Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας και τη δημοσιογράφο Δέσποινα Θεοδώρου
Λάρισα, 24 Φεβρουαρίου 2023
Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας
και τη δημοσιογράφο Δέσποινα Θεοδώρου
Όπως ήδη σας έχουμε πει, θα καλημερίσουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον βουλευτή Λάρισας, της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο. Κύριε Χαρακόπουλε, τι κάνετε; Καλημέρα.
Καλημέρα. Καλημέρα στους ακροατές μας.
Είστε καλά;
Με βρίσκετε καθ΄ οδόν για τον Πλατύκαμπο, όπου θα έρθει σε λίγο ο πρωθυπουργός, όπου θα έχει μια πρώτη συνάντηση με αγρότες στο χωριό, τον κατ΄ εξοχήν αγροτικό Δήμο του τόπου μας, του νομού μας, τον Δήμο Κιλελέρ.
Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για την επίσκεψη αυτή του πρωθυπουργού στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου. Τι μπορούμε να περιμένουμε; Τι μπορούν να περιμένουν σήμερα οι πολίτες; Τι μπορούν να περιμένουν οι αγρότες; οι μελισσοκόμοι, που είχαν εχθές και την κινητοποίησή τους, οι κτηνοτρόφοι, οι γιατροί, οι μικροβιολόγοι, οι εκπαιδευτικοί, όλοι τέλος πάντων οι κλάδοι, που με τον έναν, ή με τον άλλο τρόπο το τελευταίο διάστημα, έχουν κινητοποιήσεις, έχουν αναβρασμό.
Δε λείπουν οι κινητοποιήσεις στη διάρκεια μιας τετραετίας, αλλά νομίζω σημασία έχει η γενική εικόνα - γιατί πολλές φορές, οι μικρές ψηφίδες δημιουργούν εντυπώσεις - η γενική εικόνα, είναι ότι η κυβέρνηση σε μια περίοδο πρωτόγνωρων κρίσεων, αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων, όχι μόνο στάθηκε όρθια, αλλά κατά γενική ομολογία ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προκλήσεις. Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης που ήταν, κινδύνευε με έξοδο από την Ε.Ε. και από τη ζώνη του ευρώ, είναι πρωταγωνιστής, σήμερα, στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις, δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης Ευρωπαϊκών ζητημάτων. Η έλευση του πρωθυπουργού στον κάμπο, αναμφίβολα σηματοδοτεί ουσιαστικά, την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Είναι εμφανές το ότι την άνοιξη θα έχουμε εκλογές, οσονούπω. Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε το κυβερνητικό μας έργο, βεβαίως να ακούσουμε τους πολίτες και να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές μας – αν θέλετε – προτάσεις για τη νέα τετραετία. Αυτό θα γίνει λοιπόν σήμερα. Θα υπάρχουνε μια σειρά επαφών, θα έχει ο πρωθυπουργός, όπως σας είπα σε λίγο, συνάντηση με αγρότες, χωρίς διαμεσολάβηση των μέσων ενημέρωσης, που μεταφέρουν τη φωνή των διάφορων κοινωνικών ομάδων. Θα ακούσει τους ίδιους τους παραγωγούς, σε ένα χωριό που είναι σήμα κατατεθέν για την αγροτική περιοχή μας. Ακολούθως, θα έχει στο Διαχρονικό Μουσείο της πόλης, θα παρουσιαστεί από μια πλειάδα υπουργών, τόσο το έργο που έχει γίνει σε επίπεδο Θεσσαλίας, όσο κυρίως, αυτά που προγραμματίζουμε για τη νέα τετραετία. Ενδιαμέσως, θα έχει την ευκαιρία να περπατήσει στην πόλη, να δει κόσμο, να δει νέους ανθρώπους, να επισκεφθεί το Αρχαίο θέατρο…
… το συνηθίζει αυτό στις περιοδείες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
…και το βράδυ θα καταλήξει με την κεντρική ομιλία στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αλκαζάρ, που είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες της Λάρισας. Νομίζω ότι, ο στόχος είναι να καταδείξουμε στους πολίτες ότι η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε πριν από τρεισήμισι, τέσσερα χρόνια και φαίνεται ότι απέδωσε ουσιαστικούς καρπούς, παρά τις εξωγενείς κρίσεις που συναντήσαμε, δεν πρέπει να ανακοπεί η χώρα, δεν πρέπει να διολισθήσει σε πισωγυρίσματα, δεν πρέπει να ξαναμπούμε σε περιπέτειες, χρειάζεται σταθερότητα και σταθερότητα που περνάει μέσα από την αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο στόχος. Εμείς μιλάμε καθαρά. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να μπούμε σε μία περίοδο και πάλι αστάθειας. Και γι’ αυτό από την πρώτη Κυριακή, από την πρώτη κάλπη, πρέπει να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα που να είναι μία ισχυρή αφετηρία για την επίτευξη της αυτοδυναμίας και κατ’ επέκταση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.
Με κάποιον τρόπο πήγατε στο επόμενο ερώτημα που ήθελα να σας θέσω. Ήθελα να αναφερθώ στα πολιτικά διλήμματα, κάθε φορά που πλησιάζουμε σε κάλπες υπάρχουν διλήμματα. Το δίλημμα είναι αυτό που μόλις μας είπατε;
Το βασικό δίλημμα είναι αυτό. Αν η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται με σταθερότητα και ασφάλεια, με ανάπτυξη ή θα διολισθήσει και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά. Αν θα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας παράταιρων εταίρων, αν θα ξαναϋπάρχει πάλι δυνατότητα το δίδυμο που ζήσαμε της προηγούμενης διακυβέρνησης Τσίπρα-Βαρουφάκη να αναλάβει και πάλι την ευθύνη της χώρας. Ζήσαμε τα τυχοδιωκτικά δημοψήφισμα, τις κωλοτούμπες, τα capital controls, τις περικοπές συντάξεων, μισθών, τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Λοιπόν, αυτά είναι ένας εφιάλτης που αποτελεί ένα πάθημα που έγινε μάθημα στον ελληνικό λαό. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπήρξαν και αστοχίες, σε μία πορεία 3,5 ετών, αλλά νομίζω ότι ο απολογισμός αυτής της κυβέρνησης είναι θετικός. Και αυτό θα επιδιώξουμε εμείς. Τη σύγκριση ανάμεσα στο έργο που επιτέλεσε αυτή η κυβέρνηση σε πρωτόγνωρες συνθήκες εξωγενών κρίσεων και τις ημέρες της κυβέρνησης Συριζα-ΑΝΕΛ, της τριάδας Τσίπρας-Καμμένος-Βαρουφάκης. Και νομίζω ότι οι πολίτες θα βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Είναι, όμως, εμφανές, κ Θεοδώρου, ότι οδεύουμε σε εκλογές οι οποίες θα έχουν πρωτόγνωρη ένταση και τοξικότητα.
Έχει φανεί προ πολλού αυτό
Βλέπουμε τον κύριο Πολάκη που δίνει τον τόνο στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Νομίζω ότι θα επιμείνουμε στην θετική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Το έργο που έχει κάνει και κυρίως την προγραμματική της πρόταση. Πετύχαμε μία ανάκαμψη που μας έδωσε τη δυνατότητα να στηρίξουμε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και τη μεσαία τάξη που είχε το προηγούμενο διάστημα στοχοποιηθεί. Σε αυτή τη νέα τετραετία, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός ,ο στόχος θα είναι η αποκατάσταση μισθών. Η σύγκλιση κατά το δυνατόν με τους μισθούς που υπάρχουν στις υπόλοιπες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί υστερούμε. Το πρώτο δείγμα θα είναι η τρίτη αύξηση που θα επέλθει στον κατώτατο μισθό που αναμένεται να έρθει την πρωταπριλιά. Δεν θα είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, θα είναι αλήθεια, που θα το δούνε στις τσέπες τους οι εργαζόμενοι, όπως το είδαν οι συνταξιούχοι που στις αυξήσεις που αγγίζει το 8% στην πλειονότητα εξ αυτών.
Ωστόσο υπάρχουν κάποια θέματα που είναι ανοιχτά. Έτσι είναι το θέμα των υποκλοπών, είναι το θέμα της ακρίβειας, είναι το θέμα των πλειστηριασμών. Λίγο πριν μιλούσαμε για τη βίαιη έξωση ενός ανθρώπου στην Καστοριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία θα δούμε χιλιάδες πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα.
Καθίστε να τους δούμε πρώτα, γιατί προδικάζουμε πράγματα.
Μακάρι να μην…
Η κυβέρνηση και εχθές κυρία Θεοδώρου ανέλαβε πρωτοβουλία να βελτιώσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και έκανε παρεμβάσεις με τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Να τα πάρουμε αν θέλετε με τη σειρά. Τους πλειστηριασμούς που λέτε. Δεν έχουμε κοντή μνήμη στη χώρα, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να υποτιμούν τη μνήμη του ελληνικού λαού.
Καθόλου κοντή μνήμη. Τα ζήσαμε κύριε Χαρακόπουλε και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάνω από 30.000 πλειστηριασμοί επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Καθιερώθηκε ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός. Θυμόσαστε ότι ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχανε αποχωρήσει και πρωτοστατούσαν σε προσπάθειες να μην πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί. Βρέθηκαν διωκόμενοι γιατί θεσπίστηκε ιδιώνυμο αδίκημα η παρακώλυση διενέργειας πλειστηριασμών. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η δυνατότητα μεταβίβασης δανείων από τις τράπεζες στα funds. Αυτά δεν είναι πράγματα τα οποία μπορούμε να τα λησμονήσουμε. Βρεθήκαμε λοιπόν με μία καυτή πατάτα στα χέρια με την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους που έφτανε τα 45%. Και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα. Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αρχικά θέσπισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έγιναν πολύ περισσότερες διευθετήσεις και συμφωνίες ανάμεσα σε δανειολήπτες, με την παρέμβαση την κρατική και τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση το παρελθόν. Διευθετήθηκαν, νομίζω, 1 δισεκατομμύριο 220 εκατομμύρια δάνεια. Ενώ, ταυτόχρονα, σε 590 χιλιάδες υποθέσεις υπήρξαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειοληπτών και ρυθμίστηκαν νομίζω 27 δισεκατομμύρια δάνεια, 8 στα 10. Βεβαίως, υπάρχει το πρόβλημα ακόμη. Η έγνοια μας είναι περισσότερο η πρώτη κατοικία. Με τη ρύθμιση αυτή που φέραμε υποχρεούνται τα funds να αιτιολογούν με στοιχεία και να αναρτούν αν δέχονται τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την πρότασή τους. Δίνεται η δυνατότητα ακόμα και αν κάποιος χρωστάει σε μία τράπεζα ποσό άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ να μπορεί να κάνει εξωδικαστικό συμβιβασμό. Γίνονται σημαντικές βελτιώσεις και βεβαίως δίνεται η δυνατότητα στους ευάλωτους, σε αυτούς που βρέθηκαν σε δύσκολη περίσταση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, γιατί άλλαξαν άρδην τα δεδομένα, μειώθηκαν μισθοί, συντάξεις, εισοδήματα, αλλιώς είχε προγραμματίσει κάποιος τη ζωή του, με την τακτοποίηση μιας δόσης δανείου, κι αλλιώς τα έφερε η ζωή. Για αυτούς, τους πολύ ευάλωτους, υπάρχει η δυνατότητα το κράτος να αναλάβει την καταβολή των δόσεων και μετά από δεκαετή διαμονή ο ιδιοκτήτης, που δίνει ένα μίσθωμα, μπορεί να το αγοράσει σε μία τιμή λογική. Δεν σας λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Όχι απλά να τα καταγγέλλει και να τα εξορκίζει. Ποιος μπορεί στην πράξη να τα αντιμετωπίζει. Γιατί η πολιτική δεν είναι διατύπωση προθέσεων. Η πολιτική είναι πράξη που πρέπει να φέρνει αποτελέσματα. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Προφανώς και είναι αυτό το ερώτημα. Πείτε μου σε σχέση με όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό με βάση και τα στοιχεία της eurostat, για την ακρίβεια θέλω να πω, για την άρνηση της Κυβέρνησης να μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, για το ρεύμα που είναι πολύ πιο ακριβό σε εμάς από ότι τις υπόλοιπες χώρες. Και την τελευταία έρευνα που δείχνει ότι μέχρι τις 18 του μήνα, μετά δανειζόμαστε…
Να τα πάρουμε όλα με τη σειρά. Πράγματι υπάρχει ακρίβεια. Η ακρίβεια είναι ελληνικό φαινόμενο ή είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της αστάθειας;
Είναι η Ουκρανία, είναι και παγκόσμιο αλλά έχει άλλα χαρακτηριστικά η δική μας, δεν πληρώνουμε το ίδιο πράγμα στο σούπερ μάρκετ.
Δύο. Σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο Ευρωπαϊκό όρο; Ναι έχει χαμηλότερο πληθωρισμό…
7.3%...
Αυτό πώς επετεύχθη; Επετεύχθη σε ένα βαθμό μεγάλο, λόγω των ελεγκτικών μηχανισμών και τον έλεγχο που γίνονται. Λοιδορούν πολύ τα μέτρα στήριξης που δίνει η κυβέρνηση, το market pass, που είναι ουσιαστικά η επιστροφή του 10% που κάνει το κάθε νοικοκυριό από μονογονεϊκή οικογένεια μέχρι πολυμελή οικογένεια. Το market pass καλύπτει το 85% των νοικοκυριών...
Δεν λοιδορούν, λένε ότι δεν φτάνει ότι είναι λίγο, όσο και να πάρει κάποιος καλό είναι...
Είναι η επιστροφή του πληθωρισμού 10% και είναι λίγο πάνω από τον πληθωρισμό, ο πληθωρισμός είναι κάτω από 10%. Υπάρχει το καλάθι της αγοράς, το οποίο επίσης λοιδορήθηκε από τον υπερβολικό τρόπο που, ενδεχομένως, προβάλλεται από τον υπουργό Ανάπτυξης. Ωστόσο, νηφάλια όσοι το παρακολουθούν βλέπουν ότι και αυτό λειτούργησε υπέρ της συγκράτησης των τιμών. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις αναμφίβολα και η κυβέρνηση στο μέτρο του δυνατού με το δημοσιονομικό χώρο που έχει, προσπαθεί να στηρίξει τους παραγωγούς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκλήθηκε στη Βουλή από τον πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του πει κοστολογημένα πόσο στοιχίζουν όλα αυτά τα μέτρα που λέει -να μηδενιστεί ο ΦΠΑ, που ζητάει στα τρόφιμα, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα- να μας πει. Εμείς τα κοστολογήσαμε και είναι στα 45 δισεκατομμύρια. Από πού θα βρεθούν αυτά; Και οι πολίτες που μας ακούν ας θυμούνται τι έλεγε και με το παράλληλο πρόγραμμα, τι έλεγε με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης πριν τις εκλογές του 15, και σε ποιο καλάθι αχρήστων πήγαν. Αυτά γιατί σας τα λέω; Κάθε μέτρο πρέπει να είναι κοστολογημένο. Ξέρετε πόσο εύκολα γίνομαι και εγώ ευχάριστος; Αν αρχίζουμε να μηδενίζουμε; Στο ΦΠΑ , γιατί να υπάρχει ΦΠΑ; Γιατί να εισπράττουμε φόρους; Βεβαίως και είναι άδικοι οι έμμεσοι φόροι. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία πιο σίγουρη δυνατότητα είσπραξης φορολογικών εσόδων η οποία μετά σου δίνει τη δυνατότητα στοχευμένα να στηρίξεις πιο ευάλωτες, πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Η πολιτική κρίνεται στο τέλος της ημέρας από το αποτέλεσμα. Αυτό να το έχουμε υπόψη μας κυρία Θεοδώρου. Εγώ κατανοώ τους πολίτες που διαμαρτύρονται σε ένα βαθμό, αλλά δεν μπορώ να δείξω καμία κατανόηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, στα κόμματα που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας και τα έκαναν μούσκεμα, τα έκαναν θάλασσα. Γιατί με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.
Μάλιστα. Πώς βλέπετε τώρα τα πράγματα να εξελίσσονται υπάρχει έδαφος για αυτοδύναμες κυβερνήσεις, γιατί τα πολιτικά δεδομένα τα γνωρίζουμε.
Κοιτάξτε κυρία Θεοδώρου. Όταν έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε αυτή την νάρκη της απλής αναλογικής. Το ξαναζήσαμε την περίοδο του 89, όταν το ΠΑΣΟΚ έχανε και έφερε το λεγόμενο νόμο Κουτσόγιωργα, που χρειάστηκε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση με 47%, μία οριακή αυτοδυναμία με 150-151 έδρες. Σας εξήγησα γιατί ζητούμε ισχυρή εντολή και αυτοδύναμη διακυβέρνηση. Γιατί οι προκλήσεις είναι τέτοιες, η μία διαδέχεται την άλλη. Φανταστείτε να έχουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με την οργανωμένη προσπάθεια παράτυπων μεταναστών, με τη συνδρομή των τουρκικών αρχών στον Έβρο τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020 και να έχουμε μία συγκυβέρνηση στην Ελλάδα που να έχει διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα αυτά. Πώς θα αντιδράσει; Θα διαβουλευόμαστε την ώρα που θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, που χρειάζεσαι γρήγορα αντανακλαστικά; Για αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται αυτοδυναμία. Μακάρι να υπήρχε ο κουλτούρα της συνεργασίας. Δεν έχει πετύχει στη χώρα μας. Στο μέλλον ίσως. Αλλά αυτή την ώρα, εν μέσω αυτών των προκλήσεων και των κρίσεων χρειαζόμαστε αυτοδύναμη, ισχυρή κυβέρνηση. Στην πρώτη εκλογή, λοιπόν, είναι δεδομένο με τις συνθήκες της απλής αναλογικής δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει σε αυτοδυναμία. Άρα η εντολή προφανώς θα κατατεθεί αμέσως μετά την εκλογή την πρώτη από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Θα παρέλθουν τα τριήμερα και θα προκηρυχθούν εκλογές. Και, βεβαίως, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής προσδοκούμε ότι θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Λέτε τη δεύτερη Κυριακή, δεν θα χρειαστεί τρίτη. Και αυτό είναι ένα σενάριο που υπάρχει…
Νομίζω ότι για να μην υπάρξει αυτή η πιθανότητα θα πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα της κάλπης από την πρώτη Κυριακή. Ας μην παρασυρθούν κάποιοι, λέγοντας ότι αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν πειράζει κι αν δεν πάμε να ψηφίσουμε, ας πάμε μία βόλτα το Σαββατοκύριακο. Γιατί από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα κριθεί το αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Έχει μεγάλη σημασία να ξεκινήσουμε με ένα ισχυρό αποτέλεσμα, από έναν ισχυρό βατήρα εκκίνησης που θα καθορίσει και τις επόμενες εξελίξεις.
Έτσι ακριβώς. Να σας αφήσουμε. Νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα πού φτάνετε στον Πλατύκαμπο. Να είστε καλά κύριε Χαρακόπουλε.
Ευχαριστώ, καλημέρα.
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://youtu.be/OgpaO4JxTvI