Menu
A+ A A-

Μ.Χαρακόπουλος προς υπ. Δικαιοσύνης: Οι μικρές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα δεν λειτουργούν αποτρεπτικά και σωφρονιστικά!

ΜΑΞΙΜΟΣ Α 1

Αθήνα, 17 Μαΐου2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ:

Οι μικρές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα δεν λειτουργούν αποτρεπτικά και σωφρονιστικά!

• Τσιάρας: Σύντομα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

«Η κοινή γνώμη, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί “σοκαρισμένη” το άγριο έγκλημα που έλαβε χώρα στα Γλυκά Νερά την προηγούμενη εβδομάδα, με τον φρικτό θάνατο μιας νεαρής μητέρας, ενώπιον του βρέφους της και του συζύγου της. Το σοκ, κ. υπουργέ, είναι μεγαλύτερο από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, για την ενδεχόμενη ποινή που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι δολοφόνοι, όταν με το καλό συλληφθούν - και θέλω να πιστεύω πως τούτο θα γίνει σύντομα». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, πριν δώσει τον λόγο στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα κατά τη β´ ανάγνωση, του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, στην κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Νέες φυλακές
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «βεβαίως, το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επικηρύξει τους δολοφόνους με το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ για όσους συμπολίτες μας δώσουν πληροφορίες για τους δράστες, αλλά όπως είπα, υπάρχει ένα ζήτημα με τις ποινές, με βάση την τελευταία αλλαγή που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2019 στον Ποινικό Κώδικα, με τις ευνοϊκές διατάξεις της “υφ' όρων απόλυσης”. Νομίζω ότι υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να ξαναδούμε. Αντιλαμβάνομαι ότι ο νομοθέτης, κάθε φορά, βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Υπάρχει πραγματικά ζήτημα τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικά με την έλευση πολλών μεταναστών, μεγάλο μέρος των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι γνωστό ότι είναι εγκληματίες αλλοδαποί ή παραβατικά στοιχεία. Όμως, στο όνομα της αποσυμφόρησης, δεν μπορεί να “φτάνουμε στο άλλο άκρο” και σε τέτοια στυγνά, ειδεχθή εγκλήματα να υπάρχουν τέτοιες μικρές ποινές που δεν λειτουργούν αποτρεπτικά και παραδειγματικά και προφανώς σε αυτό το λίγο χρόνο δεν λειτουργεί σωφρονιστικά και η ποινή για τους ίδιους τους κρατούμενους. Αντιλαμβάνομαι ότι το ζήτημα των σωφρονιστικών καταστημάτων δεν είναι στη δική σας αρμοδιότητα. Έχει εξαγγελθεί η πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργηθούν οι Φυλακές Κορυδαλλού και να υπάρξει ένα νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα εκτός του αστικού ιστού της ευρύτερης περιφέρειας της πρωτευούσης, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει σοβαρά, πια, να δούμε το ζήτημα της ανέγερσης νέων σωφρονιστικών καταστημάτων. Ενδεχομένως, θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει και η δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε ούτε η Πολιτεία και ο νομοθέτης να βρίσκεται διαρκώς υπό την “πίεση” της θέσπισης ευνοϊκών διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και οι κρατούμενοι να βρίσκονται - για όσο διάστημα η δικαιοσύνη τους οδηγεί στο σωφρονισμό - σε σωφρονιστικά καταστήματα που πληρούν εκείνες τις προϋποθέσεις του απόλυτου σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δέσμευση για αλλαγές
Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης στον πρόεδρο της Επιτροπής υπογράμμισε ότι «όπως έχουμε πει και έχουμε δεσμευτεί, το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν προτάσεις εκ μέρους της επιτροπής παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία, είτε γεννούν απορίες, είτε σε ένα μεγάλο βαθμό μπορεί να πλήττουν το περί δικαίου αίσθημα, να αντιμετωπιστούν, ούτως ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί όλα τα θέματα τα οποία έχετε θέσει. Στο άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα θα δείτε να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

ΜΑΞΙΜΟΣ Β

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/YwFq7MgPTmI  καθώς και την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στην: https://youtu.be/xaZUVMSzX5k

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με συμβασιούχους Υγείας: “Αναγκαία η απασχόληση έμπειρου προσωπικού στο ΕΣΥ”

Μάξιμος Συμβασιούχοι Υγείας

Αθήνα, 15 Μαΐου 2021

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ:

Αναγκαία η απασχόληση έμπειρου προσωπικού στο ΕΣΥ

• Ζητούν μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου

«Η προσφορά όσων εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι αναμφίβολα τεράστια και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου συχνά υπερβάλουν εαυτόν. Η απασχόληση έμπειρου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τις εκπρόσωπους των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ στη δημόσια υγεία, κ. Μαρία Πανάγου και κ. Καλλιόπη Λαμπροπούλου.
Οι ανάγκες σε προσωπικό που υφίστανται στον τομέα της Υγείας, οι οποίες εκτοξεύτηκαν με την επέλαση της πανδημίας, μπορούν να καλυφθούν και με την αξιοποίηση του προσωπικού που εργάζεται μέχρι στιγμής στη δημόσια Υγεία, με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους μέσω ΟΑΕΔ. Τη μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, μετέφεραν ως αίτημα στον Θεσσαλό πολιτικό οι εκπρόσωποι των εν λόγω εργαζομένων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μαζί του.
Όπως διευκρίνισαν, σε όλη τη χώρα απασχολούνται περίπου 4.000 εργαζόμενοι σε φορείς της δημόσιας υγείας, κατόπιν των δημόσιων προσκλήσεων 13/2016 και 10/2017 του ΟΑΕΔ με τίτλο «Ειδικό πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 μακροχρονίων ανέργων στον δημόσιο τομέα της Υγείας». Η πρόσληψή τους έγινε με μοριοδότηση, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Ν. 4430/2016 (ΦΕΚ 3888/Β/2-12-2016) και έκτοτε, λόγω των μεγάλων αναγκών για προσωπικό στα δημόσια ιδρύματα υγείας οι 12μηνες συμβάσεις τους ανανεώνονται συνεχώς. Στον νομό Λάρισας, πλέον όσων απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, εργάζονται 36 άτομα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και άλλα 60 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, όπως, επιστημονικό προσωπικό πλην ιατρών, διοικητικοί υπάλληλοι, εργάτες κλπ. Δεδομένου ότι αποτελούν, πλέον, έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, που καλύπτει πάγιες ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ζήτησαν την υποστήριξη του Λαρισαίου προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, με δεδομένο ότι η μάχη με την COVID-19 δεν έχει τελειώσει και οι ανάγκες σε προσωπικό στο ΕΣΥ είναι υψηλές, δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν το αίτημα των εργαζόμενων για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Read more...

Μάξιμος: Αναγκαίοι οι εκπαιδευτικοί της διαπολιτισμικής για την ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων

Μάξιμος Κεραμέως 1

Αθήνα 14 Μαϊου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Αναγκαίοι οι εκπαιδευτικοί της διαπολιτισμικής για την ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων

Την κατά προτεραιότητα τοποθέτηση των Εκπαιδευτικών της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης σε δομές εκπαίδευσης Μεταναστών-Προσφύγων ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα κατέστη χώρα προσέλευσης μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι αποτελούν πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Στόχος της Πολιτείας είναι να προσπαθήσει να ενσωματώσει πολιτισμικά τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι θα παραμείνουν στην χώρα μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να οικοδομήσουν μια νέα ζωή. Βασικό εργαλείο για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι η παροχή εκπαίδευσης και πρωτίστως της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ιδιαίτερα, μάλιστα, για τους ανήλικους, η συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δομές του κράτους επιβάλλεται και νομικά. Αναγνωρίζοντας, βεβαίως, και τις δυσκολίες που ανακύπτουν στη διδασκαλία μεταναστών και προσφύγων η Πολιτεία δημιούργησε και ειδικές δομές για αυτές τις ομάδες, όπως οι ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) και Ζ.Ε.Π. (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας), όπου επιχειρείται να γίνει ορθή διαχείριση του διαφορετικού πολιτισμικού υπόβαθρου των μαθητών, καθώς και των οδυνηρών, σε πολλούς από αυτούς, εμπειριών από πολεμικές συγκρούσεις και άλλες δυσάρεστες συνθήκες.
Για να είναι, όμως, αποτελεσματικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτείται το διδακτικό προσωπικό να έχει την απαιτούμενη κατάρτιση, ώστε να το διεκπεραιώσει με επάρκεια. Να μπορεί, δηλαδή, να διδάξει τα ελληνικά σε μαθητές που τα μαθαίνουν ως ξένη γλώσσα, και ακόμη να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που προκύπτουν από τις πολιτισμικές διαφορές. Αυτόν τον ρόλο μπορούν να επιτελέσουν κατ’ εξοχήν οι Εκπαιδευτικοί Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Όπως, όμως, επισημαίνουν μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζονται ως εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό στις δομές διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να διορίζονται στις συγκεκριμένες θέσεις εκπαιδευτικοί χωρίς την απαιτούμενη πείρα και εκπαίδευση.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του προβλήματος, και έχοντας την αρνητική εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερη της ελληνικής παράδοση στην υποδοχή και ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων, είναι απαραίτητη μια εξορθολογισμένη και ολοκληρωμένη πολιτική απέναντι στην εκπαίδευση αυτής της πληθυσμιακής κατηγορίας, που θα αποβεί προς όφελος τόσο των ιδίων των μεταναστών και των προσφύγων όσο της κοινωνικής συνοχής της χώρας»

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό:

1. Προτίθεστε να προβείτε στη θεσμοθέτηση μιας διακριτής διαδικασίας απορρόφησης των Εκπαιδευτικών Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στα πρότυπα της υπ’ αριθμ. 3ΕΑ/2019 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ;
2. Προτίθεστε να τοποθετήσετε, κατά προτεραιότητα, τους Εκπαιδευτικούς Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης σε ήδη υπάρχουσες ή μελλοντικές δομές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης μεταναστών και προσφύγων (π.χ. ΔΥΕΠ), σε Διαπολιτισμικά και Μειονοτικά Σχολεία, καθώς και σε κάθε άλλο δημόσιο, ελληνικό ή ευρωπαϊκό φορέα, που υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα;

 

Read more...

Βορίδης προς Μάξιμο: Δεν υπάρχει δυνατότητα μετάταξης πρώην υπαλλήλων της ΑΤΕ

Μάξιμος Βορίδης

Αθήνα, 13 Μαΐου 2021

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:

Δεν υπάρχει δυνατότητα μετάταξης πρώην υπαλλήλων της ΑΤΕ

«Η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα παρέχεται μόνο με ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει». Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλο για τη δυνατότητα μετάταξης στο δημόσιο πρώην εργαζομένων στην ΑΤΕ που προσλήφθηκαν μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ.
Στην απάντηση του ο κ. Βορίδης αναφορικά με το δικαίωμα μετατάξεων υπάλληλων της Αγροτικής Τράπεζας σε Υπηρεσίες του Δημοσίου, αναφέρει ότι «οι σχετικές με το εν λόγω αίτημα των πρώην εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα δικαστικές αποφάσεις έχουν κατ ́ επανάληψη απορρίψει τις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης υπό οιονδήποτε προβαλλόμενο λόγο (ενδεικτικά αναφέρονται οι υπ’ αριθμ. 1582/2019 και 2373/2020 αποφάσεις του ΔεφΑθ). Επιπλέον, έχει τεθεί σε γνώση μας ότι έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης 1.847 υπαλλήλων της ΑΤΕ για το ίδιο θέμα, η οποία με την με αρ. 135/2020 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώπιων του οποίου εκδικάστηκε κατά τη δικάσιμο της 10ης.12.2020 και αναμένεται η έκδοση απόφασης.
Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό σχετικά με το δικαίωμα “μονιμότητας” συνεπεία της αρχικής πρόσληψης μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ, και αυτό το επιχείρημα έχει κριθεί δικαστικώς και έχει απορριφτεί, πολλώ δε μάλλον όταν οι ίδιες οι συνταγματικές διατάξεις προβλέπουν ότι “Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον οι θέσεις αυτές υπάρχουν” (Σ103, παρ. 4), χωρίς να προβλέπεται περαιτέρω υποχρέωση για διατήρηση της μονιμότητας αυτής. Επιπλέον και στις διατάξεις του αρ. 154 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) προβλέπεται ότι “Ο υπάλληλος απολύεται, αν καταργηθεί η θέση στην οποία υπηρετεί”.
Επιπλέον, υφιστάμενες ρυθμίσεις περί προσλήψεων προσωπικού παρέχουν το δικαίωμα για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο και μάλιστα με μοριοδοτούμενη την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία τους, ενώ οποιαδήποτε εκ μέρους του κράτους ρύθμιση για πρόσβαση στις θέσεις του δημοσίου χωρίς την προβλεπομένη εκ των διατάξεων διαδικασία αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της ισονομίας έναντι των άλλων πολιτών που διεκδικούν πρόσληψη μέσω αξιοκρατικών διαδικασιών, αλλά και των ήδη υπηρετούντων στο δημόσιο».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε Αντιπροσωπεία Συμβουλίου της Ευρώπης: Χαίρομαι που σας αιφνιδιάσαμε ευχάριστα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού!

Μ. Χαρακόπουλος Συμβούλιο της Ευρώπης 1

Αθήνα, 12 Μαΐου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ:

Χαίρομαι που σας αιφνιδιάσαμε ευχάριστα
στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού!

• Αναγκαία η επικαιροποίηση Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας

«Χωρίς την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές του μεγέθους που παρατηρήθηκαν τα χρόνια προ της πανδημίας. Πολλώ δε μάλλον, η Ελλάδα, που απέναντί της δεν έχει μια χώρα με την οποία μπορεί να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, αλλά αντιθέτως την Τουρκία του κ. Ερντογάν, που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για δικούς της πολιτικούς σκοπούς. Κι αυτό το είδε ολόκληρη η Ευρώπη την Άνοιξη του 2020 στην περιοχή του Έβρου, όπου κρατικοί θεσμοί, όπως η τουρκική χωροφυλακή, συνέδραμαν χιλιάδες μετανάστες να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελβετίας, κ. Pierre-Alain Fridez και τον βουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας κ. Eduard Kőck.
Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «το ίδιο βλέπουμε να γίνεται τα τελευταία 24ωρα με καραβιές μεταναστών από τη Λιβύη που προωθούνται στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Κι αυτό επειδή ενοχλήθηκε η Τουρκία από την αξίωση αποχώρησης του στρατού και των μισθοφόρων τζιχαντιστών που έχει μεταφέρει στην Λιβύη.
Το έργο αυτό, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται στην θάλασσα του Αιγαίου, όπου αποδεδειγμένα η τουρκική ακτοφυλακή συνοδεύει βάρκες με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και δεν διστάζει να συμπεριφέρεται επιθετικά τόσο εναντίον του ελληνικού λιμενικού όσο και των σκαφών της FRONTEX, όπως ήδη γνωρίζετε από τις σχετικές καταγγελίες.
Είναι γνωστό, επίσης, ότι η Τουρκία όχι μόνον δεν κάνει το παραμικρό για να εμποδίσει τις μεταναστευτικές ροές που περνούν από το έδαφός της, αλλά δίδει κίνητρα για την έλευση, ιδίως από την αφρικανική ήπειρο με φθηνά εισιτήρια και χωρίς θεωρήσεις, με σκοπό να τους ωθήσει στα παράλια και στη συνέχεια στα ελληνικά νησιά.
Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, παρά το μικρό της μέγεθος και παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωσε, προσπάθησε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υποχρεώσεις της απέναντι στα κύματα των προσφύγων. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για πολλά κράτη μέλη της ΕΕ που δεν δέχονται καν ασυνόδευτους ανήλικους στο έδαφός τους, ακυρώνοντας στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισε ότι «η νέα μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική της Ευρώπης θα πρέπει να εμπεριέχει μερικές βασικές προϋποθέσεις, όπως:
α. Ο έλεγχος όσων επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη να διεξάγεται αναγκαστικώς εκτός της ΕΕ.
β. Η αναλογική μετεγκατάσταση των αιτούντων διεθνή προστασία στα άλλα κράτη-μέλη να είναι υποχρεωτική.
γ. Ο μηχανισμός των επιστροφών οφείλει να είναι ενιαίος για όλη την ΕΕ, και αναλόγως της συμπεριφοράς τους να προβλέπονται για τις χώρες προέλευσης κυρώσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.
δ. Η επιβολή άμεσων κυρώσεων σε χώρες που εργαλειοποιούν, αποδεδειγμένα, το μεταναστευτικό ζήτημα».

Σας απογοητεύσαμε θετικά!
Κατά τη δευτερολογία του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Fridez εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί “απογοητευθήκατε θετικά” όπως είπατε, καθώς τα πράγματα στα νησιά είναι πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν. Χαίρομαι που σας αιφνιδιάσαμε ευχάριστα και στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προβλήματος των ασυνόδευτων παιδιών». Αναφορικά με τις «δήθεν επαναπροωθήσεις, από το λιμενικό και τη FRONTEX», όπως είπε «δεν αποδείχθηκε τίποτα από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα και διαδώσεις περίεργων ΜΚΟ». Σημείωσε, επίσης, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην απόδοση ασύλου μετά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.
Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής επισήμανε στους συνομιλητές του την «ανάγκη επικαιροποίησης της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας», καυτηρίασε «την απροθυμία εφαρμογής της από την Άγκυρα», ενώ τόνισε ιδιαίτερα την αυθαίρετη ερμηνεία των τουρκικών αρχών, που αρνούνται να δεχθούν όσους μετανάστες έχουν μετακινηθεί στην ενδοχώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά».
Εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Τάσος Χατζηβασιλείου της ΝΔ, Γεώργιος Κατρούγκαλος και Σωκράτης Φάμελος του ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιος Καμίνης του ΚΙΝΑΛ, Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Χήτας της Ελληνικής Λύσης και Φωτεινή Μπακαδήμα του Μέρα 25.

Μ. Χαρακόπουλος Συμβούλιο της Ευρώπης 2

Μ. Χαρακόπουλος Συμβούλιο της Ευρώπης 3

Μ. Χαρακόπουλος Συμβούλιο της Ευρώπης 4

 Μ. Χαρακόπουλος Συμβούλιο της Ευρώπης 5

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Πολύτιμοι και οι δυο (χωρισμένοι) γονείς για τα παιδιά!

Μάξιμος νσ Δικαιοσύνης

Αθήνα, 11 Μαΐου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ:

Πολύτιμοι και οι δυο (χωρισμένοι) γονείς για τα παιδιά!

«Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι για ένα παιδί και οι δύο γονείς, και η μητέρα του και ο πατέρας του είναι το ίδιο πολύτιμοι, συνιστούν αδιάλυτα τμήμα της οικογένειάς του, ακόμη και όταν οι γονείς του δεν είναι μαζί». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εισηγητική του παρέμβαση ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής στην κοινή της συνεδρίαση με την Ειδική Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης: «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου».
Ο Θεσσαλός πολιτικός, πριν δώσει τον λόγο στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, υπογράμμισε ότι «η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις σχέσεις παιδιών και διαζευγμένων γονέων, τέσσερεις δεκαετίες μετά την τελευταία μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, προβάλει αναγκαία. Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα καταδεικνύει ότι όχι μόνον όλο και λιγότεροι Έλληνες συνάπτουν γάμο και δεν αποφασίζουν να κάνουν παιδιά, καθώς το χάσμα μεταξύ γεννήσεων και θανάτων διευρύνεται κάθε χρόνο με ρυθμούς απελπιστικούς, αλλά δυστυχώς αυξάνονται δραματικά και τα διαζύγια. Όλο και λιγότερες οικογένειες στερεώνουν, όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να χωρίσουν τους δρόμους τους, ενίοτε και σε άσχημη ατμόσφαιρα.

Ο χωρισμός των γονιών τεράστιο σοκ για το παιδί
Όλοι κατανοούμε το ψυχολογικό βάρος που έχει αυτή η δοκιμασία, και όλοι αναγνωρίζουμε ότι τις πλέον αρνητικές συνέπειες αυτών των χωρισμών τις βιώνουν τα παιδιά. Είτε είναι αρκετά μικρά, είτε είναι στην εφηβεία, ο χωρισμός των γονιών συνιστά πάντοτε για ένα παιδί ένα τεράστιο σοκ, μια συντριβή του κόσμου που είχε οικοδομήσει εντός του, και αναπότρεπτα θα του προκαλέσει ερωτηματικά και αντιδράσεις. Αναμφίβολα, για να λειανθούν οι αρνητικές συνέπειες ενός διαζυγίου στην παιδική ψυχή απαιτείται η συνεργασία των δύο γονιών, που παραμένουν γονείς ακόμη κι αν ζουν πλέον χωριστά. Η δική τους αγάπη είναι αυτή που δημιουργεί ασπίδα προστασίας στον παιδικό ψυχισμό, στηρίζει το παιδί, το κάνει να ξεπεράσει την κρίση που βιώνει και το βοηθά να αναπτύξει την προσωπικότητα και την ομαλή κοινωνικοποίησή του».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «η πολιτεία είναι υποχρεωμένη απέναντι σε αυτή την νέα κοινωνική πραγματικότητα να προσαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο, κινούμενη κυρίως από το αίσθημα ευθύνης έναντι των παιδιών, που αύριο θα γίνουν πολίτες αυτού του κράτους. Και ο κύριος γνώμονας των όποιων νομοθετικών ρυθμίσεων δεν μπορεί να είναι άλλος από το πώς θα μειώσει τις πιθανές εντάσεις μεταξύ των γονέων, πώς θα προσδιορίσει με την μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη διαμοίραση του χρόνου ή τουλάχιστον τη χρονική δυνατότητα που μπορεί να έχει ο κάθε ένας από τους δύο γονείς να περνά με το παιδί του».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/PLZsR-5nf30

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς αρμόδια υπουργεία: Δωρεάν ηλεκτρονικές συσκευές σε παιδιά τρίτεκνων οικογενειών

ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗ

Αθήνα, 10 Μαΐου 2021

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ:

Δωρεάν ηλεκτρονικές συσκευές σε παιδιά τρίτεκνων οικογενειών


Να εξασφαλιστεί η δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών συσκευών σε όλους τους μαθητές και φοιτητές-μέλη τρίτεκνων οικογενειών ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με Αναφορά που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής κ. Μαρία Συρεγγέλα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, με την Αναφορά του συνηγορεί στο αίτημα που διατύπωσε η Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με τρία τέκνα Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ). Σε σχετική επιστολή την οποία επισυνάπτει, τα μέλη της επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «για να είναι ωφελούμενη μια τρίτεκνη οικογένεια πρέπει να έχει μέγιστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 13.500 ευρώ». Όπως υποστηρίζουν «δεν είναι εύποροι όλοι όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα. Η αρχική ανακοίνωση σε εφαρμογή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ αναφέρονταν σε 325.000 οικογένειες και 560.000 νέους. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 117.000 αιτήσεις που αφορούν 216.000, όπως ανακοινώθηκε, δηλαδή το 38% όσων μπορούν να ωφεληθούν».
Επιπλέον, η ΟΠΟΤΤΕ υπογραμμίζει ότι «και τα 200 ευρώ δεν φτάνουν για αγορά ηλεκτρονικών μέσων», καθώς η οικονομική τους κατάσταση «είναι πολύ άσχημη». Γι’ αυτό και θεωρούν ότι είναι άδικο πολλές χιλιάδες παιδιών να αποκλειστούν αν δεν γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. Καταλήγοντας, λοιπόν, ζητούν να υπάρξει μέριμνα «ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών συσκευών στους μαθητές και φοιτητές-μέλη τρίτεκνων οικογενειών».

Read more...

Μάξιμος προς Λιβανό: Συνδεδεμένη σε όλους τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς από τον “Ιανό”

Μάξιμος Λιβανός 1

Αθήνα, 8 Μαΐου 2021


ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Συνδεδεμένη σε όλους τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς από τον “Ιανό”

Να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες από τον “Ιανό” βαμβακοκαλλιεργητές της επαρχίας Φαρσάλων, όπως είχε δεσμευτεί η τότε πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην ερώτησή του για το ζήτημα που απασχολεί δεκάδες παραγωγούς των Φαρσάλων, υπογραμμίζει ότι «οι συνέπειες του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός” στην αγροτική παραγωγή της επαρχίας Φαρσάλων ήταν αδιαμφισβήτητα καταστροφικές. Η πολιτεία αντιλαμβανόμενη το μέγεθος των ζημιών αντέδρασε τάχιστα, προέβη άμεσα σε ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποζημίωση στο 100%, κατ’ εξαίρεση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, και επιτάχυνε τις διαδικασίες εκτιμήσεις των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.
Η ζημιές στο βαμβάκι, κύρια καλλιέργεια στην πληγείσα περιοχή των Φαρσάλων, ήταν βαρύτατες. Επειδή, όμως, ο κυκλώνας κατέστρεψε την παραγωγή λίγο πριν τη συγκομιδή, δόθηκε στους βαμβακοκαλλιεργητές, άμεσα –σε ενάμιση μήνα από το καταστροφικό συμβάν- γενναία προκαταβολή της τάξης των 100 ευρώ ανά στρέμμα. Πέραν τούτων, πάγιο αίτημα των αγροτών της πληγείσας περιοχής ήταν να μην υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι.
Ωστόσο, μετά την πληρωμή της εν λόγω ειδικής ενίσχυσης διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις βαμβακοπαραγωγών που δεν έλαβαν την ειδική ενίσχυση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι τελευταίοι, το άθροισμα των κιλών βαμβακιού που παρέδωσαν κατά τη συγκομιδή και των κιλών που προκύπτουν ότι απώλεσαν από το πόρισμα του ΕΛΓΑ δεν συμπληρώνουν το όριο των 265 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον νομό Λάρισας.
Κατά την διαδικασία των νομοθετικών ρυθμίσεων στη Βουλή για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον “Ιανό” υπήρξαν ρητές δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους πληγέντες στην καταβολή της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι. Συνεπώς, οι περιπτώσεις των πληγέντων από τον “Ιανό” βαμβακοκαλλιεργητών που δεν έλαβαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να διερευνηθούν με τη δέουσα προσοχή και να καταλήξουν σε πληρωμές το συντομότερο δυνατόν».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διεκπεραιωθεί η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στους πληγέντες από τον “Ιανό” βαμβακοκαλλιεργητές.

Read more...

Μάξιμος: Το εμβόλιο καθοριστικό βήμα ελευθερίας!

Μαξιμος Εμβολιο 1

Αθήνα, 7 Μαΐου 2021


ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Το εμβόλιο καθοριστικό βήμα ελευθερίας!

«Ήρθε, επιτέλους, το πλήρωμα του χρόνου και για ‘μας! Ομολογουμένως, ανέμενα από καιρό τη σημερινή ημέρα που θα είχα τη δυνατότητα και εγώ να λάβω την πρώτη δόση του εμβολίου για τον COVID-19. Αισθάνομαι ότι πράγματι είναι ένα καθοριστικό βήμα προς την ελευθερία, ένα βήμα προς την επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή, σε μια κανονικότητα». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τον εμβολιασμό του για τον COVID 19.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ πρόσθεσε ότι «είναι αλήθεια πως για πάνω από έναν χρόνο έχουμε όλοι μας κουραστεί από αυτήν την πρωτοφανή και δύσκολη κατάσταση, με τους αναγκαίους περιορισμούς στην καθημερινότητά μας, που επέβαλε η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι αρνητικές συνέπειες είναι σοβαρές, τόσο στην οικονομική ζωή της χώρας, όσο και στην ψυχολογία των πολιτών. Η μόνη διέξοδος είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα άτρωτο τείχος προστασίας.
Θέλω να πω ένα μεγάλο “Ευχαριστώ” στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας, που στέκεται με αυταπάρνηση στις επάλξεις της μάχης με την πανδημία! Τους είμαστε ευγνώμονες! Η αποτελεσματικότητα και ο υψηλός επαγγελματισμός του κρατικού μηχανισμού και των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και η αθρόα προσέλευση των πολιτών για τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα των νέων, μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι ο τελικός στόχος θα επιτευχθεί. Εύχομαι το θέρος, που βρίσκεται προ των πυλών, να έχουμε αποκαταστήσει στο μέγιστο βαθμό τις δραστηριότητές μας, όπως ήταν πριν από την έκρηξη της πανδημίας».

Μαξιμος Εμβολιο 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς Χρ. Στυλιανίδη: Συνεργασία ΔΣΟ-ΕΕ για την προστασία των χριστιανών της Μ. Ανατολής

Χαρακόπουλος Στυλιανίδης

Αθήνα, 7 Μαΐου 2021

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ:

Συνεργασία ΔΣΟ-ΕΕ για την προστασία των χριστιανών της Μ. Ανατολής

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον διορισμό σας από το Κολέγιο των Επιτρόπων στη κρίσιμη θέση του Ειδικού Απεσταλμένου για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας των πεποιθήσεων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο συγχαρητήριο μήνυμά του στον κ. Χρήστο Στυλιανίδη, για την ανάληψη των καθηκόντων του Ειδικού Απεσταλμένου για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας των πεποιθήσεων εκτός της ΕΕ.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ συγχαίρει, εκ μέρους του διεθνούς θεσμού, τον πρώην Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων και του εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντά.
Στο μήνυμά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «όπως και ο ίδιος γνωρίζετε, η ΔΣΟ έχει ως σήμερα επιδείξει συνέπεια στο πεδίο της υπεράσπισης των θρησκευτικών ελευθεριών, ιδιαιτέρως για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι έχουν υποστεί ανηλεείς διώξεις λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Ο κίνδυνος της εξάλειψης του χριστιανικού στοιχείου από χώρες που από αιώνων βρίσκονται εκεί θα πρέπει να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να προωθηθεί και να εμπεδωθεί μια ατμόσφαιρα θρησκευτικής ελευθερίας και ειρηνικής συμβίωσης όλων των θρησκευτικών ομάδων και εκεί, όπως και παντού στον κόσμο. Άλλωστε, είχατε και ο ίδιος τη δυνατότητα να διαπιστώσετε την υφιστάμενη κατάσταση, όπως και τις δικές μας πρωτοβουλίες, συμμετέχοντας -ως Επίτροπος τότε της ΕΕ- στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η ΔΣΟ στη Βηρυτό τον Απρίλιο 2018, με θέμα: “Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή”.
Στο πλαίσιο αυτό ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε προς όφελος της ειρήνης και της ελευθερίας».

Read more...