Menu
A+ A A-

Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στην Λεμεσό της Κύπρου

ΜΑΞ 1 1

Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2023

Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στην Λεμεσό της Κύπρου

Πανιερώτατε,
Σεβασμιώτατοι,
Θεοφιλέστατοι,
Εξοχώτατη κυρία Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Εξοχώτατοι κύριοι πρέσβεις
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές και ευρωβουλευτές
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Αρχηγέ της Εθνικής Φρουράς
Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σύμφωνα με τον Τσόρτσιλ μια εκδήλωση πρέπει να εξαντλεί το θέμα όχι το ακροατήριο. Φοβούμαι ότι τα εξαντλήσαμε και τα δυο, γι αυτό και καθώς σε μένα έλαχε η τιμή να κλείσω το τμήμα των ομιλιών σε αυτήν την άψογη από κάθε πλευρά εκδήλωση της παρουσίασης του τόμου που έχει εκδώσει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας για τις Αγίες Σοφίες, θα είμαι σύντομος.
Η χαρά μας είναι μεγάλη βλέποντας το ειλικρινές ενδιαφέρον των Κυπρίων, τόσο αυτών που έχουν θεσμικό ρόλο, όσο και των απλών πολιτών, όπως αποδεικνύεται από την αθρόα προσέλευση στη σημερινή εκδήλωση για τα ζητήματα της χριστιανικής, της ορθόδοξης ταυτότητας, παράδοσης και ιστορίας.
Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Γιατί σε αυτό το νησί από τους αποστολικούς χρόνους, επί ενός αρχαιοτάτου ελληνικού πολιτισμικού πεδίου, από τους μυκηναϊκούς χρόνους, ο σπόρος του Ευαγγελίου, βρήκε γόνιμο έδαφος.
Και επί δύο χιλιάδες χρόνια, παρά τις συνεχείς εισβολές, κατοχές, δηώσεις, προσπάθειες εγκατάλειψης της ορθόδοξης πίστης από ανατολικές και δυτικές δυνάμεις, αυτή παρέμεινε αναλλοίωτη, ισχυρή και ζωντανή μέχρι σήμερα.
Εδώ σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι των ηπείρων, έχοντας ακόμη το βάρος των συνεπειών της εισβολής και παράνομης κατοχής ενός μεγάλου τμήματος του νησιού από τις τουρκικό στρατό, επιμένετε να φυλάττετε Θερμοπύλες.
Εμείς ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, επί 30 συναπτά έτη, επιδιώκουμε να προβάλουμε και να προωθούμε τις κοινές αξίες και αρχές των ορθόδοξων παραδόσεων, δια μέσω των κοινοβουλευτικών θεσμών στους οποίους συμμετέχουμε βουλευτές από 25 κοινοβούλια από 3 ηπείρους.
Και ένα από τα σημεία αιχμής των δράσεών μας αποτελεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, αυτού του διαχρονικού φάρου της οικουμενικής ορθοδοξίας, αγλάισμα της βυζαντινού πολιτισμού, του οποίου τέκνα και εγγόνια είμαστε όλοι μας.
Παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις εισηγήσεις για το θέμα από τους καταξιωμένους επιστήμονες, τον δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου, τον δρα Στέφανο Ευθυμιάδη και τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα τους οποίους ευχαριστώ για την τιμή που μας έκαναν.
Ανέδειξαν στον σύντομο χρόνο που τους διετέθη πλευρές τόσο της ιστορικής και πνευματικής σημασίας της Αγίας Σοφίας όσο και το ευρύτερο ζήτημα των βεβηλώσεων και καταστροφών των χριστιανικών μνημείων.
Για την ΔΣΟ αυτό το φαινόμενο είναι εξαιρετικά κρίσιμο, και έχουμε επιλέξει να το επικοινωνήσουμε και να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη, με εκδηλώσεις όπως η σημερινή στη Λεμεσό.
Έχουν προηγηθεί ανάλογες στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, στη Ρώμη, στη Βενετία, τη Φλωρεντία και το Μιλάνο, στη Βασιλεία της Ελβετίας, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Ο τόμος έχει επιδοθεί σε υψηλά ιστάμενους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος. Έχουμε συναντήσει τους αρμόδιους Επιτρόπους της Κομισιόν, όπως επίσης και τους παράγοντες της ΟΥΝΕΣΚΟ, γιατί ο Ναός της Αγίας Σοφίας είναι στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η θέλησή μας για ανάδειξη του ζητήματος έχει δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το θαύμα αυτό της αρχιτεκτονικής του 6ουαιώνος κινδυνεύει πραγματικά από την αθρόα προσέλευση επισκεπτών σε καθημερινή βάση. Γίνονται καταστροφές, τις οποίες παραδέχονται και δημοσιεύουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στα μάρμαρα του δαπέδου, στην αυτοκρατορική πύλη και στους τοίχους, υπάρχουν φθορές που οδηγούν όπως λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι επιστήμονες σε κίνδυνο το Ναό τις επόμενες δεκαετίες εφόσον συνεχιστεί η ίδια πρακτική.
Ο δεύτερος λόγος είναι η υπεράσπιση των παγκόσμιων ηθικών αρχών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το δίκαιο της ισχύος να υπερνικήσει την ισχύ του δικαίου. Η αλήθεια δεν πρέπει να καλυφθεί από το σκότος. Η αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από τη διεθνή κοινότητα, γιατί τότε νομιμοποιείται μια λανθασμένη πρακτική, που θα επιτρέπει στον κάθε έναν να την επαναλαμβάνει.
Κι αυτό έχει σχέση και με την κατάσταση των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα. Τα οποία ως ΔΣΟ τα αναδεικνύουμε, και ζητούμε την προστασία τους από τους αρμόδιους θεσμούς και τους φορείς.

Αγαπητοί φίλοι.

Όπως επισημάνθηκε από τους προλαλήσαντες η συμπερίληψη των Ναών της Αγίας Σοφίας σε αυτόν τον τεράστιο άξονα της Ευρασίας, αποδεικνύει το κοινό χριστιανικό υπόβαθρο του πολιτισμού μας. Και αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν αυτό το παρελθόν στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Όμως, σε μια εποχή παγκόσμιας ρευστότητας, αμφισβήτησης των αξιών, και αναζήτησης οδού ελπίδας και αισιοδοξίας οι κοινές μας ρίζες μπορούν να μας δώσουν τη δύναμη για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός προς χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και του καλού.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες της ΔΣΟ προς την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πρόεδρό της κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία στάθηκε αρωγός σε όλη την επιτυχημένη διοργάνωση, αλλά και για την πρόθεσή της να τυπωθεί ικανός αριθμός αντιτύπων του τόμου για να διακινηθούν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, τον φίλο Πανίκο Λεωνίδου, ο οποίος υπήρξε η ψυχή της όλης πρωτοβουλίας της διοργάνωσης στην Κύπρο της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού και της σημερινής παρουσίασης, καθώς και όλους τους φίλους βουλευτές που συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.
Θερμές ευχαριστίες θέλω να απευθύνω επίσης και στον πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού, κ. Αθανάσιο, ο οποίος είχε την ευγενική καλωσύνη να μας φιλοξενήσει σήμερα σε αυτόν τον εξαιρετικό χώρο, και να βοηθήσει παντοιοτρόπως στην συνδιοργάνωση της αποψινής υψηλού επιπέδου εκδήλωσης.
Και βεβαίως, να ευχαριστήσω και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Σας ευχαριστώ!

Read more...

Προσφώνηση Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρος Μάξιμου Χαρακόπουλο προς τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Γεώργιο

ΜΑΧ 1 1

Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2023

 

Προσφώνηση
Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Γεώργιο

«Μακαριώτατε,

θέλω να σας ευχαριστήσω για την μεγάλη τιμή που επιφυλάσσετε στην ηγεσία της Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, η οποία πραγματοποιεί τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας εδώ στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου, και καθώς είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά την επάξια εκλογή σας ψήφω κλήρου και λαού στο πηδάλιο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου θα ήθελα και εγώ μαζί με τον κυπριακό λαό να αναφωνήσω το “Άξιος”.
Γνωρίζοντας Μακαριώτατε τη διαδρομή σας, το σπουδαίο έργο που έχετε προσφέρει έως σήμερα στην εκκλησία της Κύπρου, αλλά και το ηθικό σας παράστημα, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε επάξια στην ευθύνη που σας εμπιστεύτηκε ο λαός της Κύπρου και η Εκκλησία της Κύπρου.
Εύχομαι Μακαριώτατε στην διάρκεια της ποιμαντορίας σας να πραγματοποιηθεί ο πόθος σας, που είναι πόθος όλου του ελληνισμού για την απελευθέρωση των κατεχομένων από τους Τούρκους εδαφών στα βόρεια της νήσου, για την επανένωση του νησιού, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα δώσει τη δυνατότητα και πάλι να λειτουργηθούμε στις εκκλησίες στον βορρά, που από το 1974 έχουν σιγήσει οι καμπάνες τους.

Μακαριώτατε,
βρισκόμαστε στην Κύπρο, η οποία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, που φέτος θα γιορτάσει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της στην Ορμύλια της Χαλκιδικής το μακρινό 1993. Οι σχέσεις μας τόσο με την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όσο και την Κυπριακή Εκκλησία ήτανε πάντοτε στενές. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, αξιοποιώντας την εδώ παρουσία μας να σας ενημερώσω για κάποιες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως διεθνής διακοινοβουλευτικός θεσμός στον οποίο συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές, από όλες τις ηπείρους, με στόχο την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών και την ενότητα του χριστιανικού κόσμου.

Το πρώτο που θέλω να σας θέσω υπόψιν είναι οι πρωτοβουλίες μας όσον αφορά τον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης. Εμείς πάντοτε Μακαριώτατε υποστηρίζαμε και τονίζαμε ότι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι οι χριστιανικές αξίες, μαζί με την αρχαία ελληνική γραμματεία και το ρωμαϊκό δίκαιο. Και από την πρώτη στιγμή συμμετείχαμε σε αυτό τον διάλογο καταθέτοντας προτάσεις και παρατηρήσεις για την ουσιαστική αναφορά στις χριστιανικές αξίες και πόσο η χριστιανική παράδοση έχει επηρεάσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης, εντέλει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αυτό που είμαστε ως Ευρωπαίοι.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η εξέλιξη του διαλόγου δείχνει ότι η ευρωπαΐκή γραφειοκρατία δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της αυτό το ιστορικό υπόβαθρο της Ευρώπης, που είναι επηρεασμένο από τις χριστιανικές αξίες. Οι όποιες αναφορές στις ευρωπαϊκές αξίες που έχουν τις ρίζες τους στον χριστιανισμό είναι αποχρωματισμένες θρησκευτικά. Αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα λάθος και εξακολουθούμε να το επισημαίνουμε. Και προς την αυτή κατεύθυνση χθες, στις εργασίες της διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας μας καταλήξαμε σε ένα κείμενο επιστολής που θα σταλεί στα ευρωπαϊκά όργανα, με το οποίο ζητούμε να ενημερώσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους πολίτες, για το κατά πόσο έχουν ενεργοποιήσει το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβώνας που προβλέπει την τακτική ενημέρωση των εκκλησιών και των θρησκευτικών οργανώσεων για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη.
Η δεύτερη πρωτοβουλία που θέλαμε να σας ενημερώσουμε Μακαριώτατε είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για κοινές εκδηλώσεις με αφορμή την σύμπτωση του εορτασμού του Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών το 2025, χρόνιά που έχει διπλό επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται όπως γνωρίζετε 1700 χρόνια από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, της ενωμένης χριστιανοσύνης. Είναι μία ευκαιρία να τονίσουμε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας του χριστιανικού κόσμου στο σύνολό του, γιατί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι εκείνες, κι εσείς εδώ στην πολύπαθη νοτιοανατολική Μεσόγειο το καταλαβαίνετε καλύτερα -δίπλα μας είναι η Μέση Ανατολή κοιτίδα του χριστιανισμού στην οποία απειλείται αυτή η ύπαρξη των χριστιανών που αντιμετωπίζουν σειρά διώξεων τα τελευταία χρόνια.
Και η τρίτη πρωτοβουλία, για την οποία ήδη είστε ενήμερος Μακαριώτατε, θυμούμαι στη Χαλκηδόνα πέρσι που είχαμε βρεθεί σας είχα ενημερώσει για την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει. Μιλάω για την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, της διεθνούς κοινότητας για την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ένα μνημείο όχι απλά σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού αλλά ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως τέτοιο οφείλουν η σημερινή ηγέτες της τουρκικής επικρατείας να το προστατεύουν και να το σέβονται και να το παραδώσουν στις επόμενες γενιές.
Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Το 2020, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απειλεί την ίδια την υπόσταση του μνημείου, όπως σήμερα ακόμη μέσα ενημέρωσης στην ίδια Τουρκία καταγγέλλουν. Γι’ αυτό αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί οι αντιδράσεις, δυστυχώς, κυβερνήσεων κρατών αλλά και διεθνών οργανισμών ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Και εκδώσαμε έναν Τόμο σε πολλές γλώσσες που περιλαμβάνει 37 ιστορικούς εμβληματικούς Ναούς της Αγίας Σοφίας, από την βρετανική νήσο μέχρι την Κίνα, που δείχνουν το βαθύ αποτύπωμα που έχει ο Βυζαντινός πολιτισμός στην ευρύτερη αυτή περιφέρεια.
Τον Τόμο αυτό Μακαριώτατε τον έχουμε επιδώσει εν πρώτοις στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε προκαθημένους Εκκλησιών -θα τον προσφέρουμε και σας. Τον έχουμε παρουσιάσει στον Πάπα Φραγκίσκο που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της UNESCO, ζητώντας πραγματογνώμονες να επισκεφθούν την Αγία Σοφία στην Πόλη, και να κηρύξουν το μνημείο ως μνημείο εν κινδύνω. Το παρουσιάσαμε στην Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, στο διεθνές συνέδριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών στην Βενετία, και σε μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μητροπόλεις, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα. Όσο συζητούμε για την Αγία Σοφία διατηρούμε το θέμα ανοιχτό, ευελπιστούμε σε μία άλλη ηγεσία που μπορεί να αναθεωρήσει αυτή την βέβηλη απόφαση.

Μακαριώτατε
ολοκληρώνοντας αυτή την μικρή τοποθέτηση είμαι πεπεισμένος ότι θα σας έχουμε συγκυρηναίο σε αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών, για την προστασία των χριστιανών όπου υφίστανται διώξεις αλλά και για την προστασία των βυζαντινών, των χριστιανικών μνημείων στις περιοχές που αντιμετωπίζουν είτε βεβήλωση είτε αλλοίωση του χαρακτήρα τους, το οποίο δυστυχώς συμβαίνει και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.
Με αυτές τις σκέψεις και πάλι να σας ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνατε και να ευχηθούμε ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη επ’ αγαθώ του κυπριακού ελληνισμού. Να ζείτε».

 

Αντιφώνηση Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Γεωργίου

Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου, που δέχομαι σήμερα σε αυτό το χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εσάς τους διακεκριμένος εκπροσώπους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
Περηφανευόμαστε όλοι μας για την Ορθοδοξία μας γιατί κρατήσαμε σωστά τα δόγματα τα οποία μας τα αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός, ερχόμενος σε αυτό τον κόσμο, και είναι ένας τρόπος ζωής για εμάς, ιδιαίτερα όπου βρίσκεται μία αδικία στον κόσμο. Και θέλω να αναφερθώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μας εδώ στην Κύπρο, που δέχεται την απόλυτη αδικία. Είναι ένας τρόπος να καταφέρουμε για να μπορούμε να παίρνουμε κουράγιο από την ίδια τη ζωή του Χριστού, και από την ίδια πορεία της θρησκείας μας. Θεωρώ ότι η παρουσία σας εδώ, θέλει να τονίσει την συμπόρευσή σας μαζί μας στο δύσκολο αγώνα της εθνικής και θρησκευτικής μας επιβίωσης.
Στον τόπο μας κινδυνεύει η ύπαρξη του χριστιανισμού, γιατί όπου επικράτησαν στα κατεχόμενα οι μουσουλμάνοι, οι Τούρκοι μουσουλμάνοι δεν άφησαν τον χριστιανισμό και τον χριστιανικό κόσμο να εξακολουθήσει να ζει εκεί. Ζητούμε από εσάς όπως μπορείτε και όσο μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε αυτά τα δικαιώματά μας, δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν όλοι οι ευρωπαίοι να τα έχουμε κι εμείς.
Είναι κάπως οξύμωρο το γεγονός όλοι να λένε ότι πρεσβεύουν τις αρχές του ελεύθερου κόσμου, και όλοι να έχουν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, ελευθερία εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εμείς να μην έχουμε αυτό το δικαίωμα στον τόπο μας. Και ιερά μας καθιδρύματα, οι εκκλησίες μας, και άλλα πράγματα τα οποία δείχνουν την θρησκευτική μας οντότητα, να βρίσκονται σήμερα κάτω από κατοχή ή να καταστρέφονται. Και οι ναοί μας να μένουν κλειστοί. Και αν ύστερα από πολύ κόπο μπορέσουμε, μέσω μίας επιτροπής, κάποιο ναό να το διορθώσουμε δεν επιστρέφει στους κατόχους του, ούτε αποδίδεται πίσω.
Ζητούμε από όλο τον ελεύθερο κόσμο να μας συμπαρασταθεί και όσα δικαιώματα έχουν οι άλλοι άνθρωποι να τα έχουμε κι εμείς. Είναι κάτι το οποίο ο ίδιος ο Ιησούς Χριστος μας το επιβάλλει. Είναι καθήκον, γιατί όταν είπαν ότι η Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού, σημαίνει ότι είμαστε μέλη του ίδιου σώματος. Και όπως δεν μπορεί σε ένα σώμα να πει το χέρι ότι δεν με ενδιαφέρει αν πονάει το πόδι έτσι και σε ένα κόσμο ορθόδοξο αν κάποιο μέρος πάσχει πρέπει αυτό το πάθος, αυτή η ανώμαλη κατάσταση να επηρεάσει όλα τα άλλα μέλη. Και όταν εμείς θεραπεύσουμε ένα μέλος που πάσχει, ανακουφίζεται ολόκληρος ο οργανισμός και επομένως η ανακούφιση πάει στην κεφαλή, η οποία είναι ο ίδιος Χριστός. Είναι γι’ αυτό το λόγο που λέει ο Χριστός ἐφόσον δέν τά κάνατε ἔστω καί σέ ἕναν ἀπό αὐτούς τούς ἀσήμαντους, οὔτε σέ ἐμένα τά κάνατε. Ανακουφίζεται και η κεφαλή της εκκλησίας.
Να σας ευχαριστήσω και πάλι για το λόγο που ήρθατε εδώ και να ζητήσω την βοήθειά σας όσο μπορείτε για να μπορέσει και ο λαός μας εδώ, να αποκτήσει τα θρησκευτικά του και τα ανθρώπινα του δικαιώματα.

Read more...

Προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

ΜΑΞΙΜΟΣ 5

 

Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2023

 

Προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

 

Εξοχώτατε κύριε πρόεδρε,

Ως Γενικός Γραμματεύς της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή να μας υποδεχθείτε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο.
Εκ μέρους όλων των μελών της ΔΣΟ να σας συγχαρώ για την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων σας στη θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γνωρίζοντας την δημιουργική θητεία σας ως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, αλλά και το ήθος και την εργατικότητα τα οποία σας διακρίνουν, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχετε στο δύσκολο έργο το οποίο σας αναμένει.
Αναμφίβολα, το δυσκολότερο εξ αυτών, είναι η επίλυση του προβλήματος της παράνομης κατοχής σχεδόν του 40% του νησιού από τον τουρκικό στρατό, μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Για πέντε σχεδόν δεκαετίες, δυστυχώς, οι συνέπειες αυτού του γεγονότος διαιωνίζονται κατά τρόπο απαράδεκτο.
Δυστυχώς, η Άγκυρα, η οποία ακολουθεί μια αναθεωρητική πολιτική έναντι των γειτόνων της, ενταγμένη στο ανιστόρητο δόγμα του νεοοθωμανισμού, δεν επέδειξε καμία διάθεση να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του ζητήματος.
Αντιθέτως, όλοι πληροφορηθήκαμε για πράξεις που επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση, όπως για παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Ελπίζω ότι το ξεκίνημα της θητείας σας θα συνοδευτεί με μια επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, με την ενεργότερη εμπλοκή και της Ε.Ε. κάτι που ήδη έχετε θέσει σε εφαρμογή.
Όλοι μας προσδοκούμε την ημέρα που η Κύπρος θα είναι ενωμένη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις, με πλήρη ισότητα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα ευημερεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Εξοχώτατε κύριε πρόεδρε.
Η ΔΣΟ είναι ένας διεθνής οργανισμός, που στους κόλπους του συγκεντρώνει εκπροσώπους 25 κοινοβουλίων από τρεις ηπείρους.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ήδη μετρά 30 χρόνια ενεργού βίου, ξεκινώντας από την Ορμύλια της Χαλκιδικής το 1993, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η ανάγκη, μετά την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων, να συντονιστεί ο ορθόδοξος κόσμος, που πρώτη φορά τότε αντιληφθήκαμε το πραγματικό του μέγεθος, για την προώθηση κοινών αξιών και αρχών, για χάρη της ειρήνης.
Οι παρεμβάσεις μας εκτείνονται από την προστασία των Χριστιανών, σε περιοχές που διώκονται, έως την ανάγκη διατήρησης των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη που αλλάζει, και από τον διάλογο με εκπροσώπους θεσμών και φορέων από άλλα δόγματα, ομολογίες και θρησκείες μέχρι την προστασία των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται υπό απειλή.
Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται βεβαίως και τα χριστιανικά μνημεία, οι εκκλησίες της Κύπρου, που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αναδεικνύουμε στις δράσεις μας, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Κύπρο, φιλοξενούμενοι της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ένα από τα κεντρικά ζητήματα τα οποία έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε είναι η απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί το 2020.
Την πράξη αυτή που θέτει σε κίνδυνο τον ιστορικό αυτό ναό και φάρο της Ορθοδοξίας, ως ΔΣΟ την καταγγέλλουμε στη διεθνή κοινότητα, μέσω και των παρουσιάσεων του ειδικού τόμου που εκδώσαμε με τίτλο “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο”.
Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται 37 ναοί από πολλές χώρες, ξεκινώντας από τη Σκωτία και καταλήγοντας στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων και δύο κυπριακών. Αυτόν τον Τόμο θα τον παρουσιάσουμε σε ανοικτή εκδήλωση που θα γίνει στην Μητρόπολη Λεμεσού αύριο το πρωί και όπως είπε και ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, ο φίλος Πανίκος Λεωνίδου, θα ήταν μεγάλη μας τιμή αν το βεβαρυμένο πρόγραμμά σας επέτρεπε να παραβρεθείτε στην εκδήλωση.
Σε κάθε περίπτωση, θα μου επιτρέψετε να σας τον προσφέρω, ευχαριστώντας ταυτόχρονα την Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόσωπό σας, για την διαχρονική στήριξη στο έργο της ΔΣΟ, αλλά και την εξαιρετική διοργάνωση των εργασιών της Διεθνούς μας Γραμματείας στην Κύπρο.

ΜΑΞΙΜΟΣ 8

Read more...

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)

ΜΑΧΙΜΟΣ 3

Λευκωσία 17 Μαρτίου 2023

 

Ομιλία

του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

στη Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην Κύπρο και σας υποδέχομαι σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Συνέλευσής σας στην πατρίδα μας. Η παρουσία σας εδώ είναι πολύ σημαντική, από συμβολικής αλλά και ουσιαστικής πλευράς. Η Κύπρος είναι μια χώρα με βαθιά πνευματική παρακαταθήκη, ενώ το θρησκευτικό αποτύπωμα είναι διάχυτο σε όλο το φάσμα της πολιτισμικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
Την ίδια ώρα, θέλω να σας συγχαρώ θερμά για το σπουδαίο έργο που επιτελείτε. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Πριν λίγα χρόνια υπό την ιδιότητά μου ως Υπουργός Εξωτερικών είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με αρκετούς από εσάς. Εξάλλου, η συμμετοχή και μόνο βουλευτών από 25 και πλέον χώρες καταδεικνύει το εύρος της δράσης σας, αλλά και τη σημασία της επιρροής που μπορεί να έχει ο Οργανισμός σας ανά το παγκόσμιο.
Η συμβολή σας είναι εξόχως σημαντική όσον αφορά την προσπάθεια που διεξάγεται μέσω του σύγχρονου παγκόσμιου διάλογου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη συλλογική αντιμετώπιση άλλων περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων που ξεπερνούν τα στενά σύνορα των κρατών μας.
Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου οι διάφορες προκλήσεις όπως η ανθρωπιστική κρίση, η τρομοκρατία, η πείνα και η δυστυχία, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, οι πολεμικές συγκρούσεις, οι φονταμενταλιστικές, οι θρησκευτικές και άλλες συγκρούσεις στον κόσμο και οι εντεινόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, διαπερνούν τα σύνορα και δεν γνωρίζουν εθνότητες ή φυλές, και για να μπορούμε να μιλάμε για πετυχημένη αντιμετώπιση αυτών των συλλογικών προκλήσεων χρειάζονται κοινές απαντήσεις σήμερα όσο ποτέ προηγουμένως.
Η κοινοβουλευτική διπλωματία – και ως Υπουργός Εξωτερικών είχα την ευκαιρία να δω τη σημασία και τη σπουδαιότητα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, προσφέρει διαχρονικά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ένα τέτοιο πεδίο διαλόγου με στόχο την εξεύρεση συνεργειών στη βάση κοινών αντιλήψεων. Ιδιαίτερα δε, όταν αυτή η προσπάθεια εδράζεται στη βάση κοινών αξιών, όπως αυτές που πρεσβεύει η Ορθόδοξη πίστη, δηλαδή του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, τότε δημιουργείται μια πολλά υποσχόμενη και αισιόδοξη σύζευξη.
Η Ορθόδοξη όπως και η Χριστιανική κληρονομιά ευρύτερα έχουν εμποτίσει με τις αξίες και τις παραδόσεις τους τόσο τις κοινωνίες των χωρών, τις οποίες εκπροσωπείτε, αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης και του κόσμου. Μία από αυτές τις αξίες, ιδιαίτερα σημαντική, είναι αυτή του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής του άλλου, ανεξαρτήτως εθνοτικών καταβολών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Άλλωστε, η πίστη πρέπει να είναι πάντοτε συζευκτική και δεν στρέφεται εναντίον κανενός.
Όπως αναφέρεται και στους σκοπούς του Οργανισμού σας, όπως αυτοί καταγράφονται στο άρθρο 3 της Ιδρυτικής Πράξης, ο Ορθόδοξος πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει συνενωτική δύναμη αφενός, αλλά και αφετέρου γεφυροποιό στοιχείο με άλλους πολιτισμούς. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις δικές σας δράσεις και μέσα από την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου.
Στην Κύπρο, το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Ευρισκόμενη στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, μιας πραγματικά συναρπαστικής, αλλά και ενίοτε εύφλεκτης και ευμετάβλητης περιοχής, η πατρίδα μας διαχρονικά αποτελούσε ένα πλούσιο κράμα και ταυτόχρονα έναν συνδυασμό διαφορετικών ανθρώπων, πολιτισμών, ιδεών, αλλά και θρησκειών. Στην πορεία αυτή, η ορθόδοξη πίστη της πλειοψηφίας των Κυπρίων παρέμεινε αναλλοίωτη, αλλά ποτέ δεν στράφηκε εναντίον ανθρώπων που είχαν ή έχουν διαφορετική πίστη. Ποτέ, στη σύγχρονη Ιστορία του νησιού, αυτή η διαφορετικότητα, και ιδιαίτερα το θρησκευτικό κομμάτι, δεν αποτελούσαν πηγή έντασης και διαχωριστικό στοιχείο ανάμεσα στους κατοίκους της Κύπρου. Τουναντίον, πολλές φορές δύναται να λειτουργεί και ως καταφύγιο ειρηνικής συνύπαρξης, σε πνεύμα πάντα αλληλοσεβασμού όλων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των θρησκευτικών.
Και ακριβώς μέσα από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που είναι η κορυφαία προτεραιότητα της διακυβέρνησής μας, η Κύπρος δύναται να αναδειχθεί ως μοντέλο σύζευξης και ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Ένα όραμα που ελπίζουμε, έστω και τώρα, να το ενστερνιστεί και η Τουρκία, αλλά και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Εκείνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι η απόλυτη προσήλωσή μου στην προσπάθεια τερματισμού της κατοχής, απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας μέσω της επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Μιας λύσης, φυσικά, που θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει να είναι μετά από μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Κύριο μέλημά μας είναι να επιτύχουμε μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία της όποιας τρίτης χώρας. Λύση, η οποία θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους, γενικά όλους τους νομίμως διαμένοντες στην Κύπρο, να συνυπάρξουν ειρηνικά, να συνδημιουργήσουν μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Και λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής. Δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μια εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατάται το δίκαιο, να καταπατώνται βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται.
Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής να σας ευχαριστήσω για τη σταθερή στήριξη αρχών που τηρεί η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία – το εκτιμούμε βαθύτατα - μέσω της επανειλημμένης υιοθέτησης ψηφισμάτων και άλλων κειμένων, με τα οποία εκφράζει ποικιλοτρόπως την υποστήριξή της προς τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιχές. Μία ανοιχτή πληγή, απότοκο της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής από το 1974.
Σταθερή, βεβαίως, παραμένει και η στήριξη της Κυπριακής Πολιτείας, της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, στις δικές σας προσπάθειες και δράσεις. Μία στήριξη η οποία ξεκινά από την ιδρυτική συμμετοχή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, όπου εκφράζεται στην πράξη, κυρίως με την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή των αξιότιμων Κυπρίων βουλευτών στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συμμετοχή τους και για τη συλλογική σας δράση.
Ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού και της εκτίμησης της Κύπρου και του λαού της προς εσάς, να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει πάντοτε στο πλευρό σας.

Read more...

Καλωσόρισμα βουλευτή, κ. Πανίκου Λεωνίδου, Μέλους της Διεθνούς Γραμματείας της Συνέλευσης και Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΔΣΟ

ΜΑΞΙΜΟΣ 4

Λευκωσία 17 Μαρτίου 2023

Καλωσόρισμα βουλευτή, κ. Πανίκου Λεωνίδου,

Μέλους της Διεθνούς Γραμματείας της Συνέλευσης και Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΔΣΟ.

Κύριε Πρόεδρε,

Να μου επιτρέψετε πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω θερμά που αποδεχτήκατε το αίτημά μας, να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, με τους εκπροσώπους 14 κοινοβουλίων από 3 ηπείρους, που φιλοξενεί στην Κύπρο η Βουλή των Αντιπροσώπων, για να συμμετάσχουν στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
Οι ευχαριστίες μας είναι μεγαλύτερες, γνωρίζοντας το βεβαρημένο σας πρόγραμμα, πολλώ δε μάλλον που είστε στην αρχή της θητείας σας.
Με αυτήν την ευκαιρία, όμως, θα ήθελα και ως επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, και εκ μέρους των εκλεκτών συναδέλφων Ευθύμιο Δίπλαρο, Ηλία Μυριάνθους, Μαρίνο Μουσιούττα, να σας συγχαρώ εκ βάθους καρδίας για την εκλογή σας στο ύπατο αξίωμα και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που σας ανέθεσε ο κυπριακός λαός.
Εξοχότατε κύριε πρόεδρε,
Μαζί μας έχουμε εκλεκτούς συναδέλφους ή και εκπροσώπους κοινοβουλίων από 14 χώρες, Ελλάδα, Αίγυπτο, Αρμενία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ιορδανία, Λίβανο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Σουδάν, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετέχουν στις εργασίες της ΔΣΟ συνάδελφοι από Ρωσία και Λευκορωσία.

Μαζί μας είναι επίσης οι Σύμβουλοι κος Κώστας Μυγδάλης και Αλεξάντερ Φομένκο από τη Ρωσία.
Για τα θέματα της Συνεδρίασης της Διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας αλλά και τους σκοπούς και έργο της ΔΣΟ θα αναφερθεί ο εκλεκτός συνάδελφος Γενικός Γραμματέας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος αποτελεί την ψυχή του θεσμού.
Από πλευράς μου θέλω να πω μόνον ότι για την υλοποίηση των δράσεων αυτών των ημερών, συνέβαλε τα μέγιστα η Κυπριακή Βουλή και η πρόεδρός της κα Δημητρίου. Και πραγματικά χαιρόμαστε που οι εργασίες της ΔΣΟ έδωσαν και τη δυνατότητα της προώθησης των σχέσεων Κύπρου - Λιβάνου όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχατε με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου κ. Σααμπ.
Κύριε Πρόεδρε,
Ως Κυπριακή Αντιπροσωπεία έχουμε πάντοτε έντονη παρουσία στις πρωτοβουλίες αυτού του σημαντικού θεσμού που περιλαμβάνει 25 κοινοβούλια. Ως Κύπρος επί 30 χρόνια συμβάλλουμε στην ανάπτυξη αυτής της γόνιμης θρησκευτικής διπλωματίας, στην προώθηση κοινών στόχων και αρχών, και βεβαίως αναδεικνύουμε το πρόβλημα της Κύπρου, από την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο, μάλιστα, των συναντήσεών μας, θα μας δοθεί η δυνατότητα να ενημερώσουμε τους ξένους συναδέλφους τόσο για το Κυπριακό, και την υπονομευτική πολιτική της Τουρκίας, όσο και για τη βεβήλωση των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα.
Μάλιστα το Σάββατο οργανώνουμε στην Μητρόπολη Λεμεσού και ανοικτή παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ με τίτλο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο».
Θα ήταν μεγάλη μας χαρά, εφόσον ο χρόνος σας το επέτρεπε να μας κάνατε την τιμή να παραβρεθείτε.

 

Read more...

Προσφώνηση προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στον υφυπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας, κ. Anders Hall

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 2

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2023

 

Προσφώνηση
προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον υφυπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας, κ. Anders Hall

 

Κύριε υφυπουργέ,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίσω εσάς και τη συνοδεία σας στην Ελλάδα. Εύχομαι να έχετε καλή διαμονή στην Αθήνα. O καιρός είναι εξαιρετικός και προσφέρεται για επίσκεψη στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Ελπίζω να έχετε τον χρόνο να επισκεφθείτε το Μουσείο της Ακρόπολης, που πρόσφατα δέχθηκε τα θραύσματα της ζωφόρου του Παρθενώνα, που επεστράφησαν από τα μουσεία του Βατικανού ως μια κίνηση καλής θελήσεως από τον πάπα Φραγκίσκο. Μακάρι να αποτελέσει παράδειγμα και για το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εδώ και πολλές δεκαετίες βρίσκονται κλαπέντα γλυπτά του Παρθενώνα.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε εδώ στην ελληνική βουλή εκπροσώπους από την Σουηδία, μια χώρα με την οποία διατηρούμε στενούς φιλικούς δεσμούς. Ιδίως από την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας, όπου στην χώρα σας, πρότυπο δημοκρατίας, ελευθερίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρήκαν ασφαλές καταφύγιο πολλοί συμπατριώτες μου, μεταξύ αυτών και πολιτικοί
.
Αλλά και σήμερα είναι πολλοί οι Έλληνες μετανάστες που ζουν ενταγμένοι πλήρως στο κοινωνικό και πολιτισμικό ιστό της Σουηδίας, διατηρώντας πάντα ζωντανή την επαφή με την πρώτη πατρίδα τους.

Κύριε υφυπουργέ,
Η επίσκεψή σας στην Αθήνα, πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή για εμάς. Καθώς όπως γνωρίζετε πριν από μερικές ημέρες συνέβη ένα τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, στο οποίο 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία τους νέοι. Αυτό το τραγικό γεγονός μας έχει συνταράξει όλους και είμαστε ακόμη υπό την επήρεια της θλίψης που προκάλεσε.

Ερχόμενος, τώρα, στο θέμα, για το οποίο και επισκέπτεστε την Ελλάδα, θα ήθελα ξεκινώντας να υπενθυμίσω ότι πριν από 3 μήνες, στις 17 Δεκεμβρίου του 2022, βρέθηκα στη Στοκχόλμη, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, μαζί με τον γραμματέα της Επιτροπής, τον κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις ελληνικές θέσεις επί του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος εν όψει της σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Και θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω για την φιλοξενία και την προσοχή με την οποία μας άκουσαν οι αρμόδιες επιτροπές του σουηδικού κοινοβουλίου.

Σήμερα από την Αθήνα, θα επαναλάβω και πάλι το ζήτημα όπως το αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και τις βασικές μας θέσεις για την διαχείρισή του από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενόψει της συμφωνίας για το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και την Μετανάστευση.

Κατ’ αρχάς θεωρούμε ότι η επιτυχής κατάληξη των διαβουλεύσεων για το Σύμφωνο, που θα ικανοποιεί όλα τα κράτη μέλη και θα δίνει πειστικές απαντήσεις γι’ αυτό το τόσο καυτό πρόβλημα για όλη την ΕΕ, θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενότητας, θα επιταχύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα μειώσει τις υπονομευτικές φυγόκεντρες τάσεις, οι οποίες δυστυχώς, έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Γι αυτό όλοι πρέπει να εργαστούμε, με συνέπεια, με αποφασιστικότητα και κυρίως έχοντας ευήκοα ώτα, ακούγοντας δηλαδή όλες τις πλευρές. Ώστε να υπάρξουν και οι ιδανικές ισορροπίες.

Κάποιος θα πει ότι αυτό είναι αδύνατο. Ότι τα υποκειμενικά συμφέροντα και οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί δεν επιτρέπουν την ιδανική επίλυση. Έχουμε, όμως, ένα παράδειγμα, πρόσφατο μάλιστα, που ακυρώνει αυτή την αμφιβολία.

Μιλώ για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή. Σε ελάχιστο χρόνο, βρέθηκαν και οι λύσεις και οι συναινέσεις με τον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Προστασίας. Πρόκειται για μια εμπειρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Όσον αφορά στην Ελλάδα, μέχρι τις 31.01.2023 έχουν χορηγηθεί 21.964 Άδειες Προσωρινής Προστασίας, σε ουκρανούς πρόσφυγες, εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά σεγυναίκες (69%).

Κύριε υφυπουργέ,
Όπως τόνισα και στη Στοκχόλμη, η Ελλάδα έχει μια ιδιομορφία, λόγω της γεωγραφίας. Βρίσκεται στο σύνορο της Ευρώπης, γειτνιάζει ουσιαστικά και με την Ασία και με την Αφρική. Τα σύνορά της είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Τα μεταναστευτικά ρεύματα που βλέπουν την Ευρώπη ως γη της επαγγελίας πρέπει να περάσουν από την χώρα μας. Η πλειοψηφία τους δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Έρχονται για να πάνε αλλού, ιδίως στον πλουσιότερο βορρά. Το ερώτημα, όμως, είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα, όπως άλλωστε και οι άλλες χώρες των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, τι πρέπει να πράξουν; Δυστυχώς, είδαμε πλειστάκις στο παρελθόν, να μένουμε μόνοι μας, με ελάχιστη βοήθεια, ή με μικρή αλληλεγγύη από πολλά κράτη μέλη, τα οποία οχυρώνονται από την γεωγραφική τους θέση.

Αυτή η μυωπική στάση πρέπει να αλλάξει. Κι αυτή η αλλαγή πρέπει να αποτυπωθεί στο κοινό ευρωπαϊκόσύστημα ασύλου και μετανάστευσης, που θα βασίζεται στην απαιτούμενη συμμετρία μεταξύ αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών. Και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συναίνεση επί του Συμφώνου πριν από το τέλος της τρέχουσαςνομοθετικής περιόδου, όπως συμφωνήθηκε στον κοινό Οδικό Χάρτη των Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2022. Και περιμένουμε από την Σουηδική Προεδρία να συνεχίσει να δείχνει αυτό το αμέριστο ενδιαφέρον για την επιτυχή κατάληξη του διαλόγου.

Από πλευράς μας, όμως, θα πρέπει να επισημάνω ακόμη δύο σημεία που πιστεύω ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το ένα είναι το φαινόμενο τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό ζήτημα για την προώθηση πολιτικών στόχων. Εμείς, δυστυχώς αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα εκ μέρους της γειτονικής μας Τουρκίας. Η Άγκυρα απροκάλυπτα στο παρελθόν εργαλειοποίησε τις μεταναστευτικές ροές με σκοπό να εκβιάσει την ίδια την ΕΕ. Επίσης, η Τουρκία δεν εφαρμόζει συστηματικά την Κοινή Δήλωση που έχει υπογράψει με την ΕΕ από το 2016 για τις επιστροφές. Αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορεί να μένουν χωρίς απάντηση. Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα, μέσω των οικονομικών εργαλείων της, να στείλει το σωστό μήνυμα.

Το δεύτερο σημείο είναι η ανάγκη σοβαρής ευρωπαϊκής παρέμβασης στις περιοχές προέλευσης των μεταναστών. Κι αυτό σημαίνει τόσο μια πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων για τις επιστροφές, όσο πρωτίστως πολιτικές ανάπτυξης, ώστε οι άνθρωποι να μην φεύγουν από τις εστίες τους. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν είναι παρούσα όσο θα έπρεπε σε πολλές καυτές περιοχές του πλανήτη. Όπως για παράδειγμα στη Συρία, η οποία όπως και η Τουρκία πλήγηκε πρόσφατα από τους καταστροφικούς σεισμούς. Ασφαλώς υπάρχουν πολιτικά εμπόδια για μια εντονότερη παρουσία. Όμως αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις είναι βέβαιο ότι σύντομα από αυτές τις περιοχές θα έχουμε νέα καραβάνια μεταναστών.

Με αυτές τις σκέψεις να σας καλωσορίσω και πάλι και να ευχηθώ σύντομα να αρθούν τα εμπόδια που η Τουρκία θέτει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ώστε σύντομα να σας υποδεχθούμε στην ατλαντική συμμαχία.

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 1

Read more...

Ομιλία του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου στην παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» στον καθεδρικό ναό της Αγιας Σοφίας του Λονδίνου

ΜΑΞΙΜΟΣ 4

Λονδίνο, 28 Φεβρουαρίου 2023

 

Ομιλία
του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)
δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» στον καθεδρικό ναό της Αγιας Σοφίας του Λονδίνου

Πανοσιολογιώτατε εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας,
Κύριοι βουλευτές,
Κύριε πρέσβη της Ελλάδος στο Λονδίνο,
Κυρία πρόξενε της Ελλάδος στην Κων/πόλη,
Κυρίες και κύριοι καθηγητές,,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Φίλες και φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας διότι μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε σήμερα, εδώ στο Λονδίνο, τον Τόμο που εξέδωσε η ΔΣΟ «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο». Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι η πρώτη φορά που η Οργάνωσή μας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανική Νήσο και σας εκφράζω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας για την θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε.

Είναι ακόμη τιμή για εμάς να βρισκόμαστε εδώ, αναλογιζόμενοι το πάντοτε συγκινητικό ενδιαφέρον του Βασιλέως Καρόλου -που αποτελεί και την Κεφαλή της Αγγλικανικής Εκκλησίας- για την Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, και ιδιαιτέρως για την Αθωνική Πολιτεία του Αγίου Όρους.

Θερμές ευχαριστίες στους καταξιωμένους επιστήμονες, την Καθηγήτρια Ιωάννα Στουφή Πουλημένου που επιμελήθηκε τον τόμο, τον Καθηγητή κ. Δενδρινό, που μετέφερε την εισήγηση της Καθηγήτριας Λέσλι Μπρουμπάκερ, και τη Λέκτορα Αγγελική Λυμπεροπούλου, για την τιμή που μας έκαναν να είναι εισηγητές στην αποψινή εκδήλωση.

Ο Τόμος, που σε λίγο θα έχετε στα χέρια σας, είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη, καρπός της συνεργασίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεντρώνει δοκίμια πολυεθνικής ομάδας επιστημόνων και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων για τους 37 ιστορικούς εμβληματικούς ναούς που έχουν αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού, από τις Βρετανικές ακτές έως τη Κίνα.

Στον περικαλλή αυτό Τόμο περιλαμβάνονται πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τον Ελληνορθόδοξο Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο –σε συνεργασία με τον οποίο διοργανώσαμε την αποψινή εκδήλωση-, αλλά και για τον καθολικό Ναό που έχει αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού και βρίσκεται στο Γκάλστον της Σκωτίας. Οι εν λόγω Ναοί, μαζί με τους Ναούς που βρίσκονται στην Κύπρο, είναι και οι μόνες περιπτώσεις Ναών της Αγίας Σοφίας σε ολόκληρη την Βρετανική Κοινοπολιτεία.

Φίλες και φίλοι,
Η πρωτοβουλία μας για την έκδοση του Τόμου σε 12 γλώσσες και την παρουσίαση του ανά την υφήλιο εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης που έχει αναλάβει η ΔΣΟ ως αντίδραση στην ανιστόρητη και προκλητική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσουλμανικό τέμενος. Μια απόφαση που αποπειράται να χαλκεύσει την ιστορία και να επιβάλει τη δική της εκδοχή, προσβάλλοντας κάθε πολίτη που προσπαθεί να αφουγκραστεί την ιστορία της ανθρωπότητας και αλλοιώνει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Ως ΔΣΟ έχουμε εκ της συστάσεως μας υπογραμμίσει την ανάγκη της διαφύλαξης και προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε πλείστες περιπτώσεις. Και με ιδιαίτερη συγκίνηση διάβασα ένα άρθρο στον ελληνικό τύπο με τίτλο “Μια άλλη Αγία Σοφία υπέφερε πρώτη…”του σπουδαίου Βρετανού Καθηγητή Ρίτσαρντ Κλογκ -που μας τιμά με την παρουσία του- ενός ανθρώπου με σπάνια γνώση της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας, που αξίως τιμήθηκε το 2002 με τον Χρυσό Σταυρό του Ελληνικού Τάγματος Τιμής από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Στο κείμενό του ο κ. Κλογκ περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη συντήρηση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα τη δεκαετία του 1960, που δυστυχώς και αυτός, όπως και η Αγία Σοφία στη Νίκαια μετετράπη επί Ερντογάν σε τζαμί.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Η προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, είναι υπόθεση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου. Και δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω ότι και στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, υπάρχει ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του οποίου έχει διασπαστεί η ενότητα και η ακεραιότητα και βρίσκεται σε κατάσταση κατακερματισμού. Αναφέρομαι φυσικά στον Παρθενώνα και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών. Η ενότητα του μνημείου αποτελεί και την εγγύηση για την αποτελεσματική προστασία του. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε εμπράκτως ο Πάπας Φραγκίσκος τον περασμένο Δεκέμβριο με την ευγενική χειρονομία του να επιστρέψει στην Ελλάδα θραύσματα της ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μας προς τον εφημέριο, π. Θεωνά, και την επιτροπή του καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας Λονδίνου για τη φιλοξενία και τη συνδιοργάνωση της αποψινής υψηλού επιπέδου εκδήλωσης.
Και βεβαίως, να ευχαριστήσω και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Σας ευχαριστώ!

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 2

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 1

Read more...

Ομιλία του Γ.Γ. της ΔΣΟ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην παρουσίαση του Τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης

ΜΑΧ 1 2

Ρώμη, 16 Φεβρουαρίου 2023

 

Ομιλία του Γ.Γ. της ΔΣΟ Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην παρουσίαση του Τόμου
«ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο»
στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης

 

Σεβαστοί πατέρες,
Κύριοι βουλευτές,
Κύριες και κύριε πρέσβεις,
Κύριες και κύριοι καθηγητές,
Φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής και Λογοτεχνίας, κ. Arianna Punzi, και τον Διευθυντή του Τμήματος Ιστορίας, Ανθρωπολογίας, Θρησκειών Τεχνών και Θεάματος, καθηγητή κ. Gaetano Lettieri, για τη δυνατότητα που θα μας δόθηκε να παρουσιάσουμε στο πανεπιστήμιό σας τον Τόμο που εκδώσαμε “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο”, αλλά και για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που φωτίζουν όψεις της ιστορίας του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κύριες και κύριοι,
Θα ήθελα να αφιερώσω την σημερινή εκδήλωση στη μνήμη του κορυφαίου νεοελληνιστή Μάριο Βίττι που έφυγε πλήρης ημερών, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα. Ο Μάριο Βίττι γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα μιλούμε για το σημαντικότερο μνημείο της Κωνσταντινούπολης και όλης της Οικουμένης, την Αγία Σοφία, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Φίλες και φίλοι
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στην αιώνια πόλη, στη Ρώμη, με συναδέλφους βουλευτές από την Ιορδανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ελλάδα.
Εδώ στη γενέτειρα του ρωμαϊκού πολιτισμού και του ρωμαϊκού δικαίου, που μαζί με την αρχαία ελληνική γραμματεία και την χριστιανική παράδοση συνέθεσαν τα θεμέλια του μωσαϊκού της σύγχρονης Ευρώπης.
Χαιρόμαστε, γιατί μας δίνετε την δυνατότητα στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης La Sapienza (η Σοφία), να σας παρουσιάσουμε ένα έργο που αφορά La Sapienza del Dio, την Σοφία του Θεού.
Άλλωστε, σπεύδω να υποθέσω ότι ο Πάπας Βονιφάτιος το 1303 στην Σοφία του κόσμου, ως προϊόν της Σοφίας του Θεού θέλησε να αναφέρεται το δημιούργημα του, το πανεπιστήμιό σας.
Είναι αλήθεια ότι η παρουσία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Ιταλική χερσόνησο έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης της πραγματοποίησης της 24ης Γενικής Συνέλευσής μας εδώ, στην Ρώμη, και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Ιταλικού κοινοβουλίου, το 2016.

Αυτό οφείλεται σε γενικές γραμμές στις άοκνες προσπάθειές μας να εδραιώσουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και τακτική επαφή με φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, με σκοπό να αναδείξουμε τις κοινές αρχές και αξίες του χριστιανικού πολιτισμού και της χριστιανικής παράδοσης χρήσιμες έννοιες για το Μέλλον την Ευρώπης και του κόσμου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία που έχουμε με το Κίνημα των Φοκολάρι, την Οργάνωση Κοινωνία και Απελευθέρωση, καθώς και με το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών, ενώ ενεργότερη είναι και η παρουσία μας στην ετήσια Συνάντηση του Ρίμινι για τη φιλία μεταξύ των λαών.
Συνεργασία, προκειμένου να συνεισφέρουμε, επιπλέον, στην πρωτοβουλία για τον κοινό εορτασμό Ορθοδόξων και Καθολικών του Πάσχα, που συμπίπτει το 2025, όπως και της επετείου των 1700 χρόνων που τότε συμπληρώνονται από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας.
Αφορμή για την παρουσία μας εδώ, είναι η παρουσίαση του Τόμου που εξέδωσε η Οργάνωσή μας με τίτλο “Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο”.
Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη μελέτη που προέκυψε από τη συνεργασία της ΔΣΟ και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεντρώνει δοκίμια πολυεθνικής ομάδας επιστημόνων και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων για τους 37 εμβληματικούς ναούς που έχουν αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού, από τη Σκωτία ως τη Κίνα.
Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών των ναών έχουν ανεγερθεί εδώ στην ιταλική χερσόνησο και δη στην Βενετία -όπου διοργανώσαμε ανάλογη παρουσίαση-στην Καλαβρία, στο Μπενεβέντο και στην Πάδοβα.
Η παρουσίαση της εν λόγω έκδοσης -την οποία είχα την τιμή να εγχειρίσω στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Αγιώτατο Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο- πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης που έχει αναλάβει η ΔΣΟ γιατην ανιστόρητη και προκλητική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τουρκικό τέμενος.
Μια απόφαση που αποπειράται να χαλκεύσει την ιστορία και να επιβάλει τη δική της εκδοχή, προσβάλλοντας κάθε πολίτη που προσπαθεί να αφουγκραστεί την ιστορία της ανθρωπότητας ως μια πορεία που συμβάλλει στη δημιουργική ενατένιση του μέλλοντος του κόσμου και όχι σε μνήμες θυμάτων και καταστροφών.
Και δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω ότι η ΔΣΟ εκ της συστάσεώς της πρεσβεύει τον σεβασμό της αρχής της ετερότητας στο πλαίσιο των διαθρησκειακών και διαπολιτισμικών σχέσεων.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από το θετικό κλίμα που έχουμε αναπτύξει με τον Μουσουλμανικό Κόσμο μέσα από τις επαφές που έχουμε με οργανώσεις, όπως η Κοινοβουλευτική Ένωση των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και η Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα. Προσπάθειες αλληλοκατανόησης και συνεργασίας στις οποίες συμβάλλουμε επί τρεις δεκαετίες.
Δεν είναι, όμως, δυνατόν να σιγήσουμε, απέναντι στην προκλητική στάση όσων πανηγυρίζουν σήμερα, ενδεδυμένοι πολεμικές στολές εντός ενός μνημείου αφιερωμένου στην Σοφία του Θεού, για την Νίκη των Μουσουλμάνων επί των Χριστιανών.
Πρόκειται για μια εμμονική οπισθοδρομική παράκρουση, όταν έξι ιστορικοί ναοί της του Θεού Σοφίας μέσα στο τουρκικό κράτος μετατρέπονται σε μουσουλμανικά τεμένη, όπως και ένας ακόμη ναός στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο.
Απέναντι στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, εμείς προκρίνουμε τον επιστημονικό λόγο και την τεκμηρίωση,
➢ δείχνοντας στον σημερινό κόσμο τον δρόμο για συνεργασία και προκοπή,
➢ προβάλλοντας δίκτυα ειρήνης, μακριά από πολεμικές κραυγές του παρελθόντος,
➢ αναδεικνύοντας το δίκαιο αίτημα για σεβασμό ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων συνολικά του Χριστιανικού Κόσμου και της ανθρωπότητας.
Αυτή η προσπάθεια για την ιστορική αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας της Πόλης, με την παράλληλη επαναπροσέγγιση στις μέρες μας της Έννοιας της Σοφίας του Θεού, μιας έννοιας η οποία πηγάζει από τα Πλατωνικά φιλοσοφικά εργαστήρια της Αλεξάνδρειας, διατρέχει δια μέσου των ελληνιστών Εβραίων την Παλαιά Διαθήκη και καταλήγει στην Καινή Διαθήκη και την πατερική Παράδοση, μας οδήγησε στην Ρώμη, την πόλη, όπου η ιστορία παραμένει ζωντανή και αναλλοίωτη.
Με αυτά τα λόγια, επιθυμώ να ολοκληρώσω τον χαιρετισμό μου και να εκφράσω στις Πρυτανικές Αρχές και το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστήμιο Sapienza και σε σας προσωπικά κ. καθηγητά, κ. Letieri, τις θερμότατες ευχαριστίες μας για τη φιλοξενία και την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Σας ευχαριστώ.

Read more...

Χαιρετισμός Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας της ΔΕΕΠ ΝΔ Λάρισας

MAX 1

Λάρισα, 11 Φεβρουαρίου 2023

Χαιρετισμός Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας της ΔΕΕΠ ΝΔ Λάρισας

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, Οννεδίτισσες, Οννεδίτες, στελέχη της μεγάλης φιλελεύθερης, λαϊκής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.
Χαίρομαι πραγματικά που μετά από δύο δύσκολα χρόνια έχουμε τη δυνατότητα να ξαναερχόμαστε σε τέτοιες εκδηλώσεις. Και ουσιαστικά κ. υπουργέ, η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που έχουμε μπροστά μας εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Φίλες και φίλοι,
θέλω να καλωσορίσω θερμά τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον υπουργό Εργασίας, τον Κωστή Χατζηδάκη. Ο Κωστής είναι και αντιπρόεδρος. Να τα θυμόμαστε. Θέλω να τον καλωσορίσω ιδιαίτερα θερμά για δύο λόγους. Πρώτον, διότι ο Κωστής είναι πάντοτε παρών, είναι γέννημα θρέμμα της παράταξης. Ήταν εδώ στα εύκολα και στα δύσκολα. Και το θύμισε πριν λίγο ο Νίκος Παράσχου, με τον οποίο ήσασταν μαζί στην Κεντρική Γραμματεία της ΔΑΠ, το μακρινό 1986.
Κωστή χαίρομαι επίσης ιδιαίτερα, για την εδώ παρουσία σου για έναν επιπλέον λόγο. Διότι ο Κωστής Χατζηδάκης και ως υπουργός, και ως ευρωβουλευτής παλαιότερα, απέδειξε ότι ήταν ο άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων. Και αυτό το μαρτυρά ιδιαίτερα ο βίος και η πολιτεία του, το τελευταίο διάστημα, ως υπουργός Εργασίας. Πρώτον, γιατί έκοψε το γόρδιο δεσμό με τις τεράστιες καθυστερήσεις που είχαμε στην κατανομή των συντάξεων σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Περίμεναν 1, 2 χρόνια, και παραπάνω, για να πάρουν τη σύνταξή τους. Αγαπητέ Κωστή ήτανε βραχνάς και για μας. Ο μεγαλύτερος φόρτος παραπόνων, διαμαρτυριών, αιτημάτων που έρχονταν στο βουλευτικό γραφείο το δικό μου, και πιστεύω και των άλλων συναδέλφων, ήταν τα αιτήματα τα συνταξιοδοτικά. Και ήταν ντροπή για τη δημόσια διοίκηση να μην μπορεί να δίνει εγκαίρως τη σύνταξη που δικαιούται ένας πολίτης, ο οποίος εργάστηκε, με συνέπεια, 35, 40 χρόνια. Ο γόρδιος δεσμός λύθηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και με υπουργό εργασίας στον Κωστή Χατζηδάκη.
Και ο δεύτερος λόγος, επίσης, είναι ότι επί των ημερών του Κωστή Χατζηδάκη και κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από 12 χρόνια, η πολιτεία, έδωσε αυξήσεις στους συνταξιούχους, στην πλειονότητα των συνταξιούχων. Περισσότεροι από τους μισούς συνταξιούχους, με τις αυξήσεις που παίρνουν είναι σαν να παίρνουν μία επιπλέον σύνταξη τον χρόνο. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Επί 12 χρόνια είχαμε ουσιαστικά καθηλωμένες τις συντάξεις στα επίπεδα που περικόπηκαν με τα μνημόνια και κυρίως με τον νόμο Κατρούγκαλου. Βεβαίως, θα μου πείτε ότι υπάρχει η λεγόμενη προσωπική διαφορά. Το γνωρίζει η κυβέρνηση. Ήδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα υπάρξει μέριμνα και για αυτούς. Ο Κωστής πού θα μας διαδεχτεί στο βήμα -είναι ο κεντρικός ομιλητής- ελπίζω να μας ανακοινώσει κάτι πιο συγκεκριμένο και για τους συνταξιούχους που δεν έλαβαν την προσωπική διαφορά.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές θα έχουμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τα έργα και τις ημέρες της δικής μας κυβέρνησης και τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Επίσης, εμείς επιδιώκουμε τη σύγκριση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τη δυσπιστία των Μέσων Ενημέρωσης και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, ουσιαστικά ολοκληρώνει το βίο της, όπως είχε δεσμευτεί από τις πρώτες ημέρες, από τις προγραμματικές της δηλώσεις. Και οι πολίτες πια μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα, πού ήταν η χώρα σε κατάσταση οικονομίας. Με τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είχε φτάσει να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, να απειλείται με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το τυχάρπαστο δημοψήφισμα. Και αν δεν ήταν η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ- το μεγαλύτερο επίτευγμα εν καιρώ ειρήνης είναι η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κρατήσει τη χώρα όρθια θα είχαμε βρεθεί εκτός ΕΕ. Σήμερα η χώρα, παρά τους λιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς, Ιανούς, όλα τα δεινά που μας έχουν βρει αυτά τα χρόνια, μπορεί και πορεύεται με σταθερότητα, με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολλαπλάσιους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, διπλάσιους και τριπλάσιους. Η ανεργία έχει πέσει 6,5 μονάδες, έχει ανακοπεί το brain drain, η διαφυγή των παιδιών που σπουδάζουν και φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, καλύτερης μοίρας. Η Ελλάδα έπαψε να είναι ξέφραγο αμπέλι, τα σύνορα φυλάσσονται. Ναι, υπάρχουν και θαλάσσια σύνορα, πού κατά τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχουν! Και το μεταναστευτικό, όπως βλέπετε, έχει παύσει να είναι στην πρώτη θέση, στις πρώτες θέσεις στις έρευνες κοινής γνώμης, που απασχολούν τους πολίτες. Στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα με τις σημαντικές συμφωνίες που έχει επισυνάψει η χώρα, με ρήτρα αμυντικής συμφωνίας, η Ελλάδα, έχει, και μετά τα γενναία εξοπλιστικά προγράμματα που έχει συνάψει, αναβαθμιστεί σε ισχύ σε επίπεδο και αέρος και θαλάσσης. Και γι’ αυτό βλέπετε να υπάρχει εκνευρισμός στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Είναι εμφανές ότι οδεύουμε σε εκλογές που θα χαρακτηριστούν από ιδιαίτερη τοξικότητα. Φοβάμαι η τοξικότητα θα είναι τέτοια που δεν ζήσαμε στις προηγούμενες δεκαετίες. Έχουμε μία αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, που ρέπει ουσιαστικά προς τον πολακισμό. Όμως, ο Πολάκης δεν είναι εξαίρεση είναι ο κανόνας του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. “Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία”, τόλμησε να ξεστομίσει ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, ένα σύνθημα ύβρις προς την ιστορία, την ιστορική αλήθεια, για την πορεία της ιστορικής αυτής παράταξης, που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ, που αποκατέστησε την Δημοκρατία. Ο κ. Σπίρτζης μας λέει ‘‘Δημοκρατία με το καλό ή με το άγριο’’. Ποια δημοκρατία μπορεί να επιβληθεί με το άγριο; Δεν μπορεί να λέγεται δημοκρατία κάτι που επιβάλλεται με το άγριο.
Αγαπητές φίλες και φίλοι, αυτή την πολιτική έχουμε να αντιμετωπίσουμε απέναντί μας, ένα κόμμα, βουλευτές του οποίου έφτασαν στο σημείο να μαρτυρούν ότι δεν ψήφισαν την τροπολογία που βάζει φρένο, βάζει στοπ στη δυνατότητα να πολιτεύονται νεοναζιστικές οργανώσεις, τα παρακλάδια των νεοναζιστών, γιατί λέει έτσι θα στερηθούν το δικαίωμα να πολιτευτούν ενδεχομένως τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη. Άκουσον, άκουσον.
Σε αυτή, λοιπόν, την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας, τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα: Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει μπροστά; Θέλουμε η Ελλάδα να πορευτεί με σταθερότητα, με ασφάλεια στο δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής, που δημιουργεί πλούτο από τη δίκαιη φορολόγηση του, διότι μπορεί να υπάρχει κοινό μέρισμα προς όλες και όλους. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που δίνει αυξήσεις και στους κατώτατους μισθούς. Και ναι, την πρωταπριλιά, θα είναι αλήθεια, ότι θα δοθεί νέα, γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό.
Με αυτές τις σκέψεις πάλι καλωσορίζω τον Κωστή στη Λάρισα και να ευχηθώ καλούς αγώνες και με τη νίκη στην κρίσιμη αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας. Να είστε καλά! Καλή διασκέδαση!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/koUmZeJceCY

Read more...

Καλωσόρισμα και εισήγηση Μάξιμου Χαρακόπουλου στην εκδήλωση της παρουσίασης του Τόμου της Αγίας Σοφίας στην Λάρισα

MAX

Λάρισα,12Φεβρουαρίου 2023

 

Καλωσόρισμα Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκδήλωση της παρουσίασης του Τόμου της Αγίας Σοφίας στην Λάρισα

Σεβασμιώτατε, κ. Περιφερειάρχη, κ. Δήμαρχε, Αρχηγέ της Τακτικής Αεροπορίας, Στρατηγέ της 1ης στρατιά, κ. Ταξίαρχε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, Αρχηγέ της Γενικής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας -καινούργιος είναι Δήμαρχε για αυτό τον λησμόνησα- εκλεκτοί προσκεκλημένοι, πρόεδροι φορέων, συλλόγων. Είστε πάρα πολλοί και θα αδικήσω κάποιους ενδεχομένως αν αρχίσω να μνημονεύω.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
σας είμαι ευγνώμων ως επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για την εδώ δυναμική, μαζική οφείλω να πω παρουσία σας.
Σεβασμιώτατε,
η μεγαλύτερη αίθουσα που διαθέτει η πόλη φάνηκε μικρή για να χωρέσει το ενδιαφέρον των Λαρισαίων και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία. Καλωσορίζουμε και την κ. Λιακούλη, τη συνάδελφό μας από το Κίνημα Αλλαγής.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
όταν πρότεινα στη Μαριάννα Πυργιώτη, που εκπροσωπεί μία σχολή κύρους της δημοσιογραφίας, φοβήθηκα μήπως η τελευταία εμπειρία από ανάλογη εκδήλωση στην οποία την είχα καλέσει, και ήταν επίσης και ο μεγάλος “ληξίαρχος” της πόλης μας, ο Νίκος Παπαθεοδώρου, μήπως εκείνη η τελευταία εμπειρία την έκανε να είναι πιο κουμπωμένη. Νομίζω ότι ήταν πριν 10-11 χρόνια, όταν μία δράκα επονομαζόμενων “αγανακτισμένων” μας προπηλάκιζαν στην Δημοτική Πινακοθήκη στην παρουσίαση ενός άλλου βιβλίου, Σεβασμιώτατε, στη Λάρισα. Ήταν μία σειρά διηγημάτων μας, “Εκ νεότητός μου”, που είχαν εκδοθεί από το βιβλιοπωλείο της Εστίας. Πολλοί από σας ενδεχομένως να το θυμόσαστε. Χαίρομαι, λοιπόν, που έχουμε πολύ διαφορετικές συνθήκες. Βρισκόμαστε εδώ και έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε αυτόν τον περικαλλή τόμο για την Αγία Σοφία, για τους ναούς της του Θεού Σοφίας, στον οποίο έχουμε 37 ιστορικούς εμβληματικούς ναούς, όπως είπε και η Μαριάννα νωρίτερα, από τη Σκωτία μέχρι την Κίνα.
Ο μεγάλος απών της σημερινής εκδήλωσης, όπως πληροφορηθήκατε όλοι, όσοι μπήκατε σε ενημερωτικά site, είδατε δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση, είναι ο υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας. Χθες αργά το βράδυ, μόλις είχε αφιχθεί από ένα ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στη Λατινική Αμερική, στην Κεντρική και Νότιο Αμερική, μου τηλεφώνησε αν είναι δυνατόν να αναβληθεί η εκδήλωση, καθώς με εντολή του πρωθυπουργού, έπρεπε τα χαράματα να πετάξει για τη σεισμόπληκτη νοτιοανατολική Τουρκία. Μου είπε ότι αν ήταν δυνατόν και μπορούσε να αναβληθεί η εκδήλωση να ταξιδέψω μαζί του με την ιδιότητα του επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην περιοχή. Σεβασμιώτατε, γνωρίζετε ότι υπάρχει εκεί μία αρκετά ευάριθμη ελληνορθόδοξη κοινότητα που είναι ποίμνιο του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Του εξήγησα ότι αυτό δεν ήταν εφικτό, αλλά έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή του αν υπάρχει επικείμενη αντίστοιχη επίσκεψη αλληλεγγύης και συμπαράστασης και προς τον δοκιμαζόμενο συριακό λαό και το Πατριαρχείο Αντιοχείας, στο οποίο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, τη συμπαράστασή μας και τη συμπάθειά μας. Είναι από τους πιο δοκιμαζόμενους αδελφούς μας, ελληνορθόδοξοι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, από τον υπερδεκαετή εμφύλιο πόλεμο. Είναι αδέρφια μας, τα οποία έχουν συναίσθηση ότι είναι απομεινάρια του Βυζαντίου, του βυζαντινού κόσμου, έχουν βυζαντινή καταγωγή.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Χαίρομαι που μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε αυτόν τον περικαλλή τόμο και στον τόπο μου, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λάρισα. Ξεκίνησε ένα ταξίδι το οποίο ήταν η πρώτη αντίδραση -από διεθνή οργανισμό στον οποίο όσοι συμμετέχουμε επί 30 χρόνια μοιραζόμαστε την κοινή πίστη, την κοινή παράδοση, τις κοινές αξίες- απέναντι στην απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει το μνημείο όχι μόνο του χριστιανικού, ιδιαίτερα του ορθόδοξου κόσμου, που είναι σύμβολο μας η Αγία Σοφία, αλλά κι ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί.
Χαίρομαι, λοιπόν, που βρίσκεται αυτή η δυνατότητα, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ενός διεθνούς θεσμού που έχει έδρα του, ίσως είναι ο μοναδικός, που έχει την έδρα του την Ελλάδα, την Βουλή των Ελλήνων. Ένας οργανισμός που προέκυψε ως ανάγκη μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στο ανατολικό μπλοκ το 1989, την πτώση του τείχους του Βερολίνου, και τότε μας δόθηκε η δυνατότητα επικοινωνίας με την ορθόδοξη ενδοχώρα, αδερφούς μας όχι μόνο της βαλκανικής, αλλά και των χωρών της τότε Σοβιετικής Ένωσης, με τους οποίους δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις λόγω του ψυχρού πολέμου, λόγω του σιδηρού παραπετάσματος, κατά την έκφραση του Ουίνστων Τσόρτσιλ. Σήμερα, δυστυχώς, κινδυνεύουμε να υψωθεί ένα καινούργιο τείχος, ένα σιδηρούν παραπέτασμα στην Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά και στη δική μας δράση το τελευταίο διάστημα. Ευχόμαστε όλοι να επικρατήσει η κοινή λογική, το διεθνές δίκαιο, να σταματήσουν τα όπλα, να επικρατήσει η ειρήνη. Λοιπόν, και πάλι θέλω να σας καλωσορίσω, περισσότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε για την Αγία Σοφία, για αυτό το “ταξίδι” για τον Τόμο, για την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας στη συνέχεια».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το καλωσόρισμα του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/4oJogJohkFs

 MAX 3

 

Εισήγηση Μάξιμου Χαρακόπουλου στην εκδήλωση της παρουσίασης του Τόμου της Αγίας Σοφίας στην Λάρισα

Θα είμαι σύντομος, κατανοώντας την κόπωση, και σεβόμενος απόλυτα αυτούς που επί αρκετή ώρα είναι όρθιοι. Θα μου επιτρέψετε, όμως, Σεβασμιώτατε και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι, να μοιραστώ μαζί σας τα αισθήματα που ένιωσα την πρώτη φορά που μπήκα στην Αγία Σοφία, καθώς και την τελευταία φορά. Η πρώτη φορά ήταν το μακρινό 1989 κι η τελευταία μόλις πριν λίγους μήνες το 2022.
Το καλοκαίρι του 1989 μία ζεστή μέρα του Ιουλίου, πήρα το τρένο ως φοιτητής, εδώ, από τη Λάρισα, μετά από προτροπή του αείμνηστου καθηγητού μου, του Νεοκλή Σαρρή, για να πάω στην Πόλη με μία υποτροφία του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να βελτιώσω τη γνώση μου στην τουρκική γλώσσα. Είχε κάτι ταχύρρυθμα θερινά μαθήματα στο πανεπιστήμιο TOMER το του Πανεπιστημίου της Άγκυρας στην Κωνσταντινούπολη. Ο αείμνηστος δάσκαλός μου είχε κατά νου να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά, “Αλλαι αι βουλαί ανθρώπων, άλλα Κύριος κελεύει”. Το 2000 προέκυψε κενό στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Σουφλιά. Έτσι επιτάχθηκα, ουσιαστικά, από τον Κώστα Καραμανλή παραμονές των εκλογών και έτσι ενεπλάκην στο ταξίδι της πολιτικής.
Ξημερώματα, λοιπόν, μία ημέρα του Ιουλίου του 89, πρωί, έφτασε το τρένο στην Πόλη και λίγο πριν το σταθμό ξύπνησα ακούγοντας φωνές: η Αγία Σοφία, η Αγία Σοφία! Ο πρωινός ήλιος έλουζε τους θόλους της Αγίας Σοφίας. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, ιδιαίτερα για όλους εμάς που μεγαλώσαμε ακούγοντας για την Πόλη και την Αγία Σοφία, το ‘‘σώπασε κυρά Δέσποινα’’ και ‘‘πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ναι’’. Ιδιαίτερα για μένα που είχα πολλά ακούσματα από διηγήσεις του μικρότερου αδερφού του προπάππου μου, ο οποίος αμούστακο παιδί έφυγε από την Καππαδοκία και πήγε στην Πόλη να βρει τη μοίρα του, γιατί τότε Σεβασμιώτατε όλοι λέγανε ότι της Πόλης και το χώμα και οι πέτρες είναι χρυσός. Οπότε από τότε όλοι επιδίωκαν να πάνε στην Πόλη για μία καλύτερη μοίρα.
Τώρα, μιας και είναι επίκαιρο με τους σεισμούς, μέναμε σε μία φοιτητική εστία που προοριζόταν αρχικά ως στρατώνας του ΝΑΤΟ, και έμενα μαζί με άλλους δύο Τούρκους και είχαμε και ομηρικές συζητήσεις, να μην πω καυγάδες. Όταν κανείς είναι νέος δεν έχει αίσθηση κινδύνου, και βράζει το αίμα του. Μιλούσαμε και για τη Μικρασιατική καταστροφή, τη Μικρασιατική εκστρατεία. Αυτοί το λένε ο ‘‘πόλεμος σωτηρίας’’, τον πρώτο καιρό δεν το καταλάβαινα. Η Μικρασιατική καταστροφή ήταν για αυτούς σωτηρία. Και για το Κυπριακό είχαμε έντονες συζητήσεις. Εις εξ αυτών, ένας από αυτούς κατάγοταν από αυτή την περιοχή της Αντιοχείας, σπούδαζε τότε πολιτικός μηχανικός. Μακάρι να είναι ασφαλής, όπου και να είναι. Έχασα από τότε την επαφή μαζί του.

Το πρώτο, λοιπόν, που έκανα βρισκόμενος στην Πόλη το 89 ήταν να επισκεφτώ την Αγία Σοφία, η οποία εντυπωσιάζει βεβαίως με τον εξωτερικό όγκο, αλλά κυρίως καθηλώνει πιστεύω τον επισκέπτη όταν μπαίνει στον Ναό. Βεβαίως, τα αισθήματα είναι πολύ έντονα, γι’ αυτόν που μπαίνει ιδιαίτερα στην Αγία Σοφία έχοντας όλο αυτό το πολιτιστικό υπόβαθρο που έχουμε εμείς οι Έλληνες. Στάθηκα στο μέσον του ναού σεβασμιώτατε, απέναντι είναι κόγχη με την Πλατυτέρα. Την έκρυβε σε μεγάλο βαθμό μία σκαλωσιά που για δεκαετίες ήταν εκεί. Δεν ξέρω αν πραγματικά γινότανε δουλειά αποκατάστασης. Και κάποια στιγμή σήκωσα το κεφάλι προς τα πάνω, τα μάτια μου προς τα πάνω, στον τρούλο. Δεν υπάρχει Παντοκράτορας, όπως ξέρετε, έγιναν επιχρίσματα στον Ναό μετά την Άλωση. Υποτίθεται ότι σε ένα βαθμό αποκαλύφθηκαν κάποια ψηφιδωτά που είναι εντυπωσιακά, αρκεί να τα δει κανείς. Υψώνοντας τα μάτια προς τα πάνω, κατανόησα
απόλυτα την αλαζονεία του Ιουστινιανού, όταν μπαίνοντας στον ναό, στα εγκαίνιά του, είπε νενίκηκά σε Σολομών!Πραγματικά, νιώθει κανείς ότι αιωρείται ο τρούλος της Αγίας Σοφίας. Δεν είναι σε κολώνες, όπως στους περισσότερους ορθόδοξους ναούς. Περιδιάβηκα στον Ναό, για ώρες. Είδα τους πελεκημένους σταυρούς στα στηθαία, στον γυναικωνίτη. Στάθηκα στο μέσο του γυναικωνίτη όπου καθόταν κατά την παράδοση η αυτοκράτειρα.
Και νομίζω ότι εκεί, κύριε Παπαθεοδώρου, οι βυζαντινοί όταν είχανε ξένες αντιπροσωπείες, εκεί τους πήγαιναν και δικαίως, οι Ρώσοι παρακολουθώντας από αυτό το σημείο τη Λειτουργία, μία ρωσική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην πόλη τον 10ο αιώνα λίγο πριν τον εκχριστιανισμό των Ρως, έγραψε προς τον Βλαδίμηρο ότι δεν ξέραμε αν ήμασταν στον ουρανό ή στη γη, όλα φαίνονταν να αιωρούνταν κατά τη διάρκεια της ορθόδοξης λειτουργίας.
Η τελευταία μου εμπειρία στην Αγιά Σοφιά ήταν το 2022, όταν πια είχε μετατραπεί σε τζαμί. Πριν όμως σας πω για αυτό, να σας πω ότι το 1989, ένιωθα ιερή αγανάκτηση πώς ένα μνημείο ορθόδοξο, που ήταν κτισμένο για να λειτουργεί ως καθέδρα της οικουμενικής ορθοδοξίας, δεν λειτουργεί σαν εκκλησία και είναι μουσείο!
Το 2010 αξιώθηκα να είμαι στην πρώτη λειτουργία που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Παναγία Σουμελά, ήταν η πρώτη φορά, 9 δεκαετίες μετά την μικρασιατική καταστροφή, την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εκκένωση του Πόντου από τους Έλληνες. Ένα κομμάτι που μείνανε, κάποιοι μιλούν ρωμαίικα -περιδιαβαίνοντας την Τραπεζούντα ακούγαμε και ήταν Πόντιοι μαζί μας, που μίλαγαν ρωμαίικα. Υπάρχει μία ολόκληρη συζήτηση αν έμειναν Κρυπτοχριστιανοί. Πάντως, εκείνο που σίγουρα μπορώ να πω ήταν πως υπήρχαν διαμαρτυρίες το 1930 -όταν ο Βενιζέλος επισκέφθηκε την Άγκυρα, για να υπογράψουν το σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία- Ρωμιών οι οποίοι έμειναν, καθώς το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή των πληθυσμών της Λωζάνης του 1923 δεν ήταν η γλώσσα αλλά η θρησκεία. Αυτοί μίλαγαν ρωμαίικα αλλά ήταν Κρυπτοχριστιανοί. Δεν είχανε προλάβει να αποκαλυφθούν, μετά το 1912.
Το 2010 μετά τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, και μετά από πολλές λειτουργίες που ο Παναγιώτατος είχε κάνει στις εκκλησίες μας στην Καππαδοκία, στα παράλια, στην Ανατολική Θράκη, πιστέψαμε ότι πράγματι μπορούσε μία μέρα με αυτόν τον Πατριάρχη να αξιωθούμε να ζήσουμε μία λειτουργία και μέσα στην Αγία Σοφία. Δυστυχώς, η εργαλειοποίηση της θρησκείας είναι εμφανέστατη στην περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν, που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς εξελίχθηκε. Και φάνηκε ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, όταν άρχισε να έχει εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, να αμφισβητείται ουσιαστικά η κυριαρχία του, η πρωτοκαθεδρία του. Η Αγία Σοφία στο συλλογικό υποσυνείδητο και των Τούρκων έχει μεγάλη αξία, όπως και στο δικό μας. Ξεκίνησε, λοιπόν, αυτή η συζήτηση “να σπάσουμε τα δεσμά της Αγίας Σοφίας” και να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί, λες και είχε ιδρυθεί ως τζάμι και “να σπάσουμε τα δεσμά” γιατί το 1935 ο ΚεμάλΑτατούρκ στο πλαίσιο της εκκοσμίκευσης του κράτους την έκανε μουσείο. Όπως μουσείο έκανε και την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα. Το 2010 που λειτούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σουμελά, την επισκεφτήκαμε. Ήταν μουσείο. Λίγα χρόνια μετά η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα έγινε και αυτή τζαμί. Επίσης, μοναδικό μνημείο, στο οποίο γινόταν οι στέψεις των Μεγαλοκομνηνών, καθώς μετά την άλωση του 1204 είχε διαλυθεί η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, διασπάστηκε, είχαμε την αυτοκρατορία της Νικαίας, την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, το Δεσποτάτο της Ηπείρου και ούτω καθεξής. Μετετράπη, λοιπόν, σε τζάμι η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, μετετράπη σε τζαμί η Αγία Σοφία στη Νίκαια, μία πόλη που έγιναν δύο Οικουμενικές Σύνοδοι. Και η πρώτη έγινε το 325 και η έβδομη σε αυτόν τον ναό που μετετράπηκε σε τζαμί.

Σεβασμιώτατε, το 2025 συμπληρώνονται 1.700 χρόνια και θα επιδιώξουμε να κάνουμε εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας τα πρώτα χίλια χρόνια της κοινής μας πορείας ως χριστιανοσύνης στη Νίκαια της Βιθυνίας, υπενθυμίζοντας και τη στάση της Τουρκίας που μετέτρεψε και αυτό τον ναό σε τζαμί και ακολούθησε η Αγία Σοφία της Βιζύης, που μνημόνευσε προηγουμένως, ο κ. Τσιρέλλης.
Γιατί όλες οι Αγίες Σοφίες; Προλειαίνοντας το έδαφος για να μετατρέψει και την Μεγάλη Εκκλησία, την Αγία Σοφία, με τα 400 σήμαντρα και της 62 καμπάνες που λέει η λαϊκή μούσα. Καθαρά στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης της θρησκείας. Είναι ένα σαφέστατο βήμα οπισθοδρόμησης, πολιτιστικής οπισθοδρόμησης, οπισθοδρόμησης του κοσμικού κράτους στη γειτονική μας χώρα. Απέναντι σε αυτήν την ταπείνωση της ιστορικής αλήθειας, την δεύτερη άλωση κατά τον Ερντογάν, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας από τη πρώτη στιγμή αντιδράσαμε με διαμαρτυρίες, με ψηφίσματα, τα οποία αποστείλαμε σε διεθνείς οργανισμούς, σε κοινοβούλια και κυβερνήσεις. Κακά τα ψέματα οι αντιδράσεις ήτανε κατώτερες των περιστάσεων. Ακόμα και από ομόδοξους λαούς, από ομόδοξες χώρες που θα περιμέναμε να έχουνε πιο ισχυρή αντίδραση. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα αποφασίσαμε να αναλάβουμε εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, ως ένας θεσμός στον οποίον συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες, μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, κύριε περιφερειάρχη, και για αυτό αναλάβαμε 3 πρωτοβουλίες.
Πρώτον την έκδοση αυτού του περικαλλούς Τόμου, στον οποίο όπως ειπώθηκε συμπεριλάβαμε 37 ιστορικούς εμβληματικούς ναούς που δείχνουν το βαθύ αποτύπωμα σε αυτό τον ευρύ χώρο που επηρέασε η υπερχιλιόχρονη χριστιανική αυτοκρατορία, η ρωμαϊκή ανατολική αυτοκρατορία, που οι Φράγκοι μας επέβαλαν να την λέμε βυζαντινή αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα.
Η δεύτερη δράση μας ήταν ένας παγκόσμιος διαγωνισμός φωτογραφίας, με παλιότερους αλλά και νεότερους ναούς που αναγείρονται αφιερωμένοι στην του Θεού Σοφίας. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε νωρίτερα ότι και στην πόλη μας, όπως ξέρουμε, αναγείρεται ένας τέτοιος ναός και χάρηκα ακούγοντας την δέσμευση του περιφερειάρχη ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει στην ολοκλήρωση του αυτού του ναού. Η πόλη μας άλλωστε, όπως αποκάλυψε σήμερα και ήτανε μία όμορφη στιγμή, ο ιστοριοδίφης μας, ο κ. Παπαθεοδώρου είχε από τους βυζαντινούς χρόνους Ναό αφιερωμένο στην του Θεού Σοφία.
Και η τρίτη δράση που φιλοδοξούμε να φέρουμε εις πέρας είναι να αναγνωριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης μια πολιτιστική διαδρομή που θα έχει το όνομα Αγία Σοφία, που θα συνδέει όλες τις πόλεις που έχουν ιστορικούς, εμβληματικούς ναούς αφιερωμένους στην Αγία Σοφία.
Αυτό το ταξίδι, λοιπόν, της ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας ξεκίνησε από την Αθήνα με την παρουσίαση του Τόμου με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, γιατί η Βουλή των Ελλήνων είναι βασικός αρωγός και συμπαραστάτης του έργου που επιτελεί η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας όπως τα κοινοβούλια άλλων μελών της οργάνωσης μας. Πήγαμε βεβαίωση στη Βενετία -θα πω μερικούς κομβικούς σταθμούς- όπου εκεί παρουσιάσαμε τον Τόμο ενώπιον των πλέον ειδημόνων, της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Ήτανε το Διεθνές Συνέδριο των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών σπουδών. Παρουσιάσαμε τον Τόμο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στην Καρλσρούη όπου πραγματοποιούταν η Γενική του Συνέλευση. Και βεβαίως πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Ουνέσκο στο Παρίσι. Και πράγματι, δήμαρχε, πολλά περισσότερα θα αναμέναμε από διεθνείς οργανισμούς για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Είναι μία γραφειοκρατία η οποία πολλές φορές είναι κατώτερη των περιστάσεων. Ζητήσαμε μετά και τα δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχιστεί αυτή η προσέλευση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά, ανθρώπων που καταλύουν εντός του ναού κυριολεκτικά, που δε λαμβάνεται καμία πρόνοια και καμία προστασία ασφαλείας του μνημείου, τότε το μνημείο αυτό κινδυνεύει με αφανισμό το 2050! Τα γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, η Τζουμχουριέτ. Φτάνουν στο σημείο από ιδεοληψία από φανατισμό να παίρνουν ροκανίδια από την εφτάμετρη αυτοκρατορική πύλη της εισόδου ως… ευλογία, να τα καταπίνουν οι μουσουλμάνοι. Να ξύνουν τους σοβάδες και τα επιχρίσματα από τους τοίχους, να έχουμε καταστροφές στα μάρμαρα του δαπέδου για ένα μνημείο που στέκεται 15 αιώνες όρθιο και κινδυνεύει σήμερα από την μετατροπή του σε μουσουλμανικό τέμενος. Οφείλαμε, λοιπόν, να αντιδράσουμε κι αυτό κάναμε, παρουσιάζοντας τον Τόμο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσουμε την διεθνή κοινότητα. Όσο συζητούμε για την Αγία Σοφία, τόσο το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Και ήτανε πάρα πολύ εύστοχο το μήνυμα με το οποίο ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πολλάκις και κατ’ επανάληψη μου εξέφρασε την λύπη του γιατί δεν μπόρεσε τελικά να είναι μαζί μας, αλλά η πολιτική τα έχει αυτά. Βρέθηκε χαράματα στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το μήνυμά του ότι η Τουρκία ως θεματοφύλακας αυτών των μνημείων, τα οποία έχει το προνόμιο αυτή την ώρα να είναι στην επικράτειά της, οφείλει να τα προστατεύει να τα συντηρεί για να περάσουν και στις επόμενες γενιές. Γιατί τα μνημεία αυτά μπορεί να είναι ρωμαίικα, μπορεί να είναι χριστιανικά αλλά είναι μνημεία του παγκόσμιου, του οικουμενικού πολιτισμού και ως τέτοια έχει χρέος να τα διαφυλάττει να τα διατηρεί.
Δεν θέλω να σας κουράσω παραπάνω θα καταλήξω με ευχαριστίες, πρωτίστως προς τους συνδιοργανωτές τις εκδηλώσεις μας. Την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα Σεβασμιώτατε για την συμβολή σας. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αρωγή στην προσπάθεια μας και τον Δήμο Λαρισαίων. Σας είμαστε ευγνώμονες για την συμβολή σας.
Θα ευχαριστήσω ιδιαίτερα το εξαίρετο πάνελ των ομιλητών, γίναμε σοφότεροι νομίζω από τους προσέγγισης του Τόμου που έκαναν ο γιατρός-ιστοριοδίφης και ευεργέτης της πόλης. Αυτές τις μέρες υπάρχει μία έκθεση έργων στην Δημοτική Πινακοθήκη που συνέλεξε σε μία διαδρομή ζωής ο Νίκος Παπαθεοδώρου, που με τιμά με τη φιλία του, έργα τα οποία έχει προσφέρει στην πόλη για να είναι κτήμα όλων μας.
Τον εξαίρετο δικηγόρο, εξειδικευμένο στο κανονικό δίκαιο, τον κ. Νικόλαο Τσιρέλλη, για την προσέγγισή του για την αξία της Σοφίας του Θεού διαχρονικά στον ελληνισμό.
Και βεβαίως, όπως σας είπα νωρίτερα, την συντονίστρια της εκδήλωσης την κ. Μαριάννα Πυργιώτη, που εκφράζει μία άλλη σχολή δημοσιογραφίας που στις μέρες μας όλο και περισσότερο λείπει.
Ευχαριστίες οφείλουμε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη σφραγίδα του οποίου εκδόθηκε ο Τόμος -ιδιαίτερα στο Κέντρο της Αριστείας και την καθηγήτρια την κα Στουφή-Πουλημενου, που επιμελήθηκε το έργο. Τους καθηγητές, αυτή την πολυεθνική ομάδα που έγραψε τα σχετικά άρθρα για κάθε Ναό που περιλαμβάνεται στον τόμο. Την Βουλή των Ελλήνων που στήριξε την έκδοση. Τον συντονιστή της έκδοσης, τον σύμβουλο της ΔΣΟ τον άφησα τελευταίο, τον Κώστα Μυγδάλη, ο όποιος είναι θεσμική μνήμη της οργάνωσης μας -ήτανε παρών στο ιδρυτικό συνέδριο στην Ορμύλια το μακρινό 1993 και φέτος στην Ορμύλια, πρώτα ο Θεός, το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσουμε την 30ή γενική συνέλευση εκεί από όπου ξεκίνησε το μακρύ αυτό ταξίδι.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
δεν έχουμε δικαίωμα στη σιωπή, ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες, γιατί αν στάθηκε όρθιο αυτό το έθνος στα 400 χρόνια δουλείας είναι διοτί είχε ως παρηγοριά το “πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θάναι”. Γιατί πρόκειται για ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η μεγαλειώδης παρουσία σας σήμερα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε για τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εισήγηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/ZIr-CjQUt-E

Read more...