Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος με Πρόεδρο ΟΝΝΕΔ: Η δημοκρατία έχει ανάγκη την ενεργή συμμετοχή των νέων • Η αδιαφορία και η ιδιώτευση, επιζήμιες για τη χώρα

ΜΑΧ 1 3

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΝΝΕΔ ΕΝΟΨΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ:

Η δημοκρατία έχει ανάγκη την ενεργή συμμετοχή των νέων

• Η αδιαφορία και η ιδιώτευση, επιζήμιες για τη χώρα

«Η ΟΝΝΕΔ έχει αποδείξει στις δεκαετίες της ύπαρξής της ότι αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών, ευρισκόμενη πάντοτε στην πρωτοπορία της υπεράσπισης των ριζοσπαστικών αλλαγών που χρειάστηκε η χώρα. Και σήμερα, μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της ψευτοεπαναστατικότητας, που διεκδικεί απλώς την παραμονή στη στασιμότητα, οι νέες και οι νέοι της ΟΝΝΕΔ αναδεικνύουν το πραγματικά ρηξικέλευθο και προοδευτικό». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε στα κεντρικά γραφεία της ΟΝΝΕΔ με τον πρόεδρό της Ορφέα Γεωργίου, ενόψει της επίσκεψης του τελευταίου στην Λάρισα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «είναι αλήθεια πως η διάθεση των νέων να ασχοληθούν με τα κοινά και την πολιτική έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Αυτό, σίγουρα μείωσε τις υπερβολές και τους φανατισμούς άλλων εποχών. Ωστόσο, δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, της αδιαφορίας για τα κοινά και της ιδιώτευσης, που μπορεί να αποβούν επιζήμιες για την πολιτική και κατά συνέπεια την ίδια τη χώρα. Και τούτο διότι για να ευημερήσει μια κοινωνία, αλλά και για να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια δημοκρατία, έχει ανάγκη την ενεργή συμμετοχή των πολιτών -και ιδιαίτερα των νέων- στα πολιτικά πράγματα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι νέοι πρέπει από νωρίς να μυηθούν σε αυτές τις διαδικασίες, αναπτύσσοντας το αίσθημα της ευθύνης για την πορεία του τόπου. Αυτό το αίσθημα, που εκφράζεται και με το γνωστό “φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για ‘μένα χωρίς εμένα”, ήταν που με ώθησε και προσωπικά να ασχοληθώ με την πολιτική. Ας μην λησμονούν οι νέοι ότι αν δεν έχουν οι ίδιοι λόγο για την πολιτική, δηλαδή για όλη τη λειτουργία της κοινωνίας, μπορεί να έχουν κάποιοι άλλοι με λιγότερες ικανότητες και δημοκρατικές ευαισθησίες.
Με αυτή την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ για τη δράση της Οργάνωσης, και ιδιαίτερα γιατί, όπως αποδεικνύει το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Λάρισα, η ιεράρχηση των στόχων που έχει θέσει είναι απολύτως ορθή. Το ενδιαφέρον για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη επιτυχημένων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από νέους είναι η απάντηση στην πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε. Μόνο έτσι, με τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μακριά από τις στρεβλώσεις της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας του παρελθόντος, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας, μείωση της ανεργίας, αλλά και δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάσχεση της φυγής νέων, που μας ταλαιπώρησε την προηγούμενη δεκαετία».

ΜΑΧ 2 3

Read more...

Βράβευση Μ. Χαρακόπουλου από την Κυπριακή Βουλή: Περνάτε τα μηνύματα της Ορθοδοξίας για έναν καλύτερο κόσμο • Αναγνώριση της προσφοράς του στη ΔΣΟ

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 23

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ:

Περνάτε τα μηνύματα της Ορθοδοξίας για έναν καλύτερο κόσμο

• Αναγνώριση της προσφοράς του στη ΔΣΟ

«Θα ήθελα να μεταφέρετε στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και όλους τους συναδέλφους στην Βουλή της Κύπρου, την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας για την στενότατη συνεργασία που έχουμε στο πλαίσιο της ΔΣΟ. Η παρουσία σας είναι πάντοτε δημιουργική, συμβάλλει και στην εκτόνωση εντάσεων που υπήρξαν σε αυτή τη μακρά διαδρομή. Είστε στο μεταίχμιο βεβαίως του χριστιανικού, του ορθόδοξου κόσμου, κοντά στη Μέση Ανατολή όπου συμβαίνουν δυστυχώς ακόμα και σήμερα δραματικά γεγονότα, με διωγμούς των χριστιανών». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίδοσης -εκ μέρους της προέδρου της Κυπριακής Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου- από τον επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτή Λεμεσού, κ. Πανίκο Λεωνίδου και το μέλος, βουλευτή Πάφου, κ. Ηλία Μυριάνθους, του «ιερού δένδρου της ελιάς» ως αναγνώριση για την προσφορά του στον θεσμό που προΐσταται.
Στον επικεφαλής της ΔΣΟ επιδόθηκε χειροτέχνημα που αναπαριστά κλάδους ελαίας, καθώς η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης, χαράς, ελπίδας και ευημερίας και αποτελεί ιερό δέντρο από την αρχαιότητα. Στην προσφώνησή του ο κ. Πανίκος Λεωνίδου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί υπό τον Μάξιμο Χαρακόπουλο ο διακοινοβουλευτικός θεσμός των Ορθοδόξων. Όπως χαρακτηριστικά είπε «στο χρονικό διάστημα που σας έχω γνωρίσει έχω διαπιστώσει ότι διεξάγετε ένα τεράστιο έργο. Πραγματικά η συνεισφορά η δική σας, αλλά και των συνεργατών σας, ιδιαίτερα του φίλου Κώστα Μυγδάλη, ως σύμβουλου της ΔΣΟ, είναι πολύ μεγάλη. Θεωρώ ότι όλοι μαζί έχετε δημιουργήσει πλέον μία κατάσταση πραγμάτων προς όφελος των κοινοβουλίων μας. Παράλληλα, κι αυτός είναι ο κύριος στόχος, περνάτε τα μηνύματα της Ορθοδοξίας, των αξιών μέσα από τις οποίες ο κόσμος και η κοινωνία μπορεί να γίνουν καλύτεροι. Νομίζω ότι έχετε συμβάλει πάρα πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Και εις ένδειξη αναγνώρισης της δικής σας προσφοράς, ως κυπριακή αντιπροσωπεία, εκ μέρος της προέδρου κ. Αννίτας Δημητρίου, σας προσφέρουμε αυτό το χειροτέχνημα που αναπαριστά κλάδους ελαίας».

Βεβηλώσεις Ορθοδόξων μνημείων της Κύπρου
Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας στην προσφώνηση του Κύπριου βουλευτή ευχαρίστησε «τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου για την τιμή που κάνετε στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και σε εμένα προσωπικά. Άλλωστε, η Κύπρος είναι απ’ τα ιδρυτικά μέλη, συμμετείχε στην ιδρυτική διακήρυξη της Ορμύλιας, και είναι από τις χώρες στυλοβάτες στις προσπάθειες που καταβάλλουμε στα σχεδόν 30 χρόνια πορείας».
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο επικεφαλής της ΔΣΟ, υπογράμμισε ότι «εδώ και 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή, το 1974, το νησί εξακολουθεί να είναι μοιρασμένο και υπό κατοχή, σχεδόν, το 37% του εδάφους του. Το πρόβλημα της εισβολής και της κατοχής πέραν της εθνικής και ανθρωπιστικής διάστασης έχει και μία χριστιανική διάσταση υπό την έννοια ότι μνημεία χριστιανικά, μνημεία της ορθόδοξης εκκλησίας που βρίσκονται στα κατεχόμενα, δυστυχώς έχουν υποστεί βεβηλώσεις, καταστροφές, αλλαγή χρήσης. Πληροφορούμαστε ότι έχουνε κλαπεί εικόνες και βρίσκονται στο εξωτερικό. Γίνεται διεθνές εμπόριο εικόνων, εκκλησιαστικών κειμηλίων. Με την ευκαιρία, λοιπόν, της διεθνούς καμπάνιας που έχει αναλάβει η ΔΣΟ για τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, την αλλαγή χρήσης του μνημείου αυτού της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, στηλιτεύουμε παντού τη βεβήλωση και τον μη σεβασμό στα χριστιανικά μνημεία, όπως συμβαίνει στην Κύπρο, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 25

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 22

Read more...

Μάξιμος με βουλευτές σε Γεωργαντά: Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης των μηλοπαραγωγών • Κατέθεσαν πρόταση και για τους εργάτες γης

Μάξιμος Σύσκεψη ΥπΑΑΤ 1 1

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης των μηλοπαραγωγών

• Κατέθεσαν πρόταση και για τους εργάτες γης

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία, με πρωτόγνωρης έντασης ζημιές σε μια σειρά καλλιεργειών, αλλά και εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την αγροτική οικονομία και το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, έχει αποδείξει ότι στέκεται έμπρακτα στο πλευρό τους. Στη σύσκεψη με τον φίλο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους συναδέλφους διερευνήσαμε τις εναλλακτικές στήριξης των παραγωγών μήλων, που αδυνατούν να διαθέσουν τα φρούτα τους σε παραδοσιακές αγορές, όπως η Αίγυπτος, λόγω των capital control στη χώρα. Με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης ευελπιστώ ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, στην οποία εξετάστηκαν οι δυνατότητες στήριξης των παραγωγών μήλων, αλλά και άλλων φρούτων, που υφίστανται τις συνέπειες των κεφαλαιακών περιορισμών, που επεβλήθησαν στις εξαγωγές στην Αίγυπτο λόγω της υπαγωγής της στο ΔΝΤ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές από μηλοπαραγωγικές περιοχές, που γίνονται αποδέκτες της απόγνωσης των αγροτών. Εκτός του κ. Χαρακόπουλου συμμετείχαν η υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Αμανατίδης και ο βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έχει ήδη ενημερώσει τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ έχει ασκήσει και κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα, μετά από επικοινωνία με εκπροσώπους των αγροτών της Αγιάς, ζήτησε με τους συναδέλφους του να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που βιώνουν οι παραγωγοί.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άκουσε με προσοχή τους βουλευτές των μηλοπαραγωγικών νομών και ενημέρωσε ότι πέραν της διερεύνησης εναλλακτικών αγορών για τη νέα χρονιά, προτίθεται, εφόσον αντίστοιχο πρόβλημα με τις εξαγωγές φρούτων στην Αίγυπτο αντιμετωπίζει και άλλη χώρα της ΕΕ, να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, διεκδικώντας ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, για το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών μέσω deminimis, που ετέθη από τους βουλευτές, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των παραγωγών.
Κατά τη συνάντηση, εκτενής συζήτηση έγινε για το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης -παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έλαβε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για την άμβλυνση του προβλήματος. Τόσο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος όσο και οι συνάδελφοί του ζήτησαν η αμοιβή των εργατών γης να μην συνυπολογίζεται στις αποδοχές τους για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή κάθε είδους επιδόματος. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε να εξετάσει θετικά την πρόταση, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης παρουσιάζεται με ιδιαίτερη ένταση στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Μάξιμος Σύσκεψη ΥπΑΑΤ 2

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Γιορτή Αμυγδάλου: Καιρός να γίνει γνωστό και στο εξωτερικό το αμύγδαλο Συκουρίου • Πιο γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης αμυγδαλιών

Μάξιμος Γιορτή Αμύγδαλου 1

Λάρισα, 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ:

Καιρός να γίνει γνωστό και στο εξωτερικό το αμύγδαλο Συκουρίου

• Πιο γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης αμυγδαλιών

«Το αμύγδαλο είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή. Ένα ποιοτικό προϊόν γνωστό στο πανελλήνιο. Καιρός να γίνει ευρύτερα γνωστό και στο εξωτερικό. Με τις φυτεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχουμε την κρίσιμη μάζα παραγωγής και θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας. Η Περιφέρεια, το Υπουργείο, να συνδράμουμε όλοι ώστε στις διεθνείς εκθέσεις να προβληθεί το αμύγδαλο της περιοχής μας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Συκουρίου κ. Κατερίνα Δρογγούλα στην 20η Γιορτή Αμυγδάλου, που διοργανώθηκε στο Συκούριο από τον δήμο Τεμπών, με την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την αμέριστη συνδρομή για τα εδέσματα αμυγδάλου του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Συκουρίου.

Παραγωγική χρονιά
Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της γιορτής, «που στόχο έχει να αναδείξει περισσότερο το μοναδικό αμύγδαλο της περιοχής», εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι «φέτος είναι μία χρονιά που η παραγωγή είναι πολύ καλή. Είναι μία θετική εξέλιξη μετά από μία μακρά περίοδο στην οποία είχαμε ζημιές, παγετούς και οι αποζημιώσεις δεν ήταν πάντα οι αναμενόμενες, με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ -και είναι μία μεγάλη συζήτηση αυτή για την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου. Ωστόσο, το αμύγδαλο είναι ένα προϊόν το οποίο έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των νωπών φρούτων, τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν γρήγορα, αλλά από την άλλη έχει τις ιδιαιτερότητές του λόγω των επιδράσεων των παγετών στην ευάλωτη ανθισμένη αμυγδαλιά, στα τέλη του χειμώνα, με αποτέλεσμα πολλές ζημιές τα τελευταία χρόνια».

Ανθεκτικές στον παγετό ποικιλίες
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης με πιο ανθεκτικές στον παγετό και πιο όψιμες ποικιλίες δένδρων. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα πρέπει να δούμε συλλογικά, Υπουργείο και αγρότες, με τα συλλογικά τους σχήματα, πώς θα προχωρήσουμε οργανωμένα σε μία αναδιάρθρωση καλλιεργειών για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των απανωτών ζημιών από παγετούς. Για παράδειγμα τη χρήση πιο όψιμων ποικιλιών αμυγδαλιών ή ποικιλιών που αντέχουν καλύτερα στην κλιματική αλλαγή, ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημα των αγροτών. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας όλοι και να πιέσουμε ώστε να υπάρχουν πιο γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης για τους αγρότες».

Μάξιμος Γιορτή Αμύγδαλου 2

Μάξιμος Γιορτή Αμύγδαλου 3

Μάξιμος Γιορτή Αμύγδαλου 4

Μάξιμος Γιορτή Αμύγδαλου 5

Μάξιμος Γιορτή Αμύγδαλου 6

Μάξιμος Γιορτή Αμύγδαλου 7

Μάξιμος Γιορτή Αμύγδαλου 8

 Μάξιμος Γιορτή Αμύγδαλου 9

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στο Λιβάδι Ελασσόνας: Ο Γεωργάκης Ολύμπιος πρότυπο της αδούλωτης ελληνικής ψυχής! • Η ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση (φωτό)

ΜΑΧ 1 2

Λάρισα, 25 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ:

Ο Γεωργάκης Ολύμπιος πρότυπο της αδούλωτης ελληνικής ψυχής

• Η ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση

«Ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργάκης Ολύμπιος υπήρξε πρότυπο Έλληνα πατριώτη, ο οποίος με απαράμιλλη αυταπάρνηση και αυτοθυσία δόθηκε ψυχή τε και σώματι στον αγώνα της Ελευθερίας. Ολόκληρη η ζωή αυτού του ηρωικού τέκνου της Θεσσαλίας ήταν μια προσφορά για την πατρίδα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την εκδήλωση προς τιμήν του ήρωα του 1821 Γιωργάκη Ολύμπιου, που πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του, το Λιβάδι Ελασσόνας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά τη Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συμμετείχε στην επιμνημόσυνη δέηση, στον ανδριάντα του ήρωα, που τέλεσε ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, εκπροσώπων του κοινοβουλίου, της αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και πλήθους κόσμου.

Στο πάνθεον των Ηρώων
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του χαρακτήρισε τον Γιωργάκη Ολύμπιο «αδούλωτη ψυχή, που χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή κάθε μάχης κατά της τυραννίας, στη Σερβία δίπλα στον Καραγιώργη, στον ρωσοτουρκικό πόλεμο δίπλα στον Κουτούζωφ, στην επανάσταση στην Μολδοβλαχία δίπλα στον Υψηλάντη. Αγωνίστηκε μέχρι και την ύστατη στιγμή και προτίμησε μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, αντί να μην πέσει αιχμάλωτος στα χέρια των διωκτών του να ανατιναχθεί μαζί με τους συντρόφους του, στη Μονή Σέκκου της Μολδαβίας. Πέθανε πριν δει να πραγματοποιείται το όραμα της ελευθερίας της πατρίδας. Όμως και στη δική του θυσία ο πόθος του Γένους έγινε πραγματικότητα. Αναμφίβολα, η μορφή του Γιωργάκη Ολύμπιου συγκαταλέγεται στο πάνθεον των Ηρώων μας, και θα μένει εσαεί φωτεινό παράδειγμα ενός μεγάλου Έλληνα».

Τα μηνύματα Μητσοτάκη από ΟΗΕ
Ο κυβερνητικός βουλευτής, με την ευκαιρία την εκδήλωσης μνήμης για τον ήρωα Γιωργάκη Ολύμπιο, υπογράμμισε ότι «η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, λόγω της απροκάλυπτης επιθετικότητας της Τουρκίας. Οι πρωτοφανείς δηλώσεις εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, με ξεκάθαρες απειλές, πρέπει όλους να μας αφυπνίσουν. Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, και κυρίως με πνεύμα εθνικής ενότητας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε ιταμή πρόκληση. Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, έστειλε τα κατάλληλα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Η Ελλάδα δεν διακατέχεται από καμία εχθρότητα έναντι κανενός, και βεβαίως ούτε του τουρκικού λαού, αλλά είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον απειληθούν, με κάθε τρόπο».

ΜΑΧ 2 2

ΜΑΧ 3 2

ΜΑΧ 5 2

ΜΑΧ 6 1

ΜΑΧ 7 1

ΜΑΧ 8 1

ΜΑΧ 9 1

ΜΑΧ 10 1

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος από Ελασσόνα: Η κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους κτηνοτρόφους • Η Γιορτή Φέτας αφορμή για συνένωση δυνάμεων, όχι για αποκλεισμούς!

ΜΑΧ 1 1

Λάρισα, 25 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΕΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ:

Η κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους κτηνοτρόφους

• Η Γιορτή Φέτας αφορμή για συνένωση δυνάμεων, όχι για αποκλεισμούς!

«Φέτα και κτηνοτροφία είναι αλληλένδετα, πάνε μαζί, δεν νοείται η ύπαρξη του ενός χωρίς το άλλο κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά εδώ στην Ελασσόνα, μία καθαρόαιμη κτηνοτροφική περιοχή, η οποία παράγει την ονομαστή φέτα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τη Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα, την οποία εγκαινίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, καθώς δεν δόθηκε από τον Δήμο Ελασσόνας η δυνατότητα στους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού να απευθύνουν χαιρετισμό, σε δήλωσή του σημείωσε ότι «οι γιορτές αυτές θα πρέπει να είναι αφορμή για συνένωση δυνάμεων και όχι για αποκλεισμούς. Ελπίζω οι διοργανωτές να αντελήφθησαν την αστοχία και να μην επαναληφθεί. Άλλωστε, στην προσπάθεια για την ανάδειξη της φέτας και την εγρήγορση για την προστασία της δεν περισσεύει κανείς, ιδιαίτερα σήμερα που οι μνηστήρες που την επιβουλεύονται ανά τον κόσμο είναι πολλοί, προσδοκώντας σημαντικά κέρδη. Για να τη θωρακίσουμε, όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να συγκλίνουν σε συγκεκριμένους στόχους:
Πρώτον, στην περαιτέρω ισχυροποίηση του brand name της ελληνικής φέτας στις διεθνείς αγορές με συντονισμένες προσπάθειες πολιτείας, επιχειρήσεων και παραγωγικών φορέων.
Δεύτερον, στην τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην εγχώρια παραγωγή της, πατάσσοντας ταυτόχρονα εν τη γενέσει τους φαινόμενα νοθείας. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, όπως και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είναι κάτι για το οποίο επιμένουν πολύ οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.
Τρίτον, και εξίσου σημαντικό, είναι η στήριξη της κτηνοτροφίας. Σε μια περιοχή όπως η Ελασσόνα, πάρα πολλές οικογένειες ζουν από την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται στη φέτα, από την παραγωγή ζωοτροφών, από επαγγέλματα που στηρίζουν την κτηνοτροφία αλλά και από την εργασία στα τυροκομεία της περιοχής».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την πρωτογενή παραγωγή. Στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους κτηνοτρόφους. Υπενθυμίζω ότι έχουν δοθεί σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ ελήφθησαν μέτρα άμβλυνσης του ενεργειακού κόστους που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, θα διατεθούν επιπλέον 89 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των πραγματικών κτηνοτρόφων, εκ των οποίων, όπως είπε ο φίλος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν στους αιγοπροβατοτρόφους. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι χρειάζονται κι αλλά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων και είμαι πεπεισμένος ότι κι ο υπουργός, αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πίεσης στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός βουλευτής συνόδευσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο Οινοποιείο Τυρνάβου, όπου άκουσε από τον πρόεδρο κ. Χρήστο Τσιτσιρίγκο και τη διοίκηση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού προτάσεις για την αμπελοκαλλιέργεια και τη στήριξη υγιών συνεργατικών σχημάτων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Ακολούθως, επισκέφθηκαν την κτηνοτροφική μονάδα Ζιάκος και άκουσαν «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα από την αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των ζωοτροφών, που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Γιαννούλα και στελέχη της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Ελασσόνας στα νέα γραφεία της Οργάνωσης.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων στο δημαρχείο Ελασσόνας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, την οποία συντόνισε ο πρόεδρός της κ. Γιάννης Γκουρομπίνος.
Τέλος, μετά τα εγκαίνια της Γιορτής Φέτας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνοδεύοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, περιηγήθηκε στα περίπτερα των εκθετών και συνομίλησε με πολλούς παραγωγούς.

ΜΑΧ 2 1

ΜΑΧ 3 1

ΜΑΧ 4 1

ΜΑΧ 5 1

ΜΑΧ 6

ΜΑΧ 7

ΜΑΧ 8

ΜΑΧ 9

ΜΑΧ 10

ΜΑΧ 11

ΜΑΧ 12

ΜΑΧ 13

ΜΑΧ 14

ΜΑΧ 15

ΜΑΧ 16

ΜΑΧ 17

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος από Κυπάρισσο: Οι παπάδες τελευταίο αποκούμπι στα χωριά μας…

ΜΑΧ 1

Λάρισα, 24 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟ:

Οι παπάδες τελευταίο αποκούμπι στα χωριά μας…

«Ανέκαθεν ο δάσκαλος και ο ιερέας ήταν τα κεντρικά πρόσωπα στη ζωή των χωριών μας. Δυστυχώς, όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, με την αστυφιλία, αλλά και την δημογραφική συρρίκνωση, που έχει ερημώσει την ελληνική επαρχία, χάθηκε ο δάσκαλος στα περισσότερα χωριά. Έτσι, έχει μείνει μόνον ο παπάς να κρατά ζωντανή την πνευματική ζωή των πάλαι ποτέ ακμαίων κοινοτήτων. Άλλωστε, όλη η ζωή τους, ολόκληρο τον χρόνο, με τις εορτές και τα μυστήρια, σχετιζόταν με την Εκκλησία. Μακάρι να έλθει και πάλι η στιγμή που τα χωριά της πατρίδας μας θα γεμίσουν με τις φωνές παιδιών, θα γίνουν και πάλι τόποι εργασίας και μόνιμης διαμονής. Μέχρι τότε όμως, ας υπάρχουν οι παπάδες μας που θα κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις και την πίστη μας. Είναι το τελευταίο αποκούμπι στα χωριά μας. Γι’ αυτό και χαιρόμαστε που σήμερα, εδώ στην Κυπάρισσο ήλθε νέος εφημέριος, ο π. Κωνσταντίνος, στον οποίο με όλη μας την καρδιά του ευχόμαστε να είναι καλοστέριωτος». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα στην Κυπάρισσο του δήμου Κιλελέρ. Μετά την αρτοκλασία ο π. Κωνσταντίνος έκανε γνωστή την τοποθέτησή του από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ως εφημέριος στην ενορία του χωριού.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ενορίτες και πολλοί προσκυνητές από τη Λάρισα, ενώ τον Μάξιμο Χαρακόπουλο υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του χωριού κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Κατερίνα Παπαστεργίου.
Μετά την πανήγυρη, ο Θεσσαλός πολιτικός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και επισκέπτες για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΜΑΧ 2

ΜΑΧ 3

ΜΑΧ 4

ΜΑΧ 5

Read more...

Βεσυρόπουλος σε Μάξιμο για ρυθμίσεις που ζήτησαν αμβυκούχοι Τυρνάβου: Επανεξετάζεται η “καζανιά” στις 3,5 ώρες

Μάξιμος Αμβυκούχοι

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΜΒΥΚΟΥΧΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ:

Επανεξετάζεται η “καζανιά” στις 3,5 ώρες

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την απόσταξη του παραδοσιακού αποστάγματος των διήμερων παραγωγών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Η συνάντηση του Θεσσαλού πολιτικού με τον αρμόδιο υφυπουργό έλαβε χώρα μετά την ενημέρωση που είχε από εκπροσώπους του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου.
Όπως επεσήμαναν ο πρόεδρος κ. Αντώνης Τσικριτσής, και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Φράγκος και κα Μαρία Μπακαβέλου, στην πρόσφατη εγκύκλιο Ε.2061/2022 της ΑΑΔΕ και την Α.1102/2022 Υ.Α (ΦΕΚ Β/4073/29.7.2022), ως απόρροια του νόμου 4916/2022, μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν για απόσταξη και ολόκληρο το σταφύλι οινοποιήσιμων ποικιλιών, όχι μόνο στέμφυλα με μέγιστο χρονικό διάστημα απόσταξης τα 4 διήμερα. Ωστόσο, παρότι αυτή είναι μια θετική και καλοδεχούμενη αλλαγή, το γεγονός ότι στη νέα νομοθεσία μειώνεται ο χρόνος απόσταξης (καζανιάς) στις 3 ώρες, αντί των 3,5 ωρών που ίσχυε, τους στερεί χρόνο από τη διαδικασία απόσταξης και συνεπώς αδυνατούν να παράξουν τις μέγιστες νόμιμες ποσότητες -500 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης κατ’ έτος ανά παραγωγό. Σύμφωνα με τους διήμερους παραγωγούς, η μείωση του χρόνου της “καζανιάς”, λαμβάνοντας υπόψη και τις αποδόσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία, περιορίζει τον χρόνο απόσταξης ολόκληρων οινοποιήσιμων σταφυλιών στα 3 διήμερα και 6 ώρες -έχουν δηλαδή απώλεια 42 ωρών. Γι αυτό ζήτησαν την επαναφορά του χρόνου της “καζανιάς” στις 3,5 ώρες για την περιοχή του Τυρνάβου, ώστε να μην αναγκαστούν να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των αποσταγμάτων τους.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση απέδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους διήμερους, διότι δεδομένης της υποχρεωτικής εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, πέτυχε υπερμειωμένο κατά 85% φόρο στα αποστάγματά τους, γεγονός που δεν ισχύει σε καμιά άλλη χώρα της ΕΕ. Με δεδομένη τη σημασία της παραγωγής παραδοσιακών αποσταγμάτων για την περιοχή του Τυρνάβου, δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, στον οποίο και μετέφερε την επιχειρηματολογία των αμβυκούχων.
Ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε ότι, δεδομένης της αυστηρότητας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η κυβέρνηση κατέβαλε τη μέγιστη προσπάθεια και πέτυχε, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, να διατηρηθεί ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης για το προϊόν απόσταξης των διήμερων. Ο κ. Βεσυρόπουλος δεσμεύτηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανεξετάσουν άμεσα το θέμα, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι παραγωγοί μπορούν να παράξουν τις μέγιστες νόμιμες ποσότητες -500 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης κατ’ έτος ανά παραγωγό.

Μάξιμος Βεσυρόπουλος

Φωτ. 1. Οι εκπρόσωποι των αμβυκούχων Τυρνάβου με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Φωτ. 2. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Υπόδειγμα σύγχρονου συνεργατισμού ο συνεταιρισμός Φαρσάλων “Ενιπέας“

Μάξιμος Συνεταιρισμός Ενιπέας 1

Λάρισα, 22 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ:

Υπόδειγμα σύγχρονου συνεργατισμού ο συνεταιρισμός Φαρσάλων “Ενιπέας“

«Η νέα εποχή στην πρωτογενή παραγωγή απαιτεί υγιή συνεταιριστικά σχήματα, από τα οποία οι αγρότες θα έχουν πολλαπλά οφέλη. Χαίρομαι γιατί στο Ευίδριο λειτουργεί ένας τέτοιος συνεταιρισμός με σύγχρονη νοοτροπία, που θέτει στόχους και υλοποιεί δράσεις προς όφελος των μελών του. Γι’ αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο και τη διοίκηση του Συνεταιρισμού “Ενιπέας”. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τους συνεταιρισμούς με μέτρα όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα».
Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημερωτική επίσκεψή του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαρσάλων «Ενιπέας», που εδρεύει στο Μ. Ευίδριο Φαρσάλων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, με αφορμή τις ζημιές που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας στο Ευίδριο από τις σφοδρές βροχοπτώσεις κατά την περίοδο συγκομιδής, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, όπου και είχε εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Θανάση Καραΐσκο, για τις δράσεις άλλα και τα προβλήματα που ενσκήπτουν κατά τη δραστηριοποίηση του συνεργατικού σχήματος στην πρωτογενή παραγωγή.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Καραΐσκος, ο συνεταιρισμός αριθμεί περί τα 100 μέλη, όλοι τους αγρότες με σημαντική καλλιεργητική δραστηριότητα, οι οποίοι διαμένουν στην πρώην Κοινότητα Ευίδριου και τα γύρω χωριά, γεγονός πολύ σημαντικό για την συγκράτηση του πληθυσμού στην επαρχία. Εντός του σχήματος δραστηριοποιούνται Ομάδες Παραγωγών βαμβακιού, αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής, δημητριακών και οσπρίων, οι οποίες συνεργάζονται με τοπικές επιχειρήσεις του νομού για την απορρόφηση των προϊόντων τους, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη, την ουσιαστική αλληλεπίδραση της πρωτογενούς παραγωγής με την τοπική βιομηχανία και το εμπόριο, καθώς και την έμμεση συνδρομή της στην αύξηση της απασχόλησης.
Επίσης, ο συνεταιρισμός διαθέτει στα μέλη του αγροτικά εφόδια, έχει τη δυνατότητα πίστωσης στους συμμετέχοντες σε αυτόν και με το προσωπικό των 6 ατόμων που απασχολεί -μεταξύ των οποίων δύο γεωπόνοι- καλύπτει επαρκώς τις καλλιεργητικές ανάγκες των μελών του.
Στις άμεσες προτεραιότητες του συνεταιρισμού είναι η βελτίωση των υπηρεσιών του προς τα μέλη του. Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται κάθε δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και στενότερης συνεργασίας με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που είχε την ευκαιρία να συζητήσει με παραγωγούς και το προσωπικό του συνεταιρισμού, συνεχάρη τον κ. Καραΐσκο για τη συμμετοχή του «Ενιπέα» στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), αλλά και προσωπικά τον ίδιο, που ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εκπροσωπεί τον κλάδο των μεγάλων καλλιεργειών στο ανώτατο συνεργατικό σχήμα των αγροτών.

Μάξιμος Συνεταιρισμός Ενιπέας 2

Μάξιμος Συνεταιρισμός Ενιπέας 3

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε Ανδ. Λυκουρέντζο για ζημιές: “Αυτοψία” Προέδρου ΕΛΓΑ στη Λάρισα • Επίσπευση αποζημιώσεων για ζημιές σε ντομάτα, μήλα, αμπέλια

Μάξιμος Λυκουρέντζος

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ:

“Αυτοψία” Προέδρου ΕΛΓΑ στη Λάρισα

• Επίσπευση αποζημιώσεων για ζημιές σε ντομάτα, μήλα, αμπέλια

Σε συνέχεια της επίσκεψής του στο Ευίδριο Φαρσάλων, όπου καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας υπέστησαν όψιμες ζημιές από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις την περίοδο της συγκομιδής, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να του εκθέσει την κατάσταση που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι και να μεταφέρει το αίτημα των παραγωγών για την συνδρομή της πολιτείας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που τις προηγούμενες μέρες είχε επικοινωνία με τον προϊστάμενο του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει τόσο οι πληγέντες ντοματοπαραγωγοί, όσο και οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς και οι αμπελοπαραγωγοί του Τυρνάβου. Ιδιαίτερα τόνισε το γεγονός ότι οι ζημιές καταγράφονται σε μια χρονιά που σημειώνεται εκτίναξη του κόστους παραγωγής τόσο στις τιμές της ενέργειας όσο και των λιπασμάτων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έχει επισκεφθεί τις πληγείσες καλλιέργειες και ενημερωθεί από πρώτο χέρι από τους παραγωγούς, έχει ήδη θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου την ανάγκη επίσπευσης των εκτιμήσεων και την καταβολή δικαίων αποζημιώσεων. Ο κυβερνητικός βουλευτής ανέπτυξε στον επικεφαλής του ΕΛΓΑ τον προβληματισμό των αγροτών για τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων με τη μέση τιμή πώλησης του προϊόντος την προηγούμενη τριετία, καθώς αυτός υπολείπεται κατά πολύ της φετινής τιμής της ντομάτας, το κόστος παραγωγής της οποίας έχει εκτοξευθεί. Προς τούτο, πέραν των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό, θεωρεί εύλογο το αίτημα των παραγωγών για επιπρόσθετη στήριξη μέσω de minimis.
Επίσης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισπευτούν οι αποζημιώσεις που έχουν δρομολογηθεί για τις πληγείσες καλλιέργειες στο νομό: τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις στους δήμους Ελασσόνας, Κιλελέρ, Φαρσάλων, Τυρνάβου και Αγιάς, άλλα και εκκρεμότητες από ενστάσεις σε προγενέστερα πορίσματα. Η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, καθιστά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την καταβολή των αποζημιώσεων νωρίς, αναγκαία.

Ζημιές και στα αμπέλια
Τέλος, αφού τον ευχαρίστησε για την αποφασιστική συνδρομή του για την πληρωμή των αποζημιώσεων για το προανθικό στάδιο στα βιομηχανικά αχλάδια, τον ενημέρωσε για τα θέματα που θέτουν οι παραγωγοί των φρούτων κυρίως (μήλων και αχλαδιών) που φέτος αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα, ενώ έθεσε υπόψη του και τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί, οι οποίοι λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων στην έναρξη της συγκομιδής διαπιστώνουν εκτεταμένα προβλήματα σήψεων στα σταφύλια και χάνοντας σημαντικό κομμάτι της παραγωγής τους, ζητούν την συνδρομή του ΕΛΓΑ και της πολιτείας.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ άκουσε με προσοχή τον πρώην υπουργό και τον διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός παρά το τεράστιο εύρος ζημιών σε όλη τη χώρα θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών. Μάλιστα, δεσμεύτηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να επισκεφθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και να έχει συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτών στις πληγείσες περιοχές.

Read more...