήματα πολιτισμού” με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς που υπενθυμίζουν τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Είναι όλα αυτά που διατήρησαν ασυναίσθητα την ταυτότητά μας, την εθνική μας συνείδηση στα χρόνια του οθωμανικού ζυγού, τα 200 χρόνια από την αποτίναξη του οποίου με την έναρξη της Επανάστασης του 1821 γιορτάσαμε πέρυσι.
Έχει ειπωθεί ότι είμαστε έθνος ανάδελφο. Εγώ θα έλεγα ότι είμαστε ξεχωριστό πετράδι στο μωσαϊκό της Ευρώπης και δικαίως καμαρώνουμε ως η γενέτειρα της δημοκρατίας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνούμε ότι ο ελληνισμός, η ρωμιοσύνη μεγαλούργησε όποτε είχε ανοιχτούς ορίζοντες, όποτε κινηθήκαμε ως πατριώτες αλλά κι ως κοσμοπολίτες. Άλλωστε, οι αρχαίοι Έλληνες τα έχουν πει όλα. Εδώ διατυπώθηκαν όλοι οι όροι από την πολιτική, την φιλοσοφία, την ιατρική και την αστρονομία μέχρι τις καλές τέχνες. Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια τώρα ουσιαστικά αναλύουμε και εμβαθύνουμε σε πράγματα που έχουν ειπωθεί από τους προγόνους μας».
Ο βουλευτής και συγγραφέας κατέληξε λέγοντας «είμαστε, λοιπόν περήφανοι ως Έλληνες, ως Ευρωπαίοι, αλλά κι ως κοσμοπολίτες και χαίρομαι για τις δράσεις πολιτισμού που σχεδόν όλον τον χρόνο -και ιδιαίτερα το καλοκαίρι- πραγματοποιούνται στη Ραψάνη, όχι μόνο από τον Σύλλογο Γυναικών, αλλά και από τη δημοτική βιβλιοθήκη -θυμούμαι πάντα τη στενή συνεργασία μας για τη συντήρηση από τη Βουλή των Ελλήνων του ιστορικού Κώδικα της Ραψάνης. Και πάλι και πολλάκις συγχαρητήρια για τις δράσεις σας». Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Θανάσης Βλάχος και πλήθος κόσμου.

Μάξιμος Ραψάνη 2

Μάξιμος Ραψάνη 3

Μάξιμος Ραψάνη 4

Μάξιμος Ραψάνη 5

Μάξιμος Ραψάνη 6

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: STOP στην υπερπροβολή παρακμιακών προτύπων ζωής με χρήση ναρκωτικών • Η αναζήτηση τεχνητών παραδείσων οδηγεί σε επίγεια κόλαση!

Μαξιμος Χαρακόπουλος

Λάρισα, 26 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ:

STOP στην υπερπροβολή παρακμιακών προτύπων ζωής με χρήση ναρκωτικών

• Η αναζήτηση τεχνητών παραδείσων οδηγεί σε επίγεια κόλαση!

«Η απεμπλοκή όσων συνανθρώπων μας έχουν παρασυρθεί στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών, με την παροχή κάθε δυνατής αρωγής για την επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου, και κυρίως με τη δυνατότητα μιας ομαλής κοινωνικής επανένταξης, συνιστά μεγάλο στοίχημα της Πολιτείας αλλά και όλων μας, που οφείλουμε να το κερδίσουμε. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να προβάλουμε αρχές και πρότυπα που ωθούν τις νέες και τους νέους μας να αγαπούν τη ζωή, να μάχονται για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η ισχυρότερη ασπίδα προστασίας απέναντι στη διάδοση των ναρκωτικών, πάνω και από τις αναγκαίες πρόνοιες του νόμου κατά των εμπόρων του θανάτου. Ως εκ τούτου, η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει την οικογένεια, το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η υπερπροβολή προσώπων που υμνούν έναν παρακμιακό τρόπο ζωής, στον οποίο περιλαμβάνεται και η χρήση ναρκωτικών, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα πρακτική». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους».

Να ενισχυθούν δομές απεξάρτησης
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «από πλευράς Πολιτείας πρέπει να ενισχυθούν όλες οι δομές που στηρίζουν τις νέες και τους νέους που επιθυμούν να ξεφύγουν από τα δεσμά της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών. Το έργο που γίνεται σε πολλές από αυτές τις ομάδες είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Μέσα από τα προγράμματα απεξάρτησης, τα οποία βασίζονται εν πολλοίς στην έμπρακτη αλληλεγγύη και την προσωπική σχέση, είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν καταφέρει να κλείσουν αυτό το δύσκολο κεφάλαιο στην ζωή τους και να κάνουν μια νέα αρχή.
Αναμφίβολα, για τη μη διολίσθηση στην εξάρτηση των ναρκωτικών και εν γένει στην παραίτηση από την ζωή, αναζητώντας τεχνητούς παραδείσους που καταντούν σε επίγεια κόλαση, τεράστιο ρόλο παίζει η δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας. Η ανεργία, η ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα, η έλλειψη προοπτικών, δημιουργεί, χωρίς να είναι η αποκλειστική αιτία, τις προϋποθέσεις για να πέσει ένας νέος στην παγίδα των ναρκωτικών. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος συμβάλλει εν τίνι μέτρω στη μείωση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, ιδίως για όσους προέρχονται από χαμηλότερα εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα». 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Οι Σαρακατσαναίοι αφοσιωμένοι σε ιδανικά και αξίες της ταυτότητάς μας

Μ.Χαρακόπουλος

Λάρισα, 26 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ 40Ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ:

Οι Σαρακατσαναίοι αφοσιωμένοι σε ιδανικά και αξίες της ταυτότητάς μας

«Η πίστη στις οικογενειακές αξίες και στην Ορθοδοξία, αποτέλεσαν πυλώνες της σαρακατσάνικης παράδοσης που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και συνθέτουν το πολιτιστικό κληροδότημά τους στην πατρίδα». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και το Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Λάρισας με αφορμή την πρόσκλησή τους να παραβρεθεί στο 40ο Επετειακό Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Ο Θεσσαλός πολιτικός, στο μήνυμά του ευχαριστεί θερμά για την πρόσκληση να παραστεί στο 40ο Επετειακό Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στους Σαρακατσάνους Οπλαρχηγούς του ’21 και στα 40 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, και εκφράζει τη λύπη του, διότι προγραμματισμένες από καιρό υποχρεώσεις, δεν του επιτρέπουν να παραβρεθεί παρά την επιθυμία του.
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «με αφορμή το φετινό σας αντάμωμα, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την άοκνη δραστηριοποίησή σας στην διατήρηση της ιστορίας και των παραδόσεων του έθνους μας. Με τις εκδηλώσεις σας διατηρείτε ζωντανές τις παραδόσεις των Σαρακατσαναίων, σημαντικό συστατικό της ταυτότητας και του πολιτισμού του τόπου μας.
Οι Σαρακατσαναίοι διακρίθηκαν για την συνεισφορά τους στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας και επέδειξαν αξιομνημόνευτο ζήλο, ηρωισμό και ψυχικό σθένος. Σκληροτράχηλοι από τις κακουχίες του νομαδικού τους βίου αποτέλεσαν δεξαμενή αγέρωχων πολεμιστών και οπλαρχηγών που προσέφεραν τη ζωή τους για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Η υπερηφάνεια και η αγάπη τους για την ελευθερία, συνυφασμένες με το αδάμαστο πνεύμα, τους ταύτισε με την παλληκαριά και το αμίμητο θάρρος, στοιχεία που αποδείχτηκαν κρίσιμα σε πολλές φάσεις της Επανάστασης του ‘21. Επώνυμοι οπλαρχηγοί αλλά και πλήθος ανώνυμων ηρώων πρόσφεραν χωρίς δισταγμό το αίμα τους στην πολύχρονη προσπάθεια για την εθνική μας Παλιγγενεσία.
Οφείλουμε, ωστόσο, να εξάρουμε και την αφοσίωσή τους σε ιδανικά και αξίες που διαχρονικά αποτελούν ανάχωμα στην αλλοτρίωση της ταυτότητάς μας. Η πίστη στις οικογενειακές αξίες και στην Ορθοδοξία, αποτέλεσαν πυλώνες της σαρακατσάνικης παράδοσης που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και συνθέτουν το πολιτιστικό κληροδότημά τους στην πατρίδα».
Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «με την πεποίθηση ότι για τα ιδανικά και τις παραδόσεις που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας έχουμε ηθικό χρέος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών, εύχομαι μακροημέρευση στην Ομοσπονδία άλλα και τους επιμέρους Συλλόγους των Σαρακατσαναίων και καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις σας!».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Η τουρκική επιθετικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο • Στην Τουρκία επικρατεί εθνικιστικός παροξυσμός

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΟΛΗ

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ FLASH 99.4

Η τουρκική επιθετικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο

• Στην Τουρκία επικρατεί εθνικιστικός παροξυσμός

«Έχουμε μια κλιμάκωση πρωτόγνωρης έντασης από πλευράς Τουρκίας. Έχουμε ένα κρεσέντο απειλών τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Ποτέ άλλοτε, δεν είχαμε φτάσει σε τέτοιο σημείο, να απειλείται ουσιαστικά η κυριαρχία κατοικημένων νήσων, να αμφισβητείται η κυριαρχία μιας σειράς κατοικημένων νησιών. Και στο παρελθόν υπήρχαν αναφορές για 18 νησιά, στα οποία θεωρούσαν ότι είναι ‘‘γκρίζο’’ το καθεστώς, αλλά εδώ μιλάμε πια ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, θέτοντας ζήτημα ευθέως κυριαρχίας των νησιών, εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν. Και αυτό είναι ένα κλίμα το οποίο έχει περάσει σε όλη την τουρκική κοινωνία». Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 99.4 και στον δημοσιογράφο κ. Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

Οι ταξιτζήδες της Πόλης…
Ο Θεσσαλός πολιτικός για το πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας υπογράμμισε ότι «ήμουν πριν λίγες εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη, με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΔΣΟ, προκειμένου, την Κυριακή της Πεντηκοστής, να παραστούμε στο σημαντικό συλλείτουργο που έγινε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, της εκκλησίας της γειτονικής μας χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας, που οδήγησε στην επάνοδο στην ευχαριστιακή κοινωνία αυτής της εκκλησίας, που βρίσκονταν επί 55 χρόνια σε σχίσμα. Με αφορμή, λοιπόν, την εκεί παρουσία μου, χρησιμοποίησα πολλές φορές ταξί και επειδή μιλώ και τη γλώσσα, συζήτησα με ταξιτζήδες και με ανθρώπους της καθημερινότητας, οι οποίοι πραγματικά, απηχούν την επίσημη άποψη που και εμείς εισπράττουμε από τα ΜΜΕ. Με ρωτούσαν με ένταση: ‘‘για ποιο λόγο πάει ο πρωθυπουργός σας και οι υπουργοί σας, σας νησιά;’’. Πράγματα, δηλαδή, τα οποία ξεπερνούν την κοινή λογική. ‘‘Για ποιο λόγο εγκαθιστάτε οπλικά συστήματα, στρατιωτικοποιείτε τα νησιά;’’. Και όταν τους λες ότι τα νησιά στρατιωτικοποιούνται από το ΄74 και μετά -και αναρωτηθείτε τί συνέβη το ΄74-, αρχίζουν βεβαίως να μπαίνουν σε έναν προβληματισμό διαφορετικό, αλλά θέλω να σας πω ότι η επίσημη προπαγάνδα, περνάει πάρα πολύ στην Τουρκία. Θα έλεγα ότι υπάρχει ένας εθνικιστικός παροξυσμός στη γειτονική μας χώρα».

Αδιανόητα για την Ευρώπη…
Ο κυβερνητικός βουλευτής χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το γεγονός ότι «το αφήγημα της “Γαλάζιας πατρίδας”, του αναθεωρητισμού, υιοθετείται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία, με εξαίρεση το HDP, το τρίτο κόμμα, που εκφράζει ουσιαστικά τις μειονότητες, πρωτίστως τους Κούρδους, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται φυλακισμένη. Ο Σαλαχεντίν Ντεμιρτάς βρίσκεται φυλακισμένος αυτή τη στιγμή, ο ηγέτης του τρίτου κόμματος, ενός κόμματος πάνω από το 10%. Τα λέω, γιατί αυτά θεωρούνται αδιανόητα στην Ευρώπη και σε κράτη δικαίου. Αλλά θα πρέπει, πλέον, να συνειδητοποιήσουμε, ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε κράτος δικαίου, -πότε ήτανε;- αλλά ποτέ άλλοτε δεν είχε διολισθήσει τόσο πολύ σε αυταρχικές μεθοδεύσεις και πρακτικές».

Sui generis η Τουρκία για τη Δύση
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «στη Δύση γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά γενικότερα στη Δύση και στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, να μη χαθεί η Τουρκία από τον δυτικό κόσμο. Η αίσθησή μου πια, είναι, ότι έχει απομακρυνθεί τόσο, που δεν ξέρω αν τυπικά θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ή όχι. Βεβαίως, είναι μια μεγάλη χώρα, η οποία συνορεύει με περιοχές που είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την παγκόσμια κοινότητα, γιατί και εκεί έχουν προβλήματα από τη μία μεριά, γιατί έχουν από την άλλη σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πια κινείται ως μια sui generis, μια ιδιαίτερη περίπτωση εντός του δυτικού κόσμου, πολλές φορές, χωρίς να υιοθετεί τις κοινές αποφάσεις. Δηλαδή, έχουμε τον πόλεμο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιβάλλονται παντού, από ΕΕ, από ΝΑΤΟ, κυρώσεις και η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις. Είναι η μόνη χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις. Είναι αυτή και η Σερβία, οι χώρες υπό καθεστώς ένταξής στην ΕΕ, που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://m.youtube.com/watch?v=9FL6mPpuUW0

Read more...