Menu
A+ A A-

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Ανάστατοι είναι οι αμυγδαλοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και άλλων περιοχών του νομού Λάρισας, για τις αποζημιώσεις του περυσινού παγετού στα δένδρα τους, μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ -τα οποία θεωρούν αναντίστοιχα των πραγματικής ζημιάς- και ζητούν να υπάρξουν άμεσα διορθωτικές ενέργειες από την πολιτεία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, ο περυσινός παγετός επέδρασε αρνητικά στην παραγωγή τους με αποτέλεσμα η σοδειά τους να είναι πενιχρή. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ανέμεναν ότι με τις δηλώσεις ζημιάς που είχαν υποβάλει θα μπορούσαν να αποζημιωθούν δίκαια για την χαμένη τους παραγωγή και να αναπληρώσουν το απολεσθέν τους εισόδημα.
Ωστόσο, η κοινοποίηση των πρισμάτων από τον ΕΛΓΑ πρόσφατα, τους εξέπληξε δυσάρεστα και προκάλεσε τις διαμαρτυρίες τους για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, διότι θεωρούν ότι τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων δεν είναι αντιπροσωπευτικά της ζημιάς που υπέστησαν από τον παγετό, αλλά πολύ χαμηλότερα, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πλειονότητάς τους από τις αποζημιώσεις.
Δεύτερον, διότι δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ενστάσεις για τις περιπτώσεις που διαφωνούν με τα ανακοινωθέντα πορίσματα, καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση που έχουν από τον ΕΛΓΑ, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την διαπίστωση των ζημιών στις δενδροκαλλιέργειές τους ήταν αυτή των συλλογικών εκτιμήσεων και δεν προβλέπει την δυνατότητα ένστασης για επανεκτίμηση.
Το ζητούμενο για τους διαμαρτυρόμενους αμυγδαλοπαραγωγούς αυτή τη στιγμή είναι να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες από πλευράς της πολιτείας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης των ζημιών που ανακοινώθηκαν μέσω των πορισμάτων εκτίμησης για να υπάρξουν διορθώσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών της Λάρισας για επανεξέταση των ζημιών που υπέστησαν από τον παγετό του 2023, ώστε να τύχουν δίκαιων αποζημιώσεων;

Αθήνα, 10 Απριλίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις οφειλών πλημμυροπαθών στη ΔΕΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις οφειλών πλημμυροπαθών στη ΔΕΗ

Οι πρωτοφανείς ζημιές από τον Daniel στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου σε καλλιέργειες, σε αγροτική γη και εξοπλισμό, αλλά και σε οικίες, προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στους αγρότες της Θεσσαλίας. Επέφεραν απώλεια εσόδων και έκτακτα έξοδα, φέρνοντάς τους σε δεινή οικονομική θέση και αναγκάζοντάς τους να αφήσουν οικονομικές εκκρεμότητες μέχρι να ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις από την πολιτεία και να αρχίσουν να παράγουν ξανά.
Γι’ αυτό και οι πλημμυροπαθείς αγρότες υποδέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους στη ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα (ΦΕΚ 40 Α/15.3.2024).
Η διαδικασία της παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο, για όσους δύνανται να καλλιεργήσουν, ξεκίνησε και απαιτεί τη διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού για βασικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Ωστόσο, παρά την ισχύ της σχετικής νομοθεσίας, οι πλημμυροπαθείς αγρότες διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν, να προχωρήσει σε αυτούς τους διακανονισμούς και συνεπώς δεν δύνανται να αρδεύσουν μετά τις εαρινές σπορές.
Ομοίως, παρόμοιο ζήτημα αντιμετωπίζουν και όσοι πληγέντες αγρότες είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό με το ρεύμα για άρδευση, το γνωστό net metering. Οι προθεσμίες που είχαν για την σύνδεσή τους στο δίκτυο λήγουν προσεχώς, αλλά η καθυστέρηση ρύθμισης των οφειλών τους στη ΔΕΗ με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπονται, δεν τους επιτρέπει να συνδεθούν στο δίκτυο έγκαιρα, θέτοντας έτσι σε επισφάλεια το εγχείρημα του ενεργειακού συμψηφισμού για τις αγροτικές παροχές τους.
Οι πλημμυροπαθείς αγρότες εύλογα ζητούν να επισπευστούν οι όποιες διαδικασίες απαιτούνται, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ άμεσα και να ξεκινήσουν, απαλλαγμένοι από το βάρος της οικονομικής δυστοκίας, ξανά την παραγωγική διαδικασία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε για να υλοποιηθούν άμεσα οι ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ των αγροτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, προκειμένου α) να μπορέσουν να ποτίσουν τις εαρινές τους καλλιέργειες και β) να ολοκληρώσουν τη σύνδεσή τους στο δίκτυο όσοι είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό;

Αθήνα, 4 Απριλίου 2024

Ο ερωτών βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ενισχύσεις για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο λόγω Daniel

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ,
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Θέμα: Ενισχύσεις για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο λόγω Daniel

Οι σοβαρότατες ζημιές στην Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν και ηχηρό κοινωνικό αντίκτυπο καθώς τμήμα της αγροτικής παραγωγής δεν θα επανέλθει άμεσα. Ειδικά στις περιοχές που τα χωράφια είτε βρίσκονται κάτω από το νερό –όπως στα παρακάρλια χωριά- είτε δεν δύνανται να καλλιεργηθούν φέτος λόγω σοβαρότατων ζημιών στην γη, πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν, για λόγους επιβίωσης και μόνο, να βρουν άλλη απασχόληση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στις ενισχύσεις που δικαιούνται μέσω κρατικής αρωγής για το πληγέν φυτικό τους κεφάλαιο στις πολυετείς καλλιέργειες, καθώς λόγω της απασχόλησής τους σε άλλο επάγγελμα, και χωρίς ή με πενιχρό αγροτικό εισόδημα λόγω των συνθηκών, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως μη επαγγελματίες αγρότες. Για την τρέχουσα χρονιά, δεν θα διαθέτουν ούτε αγροτικό εισόδημα ούτε ασφάλιση στον κλάδο των αγροτών του ΕΦΚΑ, τα δύο βασικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό τους ως επαγγελματίες αγρότες.
Ως εκ τούτων, ανησυχούν ότι όταν υπάρξουν επιχορηγήσεις από την κρατική αρωγή για το χαμένο φυτικό κεφάλαιο, στις δενδρώδεις για παράδειγμα καλλιέργειές τους, εξαιτίας της απώλειας της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για λόγους ανωτέρας βίας, αυτές θα ανέρχονται στο 50% των ποσών που θα δικαιούνταν. Ανάλογος είναι και ο προβληματισμός αγροτών που διανύουν την περίοδο των δεσμεύσεων του προγράμματος νέων γεωργών του ΠΑΑ, οι οποίοι επίσης λόγω εκτεταμένων ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, αδυνατούν να καλλιεργήσουν τουλάχιστον για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και προσπαθούν να επιβιώσουν με αναζήτηση άλλης εργασίας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιος υπουργοί:

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να λάβουν δίκαιες ενισχύσεις, και όχι μειωμένες κατά 50% από την κρατική αρωγή, για την αποζημίωση του κατεστραμμένου από τον Daniel φυτικού κεφαλαίου, όσοι αγρότες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλη εργασία για τον βιοπορισμό τους, με συνέπεια την απώλεια της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;

Αθήνα, 2 Απριλίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ρυθμίσεις για τα ενοίκια πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων από κληροδοτήματα

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θέμα: Ρυθμίσεις για τα ενοίκια πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων από κληροδοτήματα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias που έπληξαν τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων στην πρωτογενή παραγωγή. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η διαχείριση των πλημμυρισμένων γεωργικών εκτάσεων και η επίλυση των επιπρόσθετων, πρακτικής φύσης, ζητημάτων, που προκύπτουν.
Προσφάτως, κατόπιν Αναφοράς μου σχετικά με τα εκμισθωμένα πλημμυρισμένα δημοτικά αγροτεμάχια, υπήρξε πρόνοια στο άρθρο 56 του νόμου 5083/2024 (ΦΕΚ 12 Α/26.1.2024). Έτσι, στους δήμους που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών, οι μισθωτές των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων, οι οποίες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου για 1 έτος με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και μπορούν να αιτηθούν παράταση της μίσθωσης για 2 έτη από τη λήξη της.
Ωστόσο, το πρόβλημα με τα μισθώματα αγρών δεν περιορίζεται μόνο στα δημοτικά ακίνητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση αγροτεμαχίου το οποίο ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία “Ίδρυμα Βασιλείου Νικολάου Καρανίκα”, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Καστρί του δήμου Αγιάς, δίπλα στην πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσυρθεί τα πλημμυρικά ύδατα και συνεπώς δεν μπορεί να καλλιεργηθεί. Οι μισθωτές αγρότες, ζητούν την επέκταση των διατάξεων του νόμου 5083/2024 για τα εκμισθωμένα πλημμυρισμένα δημοτικά αγροτεμάχια, ώστε και αυτοί να τύχουν της προσωρινής απαλλαγής από την καταβολή ενοικίου που έχει συμφωνηθεί με ιδιωτικό συμφωνητικό μέχρι το 2025, καθώς καλούνται να πληρώσουν τίμημα για γη που αδυνατούν να καλλιεργήσουν, αλλά και δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσει να καλλιεργηθεί.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να επεκτείνετε τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 5083/2024 για τα εκμισθωμένα πλημμυρισμένα δημοτικά αγροτεμάχια συμπεριλαμβάνοντας και την μίσθωση αγρών από κοινωφελή ιδρύματα ή δημόσια κληροδοτήματα στην πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλοκές για τους μισθωτές αγρότες, οι οποίοι δεδομένων των συνθηκών, αδυνατούν εκ των πραγμάτων λόγω φυσικής καταστροφής να τηρήσουν τους όρους των συμφωνητικών;

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ

Οι εκτεταμένες πλημμύρες και στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του Πηνειού από τις έντονες βροχοπτώσεις του Daniel και του Elias, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, σε ένταση και έκταση, στην κύρια καλλιέργεια της περιοχής, το ακτινίδιο. Το φυτικό κεφάλαιο σε μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών με ακτινίδια έχει καταστραφεί και το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει έκδηλη ανησυχία στους ακτινιδιοπαραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν ζοφερό το μέλλον τους αν οι αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο δεν αντιστοιχούν στο χαμένο τους εισόδημα για τα επόμενα χρόνια.
Σχετικά με το ύψος των αποζημιώσεων για το πληγέν φυτικό τους κεφάλαιο, διατείνονται ότι θα πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετες διευκρινήσεις, πλέον των ανακοινώσεων που έχουν γίνει, ώστε να καταστεί σαφές το ύψος που τους αναλογεί για την καλλιέργειά τους. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της κρατικής αρωγής στις 13.2.2024 όπου αναφέρεται επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής ύψους, 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα και 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για τα αμπελοειδή, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια κατηγορία ανήκουν τα ακτινίδια και αν συμπεριλαμβάνεται και το χαμένο εισόδημα για τα επόμενα χρόνια. Αν συμπεριλαμβάνεται, τότε θεωρούν ότι ακόμα και στην περίπτωση που τα ακτινίδια ανήκουν στην κατηγορία των 3.500 ευρώ ανά στρέμμα, το αντιστάθμισμα δεν είναι αρκετό και θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Το ακτινίδιο είναι μια υποστηριζόμενη καλλιέργεια, η οποία εκτός από το υψηλό κόστος εγκατάστασης απαιτεί και περισσότερα έτη, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες φρούτων, για να εισέλθει σε πλήρη παραγωγή, γι αυτό και οι παραγωγοί ακτινιδίων των χωριών στο δέλτα του Πηνειού ζητούν να δοθούν διευκρινίσεις και κυρίως να συνυπολογιστούν οι ανωτέρω παράμετροι, ώστε οι αποζημιώσεις που θα υπάρξουν να αντιστοιχούν στο ύψος του πραγματικού χαμένου τους εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε οι πληγέντες παραγωγοί ακτινιδίων πέριξ του δέλτα του Πηνειού να λάβουν αποζημιώσεις που ανταποκρίνονται στο πραγματικό ύψος ζημιάς στο φυτικό τους κεφάλαιο και την χαμένη τους παραγωγή για τα επόμενα χρόνια;
2. Ποιο το ύψος της στρεμματικής αποζημίωσης για τις καλλιέργειες ακτινιδίων που καταστράφηκε το φυτικό τους κεφάλαιο από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ‘23 και ποια η αποζημίωση για την ετήσια απώλεια εισοδήματος μέχρι να καταστούν παραγωγικά τα δένδρα που θα αντικατασταθούν;
3. Πότε οι πληγέντες παραγωγοί ακτινιδίου θα λάβουν αποζημιώσεις;

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών Αγιάς για “δυο μέτρα και σταθμά” στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω Daniel και Elias

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών Αγιάς για “δυο μέτρα και σταθμά” στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω Daniel και Elias

Τις έντονες αντιρρήσεις τους εκφράζουν οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής της Αγιάς διότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και στον νομό Μαγνησίας, παρότι, η καταστροφή που υπέστησαν ήταν ομοίου μεγέθους.
Όπως υποστηρίζουν, η ένταση των φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τις καλλιέργειές τους ήταν ίδια και συνεπώς, προκλήθηκαν μεγάλες άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και έμμεσες από τις σοβαρές βλάβες στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και την συνακόλουθη αδυναμία έγκαιρης συλλογής και εμπορίας των προϊόντων τους.
Οι αγιώτες μηλοπαραγωγοί διευκρινίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής του κύριου όγκου των μήλων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η συλλογή καθυστέρησε και η ποιότητα των προϊόντων τους –μετά από μια εβδομάδα συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων- υποβαθμίστηκε.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα κάστανα, όπου πλέον των απωλειών παραγωγής λόγω της μη αντιμετωπίσιμης, μέχρι στιγμής, φαιάς σήψης, υπήρξε ποιοτική υποβάθμιση των καρπών (σχίσιμο) αλλά και πολύ δύσκολη συγκομιδή, λόγω της καλλιέργειάς τους σε πιο ορεινές περιοχές που καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.
Για τους ανωτέρω λόγους, οι παραγωγοί της Αγιάς κάνουν λόγο για “δυο μέτρα και δυο σταθμά” σε ότι αφορά την αντιμετώπισή τους από την πολιτεία, σε σχέση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας και ζητούν να αποζημιωθούν για τις άμεσες και έμμεσες ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς που διαμαρτύρονται ότι ενώ επλήγησαν και αυτοί από τις πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν έλαβαν έως σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Μαγνησίας, κάνοντας λόγο για “δυο μέτρα και σταθμά” στην αντιμετώπιση των αγροτών της Θεσσαλίας;

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Διετής παράταση ορίου ηλικίας των Ταξί στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: Διετής παράταση ορίου ηλικίας των Ταξί στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4070/12) τα Επιβατικά Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) έχουν όριο ηλικίας τα 20 έτη από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους, ενώ για τις περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων το όριο αυτό είναι στα 24 έτη. Με τον νόμο 5079/23 (αρ. 61, παρ. 3) για τα ΕΔΧ οχήματα που το χρονικό όριο συμπληρώνεται από 1ης Ιανουαρίου 2022, δόθηκε παράταση μέχρι και τις 30 Απριλίου 2024.
Για τους ιδιοκτήτες ταξί, όμως, της περιοχής της Λάρισας, αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλίας, των οποίων τα οχήματα εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διάταξη έχουν ενσκήψει σοβαρότατα εμπόδια για την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους σύμφωνα με την νομοθεσία, όπως επισημαίνουν η Ένωση Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Λάρισας και το Σωματείο Περιφερειακών Ταξί Ν. Λάρισας “Άγιος Χριστόφορος”. Ο βασικός λόγος για την αδυναμία συμμόρφωσής τους στην αλλαγή του οχήματός τους είναι οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Εξ αιτίας των πλημμυρών πολλοί ιδιοκτήτες ταξί υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημία, που καθιστά απαγορευτική την ανανέωση του οχήματός τους εντός του προβλεπόμενου από την υφιστάμενη παράταση του χρονικού ορίου.
Επιπλέον, οι συνέπειες των πλημμυρών έχουν επιδράσει αρνητικά στην συνολική οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα και τη δραστική μείωση της μετακίνησης των πολιτών με ταξί, και ως εκ τούτου και των εσόδων των ιδιοκτητών τους.
Είναι εύλογο, επομένως, και εντός της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, να υπάρξει μια ειδική ρύθμιση για την περίπτωση των ΕΔΧ ταξί της Λάρισας, αλλά και όλης της πλημμυροπαθούς Περιφέρειας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Με δεδομένη την οικονομική αδυναμία πολλών ιδιοκτητών ΕΔΧ ταξί στην Λάρισα και στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους έως και στις 30 Απριλίου τρέχοντος έτους, λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών και των ζημιών που προκάλεσαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, προτίθεσθε να εξετάσετε την κατ’ εξαίρεση παράταση για την περιφέρεια Θεσσαλίας της υποχρεωτικής αντικατάστασης ΕΔΧ ταξί, κατά δύο έτη;

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το φράγμα Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων;

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

Θέμα: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το φράγμα Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων;

Οι πλημμύρες από την επέλαση του “Ιανού” στην επαρχία Φαρσάλων το 2020 προκάλεσαν πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφές και κατέδειξαν την ανάγκη να υπάρξει ένα μεγαλόπνοο έργο που θα τη θωρακίσει έναντι παρόμοιων γεγονότων και θα επιλύσει χρόνια προβλήματα στην άρδευση και την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής.

Στη σκιά των συνεπειών και των ζημιών από τον “Ιανό” και μετά από συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την 1η Φεβρουαρίου του 2021, υπήρξε άμεση πρωθυπουργική εντολή προς την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή φράγματος με ΣΔΙΤ στον Ενιπέα, δίπλα στο χωριό Σκοπιά, στα Φάρσαλα.

Η αναγκαιότητα αποπεράτωσης αυτού του έργου για την περιοχή είναι αναμφίβολα τεράστια και αυτό επαληθεύτηκε με την επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων στον Ενιπέα ποταμό και τον Ιανουάριο του 2022 κατά τις βροχοπτώσεις που επέφερε το καιρικό φαινόμενο του “Διομήδη” αλλά και κατά τις καταστροφικότερες μέχρι σήμερα πλημμύρες από τα καιρικά φαινόμενα των “Daniel” και “Elias”, που έπληξαν σφόδρα σχεδόν ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως εθνικού επιπέδου και οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή του διεκπεραιώνονται σταδιακά. Καθώς, όμως έχει, ήδη παρέλθει τριετία από την εντολή του πρωθυπουργού, τίθενται, δημόσια, ερωτηματικά σχετικά με την πορεία του έργου. Μάλιστα, οι πρόσφατες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα στο Περιφερειακό Προσύνεδριο Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ (10.02.24) όπου ανέφερε ότι αντί του φράγματος της Σκοπιάς, στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2024 μπήκε το mall της Βουλιαγμένης, δημιούργησαν σύγχυση και αναστάτωση.

Η δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Θεσσαλοί από τις ζημιές των πλημμυρών και οι ιδιαίτερες αντιπλημμυρικές, υδατικές και εν τέλει αναπτυξιακές ανάγκες, της επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πληγείσας περιοχής των Φαρσάλων, καθιστούν το έργο του φράγματος στη Σκοπιά άκρως απαραίτητο. Και επιπρόσθετα, αποτελεί ηχηρή απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, υπό τον φόβο νέων καταστροφών, να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή του.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες φήμες σχετικά με το φράγμα στη Σκοπιά των Φαρσάλων, προτίθεστε να μας γνωστοποιήσετε τον οδικό χάρτη του έργου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, καθώς και εάν είναι εξασφαλισμένη και από που η χρηματοδότησή του;

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές των ΤΟΕΒ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

Α) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Β) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θέμα: Αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές των ΤΟΕΒ

Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες θεσσαλική γη, προχώρησε σε εξαγγελίες για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για την διαχείριση των υδάτων, την ανάληψη από την πολιτεία του 75% των χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στη Θεσσαλία, καθώς και την μονιμότερη μείωση του ενεργειακού τους κόστους μέσα από το πρόγραμμα “Απόλλων”.
Τα βήματα αυτά είναι αναμφίβολα σημαντικά και καινοτόμα, τα οποία θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις τόσο για την αντιπλημμυρική προστασία όσο και για την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων και την εξοικονόμηση πόρων. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών στα αρδευτικά και στραγγιστικά δίκτυα, στις εγκαταστάσεις, στις γεωτρήσεις και τις λιμνοδεξαμενές που διαχειρίζονται οι υφιστάμενοι ΤΟΕΒ στις περιοχές ευθύνης τους, ζήτημα που τέθηκε και στη σύσκεψη (11.01.24) του κυβερνητικού κλιμακίου με τους θεσσαλικούς φορείς και εκπροσώπους των ΤΟΕΒ στην Καρδίτσα.
Η αρδευτική περίοδος στη Θεσσαλία θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο -με τις σπορές των εαρινών καλλιεργειών, την άρδευση δένδρων και πρώιμων κηπευτικών- και συνεπώς αν δεν υπάρξει μέριμνα για την επιδιόρθωση των ζημιών, την ευθύνη των οποίων έχουν οι ΤΟΕΒ, η ζήτηση για αρδευτικό νερό δεν θα μπορεί να καλυφθεί επαρκώς και θα δημιουργηθούν νέα ανυπέρβλητα προβλήματα.
Όπως διατείνονται οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, το μέγεθος και η έκταση των ζημιών επιβάλλουν άμεσες ενέργειες από πλευράς της πολιτείας. Οι εργασίες επιδιόρθωσης των αρδευτικών υποδομών αφενός απαιτούν οικονομικούς πόρους, που οι ΤΟΕΒ δεν διαθέτουν, και επιπλέον χρειάζονται χρόνο, ο οποίος είναι επίσης περιορισμένος.
Συνεπώς, η παρέμβαση του κράτους για την έγκαιρη χρηματοδότησή τους είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, καθώς, αν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν οι Οργανισμοί στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους αγρότες μέλη τους την επερχόμενη αρδευτική περίοδο, η Θεσσαλία θα βιώσει νέο κύκλο οικονομικού μαρασμού.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ΤΟΕΒ, ώστε να επιδιορθωθούν έγκαιρα οι υποδομές στις περιοχές ευθύνης τους;

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Τελικό ύψος αποζημιώσεων που να καλύπτει τη ζημία των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Τελικό ύψος αποζημιώσεων που να καλύπτει τη ζημία των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Οι ζημιές από την επέλαση των έντονων καιρικών φαινόμενων Daniel και Elias στην πρωτογενή παραγωγή της Θεσσαλίας ήταν πρωτοφανείς, προκαλώντας αλυσιδωτά πληθώρα προβλημάτων στην τοπική οικονομία. Η κυβέρνηση, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έδειξε άμεσα ανακλαστικά, με τα αρμόδια υπουργεία να σπεύδουν προς επίλυση των προβλημάτων που ενέσκηψαν και την ανακούφιση των πληγέντων. Οι προκαταβολές αποζημιώσεων που δόθηκαν, παρακάμπτοντας τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως και στην περίπτωση των καταστροφών από τον Ιανό, ήταν κατά κοινή ομολογία γενναίες.
Ωστόσο, έντονη είναι η αγωνία των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων για το τελικό ύψος των αποζημιώσεων, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ζημιές που υπέστησαν. Η υφιστάμενη πρόβλεψη του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί υποστηρίζουν, δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των απωλειών που είχαν, ενώ η αυστηρή εφαρμογή του θα καταστήσει έτι περαιτέρω δυσχερή την συνέχιση της αγροτικής ενασχόλησης στην περιοχή. Προς τούτο ζητούν να αναληφθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες πρόνοιες προκειμένου να καταβληθούν αντικειμενικές αποζημιώσεις των ζημιών με βάση τις πραγματικές απώλειες των γεωργών και κτηνοτρόφων.
Άλλωστε, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο υφιστάμενος κανονισμός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων είναι ξεπερασμένος και προς τούτο έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση και επικαιροποίησή του, ενώ από την πρώτη στιγμή έγιναν ενέργειες και για την ενημέρωση του αρμόδιου επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. για το μέγεθος των ζημιών, με σκοπό την ευελιξία για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών.
Η σοβαρότητα της καταστροφής επιβάλει αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στο πραγματικό ύψος των ζημιών. Όπως ξεπεράστηκε νομοθετικά η αδυναμία του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ για προκαταβολές, οι αγρότες ζητούν να υπάρξουν ανάλογες ενέργειες που θα διασφαλίζουν αποζημιώσεις που ισοφαρίζουν τις ζημιές, ειδάλλως, η προσπάθεια για την γρήγορη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη να έχει αμφίβολα αποτελέσματα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων για αποζημιώσεις εφάμιλλες με τις ζημιές που υπέστησαν;
2. Πότε θα γίνει γνωστό το τελικό ύψος των αποζημιώσεων και πότε αυτές θα καταβληθούν στους πολλαπλώς δοκιμαζόμενους παραγωγούς της πολύπαθης Θεσσαλίας;

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...