Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη FORMediaTV και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη
Λάρισα, 13 Σεπτεμβρίου 2023
Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη FORMediaTV
και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη
Καλό απόγευμα κ. Χαρακόπουλε.
Καλησπέρα, όσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με όλα αυτά που έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.
Αλήθεια είναι αυτό. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Θεσσαλία, και τα μάτια της κυβέρνησης, και τα μάτια της Ευρώπης πια, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την κα φον ντερ Λάιεν, και τα μάτια της δικαιοσύνης από σήμερα το πρωί, μετά την εισαγγελική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου της κα Αδειλίνη. Και θα ήθελα κ. Χαρακόπουλε να ξεκινήσουμε με αυτό, γιατί, η κα Αδειλίνη βάζει στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης συγκεκριμένα πρόσωπα, συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και συγκεκριμένα έργα. Και αναφέρομαι στον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, στους 4 αντιπεριφερειάρχες των 4 νομών και στους δημάρχους Βόλου και Καρδίτσας. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό έχει και πολιτικές διαστάσεις, πέρα από τις ποινικές, και θα ήθελα το πρώτο σας σχόλιο.
Κύριε Τάκη δεν χωρεί αμφιβολία ότι μιλούμε για μια πρωτόγνωρη καταστροφή. Πράγματι, η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news, το επισημαίνουν όχι πολιτικοί, όχι ο πρωθυπουργός, πολιτικά πρόσωπα, για να δεχθούν εύκολα την κατηγορία ότι έτσι προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Το επισημαίνουν καθηγητές πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί. Ωστόσο, θα πρέπει να διερευνηθεί κάθε ευθύνη και ορθώς η δικαιοσύνη έχει επιληφθεί της υποθέσεως. Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ έντονα και στην τοπική κοινωνία, στους ανθρώπους που έχουν υποστεί τις συνέπειες αυτής της πλημμύρας, της πρωτόγνωρης αυτής καταστροφής. Υπάρχει κόσμος ο οποίος βρίσκεται στις λάσπες, που δεν έχεις φως, δεν έχει νερό, που ζει κάτω από δραματικές συνθήκες, που βλέπει για δεύτερη φορά το βιός του να καταστρέφεται, ιδιαίτερα στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα. Μέσα σε 3 χρόνια υφίστανται για δεύτερη φορά μια τέτοια καταστροφή. Αυτή τη φορά ακόμη πιο έντονη. Και τότε είπαμε ότι είναι μια καταστροφή η οποία γίνεται κάθε 100 χρόνια. Τώρα οι επιστήμονες μάς λένε ότι είναι μια καταστροφή που γίνεται κάθε 300-400 χρόνια. Οι τόνοι νερού που έπεσαν δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, από τότε που υπάρχουν δεδομένα, που κρατούνται όπως μας ενημερώνει η επιστημονική κοινότητα. Από κει και πέρα σας λέω ότι και τότε δρομολογήθηκαν έργα. Υπήρχαν δημοσιεύματα σε αθηναϊκά έγκριτα μέσα ενημέρωσης ότι χρήματα που δόθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα διατέθηκαν για αλλότριους σκοπούς, οπότε εύλογα είναι τα ερωτηματικά που τίθενται από την δικαιοσύνη, να διερευνηθούν για να γνωρίσουν όλοι την αλήθεια.
Εσείς είστε βουλευτής στην περιοχή ευρύτερα της Θεσσαλίας και φυσικά βουλευτής Λάρισας και φαντάζομαι όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, όπως λέει και η λαϊκή ρήση. Έχετε μια εικόνα κατά πόσο όλα αυτά τα δημοσιεύματα, που φυσικά ήταν και αυτά αφορμή για να προκαλέσουν την έρευνα της εισαγγελέως, έχουν βάση αλήθειας; Δηλαδή εδώ και η κα Αδειλίνη μιλάει για συγκεκριμένα έργα, κάνει συγκεκριμένη έρευνα σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Όπως μου έλεγε το μεσημέρι στο ραδιόφωνο της Formedia η Ιωάννα Μάνδρου, δεν είναι μια γενική και αόριστη έρευνα που αναφέρεται προς πάσα κατεύθυνση και άρα τις περισσότερες φορές δε βγάζει αποτέλεσμα. Εδώ η έρευνα είναι συγκεκριμένη, αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, συγκεκριμένα έργα, συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Μετά τον Ιανό δόθηκαν αρκετά χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν και δρομολογήθηκαν επίσης και μεγάλα έργα τα οποία δεκαετίες τώρα τα διεκδικεί Θεσσαλία. Θυμούμαι ότι τον Φεβρουάριο του 2021 είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη σκιά των συνεπειών και των ζημιών που είχαμε από τον Ιανό και του έθεσα το ζήτημα της δημιουργίας του φράγματος στον Ενιπέα, στη θέση Σκοπιά, στα Φάρσαλα…
Είναι ένα από τα μέρη που αναφέρει η εισαγγελέας στην παραγγελία της το φράγμα αυτό.
Με εντολή του πρωθυπουργού προς την τότε ηγεσία του υπουργείου υποδομών αποφασίστηκε να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, ως σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και προχώρησε η διαδικασία. Τώρα, αν ήταν τόσο γρήγορη ή όχι η διαδικασία δημοπράτησης, ανάθεσης του έργου δεν είμαι σε θέση να το πω εγώ, θα το κρίνει η δικαιοσύνη, αφού διερευνά την υπόθεση. Αλλά μιλούμε για ένα έργο 230 εκατομμυρίων ευρώ που θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων και φυσικά θα λειτουργήσει ως αντιπλημμυρική ασπίδα. Το έργο αυτό από τη στιγμή που θα δημοπρατείτο κ. Τάκη είχε ορίζοντα υλοποίησης 4 χρόνια. Αυτός που θα το αναλάμβανε για τα επόμενα 26 χρόνια θα είχε και τη διαχείριση του έργου, που είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό και το οποίο αντιλαμβανόμαστε τις τελευταίες μέρες με έργα τα οποία ακόμη δεν έχουν ουσιαστικά παραληφθεί πλήρως λειτουργικά, όπως για παράδειγμα το φράγμα στη Γυρτώνη. Σήμερα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της δημοπράτησης…
Ακόμα δεν έχει καν δημοπρατηθεί. Υποτίθεται ότι σε 4 χρόνια θα ήταν έτοιμο και δεν έχει καν δημοπρατηθεί.
Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα πάντοτε ήταν…
Ναι, άλλα ξέρετε, όταν λόγω της γραφειοκρατίας ή άλλων πραγμάτων καταστρέφονται περιουσίες και πνίγονται άνθρωποι το πράγμα εκφεύγει από τα στενά όρια της γραφειοκρατίας.
Το ζήτημα αυτό το ξέρω πολύ καλά γιατί από τη στιγμή που υπήρχε η πρωθυπουργική δέσμευση είχα σε σειρά υπουργών παραστάσεις, προκειμένου το έργο αυτό να φτάσει στην δημοπράτηση. Γιατί, δυστυχώς, στην Ελλάδα, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν αρκεί να κουρδίζει κανείς το ρολόι, πρέπει και με το δάχτυλο να σπρώχνει τους δείκτες.
Αυτές οι παραστάσεις που λέτε ότι κάνατε…
Οδήγησαν τουλάχιστον στην έναρξη της δημοπράτησης.
Τι σας απαντούσαν οι υπουργοί;
Δεν ήταν τόσο σαφές αρχικά από ποιο υπουργείο, από ποιο προϋπολογισμό, αλλά, τέλος πάντων, αυτά έχουν δρομολογηθεί. Το ζήτημα είναι ότι και μια σειρά μικρότερων έργων στην επαρχία Φαρσάλων για παράδειγμα…
Μισό λεπτό, η εμπλοκή της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο έργο ποια είναι;
Αυτό είναι έργο του υπουργείου Υποδομών, αυτό γνωρίζω. Η Περιφέρεια είχε μικρότερης έκτασης έργα για τα οποία έλαβε κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση τους -πολλά ξεκίνησαν, πολλά έγιναν. Μιλούμε, όμως, για μια πρωτόγνωρη καταστροφή, για ένα φαινόμενο ακραίο που δεν έχουμε ξαναζήσει, να έχουμε υπόψη μας και αυτό…
Αυτό είναι δεδομένο.
…γιατί είναι εύκολο ο καθένας να ρίχνει τον λίθο του αναθέματος με μεγάλη, με περισσή ευκολία και υπάρχει και η εύλογη και δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Συνάνθρωποί μας πρώτα απ’ όλα έχασαν τη ζωή τους, 15 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους -να μην το λησμονούμε αυτό- κάποιοι είναι ακόμη αγνοούμενοι. Εύλογη η αγανάκτηση, αλλά να ξέρουμε και ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα. Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο. Οι υποδομές, βεβαίως, που γίνονται πια, μετά και την περιπέτεια του Ιανού και τώρα αυτή, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα. Δεν μπορεί με προδιαγραφές του χθες να γίνονται έργα σήμερα, δηλαδή έχουμε έργα που έγιναν μετά την περιπέτεια του Ιανού και τα οποία δεν άντεξαν. Θα πρέπει, λοιπόν, να τα δούμε όλα αυτά συνολικότερα σε έναν σχεδιασμό και επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική μελέτη αντιμετώπισης φαινομένων σε όλο τον κάμπο της Θεσσαλίας.
Βοηθήστε με σε κάτι, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον κ. Αγοραστό στην περιφέρεια Θεσσαλίας, τον κ. Μπέο στο δήμο Βόλου και τον δήμαρχο Καρδίτσας;
Τον κ. Τσιάκο.
Άρα είναι τρία πρόσωπα, γνωστά πρόσωπα, εμβληματικά τα οποία στηρίζει το κόμμα σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα οποία, πλέον, από σήμερα, ελέγχονται και βρίσκονται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης για συγκεκριμένα θέματα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θεωρείτε ότι αυτό επηρεάζει πια τα πολιτικά πράγματα, επηρεάζει τη δική τους πορεία προς τις εκλογές; και γιατί το ρωτώ αυτό. Λένε πολλοί ότι για ήσσονος -εντός ή εκτός εισαγωγικών ή φράση- σημασίας θέμα ο κ. Πατούλης εκπαραθυρώθηκε σε ένα βράδυ. Θα βαρύνει η εισαγγελική έρευνα στην πορεία προς τις εκλογές αυτά τα συγκεκριμένα πρόσωπα και εκτιμάτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να συνεχίσει τη στήριξή τους σε αυτά;
Το τελευταίο είναι ένα ερώτημα που με ξεπερνά. Προφανώς, οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο. Εκείνο που έχω να πω εγώ είναι, όπως σας περιέγραψα και νωρίτερα, ότι μιλούμε για ένα πρωτόγνωρο σε ένταση φαινόμενο και από κει και πέρα αρχή άνδρα δείκνυσι. Από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφής όσοι σήμερα διεκδικούν και πάλι την ψήφο των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα κριθούν και από τους πολίτες.
Εσείς και οι υπόλοιποι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της Θεσσαλίας πού ανήκετε στη ΝΔ, με κάποιο τρόπο, θα κληθείτε να πάρετε μέρος στις εκλογές βοηθώντας. Πώς θα το κάνετε; Θα το κάνετε…
Προφανώς, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα της επόμενης ημέρας.
Σε ένα μήνα έχουμε εκλογές.
Το αντιλαμβάνομαι. Αυτό, όμως, που σήμερα ενδιαφέρει τους πολίτες που μας ακούν είναι πρώτον πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της καταστροφής αυτής, πώς θα ολοκληρωθεί η αποκομιδή των νεκρών ζώων. Υπάρχει μία επικρεμάμενη υγειονομική βόμβα που απειλεί με έκρηξη…
Και σήμερα στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με το συντονιστικό της Λάρισας ήταν το μείζον θέμα, το πρώτο θέμα. Κι εγώ με την κα Αγαπηδάκη μίλησα και χθες. Και πραγματικά έχει πέσει όλος ο κρατικός μηχανισμός. Γιατί η υγειονομική βόμβα είναι το νούμερο ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στη σκέψη και στο σχεδιασμό όλων.
Αυτοί οι άνθρωποι που είναι τα σπίτια τους μέσα στα βαλτόνερα, που δίπλα υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες όπου υπάρχουν νεκρά ζώα, αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες συνθήκες. Η δυσοσμία είναι αφόρητη, οι κίνδυνοι για λοιμώδη νοσήματα είναι υπαρκτοί. Επομένως, αυτά προέχουν να αντιμετωπιστούν είναι να απενεργοποιηθεί αυτή η υγειονομική βόμβα, να αποκατασταθούν οι συνδέσεις του σιδηροδρομικού δικτύου, του οδικού δικτύου, το ρεύμα όπου ακόμα δεν έχει πάει, το νερό σε οικισμούς που ακόμη δεν υπάρχει. Λοιπόν, αυτά είναι που πρωτεύουν και τα υπόλοιπα, τα πολιτικά, θα γίνει το ταμείο την ώρα που πρέπει να γίνει. Και από τη στιγμή που ενεπλάκη και η δικαιοσύνη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που πρέπει. Γι’ αυτό οι γενικευμένοι αφορισμοί...
Η δικαιοσύνη δεν κάνει γενικευμένους αφορισμούς.
Δεν λέω αυτό. Λέω ευτυχώς ότι είναι θα το δούμε επισήμως με το πόρισμα της δικαιοσύνης, γιατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσεύει η τοξικότητα αυτές τις ημέρες. Επί δικαίων και άδικων αφορισμοί. Σας λέω είδαμε και φαινόμενα αυτοδικίας σε κάποιες περιπτώσεις. Λοιπόν, δεν είναι λύση αυτά. Όσο και αν κατανοεί κάνεις την οργή και την απογοήτευση που υπάρχει στους πολίτες.
Μια και λέτε για την οργή και την απογοήτευση περιοδεύσατε καθόλου αυτές τις μέρες; Γιατί είδα συναδέλφους σας που επιχείρησαν να περιοδεύσουν στις πληγείσες περιοχές και είχαν περιστατικά σαν αυτά που περιγράψατε.
Και χθες επισκέφτηκα κτηνοτροφικές μονάδες. Η δυσωδία είναι αποκρουστική. Είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς. Πρέπει να φύγουν τα βαλτόνερα, να γίνει η περισυλλογή και η καύση των ζώων. Νωρίτερα, στη σύσκεψη που έγινε στο συντονιστικό έγινε γνωστό ότι ενεργοποιείται και ο καυστήρας που υπάρχει στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας. Γιατί δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση. Τώρα, θα μπορούν να καίγονται τα ζώα. Αυτό είναι το ασφαλέστερο. Η καύση των νεκρών ζώων ήταν ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει επί των ημερών μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και μιλάμε τώρα για μία μεγάλη οικολογική καταστροφή. Μιλάμε για χιλιάδες νεκρά ζώα.
Μιλάμε για σχεδόν 50.000 νεκρά αιγοπρόβατα, χιλιάδες χοίρους, κοτόπουλα. Είναι μία κατάσταση δραματική. Και μένει να δούμε και τι θα συναντήσουμε και την επόμενη μέρα. Και γι' αυτό χρειάζεται και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Γιατί ο κάμπος, κ. Τάκη, προέρχεστε από τη Θεσσαλία και το ξέρετε, δεν είναι μόνο ο σιτοβολώνας της χώρας, δεν είναι μόνον τα πιο παραγωγικά βαμβακοχώραφα. Εδώ παράγονται τα περισσότερα τυριά. Εδώ είναι το αιγοπρόβειο γάλα. Εδώ είναι τα όσπρια, τα κάστανα, τα μήλα...
Και υπάρχουν πολλές εξαγωγές που βοηθούν το εθνικό εισόδημα.
Έτσι ακριβώς. Ήδη, βλέπετε στις λαϊκές αγορές να έχουμε ελλείψεις που δίνουν την ευκαιρία και για ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Φανταστείτε, λοιπόν, αν γρήγορα δεν αποκατασταθεί η οικονομική ζωή στην Θεσσαλία, τον επόμενο χρόνο, τον μεθεπόμενο, τι συνέπειες θα έχει αυτό για τον μέσο καταναλωτή με τις τιμές στο ράφι.
Να ρωτήσω κάτι, μια και έχετε διατελέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τα ποσά που θα χρειαστούν. Ήδη από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την κυρία φον ντερ Λάιεν μάθαμε ότι δυόμισι δισεκατομμύρια περίπου θα είναι τα χρήματα που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Θα χρειαστούν φυσικά και εθνικοί πόροι. Η δική σας αίσθηση ποια είναι; Στο οικονομικό επιτελείο μιλούν από 2,5, 3 έως 4, άλλοι ανεβάζουν το λογαριασμό και στα 5 δισεκατομμύρια.
Θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου κάνω τέτοιους υπολογισμούς. Νομίζω ότι ξεκίνησε η καταγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ζημιών από σήμερα. Ξεκίνησε και για την περιφερειακή ενότητα της Λάρισας η δυνατότητα αυτή. Θα καταγραφούν όλες οι ζημιές. Αλλά είναι πρωτόγνωρες σας έλεγα, όχι μόνο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Είναι και σε μεγάλες επιχειρήσεις που είχαμε στην επαρχία μας. Νομίζω ότι είναι τεράστιες οι ζημιές και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για την επόμενη μέρα.
Και σίγουρα όπως είπατε και πριν, να φύγει η λογική της γραφειοκρατίας. Διότι ξέρετε πολύ καλά και εσείς ότι από την ιστορία του Ιανού υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί. Από σεισμούς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν αποζημιωθεί. Βλέπω ότι γίνεται μία ευρωπαϊκή task force που θα ελέγχει όλη αυτή την ιστορία της Θεσσαλίας και τα χρήματα πού θα πάνε και αυτό είναι καλό. Αλλά δεν ξέρω αν μπορεί. Εγώ θυμάμαι ότι η μόνη φορά ή ίσως από τις ελάχιστες φορές που το ελληνικό κράτος ακύρωσε όλα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας ήταν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Πράγματι, και βεβαίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά και ο Ιανός ήταν μία αφορμή να αλλάξει το όλο σύστημα αρωγής και στήριξης, έγιναν πιο γρήγορες και πιο εύκολες οι διαδικασίες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και εκεί προβλήματα και αρρυθμίες αλλά νομίζω ότι έχουμε διδαχθεί από όλη αυτήν την περιπέτεια. Εγώ θεωρώ πολύ θετικό αυτό που επισημάνατε και εσείς ότι τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δίνονται χωρίς κάποιον έλεγχο. Άρα θα υπάρχει έλεγχος και για να πιάσουν τόπο, να μην υπάρχουν και ερωτηματικά, όπως αυτά που πλανώνται αυτή την ώρα στον κάμπο για το αν έπιασαν και πόσο έπιασαν τόπο τα χρήματα που δόθηκαν από την πολιτεία για την περίπτωση του Ιανού.
Λένε πολλοί για την περίπτωση της Κάρλα που έγινε πάλι λίμνη, χρειάστηκε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποξηραθεί, μέσα σε λίγες ώρες ξανά έγινε λίμνη. Υπήρχαν χωριά που κτίστηκαν σε περιοχές που ενδεχομένως, λένε οι επιστήμονες, δεν θα έπρεπε να χτιστούν, γιατί ήταν περιοχές που θα πλημμύριζαν σε μία πολύ μεγάλη βροχή, ή σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Και υπάρχει ένα ερώτημα, το θέτουν κάποιοι επιστήμονες, εάν στην ανασυγκρότηση της περιοχής θα πρέπει κάποιες περιοχές που μας έδειξε η φύση ότι εκδικείται, να το πω έτσι, και τις ξανακάνει όπως η ίδια θέλει και όχι όπως ο άνθρωπος θέλει, αν λοιπόν θα πρέπει κάποια χωριά να μεταφερθούν από τις περιοχές που ήταν μέχρι τώρα και να πάνε αλλού. Είναι μια δύσκολη άσκηση και μία δύσκολη απόφαση διότι έχει να κάνει και με την πραγματικότητα, που μέχρι και με λίγες μέρες πριν ζούσαν χιλιάδες άνθρωποι. Θα πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση;
Τίποτε δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού μετά από μία τέτοιας έντασης καταστροφή. Αν η επιστημονική κοινότητα το εισηγείται νομίζω το πολιτικό προσωπικό της χώρας τουλάχιστον οφείλει να το συζητήσει, να το θέσει στο τραπέζι και να το εξετάσει αυτό. Η Μεταμόρφωση, για παράδειγμα, Καρδίτσας είναι ένας οικισμός ο οποίος μετρά πολλά πλημμυρικά φαινόμενα στο παρελθόν. Επομένως, νομίζω τίποτα δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού.Είναι μία πρωτόγνωρη καταστροφή, την οποία θα πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες συνέπειες στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτησή μας κ. Χαρακόπουλε.
Εγώ σας ευχαριστώ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=R1EHs28JYEg