Menu
A+ A A-

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας και τη δημοσιογράφο Δέσποινα Θεοδώρου

MAJIMOS

Λάρισα, 24 Φεβρουαρίου 2023

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας
και τη δημοσιογράφο Δέσποινα Θεοδώρου

 

Όπως ήδη σας έχουμε πει, θα καλημερίσουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον βουλευτή Λάρισας, της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο. Κύριε Χαρακόπουλε, τι κάνετε; Καλημέρα.

Καλημέρα. Καλημέρα στους ακροατές μας.

Είστε καλά;

Με βρίσκετε καθ΄ οδόν για τον Πλατύκαμπο, όπου θα έρθει σε λίγο ο πρωθυπουργός, όπου θα έχει μια πρώτη συνάντηση με αγρότες στο χωριό, τον κατ΄ εξοχήν αγροτικό Δήμο του τόπου μας, του νομού μας, τον Δήμο Κιλελέρ.

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για την επίσκεψη αυτή του πρωθυπουργού στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου. Τι μπορούμε να περιμένουμε; Τι μπορούν να περιμένουν σήμερα οι πολίτες; Τι μπορούν να περιμένουν οι αγρότες; οι μελισσοκόμοι, που είχαν εχθές και την κινητοποίησή τους, οι κτηνοτρόφοι, οι γιατροί, οι μικροβιολόγοι, οι εκπαιδευτικοί, όλοι τέλος πάντων οι κλάδοι, που με τον έναν, ή με τον άλλο τρόπο το τελευταίο διάστημα, έχουν κινητοποιήσεις, έχουν αναβρασμό.

Δε λείπουν οι κινητοποιήσεις στη διάρκεια μιας τετραετίας, αλλά νομίζω σημασία έχει η γενική εικόνα - γιατί πολλές φορές, οι μικρές ψηφίδες δημιουργούν εντυπώσεις - η γενική εικόνα, είναι ότι η κυβέρνηση σε μια περίοδο πρωτόγνωρων κρίσεων, αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων, όχι μόνο στάθηκε όρθια, αλλά κατά γενική ομολογία ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προκλήσεις. Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης που ήταν, κινδύνευε με έξοδο από την Ε.Ε. και από τη ζώνη του ευρώ, είναι πρωταγωνιστής, σήμερα, στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις, δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης Ευρωπαϊκών ζητημάτων. Η έλευση του πρωθυπουργού στον κάμπο, αναμφίβολα σηματοδοτεί ουσιαστικά, την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Είναι εμφανές το ότι την άνοιξη θα έχουμε εκλογές, οσονούπω. Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε το κυβερνητικό μας έργο, βεβαίως να ακούσουμε τους πολίτες και να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές μας – αν θέλετε – προτάσεις για τη νέα τετραετία. Αυτό θα γίνει λοιπόν σήμερα. Θα υπάρχουνε μια σειρά επαφών, θα έχει ο πρωθυπουργός, όπως σας είπα σε λίγο, συνάντηση με αγρότες, χωρίς διαμεσολάβηση των μέσων ενημέρωσης, που μεταφέρουν τη φωνή των διάφορων κοινωνικών ομάδων. Θα ακούσει τους ίδιους τους παραγωγούς, σε ένα χωριό που είναι σήμα κατατεθέν για την αγροτική περιοχή μας. Ακολούθως, θα έχει στο Διαχρονικό Μουσείο της πόλης, θα παρουσιαστεί από μια πλειάδα υπουργών, τόσο το έργο που έχει γίνει σε επίπεδο Θεσσαλίας, όσο κυρίως, αυτά που προγραμματίζουμε για τη νέα τετραετία. Ενδιαμέσως, θα έχει την ευκαιρία να περπατήσει στην πόλη, να δει κόσμο, να δει νέους ανθρώπους, να επισκεφθεί το Αρχαίο θέατρο…

… το συνηθίζει αυτό στις περιοδείες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

…και το βράδυ θα καταλήξει με την κεντρική ομιλία στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αλκαζάρ, που είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες της Λάρισας. Νομίζω ότι, ο στόχος είναι να καταδείξουμε στους πολίτες ότι η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε πριν από τρεισήμισι, τέσσερα χρόνια και φαίνεται ότι απέδωσε ουσιαστικούς καρπούς, παρά τις εξωγενείς κρίσεις που συναντήσαμε, δεν πρέπει να ανακοπεί η χώρα, δεν πρέπει να διολισθήσει σε πισωγυρίσματα, δεν πρέπει να ξαναμπούμε σε περιπέτειες, χρειάζεται σταθερότητα και σταθερότητα που περνάει μέσα από την αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο στόχος. Εμείς μιλάμε καθαρά. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να μπούμε σε μία περίοδο και πάλι αστάθειας. Και γι’ αυτό από την πρώτη Κυριακή, από την πρώτη κάλπη, πρέπει να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα που να είναι μία ισχυρή αφετηρία για την επίτευξη της αυτοδυναμίας και κατ’ επέκταση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Με κάποιον τρόπο πήγατε στο επόμενο ερώτημα που ήθελα να σας θέσω. Ήθελα να αναφερθώ στα πολιτικά διλήμματα, κάθε φορά που πλησιάζουμε σε κάλπες υπάρχουν διλήμματα. Το δίλημμα είναι αυτό που μόλις μας είπατε;

Το βασικό δίλημμα είναι αυτό. Αν η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται με σταθερότητα και ασφάλεια, με ανάπτυξη ή θα διολισθήσει και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά. Αν θα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας παράταιρων εταίρων, αν θα ξαναϋπάρχει πάλι δυνατότητα το δίδυμο που ζήσαμε της προηγούμενης διακυβέρνησης Τσίπρα-Βαρουφάκη να αναλάβει και πάλι την ευθύνη της χώρας. Ζήσαμε τα τυχοδιωκτικά δημοψήφισμα, τις κωλοτούμπες, τα capital controls, τις περικοπές συντάξεων, μισθών, τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Λοιπόν, αυτά είναι ένας εφιάλτης που αποτελεί ένα πάθημα που έγινε μάθημα στον ελληνικό λαό. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπήρξαν και αστοχίες, σε μία πορεία 3,5 ετών, αλλά νομίζω ότι ο απολογισμός αυτής της κυβέρνησης είναι θετικός. Και αυτό θα επιδιώξουμε εμείς. Τη σύγκριση ανάμεσα στο έργο που επιτέλεσε αυτή η κυβέρνηση σε πρωτόγνωρες συνθήκες εξωγενών κρίσεων και τις ημέρες της κυβέρνησης Συριζα-ΑΝΕΛ, της τριάδας Τσίπρας-Καμμένος-Βαρουφάκης. Και νομίζω ότι οι πολίτες θα βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Είναι, όμως, εμφανές, κ Θεοδώρου, ότι οδεύουμε σε εκλογές οι οποίες θα έχουν πρωτόγνωρη ένταση και τοξικότητα.

Έχει φανεί προ πολλού αυτό

Βλέπουμε τον κύριο Πολάκη που δίνει τον τόνο στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Νομίζω ότι θα επιμείνουμε στην θετική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Το έργο που έχει κάνει και κυρίως την προγραμματική της πρόταση. Πετύχαμε μία ανάκαμψη που μας έδωσε τη δυνατότητα να στηρίξουμε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και τη μεσαία τάξη που είχε το προηγούμενο διάστημα στοχοποιηθεί. Σε αυτή τη νέα τετραετία, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός ,ο στόχος θα είναι η αποκατάσταση μισθών. Η σύγκλιση κατά το δυνατόν με τους μισθούς που υπάρχουν στις υπόλοιπες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί υστερούμε. Το πρώτο δείγμα θα είναι η τρίτη αύξηση που θα επέλθει στον κατώτατο μισθό που αναμένεται να έρθει την πρωταπριλιά. Δεν θα είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, θα είναι αλήθεια, που θα το δούνε στις τσέπες τους οι εργαζόμενοι, όπως το είδαν οι συνταξιούχοι που στις αυξήσεις που αγγίζει το 8% στην πλειονότητα εξ αυτών.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια θέματα που είναι ανοιχτά. Έτσι είναι το θέμα των υποκλοπών, είναι το θέμα της ακρίβειας, είναι το θέμα των πλειστηριασμών. Λίγο πριν μιλούσαμε για τη βίαιη έξωση ενός ανθρώπου στην Καστοριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία θα δούμε χιλιάδες πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα.

Καθίστε να τους δούμε πρώτα, γιατί προδικάζουμε πράγματα.

Μακάρι να μην…

Η κυβέρνηση και εχθές κυρία Θεοδώρου ανέλαβε πρωτοβουλία να βελτιώσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και έκανε παρεμβάσεις με τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Να τα πάρουμε αν θέλετε με τη σειρά. Τους πλειστηριασμούς που λέτε. Δεν έχουμε κοντή μνήμη στη χώρα, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να υποτιμούν τη μνήμη του ελληνικού λαού.

Καθόλου κοντή μνήμη. Τα ζήσαμε κύριε Χαρακόπουλε και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάνω από 30.000 πλειστηριασμοί επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Καθιερώθηκε ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός. Θυμόσαστε ότι ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχανε αποχωρήσει και πρωτοστατούσαν σε προσπάθειες να μην πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί. Βρέθηκαν διωκόμενοι γιατί θεσπίστηκε ιδιώνυμο αδίκημα η παρακώλυση διενέργειας πλειστηριασμών. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η δυνατότητα μεταβίβασης δανείων από τις τράπεζες στα funds. Αυτά δεν είναι πράγματα τα οποία μπορούμε να τα λησμονήσουμε. Βρεθήκαμε λοιπόν με μία καυτή πατάτα στα χέρια με την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους που έφτανε τα 45%. Και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα. Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αρχικά θέσπισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έγιναν πολύ περισσότερες διευθετήσεις και συμφωνίες ανάμεσα σε δανειολήπτες, με την παρέμβαση την κρατική και τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση το παρελθόν. Διευθετήθηκαν, νομίζω, 1 δισεκατομμύριο 220 εκατομμύρια δάνεια. Ενώ, ταυτόχρονα, σε 590 χιλιάδες υποθέσεις υπήρξαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειοληπτών και ρυθμίστηκαν νομίζω 27 δισεκατομμύρια δάνεια, 8 στα 10. Βεβαίως, υπάρχει το πρόβλημα ακόμη. Η έγνοια μας είναι περισσότερο η πρώτη κατοικία. Με τη ρύθμιση αυτή που φέραμε υποχρεούνται τα funds να αιτιολογούν με στοιχεία και να αναρτούν αν δέχονται τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την πρότασή τους. Δίνεται η δυνατότητα ακόμα και αν κάποιος χρωστάει σε μία τράπεζα ποσό άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ να μπορεί να κάνει εξωδικαστικό συμβιβασμό. Γίνονται σημαντικές βελτιώσεις και βεβαίως δίνεται η δυνατότητα στους ευάλωτους, σε αυτούς που βρέθηκαν σε δύσκολη περίσταση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, γιατί άλλαξαν άρδην τα δεδομένα, μειώθηκαν μισθοί, συντάξεις, εισοδήματα, αλλιώς είχε προγραμματίσει κάποιος τη ζωή του, με την τακτοποίηση μιας δόσης δανείου, κι αλλιώς τα έφερε η ζωή. Για αυτούς, τους πολύ ευάλωτους, υπάρχει η δυνατότητα το κράτος να αναλάβει την καταβολή των δόσεων και μετά από δεκαετή διαμονή ο ιδιοκτήτης, που δίνει ένα μίσθωμα, μπορεί να το αγοράσει σε μία τιμή λογική. Δεν σας λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Όχι απλά να τα καταγγέλλει και να τα εξορκίζει. Ποιος μπορεί στην πράξη να τα αντιμετωπίζει. Γιατί η πολιτική δεν είναι διατύπωση προθέσεων. Η πολιτική είναι πράξη που πρέπει να φέρνει αποτελέσματα. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Προφανώς και είναι αυτό το ερώτημα. Πείτε μου σε σχέση με όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό με βάση και τα στοιχεία της eurostat, για την ακρίβεια θέλω να πω, για την άρνηση της Κυβέρνησης να μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, για το ρεύμα που είναι πολύ πιο ακριβό σε εμάς από ότι τις υπόλοιπες χώρες. Και την τελευταία έρευνα που δείχνει ότι μέχρι τις 18 του μήνα, μετά δανειζόμαστε…

Να τα πάρουμε όλα με τη σειρά. Πράγματι υπάρχει ακρίβεια. Η ακρίβεια είναι ελληνικό φαινόμενο ή είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της αστάθειας;

Είναι η Ουκρανία, είναι και παγκόσμιο αλλά έχει άλλα χαρακτηριστικά η δική μας, δεν πληρώνουμε το ίδιο πράγμα στο σούπερ μάρκετ.

Δύο. Σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο Ευρωπαϊκό όρο; Ναι έχει χαμηλότερο πληθωρισμό…

7.3%...

Αυτό πώς επετεύχθη; Επετεύχθη σε ένα βαθμό μεγάλο, λόγω των ελεγκτικών μηχανισμών και τον έλεγχο που γίνονται. Λοιδορούν πολύ τα μέτρα στήριξης που δίνει η κυβέρνηση, το market pass, που είναι ουσιαστικά η επιστροφή του 10% που κάνει το κάθε νοικοκυριό από μονογονεϊκή οικογένεια μέχρι πολυμελή οικογένεια. Το market pass καλύπτει το 85% των νοικοκυριών...

Δεν λοιδορούν, λένε ότι δεν φτάνει ότι είναι λίγο, όσο και να πάρει κάποιος καλό είναι...

Είναι η επιστροφή του πληθωρισμού 10% και είναι λίγο πάνω από τον πληθωρισμό, ο πληθωρισμός είναι κάτω από 10%. Υπάρχει το καλάθι της αγοράς, το οποίο επίσης λοιδορήθηκε από τον υπερβολικό τρόπο που, ενδεχομένως, προβάλλεται από τον υπουργό Ανάπτυξης. Ωστόσο, νηφάλια όσοι το παρακολουθούν βλέπουν ότι και αυτό λειτούργησε υπέρ της συγκράτησης των τιμών. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις αναμφίβολα και η κυβέρνηση στο μέτρο του δυνατού με το δημοσιονομικό χώρο που έχει, προσπαθεί να στηρίξει τους παραγωγούς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκλήθηκε στη Βουλή από τον πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του πει κοστολογημένα πόσο στοιχίζουν όλα αυτά τα μέτρα που λέει -να μηδενιστεί ο ΦΠΑ, που ζητάει στα τρόφιμα, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα- να μας πει. Εμείς τα κοστολογήσαμε και είναι στα 45 δισεκατομμύρια. Από πού θα βρεθούν αυτά; Και οι πολίτες που μας ακούν ας θυμούνται τι έλεγε και με το παράλληλο πρόγραμμα, τι έλεγε με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης πριν τις εκλογές του 15, και σε ποιο καλάθι αχρήστων πήγαν. Αυτά γιατί σας τα λέω; Κάθε μέτρο πρέπει να είναι κοστολογημένο. Ξέρετε πόσο εύκολα γίνομαι και εγώ ευχάριστος; Αν αρχίζουμε να μηδενίζουμε; Στο ΦΠΑ , γιατί να υπάρχει ΦΠΑ; Γιατί να εισπράττουμε φόρους; Βεβαίως και είναι άδικοι οι έμμεσοι φόροι. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία πιο σίγουρη δυνατότητα είσπραξης φορολογικών εσόδων η οποία μετά σου δίνει τη δυνατότητα στοχευμένα να στηρίξεις πιο ευάλωτες, πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Η πολιτική κρίνεται στο τέλος της ημέρας από το αποτέλεσμα. Αυτό να το έχουμε υπόψη μας κυρία Θεοδώρου. Εγώ κατανοώ τους πολίτες που διαμαρτύρονται σε ένα βαθμό, αλλά δεν μπορώ να δείξω καμία κατανόηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, στα κόμματα που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας και τα έκαναν μούσκεμα, τα έκαναν θάλασσα. Γιατί με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Μάλιστα. Πώς βλέπετε τώρα τα πράγματα να εξελίσσονται υπάρχει έδαφος για αυτοδύναμες κυβερνήσεις, γιατί τα πολιτικά δεδομένα τα γνωρίζουμε.

Κοιτάξτε κυρία Θεοδώρου. Όταν έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε αυτή την νάρκη της απλής αναλογικής. Το ξαναζήσαμε την περίοδο του 89, όταν το ΠΑΣΟΚ έχανε και έφερε το λεγόμενο νόμο Κουτσόγιωργα, που χρειάστηκε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση με 47%, μία οριακή αυτοδυναμία με 150-151 έδρες. Σας εξήγησα γιατί ζητούμε ισχυρή εντολή και αυτοδύναμη διακυβέρνηση. Γιατί οι προκλήσεις είναι τέτοιες, η μία διαδέχεται την άλλη. Φανταστείτε να έχουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με την οργανωμένη προσπάθεια παράτυπων μεταναστών, με τη συνδρομή των τουρκικών αρχών στον Έβρο τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020 και να έχουμε μία συγκυβέρνηση στην Ελλάδα που να έχει διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα αυτά. Πώς θα αντιδράσει; Θα διαβουλευόμαστε την ώρα που θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, που χρειάζεσαι γρήγορα αντανακλαστικά; Για αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται αυτοδυναμία. Μακάρι να υπήρχε ο κουλτούρα της συνεργασίας. Δεν έχει πετύχει στη χώρα μας. Στο μέλλον ίσως. Αλλά αυτή την ώρα, εν μέσω αυτών των προκλήσεων και των κρίσεων χρειαζόμαστε αυτοδύναμη, ισχυρή κυβέρνηση. Στην πρώτη εκλογή, λοιπόν, είναι δεδομένο με τις συνθήκες της απλής αναλογικής δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει σε αυτοδυναμία. Άρα η εντολή προφανώς θα κατατεθεί αμέσως μετά την εκλογή την πρώτη από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Θα παρέλθουν τα τριήμερα και θα προκηρυχθούν εκλογές. Και, βεβαίως, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής προσδοκούμε ότι θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Λέτε τη δεύτερη Κυριακή, δεν θα χρειαστεί τρίτη. Και αυτό είναι ένα σενάριο που υπάρχει…

Νομίζω ότι για να μην υπάρξει αυτή η πιθανότητα θα πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα της κάλπης από την πρώτη Κυριακή. Ας μην παρασυρθούν κάποιοι, λέγοντας ότι αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν πειράζει κι αν δεν πάμε να ψηφίσουμε, ας πάμε μία βόλτα το Σαββατοκύριακο. Γιατί από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα κριθεί το αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Έχει μεγάλη σημασία να ξεκινήσουμε με ένα ισχυρό αποτέλεσμα, από έναν ισχυρό βατήρα εκκίνησης που θα καθορίσει και τις επόμενες εξελίξεις.

Έτσι ακριβώς. Να σας αφήσουμε. Νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα πού φτάνετε στον Πλατύκαμπο. Να είστε καλά κύριε Χαρακόπουλε.

Ευχαριστώ, καλημέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://youtu.be/OgpaO4JxTvI

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο trt radio 95,1 fm και τη δημοσιογράφο Βάσω Οικονόμου

MAJIMOS

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2023

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο trt radio 95,1 fm
και τη δημοσιογράφο Βάσω Οικονόμου

 

Καλή σας μέρα κύριε Χαρακόπουλε

Καλή σας μέρα κυρία Οικονόμου Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Ξέρετε, ειδικότερα τώρα που οι κορώνες ανεβαίνουν ο πολιτικός πολιτισμός είναι εκείνο που μας κάνει να ξεχωρίζουμε τους πολιτικούς και ας μη γελιόμαστε και ας πούμε μία κουβέντα πάνω σε αυτό…

Δεν συνηθίζουμε να ακούμε καλές κουβέντες. Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Φοβούμαι ότι οδηγούμαστε σε εκλογές σε μία προεκλογική περίοδο που, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας έχει ξεκινήσει, οι εκλογές θα είναι την άνοιξη, όπως επανέλαβε από το Βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, αλλά θα είναι μία εκλογική αναμέτρηση που θα έχει τοξικά χαρακτηριστικά με ευθύνη και επιλογή πρωτίστως της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λιγότερο των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι στο τέλος της ημέρας οι πολίτες δεν θα παρασυρθούν από αυτό το κλίμα. Έτσι κι αλλιώς, η ΝΔ θα επιμείνει στη σύγκριση προγραμμάτων και κυβερνητικών πεπραγμένων και όχι στη σύγκρουση που επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση, την πόλωση και το φανατισμό. Έχουμε να παρουσιάσουμε έργο, στα σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, συντελέστηκε ένα πολύ σημαντικό έργο εν μέσω πρωτόγνωρων εξωγενών κρίσεων και προκλήσεων. Και αυτό το έργο θέλουμε να το συγκρίνουν οι πολίτες με βάση τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που λίγο έλειψε να οδηγηθεί η χώρα εκτός ΕΕ, να χαθεί το μεγαλύτερο επίτευγμα που πετύχαμε σε χρόνους ειρήνης, που ήταν η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Είναι γεγονός ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια της θητείας του κυρίου Μητσοτάκη είδαμε να αλλάζει το προφίλ της χώρας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο κύριε Χαρακόπουλε, κάτι που μας δίνει μία μικρή ελπίδα ότι κάπως αλλιώς θα σέβονται τη χώρα, αν υπολογίσουμε ότι ακούμε για επενδύσεις, που λίγες έχουμε δει περιμένουμε περισσότερες, κάτι αλλάζει για τον τόπο μας.

Αναμφίβολα κυρία Οικονόμου. Η Ελλάδα ήταν το ‘‘μαύρο πρόβατο’’ της Ευρώπης ο παρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητάγαμε αν θα μείνει στη Ζώνη του Ευρώ, ήταν με το μισό πόδι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα η χώρα έχει ανακτήσει το κύρος της, πρωτοστατεί στην επίλυση ευρωπαϊκών προβλημάτων. Δεν θέτει συνεχώς ως επαίτης ζητήματα για την οικονομία μας, αλλά αντιθέτως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως τα ζητήματα τα ενεργειακά. Ήταν από τις πρώτες χώρες η Ελλάδα που έθεσε το ζήτημα της κοινής αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η ομιλία του πρωθυπουργού για παράδειγμα στο Κογκρέσο, στην υπερδύναμη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μας έκανε νομίζω υπερήφανους όλους τους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων, τον ελληνισμό στο σύνολό του.

Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός μου μίλησε στο κογκρέσο

Και όλα τα μέλη του κογκρέσου, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας τον καταχειροκρότησαν περισσότερο, όπως ο ίδιος είχε επισημάνει, και από ότι γίνεται στην Ελλάδα, όταν μιλάει στο κοινοβούλιο. Η χώρα έχει, αναμφίβολα, αναβαθμιστεί σε κύρος και ισχύ και αυτό το εισπράττουμε όλοι. Το γεγονός ότι μετά από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση έχουμε γενναία εξοπλιστικά προγράμματα, αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, ενίσχυση και των τριών κλάδων του στρατεύματος, αεροπορίας, στρατού ξηράς και πολεμικού ναυτικού, οδήγησε και σε αυτόν τον εκνευρισμό από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, τον εκνευρισμό της Άγκυρας που είδε ότι ανατρέπεται η ισορροπία ισχύος σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο.

Και εμάς τους Έλληνες μας έχει κάνει αυτή η υπόθεση αρκετά πιο ασφαλείς από ότι στο παρελθόν. Και εμείς νιώθουμε ότι έχουμε πλέον έναν εξοπλιστικό μηχανισμό που μπορεί να αντιμετωπίσει και να αποτρέψει οτιδήποτε μας φοβίζει λίγο στην άκρη του μυαλού μας είναι θετικό αυτό. Είναι θετικό και το γεγονός ότι ο κύριος Παναγιωτόπουλος μας ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τα F-35 και το 2028 θα είναι τα πρώτα στην Ελλάδα.

Έτσι ακριβώς. Tην ώρα που η Τουρκία δεν μπορεί να πετύχει την αναβάθμιση των F-16, η Ελλάδα όχι μόνο έχει αναβαθμίσει τα F-16, όχι μόνο έχει αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα RAFALE, τις φρεγάτες BELHARA από τη Γαλλία, αλλά έχει δρομολογηθεί και η έλευση των F-35, της νέας γενιάς αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που ενισχύουν αναμφίβολα την άμυνα της χώρας, θωρακίζουν την αμυντική ικανότητα της χώρας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή με τους σεισμούς φαίνεται ότι έχουμε μία μερική αναδίπλωση της Τουρκίας, ασχολείται με το εσωτερικό της μέτωπο. Mην έχουμε, όμως, αμφιβολίες ότι μεσομακροπρόθεσμα η στρατηγική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει.

Μάλιστα σωστά. Ναι αλλάζει και το προφίλ… Νομίζω δεν έχει περιθώρια ο Ερντογάν να κάνει επίθεση αυτή τη στιγμή, όταν όλοι οι πολίτες της Τουρκίας χειροκροτούν την άμεση αντίδραση της Ελλάδας στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Η άμεση συνδρομή της χώρας, που έτεινε χείρα φιλίας, ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να συνδράμει στις έρευνες και στη διάσωση εγκλωβισμένων σεισμόπληκτων στη νοτιοανατολική Τουρκία, η ανθρωπιστική βοήθεια που στείλαμε άμεσα, ανέτρεψαν την εικόνα της κοινής γνώμης για την Ελλάδα, η οποία είχε δηλητηριαστεί τα προηγούμενα δύο τρία χρόνια γιατί, έχουμε μία κλιμάκωση...

Η περιοχή που έγινε σεισμός δεν ήταν φίλα προσκείμενη αν θέλετε από τους πολίτες προς τη χώρα μας έχει γίνει πολύ μεγάλη ανατροπή στο προφίλ της Ελλάδας. Είναι μία περιοχή πολύ ευαίσθητη.

Οι περιοχές εκείνες θεωρούνται τα προπύργια του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν, αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας του κόμματος, η βάση, η μαγιά, από την οποία ξεκίνησε το ΑΚΡ πριν 20 χρόνια και οδήγησε τον Ερντογάν στην εξουσία. Αλλά συνολικά θα σας έλεγα ότι είχε δηλητηριαστεί η κοινωνία στην Τουρκία. Ο απλός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με μας, αλλά καθημερινά δεχόταν πλύση εγκεφάλου από τα μέσα ενημέρωσης, από διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που στην Τουρκία ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας είναι χειραγωγημένα. Υπ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, οι αντιδράσεις, τα άμεσα ανακλαστικά της Ελλάδας με τη συνδρομή που προσπαθήσαμε να δώσουμε έχουν ανατρέψει αυτά τα στερεότυπα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά λέω μην έχουμε αυταπάτες .Μακροπρόθεσμα η πολιτική της Τουρκίας παραμένει ίδια. Απλά το επόμενο άμεσο διάστημα δεν έχει την πολυτέλεια, δεν έχει τη δυνατότητα να σπαταλά δυνάμεις προς το εξωτερικό μέτωπο, στην άσκηση συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Έχει και μία εσωτερική πίεση ο ίδιος, πια οδεύοντας προς τις εκλογές. Είναι μία τεράστια δαπάνη για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί η χώρα σε δομές, σε κτίρια, έχει εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους, που κοντεύουν τα 50 χιλιάδες θύματα. Για την αποκατάσταση θα χρειαστούν δισεκατομμύρια, θα χρειαστεί η βοήθεια και της Δύσης, την οποία με μεγάλη ευκολία πυροβολεί. Βλέπετε ότι βάζει και νερό στο κρασί της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στη Φιλανδία φαινόταν ότι ήταν πιο διαλλακτικός. Αλλά με τις δύο αυτές χώρες, που φαινόταν ότι η Τουρκία βάζει προσκόμματα, επανέρχεται στο διάλογο και φαίνεται ότι μάλλον θα συναινέσει στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, απλά θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Θα πρέπει η Ελλάδα να είναι έτοιμη πάντα. Όσο έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο διασφαλίζουμε την ειρήνη στην περιοχή. Κακά τα ψέματα, η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, το κόστος που θα έχει αν κάνει την οποιαδήποτε ενέργεια.

Σωστό αυτό, όμως είχαμε και τον Μπλίνκεν εδώ μαζί με όλο το επιτελείο. Επισκέφτηκε και τη Λάρισα η υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κύριος Μπλίνκεν μίλησε με τα πιο καλά λόγια για τη χώρα μας, έκανε όλη αυτή τη διαδρομή Γερμανία, Τουρκία, κατέληξε στην Ελλάδα. Είπε κιόλας ότι πρέπει, έκανε συστάσεις στην Τουρκία, να είναι πιο προσεκτική στους εκβιασμούς και δεν συμφέρουν αυτά. Είπε ότι τον συγκίνησε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, έκανε την επίσκεψη επάνω στην Αλεξανδρούπολη. Τι σηματοδοτεί αυτή η επίσκεψη;

Νομίζω ότι επισφραγίζει η επίσκεψη αυτή, κυρία Οικονόμου, το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι ο πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ότι η Ελλάδα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, ο εταίρος που είναι σταθερός, δεν αλληθωρίζει προς άλλες δυνάμεις. Βεβαίως, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα καθίσταται και ενεργειακός κόμβος, που συμβάλλει στην απεξάρτηση και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών και των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με τις εγκαταστάσεις που γίνονται στη χώρα για την υγροποίηση του φυσικού αερίου, που θα μεταφέρεται από άλλες πηγές. Αυτά όλα αναμφίβολα είναι σημαντικά.
Αλλά και πάλι σας λέω ότι θα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι. Γιατί η Δύση δεν έχει ξεγράψει την Τουρκία. Αντιθέτως, επιδιώκει είτε με τον Ερντογάν, μετά από την κρίση των σεισμών, είτε με μία άλλη διακυβέρνηση, με μία ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης στην Τουρκία, να διατηρήσει στο άρμα της Δύσεως, της ευρωπαϊκής προοπτικής, της ατλαντικής συμμαχίας την Άγκυρα. Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα, δεν πρέπει να το λησμονούμε, μια τεράστια αγορά και σε μία γεωπολιτική περιοχή ιδιαίτερη. Συνορεύει με το Ιράν -άλλος διαμονοποιημένος εχθρός της Δύσης- είναι δίπλα στη Μέση Ανατολή, κοντά στο Ισραήλ, στο υπογάστριο της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Δεν είναι μία χώρα που είναι αδιάφορη για τον δυτικό κόσμο.

Τώρα να πάμε, γιατί θέλω να κλείσουμε την κουβέντα μας, μου έκανε ακόμα μία φορά θετική εντύπωση η στάση σας -παρακολούθησα την συνέντευξη σας στην τηλεόραση της Βουλής. Ξέρετε σας ακολουθώ καμιά φορά. Πριν πάμε εκεί όμως να πάμε πρώτα στον κ. Πούτιν, ο οποίος προανήγγειλε χθες ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου και παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων, ενώ είπε ότι για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν ευθύνεται αυτός αλλά η Δύση. Μια εκτίμηση, πρόβλεψη από σας, επειδή κλείσαμε ένα χρόνο πλέον με αυτή όλη την κρίση του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας.

Είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση κυρία Οικονόμου. Ποιος φανταζόταν ότι θα είχαμε πόλεμο μετά από οκτώ δεκαετίες ειρήνης -εκτός από περιφερειακούς πολέμους, στη Γιουγκοσλαβία, στην Κύπρο- μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ μιλάμε για έναν πόλεμο που είναι γενικευμένος. Ο δυτικός κόσμος συνδράμει την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Αυτή τη στιγμή στη Ρωσία υπάρχει απόλυτος έλεγχος απ’ ότι φαίνεται της χώρας από το καθεστώς Πούτιν. Η Ρωσία δεν μπορεί να βγει ηττημένη απ’ αυτόν τον πόλεμο. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που να είναι ισορροπημένη για να τη αποδεχτεί και το Κρεμλίνο. Αυτό στον ορίζοντα δεν φαίνεται. Η προηγούμενη προσάρτηση της Κριμαίας ίσως ήταν ένα λάθος από πλευράς του δυτικού κόσμου που δεν αντέδρασε τότε και θεώρησε η Μόσχα ότι θα μπορούσε να επεκτείνει με την ίδια πολιτική τα σύνορά της προσαρτώντας τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, που υπάρχει και σημαντικός αριθμός ρωσόφωνων, χωρίς να ανοίξει μύτη. Δεν συνέβη αυτό και είδαμε τώρα έναν πόλεμο που κρατάει έναν χρόνο και πλέον. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για άμεσο τερματισμό του πολέμου το επόμενο διάστημα. Μακάρι να διαψευστώ.

Και τέλος πριν πάμε στην άφιξη του πρωθυπουργού, μου έκανε μεγάλη εντύπωση η δήλωσή σας, κάτι που δύσκολα το άκουσα από έναν βουλευτή που είναι και πάλι υποψήφιος σε μία εκλογική περιφέρεια. Λέτε ότι θα είναι μεγάλη τιμή καταρχάς να είναι υποψήφιος ο κύριος Μητσοτάκης στην εκλογική μας περιφέρεια. Το άκουσα αυτό και ήταν πολύ θετικό. Οφείλω να σας πω μέσα μου σας χάρηκα. Αυτό δείχνει και πολιτικό πολιτισμό και γιατί κινδυνεύει μία έδρα σε περίπτωση που επιλέξει την εκλογική μας περιφέρεια.

Το αν θα την επιλέξει ή όχι ο πρωθυπουργός, αν θα είναι υποψήφιος τελικά στη Λάρισα ή αλλού δεν το ξέρω. Κάθε αρχηγός κόμματος έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες υποψήφιος. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος στον Έβρο, στην ακριτική Ελλάδα, όπου η χώρα έδωσε μάχη και απέτρεψε μία οργανωμένη εισβολή μεταναστών το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, οργανωμένη από τις τουρκικές αρχές, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Και σήμερα μάλιστα, θα το πω, μιας και σχετίζεται με το ζήτημα που συζητούμε, στις 17:00 θα έχουμε ενημέρωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, προκειμένου να στεγανοποιηθεί πλήρως το χερσαίο σύνορο της χώρας με την Τουρκία, για να μην υπάρχει δυνατότητα διέλευσης δουλεμπόρων στη χώρα, και διακίνησης παράνομων και παράτυπων μεταναστών…

Και χθες είχαμε αυτή την υπόθεση με στον Έβρο, με φορτηγά γεμάτα όπλα από την Τουρκία που σταμάτησαν οι συνοριοφύλακες στον Έβρο…

Η δεύτερη εκλογική περιφέρεια είναι αυτή στην οποία πολιτεύεται ο πρωθυπουργός, της Δυτικής Αθήνας, στις γειτονιές Περιστέρι, Αγία Βαρβάρα, όπου εκλέγονταν και βουλευτής από το 2004. Μαζί πρωτοπολιτευτήκαμε, είμαστε και μία ηλικία, μία γενιά, του 68 γεννηθέντες. Οπότε είναι η δεύτερη. Έχει, λοιπόν, δυνατότητα να επιλέξει και μία τρίτη περιφέρεια. Ακούγεται πολύ έντονα ότι μπορεί να είναι η Λάρισα. Μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την κοινοβουλευτική δράση ακούστηκε ότι μπορεί να είναι στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία ενός πρωθυπουργού στο ψηφοδέλτιο μιας εκλογικής περιφέρειας, είτε κρατήσει την έδρα είτε όχι, είναι τιμή και σηματοδοτεί ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του για την περιοχή.

Μάλιστα πάμε στον κύριο Καραμανλή, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η απόφαση του κυρίου Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές δείχνει μαύρο κατά της κυβέρνησης, πίσω από αυτή την απόφαση. Ο ίδιος είπε ότι ήρθε η ώρα, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή, ένα σχόλιο για την απόφασή του.

Κοιτάξτε, ο Κώστας Καραμανλής έχει συνδέσει όλη του την πολιτική διαδρομή με την παράταξη στην οποία γεννήθηκε, ανδρώθηκε και την υπηρέτησε με συνέπεια, είτε ως στέλεχος της νεολαίας, είτε ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, πόσω δε μάλλον ως πρωθυπουργός της χώρας. Η δήλωση του είναι ξεκάθαρη. Παραμένει στο πλευρό, στρατευμένος στον υπέροχο κόσμο που τον ανέδειξε σε πρωθυπουργό, στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Ολοκλήρωσε έναν κύκλο με την κοινοβουλευτική του διαδρομή, παραμένει πολιτικό ον και ενδεχομένως να έχει και την άνεση πια να παρεμβαίνει ακόμα περισσότερο τοποθετούμενος επί των σημαντικών εθνικών ζητημάτων. Εγώ δεν είμαι ο πλέον αντικειμενικός κριτής, κυρία Οικονόμου, για να τοποθετηθώ για τον Κώστα Καραμανλή, γιατί η πολιτική μου διαδρομή είναι ταυτισμένη με τον Κώστα Καραμανλή. Πρωτοεκλέχθηκα βουλευτής το 2004, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα το 2009 ο Καραμανλής ήταν υποψήφιος στη Λάρισα, είχε ηγηθεί του ψηφοδελτίου μας και τότε για να καταδείξει το ενδιαφέρον της παράταξής μας για τον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες ήταν πάντοτε η ραχοκοκαλιά της παράταξής μας, της Νέας Δημοκρατίας, στήριξαν αυτή την παράταξη και αυτή το ανταπέδωσε στηρίζοντας τον κόσμο στην περιφέρεια, τους ανθρώπους της, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Είναι αλήθεια ότι η Λάρισα βγάζει πρωθυπουργό, αν γεμίσει την πλατεία της. Έτσι μην το ξεχνάμε αυτό.

Υπήρχε αυτό παλιότερα στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 που ήταν πολύ πιο μαζικές οι κομματικές εκδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις…

Ε, μας εκπλήξατε και εσείς με την παρουσία του βιβλίου, μας εκπλήξατε θετικά κύριε Χαρακόπουλε, λαϊκό προσκύνημα έγινε, τώρα μην ξεχνιόμαστε. Εντάξει είπαμε να τα λέμε όλα…

Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ και από το δίαυλο τον δικό σας τους πολίτες της Λάρισας που ήρθαν επιβεβαιώνοντας ότι…

Ο Νίκος Χαϊδάς λέει και οι δρόμοι κλείσανε, όχι μόνο λαϊκό προσκύνημα! Πάμε, λοιπόν, περιμένουμε να υποδεχθούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας στη Λάρισα. Τον περιμέναμε πολύ νωρίτερα. Τελικά θα είναι εδώ αύριο με ένα γεμάτο πρόγραμμα και μία μεγάλη εκδήλωση.

Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί νωρίς το πρωί αύριο αεροπορικώς από την Αθήνα. Θα κατευθυνθούμε αμέσως στον Πλατύκαμπο. Θέλει να μιλήσει με ανθρώπους του αγροτικού κόσμου, ανθρώπους της περιφέρειας. Στο καφενείο, στην πλατεία του χωριού θα μπορέσει να ακούσει, να αφουγκραστεί ο ίδιος, χωρίς ενδιάμεσους διαύλους -τι γράφουν τα ΜΜΕ- όσα υποστηρίζουν οι αγρότες, όχι μόνο οι εκπρόσωποί τους. Θα ακούσει από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται εκεί, τα προβλήματά τους. Κι αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό.

Κουραστήκαμε το χτύπημα στην πλάτη, θέλουμε ουσιαστική παρουσία του πολιτικού…

Μετά θα πάει στο κέντρο καινοτομίας. Και εκεί δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί η χώρα προσπαθεί να αναστρέψει το brain drain. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έφυγαν σπουδαία μυαλά, η πατρίδα σπουδάζει, δαπανά, επενδύει σε φοιτητές, στο ανθρώπινο δυναμικό μας και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έφυγε ένα σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο επιδιώκουμε να επαναπατρίσουμε με τις δυνατότητες που δίνονται στο πεδίο της οικονομίας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων. Αναφερθήκατε και εσείς προηγουμένως. Θέλουμε πολύ περισσότερες, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι παγκόσμιοι κολοσσοί έρχονται και επενδύουν στην Ελλάδα, από την Amazon μέχρι την Microsoft και την Volkswagen, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Σίγουρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο το αποτέλεσμα, αν δεν είχαν μεσολαβήσει η πανδημία και ο πόλεμος, οι εξωγενείς αυτές κρίσεις. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα είδατε κράτησε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διπλάσιους και τριπλάσιους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ακολούθως θα υπάρχει δυνατότητα να περπατήσει στους δρόμους, στους πεζόδρομους της Λάρισας, πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου, να πιει έναν καφέ με νέους. Επενδύουμε πολύ στην επαφή μας με τον νέο κόσμο, γιατί στα χρόνια της πολιτικής κρίσης υπήρχε επίσης μία αποστροφή προς την πολιτική, μια απαξίωση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι νέοι μας ότι εξαρτώνται πολλά για το μέλλον της χώρας από τη συμμετοχή τους, από τον ενεργό ρόλο που οι ίδιοι θα αναλάβουν. Και αυτό είναι κάτι που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία να το καταδείξει.

Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση αγαπητέ φίλε κύριε Χαροκόπουλε για το γεγονός ότι οι νέοι πρέπει να γνωρίσουν την πολιτική. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή οι νέοι να γνωρίζουν το πρόγραμμα του κάθε κόμματος για να μπορούν και οι ίδιοι με συνείδηση πραγματική και πολιτική να αποφασίσουν.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε, γιατί όπως ξέρετε μειώσαμε και το ηλικιακό όριο για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17, και θα πρέπει οι έφηβοι, από νωρίς να ενημερώνονται, να γνωρίζουν, να μπορούν να διαμορφώσουν γνώμη και να επηρεάσουν τα πολιτικά πράγματα.
Ακολούθως θα μεταβεί στο Διαχρονικό Μουσείο στις 13:30, όπου θα παρουσιαστεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία. Θα είναι μία πλειάδα υπουργών. Το μισό υπουργικό συμβούλιο θα βρεθεί στη Λάρισα. Εχθές μίλησα με αρκετούς εξ αυτών. Θα παρουσιάσουν το έργο που έχει γίνει και τι είναι προγραμματισμένο για το επόμενο διάστημα. Θα είναι όλοι οι φορείς της πόλης εκεί και αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και βεβαίως το βράδυ στις 18:30 θα είναι η μεγάλη εκδήλωση που θα έχουμε στο κλειστό του Αλκαζάρ όπου ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο σύνολο των κατοίκων του κάμπου, σε όλους τους πολίτες, και δι’ αυτών στο σύνολο της χώρας. Φαντάζομαι θα τύχει μεγάλης προβολής και καλό είναι όλοι όσοι μπορούνε να βρεθούν στο Αλκαζάρ.

Να πούμε να πούμε ότι είναι ελεύθερη η είσοδος

Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Λάρισας και όχι μόνο.

Να αφυπνιστούν κιόλας αν θέλετε. Να ακούσουν ουσιαστικά πράγματα και μακάρι να το ακολουθήσουν και άλλοι πολιτικοί, δεν είμαστε κλειστά μυαλά.

Σας το είπα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελάχιστα ασχολείται με τους πολιτικούς αντιπάλους, εστιάζει στο έργο που έχει γίνει και στο έργο που έχουμε δρομολογήσει για τη νέα τετραετία, που θα είναι μία τετραετία αποκατάστασης πρωτίστως μισθών και συντάξεων. Ήδη, δώσαμε δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλήσατε για αύξηση συντάξεων στους αγρότες σε μια άλλη σας δήλωση. Τα παρακολουθώ όλα όπως βλέπετε…

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Κοιτάξτε, επειδή κάνατε και μία θερμή εισαγωγή να πω και κάτι ακόμα. Για να εκλεγεί κάνεις μία φορά, άντε δύο, δεν είναι τόσο δύσκολο. Μπορεί να πει μία κουβέντα παραπάνω, κάποιοι να πουν συνειδητά ψέματα, κάποιοι να χαϊδέψουν τα αυτιά του κόσμου. Για να έχει διάρκεια κάνεις στην πολιτική θα πρέπει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και με τους πολίτες. Δεν μπορεί να επενδύει στο ψέμα, θα πρέπει να επενδύει στην αλήθεια, να δείχνει ειλικρινές και πραγματικό ενδιαφέρον, το οποίο το εισπράττουν οι πολίτες. Μην υποτιμούμε το λαϊκό ένστικτο, το αισθητήριο του πολίτη. Αντιλαμβάνεται ποιος του λέει αλήθεια και ποιος του λέει ψέματα, ποιος επιχειρεί να του υφαρπάξει την ψήφο. Ξέρει σε βάθος χρόνου ποιοι είναι συνεπείς με τις αρχές και με τους λόγους του. Είναι εύκολο να λες μεγάλα λόγια, το ζήτημα είναι αν ο λόγος σου συμβαδίζει με τον τρόπο της ζωής σου. Και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας όλοι κρινόμαστε. Στην πολιτική, έτσι κι αλλιώς, καθημερινά δίνουμε εξετάσεις.

Αυτό πραγματικά είναι ένα μήνυμα όχι μόνο για τους πολιτικούς που είναι ενεργοί στην πολιτική, αλλά και σε όσους επιθυμούν να εμπλακούν γιατί είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το 2023 είναι χρόνος εκλογών και για το κεντρικό σύστημα, για το κοινοβούλιο αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση που ακολουθεί και μακάρι αυτό να είναι μήνυμα για όλους όσους το επιθυμούν. Κύριε Χαρακόπουλε εγώ θέλω να υποκλιθώ σε σας για ακόμα μία φορά έχω ακόμα το περιθώριο και δεν προκηρύχθηκαν επίσημα οι εκλογές και να σας πω ότι χάρηκα πάρα πολύ που σας είχαμε κοντά μας σήμερα είστε και λίγο δυσπρόσιτος, σήμερα τα καταφέραμε.

Οι υποχρεώσεις της Βουλής. Είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που έχει μεγάλο φόρτο εργασιών. Οι απλοί συνάδελφοι βουλευτές μπορούν να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος όμως πρέπει να είναι στην έδρα. Οπότε αναγκάζομαι να δαπανώ πολλές ώρες στο κοινοβούλιο. Γι’ αυτό μας εξέλεξαν οι πολίτες άλλωστε, δεν μας εξέλεξαν για να είμαστε μόνον σε εκδηλώσεις και πανηγύρεις, αλλά πρωτίστως για το κοινοβουλευτικό έργο. Γι αυτό πολλές φορές κάποιοι μπορεί να με παρεξηγούν που δεν είμαι παντού. Τις καθημερινές δεν μπορώ να λείπω από το κοινοβούλιο μέχρι να διαλυθεί η Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, σας ευχαριστώ γιατί μαζί σας πάντοτε έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση, χωρίς κορώνες και εντυπώσεις.

Μακριά από μας να είστε καλά κύριε Χαρακόπουλε. Εύχομαι τα καλύτερα από καρδιάς.

Να είστε καλά, καλημέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/b9x1lggGKaE

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην εκπομπή Πρωινή Επισκόπηση στο Κανάλι της Βουλής και στους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου

ΜΑΞΙΜΟΣ 1

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2023

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκπομπή Πρωινή Επισκόπηση στο Κανάλι της Βουλής
και στους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου

-Καλή σας μέρα, καλώς ήρθατε.

-Καλημέρα, ευχαριστώ για την πρόσκληση.

-Εμείς ευχαριστούμε που ήρθατε. Την Παρασκευή θα έχουμε στη Λάρισα τον κύριο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό, οπότε τι να περιμένει ο Θεσσαλικός κάμπος και οι αγρότες από την έλευση του κυρίου Μητσοτάκη;

-Νομίζω ότι η έλευση του πρωθυπουργού στον κάμπο, με την κεντρική εκδήλωση που έχουμε στη Λάρισα, στο Κλειστό γήπεδο του Αλκαζάρ, το απόγευμα στις έξι και μισή, εγκαινιάζει ουσιαστικά, τον προεκλογικό αγώνα σε επίπεδο Θεσσαλίας. Θα έχουμε την ευκαιρία και νωρίτερα θα υπάρχει μια διευρυμένη σύσκεψη με φορείς, στο Διαχρονικό Μουσείο θα γίνει από ότι μου είπε ο Περιφερειάρχης μας, όπου θα έχει την ευκαιρία ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει το έργο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο Θεσσαλίας από την κυβέρνηση και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για τη νέα τετραετία. Νομίζω είναι μια ευκαιρία, να επικοινωνήσουμε το σημαντικό έργο που έγινε σε αυτή την τετραετία, ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο τετραετής κύκλος της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, με μια σειρά από παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, που ουσιαστικά έχουνε βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, εν μέσω μιας συγκυρίας ιδιαίτερα επιβαρυμένης, με αλλεπάλληλες κρίσεις…

-Τα τρακτέρ, έχουν να περιμένουν κάτι;

-Κοιτάξτε, στον αγροτικό τομέα, επίσης έχει δώσει εξετάσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί κύριε Πέγκο στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους αυτή την περίοδο διακυβέρνησης, δεν έχουν προηγούμενο. Θα μου πείτε ότι ήταν και οι ζημιές πρωτόγνωρες, αλλά αν αναλογιστείτε, ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ, του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, από τις εισφορές των αγροτών και κτηνοτρόφων, τα ασφάλιστρα, είναι της τάξεως των εκατό εξήντα εκατομμυρίων και πέρυσι δόθηκαν αποζημιώσεις που ξεπέρασαν τα τριακόσια σαράντα εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνετε, πόσο η πολιτεία, έμπρακτα στήριξε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, την ώρα της δοκιμασίας. Είχαμε τις αρρυθμίες στην αγορά, λόγω της πανδημίας αρχικά και εν συνεχεία, είχαμε την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, λόγω των συνεπειών της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση, με σχέδιο, με πρόγραμμα, με βάση πάντα βέβαια, τον δημοσιονομικό χώρο και τις δυνατότητες της οικονομίας -για να μην ξανακατρακυλήσει η χώρα στις περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα με τα μνημόνια- στηρίζει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο έμπρακτα. Και νομίζω ότι αυτό αναγνωρίζεται. Η πόρτα που Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή –είμαι συχνά με εκπροσώπους παραγωγών, εκπροσώπους αγροτών, κτηνοτρόφων, συνεταιρισμών, στο Υπουργείο, έχουμε ευήκοα ώτα και δρομολογούνται λύσεις στο μέτρο του δυνατού.

-Η έμπρακτη στήριξη των αγροτών, όπως λέτε, ενδέχεται να ολοκληρωθεί και με υποψηφιότητα του κυρίου Μητσοτάκη στη Λάρισα;

-Κυκλοφορεί, μακάρι να είναι έτσι. Θα είναι τιμή και θα καταδείξει και το ενδιαφέρον που σηματοδοτεί η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού στον κάμπο, στη μεγαλύτερη αγροτική περιφέρεια της χώρας. Και στο παρελθόν έχει ξαναγίνει, το 2009 ο Κώστας Καραμανλής είχε ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα. Για εμάς θα είναι αναμφίβολα, τιμή να είμαστε στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον πρωθυπουργό.

-Κύριε Χαρακόπουλε, πάμε τώρα και στο θέμα των πλειστηριασμών, ένα θέμα που καίει αυτή τη στιγμή τους πολίτες, μαζί με την ακρίβεια. Τα μέτρα που θα φέρετε, αρκούν; Επαρκούν; Θα λύσουν το θέμα;

-Κοιτάξτε κυρία Γκάτσιου, ό,τι υπάρχει ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα, δεν χωρεί αμφιβολία, αλλά θα πρέπει να το προσεγγίζουμε όλοι με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αποφεύγουμε λαϊκισμούς. Ακούω δηλαδή την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λέω: έλεος πια! Και ο τελευταίος πολίτης θυμάται ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πάνω από 30 χιλιάδες πλειστηριασμοί. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, καθιερώθηκε ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε η δυνατότητα μεταβίβασης των δανείων από τις τράπεζες σε funds χωρίς να ενημερώνεται καν ο πολίτης που έχει λάβει το δάνειο. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ιδιώνυμο η παρακώλυση πραγματοποίησης πλειστηριασμών. Θυμόσαστε τις αντιδράσεις που υπήρχαν και από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστατούσαν σε προσπάθειες να διακοπούνε εν εξελίξει πλειστηριασμοί, επίδοση από δικαστικούς κλητήρες κλπ. Αυτοί, λοιπόν, που επί των ημερών τους, τα κόκκινα δάνεια φτάσανε στο 45%, δεν μπορεί να είναι τιμητές σήμερα των πραγμάτων.

-Απλά, τον δανειολήπτη, δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα βγάλει το σπίτι του στο σφυρί, τον ενδιαφέρει να μην το χάσει αυτή τη στιγμή.

-Προφανώς. Το λέω, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Και βεβαίως, έχετε απόλυτο δίκαιο, αλλά να έχουμε όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. Τι έκανε, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση; Από την πρώτη στιγμή που πήρε αυτή την “καυτή πατάτα”, των κόκκινων δανείων, προσπάθησε να στηρίξει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους και όταν μιλούμε για πιο ευάλωτους, μιλούμε για την πρώτη κατοικία και αυτούς που δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γιατί άλλαξε άρδην το περιβάλλον. Εκεί που είχαν ένα συγκεκριμένο ύψος μισθολογικής αμοιβής ή συντάξεων, αυτά μειώθηκαν την περίοδο των μνημονίων, για αυτό και ανέλαβε δέσμευση έναντι των ευάλωτων συμπολιτών μας, με την κρατική αρωγή, την κρατική ουσιαστικά στήριξη για την αποπληρωμή των δανείων και σε ένα εύλογο διάστημα, δεκαετίας, ο πολίτης, ο ιδιοκτήτης που κατοικεί σε αυτό το σπίτι, στο οποίο αδυνατεί όμως να δώσει τη δόση του δανείου του, με ένα τίμημα εν είδει μισθώματος, μπορεί, μετά από την παρέλευση της δεκαετίας, να επανεξαγοράσει την κατοικία του. Και βεβαίως, προχωρήσαμε στον εξωδικαστκό συμβιβασμό, που είναι πάρα πολύ σημαντικό μέτρο. Πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες συμπολίτες μας κάνανε χρήση των ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων, ρυθμίστηκαν δάνεια περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και θα πρέπει να πούμε και ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με δανειολήπτες.

-Και περιμένουμε να γίνει και πιο ελαστικά τώρα.

-…που ξεπερνούν τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι δάνεια που έχουν ρυθμιστεί για 590 χιλιάδες δανειολήπτες. Σήμερα, θα κατατεθεί νέα ρύθμιση, τροπολογία που βελτιώνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται σε λίγη ώρα.

-Έχουμε παράλληλα και την αύξηση των επιτοκίων κύριε Χαρακόπουλε.

-Θα έχει και μείωση των επιτοκίων, αυτή η ρύθμιση όπως διαβάζουμε στα μέσα ενημέρωσης, που προδικάζουνε τη ρύθμιση που σε λίγη ώρα αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Έγνοια μας είναι αυτό, αλλά θα πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψη μας, ότι ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε αυτούς που είναι πραγματικά ευάλωτοι, αυτούς που αφορά κυρίως την πρώτη κατοικία, γιατί μπορεί να είναι και κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές -από τη μια να έχουνε βάλει την κατοικία ως εγγύηση για επιχειρηματικά δάνεια και από την άλλη να έχουνε καταθέσεις στις τράπεζες ή περιουσιακά στοιχεία άλλα, που δεν δικαιολογούν την ασυνέπειά τους στην καταβολή…

-…Και δεν μπορεί να γίνει αυτός ο διαχωρισμός;

-Να βρείτε έναν τρόπο;

-Ο στόχος θα πρέπει να είναι αυτός και προς τα εκεί θα πρέπει να κατατείνουμε το επόμενο διάστημα. Ας δούμε, λοιπόν, και την τροπολογία που έρχεται οσονούπω, που θα βελτιώσει έτι περαιτέρω, τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

-Έχετε όμως, την έξωθεν καλή μαρτυρία, για να τα κάνετε αυτά; Γιατί όπως ρώτησα και εχθές τον κύριο Νικήτα Κακλαμάνη που είχαμε εδώ, γιατί σας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι εσείς κάνετε παρέα με “κοράκια” και τα έχετε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

-Κοιτάξτε να δείτε, νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε ακαριαία, από τη στιγμή που έγιναν γνωστά αυτά τα φαινόμενα. Και επειδή είμαστε και σε περίοδο, ουσιαστικά, οιονεί εκλογική, εγώ σε ανύποπτο χρόνο έχω πει κύριε Πέγκο, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη καταρτισμού των συνδυασμών των κομμάτων –και όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, όλων των κομμάτων– θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, διότι θα πρέπει να υπάρχει η έξωθεν καλή μαρτυρία για όσους συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχει ένας αναβρασμός στην ελληνική κοινωνία, ακριβώς λόγω των περιπετειών που ζήσαμε τα δέκα χρόνια των μνημονίων, υπάρχει μια αντισυστημική διάσταση που είναι θελκτική για ένα μέρος των ακροατών, των τηλεθεατών, των πολιτών, οι οποίοι τα φέρνουν δύσκολα και όταν παρεισφρέουν πρόσωπα, τα οποία σκανδαλίζουν την κοινή γνώμη με τον βίο και την πολιτεία τους, τότε, αυτό λειτουργεί ως “βούτυρο στο ψωμί τους”. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί –τα κόμματα εννοώ– με τα πρόσωπα τα οποία εντάσσουνε στους συνδυασμούς τους και οι πολίτες να είναι επίσης καχύποπτοι -ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες γνωριζόμαστε όλοι– όταν βλέπουνε μια υπερπροβολή κάποιων προσώπων από τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ας αναρωτιούνται, που βρίσκεται αυτό το “πολιτικό χρήμα” που κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν και κάποιοι άλλοι δεν το έχουν.

-Επειδή μιλάτε τώρα για την έξωθεν καλή μαρτυρία και τα ψηφοδέλτια και όλα αυτά που λέγαμε, με την υποψηφιότητα της κυρίας Νικολάου τι θα γίνει, γιατί ο κύριος Οικονόμου, δεν το ξεκαθάρισε εχθές. Υπάρχει ένα πόρισμα του ΣΔΟΕ αυτή τη στιγμή…

-Κοιτάξτε, δεν θα κάνουμε “τηλεδίκη” εδώ, ούτε αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με λαϊκά δικαστήρια, τύπου Πολάκη. Προφανώς, από τη στιγμή που υπήρξε μια δημοσιότητα στο ζήτημα αυτό με μια διαρροή πορίσματος του ΣΔΟΕ, θα ληφθεί υπόψιν από το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας που καταρτίζει τα ψηφοδέλτια. Αφού έχουν όλα τα δεδομένα -ακούσατε και την απάντηση που έδωσε η κυρία Νικολάου- θα σταθμιστούν, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει πράγματι φωτιά πέραν του καπνού που είδαμε στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά, όμως, αν δοθούν οι εξηγήσεις και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, τότε δικαιούται να είναι υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα έχουμε πρεμιέρα και με το market pass.

Να τα λέμε κι αυτά…

Η αντιπολίτευση λέει ότι δεν είναι και τίποτα ουσιαστικό βοήθημα

Εντάξει. Η αντιπολίτευση αρέσκεται να τα ισοπεδώνει όλα. Παλαιότερα, που συμμετείχε στις ψηφοφορίες, δεν τα ψήφιζε και είναι εκτεθειμένη απέναντι στους πολίτες. Τώρα επέλεξε τη στρατηγική να μη συμμετέχει σε ψηφοφορίες. Άλλο και τούτο. Μήνες πριν τη λήξη της τετραετίας, του συνταγματικού βίου μιας κυβέρνησης, αποχωρεί…

Οι εκλογές;

Οι εκλογές “σιμά κοντά είναι τα Γιάννενα” θα πραγματοποιηθούν, αλλά δεν νομίζω ότι είναι θεσμικά υπεύθυνη στάση αυτή που ακολούθησε η αξιωματική αντιπολίτευση, αποχωρώντας από τις ψηφοφορίες. Η κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία κύριε Πέγκο, με μία σειρά μέτρων, έχει ανοίξει μία βεντάλια μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών. Μία από αυτές τις δράσεις είναι και το market pass, η κάρτα αγορών, που είναι η επιστροφή στην πραγματικότητα του 10% των αγορών που κάνουν οι πολίτες από το σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές. Γίνεται αυτό λόγω της ενεργειακής κρίσης, που είναι απόνερα του πολέμου. Μπορεί να μην πολεμούμε, αλλά ο πόλεμος αγγίζει όλους μας, αγγίζει όλο τον κόσμο, έχουμε πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός είναι κατώτερος του μέσου όρου, να το λέμε και αυτό. Δεν είναι διψήφιος, είναι 9 και κάτι. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ουσιαστικά επιστρέφει τον πληθωρισμό στα νοικοκυριά. Θα είναι μία επιστροφή σε βάθος εξαμήνου από 132 για μία μονογονεϊκή οικογένεια μέχρι 600 ευρώ για μία μεγαλύτερη οικογένεια. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το ‘‘καλάθι της νοικοκυράς’’, το οποίο επίσης λοιδορήθηκε και οσονούπω θα μπούμε στη Σαρακοστή, θα έχουμε και το ‘‘καλάθι της Σαρακοστής’’ και με νηστίσιμα προϊόντα. Όλ’ αυτά είναι δράσεις για να στηρίξουν αυτή τη στιγμή το νοικοκυριό που τα φέρνει δύσκολα.

Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα φτάνουν ακόμη και το 30% κύριε Χαρακόπουλε.

Όπου υπάρχουν τέτοιες ανατιμήσεις θα πρέπει να ελεγχθούν και να παταχθούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να εντείνουν ακόμα περισσότερο τη δράση τους. Κι εγώ διαβάζω ότι σε κάποια σούπερ μάρκετ το πρωί έχει άλλες τιμές, το μεσημέρι άλλες, το βράδυ άλλες…

Ή το Σαββατοκύριακο τις ανεβάζουν στα ύψη, ενώ τις καθημερινές είναι φθηνότερα. Το Σάββατο θα πάει ο κόσμος να ψωνίσει.

Αυτό λέω, λοιπόν, κι εγώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να εντείνει έτι περαιτέρω τους ελέγχους για να παταχθούν και να είναι παραδειγματική τιμωρία σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, αναπτύσσει μία υπερδραστηριότητα στον τομέα αυτό και νομίζω ότι έχουν συγκρατηθεί οι τιμές, τουλάχιστον, των προϊόντων που είναι στο καλάθι, έχουν συγκρατηθεί και έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τιμές αυτό το προϊόντων.

Όπως είπατε πριν, είναι κοντά σιμά τα Γιάννενα, για το θέμα των εκλογών. Και αυτές τις μέρες εσείς έχετε και στη Λάρισα τόσο τα μπουλούκια όσο και το μπουρανί το άλλο το έθιμο.

Στον Τύρναβο. Βεβαίως. Είστε όλοι καλεσμένοι.

Θα ευχηθείτε τις μέρες αυτές η γονιμότητα της κάλπης να είναι τέτοια προς τη Νέα Δημοκρατία, που θα της δώσει την αυτοδυναμία.

Νομίζω ότι όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κύριε Πρέγκο, όλο αυτό το διάστημα, το επιβεβαιώνουν. Καταρχάς, ζούμε ένα πρωτόγνωρο στα μεταπολιτευτικά χρόνια, μία κυβέρνηση που μάλιστα ολοκληρώνει το συνταγματικό της βίο της τετραετίας, κάτι που δεν είναι σύνηθες επίσης στα χρόνια της μεταπολίτευσης, αντί να φθείρεται αυτή, φθείρεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή, δεν έχω δει δημοσκόπηση που να δείχνει την αξιωματική αντιπολίτευση να προσεγγίζει το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2019. Μία κυβέρνηση φυσιολογικό είναι να έχει μία φθορά στην πορεία του χρόνου. Υπήρξαν και αστοχίες ενδεχομένως, αλλά αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι και το μεγάλο ατού της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη. Διότι οι πολίτες μέσα σε αυτή την ατυχία της χώρας εν μέσω πανδημιών, του πολέμου, των μεταναστευτικών κρίσεων, της κλιμάκωσης της προκλητικότητας της Τουρκίας είχανε μία σταθερή κυβέρνηση, ισχυρή κυβέρνηση, η οποία έχει σχέδιο, πρόγραμμα, κινείται μεθοδικά και αντιμετωπίζει κρίσεις και προβλήματα. Γι’ αυτό έχει ένα προβάδισμα, εχθές από την ALCO 7-8 μονάδες, που δείχνει επίσης ότι υπάρχει ο βατήρας για να πάει η Νέα Δημοκρατία σε αυτοδύναμη κυβέρνηση στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, γιατί ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ…

Άρα κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή δεν βλέπετε.

…την πρώτη Κυριακή μάς άφησε την νάρκη της απλής αναλογικής. Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει. Θα αναγκαστούμε να πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αλλά ας μην παρασυρθούν οι πολίτες. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Από την πρώτη εκλογή θα προδικασθεί, αν θέλετε, η δυνατότητα να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις με τις κρίσεις που έχουμε μπροστά μας. Καλή η συζήτηση περί συνεργασιών. Η εμπειρία που έχουμε στην Ελλάδα δεν μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους και τα προβλήματα, κρίσης που έχουμε, επίσης, επιβάλλουν ισχυρές κυβερνήσεις, γρήγορα αντανακλαστικά. Φανταστείτε να έχουμε την απόπειρα εισβολής στον Έβρο που ζήσαμε το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 20 και να έχουμε μία κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία ενδεχομένως να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις στο μεταναστευτικό. Ο καθένας να υπολογίζει σε κάθε περίπτωση το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ενώ, αν υπάρχει μία υπεύθυνη κυβέρνηση, μια σταθερή κυβέρνηση νομίζω ότι αντιμετωπίζει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τέτοιες κρίσεις. Και ζούμε σε μία περίοδο διαρκών κρίσεων.

Αυτό είναι μία πραγματικότητα και μιας και αναφερθήκατε στον Έβρο και είσαστε και πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας να μου πείτε πώς είδατε την στήριξη του ορθόδοξου κόσμου στο δοκιμαζόμενο λαό τώρα της Τουρκίας.

Νομίζω ότι επιβεβαιώνει αν θέλετε τα ανακλαστικά του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον τουρκικό λαό -εγώ Θεό και εσύ Αλλάχ αλλά και οι δυο μας αχ και βαχ- το έχουμε τραγουδήσει όλοι μας. Εκείνο που δείχνει, επίσης, είναι ότι η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία τείνει πάντοτε χείρα φιλίας. Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιβεβαιώνεται και από τα όσα είπε και χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποιος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που ονομάστηκε στο παρελθόν ‘‘διπλωματία των σεισμών’’ δεν θα είναι κάτι ευκαιριακό, αλλά η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει την ανάγκη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, να έχει καλές σχέσεις με όλο τον περίγυρό της και πρωτίστως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Να πάψει να έχει αυτή την αλαζονική συμπεριφορά της περιφερειακής δύναμης που θέλει να ορίζει όλα όσα γίνονται στην νοτιοανατολική Ευρώπη και ευρύτερα στη Μεσόγειο με την υπερφίαλη αυτή στάση, με τα μνημόνια με τη Λιβύη και ούτω καθεξής.

Επειδή είπατε το αχ και βαχ, να σας ρωτήσω αυτός που τραγουδάει το αχ και βαχ εχθές τραγουδούσε εναντίον σας, ο καλλιτεχνικός κόσμος.

Νομίζω ότι το μέτωπο δεν άνοιξε με επιλογή της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο και νομίζω ότι δόθηκαν και σαφέστατες απαντήσεις. Από κει πέρα, όσον αφορά στο ζήτημα της ανωτατοποίησης των καλλιτεχνικών σπουδών, οι οποίες είναι στον ιδιωτικό τομέα, είναι στην ιδιωτική εκπαίδευση, αυτό για να γίνει πρέπει θα έχουμε αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Εμείς είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης, την επιδιώξαμε πολλές φορές, αλλά χρειάζεται, όπως ξέρετε, αυξημένη πλειοψηφία για να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση και να δημιουργηθούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αυτό δεν συμπαρασύρει και άλλους κλάδους κ. Χαρακόπουλε; Αν γίνει για τους καλλιτέχνες;

Αν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, προφανώς θα έχει τη δυνατότητα να σπουδάζει ο καθείς και να αναγνωρίζεται αυτό. Σήμερα έχουμε μία πιστοποίηση με βάση ευρωπαϊκά standard. Λοιπόν, με βάση αυτά δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως πανεπιστημιακού επιπέδου, ως ανώτατη εκπαίδευση, η εκπαίδευση που παίρνουν οι καλλιτέχνες σε ιδιωτικού δικαίου σχολές.

Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την παρουσία σας.

Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

MAJIMOS 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/98eh0mVegbY

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο FORMedia Tv και τους δημοσιογράφους κ. Πάνο Γαρουφαλιά και κα Σοφία Σπανού

ΜΑΧ 1 2

Λάρισα, 21 Δεκεμβρίου 2022

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο FORMedia Tv
και τους δημοσιογράφους
κ. Πάνο Γαρουφαλιά και κα Σοφία Σπανού

Έχουμε μέσω skype κοντά μας τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον βουλευτή Λάρισας, της Νέας Δημοκρατίας βεβαίως. Καλησπέρα σας.

Καλησπέρα, καλησπέρα και στους τηλεθεατές μας.

Προσπαθούμε λίγο να μπούμε, να συντονιστούμε, να προσγειωθούμε γιατί ξεκινήσαμε σε mood πιο χριστουγεννιάτικο και προσπαθούμε να πιέσουμε λίγο τον εαυτό μας να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα και να πατήσουμε γερά. Γιατί όσο δύσκολη κι αν είναι επηρεαζόμαστε από το κλίμα των ημερών. Τώρα όμως εμείς είδαμε την κάρτα με τις αυξήσεις στα τρόφιμα. Τώρα εσείς θα μου απαντήσετε υποθέτω ότι έχουμε τις διευκολύνσεις από την κυβέρνηση, ανακοινώθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες από τον πρωθυπουργό το market pass, έτσι δεν είναι; Τα μπερδεύουμε τα pass είναι και πολλά. Αρκούν όμως και Χαρακόπουλε; Οι τιμές είναι εξωφρενικά υψηλές για ένα νοικοκυριό.

Κυρία Σπανού, πρώτα απ' όλα να δούμε το μεγάλο κάδρο. Οι τιμές αυτές είναι οι αυξήσεις που αφορούν μόνο την Ελλάδα ή είναι αυξήσεις που αφορούν την Ευρώπη και όλο τον κόσμο; Διότι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φέτος τον Φεβρουάριο, έχουμε 300 μέρες από την εισβολή, ζούμε όλοι τα παρατράγουδα αυτής της εισβολής, τις συνέπειες στην ενεργειακή κρίση και κατ’ επέκταση στις τιμές υπηρεσιών, προϊόντων και αγαθών. Και αυτές οι συνέπειες αφορούν όλο τον κόσμο, αφορούν και εμάς. Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι έχουμε έναν πληθωρισμό που δεν τον περιμέναμε σε όλη την Ευρώπη. Βεβαίως, η πραγματικότητα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός είναι κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνέπειες δεν είναι ορατές στην τσέπη του καταναλωτή κ. Γαρουφαλλιά, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ωστόσο, όπως και εσείς είπατε νωρίτερα κ. Σπανού, η κυβέρνηση στη δύσκολη αυτή συγκυρία με την οικονομική πολιτική που ασκεί με συνέπεια και με υπευθυνότητα και με μέτρα που έχουν αποδώσει παρά τις εξωγενείς κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, πανδημία, ενεργειακή κρίση, μπορεί στοχευμένα να στηρίζει τα νοικοκυριά. Το τελευταίο μέτρο που ανακοινώθηκε κατά την καταληκτική συζήτηση του προϋπολογισμού από τον πρωθυπουργό, είναι το μέτρο που είπατε και εσείς, το market pass, που δίνει τη δυνατότητα κλιμακωτά ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού να υπάρχει μία επιστροφή της τάξεως του 10%, ουσιαστικά δηλαδή επιστρέφει τον πληθωρισμό με την φορολόγηση των υπερκερδών, που είχαν τα διυλιστήρια. Αυτό, βεβαίως, είναι ένα από τα πολλά μέτρα, που ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα. Θυμίζω ότι χθες καταβλήθηκε αυτός ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς των 250 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια συνταξιούχους, ανάπηρους, σε όσους δικαιούνται το επίδομα ανέργων, σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είχαμε νωρίτερα τις αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια στις συντάξεις, που καλύπτουν σχεδόν το φάσμα του πληθωρισμού, την αύξηση στον κατώτερο μισθό.
Βεβαίως, όλα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στην ολότητά του το πρόβλημα. Υπήρχε η στήριξη, επίσης, με το επίδομα θέρμανσης. Αλλά ζούμε έκτακτες καταστάσεις και νομίζω ότι είναι ευτύχημα για τη χώρα ότι έχει μία υπεύθυνη κυβέρνηση, που ακολουθεί μία λελογισμένη, σοβαρή πολιτική και μπορεί και στέκεται στη δύσκολη αυτή περίσταση δίπλα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στη μεσαία τάξη, στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες αυτή την περιπέτεια. Γιατί σε μία περιπέτεια βρισκόμαστε. Ποιος περίμενε ότι μετά από οκτώ δεκαετίες από την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θα είχαμε πόλεμο τέτοιας έντασης που παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις, στην Ευρώπη στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Πάντως, αν μου επιτρέπετε, νομίζω ότι η αντιπολίτευση αυτό που κατηγορεί την κυβέρνηση είναι ότι πάει σε μία επιδοματική λογική παρά σε μία λογική να μειώσει τους φόρους και αυτό προφανώς είναι το ζήτημα που ίσως το συζητάει και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Ότι πάμε σε μία επιδοματική πολιτική αντί να μειώσουμε φόρους, όχι στα καύσιμα, αλλά στα τρόφιμα μπορούσαμε να το κάνουμε.

Κύριε Γαρουφαλλιά, να ακούσω την όποια κριτική και την οποία άποψη διατυπώνει η κοινωνία των πολιτών την οποία εσείς μεταφέρετε, αλλά να κάνει κριτική για μείωση φόρων, η κυβέρνηση, που στην περίοδο της δικής της διακυβέρνησης, εννοώ οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επέβαλαν 29 φόρους, ούτε έναν ούτε 2, 29, μέχρι τον καφέ, τα πάντα όλα, ότι υπήρχε το φορολόγησαν, ενώ μείωσαν 17 φορές τις συντάξεις, αυτό παραείναι. Νομίζω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε vertigo, από τη μία μας κάνει κριτική ότι δίνουμε επιδόματα από την άλλη θέλει να έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Αυτό νομίζω είναι που την ενοχλεί γιατί βλέπει ότι μία φιλελεύθερη κυβέρνηση ακολουθεί μία κοινωνική πολιτική, βαθιά κοινωνική πολιτική θα έλεγα, που στηρίζει σε αυτή τη δύσκολη περίσταση σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν.

Κύριε Χαρακόπουλε, εκτός από την αντιπολίτευση, ας την αφήσουμε στην άκρη, ας πούμε ότι δεν είναι αίτημα της αντιπολίτευσης, και σας μεταφέρουμε εμείς απλά αυτό που λέει ο κόσμος ή αυτό που λέμε και εμείς οι ίδιοι για να μην επικαλούμαστε συνεχώς τον κόσμο, γιατί δεν προχωράει η κυβέρνηση σε μείωση των φόρων στα τρόφιμα αυτό που ρώτησε νωρίτερα και ο Πάνος, και στα καύσιμα, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης;

Θα το κάνει στοχευμένα όπου μπορεί. Δεν είναι κάτι το οποίο το έχει απορρίψει εκ προοιμίου αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βλέπουμε το ισοδύναμο κάθε φορά και η μείωση οριζόντια σε φορολογικούς συντελεστές αφορά το σύνολο της κοινωνίας και τους έχοντες και τους μη έχοντες. Τα μέτρα που παίρνει τώρα η κυβέρνηση, για παράδειγμα με το market pass, είναι στοχευμένα και έχει κάποια εισοδηματικά κριτήρια, δεν αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία, βεβαίως, των πολιτών οι οποίοι δοκιμάζονται από την κρίση.

8,4 εκατομμύρια.

…8,4 εκατομμύρια, λίγο λιγότερο από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Δεν είναι κάτι το οποίο το έχει αποκλείσει και εγώ είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να ξαναδούμε, ιδιαίτερα τον ΦΠΑ σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, να δούμε τον συντελεστή φορολόγησής τους, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Αλλά, νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα όλο αυτό το διάστημα στα 3,5 αυτά χρόνια που βρίσκεται στην αρχή, που δυστυχώς διαδέχεται η μία κρίση την άλλη, ότι έχει πραγματική έγνοια και με τη νοικοκυρεμένη, λελογισμένη πολιτική που ακολουθεί της δίνεται η δυνατότητα να κάνει αναδιανομή, αν θέλετε, των εσόδων που έχει από την φορολόγηση σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη.

Αλλά πόσο καιρό ακόμα θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε έτσι; Εννοώ ότι δεν αμφισβητώ τις προθέσεις τις καλές της κυβέρνησης…

Δεν μιλάμε μόνο για προθέσεις κα Σπανού, εδώ έχουμε απτό αποτέλεσμα. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επιστρέψει στους πολίτες και δεν είναι αυτό κάτι το οποίο υποστηρίζω εγώ ή κάποιος βουλευτής της αντιπολίτευσης μπορεί να το αντικρούσει. Έχουμε πια επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που λέει ότι το ποσοστό του ΑΕΠ που επεστράφη τον καιρό της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2,3 του ΑΕΠ στην Ελλάδα, 1,3 και λιγότερο ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, ο μύθος ότι δεν φορολογούνται τα έσοδα των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και αυτός έχει καταρριφθεί από την έκθεση αυτή που σας είπα, την τελευταία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα, θεωρείται σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρωταθλήτρια στη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Βεβαίως, κατανοώ ότι όσα και να δώσει μία Πολιτεία στους πολίτες με μέτρα διευκολύνσεων, όπως αυτά που δίνει τώρα εν μέσω κρίσης, πάντοτε θα είναι λιγότερα, θα υστερούν σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Να έχουμε υπόψη μας, όμως, το μεγάλο κάδρο, που βρισκόμαστε, ποια είναι η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη…

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά όμως με εμάς; Κατανοώ αυτό που λέτε και τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του πολέμου. Απλά εμάς ο πόλεμος μας βρήκε ήδη λαβωμένους, την χώρα μας, από μία κρίση πολλών χρόνων.

Πράγματι περάσαμε μία δεκαετή κρίση.

Και επίσης, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε ως κοινωνία σε αυτή τη χώρα, περάσαμε πολύ δύσκολα, συνεχίζουμε να περνάμε και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε και τις απολαβές μας, τους μισθούς μας και τις συντάξεις της χώρας μας με το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που και αυτές έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Καλά τα επιδόματα και είναι βοήθεια στον κόσμο αλλά πόσο θα συνεχίσουμε έτσι; Δεν πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά η οικονομία μας, να πάρει μπροστά;

Συμφωνώ κα Σπανού. Και η οικονομία το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είχε δώσει πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα. Αλλά και σήμερα με όλες αυτές τις κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, βλέπετε ότι η Ελλάδα φέτος καταγραφή ρυθμό ανάπτυξης 5,6%, τριπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Πότε θα το καταλάβουμε εμείς αυτό στην τσέπη μας; Στην τσέπη μας πότε θα το νιώσουμε αυτό, ως πολίτες;

Ήδη το νιώθουμε από τα χρήματα που μπορούμε και να διανέμουμε διότι αυτά προκύπτουν από τους ρυθμους ανάπτυξης. Εάν η χώρα δεν είχε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, που προέρχονται και από το τουριστικό προϊόν και από τις επενδύσεις που έρχονται και γίνονται στην Ελλάδα, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε αυτά. Δεν θα δίναμε αυξήσεις 8% στις συντάξεις, ούτε θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, γιατί σε αυτό το διάστημα των 3,5 χρόνων βλέπετε και τέτοια μέτρα που είναι πάγια, δεν είναι μόνο τα έκτακτα επιδόματα που δίνονται. Και αυτό το αναγνωρίζει πια και ο Economist. Δείτε την τελευταία έκθεση του Economist που μετρά 34 χώρες και τις επιδόσεις τους στην οικονομία. Η συζήτηση καταλαβαίνω ότι είναι άχαρη για ένα νοικοκυριό που δυσκολεύεται εν μέσω χειμώνα για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που έχει, αλλά θα πρέπει πάντοτε να έχουμε μία δυνατότητα σύγκρισης. Ζούμε έκτακτες καταστάσεις, ζούμε πόλεμο στην ευρύτερη γειτονιά μας και άλλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τους θεωρούσαμε καλύτερους στις επιδόσεις τους στο παρελθόν από εμάς, υστερούν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα που για χρόνια θεωρούνταν το μαύρο πρόβατο, αυτή τη στιγμή έχει επιδόσεις -και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- καλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες. Και δεν μιλάω μόνο για το βαλκανικό μας περίγυρο, που πάντοτε η Ελλάδα είχε ένα προβάδισμα ως παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με άλλες χώρες, την Ισπανία, που είναι λίγο-πολύ χώρες με τις οποίες βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη δεκαετία του ’80. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, γιατί “σιμά κοντά είν’ τα Γιάννενα”, στο νέο έτος θα έχουμε εκλογές, είτε την άνοιξη είτε το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι αυτό: Αν θέλουμε η χώρα να πορευθεί με σταθερότητα με μία κυβέρνηση η οποία πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία, που δημιουργεί πλούτο και μέσω της φορολόγησης του πλούτου αυτού μπορεί να κάνει αναδιανεμητική πολιτική, να στηρίζει αδύναμες κοινωνικές ομάδες, να επιστρέφει τον πλούτο αυτό στα μεσαία στρώματα με παροχές ή αν θέλουμε να έχουμε πειράματα, με τερατογενέσεις απρόβλεπτες, με ευκαιριακές κυβερνήσεις, που θα οδηγήσουν σε ανασφάλεια σε μία περίοδο ιδιαίτερα που η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, γιατί έχουμε και τον εξ ανατολών γείτονα που κλιμακώνει την προκλητικότητά του.

Μας πάτε προς τις εκλογές αλλά εγώ θέλω να μείνω λίγο στο ενεργειακό ζήτημα.

Δεν σας πάω προς τις εκλογές.

Με βάση την τοποθέτηση σας, την τελευταία.

Η χρονιά θα είναι εκ των πραγμάτων εκλογική.

Θα είναι εκλογική δεδομένα. Και μάλιστα τρις, δηλαδή δύο φορές εθνικές και τουλάχιστον μία αυτοδιοικητικές αργότερα. Εγώ άλλο θέλω να ρωτήσω. Έχουμε ένα καινούργιο τοπίο αυτή τη στιγμή στην ενέργεια μετά την απόφαση, που πάρθηκε πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων, στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, ως πλαφόν πλέον για το φυσικό αέριο. Το ένα είναι αυτό, καταρχήν τι αλλάζει. Το δεύτερο, φαίνεται ότι πάμε σε κάποιες τιμές πολύ αυξημένες τον Ιανουάριο και εάν εδώ, πλέον, η ΔΕΗ και η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει βάζοντας τελικά στο σύστημα περισσότερο λιγνίτη για να μπορέσει να κατεβάσει την τιμή του ρεύματος. Προφανώς θα υπάρξει επιδότηση, αλλά υπάρχει και ένας προβληματισμός για τον Ιανουάριο.

Κύριε Γαρουφαλλιά, νομίζω ότι πρώτον, η είδηση που δώσατε για την απόφαση που είχε το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχθές για τον καθορισμό πλαφόν στην αγορά χονδρικής στο φυσικό αέριο, επιβεβαιώνει αυτό που είπα νωρίτερα, ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, δεν είναι μέρος του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, είναι μέρος της λύσης. Γιατί εδώ και εννέα μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, επιμένει ότι θα πρέπει σαν Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε μία συνολική αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος. Η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στην αγορά χονδρικής φυσικού αερίου πιστεύω ότι θα αποκλιμακώσει τις τιμές. Αν είχε ληφθεί η απόφαση νωρίτερα θα είχαμε εξοικονομήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και σε επίπεδο καταναλωτών θα είχε γίνει ορατή η αποτελεσματικότητα αυτής της απόφασης. Ενόψει, λοιπόν, του χειμώνα που ήδη διανύουμε και που έχουμε μπροστά μας νομίζω ότι και η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, που έχει γίνει βραχνάς για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες όχι μόνο για την Ελλάδα, που είναι και χώρα του νότου. Ήμουνα τις προηγούμενες μέρες στη Σουηδία, εκεί να δείτε κρύο. Φύγαμε από την Αθήνα με 17 βαθμούς στο Ελευθέριος Βενιζέλος και προσγειωθήκαμε στη Στοκχόλμη με -14 βαθμούς. Είχαμε μία διαφορά 31 βαθμών κελσίου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η κεντρική και η βόρεια Ευρώπη έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους που αγγίζει όλη την Ευρώπη, αλλά αυτούς ακόμη περισσότερο γιατί έχουν βαρύτερο χειμώνα.
Όσον αφορά τώρα στο μείγμα της ενεργειακής πολιτικής που είπατε, δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα. Ο λιγνίτης είχε αποκλειστεί στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, που είναι, ήταν και θα είναι και στο μέλλον, μια κεντρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μειωθεί αν θέλετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όσο οι τιμές, κ. Γαρουφαλλιά για να το καταλάβουνε και οι τηλεθεατές μας, όσο οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν σε κανονικά επίπεδα, ο λιγνίτης ήταν εκ των πραγμάτων και ασύμφορος. Πέραν του αποτυπώματος του περιβαλλοντικού που είχε και οι τιμές δεν ήταν συμφέρουσες. Άρα, ορθώς είχαμε προχωρήσει σε μία πολιτική απεγκλωβισμού της χώρας από τον λιγνίτη. Αυτή τη στιγμή, βεβαίως, ζούμε έκτακτες καταστάσεις, οπότε σταθμίζονται όλα τα δεδομένα και ενδεχομένως να χρειαστεί και μεγαλύτερη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Να πάμε στις δημοσκοπήσεις; Νομίζω ότι είναι συζήτηση την οποία την κάνουμε καιρό και φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία κουμπώνει εκεί κάπου στο 8% σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό πρόβλημα η ακρίβεια, θα έλεγα χαμηλότερα οι υποκλοπές φαίνεται να μην να μην ενοχλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημοσκοπικά αυτό το θέμα αλλά το ερώτημα εδώ είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει την αυτοδυναμία. Και το λέω γιατί για παράδειγμα ομάδες, όπως είναι οι αγρότες, στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, σήμερα δεν είναι ικανοποιημένοι τόσο πολύ από ότι δίνει η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα. Αυτό αφορά και τους κτηνοτρόφους.

Βγαίνουν στους δρόμους και πάλι, ξεκινούν κινητοποιήσεις…

Να συμφωνήσουμε πρώτα από όλα, ότι, το διακύβευμα αυτών των εκλογών που θα έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμο και ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Για να υπάρξει σταθερότητα, χρειαζόμαστε αυτοδύναμη κυβέρνηση διότι, δυστυχώς, όπως φαίνεται από τη στάση του τρίτου κόμματος του Κινήματος Αλλαγής, ο πρόεδρός του ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει καμία διάθεση να δεχτεί συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία, λέει τουλάχιστον ότι δεν δέχεται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός. Αυτό είναι μία αντιθεσμική συμπεριφορά, πουθενά στην Ευρώπη όπου υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορεί να μπαίνουν τέτοιοι όροι. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος κατά κανόνα είναι και ο υποψήφιος πρωθυπουργός. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, οι πολίτες όταν φτάσει η ώρα της κάλπης θα πρέπει να σταθμίσουν ποια κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την πρόοδο, την ανάπτυξη στη χώρα. Και έχει απτά δείγματα γραφής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης έχει και απτά δείγματα γραφής από την προηγούμενη ετερόκλητη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και με τον κύριο Βαρουφάκη, ο οποίος τώρα έχει δικό του κόμμα, αλλά αυτό, το ίδιο έργο, ξανά μας υπόσχονται ότι μπορούμε να δούμε την επόμενη των εκλογών εάν τα αποτελέσματα είναι τέτοια που επιτρέψουν το σχηματισμό ετερόκλητης κυβέρνησης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Βαρουφάκη και το ΠΑΣΟΚ-ΚινΑΛ.
Από εκεί και πέρα, το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ασφαλές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, αναμφίβολα είναι θετικό και ενθαρρυντικό, αλλά αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό σε κανέναν. Έχουμε μπροστά μας δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρώτη είναι με την απλή αναλογική που είναι ένα εμπόδιο το οποίο έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή ακριβώς όταν έφευγε το 2019 έχανε τις εκλογές, ήθελε να δημιουργήσει προσκόμματα στην ομαλή πορεία της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση. Θα πρέπει, λοιπόν, αμέσως να υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εμείς θα καλέσουμε τους πολίτες όταν φτάσει εκείνη η ώρα, και πιστεύω θα έχουμε τη δυνατότητα και από το φιλόξενο κανάλι σας, να αναλογιστούν τα διλήμματα. Αλλά από την πρώτη κάλπη θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ψηφίζουμε ωσάν να είναι η τελική κάλπη. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος εάν στην πρώτη κάλπη προσέλθουν κάποιοι με χαλαρότητα ή αδιαφορήσουν και μπορέσουν οι “παράταιροι εταίροι” , η ετερόκλητη αυτή συμμαχία να σχηματίσει το μαγικό αριθμό των 200 εδρών, που δεν φαίνεται αυτή την ώρα στις δημοσκοπήσεις, θέλω να πω, υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να μπει σε έναν αέναο καθοδικό σπιράλ, αν ευκαιριακά ψηφίσουν την απλή αναλογική και δεν εφαρμοστεί αμέσως μετά, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η εκλογή με την ενισχυμένη αναλογική. Θα είναι πραγματικά μία απόλυτη καταστροφή για τη χώρα. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί.

Υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη που λειτουργούν μία χαρά με κυβέρνηση συνεργασίας.

Μόνο που σε αυτές τις χώρες υπάρχουν εταίροι που έχουν διάθεση συνεννόησης, προγραμματικής σύγκλισης και συνεργασίας. Σας είπα λοιπόν ότι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος...

Αν αλλάξουν τα πράγματα στην πορεία για το καλό της χώρας...

Μακάρι, μακάρι, αλλά αυτή την ώρα εμείς οφείλουμε να θέσουμε υπόψιν του ελληνικού λαού όταν φτάσει η ώρα της κάλπης ότι έχουμε τον αρχηγό του τρίτου κόμματος ο οποίος θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι κυβερνητικός εταίρος της Νέας Δημοκρατίας είτε έχουμε αυτοδυναμία είτε δεν έχουμε αυτοδυναμία υπό την προϋπόθεση όμως θα δέχεται τα αυτονόητα και να σέβεται τους κανόνες του κοινοβουλευτικού παιχνιδιού. Όταν, λοιπόν, σε όλη την Ευρώπη ο αρχηγός του πρώτου κόμματος λαμβάνει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η λαϊκή εντολή. Ο κ. Ανδρουλάκης αυτή την ώρα καταγράφεται ως αρχηγός του τρίτου κόμματος δημοσκοπικά και μάλιστα οι δημοσκοπήσεις επειδή βλέπουν αυτή την αμφίθυμη στάση που τηρεί το κόμμα του δείχνουν ότι έχει και πτωτική τάση.

Επειδή μιλάτε για τον κύριο Ανδρουλάκη έχει όντως το ΠΑΣΟΚ μία μονάδα κάτω νομίζω στις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις, κοντά στο 10%, προφανώς λόγω του Qatar-gate και της κ. Καϊλή. Από την άλλη επειδή διαβάζω τις τελευταίες ώρες ότι υπάρχει και μία κατεπείγουσα έρευνα για τον κ. Αβραμόπουλο που ανήκει στην Νέα Δημοκρατία. Σας προβληματίζει κάτι ανάλογο αν εξελιχθεί και έχουμε κάτι παρεμφερές. Είναι μία έρευνα που ξεκινάει και δεν ξέρουμε πού θα πάει αλλά φαίνεται να ακουμπά τον κ. Αβραμόπουλο.

Ας δούμε τι θα πει η δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε εμείς να προτρέξουμε της δικαιοσύνης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σε εξέλιξη διαδικασία ποινικής δίωξης ή ελέγχου του κυρίου Αβραμόπουλου, εκείνο που υπάρχει είναι η προφυλάκιση της κ Καϊλή, η δικαστική διερεύνηση της κ. Καϊλή, η οποία είναι ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και ελέγχονται επίσης και σειρά ευρωβουλευτών που ανήκουν στην ευρωσοσιαλιστική ομάδα.
Αναμφίβολα, αυτή η υπόθεση είναι μία υπόθεση δυσάρεστη και ταράζει, αν θέλετε, το ευρωκοινοβούλιο αυτή την ώρα και εντείνει το κλίμα ευρωσκεπτικισμού που υπάρχει. Δεν είναι ότι καλύτερο αυτή την ώρα, ασχέτως αν αφορά τους ευρωσοσιαλιστές. Ενδεχομένως να υπάρχουν και ευρωβουλευτές από άλλες πολιτικές ομάδες. Αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι γρήγορα πρέπει να κινηθεί η δικαιοσύνη και είναι προς τιμή της βελγικής δικαιοσύνης ότι κινήθηκε γρήγορα. Αν υπάρχουν κι άλλα ερωτηματικά να διαλευκανθούν, να απαντηθούν. Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθεί θα έλεγα παραδειγματικά. Γιατί όταν συμβαίνουν αυτά στο ευρωκοινοβούλιο και υπάρχουν ερωτηματικά για Ευρωπαίους αξιωματούχους, πάνω από το ευρωκοινοβούλιο, τότε νομίζω ότι απαξιώνεται στο σύνολό της η πολιτική ζωή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εντείνονται τα ερωτηματικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν υπηρετεί τους πολίτες ή υπηρετεί τις νομενκλατούρες και τις ελίτ. Κι όλα αυτά δεν είναι καλά, δεν προμηνύονται καλά πράγματα για το μέλλον της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι μας, η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Άρα, οφείλουμε όλοι να την προστατεύσουμε. Όταν υπάρχουν τέτοια μεμονωμένα συμβάντα όχι απλά να καταδικάζονται, αλλά να τιμωρούνται και παραδειγματικά!

Ακούτε τους αγρότες που διαμαρτύρονται. Θέλουμε μία τελευταία ερώτηση κ. Χαρακόπουλε. Τι μπορεί να κάνει περισσότερο η κυβέρνηση και το λέω αυτό γιατί είναι ήδη οι Καρδιτσιώτες στους δρόμους από τις αρχές του χρόνου θα βγουν και οι υπόλοιποι αγρότες, απ' ότι τουλάχιστον λένε σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουν. Και δεν αποκλείεται λένε οι ίδιοι να έχουμε κάλπες με τρακτέρ, διότι πλέον ο κόμπος και με το ενεργειακό και με τά προβλήματα όλα τα υπόλοιπα που είχαν ούτως ή άλλως έχει φτάσει στο χτένι. Μπορεί η κυβέρνηση να κερδίσει αυτό το κοινό; Ήταν ένα κοινό ψηφοφόρων που το είχε στις προηγούμενες εκλογές όπως σας είπα και πριν.

Ναι, το έχει και πράγματι ο στόχος είναι με την έμπρακτη στήριξη που δείχνουμε στους αγρότες να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους την ώρα της κάλπης. Και σήμερα μίλησα με πολλούς παραγωγούς, ιδιαίτερα στην επαρχία της Αγιάς, που έχουν το έντονο πρόβλημα με τα μήλα, με την κατάρρευση των τιμών, με τα προβλήματα στην Αίγυπτο και τις αγορές. Κοιτάξτε, έχουμε γίνει τακτικοί θαμώνες πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμένα οι χώροι μου είναι οικείοι και γνωστοί από την περίοδο της θητείας μου, αλλά είμαστε συχνά-πυκνά με αγρότες με εκπροσώπους Συνεταιρισμών, με εκπροσώπους παραγωγών, Ομάδων Παραγωγών της περιοχής μας. Η αλήθεια είναι ότι το ενεργειακό κόστος από τη μία, οι ζημιές από την άλλη, τα προβλήματα στις διεθνείς αγορές εξαιτίας του πολέμου έχουν παράπλευρες απώλειες. Αυτή τη στιγμή και το αγροτικό εισόδημα χρήζει στήριξης.
Όσον αφορά τις ζημιές γιατί την περίοδο αυτή ζήσαμε και πρωτόγνωρες ζημιές με παγετούς και όχι παγετώνες όπως εκ παραδρομής είπε κάποια στιγμή σε μία περιοδεία του ο κ. Τσίπρας. Παγετούς, οι οποίοι προκάλεσαν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές και εκεί ο ΕΛΓΑ ξεπέρασε τον εαυτό του. Φτάσαμε πέρσι να δίνουμε αποζημιώσεις που άγγιζαν τα 340, τα 350 εκατομμύρια ευρώ Όταν οι εισφορές κ. Γαρουφαλιά όπως ξέρετε, των αγροτών είναι της τάξεως των 160 εκατομμυρίων ευρώ. Το κράτος έδωσε την οφειλή που είχε προς τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΑ το κράτος πρέπει να δίνει ως επιχορήγηση το 20% επί των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. Καταβλήθηκε η κρατική εισφορά 35 εκατομμυρίων ευρώ κάτι που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια -έγινε αναδρομικά. Από κει και πέρα υπήρξαν μία σειρά από κορωνο-ενισχύσεις την περίοδο της πανδημίας. Αλλά νομίζω ότι η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά επιπλέον ενισχύσεις. Είχαμε, όπως σας είπα νωρίτερα, συναντήσεις με παραγωγούς, αχλαδοπαραγωγούς, μηλοπαραγωγούς, καστανοπαραγωγούς, ντοματοπαραγωγούς, με μία σειρά παραγωγών με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία δεσμεύτηκε ότι από το νέο έτος θα υπάρξει ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των αγροτών μας, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, τα γνωστά deminimis προς τους παραγωγούς. Καταγράφονται όλες οι ανάγκες και νομίζω τις πρώτες ημέρες του νέου έτους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γιώργος Γεωργαντάς, θα γνωστοποιήσει το μέγεθος της στήριξης που θα δώσει ανά κατηγορία προϊόντων.

Εδώ θα είμαστε και θα το συζητήσουμε. Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Χαρακόπουλε. Καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα.

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και ειρήνη. Τα δύο βασικά αγαθά, τη σημασία των οποίων καταλάβαμε ιδιαίτερα αυτά τα τελευταία χρόνια που είχαμε και πανδημία και πόλεμο.

Να είστε καλά, καλό βράδυ.

ΜΑΧ 2 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/KgyHV3AfBcU

Read more...

Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο ASTRATV και τους δημοσιογράφους κ. Μάκη Θεοδώρου & κα Ιωάννα Μπουροπούλου

ΜΑΞΙΜΟΣ 1

Λάρισα, 20 Δεκεμβρίου 2022

Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο ASTRATV
και τους δημοσιογράφους
κ. Μάκη Θεοδώρου & κα Ιωάννα Μπουροπούλου

 

Θ - Καλησπέρα κύριε Χαρακόπουλε.

Μ – Καλησπέρα σας.

ΜΧ - Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ για την πρόσκληση

Μ – Κύριε Χαρακόπουλε, πρόσφατα κάνατε μια επίσκεψη στη Σουηδία. Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της επίσκεψης;

ΜΧ – Κυρία Μπουροπούλου, στη Σουηδία βρέθηκα εν όψει της ανάληψης προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023 από τη χώρα αυτή, προκειμένου να συζητήσω με τους ομολόγους μου, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, το μείζον ζήτημα που απασχολεί τις χώρες του νότου και την Ελλάδα, ως πύλη εισόδου μεταναστών, το μεταναστευτικό, καθώς μια από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή προεδρία το επόμενο διάστημα, είναι το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Η Σουηδία είναι μια χώρα στον Βορρά της ΕΕ. Εμείς είμαστε μια χώρα του Νότου, μια πύλη εισόδου, αλλά το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την ΕΕ. Εμείς βιώνουμε τις συνέπειες του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, του εξ Ανατολών γείτονά μας, ο οποίος εργαλειοποιεί τους μετανάστες, προκειμένου να ασκεί πίεση και στην Ελλάδα και στην ΕΕ και χάρηκα γιατί είδα μια διαφορά αντιμετώπισης από τους βόρειους εταίρους μας. Μέχρι πρότινος ήτανε πολύ αρνητικοί απέναντι στην αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν στις χώρες του νότου για το μεταναστευτικό, αλλά νομίζω ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δημιουργία εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών από την Ουκρανία και η απειλή που νιώθουν από τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας οι Σκανδιναβικές χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία -που έχουνε κάνει και αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ- τους βοήθησε στο να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα είναι κοινά στην Ευρώπη και από κοινού πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι το νέο έτος, το 2023, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που δε θα μένει μόνο στην ευθύνη της φρούρησης των συνόρων –που και τα σύνορα της Ελλάδας, δεν είναι μόνον ελληνικά, είναι ευρωπαϊκά σύνορα– αλλά θα κάνει πράξη, έμπρακτα και την αλληλεγγύη και με τις επιστροφές σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, γιατί είναι άλλο η Ελλάδα να πιέζει την Τουρκία, ή τις χώρες προέλευσης ή διέλευσης για να επιστρέψουν και άλλο να το κάνει η ΕΕ συντεταγμένα, και επίσης να δεχτούν κ. Θεοδώρου και την επανεγκατάσταση αναλογικά με τις δυνάμεις κάθε χώρας, με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες που έχει.

Θ - Είναι μεγάλο θέμα, αλλά πώς τους είδατε τους Σκανδιναβούς, διότι εξαρτώνται πολλά πράγματα από την Τουρκία, για το αν θα μπούνε στο ΝΑΤΟ, και τώρα τελευταία, έχουν αρχίσει και αναθεωρούν πράγματα, στέλνουν ανθρώπους, τους οποίους οι Τούρκοι θεωρούσαν εγκληματίες, πίσω στην Τουρκία. Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ. Τί γίνεται; Κυρίως Κούρδους.

ΜΧ – Πράγματι, πράγματι, έχετε δίκιο. Ήταν πολύ “κουμπωμένοι” στις τοποθετήσεις τους, στο ιδιαίτερο αυτό ζήτημα. Εγώ από την αρχή, τόνισα ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έσπευσε να στηρίξει το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην Ατλαντική συμμαχία, αλλά οι ίδιοι ήταν πάρα πολύ “κουμπωμένοι” στις τοποθετήσεις τους και στην κριτική τους απέναντι στην Τουρκία, όσο εκκρεμεί το αίτημα ένταξής τους. Αντιλαμβάνονται και συνειδητοποιούν και αυτοί, κ. Θεοδώρου τώρα, με τί γείτονα έχει να κάνει η Ελλάδα! Βάζουνε δηλαδή σε ένα παζάρι, σε ένα “δούναι και λαβείν”, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να δεχθούν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είδαμε, μάλιστα, ότι υπήρξε και μια εν εξελίξει απέλαση ενός Κούρδου ακτιβιστή στην Τουρκία, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

Θ – Δεν έχει ξαναγίνει αυτό, πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό.

ΜΧ – Πράγματι, η Σουηδία είναι μια χώρα η οποία είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες, όχι μόνο για το κοινωνικό κράτος, είναι μια χώρα, θα έλεγα, εμβληματική όσον αφορά το κοινωνικό κράτος, τις πρόνοιες που έχει για τους πολίτες, αλλά είναι και μια χώρα, η οποία σεβόταν και σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν μια χώρα που προσέφερε άσυλο σε κάθε κατατρεγμένο πολίτη αυτού του τόπου. Και στα χρόνια της δικτατορίας από την Ελλάδα, πάρα πολλοί ήταν αυτοί που βρήκανε καταφύγιο, βρήκανε μια εστία φιλόξενη στη Σκανδιναβία, στη Σουηδία και μάλιστα πολλοί εξ αυτών διέπρεψαν. Σήμερα διαθέτουμε δύο ελληνικής καταγωγής βουλευτές στο σουηδικό κοινοβούλιο, που υποστηρίζουν βεβαίως τις ελληνικές θέσεις και τα εθνικά μας δίκαια.

Θ – Να μείνουμε στα Εθνικά θέματα όμως; Διότι την ώρα που γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια, μαθαίνουμε ότι υπάρχει αυτό που λέμε «μυστική διπλωματία». Και καλό θα είναι να συζητάμε με τους Τούρκους, αλλά να μαθαίνουμε και τί συζητάμε. Επιβεβαιώθηκε η συνάντηση της κ. Μπούρα με τον κ. Καλίν στις Βρυξέλλες και μάλιστα σε γερμανικό έδαφος, στην πρεσβεία των Γερμανών. Δεν είναι καλή εικόνα αυτή.

ΜΧ – Κοιτάξτε, δε θα συμφωνήσω μαζί σας. Εγώ είμαι της άποψης κ. Θεοδώρου, ότι θα πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, ακόμα και στις πιο τεταμένες περιόδους των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τα τρία, τριάμισι τελευταία χρόνια που βρίσκεται η ΝΔ στην αρχή, βλέπουμε ένα κρεσέντο…

Θ – Όχι μυστικά όμως κύριε Χαρακόπουλε, βεβαίως. Όχι μυστικές διαπραγματεύσεις και σε ξένο έδαφος, μισό λεπτό λίγο. Διότι είναι άλλο πράγμα η επικοινωνία και είναι άλλο πράγμα μυστική διπλωματία και μάλιστα σε ξένη πρεσβεία. Δεν είναι το ίδιο.

ΜΧ –Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Η διπλωματία δε σημαίνει ότι γίνεται εις επήκοον της Διεθνούς κοινότητας και εις επήκοον όλων των εμπλεκομένων. Συνομιλούμε για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Το ότι συνομιλούμε και ότι δεχθήκαμε την καλή υπηρεσία της Γερμανίας, που προσφέρθηκε ως μεσολαβητής, για να υπάρξει αυτό το κανάλι επικοινωνίας, δε σημαίνει, ότι ούτε κάνουμε πίσω στα εθνικά μας δίκαια, ούτε εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα. Αντιθέτως, η κυβέρνηση αυτή στα τριάμισι χρόνια αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας, έχουμε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση ρητορείας αλλά και πράξεων, ευθέων απειλών, είχαμε το casus belli, τώρα ευθέως μας απειλεί ότι μπορεί ο πύραυλος Typhoon να βομβαρδίσει την Αθήνα. Λειτουργεί η Τουρκία σα να είναι παράγων αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη γειτονιά, ως άλλη Βόρεια Κορέα στην Άπω Ανατολή. Λοιπόν, όλα αυτά, τα καταδεικνύουμε, τα θέτουμε στη διεθνή κοινότητα, στους διεθνείς θεσμούς, αλλά δε μένουμε μόνο σε αυτό. Στα τριάμισι αυτά χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσει σύμπας ο ελληνικός λαός, πιστεύω -γιατί είναι μια πραγματικότητα- προχώρησε σε δύο μέτωπα: Πρώτον, στη σύναψη συμμαχιών με εταίρους, συμμάχους, κράτη στην ευρύτερη γειτονιά μας, σχέσεις οι οποίες είχαν ατονήσει και κυρίως προχώρησε σε γενναία, εξοπλιστικά προγράμματα σε ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Γιατί, στο τέλος της ημέρας κ. Θεοδώρου, εάν, ο μη γένοιτο, υπάρχει θερμό επεισόδιο, εάν, ο μη γένοιτο, η Ελλάδα κληθεί να αντιμετωπίσει τουρκική επίθεση «εν όπλοις», εμείς θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την επιθετικότητα, κανείς δε θα έρθει να κάνει το δικό μας πόλεμο. Καλές οι συμμαχίες, αλλά θα πρέπει να έχουμε τις δυνατότητες, μόνοι μας, να σταθούμε στα πόδια μας. Και αυτά τα χρόνια, με τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν γίνει, με τις συμφωνίες που έχουν αμυντική συνδρομή, με τη Γαλλία και με τις ΗΠΑ, έχει θορυβηθεί η άλλη πλευρά, γιατί είδε στην πράξη, να ανατρέπεται ο συσχετισμός δυνάμεων και η Ελλάδα έχει υπεροπλία και στο ναυτικό και στον αέρα, στο Αιγαίο και μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε ξένη επιβουλή. Γι’ αυτό βλέπετε και αυτόν τον εκνευρισμό στην άλλη πλευρά, ο οποίος σε ένα βαθμό δικαιολογείται γιατί υπάρχουνε και εκλογές και έχει και εσωτερικά ζητήματα με το ακροατήριό του το εθνικιστικό, ο Ταγίπ Ερντογάν, με τον εταίρο του τον Μπαχτσελί.
Αλλά φοβούμαι ότι, ό,τι τίθεται στον δημόσιο διάλογο, παραμένει και αν θα έχουμε και αλλαγή κυβέρνησης το επόμενο διάστημα στην Τουρκία, δε σημαίνει ότι οι αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, θα φύγουνε την άλλη μέρα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είμαστε, πρώτον, σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία της χώρας, και δεύτερον, να έχουμε εκείνες τις συμμαχίες, που θα κατανοούνε όλοι το δίκαιο των ελληνικών θέσεων και θα περιθωριοποιούνε την Τουρκία, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική αυτή που ακολουθεί είναι αδιέξοδη.

Μ – Κύριε Χαρακόπουλε, ήθελα να σας ρωτήσω κάτι για αυτό που είπατε πριν για τα όπλα. Θεωρείτε ότι όλος αυτός ο εφοδιασμός των όπλων από πλευράς της Ελλάδας, ως αμυντικό μηχανισμό, έχει προκαλέσει αυτή την τουρκική προκλητικότητα; Την έχει πάει τουλάχιστον στο επόμενο βήμα;

ΜΧ – Κυρία Μπουροπούλου, όπως σας είπα, η Ελλάδα οφείλει, ακριβώς επειδή ζει σε αυτή τη δύσκολη γειτονιά, να είναι σε θέση να υπερασπιστεί, πρώτη, την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δυστυχώς, δε ζούμε στο κέντρο της Ευρώπης, δεν είμαστε μια από τις χώρες της Μπενελούξ, να συνορεύουμε με το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και το Βέλγιο, που δεν εποφθαλμιούν κυριαρχικά δικαιώματα άλλης χώρας. Εμείς είμαστε ταγμένοι, να είμαστε το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Πάντοτε ήμασταν ο κυματοθραύστης των επιβουλών από την Ανατολή, από τους Περσικούς Πολέμους, μετέπειτα στους Βυζαντινούς χρόνους, μέχρι και σήμερα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να κινούμαστε σε δύο μέτωπα, σε δύο άξονες: Πρώτον, την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και αυτό γίνεται σήμερα, καλύψαμε το κενό και την υστέρηση που είχαμε στην υπερδεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης και δεύτερον, να συμμετέχουμε ενεργά σε συμμαχίες που θα λειτουργούν επίσης ως ασπίδα προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων και αυτό κάνουμε.

Η άλλη πλευρά, αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων. Έχει να κάνει με την κατάσταση της οικονομίας και την εκτόξευση του πληθωρισμού. Η Τουρκία επανέρχεται σιγά-σιγά σε προηγούμενες δεκαετίες, που αναγκαζόταν να κόβει μηδενικά από τα χαρτονομίσματα, προκειμένου να μειώνει τους υπερβολικούς αριθμούς που είχανε τα νομίσματα. Έφτανε να τυπώνει χαρτονομίσματα εκατομμυρίων, θυμάμαι, όταν ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στην Πόλη. Οδεύουν, λοιπόν, σε αυτές τις εποχές, με την εκτόξευση του πληθωρισμού που έχει γίνει βραχνάς για το μέσο νοικοκυριό στην Τουρκία και ταυτόχρονα, βεβαίως, νιώθει την απειλή μετά από είκοσι χρόνια διακυβέρνησης ο Ταγίπ Ερντογάν, της ενωμένης αντιπολίτευσης και φτάνει σε σημείο, να υιοθετεί ακραίες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, όπως οι διώξεις των φερέλπιδων πολιτικών του αντιπάλων, όπως είναι η δίωξη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, του Εκρέμ Ιμάμογλου, που φοβάται ότι μπορεί να είναι ο πιθανός αντίπαλός του, για τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου, του 2023. Εμείς, λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, ισχυροί, να νιώθουμε ασφαλείς και έτσι, μπορούμε να προσερχόμαστε κ. Θεοδώρου, επανέρχομαι στο αρχικό μας ερώτημα, και στο τραπέζι των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων, από ισχυρή θέση, για να επιβάλουμε τις θέσεις μας, που οι θέσεις μας, δεν είναι τίποτα άλλο, από το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Οι Τούρκοι είναι αυτοί που ζητούνε την ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης. Και για τους τηλεθεατές μας να θυμίσουμε, ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, που είναι εδώ και έναν αιώνα, ο ακρογωνιαίος λίθος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι μια συνθήκη που η Ελλάδα την υπέγραψε ηττημένη. Η Ελλάδα, υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτή, λοιπόν, η συνθήκη, η οποία βεβαίως, χάρη και στο διπλωματικό δαιμόνιο του Ελευθερίου Βενιζέλου, μπόρεσε να περισώσει ότι μπορούσε να περισωθεί σε εκείνη την περίσταση, αυτή λοιπόν η συνθήκη, που είναι μια συνθήκη ήττας για την Ελλάδα, αυτή θέλουν να ανατρέψουν, εν καιρώ ειρήνης. Ε, δεν μπορεί να το δεχτεί καμία ελληνική κυβέρνηση!

Θ – Πόσο οι εξελίξεις στην Τουρκία, επηρεάζουν την απόφαση του πρωθυπουργού, για το πότε θα γίνουν εκλογές; Και σε ποιο βαθμό και με δεδομένο ότι οι εκλογές, δε θα είναι απλές εκλογές, θα είναι εκλογές με απλή αναλογική, να δούμε εάν θα προκύψει κυβέρνηση και μετά να δούμε πότε θα αποφασιστεί να γίνουν και οι επόμενες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική. Επηρεάζει όλο αυτό το σκηνικό με την Τουρκία, την απόφαση του πρωθυπουργού;

ΜΧ – Σίγουρα λαμβάνεται υπόψη κ. Θεοδώρου, ή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το καλύτερο θα ήταν, επειδή ακριβώς μπροστά μας έχουμε την ‘‘μπανανόφλουδα’’ της απλής αναλογικής και θα χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, την οποία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα τη διεξάγει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο αρχαιότερος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανώτατος δικαστής, γι’ αυτό και ακριβώς πιστεύω ότι το καλύτερο θα ήτανε να είναι ταυτόχρονα οι εκλογές στην Ελλάδα και στην Τουρκία, στο τέλος δηλαδή της τετραετίας, να συμπέσουν και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο να αξιοποιήσει η τουρκική πλευρά τον ενδιάμεσο χρόνο ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη αναμέτρηση, που στην Ελλάδα θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Θ – Είναι σημαντικό. Να το πούμε αυτό, γιατί δεν το ξέρει πολύς κόσμος. Πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός παραμένει ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε τη νέα βουλή…

ΜΧ – Οι πρώτες εκλογές γίνονται με την παρούσα κυβέρνηση

Θ – Τώρα, αν θα αλλάξουν οι υπουργοί και θα πάμε σε υπηρεσιακό υπουργό εσωτερικών, ή όχι, θα το δούμε αυτό. Είναι ένα πολιτικό θέμα, αλλά είναι νωρίς ακόμα.

ΜΧ – Δεν προβλέπεται αυτό από το Σύνταγμα.

Θ – Καλό θα ήταν… Είναι μεγάλη κουβέντα.

ΜΧ – Οι πρώτες εκλογές, λοιπόν, θα γίνουν με την παρούσα κυβέρνηση και με απλή αναλογική. Το πλέον πιθανόν είναι ότι δε θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Θ – Ωραία… Παραιτείται ο πρωθυπουργός;

ΜΧ – Ακολουθούν τα λεγόμενα «τριήμερα», οι διερευνητικές εντολές από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους αρχηγούς των κομμάτων. Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιδιώξει το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, επομένως, ουσιαστικά θα καταθέσει την εντολή. Η εντολή θα δοθεί στο δεύτερο κόμμα, στο τρίτο κόμμα και κατόπιν, αν καταστούνε και αυτές, όπως είναι το πιο πιθανόν, ατελέσφορες, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με εκλογές οι οποίες θα είναι με μια σύντομη προεκλογική περίοδο τριών εβδομάδων και με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, όπως είπαμε τον αρχαιότερο δικαστή, των ανώτερων δικαστηρίων της χώρας.

Θ – Αυτό, μπορεί να κρατήσει δέκα ημέρες, μπορεί να κρατήσει και ένα μήνα.

ΜΧ – Σε αυτό το μεσοδιάστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Θ – Ο κ. Μητσοτάκης, με την ολοκλήρωση των εκλογών και τη νέα βουλή που θα προκύψει με την απλή αναλογική, παραιτείται; Δεν παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός;

ΜΧ – Όχι. Γίνονται οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, δεν υπάρχει δεδηλωμένη στη Βουλή, εκατόν πενήντα ένα βουλευτών του πρώτου κόμματος. Θα λάβει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης το πρώτο κόμμα, ο πρωθυπουργός προφανώς θα την καταθέσει, το δεύτερο, το τρίτο κόμμα, από τη στιγμή λοιπόν που δεν σχηματίζεται κυβέρνηση, διαλύεται η Βουλή και παίρνει εντολή υπηρεσιακής κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχαιότερος δικαστής και οδηγείται η χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Θ – Δεν παραμένει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης υπηρεσιακός πρωθυπουργός και στις δεύτερες εκλογές;

ΜΧ – Παραμένει μέχρι να διαλυθεί η Βουλή που προέκυψε με την απλή αναλογική, γιατί δε σχηματίζεται κυβέρνηση και τότε θα πάρει την εντολή, όπως σας είπα, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχαιότερος δικαστής.

Θ – Όλο αυτό το διάστημα λοιπόν, είναι ένα διάστημα πολιτικής αβεβαιότητας. Μπορεί να κρατήσει μια μέρα, μπορεί να κρατήσει και ένα μήνα.

ΜΧ – Δυστυχώς. Δυστυχώς αυτό είναι το τίμημα…

Θ – Μπορεί να έχουμε και κυβέρνηση, λέω, μπορεί, δεν ξέρω. Μπορεί να μαζευτούν όλοι της αντιπολίτευσης της σημερινής και να πούνε ότι η Νέα Δημοκρατία μας παρακολουθούσε, παρακολουθούσε τα τηλέφωνά μας, θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε… Γιατί γελάτε; Το ’90 δεν έγινε αυτό; Τα έχετε ζήσει. Το ’90 και το ’91 είχαμε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού η οποία έγινε με σκοπό να στηθεί η διαδικασία των εξεταστικών επιτροπών και να πάμε σε ειδικό δικαστήριο. Εάν, λοιπόν, σύσσωμη η αντιπολίτευση σας βάλει απέναντι, το αποκλείετε ως σενάριο αυτό; Διότι παρακολουθείται το ΠΑΣΟΚ, παρακολουθείται ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν έρθει το ΚΚΕ και πει μας παρακολουθούσαν να τους ελέγξουμε, που το έχει πει πολλές φορές το ΚΚΕ, βγαίνουν τα κουκιά μετά κ. Χαρακόπουλε.

ΜΧ – Αν θα υπάρξει το σενάριο της τερατογένεσης; Καλώς κάνετε και το θέτετε στο τραπέζι της συζήτησης και θα τεθεί και κατά την προεκλογική περίοδο, γιατί πολλοί σκέφτονται με χαλαρή διάθεση ότι η πρώτη εκλογή έτσι κι αλλιώς δεν είναι μία εκλογή που δεν θα δώσει κυβέρνηση, άρα μπορεί ενδεχομένως και να μην πάμε να ψηφίσουμε ή να ψηφίσουμε με πιο χαλαρή διάθεση κάποιο μικρότερο κόμμα. Επομένως, ας το έχουν υπόψη τους αυτό οι πολίτες που μας ακούνε, από την πρώτη εκλογή όσοι θεωρούν ότι δεν πρέπει η χώρα να μπει σε περιπέτεια, όσοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να βάλουμε το διακύβευμα της σταθερότητας σε ερωτηματικό, θα πρέπει να προσέλθουν από την πρώτη κάλπη και να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Στην πρώτη κάλπη θα ψηφίζουμε σαν να ψηφίζουμε στη δεύτερη κάλπη, με στόχο το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Καλά κάνετε και το θέτετε και θα τεθεί πιστεύω όσο οδεύουμε προς τις εκλογές της άνοιξης, του καλοκαιριού, μένει να δούμε, το ζήτημα αυτό, γιατί θα είναι καταστροφικό για τη χώρα να σχηματιστεί μία ευκαιριακή πλειοψηφία, μία τερατογένεση, όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε, με μόνο στόχο, απλά και μόνο, την επιβολή της απλής αναλογικής από μία πλειοψηφία ευκαιριακή διακοσίων εδρών, αν ο μη γένοιτο προέκυπτε από την πρώτη κάλπη, που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει.

Θ – Έκανε τόσες παρεμβάσεις ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής έκανε τόσες παρεμβάσεις ο κ. Σαμαράς, δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία του απορρήτου, το είπε και ο ένας το υποστήριξε και ο άλλος. Εσείς εκεί στη σύγχρονη Νέα Δημοκρατία δεν ακούτε τους προηγούμενους.

ΜΧ – Κύριε Θεοδώρου, νωρίτερα στο ρεπορτάζ που παίξατε, ως χαλί για να μπούμε στην κουβέντα μας, ήτανε το Qatargate. Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είχε εξαρθρωθεί αυτή ή σπείρα, αν επιβεβαιωθούν όλα αυτά που ακούμε, η εγκληματική αυτή οργάνωση που χρημάτιζε ευρωβουλευτές, ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να δημιουργούν μία άλλη εικόνα για το Qatar ή προκειμένου να προωθηθούν συμφέροντα της χώρας αυτής στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης ευρωβουλευτών, πολιτικών προσώπων θα μπορούσε να είχε εξαρθρωθεί αυτό το κύκλωμα; Επομένως, εγώ κρατώ, γιατί φύσει αισιόδοξος προσπαθώ πάντοτε να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο…

Θ – Δηλαδή και ο Ανδρουλάκης γι’ αυτό τον παρακολουθούσαν γιατί υπήρχε υποψία ότι έπαιρνε μαύρο χρήμα;

ΜΧ – Δεν το ξέρω, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης όταν του υποδείχθηκε να συνομιλήσει με το αρμόδιο όργανο που τον παρακολουθούσε, για να του πει τον λόγο για τον οποίο τον παρακολουθούσε, δεν το έπραξε. Εκείνο που ξέρω είναι το εξής. Ότι πρώτον, η χώρα καθώς βρίσκεται σε μία δύσκολη γειτονιά, σε μία εποχή που υπάρχουν κυβερνοεπιθέσεις, που υπάρχουν ξένες δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν να επηρεάσουν ακόμη και εκλογικά αποτελέσματα σε χώρες προκειμένου να τις καταστήσουν φιλικές ή δορυφόρους, η χώρα χρειάζεται ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, χρειαζόμαστε ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των παρακολουθήσεων προκειμένου να υπάρχει λογοδοσία και δικλείδες ασφαλείας και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό, μετά από την υπόθεση των υποκλοπών που είδε το φως της δημοσιότητας, με τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση προχώρησε και στις θεσμικές αλλαγές για να ενισχυθεί το πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών προς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, γενικότερα προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Δεν θα υπερασπιστώ ως σωστές τις επιλογές που έγιναν στο παρελθόν κ. Θεοδώρου. Αλλά, όπως σας είπα, θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Νομίζω ότι το πάθημα κάθε φορά γίνεται μάθημα αν κάνουμε ένα βήμα μπροστά ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα. Και στην παρούσα συγκυρία πιστεύω ότι κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Μετά βεβαίως από αυτήν την υπόθεση η οποία δημιούργησε εντάσεις και κριτική και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας και φοβούμαι θα οδηγηθούμε στην προεκλογική περίοδο υπό αυτή την βαριά σκιά της υπόθεσης των υποκλοπών.

Θ –Έχει δημιουργηθεί θέμα στη Νέα Δημοκρατία, όμως, κουβεντιάζετε. Δεν είναι κακό να το πούμε

ΜΧ –Μα η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα κύριε Θεοδώρου. Είναι ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα και φυσικό είναι να συζητούμε. Δεν υπάρχει σιωπητήριο σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας. Συζήτηση γίνεται και από τη συζήτηση πάντοτε κάτι καλό προκύπτει. Νομίζω ότι οι αλλαγές που υπήρξαν σε νομοθετικό επίπεδο σε εθνικό επίπεδο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι απόρροια σε μεγάλο βαθμό και της συζήτησης και του διαλόγου που γίνεται στη Νέα Δημοκρατία.

Θ –Πού θα κάνετε Χριστούγεννα;

ΜΧ –Πάντοτε στο χωριό μας, στην εκλογική μας περιφέρεια. Έτσι κι αλλιώς βρισκόμαστε τα Χριστούγεννα στη Λάρισα στο χωριό αλλά ακόμα περισσότερο τώρα είναι μία ευκαιρία αυτές τις ημέρες των γιορτών να δούμε κόσμο, να ακούσουμε τον κόσμο. Ο προορισμός ενός πολιτικού είναι να ακούει κ. Θεοδώρου. Και νομίζω είναι μία ευκαιρία αυτές τις ημέρες των εορτών να ακούσουμε κόσμο, να ακούσουμε πολίτες. Εγώ δεν θα σας πω ότι έγιναν πολλά αυτά τα τρεισήμισι χρόνια. Τα αξιολογεί ο κόσμος. Βεβαίως, μένουν ακόμα περισσότερα να γίνουν. Αλλά πιστεύω στο τέλος της ημέρας ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει. Και έχουνε μία κυβέρνηση που παράγει απτά αποτελέσματα απέναντι σε μία αντιπολίτευση που διατυπώνει απλά καλές προθέσεις. Στο τέλος, λοιπόν, της ημέρας κρινόμαστε όλοι από τα αποτελέσματα που έχουμε φέρει και όχι από τις προθέσεις. Ο δρόμος για την κόλαση λέγεται ότι είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Αντιθέτως, η κυβέρνηση αυτή επί τρεισήμισι χρόνια έχει πια απτό έργο.
Ενώ βρέθηκε, όπως όλοι αναγνωρίζουν, να κυβερνά σε ταραγμένους καιρούς με μία σειρά από εξωγενείς κρίσεις, παρόλα αυτά βλέπετε ότι και ο Economist αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι στις νικήτριες στη μάχη της οικονομίας ανάμεσα 34 ώρες, σε πρόσφατη έρευνά του. Η τελευταία έκθεση, επίσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρά την έκρηξη του πληθωρισμού σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα είμαστε χαμηλότερα του μέσου όρου. Έχουμε μειώσει αρκετά το δημόσιο χρέος έναντι του ΑΕΠ, έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από την ΕΕ. Και όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να ασκούμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική όσο κι αν αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν αυτό ενοχλεί την αριστερά, που θέλει να έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.

Θ –Κύριε Χαρακόπουλε, αν ανοίξουμε το θέμα αυτό, θα πάμε για άλλη μία ώρα κουβέντα, θα τελειώσουμε το δελτίο.

ΜΧ – Ναι, αλλά καλό είναι να ειπωθούν ότι αυτή η κυβέρνηση μετά από 12 χρόνια κάνει αύξηση της σύνταξης. Αυτή η κυβέρνηση έδωσε αύξηση στον κατώτατο μισθό, όταν οι άλλοι απλά την υπόσχονταν.
Αυτή η κυβέρνηση έδωσε κορωνο-ενισχύσεις.
Αυτή η κυβέρνηση αύξησε το επίδομα θέρμανσης.
Αυτή η κυβέρνηση δίνει τώρα και το market pass, που τόσο κριτική γίνεται. Αλλά όλα είναι μέτρα στήριξης των αδυνάτων.

Θ – Αλλά και οι προηγούμενοι δίνανε κύριε Χαρακόπουλε επιδόματα, αλλά λέγαμε ότι οι φιλελεύθεροι δεν θα είναι σοσιαλιστές των επιδομάτων, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία.

ΜΧ – Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού και κοινωνικός φιλελευθερισμός, για να το πω με μία πρόταση γιατί καταλαβαίνω ότι έχετε πίεση χρόνου, είναι στήριξη της ελεύθερης οικονομίας για την παραγωγή πλούτου.
Και με τη δίκαιη φορολόγηση αυτού του πλούτου έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε οικονομική πολιτική, αναδιανομή προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μεσαία τάξη, τα μεσαία στρώματα. Αυτή η πολιτική είναι που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας και όχι κοινωνική πολιτική με δανεικά που ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και χρεοκόπησε τη χώρα. Και ακολουθήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τη χώρα στα capital controls.

Θ – Κύριε Χαρακόπουλε, καλά Χριστούγεννα να έχουμε!

ΜΧ – Επίσης Καλά Χριστούγεννα! Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 Maximos astra tv 1

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/-aVsj7bC8iw

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη ¨Φωνή της Ελλάδας¨και τον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο

ΜΑΞΙΜΟΣ

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2022

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
& ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟ


-Έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο, Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτή ταυτόχρονα Λάρισας, της Ν.Δ. Κύριε Χαρακόπουλε καλημέρα σας.

-Καλημέρα. Καλημέρα στους όπου γης ακροατές μας.

-Υποθέτω σας βρίσκουμε στη βουλή. Μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη –να ξεκινήσουμε από εκεί– η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ίσως η πλέον σημαντική συζήτηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην ελληνική βουλή.

-Έτσι είναι, αλλά η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού, καθώς είναι η τέταρτη συζήτηση προϋπολογισμού αυτής της κυβέρνησης, έχει και έναν χαρακτήρα απολογιστικό του έργου που έγινε στα τρεισήμισι αυτά χρόνια και βεβαίως, μια ευκαιρία συγκρίσεων με το έργο και τις μέρες της προηγούμενης διακυβέρνησης.

-Θα μιλήσετε και εσείς υποθέτω σε αυτή τη διαδικασία.

-Προφανώς! Έχω εγγραφεί και θα μιλήσω.

-Εμείς όμως εδώ, σας θέλουμε περισσότερο για τη δεύτερη ιδιότητά σας ως Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Βρεθήκατε στη Ρουμανία τις προάλλες, με αυτή σας την ιδιότητα, είχατε συναντήσεις με το κοινοβούλιο της χώρας, με βουλευτές Ορθόδοξους και ελληνικής καταγωγής μάλιστα, είχατε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ρουμανικής Βουλής, θα μας δώσετε ένα στίγμα αυτών των επαφών;

-Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη. Η Ρουμανία είναι μια κατά βάση Ορθόδοξη χώρα, με την οποία έχουμε άριστες σχέσεις. Βρεθήκαμε εκεί με αφορμή τη διεθνή καμπάνια που έχουμε αναλάβει ως Δ.Σ.Ο. για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της μετατροπής της σε τζαμί από την τουρκική ηγεσία, στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης της θρησκείας, που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια στη γείτονα χώρα. Αλλά με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας μας, ζήτησα και οργανώθηκε από τις ρουμανικές αρχές με άψογο τρόπο, μια επίσκεψη-προσκύνημα στο Δραγατσάνι πρώτα απ’ όλα, γιατί, από εκεί, από τη Μολδοβλαχία, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Ιερό Λόχο. Και πραγματικά και οι ρουμανικές αρχές τιμούν το γεγονός αυτό, υπάρχει ένας οβελίσκος που έχει τοποθετηθεί εκεί σε ανάμνηση της μάχης και της θυσίας των Ιερολοχιτών, όπου καταθέσαμε στεφάνι. Υπήρχε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών, επίκαιρη ομιλία δική μου, επιμνημόσυνη δέηση από τη Ρουμάνικη Ορθόδοξη εκκλησία. Ήταν εκεί συνάδελφοι βουλευτές από το ρουμανικό κοινοβούλιο, βεβαίως ο ελληνικής καταγωγής, ο υπερδραστήριος βουλευτής Ντράγκο Ζήσοπολ -Ζησόπουλος στα ελληνικά- και ο δήμαρχος της πόλης. Ήταν μια συγκινητική, θα έλεγα, εκδήλωση και μάλιστα επισκεφθήκαμε και το πεδίο μάχης του Δραγατσανίου, που είναι σήμερα ένας εντυπωσιακός αμπελώνας, όπου η Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Ρουμανίας, έχει αγοράσει ένα τμήμα του αμπελώνα αυτού και έχει αναγείρει μια εκκλησία, την οποία προτίθενται να την εγκαινιάσουν ως ναό αφιερωμένο στην Του Θεού Σοφία. Έναν ναό ακόμη της Αγάς Σοφίας, που μαρτυρά και αυτό το γεγονός ότι και στις μέρες μας αναγείρονται ναοί αφιερωμένοι στη Σοφία του Θεού, το βαθύ αποτύπωμα που έχει η Αγία Σοφία σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

-Συμπληρώνονται και τριάντα χρόνια, της ΔΣΟ το 2023…

-Βεβαίως και με αφορμή αυτό, κάλεσα στην Αθήνα στην επετειακή εκδήλωση και τον πρόεδρο της Βουλής της Ρουμανίας, ο οποίος μας δέχτηκε σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο, που έγινε την περίοδο Τσαουσέσκου, για την ανέγερση του οποίου γκρεμίστηκαν εκκλησίες, συναγωγές, ιστορικά κτίρια…

-Δεν έμεινε τίποτα είναι αλήθεια και πολλές κατοικίες…

-…πάρα πολλές, πάρα πολλές, νομίζω το είκοσι τοις εκατό της ιστορικής πόλης αν δεν κάνω λάθος. Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το γεγονός που επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ρουμάνου Προέδρου, ο οποίος είναι και ο ίδιος ακαδημαϊκός, ότι παρουσιάζουμε τον τόμο για την Αγία Σοφία, σε ένα κτίριο που χτίστηκε ως «ναός της αθεΐας», από το καθεστώς Τσαουσέσκου.

-Το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο και εντυπωσιακό βέβαια, όσοι έχουν πάει Βουκουρέστι και το έχουν δει. Νομίζω ότι ήταν και ένα ποτάμι, το οποίο το έθαψαν προκειμένου να δημιουργηθεί δρόμος, αυτή η τεράστια λεωφόρος που βλέπει το κτίριο…

-Αλλοιώθηκε πάντως, ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης και χάθηκε ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Σε αυτή την εκδήλωση, λοιπόν, στην παρουσίαση που κάναμε στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ήτανε ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ήταν πολλοί βουλευτές, όχι μόνο του ρουμανικού κοινοβουλίου, αλλά ήταν και βουλευτές που ήρθανε από Ορθόδοξες χώρες και δη από τη Μ. Ανατολή. Είχαμε βουλευτές από την Αίγυπτο, από την Παλαιστίνη και από τις γειτονικές χώρες, από τη Γεωργία και βεβαίως από την Ελλάδα. Είναι σημαντικό ότι ήταν πολλοί άνθρωποι που επηρεάζουν, που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τα ρουμάνικα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κάλυψαν την εκδήλωση, ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε συνεντεύξεις. Ήταν εκεί πολλά παιδιά της ελληνικής ομογένειας -και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι συνεχίζεται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Μάλιστα, κατά ευτυχή συγκυρία κατά την εκεί παρουσία μας, στην ελληνική πρεσβεία, στο σπίτι της Ελλάδος, υπήρξε μια εκδήλωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου, της ακαδημαϊκού Φιλίτη, το «Ελληνικό Βουκουρέστι», που είχα την τιμή να προλογίσω και να επαινέσω ιδιαίτερα το έργο που επιτελεί εδώ και 31 χρόνια, ο εκδοτικός οίκος «Ομόνοια», μιας σημαντικής Νεοελληνίστριας Ρουμάνας, της Έλενας Λάζαρ, η οποία δημιούργησε αυτό τον εκδοτικό οίκο, που εκδίδει ποιοτικά βιβλία, σημαντικές μεταφράσεις Ελλήνων ποιητών, συγγραφέων και λογοτεχνών. Έχουν εκδοθεί «Τα άπαντα» του Καβάφη, έχουν εκδοθεί στη ρουμανική γλώσσα και στην ελληνική, έργα του Καζαντζάκη και πραγματικά μέσω αυτής της δράσης, του πολιτιστικού αυτού έργου που επιτελείται από τις εκδόσεις «Ομόνοια», νομίζω ότι προάγονται περαιτέρω οι Ελληνο-Ρουμανικές σχέσεις, που κρατούν βέβαια αιώνες.

-Υπάρχει έντονο και το οικονομικό αποτύπωμα στη Ρουμανία κύριε Χαρακόπουλε, το ξέρετε πολύ καλά και εσείς.

-Βεβαίως, το οικονομικό αποτύπωμα είναι πολύ έντονο, επίσης από τους Βυζαντινούς και Οθωμανικούς χρόνους στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες. Οι ηγεμόνες ήταν Φαναριώτες και είχαν πολύ έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα οι Έλληνες, ιδιαίτερα στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, σε κοινότητες όπου άνθισε ο ελληνισμός, στη Βράϊλα, στην Κωνστάντζα και στο Βουκουρέστι, βεβαίως, πρωτίστως. Αυτή την παράδοση τη συνεχίζει και σήμερα, μετά την κατάρρευση του κομουνιστικού καθεστώτος και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, πολλώ δε μάλλον, μετά την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται πολύ έντονα στη Ρουμανία,.
Μάλιστα, επισκεφτήκαμε και την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ανεγέρθηκε το 1899 από έναν Κεφαλλονίτη ευπατρίδη, εθνικό ευεργέτη, τον Παναγή Χαροκόπο και νομίζω είναι μοναδική, ίσως, εκκλησία, γιατί συνδυάζει κύριε Διονυσόπουλε, Αρχαιοελληνικά χαρακτηριστικά εξωτερικά, είναι ένας ναός με κίονες που παραπέμπει σε ναό της αρχαίας Ελλάδας…

-Έχω την τύχη να τον έχω δει κύριε Χαρακόπουλε οπότε έχω άποψη. Όντως είναι εντυπωσιακός.

-…και στο εσωτερικό του είναι ένας βυζαντινός ναός.

-Είναι απίστευτο, δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο και δεν ξέρω και αν υπάρχει κιόλας.

- Πραγματικά και εγώ εντυπωσιάστηκα. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα, δεν είχε ξανατύχει να δω κάτι αντίστοιχο και δείχνει τελικά πόσο αυτός ο τόπος, ο μικρός, ο μέγας, που λέει και ο ποιητής, που είναι η Ελλάδα και αυτός ο μικρός λαός, απ’ όπου πέρασε αφήνει έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα.

-Υπάρχει κάποια περιοδεία, για το επόμενο χρονικό διάστημα, κάποια συνάντηση;

-Συνεχίζοντας αυτήν τη διεθνή καμπάνια που έχουμε ξεκινήσει, σε συνέχεια της παρουσίασης που κάναμε στη Βενετία στο Διεθνές Βυζαντινολογικό συνέδριο, ακολούθως στην Καρλσρούη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, την επίδοση στον Πάπα Φραγκίσκο στην Αγία έδρα, στη Ρώμη, στον Οικουμενικό Πατριάρχη, βεβαίως, έχουμε δώσει τον τόμο σε προκαθημένους, την παρουσίαση σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις, σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά τις γιορτές –πρώτα ο Θεός– να παρουσιάσουμε τον τόμο στη γερμανική του έκδοση, στη Βασιλεία της Ελβετίας. Στα άμεσα σχέδια είναι αυτό και βεβαίως υπάρχει ένας προγραμματισμός, τον οποίο θέλω να πιστεύω θα μπορέσουμε να τον υλοποιήσουμε, αν και φαίνεται ότι οδεύουμε σε μια προεκλογική περίοδο από το νέο έτος.

-Ούτως ή άλλως, δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνονται και πρόωρες εκλογές, απ’ ότι φαίνεται, λένε οι πληροφορίες, κανείς δεν ξέρει, ή οι εκτιμήσεις αν θέλετε καλύτερα…

-Κοιτάξτε, όταν περάσουν τα τρεισήμισι χρόνια και μπαίνουμε πια στο τελευταίο εξάμηνο, δε νομίζω πως είναι πρόωρες εκλογές, αν θα γίνουν ένα-δυο μήνες πριν. Είναι ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του συνταγματικού βίου μιας κυβέρνησης.

-Κύριε Χαρακόπουλε, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία μας.

-Εγώ σας ευχαριστώ! Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους ακροατές μας και καλή χρονιά με υγεία πάνω απ’ όλα.

-Επίσης! Να είστε καλά.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/h-dSr8LrTaw

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην FormediaTV και στον Δημήτρη Τάκη

MAX 3 1

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2022

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην FormediaTV και στον Δημήτρη Τάκη

 

Καλησπέρα κύριε υπουργέ τι κάνετε;

Καλησπέρα, ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Ευχαριστούμε πολύ. Θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα δώσουμε το βήμα σε όλους τους βουλευτές της Θεσσαλίας, πέρα από τους υπουργούς που έρχονται εδώ, για να δούμε και τα τοπικά προβλήματα κατ’ αυτή την έννοια. Με εσάς θα μιλήσουμε κυρίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι παραγωγοί της Θεσσαλίας και της Λάρισας.

Εγώ νομίζω, πρωτίστως αναμένουνε και οι τηλεθεατές ενός καναλιού με τοπική εμβέλεια να εστιάζει στα περιφερειακά ζητήματα…

Περιφερειακή και σύντομα και πανελλαδική, διότι, σύντομα, θα μεταδίδεται και από τις πλατφόρμες, οπότε έχουμε καλεσμένους τους πάντες και μας ενδιαφέρει η άποψη όλων. Θέλω να ξεκινήσουμε με το θέμα του ΕΛΓΑ. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε εδώ τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κύριο Γεωργαντά, ο οποίος είχε μιλήσει για την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε πού βρίσκεται αυτή η ιστορία, αν έχετε επικοινωνία με τον κύριο Γεωργαντά, γιατί και εκείνος παραδέχτηκε ότι είναι ένα αγκάθι το ζήτημα της αναθεώρησης του κανονισμού, ώστε να δίδονται πολύ πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Με την κυβέρνηση βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή και ιδιαίτερα με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο νομός μας είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός, εύλογο είναι να βρισκόμαστε σε επαφή. Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η ιστορία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έχει τελματώσει. Θα πρέπει να προχωρήσουμε επειγόντως σε αλλαγή του κανονισμού. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα εδώ και καιρό. Έχουμε μια σειρά από ζημιές, οι οποίες με βάση το γράμμα του κανονισμού δεν αποζημιώνονται και έρχεται η πολιτεία, είτε με τα λεγόμενα «ΠΣΕΑ», είτε με «de minimis», να συνδράμει τους παραγωγούς. Για να γίνει, όμως, αλλαγή του κανονισμού, θα πρέπει να μιλήσουμε ευθέως στους αγρότες. Χρειάζεται αναλογιστική μελέτη. Ο εστί μεθερμηνευόμενον, κύριε Τάκη, θα πρέπει να υπολογίσουμε, οι νέοι κίνδυνοι που θα ασφαλίζονται, τί επιβάρυνση θα έχουν στον οργανισμό, άρα ποια θα είναι και η επιβάρυνση στο ασφάλιστρο των αγροτών. Ο ΕΛΓΑ, όπως λειτουργεί σήμερα, δε μπορεί να σηκώσει με τα ασφάλιστρα που έχει, επιπλέον ασφαλιστικούς κινδύνους. Ήδη, τη χρονιά που παρήλθε, στην οποία είχαμε βέβαια πρωτόγνωρες καταστροφές…

Είχαμε αλλεπάλληλες ζημιές και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για αποζημιώσεις.

Ναι, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Αλλά επιτρέψτε μου να σας δώσω δυο νούμερα, για να έχετε μια δυνατότητα να κρίνετε τα μεγέθη. Τα ασφάλιστρα που κατέβαλαν οι αγρότες μας στον οργανισμό ήταν μόλις 160 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι αποζημιώσεις που πέρυσι δόθηκαν, ξεπέρασαν τα 340 εκατομμύρια ευρώ, με συνδρομή βεβαίως της πολιτείας, όχι καταστρατηγώντας το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει από την Ε.Ε. για τέτοια ζητήματα, αλλά γιατί στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης, η πολιτεία δεν κατέβαλε το μέρος εκείνο που όφειλε στον ΕΛΓΑ, για τις λειτουργικές του δαπάνες, για τις αμοιβές των εργαζομένων του. Άρα, θα πρέπει να γίνει η αναθεώρηση του κανονισμού. Θα πρέπει, όμως, να ολοκληρωθεί μια αναλογιστική μελέτη και να δοθεί η δυνατότητα μετά στους παραγωγούς να κρίνουν, αν θέλουν να είναι επιπρόσθετη αυτή η κάλυψη –όπως όταν κάνει κανείς ένα ασφάλιστρο για το αυτοκίνητό του, εάν θέλει βάζει επιπλέον ασφαλιστικές καλύψεις για θραύση κρυστάλλων ή άλλες ζημιές, ομοίως να κρίνουν οι αγρότες και να αποφασίσουν τι θέλουν.

Ένα δεύτερο θέμα που αφορά πολλούς παραγωγούς, γιατί και η Λάρισα και η Θεσσαλία είναι παραγωγοί μήλων, υπάρχει το θέμα της μεγάλης ποσότητας αδιάθετων μήλων, διότι έχει «κλείσει» η αγορά της Αιγύπτου και το ερώτημα είναι πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το είχα ρωτήσει και στον κύριο Γεωργαντά, μου είπε ότι το προσπαθούμε, αλλά, αρκεί η προσπάθεια; Υπάρχουν προτάσεις; Τι λένε οι παραγωγοί;

Κύριε Τάκη με τους παραγωγούς βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή όπως σας είπα…

Μα το ξέρω, γι’ αυτό και σας ρωτώ.

Το πρόβλημα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε πρώτα απ’ όλα, όταν προέκυψε το εμπάργκο στη Ρωσία, με τις κυρώσεις, λόγω της κατάληψης το 2014 της Κριμαίας. Φέτος το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο, διότι μια μεγάλη αγορά 110 εκατομμυρίων ανθρώπων, που είναι η Αίγυπτος, αντιμετωπίζει περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων, capital controls, δηλαδή, γιατί η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ. Έτσι διογκώθηκε το πρόβλημα. Η Αίγυπτος είναι μια από τις βασικές αγορές στις οποίες πηγαίνει μήλο από την Αγιά, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Εμείς, επειδή έχουμε τα πρώιμά μήλα Gala φάνηκε πιο νωρίς το πρόβλημα, το οποίο όμως, αφορά ευρύτερα τη χώρα. Γι’ αυτό και είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα μια σύσκεψη μαζί με άλλους συναδέλφους από άλλους τρείς νομούς που έχουν οξύ επίσης πρόβλημα με φρούτα. Από τη Μαγνησία ήταν η κυρία Ζέτα Μακρή, ήταν ο κύριος Μπαραλιάκος από την Πιερία και ο κύριος Αμανατίδης από την Κοζάνη. Ένα ζήτημα είναι η διερεύνηση νέων αγορών, αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως άμεσα, το καταλαβαίνουμε όλοι, αλλά θα πρέπει να το τρέξει γρήγορα πια το υπουργείο. Το δεύτερο, που εδώ και καιρό έχω πει, είναι ότι ο υπουργός –και πιστεύω ότι θα το κάνει, όπως δεσμεύτηκε– θα πρέπει να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα που εξάγει φρούτα στη Αίγυπτο. Από τη στιγμή που είναι και άλλες χώρες, η Πολωνία για παράδειγμα είναι μια χώρα που εξάγει επίσης μήλα και άλλα φρούτα, θα πρέπει να δούμε σε επίπεδο Ε.Ε. τί μέτρα στήριξης μπορεί να υπάρξουν για τους παραγωγούς. Και το τρίτο βεβαίως είναι να υπάρχει μια ήσσονος σημασίας ενίσχυση όπως λέγεται, de minimis προς τους παραγωγούς στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουμε…

Ώστε ένα κομμάτι της χασούρας να καλυφθεί.

Ναι γιατί ξέρετε, όταν περιορίζεται μια μεγάλη αγορά, μειώνεται δηλαδή η ζήτηση για ένα προϊόν και υπάρχει μεγάλη προσφορά, καταρρέουν και οι τιμές.

Ναι. Βεβαίως.

Δηλαδή φέτος έχουν καταρρεύσει και οι τιμές διάθεσης των προϊόντων.

Και είναι και ένα θέμα τί θα γίνει με τους παραγωγούς αυτούς και σε βάθος χρόνου, πρέπει να δούνε και το σήμερα και το αύριο.

Αυτό ακριβώς.

Τώρα, πετρέλαιο και λιπάσματα, ένα μεγάλο θέμα και επίσης τι μπορεί να γίνει με το αγροτικό πετρέλαιο; Έχουν κοπεί ήδη τα 15 λεπτά που ήταν οριζόντια στο πετρέλαιο κίνησης.

Κοιτάξτε να δείτε, εδώ ζούμε μια σειρά από συνέπειες εξωγενών κρίσεων. Σε αυτή την κυβέρνηση έτυχε… λαχείο συντακτών, τι να πω; Είχαμε την πανδημία…

Και σε όλη την Ευρώπη…

Τελικά η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου. Η ενεργειακή κρίση έχει εκτινάξει τις τιμές στην ενέργεια και από την άλλη, επηρεάζει επίσης και τις τιμές στα αγροτικά εφόδια -έχουν εκτιναχθεί και οι τιμές στα λιπάσματα. Η κυβέρνηση έλαβε και η Ε.Ε. κατ’ αρχήν κάποιες πρόνοιες, δόθηκαν κάποια χρήματα τώρα, ανήγγειλε και ο πρωθυπουργός από τη Δ.Ε.Θ. 60 εκατομμύρια ευρώ για τα λιπάσματα και 90 για τις ζωοτροφές των κτηνοτρόφων…

Είναι επαρκή; Γιατί οι αγρότες λένε πως δεν είναι;

Όχι. Εγώ βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή μαζί τους, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα. Επίσης δόθηκε για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο “αγροτικό πετρέλαιο”, ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ. Θυμούμαι όταν ήμουν στο Υπουργείο, δίναμε κάπου 160 εκατομμύρια ευρώ, ήταν ένα μεγαλύτερο νούμερο. Αυτές τις μέρες, όπως είπατε, σταμάτησε και η οριζόντια επιδότηση στην αντλία κατά 15 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και είναι σε εξέλιξη οι αγροτικές εργασίες…

Και ανεβαίνει το πετρέλαιο ξανά.

…είναι η συλλογή βαμβακιού αυτές τις μέρες που δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Φαντάζομαι, ότι η κυβέρνηση, επειδή είναι σε δυναμική εξέλιξη το πρόβλημα, θα δώσει στο μέλλον και άλλες δυνατότητες στήριξης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επικοινωνεί με τους βουλευτές της Θεσσαλίας, γιατί η Θεσσαλία είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή που παράγει πολλά προϊόντα.

Εγώ μπορώ να πω ότι έχω μια ανοιχτή πόρτα, άμεση επαφή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν είναι πάντα δεδομένο αυτό, εχθές είδατε και τη ρήση του πρωθυπουργού…

Πολλές φορές δεν είναι δεδομένο.

…ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή και θέλει να πιστεύει ότι και όλων των υπουργών είναι ανοιχτή -το λέω διαχρονικά, δεν είναι κάποια αιχμή για κάποιον- αλλά με τη νυν ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει πολύ καλή συνεργασία.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει, είναι για το τσίπουρο, για το αν θα λέγεται τσίπουρο ή αν θα λέγεται απόσταγμα φρούτων. Τι γίνεται με την ιστορία αυτή;

Κοιτάξτε, αυτή είναι μια παλιά ιστορία.

Χάνουμε την ονομασία. Τι μπορεί να προκύψει για να διορθωθεί αυτή η ιστορία;

Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι πια να διορθωθεί.

Από πότε ξεκινάει αυτή η ιστορία;

Το πρόβλημα ξεκινάει από την προηγούμενη διακυβέρνηση, όταν κατατέθηκε τότε ο τεχνικός φάκελος και μίλαγε για τις γεωγραφικές ενδείξεις, έβαζε ως προϋπόθεση την εμφιάλωση. Μιλούμε για τους αμβυκούχους, τους λεγόμενους «παραδοσιακούς διήμερους», αυτούς τους αποσταγματοποιούς που βράζουν τσίπουρο. Υπήρχε, μάλιστα, και ένα πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες, το λύσαμε και αυτό, γιατί περιορίζονταν τα τέσσερα διήμερα που τους δίνει ο νόμος, με την καζανιά, την κάθε απόσταξη στις τρείς ώρες. Τελικά επεκτάθηκε στις τρεισήμισι ώρες, το λύσαμε αυτό. Να ξέρουμε, λοιπόν, ότι όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση…

Αυτοί λοιπόν που παραδοσιακά φτιάχνουν το τσίπουρο στο καζάνι, από εδώ και πέρα το τσίπουρο θα ονομάζεται «απόσταγμα φρούτων»;

Έτσι πλέον ορίζει το ενωσιακό δίκαιο.

Αυτό το πήραμε χαμπάρι, αλλά αδιαφορήσαμε; Τι έγινε;

Νομίζω ότι το περιέγραψα! Η προηγούμενη διακυβέρνηση κατέθεσε ένα τεχνικό φάκελο, που έβαζε ως προϋπόθεση για τη γεωγραφική ένδειξη, να είναι εμφιαλωμένο. Δεν μιλούμε για εμφιαλωμένο, μιλούμε για χύμα. Εκείνο που πέτυχε η κυβέρνηση η δική μας -παρά το γεγονός ότι υπήρχε κοινοποίηση καταδικαστικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη χώρα- είναι υπερμειωμένο συντελεστή 85% για τους διήμερους παραγωγούς, τους αμβυκούχους και 50% για το εμφιαλωμένο τσίπουρο, που δεν υπήρχε αυτό. Η κάλυψη που υπήρχε μέχρι πρότινος, ήταν μόνο για το ούζο 50% μείωση στο φόρο. Τώρα πετύχαμε υπερμειωμένο 85%, για τους διήμερους αποσταγματοποιούς που δεν υπάρχει πουθενά στην Ε.Ε.

Κάτι επιπλέον μπορεί να γίνει σε αυτό το κομμάτι, ή όχι; Αυτό ήταν το maximum που μπορούσε να πετύχει η κυβέρνηση;

Εγώ πιστεύω πάντοτε σε μια διαρκή διαπραγμάτευση, η Ε.Ε. είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση. Από τη στιγμή που μπορείς να προσέλθεις με τα επιχειρήματα εκείνα και να πείσεις τους συνομιλητές σου, είναι ανοιχτό ένα ζήτημα. Αλλά αυτή τη στιγμή, βρεθήκαμε προ τετελεσμένων, διαχειριστήκαμε μια δύσκολη κατάσταση. Η νυν ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, πέτυχε τον υπερμειωμένο συντελεστή κατά 85% στους διήμερους παραγωγούς, η κάθε καζανιά, η απόσταξη, παρέμεινε στις τρεισήμισι ώρες. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το παλέψουμε.

Άλλο θέμα αφορά στο βαμβάκι. Ξεκίνησε με 98 λεπτά πριν από μερικούς μήνες όταν ακόμα δεν είχε μαζευτεί. Το 30% των αγροτών έκαναν προσυμβόλαια, οι υπόλοιποι θα πάνε σε τιμή κάτω από τα 80 λεπτά και θα είναι ‘’ίσα βάρκα – ίσα πανιά’’. Θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα του βαμβακιού και της τιμής;

Οι τιμές καθορίζονται από την αγορά. Δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί να υπάρχει κρατική παρέμβαση. Θυμάμαι κάποτε έναν πολιτευτή του τότε κραταιού ΠΑΣΟΚ, που έλεγε ότι θα καθορίζουμε μαζί τις τιμές. Αυτά γινόντουσαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, σε κατευθυνόμενες οικονομίες. Εκείνο, όμως, που πρέπει να γίνει και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, είναι πώς θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Και στο βαμβάκι, το κόστος παραγωγής έχει ονοματεπώνυμο, λέγεται νερό! Όσο λοιπόν, στον κάμπο, η στάθμη του νερού πέφτει…

Και νερό και λίπασμα και πετρέλαιο και ρεύμα και όλα.

…βεβαίως, και όλα αυτά, αλλά επειδή μιλήσαμε νωρίτερα, το μείζον είναι το νερό. Εάν έχω νερό, δεν χρειάζεται να αντλώ από τριακόσια μέτρα γεωτρήσεων, δε χρειάζεται να δαπανώ επιπλέον ρεύμα, πετρέλαιο και τα λοιπά. Το πρόβλημα, λοιπόν, έχει να κάνει με το νερό. Και επανερχόμαστε στο «προπατορικό αμάρτημα», που ποιο είναι; Γιατί εδώ και τριάντα, σαράντα χρόνια δεν προχωρά η ολοκλήρωση του έργου του Αχελώου; Έχουμε τη Μεσοχώρα στο 95% και δεν παράγουμε πράσινη, φιλική ενέργεια, υδροηλεκτρική…

Ξεκίνησα να το ακούω αυτό, όταν ήμουν ακόμα στο Γυμνάσιο, για να μη σας πω στο Δημοτικό.

Ναι, νομίζω το ΄82, το ΄83 το εξήγγειλε ο Ανδρέας Παπανδρέου… Τα δικά μου τα μαλλιά άσπρισαν!

Και ακόμα συζητάμε για το φράγμα του Αχελώου, της εκτροπής του Αχελώου.

Όμως, αυτό το έργο που δαιμονοποιήθηκε, συκοφαντήθηκε, μπορεί να είναι και περιβαλλοντικό έργο πρωτίστως, γιατί μιλούμε πια για μια ήπια, για μια μικρή εκτροπή. Δεν είναι το μεγαλόπνοο έργο που είχε παρουσιαστεί κάποτε.

Θυμάμαι μάλιστα τότε γινόταν κάθε χρόνο οι φιέστες στο Κιλελέρ, που πήγαιναν οι πολιτικοί αρχηγοί και μιλούσαν στο Κιλελέρ και κάθε χρόνο εξήγγειλαν την εκτροπή του Αχελώου από το Κιλελέρ.

Έχω δει μακέτες και μακέτες. Το ζήτημα είναι ότι τώρα έχουμε ημιτελή έργα, η καταστροφή των οποίων θα στοιχίσει περισσότερο από την ολοκλήρωσή τους και την επίλυση του υδατικού προβλήματος.

Έχουμε ένα θέμα που αφορά στο φράγμα στον ποταμό Ενιπέα.

Τουλάχιστον εκεί έχουμε θετικές ειδήσεις.

Έργο 230 εκατομμυρίων ευρώ δημοπρατείται με ΣΔΙΤ και…

Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι την 1η Φεβρουαρίου του 2021 που είχα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό -μία συνάντηση που κράτησε περισσότερο από ότι ήταν ο προβλεπόμενος χρόνος-κατανόησε την σημαντικότητα του έργου αυτού για την επαρχία των Φαρσάλων. Θυμίζω ότι η συνάντησή μας έγινε μετά τις καταστροφές που είχαμε από τον Ιανό, τις πλημμύρες. Εάν υπήρχε το φράγμα αυτό δεν θα είχαμε 100 εκατομμύρια ζημιές από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στα Φάρσαλα και στην ευρύτερη επαρχία. Είναι ένα έργο το οποίο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης, η πόλη των Φαρσάλων και πολλά χωριά πίνουν εμφιαλωμένο νερό -το νερό δεν πίνεται από τα νιτρικά, είναι μολυσμένο. Και τρίτον θα δώσει μία τεράστια αναπτυξιακή ώθηση αρδεύοντας μια τεράστια έκταση όλης της επαρχίας Φαρσάλων και όχι μόνο, θα πιάνει και Αλμυρό και ίσως και Δομοκό.

Οδικός χάρτης υλοποίησης;

Μα για πρώτη φορά σας λέω ο πρωθυπουργός έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, ένα έργο που για δεκαετίες το ακούμε γίνεται πράξη με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έδωσε εντολή στον τότε γενικό γραμματέα, νυν υφυπουργό, κ. Γιώργο Καραγιάννη, αυτές τις μέρες δημοπρατείται το έργο, κατατίθενται αυτή την ώρα δηλαδή προσφορές, και θα προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο μετά, της επιλογής του αναδόχου. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια από την ημέρα της δημοπράτησης του και για 26 χρόνια η κοινοπραξία που θα το αναλάβει, πέραν της κατασκευής του, αναλαμβάνει τη συντήρησή του και τη δυνατότητα άρδευσης. Είναι κάτι πολύ σημαντικό θα είναι ένα έργο που θα έχει τη σφραγίδα μας για την επαρχία Φαρσάλων.

Άρα να κλείσουμε με αυτή τη θετική εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων και του Αλμυρού όπως μας είπατε. Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ πού ήσασταν αυτό το μεσημέρι μαζί μας και θα μας δοθεί η δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι και προεκλογική περίοδος, να τα ξαναπούμε και μαζί με άλλους συναδέλφους σας από τη Λάρισα να διασταυρώσετε τα ξίφη σας εδώ στη Formedia. Σας ευχαριστώ πολύ.

Και εγώ σας ευχαριστώ.

MAXIMOS

MAX 2 1

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/GLgYanFOOxs

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο «Παρασκήνιο» και τη δημοσιογράφο Άννα Καραβοκύρη

paraskinio 0

ΜΑΧ 1 4

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2022

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο «Παρασκήνιο» και τη δημοσιογράφο Άννα Καραβοκύρη

«Ο τόπος ‘‘κάηκε’’ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»

Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς «αραμπά»

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αποκαλύπτει στο «Π» άγνωστες πτυχές της ζωής του και της πολιτικής του διαδρομής. Μας μιλάει για τη γνωριμία του με τον Κώστα Καραμανλή, για την οικογένειά του και για το πρώτο μεροκάματο που έβγαλε στην οικοδομή και το έδωσε για να αγοράσει ένα βιβλίο

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός προβάλλει την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές θεωρείται επιβεβλημένο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος προκειμένου να επιτευχθεί αυτό;

Ο πρωθυπουργός έκλεισε αυτή τη συζήτηση στη ΔΕΘ. Η ΝΔ θα επιδιώξει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο την αυτοδυναμία,γιατί περισσότερο από πότε η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση για να αντιμετωπίζει άμεσα κάθε πρόκληση. Ο κόσμος, που έχει αλλάξει τόσο δραματικά τα τελευταία χρόνια, δεν μας επιτρέπει την πολυτέλεια να σπαταλούμε χρόνο σε ατέρμονες συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και κομματικά αλισβερίσια. Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα είναι τα ζητούμενα της νέας εποχής με στόχο την αυτοδύναμη Ελλάδα, που έχει θέσειο πρωθυπουργός.

Εκλέγεστε σε έναν αγροτικόνομό. Πως αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση; Τι σας λένε;

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η εκτίναξη των τιμών στο φυσικό αέριο, το ρεύμα και το πετρέλαιο οφείλεται σε εξωγενείς λόγους, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αναμφίβολα, οι αυξήσεις στην ενεργεία προκάλεσαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αύξηση του δείκτη του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη ΔΕΘ επιπλέον μέτρα για την άμβλυνση του προβλήματος. Ωστόσο, όλοι αναμένουμε ενόψει χειμώνα γενναιότερα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Λυπούμαι, αλλά η ΕΕ κινείται με ρυθμούς αραμπά και σε αυτό τον τομέα.
Θα σας έλεγα, λοιπόν, ότι ναι οι πολίτες περιμένουν περισσότερα από εμάς, αλλά δεν παρασύρονται από όσους πλειοδοτούν σε υποσχέσεις. Και δικαίως, γιατί οποίος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι, όπως λένε στο χωριό μου. Και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο τόπος κάηκε, πληρώνοντας ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο…

Μια και θυμηθήκατε τι λένε στο χωριό σας, ας γυρίσουμε πίσω το χρόνο, και να πάμε στα παιδικά σας χρόνια. Που γεννηθήκατε;

Γεννήθηκα το 1968 σταΒούναινατης Λάρισας, ένα μικρό προσφυγικό χωριό στα σύνορα με τον νομό Καρδίτσας. Θυμάμαι ότι στην πλατεία του χωριού γινόταν «ανταπόκριση», όπως έλεγαν, των λεωφορείων από Λάρισα και Καρδίτσα. Οι επιβάτες περίμεναν στα καφενεία με τα μπαγκάζια τους μέχρι να έρθει το λεωφορείο που θα μετεπιβιβάζονταν. Ως παιδιά κάναμε χάζι με τα καλάθια με τις κότες που πήγαιναν ως πεσκέσι στην πόλη. Ήταν δεμένες και μόνο τα κεφάλια τους προεξείχαν στο καλάθι. Ήταν ένα αλλόκοτο θέαμα. Αλλά αν τις πήγαιναν σφαγμένες θα κινδύνευαν να αλλοιωθούν από τη ζέστη του κάμπου...

Οι ρίζες σας από πού είναι;

Οι παππούδες μου ήταν Μικρασιάτες. Μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες με προσωπικά τους βιώματα από τη ζωή των Ρωμιών στην Καππαδοκία. Αυτά τα ακούσματα ήταν και το έναυσμα για την επιλογή του θέματος της διδακτορικής μου διατριβής υπό την επίβλεψη του αείμνηστου δασκάλου μου Νεοκλή Σαρρή. Η διατριβήμουπου πραγματεύεται την ενσωμάτωση των τουρκόφωνων Ελλήνων της Μικρασίαςεκδόθηκε ως «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» με πρόλογο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και εύφημη μνεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ήταν ένα μνημόσυνο στους παππούδες μου.

Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια; Που πηγαίνατε Δημοτικό Σχολείο; Ήσασταν καλός μαθητής;

Δημοτικό πήγα στο χωριό.Δυστυχώς, εδώ και χρόνια το σχολείο έχει κλείσει, όπως και τα περισσότερα στην επαρχία που ερημώνει. Τώρα το ανακαινίσαμε και ο δραστήριοςΜικρασιατικός ΣύλλογοςΒουναίνων«Η καθ’ ημάς Ανατολή» το λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο. Γυμνάσιο πήγα στην ΙτέαΚαρδίτσης-στη β´ τάξη κάναμε μαθήματα σε μια πλινθόκτιστη αίθουσα, πρώην αχυρώνα!Λύκειο πήγα στον Παλαμά Καρδίτσης, όπου πρώτευσα τη χρονιά που αποφοίτησα. Στο σχολείο πηγαίναμε με το λεωφορείο της γραμμής. Ο δρόμος δεν ήταν ασφαλτοστρωμένος και όταν έβρεχε συχνά κατεβαίναμε στις στροφές της Συκεώναςγια να περάσει το λεωφορείο τις νεροφαγιέςτου δρόμου. Δύσκολοι καιροί, αλλά τα παιδικά μας χρόνια τα αναπολούμε πάντα με νοσταλγία, ίσως γιατί ήμασταν παιδιά και κρατούμε τις όμορφες αναμνήσεις.

Εσείς πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Στα οικογενειακά τραπέζια παρακολουθούσα το πινγκ-πονγκ των πειραγμάτων ανάμεσα στην οικογένεια του πατέρα μου που ήταν δεξιοί και της μάνας μου που ήταν κεντρώοι. Διάβαζα από μαθητής του δημοτικού την εφημερίδα «Ελευθερία» που έφερνε το λεωφορείο στοκαφενείο του χωριού με συνδρομή της κοινότητας. Στο γυμνάσιο ήμουν Πρόεδρος της τάξης, αλλά το ενδιαφέρον για την πολιτική, μου το κέντρισε η γνωριμία μου, όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο, με τον Κωστή Στεφανόπουλο. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν η προσωποποίηση του πολιτικού ήθους, που δυστυχώς όλο και εκλείπει από την πολιτική ζωή της χώρας. Την ενασχόλησή μου, όμως, με την πολιτική την οφείλω στη γνωριμία μου με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Θυμάστε πως έγινε η γνωριμία σας με τον Κώστα Καραμανλή;

Μόλις είχα απολυθεί από τον στρατό, το«μακεδονικό»ήταν σε έξαρση και θυμάμαι ότι με παρότρυνση φίλων πήγαμε να ακούσουμε μια ομιλία του νέου τότε βουλευτή Θεσσαλονίκης Κώστα Καραμανλή. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η εις βάθος γνώση του θέματος και στον διάλογο που ακολούθησε ήμουν εξ αυτών που ρώτησαν. Η συζήτηση τράβηξε αρκετά και ο Καραμανλής πρότεινε να τα πούμε την επομένη στην Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού,όπου επί Έβερτ ήταν επικεφαλής. Έτσι προέκυψε η γνωριμία που εξελίχθηκε σε συνεργασία, αρχικά στον Πολιτικό Σχεδιασμό και κατόπιν στο Γραφείο Τύπου, μέχρι την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Λάρισα, όταν υπήρξε κενό λόγω της διαγραφής Σουφλιά.

Ποια χαρακτηριστικά έχετε ξεχωρίσει από την προσωπικότητα του Κώστα Καραμανλή;

Φοβούμαι ότι δεν είμαι αντικειμενικός,λόγω της ιδιαίτερης σχέσης, αλλά νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Καραμανλής είναι ντόμπρος πολιτικός. Το εθνικό συμφέρον ήταν πάντα πάνω από το κομματικό και προσωπικό.

Τι θυμάστε από όταν υπήρξατε διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ; Με τους δημοσιογράφους πως τα πηγαίνατε καλά;

Μέχρι να γίνει πρωθυπουργόςοΚαραμανλής «όργωσε» κατ’ επανάληψη την Ελλάδα. Θυμάμαι ότι υπήρξαν φορές που ξύπναγα το πρωί και χρειαζόμουν λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσω σε ποια πόλη ήμασταν. Τότε ακολουθούσε κονβόι δημοσιογράφων τις περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τους συναδέλφους νομίζω τα πήγαμε καλά. Πάντως, εγώ δεν έχω παράπονο. Με τους περισσότερους και σήμερα έχουμε φιλική σχέση.

Από το 2004 που μπήκατε στην Βουλή εκλέγεστε ανελλιπώς. Πως τα καταφέρνετε;

Νομίζω ότι για να έχει κανείς διάρκεια στην πολιτική πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να λέει ψέματα. Με ψέματα δεν μπορείς να πας μακριά. Άντε να εκλεγείς μια δυο φορές. Το δεύτερο είναι να έχεις πραγματικό,όχι επικοινωνιακό ενδιαφέρον για τα προβλήματα του κόσμου.
Και το τρίτο, που πιστεύω αξιολογούν οι πολίτες στους πολιτικούς, είναι αν συμβαδίζουν τα λόγια τους με τη ζωή τους. Βλέπω παραμονές εκλογών πολλούς πολιτευόμενους στις εκκλησίες, που χάνονται την επομένη των εκλογών…

Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει ως βουλευτής για τον Νομό σας;

Κοιτάξτε, ο κόσμος ταυτίζει τους πολιτικούς με έργα. Και έργα μπορεί να κάνει κανείς ως υπουργός. Λίγοι θυμούνται μια ομιλία, μια κοινοβουλευτική παρέμβαση ή ερώτηση. Ο νομόςμας είναι κατεξοχήν αγροτικός με έντονο υδατικό πρόβλημα. Χαίρομαι γιατί πέρυσι τον Φεβρουάριο από την μακρά κουβέντα που είχα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό«βγήκε καπνός»,και αυτές τις μέρες δημοπρατείται ένα έργο πνοής που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την επαρχία Φαρσάλων, το Φράγμα στον Ενιπέα ποταμό ύψους 230 εκατ. ευρώ. Μιλούμε γι’ αυτό από τη δεκαετία του ‘60 και με τον Μητσοτάκη γίνεταιεπιτέλουςπράξη.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην κοινοβουλευτική σας θητεία μέχρι σήμερα;

Η παραίτησή μου από αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Σαμάρα-Βενιζέλου για την υπόθεση του γάλακτος. Όποιος αγοράζει γάλα ξέρει αν έπεσε η τιμή στο ράφι, όπως διαφήμιζαν όσοι ήθελαν την επιμήκυνση της διαρκείας ζωής του φρέσκου γάλακτος για να γίνονται αθρόες εισαγωγές…

Παράλληλα με το κοινοβουλευτικό σας έργο, ασχολείστε και με την συγγραφή βιβλίων. Πόσα βιβλία έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;

Μέχρι στιγμήςπέντε. Οι «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» είναι ιστορικοκοινωνιολογική μελέτη, το «Ενθύμιον Πανηγύρεως» λαογραφική εργασία, το «Εκνεότητόςμου» διηγήματα, τα «Δείγματα γραφής και… δήγματα γραφής» πολιτικά δοκίμια, και «Για την ταμπακιέρα» χρονογραφήματα, από τη στήλη μου στην εφημερίδα «Απογευματινή». Ελπίζωνα βρω τον χρόνο να ολοκληρώσω τα οδοιπορικά στην καθ’ ημάς Ανατολή.

Αληθεύει ότι γνωρίζετε την τούρκικη γλώσσα;

Ναι, είχα ακούσματα από τους παππούδες μου που ήταν Μικρασιάτες κι αργότερα με την παρότρυνση του καθηγητή μου Νεοκλή Σαρρή έκανα μαθήματα αρχικά στην Αθήνα και έπειτα στην Πόλη, όπου βρέθηκα για μεταπτυχιακές σπουδές.

Τι είναι αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος για τον άνθρωπο Μάξιμο Χαρακόπουλο;

Το πρώτο μου μεροκάματο στην οικοδομή, ως μαθητής Γ´ Γυμνασίουστις διακοπές του καλοκαιριού, το έδωσα για να αγοράσω ένα βιβλίο από πάγκο στο παζάρι της Λάρισας. Ήταν για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

ΜΑΧ 2 4

ΜΑΧ 3 3

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα

Μάξιμος ΝΔ

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2022

Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ

και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα

 

Είναι κοντά μας ο κύριος Χαρακόπουλος για να συζητήσουμε το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Καλημέρα κ. Σιαφάκα, καλημέρα και στους ακροατές μας.

Χαίρομαι που σας ακούω έπειτα από πολύ καιρό. Το ερώτημα, δικαίως επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου;

Νομίζω εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα κ. Σιαφάκα. Για την ιστορία να επαναλάβω για τους ακροατές μας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον εκλογικό νόμο αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, γιατί φεύγοντας η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ως ‘‘νάρκη’’ την ψήφιση της απλής αναλογικής. Με βάση το σύνταγμα, όπως ξέρετε, ο εκλογικός νόμος που ψηφίζει μια κυβέρνηση ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν υπάρχει υπερψήφιση εκλογικού νόμου με μεγάλη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή με 200 βουλευτές. Η ψήφιση του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, που εμείς ψηφίσαμε, ήταν με λιγότερους από 200 βουλευτές. Και είχε μία κλιμακωτή απόδοση του μπόνους στο πρώτο κόμμα, έτσι ώστε αν δεν σχηματιζόταν αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ποσοστά της τάξεως του 38%, να υπάρχει δυνατότητα συναινέσεων, συνεργασιών με άλλα κόμματα. Τα δεδομένα έκτοτε έχουν αλλάξει δραματικά. Είχαμε αλλαγή ηγεσίας στο τρίτο κόμμα, που είναι ο πιθανός εταίρος του πρώτου κόμματος. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, την αξιωματική αντιπολίτευση μας χωρίζει άβυσσος. Με το τρίτο κόμμα, ενδεχομένως και με άλλα κόμματα, θα μπορούσαν να υπάρχουν συγκλίσεις...

Ενδεχομένως γιατί ο κύριος Ανδρουλάκης από την αρχή το είχε κόψει ότι δεν συνεργάζομαι ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον.

Αυτό σας λέω.Η αλλαγή ηγεσίας στο τρίτο κόμμα και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κυρίου Ανδρουλάκη ότι δεν θα συναινέσει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, κάτι που είναι πρωτάκουστο θα έλεγα, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο που έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Από τη στιγμή που ο αρχηγός του τρίτου κόμματος υιοθετεί αυτήν την αντιθεσμική συμπεριφορά, η μόνη θεσμική απάντηση από πλευράς της κυβέρνησης νομίζω είναι η συζήτηση και πάλι του εκλογικού νόμου που θα δίνει την δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης με τα ποσοστά που αυτό συνέβαινε στο προηγούμενο διάστημα, με τον νόμο Παυλόπουλου.

Επιστροφή στον νόμο Παυλόπουλου. Το θέμα το θεσμικό θα ήθελα να το συζητήσουμε στην συνέχεια, αλλά από τη στιγμή που λέτε ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος αυτή είναι η κατεύθυνση. Δηλαδή, στην κατεύθυνση του νόμου Παυλόπουλου. Υπάρχει κάτι θα μπορούσαμε να πούμε…

Ο νόμος Παυλόπουλου είναι ένας νόμος που τον δοκιμάσαμε, με τον οποίο κάναμε αρκετές εκλογές, προέκυψαν κυβερνήσεις. Νομίζω ότι είναι ένας νόμος που μπορούμε με ασφάλεια να τον υιοθετήσουμε, ενδεχομένως με κάποιες προσαρμογές. Εγώ θα έλεγα ότι ενδεχομένως θα μπορούσαμε να δούμε και το κατώφλι εισόδου, να μην είναι το 3%, να είναι ένα κατώφλι της τάξεως του 5%, όπως είναι στη Γερμανία για παράδειγμα, που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. Θα συνέβαλε και αυτό προς την κατεύθυνση της σταθερότητας. Γιατί γίνεται όλη αυτή η συζήτηση; Γιατί η χώρα, επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε μια τέλεια καταιγίδα, χρειάζεται σταθερότητα, ασφάλεια. Έχουμε μία ξεκάθαρη απειλή πια ευθέως, πολεμική απειλή, από τον γείτονά μας.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η σταθερότητα και ασφάλεια σύμφωνα με τα δικά σας δεδομένα δεν προκύπτει από μία κυβέρνηση συνεργασιών. Αυτό ως διαπίστωση είναι μια θλιβερή διαπίστωση.

Δυστυχώς. Αλλά πρωταγωνιστής σε αυτή τη θλιβερή διαπίστωση είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο οποίος είπε ότι δεν θα συναινέσει είτε είναι ο Μητσοτάκης είτε είναι ο Τσίπρας στο να γίνουμε πρωθυπουργοί. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας σέβονται την λαϊκή εντολή. Αν η εντολή είναι στην Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα, ο αρχηγός της δικαιούται να είναι πρωθυπουργός. Εάν η εντολή είναι στον ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός του δικαιούται να είναι πρωθυπουργός. Επειδή άκουσα και την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει δήθεν περί ηττοπάθειας, ότι η συζήτηση που ανοίγει στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγή του εκλογικού νόμου με αύξηση του μπόνους προς το πρώτο κόμμα είναι δήθεν ηττοπαθής διατύπωση και προσέγγιση, ε αφού θεωρούν ότι είναι πρώτο κόμμα, ποιος ο λόγος για τον οποίο δεν συναινούν; Ας έρθουν να τον ψηφίσουμε μαζί και να εφαρμοστεί άμεσα. Θα έχουμε μία πλειοψηφία άνω των διακοσίων εδρών, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Δεν θα μπορούσε η ΝΔ να αναζητήσει άλλες συνεργασίες, π.χ. στην πλευρά του κ. Βελόπουλου;

Κοιτάξτε να δείτε, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αλλά αυτό είναι μία συζήτηση που γίνεται την επομένη των εκλογών. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα. Επίσης ο κ. Βελόπουλος νομίζω εχθές ο ίδιος απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεργασίας. Άρα, όπως σας είπα και νωρίτερα, εδώ βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικότητας και υπέρτατος νόμος όλων είναι υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Η χώρα αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη κλιμάκωση της τουρκικής απειλής, τουρκικών προκλήσεων, μιλούν ευθέως για εισβολή στα νησιά, τα χαρακτηρίζουν ως κατεχόμενα. Αυτό δεν έχει σκοπό μόνον το εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας. Εάν θα δείτε τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας από το πότε εκδηλώθηκε το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, στον ελληνισμό της πόλης, μέχρι την εισβολή στην Κύπρο και το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, διαπιστώνουμε ότι οι προκλήσεις των Τούρκων, η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, έγιναν όποτε στη χώρα μας είχαμε είτε ανώμαλες καταστάσεις, είτε υπήρχαν εύθραυστες κυβερνήσεις, είτε υπήρχε πολιτική αστάθεια. Άρα, λοιπόν, το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα είναι πολιτική αστάθεια. Το συμφέρον της πατρίδας μας...

Είναι, όμως, σαν να εκβιάζετε τη σταθερότητα, σαν να την προκαλείτε τη σταθερότητα και ενδεχομένως κάποιος να σας πει ότι έχει και καιροσκοπικά χαρακτηριστικά ‘‘να μείνουμε στην καρέκλα’’, να ‘‘διατηρηθούμε στην εξουσία’’.

Η απάντηση είναι ευθεία, την οποία σας έδωσα και νωρίτερα. Αν ο ελληνικός λαός βγάλει έστω και μία ψήφο πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση. Εδώ που φτάσανε τα πράγματα, με όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε απέναντι μας, το χειρότερο και από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακυβερνησία, είναι η αστάθεια. Έχουμε μπροστά μας, επίσης, την περιπέτεια της απλής αναλογικής. Θα χρειαστούμε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αυτή την ώρα, αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία. Με την κλιμάκωση αυτής της τουρκικής προκλητικότητας, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, υπηρεσιακούς υπουργούς, δεν θα έχουμε θερμό επεισόδιο; Και ποια θα είναι η αντίδρασή της χώρας σε αυτή την περίπτωση;

Βέβαια, το είπατε και εσείς, το ερώτημα έχει απαντηθεί. Εγώ θα το θέσω για τον κόσμο, για τους ακροατές. Πόσο θεσμικά σωστό, αλλά και ηθικά σωστό, είναι να αλλάζει ένας εκλογικός νόμος στο τέλος του παιχνιδιού και γιατί, εδώ στην ΕΡΤ, στις 14 Ιουνίου, ήταν ο πρωθυπουργός που έλεγε σε αντίστοιχη ερώτηση ‘‘μα είμαστε σοβαροί θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με το τι μας συμφέρει;’’. Σε αυτό τι λέτε, ότι έχουν αλλάξει τόσο δραματικά τα γεγονότα από τότε;

Ο πρωθυπουργόςέχει δώσει δείγματα συνέπειας, και δείγματα γραφής. Βρέθηκε πραγματικά στη χειρότερη περίοδο της μεταπολίτευσης να ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας, αντιμετωπίζοντας σειρά εξωγενών αλλεπάλληλων κρίσεων: ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, εισβολή στον Έβρο, πανδημία, πόλεμος στην ευρύτερη γειτονιά μας, ενεργειακή κρίση. Μία σειρά από κρίσεις που δεν προκλήθηκαν από ασκούμενες πολιτικές στο εσωτερικό, αλλά είναι κρίσεις εξωγενείς και, ευτυχώς, βρέθηκε ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας και μπορούν αυτό οι πολίτες, αναλογιζόμενοι την ανθρωπογεωγραφία της προηγούμενης κυβέρνησης, σε αντίστοιχες περιπτώσεις να κρίνουν και να συγκρίνουν και να βγάλουν και συμπεράσματα. Αυτή την ώρα, όμως, σας λέω ποια είναι τα δεδομένα. Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, δεν μπορεί να επιμένουμε στην ίδια συνταγή. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, σας λέω ότι οι προκλήσεις είναι τόσο σημαντικές, αυτά που κρίνονται το επόμενο διάστημα είναι πολύ σημαντικά…

Άρα κρίνετε ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Που επιβάλλουν, από την στιγμή που έχουμε μια αντιθεσμική συμπεριφορά από το τρίτο κόμμα, η μόνη θεσμική αντίδραση στα χέρια της κυβέρνησης, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εάν οι πολίτες επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτός. Πιστεύω ότι θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία, γιατί έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν και φαίνεται αυτό νομίζω και στις έρευνες της κοινής γνώμης, διότι μετά από τρία χρόνια, μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, οι πολίτες δείχνουν, τουλάχιστον στις έρευνες κοινής γνώμης, ότι εμπιστεύονται και μάλιστα με σημαντικότατη διαφορά τη Νέα Δημοκρατία έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θερμά ευχαριστώ για την ανάλυση, να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας μέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/n3m9PAfKam8

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 93,6 fm και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Παπακαλούση

ΜΑΞΙΜΟΣ 10

Λάρισα, 1 Σεπτεμβρίου 2022

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου

στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 93,6 fm

και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Παπακαλούση

Είμαστε πάλι πίσω και έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε την τηλεφωνική μας γραμμή τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λάρισας, το κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, για να συζητήσουμε λίγο την επικαιρότητα. Κ. Χαρακόπουλε, ευχαριστώ για το χρόνο σας

Καλημέρα, καλό μήνα.

Τι κάνετε και καλό μήνα,φυσικά.Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε αυτή την προσυνεννόηση, είχαμε πει ότι θα τα λέγαμε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που ζητάτε και εσείς, όπως και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, απ’ ότι μαθαίνουμε. Αλλά οι εξελίξεις μάς πρόλαβαν χθες και θα μου επιτρέψετε λίγο να ξεκινήσω από αυτή την παρέμβαση του πρώην προέδρου του κόμματος του κ. Κώστα Καραμανλή, η οποία προκάλεσε μία αμηχανία κατά πώς φαίνεται στη Νέα Δημοκρατία και πανηγυρισμούς στο ΣΥΡΙΖΑ, να το πω έτσι κομψά;

Κοιτάξτε, αμήχανο, είναι όλο αυτό που συμβαίνει με την ιστορία των υποκλοπών.Αλλά νομίζω ότι η κυβέρνηση από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημοσιοποίησε την υπόθεση, πήρε αποστάσεις από την ιστορία αυτή, αυτή την πολύ σοβαρή καταγγελία παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του αρχηγού του τρίτου κόμματος, του κ. Ανδρουλάκη, δρομολόγησε όλες εκείνες τις αναγκαίες διαδικασίες σε επίπεδο κοινοβουλευτικό αλλά και σε επίπεδο δικαιοσύνης.Σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι, τους οποίους προτείνανε τα κόμματα.Συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή, με βάση το δικαίωμα που έδωσε στην παρούσα βουλή η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και με 120 ψήφους της αντιπολίτευσης συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση.Όπως,επίσης, και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ Ντογιάκος, θα διερευνήσει την υπόθεση από την άποψη της δικαιοσύνης. Επομένως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι πήραν ‘‘φωτιά τα τόπια’’ από την υπόθεση αυτή, τα πολιτικά ‘‘τόπια’’ εννοώ, αλλά αυτά που έπρεπε να γίνουν νομίζω ότι έχουνε δρομολογηθεί. Η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως και κυρίως επειδή η ιστορία αυτή δείχνει παθογένειες που υπάρχουν στο σύστημα το θεσμικό, στο σύστημα της λειτουργίας της υπηρεσίας πληροφοριών, ας το δούμε ως μια αφορμή για να θεραπεύσουμε παθογένειες. Η κυβέρνηση και στη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο αρχηγών, την προ ημερησίας,ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσέλθουν καταθέτοντας δημιουργικές προτάσεις.Γιατί το τελευταίο που χρειαζόμαστε ξέρετε είναι μία αποδυναμωμένη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δύσκολη γειτονιά, αντιμετωπίζουμε έναν κυκεώνα προκλήσεων, έχουμε τον εξ ανατολών γείτονα, ο οποίος,πραγματικά, είναι σε ένα παραλήρημα, έχουμε ένα κρεσέντο απειλών με αφορμή και τη συμπλήρωση αυτές τις μέρες 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Φαντάζομαι ότι αυτό δεν το αμφισβητεί κάνεις κ. Χαρακόπουλε, αλλά απ’ αυτό μέχρι να παρακολουθείται κάποιος προσωπικά και να μην ξέρει και το λόγο που παρακολουθείται ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή ΕΥΠ, φυσικά δεν πιστεύω ότι θα διαφωνήσει ουδείς μαζί σας. Αλλά το να παρακολουθείτε ένας άνθρωπος και να μην μπορεί να μάθει και το λόγο για τον οποίο παρακολουθείται,σε θεσμικό επίπεδο.

Μπορεί να τον μάθει.

Απλά δεν θέλει κατ’ ιδίαν όπως λέει. Θέλει…

Κοιτάξτε να δείτε.Υπάρχει αυτή η πρόνοια ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το απόρρητο.Εχθές ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι το μείζον είναι αυτή τη στιγμή ότι υποτάσσεται το απόρρητο μπροστά στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου.Νομίζω ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε και πιο ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Σήμερα, όπως σας είπα, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.Ας αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι και τα αποτελέσματα...

Θεωρείτε, δηλαδή, ότι η παρέμβαση Καραμανλή δεν είχε επί της ουσίας κάτι καινούργιο να πει, υπό την έννοια ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης;

Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού του Κώστα Καραμανλή αναμφίβολα έχει βαρύτητα. Άλλωστε όχι μόνο για το κύρος που έχει ένας τέως πρωθυπουργός, αλλά και γιατί κι ο ίδιος βρέθηκε εν μέσω της δικής του κυβερνητικής θητείας στο στόχαστρο υποκλοπών.Θυμόσαστε ότι στην αρχή του βίου της κυβέρνησης Καραμανλή διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρωτοκλασάτοι υπουργοί παρακολουθούντο. Τότε η υπόθεση γνωστοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης και οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη. Και εφάνη ότι οι παρακολουθήσεις γινόντουσαν από ξένο παράγοντα.Αναμφίβολα, λοιπόν, έχει βαρύτητα.Αλλά σας λέω ότι αυτή την ώρα έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο κοινοβουλευτικό αλλά και σε επίπεδο δικαιοσύνηςοι όλες διαδικασίες. Και αν για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες,αυτή την ώρα, υπάρχει το στοιχείο του απορρήτου, στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης προφανώς αυτό δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο κ. Ντογιάκος θα καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους,αυτούς που διετέλεσαν διοικητές της ΕΥΠ, αυτούς που είχανε σχέση, τον προϊστάμενο της αρχής διασφάλισης του απορρήτου,προφανώς εκεί στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης θα ειπωθούν όλα χωρίς να υπάρχει αυτή η επίκληση του απορρήτου.

Η παρέμβαση Καραμανλή, θα σταθώ λίγο ακόμα σε αυτή, πιστεύετε ότι έφερε σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό;

Δεν μπορώ να ξέρω εγώ τα συναισθήματα του πρωθυπουργού.

Εσείς εκεί πέρα στη Νέα Δημοκρατία δηλαδή είπατε: α, τι καλά που τα είπε ο πρώην πρόεδρος, συμφωνούμε μαζί του;

Προφανώς θα ερωτηθεί και στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος θα δώσει απαντήσεις. Προφανώς, σας είπα και τη δική μου άποψη επ’ αυτού. Κοιτάξτε όταν προέκυψε το ζήτημα και υπήρχε μία αναφορά στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης,Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που έχω την τιμή να προεδρεύω, από τον κ.Χάρη Καστανίδη, πολύ πριν πάρει αυτές τις διαστάσεις η υπόθεση, μίλησα ευθαρσώς καιείπα ότι πρόκειται για μία σοβαρότατη καταγγελία και πρέπει να τύχει δικαστικής διερεύνησης και να χυθεί άπλετο φως πριν ακόμη τοποθετηθεί οποιοσδήποτε βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.Επιμένω, λοιπόν, ότι σε τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά. Έχει απόλυτο δίκιο, λοιπόν, ο πρώην πρωθυπουργός όταν λέει ότι οι σκιές είναι ιοβόλες, αν θέλετε, για το όλο πολιτικό σύστημα και δεν πρέπει σε τέτοιες περιόδους που υπάρχει και αμφισβήτηση από ένα τμήμα, λόγω και του λαϊκισμού που επικράτησε στα 10 χρόνια αυτά της οικονομικής κρίσης, του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν πρέπει να μένουν σκιές.Πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση και να μάθουμε όλη την αλήθεια.

Να έλθουμε τώρα στο θέμα του εκλογικού νόμου την αλλαγή του οποίου είστε ένας από αυτούς που της ζητούν. Είστε πάρα πολλοί τελικά μέσα στη Νέα Δημοκρατία που ζητάτε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, διότι σας άκουγα να λέτε σε μία συνέντευξη σας ότι εγώ αυτό βλέπω κυριαρχεί στις συζητήσεις που κάνουμε τους συναδέλφους μου, δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε κι άλλοι.Για ποιο λόγο ζητάτε τώρα κύριε Χαρακόπουλε την αλλαγή

Κοιτάξτε να δείτε το ζήτημα του εκλογικού νόμου μου ετέθη ως ερώτημα.Δεν ήταν κάτι που εγώ ζήτησα να ανακινηθεί η συζήτηση περί εκλογικού νόμου. Ήταν στο πλαίσιο συνέντευξης μου στο κανάλι της Βουλής από τον συνάδελφό σας το κ. Λάμπρο Πέγγο. Κατά το παρελθόν υπήρχε και πάλι συζήτηση, όπως ξέρετε, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με στόχο τη βιωσιμότητα των κυβερνήσεων. Γιατί αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο που είχε την πλειοψηφία της διακυβέρνησης μαζί με τους ΑΝΕΛ άλλαξε τον εκλογικό νόμο και ψήφισε την απλή αναλογική.Με βάση το σύνταγμα όπως ξέρετε ο εκλογικός νόμος που ψηφίζεται, ισχύει για την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, εκτός εάν υπάρξει ισχυρή πλειοψηφία 2/3, με διακόσιους τουλάχιστον βουλευτές, ισχύει άμεσα,στις επόμενες εκλογές.Εμείς αλλάξαμε αυτόν τον εκλογικό νόμο και σε μία ένδειξη καλής θέλησης, αν θέλετε, μειώσαμε το μπόνους των 50 εδρών που έδινε στον πρώτο κόμμα ο νόμος Παυλόπουλου, δίνοντας μία δυνατότητα κλιμακωτού μπόνους, ανάλογα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει.
Έχουμε την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός σε περίπτωση συνεργασίας. Είπε, ότι, ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας θα γίνουν πρωθυπουργοί. Λοιπόν, όταν ο αρχηγός του τρίτου κόμματος a priori αποκλείει το δικαίωμα να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος…

Εδώ έχουμε θέμα λέτε.

Με τα σημερινά δεδομένα και με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ισχυρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία μιλούμε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλα και αν ακόμα δεν ήταν ο Μητσοτάκης αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα επέβαλε ο αρχηγός του κόμματος τον πρωθυπουργό; Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά στο δυτικό κόσμο όπου έχουμε σε αρκετές χώρες κυβέρνησης συνεργασίας. Το ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο είναι ότι στο τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε βλέπετε, πια, δημιουργείται μια τεράστια απόσταση ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα όπως τουλάχιστον καταγράφονται αυτή την ώρα στις δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό και είπα ότι η χώρα το τελευταίο που χρειάζεται αυτή την ώρα είναι αστάθεια, ζούμε σε μία γειτονιά στην οποία βιώνουμε πολύ έντονες προκλήσεις, έχουμε μία ευθεία απειλή casus belli από τον εξ ανατολών, στην ευρύτερη γειτονιά μας υπάρχει ένας πόλεμος ο οποίος έχει μία σειρά από επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση μέχρι απειλή επισιτιστικής κρίσης, μπροστά μας έχουμε έναν βαρύ χειμώνα όπως όλοι ομολογούν στην Ευρώπη. Βλέπετε τις περικοπές που ήδη ανακοινώνονται στο κομμάτι το ενεργειακό στη βόρεια Ευρώπη…

Τις βλέπουμε και ανησυχούμε.

Επομένως, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις τις οποίες μάλιστα θα τις διεξάγουν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ή αν χρειαστεί και Τρίτη, υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Φαντάζεστε λοιπόν να έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και στην Ελλάδα να έχουμε μια προεκλογική περίοδο κατά την οποία θα έχουμε υπηρεσιακό πρωθυπουργό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα; Γι’ αυτό είπα ευθαρσώς κάτι που συζητείται και ευρέως μεταξύ των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να ξαναδούμε την αύξηση του μπόνους στις 50 έδρες στο πρώτο κόμμα.

Αυτό σημαίνει ότι βλέπετε να απομακρύνεται το ενδεχόμενο της … Η κυρία Μπακογιάννη η οποία βέβαια είπε ότι δύσκολα αλλάζει αποφάσεις ο πρωθυπουργός θα δούμε λέει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Πάντως σας απάντησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης είπε ότι θέλετε τώρα να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο διότι δεν θα καταφέρετε την αυτοδυναμία. Ο κ. Παππάς είπε ότι φοβάστε μήπως είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό θέλετε να τον αλλάξετε.

Μα άμα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θέλει να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο και να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Ίσα-ίσα εγώ είπα ότι είναι τώρα ευκαιρία αφού τώρα ο κ. Παύλος Πολάκης λέει ότι συμφωνεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα ας έρθουν να τον ψηφίσουμε μαζί και να φύγει τελείως η νάρκη της απλής αναλογικής. Το πρώτο κόμμα να έχει το μπόνους των 50 εδρών και όποιος κερδίζει, καθαρή λύση, ας σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μάλιστα.

Τα περί ηττοπάθειας και τα λοιπά τα διαβάζω ως αστεία…

Αυτό θα προσέθετα τώρα το θέμα της ηττοπάθειας.

Από τη στιγμή που λέμε το πρώτο κόμμα να πάρει 50 έδρες για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ορίστε, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι είναι πρώτο κόμμα τι τη θέλει την απλή αναλογική και τις διεργασίες συνεργασιών και συνεννοήσεων και συναινέσεων που μπορεί να μην υπάρξουν και τα παζάρια και τα αλισβερίσια. Καθαρή λύση, ορίστε, αν είστε πρώτο κόμμα ελάτε να σχηματίσετε εσείς πρώτοι κυβέρνηση.

Κύριε Χαρακόπουλε, να κλείσω με το τελευταίο ερώτημα, τι θα κάνουμε με την ακρίβεια, με την ενέργεια που είναι μπροστά, δηλαδή τρέμουμε στην έλευση του χειμώνα πραγματικά με αυτά που ακούμε ολημερίς από αξιωματούχους της Ευρώπης γενικότερα αλλά και παγκοσμίως.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Και αυτό φαίνεται να απασχολεί και τον κόσμο από ότι φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Ουδείς με πήρε να με ρωτήσει τι γίνεται με τις παρακολουθήσεις. Πολλοί είναι αυτοί που μου τηλεφωνούν, Μάξιμε τι μπορεί να γίνει με το πετρέλαιο, τι θα γίνει με το ρεύμα. Και οι τιμές αυτές συμπαρασύρουν μοιραία τις τιμές σε αγαθά και προϊόντα και υπηρεσίες. Το μόνο παρήγορο σε αυτό κυρία Παπακαλούση είναι ότι δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, επειδή ακριβώς είναι εξωγενές, και πιστεύω ότι επειδή ο χειμώνας είναι ακόμη βαρύτερος στην κεντρική και στη βόρειο Ευρώπη, θα ληφθούν αποφάσεις συνολικά σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης και θα υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης των ευρωπαίων πολιτών των νοικοκυριών της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής κοινωνίας ενόψει του χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα, υπήρχαν μία σειρά παρεμβάσεις αναμένονται και νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Είθισται, πάντοτε από τη Θεσσαλονίκη να εξαγγέλλεται ο προγραμματισμός της κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία, το οικονομικό σκέλος. Ο πρωθυπουργός βέβαια στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο επιχείρησε να μαζέψει λίγο τους τόνους γιατί καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες, αλλά ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα στο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, άρα δεν πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε εφεδρεία που έχουμε αυτή την ώρα. Τα πράγματα στην οικονομία ευτυχώς βοηθούντος και του τουρισμού δεν είναι άσχημα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί, είχαμε μία ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος πολύ έντονη, θυμίζει μέρες του ΄19 προ της πανδημίας. Όλα αυτά αφήνουν έσοδα μέσω της φορολόγησης στα ταμεία του κράτους και έτσι υπάρχει η δυνατότητα κάποιων παρεμβάσεων στοχευμένων για τη στήριξη ευάλωτων, κυρίως της μεσαίας τάξης, άλλα το πρόβλημα όπως σας λέω ξεπερνάει το κάθε κράτος μέλος, θα πρέπει να υπάρχει μία πανευρωπαϊκή λύση

Η οποία και άργησε κιόλας κύριε Χαρακόπουλε.

Άργησε. Εδώ να προσυπογράψω πλήρως την τοποθέτηση χθες του πρώην πρωθυπουργού, γιατί όλοι μείνανε στο κομμάτι αυτό των υποκλοπών. Είπε και πολλά άλλα σημαντικά και για τα ελληνοτουρκικά, και τους συμμάχους μας, οι οποίοι πολλές φορές έχουν μία ουδετερότητα και μία ανοχή προς την Τουρκία που λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας στο τέλος της ημέρας, όπως επίσης και για το τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας που υπάρχει σε αυτό που λέμε δυτικός κόσμος, αυτό που λέμε Ευρώπη, η οποία σέρνεται πολλές φορές πίσω από τις εξελίξεις και αυτό το αργοκίνητο καράβι μπορεί να πηγαίνει στη σωστή ρότα αλλά μέχρι να γυρίσει η πορεία, να αλλάξει πορεία, χρειάζεται χρόνος.

Κύριε Χαρακόπουλε πολύ σας ευχαριστώ μακάρι να είχαμε χρόνο να πούμε περισσότερα αλλά νομίζω ότι καλά ήταν κι αυτά. Μέχρι την επόμενη φορά…

Καλημέρα.

Καλημέρα και σε εσάς.

Γεια σας.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/4x7RGC7qpBI

Read more...