Menu
A+ A A-

Επίκαιρη Ερώτηση Μ. Χαρακόπουλου σε Υπουργό Υποδομών: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων;

MAX

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων;

«Προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες φήμες σχετικά με το φράγμα στη Σκοπιά των Φαρσάλων, προτίθεστε να μας γνωστοποιήσετε τον οδικό χάρτη του έργου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, καθώς και εάν είναι εξασφαλισμένη και από πού η χρηματοδότησή του;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός -που πρωτοστάτησε στην δρομολόγηση της κατασκευής του έργου θέτοντάς το στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν τρία χρόνια- στην παρέμβασή του υπογραμμίζει ότι «οι πλημμύρες από την επέλαση του “Ιανού” στην επαρχία Φαρσάλων το 2020 προκάλεσαν πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφές και κατέδειξαν την ανάγκη να υπάρξει ένα μεγαλόπνοο έργο που θα τη θωρακίσει έναντι παρόμοιων γεγονότων και θα επιλύσει χρόνια προβλήματα στην άρδευση και την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής.
Στη σκιά των συνεπειών και των ζημιών από τον “Ιανό” και μετά από συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την 1η Φεβρουαρίου του 2021, υπήρξε άμεση πρωθυπουργική εντολή προς την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή φράγματος με ΣΔΙΤ στον Ενιπέα, δίπλα στο χωριό Σκοπιά, στα Φάρσαλα.
Η αναγκαιότητα αποπεράτωσης αυτού του έργου για την περιοχή είναι αναμφίβολα τεράστια και αυτό επαληθεύτηκε με την επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων στον Ενιπέα ποταμό και τον Ιανουάριο του 2022 κατά τις βροχοπτώσεις που επέφερε το καιρικό φαινόμενο του “Διομήδη” αλλά και κατά τις καταστροφικότερες μέχρι σήμερα πλημμύρες από τα καιρικά φαινόμενα των “Daniel” και “Elias”, που έπληξαν σφόδρα σχεδόν ολόκληρη τη Θεσσαλία».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «το έργο έχει χαρακτηριστεί ως εθνικού επιπέδου και οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή του διεκπεραιώνονται σταδιακά. Καθώς, όμως, έχει ήδη παρέλθει τριετία από την εντολή του πρωθυπουργού, τίθενται, δημόσια, ερωτηματικά σχετικά με την πορεία του έργου. Μάλιστα, οι πρόσφατες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα στο Περιφερειακό Προσυνέδριο Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ (10.02.24) όπου ανέφερε ότι αντί του φράγματος της Σκοπιάς, στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2024, μπήκε το mall της Βουλιαγμένης, δημιούργησαν σύγχυση και αναστάτωση».
Ο κυβερνητικός βουλευτής, καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «η δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Θεσσαλοί από τις ζημιές των πλημμυρών και οι ιδιαίτερες αντιπλημμυρικές, υδατικές και εν τέλει αναπτυξιακές ανάγκες, της επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πληγείσας περιοχής των Φαρσάλων, καθιστούν το έργο του φράγματος στη Σκοπιά άκρως απαραίτητο. Και επιπρόσθετα, αποτελεί ηχηρή απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, υπό τον φόβο νέων καταστροφών, να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή του».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Η Ελλάδα να είναι πρωτοστατούσα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ΕΕ• Έλλειμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα

ΜΑΧ 3

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2024


ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Έλλειμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα

• Να είναι πρωτοστατούσα η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

«Ποτέ άλλοτε στα μεταπολιτευτικά τουλάχιστον χρόνια δεν υπήρχε αυτό το έλλειμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο κατακερματισμένη αντιπολίτευση. Δεν θυμούμαι Βουλή με 8 κόμματα αντιπολίτευσης εντός του Κοινοβουλίου, με τέτοια πολυδιάσπαση, με τέτοιο κατακερματισμό, τόσο αδύναμη αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι καλό αναμφίβολα, δεν υπάρχει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα. Κάθε κυβέρνηση χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση, να την ελέγχει προκειμένου να είναι και η κυβέρνηση καλύτερη. Διότι άλλως υπάρχουν περιθώρια και για εφησυχασμό και για ολιγωρίες, για αλαζονικές συμπεριφορές, και αυτά δεν βοηθούν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας 98,3 fm και στον δημοσιογράφο κ. Άρη Ψύχα για την κρίση στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Η κοινή γνώμη κατά του γάμου ομόφυλων
Ο Θεσσαλός πολιτικός ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσει για τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ανέφερε ότι «ο κόσμος αντιμετώπισε θετικά την στάση μου αν κρίνω από τα μηνύματα, τα τηλεφωνήματα -έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στο γραφείο- τα μηνύματα στο κινητό, τους πολίτες που συνάντησα το σαββατοκύριακο που είχαμε και πολλές εκδηλώσεις. Αλλά, το ζήτημα αυτό, όπως ξέρετε, διαπέρασε όλα τα κόμματα τελικά. Ήταν ένα θέμα που ήλπιζε η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δημιουργεί εσωτερικά ζητήματα μόνον στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, στη λειτουργία της κυβέρνησης. Γιατί είχαμε και μέλη του υπουργικού συμβουλίου και υφυπουργούς, οι οποίοι διαχώρισαν τη στάση τους έναντι του νομοσχεδίου. Είδατε ότι εν τέλει το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ απείχε, άρα διαφώνησε με τη στάση του κόμματος έναντι του νομοσχεδίου, ενώ είχαμε επιμέρους ζητήματα ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα θέμα το οποίο προκάλεσε έντονη συζήτηση, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως καταγράφηκε στις έρευνες κοινής γνώμης, στις δημοσκοπήσεις, ήταν αντίθετη στον γάμο, πόσω δε μάλλον στην τεκνοθεσία. Νομίζω ότι η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έθεσε το πλαίσιο του όλου ζητήματος σε σωστή βάση».

Η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην αναθεώρηση ΚΑΠ
Αναφορικά με τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «έξυσε τον πάτο του βαρελιού και περισσότερο από τις δυνατότητες που είχε. Από κει και πέρα, όμως, είναι πολύ χρήσιμο ότι γίνεται σήμερα αυτή η διαμαρτυρία των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που θα συνεδριάζει και η Βουλή με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου την κ. Μέτσολα. Χρειαζόμαστε να ακούγεται όσο περισσότερο η φωνή αυτή και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, όπως το Ευρωκοινοβούλιο. Χρειαζόμαστε συμμάχους κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να είναι επισπεύδουσα, να είναι πρωτοστατούσα, θέτοντας τα ζητήματα αυτά. Εμείς στον ευρωπαϊκό Νότο, έχουμε ακόμη πιο έντονα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες μας, αλλά είδατε το πρόβλημα πια είναι πανευρωπαϊκό. Δεν είχαμε συνηθίσει τέτοιες εικόνες ευρωπαϊκού ξεσηκωμού, να βλέπουμε τρακτέρ στην πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Παρίσι, στην Ιταλία, στην Ισπανία. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν υπήρχε κινητοποίηση των αγροτών και καταδεικνύει το ζήτημα που υπάρχει, που έχει να κάνει με το κόστος της λεγόμενης πράσινης μετάβασης. Προφανώς όλοι κατανοούμε την ανάγκη να υπάρχουν πιο φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές μέθοδοι, λιγότερα φυτοφάρμακα, λιγότερα εφόδια, άλλες καλλιέργειες. Αλλά το φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα δεν μπορεί να το μετρούμε μόνο σε επίπεδο γηραιάς ηπείρου και ιδιαίτερα σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/NCYlHzhlBXY

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης: Διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για τις χριστιανικές αξίες στην πολιτική

ΜΑΧ 1 8

Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2024

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για τις χριστιανικές αξίες στην πολιτική

«Η Ευρώπη, χωρίς αμφιβολία, βρίσκεται σε μια σοβαρή κρίση προσανατολισμού και καθορισμού της ταυτότητάς της. Οι πολλαπλές προκλήσεις από τους αναδυόμενους επιθετικούς αναθεωρητισμούς επιβάλλουν την ισχυροποίηση της ενότητάς της. Αυτή, όμως προϋποθέτει την ανάδειξη εκείνων των στοιχείων που διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως είναι οι ελληνορωμαϊκές κατακτήσεις του πνεύματος και του δικαίου αλλά και οι χριστιανικές παραδόσεις. Η αγνόηση των τελευταίων στο όνομα μιας νεφελώδους νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας, χωρίς ρίζες, οδηγεί σε φυγόκεντρες τάσεις και όχι στην αναγκαία ώσμωση». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο, κατά την οποία τον ενημέρωσε για την διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στην συμπρωτεύουσα στις 15-17 Μαΐου 2024 με θέμα: «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρότεινε στον κ. Φιλόθεο «η μητρόπολη της πάλαι ποτέ συμβασιλεύουσας, μιας πόλης με ανεξίτηλο το βυζαντινό αποτύπωμα και έντονη την χριστιανική παράδοση», να είναι εκ των συνδιοργανωτών του συνεδρίου μαζί με την ΔΣΟ, την Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), την Επιτροπή των Καθολικών Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) και τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πρόταση που ο ιεράρχης ασμένως αποδέχθηκε, συγχαίροντας για την πρωτοβουλία.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για την θετική ανταπόκριση. Όπως είπε «χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκουμε στο πρόσωπο του Παναγιωτάτου έναν άνθρωπο που διακατέχεται με την ίδια αγωνία για το ευρωπαϊκό αύριο και ταυτόχρονα ένθερμο αρωγό της πρωτοβουλία μας. Για τούτο θα ήθελα, εκ μέρους όλων των μελών της ΔΣΟ, να τον ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας και ταυτόχρονα να του ευχηθώ να συνεχίσει το δημιουργικό και πολυσχιδές έργο που έχει ξεκινήσει στην συμπρωτεύουσα». Στη συνάντηση τον Μάξιμο Χαρακόπουλο συνόδευε ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.

ΜΑΧ 2 5

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Μήνυμα στις Βρυξέλλες τα τρακτέρ στο Σύνταγμα • Δεν αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία Μητσοτάκη

ΜΑΧΙΜΟΣ 9

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9,84:

Δεν αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία Μητσοτάκη

• Μήνυμα στις Βρυξέλλες τα τρακτέρ στο Σύνταγμα

«Να είμαστε ειλικρινείς. Το νομοσχέδιο αυτό δίχασε την ελληνική κοινωνία και οριζόντια άγγιξε όλα τα κόμματα. Η πλειοψηφία των πολιτών, όπως φάνηκε τουλάχιστον στις έρευνες της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας, ήταν αντίθετη στον γάμο, πόσο δε μάλλον στην τεκνοθεσία. Αυτό καταγράφτηκε σε έναν βαθμό και στην ψήφο των βουλευτών στην Ολομέλεια. Εγώ νομίζω ότι είναι προς τιμήν του πρωθυπουργού το γεγονός ότι έδωσε τη δυνατότητα της ψήφου κατά συνείδηση, που το Σύνταγμα άλλωστε αναγνωρίζει, όχι μόνο στους βουλευτές αλλά και στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου» Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» και στους δημοσιογράφους κ.κ. Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός ξεκαθάρισε ότι «δεν νομίζω πως υπάρχει ζήτημα συνοχής στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή, πήρε 41% των πολιτών. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, για τον τόπο δεν φαίνεται να υπάρχει συγκροτημένη αντιπολίτευση. Μεταπολιτευτικά δεν θυμάμαι να είχαμε 8 κόμματα αντιπολίτευσης μέσα στο Κοινοβούλιο και φαίνεται ότι και αυτό που κατατάχθηκε ως αξιωματική αντιπολίτευση με την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου αντιμετωπίζει μεγάλους κλυδωνισμούς, μετά την αποχώρησή του Αλέξη Τσίπρα, του ιστορικού του ηγέτη θα μπορούσα να πω. Βλέπετε ότι υπάρχουν ζητήματα φυσιογνωμίας, πολλαπλές διασπάσεις, αποχωρήσεις. Η ΝΔ δεν κινδυνεύει, δεν αμφισβητείται ούτε η πρωτοκαθεδρία του Μητσοτάκη, ούτε η πρωτοκαθεδρία της ΝΔ. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Η ελληνική περιφέρεια ερημώνει
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «οι προτάσεις που κατατέθηκαν από πλευράς της ελληνικής πολιτείας στο πλαίσιο της ΚΑΠ, δεν νομίζω ότι είχαν την επεξεργασία που θα έπρεπε μέσα από τον διάλογο με τους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών. Αλλά και εκεί υπάρχει ένα ζήτημα. Ποιοι εκπροσωπούν τους αγρότες; Πόσο αξιόπιστο είναι το λεγόμενο αγροτικό κίνημα; Δυστυχώς, ζήσαμε και εκεί τα παρατράγουδα με τους “αμαρτωλούς” συνεταιρισμούς που κατέρρευσαν και έχει απαξιωθεί συνολικότερα το συνεταιριστικό κίνημα. Αλλά εδώ που φτάσαμε θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί σοβαρά ο πρωτογενής τομέας. Η ελληνική περιφέρεια ερημώνει, αδειάζουν τα χωριά, αδειάζει η περιφέρεια, συγκεντρώθηκε ο μισός πληθυσμός στο λεκανοπέδιο της Αττικής και το άλλο 1/10 του πληθυσμού στη Θεσσαλονίκη. Δεν γίνεται έτσι ανάπτυξη. Κάποτε πέρναγες από χωριά που ήταν ζωντανά και τώρα μετά τις 6 το απόγευμα και δεν υπάρχει ψυχή».

Νηφάλια η στάση των αγροτών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις σημείωσε ότι «χαίρομαι, γιατί επικρατούν νηφάλιες απόψεις μεταξύ των αγροτών και δεν είναι της άποψης να καταφύγουν σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, κλείνοντας δρόμους, δημιουργώντας λειτουργικά προβλήματα και στην πρωτεύουσα και στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας. Και είδατε μέχρι σήμερα ότι είναι πολύ προσεγμένη η στάση και η συμπεριφορά τους και νομίζω λειτούργησε υπέρ του μηνύματος που θέλουν να εκπέμψουν οι αγρότες γιατί είχαν μαζί τους και την πλειοψηφία της κοινωνίας. Η αυριανή κινητοποίηση στην πρωτεύουσα, όπου θα κατέβουν κάποιες δεκάδες τρακτέρ, νομίζω είναι υποστηρικτική προς την προσπάθεια της κυβέρνησης να διεκδικήσει περισσότερα και για τους Έλληνες αγρότες στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Οι εικόνες με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα, με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα της χώρας, θα κάνουν τον γύρο του κόσμου και σίγουρα τον γύρο των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης. Άρα, το μήνυμα θα φτάσει και στις Βρυξέλλες και είναι πολύ σημαντικό να είναι μια ήρεμη κινητοποίηση, λελογισμένη, να ακουστούν τα αιτήματα των αγροτών, να ακουστεί η φωνή τους».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/MGWRWue9pzU

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Όχι “ψήφος πικρίας” στις ευρωεκλογές λόγω γάμου ομόφυλων ζευγαριών (βίντεο και φωτό

ΜΑΧ 1 40

Λάρισα, 19 Φεβρουαρίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.Τ.Ο. ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΝΔ:

Όχι “ψήφος πικρίας” στις ευρωεκλογές λόγω γάμου ομόφυλων ζευγαριών

«Προχθές κάνανε μεγάλη εκδήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά με στελέχη τους και το ερώτημα: “Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;” Ο κανένας! Δεν υπάρχει αντίπαλος! Αντίπαλος είναι τα προβλήματα. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να δημιουργεί ούτε εφησυχασμό σε εμάς, ούτε πολύ περισσότερο ολιγωρίες. Δηλαδή, να χρειάζεται ο πρωθυπουργός να παρέμβει για να υπάρχει ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα που εξαγγείλαμε όταν έγιναν ζημιές. Θα πρέπει με εντολή του πρωθυπουργού να γίνεται η τροπολογία; Χρειάζεται να έχουμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά όλες και όλοι. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και γι’ αυτό εν όψει των ευρωεκλογών χρειάζεται εγρήγορση όλων. Οι μεγάλες αποφάσεις, όπως είπα, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική λαμβάνονται εκεί, στις Βρυξέλλες, και εκεί η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή φωνή με περισσότερους ευρωβουλευτές της ΝΔ». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κλείνοντας τον χαιρετισμό του στην κοπή της βασιλόπιτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαρσάλων της ΝΔ, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Κρίσιμες οι ευρωεκλογές
Ο Θεσσαλός πολιτικός, καλωσορίζοντας τον κ. Τριαντόπουλο, επισήμανε «αγαπητέ Χρήστο, η παρουσία σου στα Φάρσαλα γίνεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία -τριπλή θα έλεγα συγκυρία. Η πρώτη είναι, νωπή ακόμη, η υπερψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας. Να το πω με κομψό τρόπο, πίκρανε, ενόχλησε την πλειοψηφία της βάσης της ΝΔ αν κρίνω από τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που δέχομαι όλες αυτές τις ημέρες. Επ’ ουδενί, όμως, αγαπητές φίλες και φίλοι αυτή η ενόχληση δεν πρέπει να εκφραστεί ως ψήφος διαμαρτυρίας, ως ψήφος αποχής, ως ψήφος πικρίας, στις ευρωεκλογές, γιατί οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι χαλαρή ψήφος».

Γενναιότερα βήματα
Συνεχίζοντας ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η δεύτερη συγκυρία της παρουσίας του καλού μας φίλου υφυπουργού στα Φάρσαλα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Που καταδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την ΚΑΠ, με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής σε όλους τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Και χρειαζόμαστε διπλή παρέμβαση. Μία σε εθνικό επίπεδο και μία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα χρήματα που έδωσε την προηγούμενη τετραετία για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα η κυβέρνηση ΝΔ ξέρετε ότι δεν έχουν προηγούμενο στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πρέπει, όμως, να γίνουν ακόμη περισσότερα και γενναιότερα βήματα. Ήδη, ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο που θα έχουμε καλύτερη εικόνα των δημοσιονομικών μπορεί να ξαναδούμε συνολικότερα το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου ως προς το ύψος της επιστροφής του φόρου που δίνουμε στους αγρότες μας και κυρίως να καθιερωθεί μονίμως στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γινόταν και την περίοδο που θήτευσα και εγώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις που αφορούν το αγροτικό ρεύμα, επίσης, γενναίες παρεμβάσεις και όσο τα δημοσιονομικά βελτιώνονται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε ότι στηρίζει έμπρακτα γενναιότερα τους αγρότες».

Να σηκώσουμε τα μανίκια
Ο κυβερνητικός βουλευτής ανέφερε επίσης ότι «η τρίτη συγκυρία, αγαπητέ υφυπουργέ, αφορά τις ζημιές που υπέστημεν στη Θεσσαλία. Βλέπω απέναντί μου τον Πρόεδρο (Θανάση Καραΐσκο) του συνεταιρισμού “Ενιπέας” από το Ευύδριο. Το επισκεφθήκαμε πρόσφατα με το κυβερνητικό κλιμάκιο, με τους δύο υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, τους φίλους, Σταυρό Κελέτση και Διονύση Σταμενίτη και μας είπε ότι έχουμε, δυστυχώς, ακόμη απλήρωτους δικαιούχους της κρατικής αρωγής από τον Ιανό. Μιλήσαμε και μου είπατε ότι το πρόβλημα είναι από λάθη της Περιφέρειας. Ο πολίτης, όμως, βλέπει απέναντι το κράτος ως ενιαίο. Εάν οι Περιφέρειες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως πήραμε τώρα τα μεγάλα έργα για την αποκατάσταση του Ντανιέλ και του Ελίας, μπορούμε να βρούμε και εκεί τη χρυσή τομή. Μια λύση περιμένουν και αυτοί που, 3 χρόνια μετά, δεν έχουν αποζημιωθεί από τον Ιανό και το ακούμε ως παράδοξο και προκλητικό. Να βρούνε και αυτοί το δίκιο τους και να λάβουν την αποζημίωσή τους.
Τα αντανακλαστικά της πολιτείας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν γρήγορα. Με εντολή του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε από την πρώτη στιγμή. Οι ζημιές είναι πρωτόγνωρες, το κατανοούμε όλοι, αλλά χρειαζόμαστε και εδώ να σηκώσουμε ακόμα περισσότερο τα μανίκια για να τρέξουν τα πράγματα πιο γρήγορα».

ΜΑΧ 2 37

ΜΑΧ 3 31

ΜΑΧ 4 28

ΜΑΧ 5 24

ΜΑΧ 6 19

ΜΑΧ 7 13

ΜΑΧ 8 7

ΜΑΧ 9 6

ΜΑΧ 10 5

ΜΑΧ 11 4

ΜΑΧ 12 3

ΜΑΧ 13 3

Μπορείτε να δείτε τον χαιρετισμό του Μ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=o2UFFfCfq2Y

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε ΔΑΚΕ ΓΝΛ: Στηρίζουμε το ΕΣΥ με πόρους και προσλήψεις (φωτό - βίντεο)

ΜΑΧ 1 8

Λάρισα, 17 Φεβρουαρίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Στηρίζουμε το ΕΣΥ με πόρους και προσλήψεις

«Εσείς που εργάζεστε στο Παλαιό Νοσοκομείο, το Νοσοκομείο που είναι ζυμωμένο με την ιστορία της πόλης, το Νοσοκομείο που αντιμετωπίζει την καθημερινότητα των πολιτών, είστε πραγματικά ηρωίδες και ήρωες. Γιατί κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες απ’ ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αγωνίζεστε για να ανταπεξέλθετε με αυταπάρνηση στην αποστολή που έχετε αναλάβει, στον όρκο που έχετε δώσει». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της ΔΑΚΕ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΓΝΛ).

Νέα πτέρυγα στο ΓΝΛ
Ο Θεσσαλός πολιτικός ευχαρίστησε για την πρόσκληση την πρόεδρο κ. Βίκυ Γούλα και το προεδρείο της ΔΑΚΕ του ΓΝΛ και υπογράμμισε ότι «η δοκιμασία της πανδημίας έκανε να συνειδητοποιήσουν όλοι, ακόμη και οι πιο δύσπιστοι, την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το χρέος μας ως πολιτεία είναι να το στηρίξουμε έμπρακτα με πόρους και με προσλήψεις. Και πιστεύω ότι σε αυτήν τη ρότα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της ΝΔ κινήθηκε και την προηγούμενη τετραετία και ακόμη περισσότερο τώρα.
Ο προϋπολογισμός που είναι νωπός, ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του ‘23, έχει αυξημένες δαπάνες για την παιδεία κατά 250 εκατομμύρια ευρώ και για την υγεία έχουν αυξηθεί οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία κατά μέσο όρο 20%. Ευελπιστώ να είναι μεγαλύτερη η αύξηση της επιχορήγησης στο ΓΝΛ γιατί είναι μεγαλύτερες και οι ανάγκες. Αλλά ξέρω ότι επιτέλους έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες για τη νέα πτέρυγα. Κάτι που το ακούμε χρόνια και ευελπιστούμε αυτή την τετραετία να γίνει πράξη, γιατί θα αποσυμφορήσει την πίεση που υπάρχει και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και κυρίως η αναβάθμιση των υποδομών θα διευκολύνει πρωτίστως τους ασθενείς αλλά και εσάς, όλες και όλους που διακονείτε το ΓΝΛ που υπηρετείτε».

Υπηρετείτε το ΓΝΛ με ψυχή!
Ο κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε ότι «βεβαίως δρομολογήθηκαν αυξήσεις και προσλήψεις τις οποίες αναμένουμε μέσα σε αυτή την τετραετία. Ποτέ δεν θα είναι αρκετά, όμως, όλα αυτά για το έργο που κάνετε στη Δημόσια Υγεία. Γιατί το κάνετε με ψυχή! Γιατί πιστεύετε στην αποστολή σας. Και είμαι εδώ σήμερα, αυτή τη δύσκολη μέρα για τους περισσότερους εκ των επισήμων που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για τις υπηρεσίες που προσφέρετε! Και είμαι εδώ, επίσης, να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους αγώνες που κάνετε για τη φιλελεύθερη παράταξη, για τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε όλες και όλοι μαζί. Καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και κάθε καλό».

ΜΑΧ 2 6

ΜΑΧ 3 7

Μπορείτε να δείτε τον χαιρετισμό του Μ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=oSbLEorfO9Q

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Κάθε βουλευτής ήταν απέναντι στη συνείδησή του… (βίντεο)

MAX 1 7

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ:

Κάθε βουλευτής ήταν απέναντι στη συνείδησή του…

• Χρυσή τομή για την διαμαρτυρία των αγροτών

«Πράγματι, η Ελλάδα από χθες είναι η πρώτη ορθόδοξη χώρα που έχει υπερψηφίσει, που έχει θεσμοθετήσει τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι μια εξέλιξη την οποία επέλεξε η Βουλή των Ελλήνων, η πλειοψηφία των βουλευτών, με ψήφο κατά συνείδηση. Δεν υπήρξε κομματική πειθαρχία στα κόμματα. Επομένως, κάθε βουλευτής ήταν απέναντι στη συνείδησή του, στον αξιακό του κόσμο, στα πιστεύω του, και φαντάζομαι ότι με βάση μόνο αυτά έκανε την επιλογή την ώρα της κάλπης». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην THESSALIA TV και στην εκπομπή «Το Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» με τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο.

Δεν είμαι ευεπίφορος σε πιέσεις
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ανέφερε ότι «μετά από αυτό που αποκαλείτε “φροντιστήριο”, τη συνάντηση που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο από τους συντάκτες, τοποθετήθηκα δημόσια και είπα ότι η άποψή μου είναι αυτή και δεν αλλάζω απόψεις με την ευκολία που κάποιοι αλλάζουν πουκάμισα. Για αυτούς τους συναδέλφους που λέτε ότι άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν, καλό είναι να ρωτήσετε τους ίδιους, να τοποθετηθούν για τους λόγους για τους οποίους άλλαξαν συμπεριφορά την ώρα της ψηφοφορίας, την ώρα της κάλπης. Ξέρετε ότι δεν είμαι από αυτούς που είναι ευεπίφοροι σε πιέσεις. Η άποψή μου διατυπώθηκε δημόσια. Θεωρώ ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση αυτό το νομοσχέδιο, που πια είναι νόμος του κράτους».

Παρεπόμενο η παρένθετη μητρότητα
Ο κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε ότι «ο νόμος αυτός θα επιφέρει μια σειρά από αλυσιδωτές πια εξελίξεις: Εάν θα πρέπει στα βιβλία (σχολικά) να αναγράφεται ο πατέρας και η μητέρα. Όπως, επίσης, και η παρένθετη μητρότητα είναι παρεπόμενο, το οποίο μετά από την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δεδομένη την καταδίκη θα ακολουθήσει και αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη, βλέπετε ότι ακόμη και σε χώρες που το έχουν ψηφίσει, αναπτύσσονται ερωτηματικά ακόμη και για το πρωτόκολλο πως θα προσφωνεί κανείς σε μια εκδήλωση, θα πρέπει να λέει κυρίες και κύριοι ή θα πρέπει να καταφεύγουμε σε ουδέτερες προσφωνήσεις».

Χρυσή τομή για την διαμαρτυρία των αγροτών
Στο ερώτημα για την απαγόρευση καθόδου των αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «δεν γνωρίζω τι διημείφθη μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη και των εκπροσώπων των αγροτών που διαμαρτύρονται. Και στο παρελθόν είδαμε, πάντως, να υπάρχει ειρηνική διαμαρτυρία αγροτών στην πρωτεύουσα και αν θυμούμαι καλά -και θυμάμαι- μια αντιπροσωπεία αγροτών με κάποια λίγα τρακτέρ είχαν κατέβει και οι υπόλοιποι ήταν με φυσική παρουσία διαμαρτυρόμενοι. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να βρεθεί μια χρυσή τομή. Το ζητούμενο είναι να ακουστεί το μήνυμα των αγροτών. Νομίζω ακούστηκε. Και το μήνυμα ήταν εκκωφαντικό, γιατί ταυτόχρονα ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη».

MAX 2 7

MAX 3 6

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Om-V1ujcCgI?si=OQWJ6BGEuDxmLhEB

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος από Βρυξέλλες: Στην καρδιά της Ευρώπης η εκστρατεία για την Αγία Σοφία (φωτό)

ΜΑΧ 1 7

Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:

Στην καρδιά της Ευρώπης η εκστρατεία για την Αγία Σοφία

• Παρουσιάστηκε η γαλλική έκδοση του Τόμου

«Η τουρκική ηγεσία συνεχίζει, δυστυχώς, να αγνοεί τις φωνές της λογικής, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την ίδια την Τουρκία, να παύσει να εκθέτει την Αγία Σοφία στο κίνδυνο ανεπανόρθωτης φθοράς. Αντιθέτως, επιμένει εμμονικά στην απαράδεκτη βεβήλωση του περικαλλούς αυτού Ναού των σχεδόν 1.500 ετών, καθώς τον έχει μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος, και χώρο αθρόας καθημερινής επίσκεψης χιλιάδων ανθρώπων. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, με τον ίδιο αλαζονικό φανατισμό και με οδηγό την εργαλειοποίηση της θρησκείας, προχωρά στην μετατροπή σε τζαμί και της Μονής της Χώρας, αδιαφορώντας για την πολύ πιθανή καταστροφή των ασύγκριτης ωραιότητας ψηφιδωτών που την κοσμούν. Απέναντι σε αυτήν την αγνόηση της ιστορικής αλήθειας και των πανανθρώπινων αξιών θα συνεχίσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε να επιδιώκουμε την αφύπνιση της κοινής γνώμης και κυρίως των κέντρων αποφάσεων. Και ένα από αυτά είναι, αναμφίβολα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, εδώ στην καρδιά της Ευρώπης, στα οποία ευελπιστούμε ότι θα βρούμε πολλούς συνοδοιπόρους στην εκστρατείας μας, όπως είναι ο αγαπητός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο φίλος Μαργαρίτης Σχοινάς». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την διάρκεια της παρουσίασης της γαλλικής έκδοσης του Τόμου της ΔΣΟ «Αγία Σοφία - Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο».
Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο «Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix» το «παρών» έδωσε, μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Μητροπολίτης Βελγίου, Έξαρχος Κάτω χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων της ΕΕ «ΑΡΓΩ», κ. Σπύρος Παππάς. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βούλγαρος Ευρωβουλευτής, κ. Andrej Kovachev και η πρέσβης της Ελλάδας στις Βρυξέλλες κα Σοφία Γραμματά.
Για τον Τόμο μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Βελγίου κ. Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, και ο Κύπριος βουλευτής, Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, κ. Πανίκος Λεωνίδου.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του, με αφορμή και την παρουσία του κ. Σχοινά στην παρουσίαση, υπογράμμισε την «σημασία να διατηρήσουμε ψηλά τις αρχές και τις αξίες που δημιούργησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και αναμφισβήτητα, δίπλα από την ανεξάντλητη πνευματική πηγή του ελληνορωμαϊκού κόσμου, βρίσκεται η χριστιανική μας παράδοση, που στις διάφορες εκφάνσεις της διαμόρφωσε καθοριστικά την Ευρώπη».

ΜΑΧ 2 5

ΜΑΧ 3 6

ΜΑΧ 4 5

ΜΑΧ 5 3

ΜΑΧ 6 3

ΜΑΧ 7 3

ΜΑΧ 8 3

ΜΑΧ 9 2

ΜΑΧ 10 1

ΜΑΧ 11 1

ΜΑΧ 12 1

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος από Βρυξέλλες: Διακήρυξη για τις χριστιανικές αξίες στην Ευρώπη • Κόμματα και υποψήφιοι ευρωβουλευτές να πάρουν θέση

MAX 1 6

Βρυξέλλες, 14 Φεβρουαρίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:

Διακήρυξη για τις χριστιανικές αξίες στην Ευρώπη

• Κόμματα και υποψήφιοι ευρωβουλευτές να πάρουν θέση

«Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αντισταθούμε στον εξοβελισμό των χριστιανικών αξιών από την Ευρώπη. Στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας και της ακραίας πολιτικής ορθότητας απαλείφεται κάθε αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και την ουσιαστική συμβολή του χριστιανισμού στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, με τον Κύπριο βουλευτή κ. Πανίκο Λεωνίδου και τον σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη, καθώς ο θεσμός των Ορθοδόξων βουλευτών που προΐσταται είναι συνδιοργανωτής της συνάντησης εργασίας με την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) και την Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) με στόχο την υιοθέτηση Διακήρυξης για τις Χριστιανικές Αξίες στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η ΔΣΟ παρουσιάζει στο Orthodox Center Ambiorix των Βρυξελλών τον τόμο που εξέδωσε και στην γαλλική γλώσσα «Αγία Σοφία - Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισηγητική του παρέμβαση στη σύσκεψη υπογράμμισε ότι «το αφήγημα ότι καμία μονοθεϊστική θρησκεία δεν είναι αυτόχθων στην Ευρώπη, άρα ούτε ο Χριστιανισμός, ο οποίος κατά τους πολέμιούς του δεν γεννήθηκε στην γηραιά ήπειρο και δεν μπορεί να θεωρείται ένας από τους τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είναι ανιστόρητο. Το ακούσαμε να διατυπώνεται και στο διεθνές συνέδριο στο Σεράγεβο, στο οποίο συμμετείχαμε: “Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη”. Οι χριστιανικές αξίες σφράγισαν μαζί με το αρχαιοελληνικό πνεύμα και το ρωμαϊκό δίκαιο την Ευρώπη. Δυστυχώς, στη συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης δεν υπάρχει καμία αναφορά στις χριστιανικές της καταβολές, τις χριστιανικές αξίες, ούτε καν στον ρόλο της θρησκείας στις σύγχρονες κοινωνίες. Μια Ευρώπη που απαρνείται τις ρίζες της δεν μπορεί να έχει ευοίωνο μέλλον! Γι’ αυτό και ενόψει των ευρωεκλογών πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να καλέσουμε τα ευρωπαϊκά κόμματα, αλλά και όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να τοποθετηθούν με σαφήνεια για το πώς βλέπουν τις σχέσεις της ΕΕ με τις εκκλησίες, πώς βλέπουν τις χριστιανικές αξίες στη σύγχρονη Ευρώπη. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η υιοθέτηση μιας Διακήρυξης για τις Χριστιανικές Αξίες στην Ευρώπη».
Στη συνάντηση στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν εκπρόσωποι εκκλησιών, κοινωνικών κινημάτων, ευρωβουλευτές και στελέχη της ΕΕ.

MAX 2 6

MAX 3 5

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Σεΐχη Al Issa στο Σεράγεβο: Καμία θρησκεία δεν πρέπει να είναι άλλοθι για πόλεμο

ΜΑΞ 0

Σεράγεβο, 13 Φεβρουαρίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ:

Καμία θρησκεία δεν πρέπει να είναι άλλοθι για πόλεμο

• Συνάντηση με τον Σεΐχη Al Issa της Μουσουλμανικής Λίγκας

«Ο διαθρησκειακός και διαπολιτισμικός διάλογος, ο σεβασμός της ετερότητας και η καταλλαγή είναι μονόδρομος σε έναν κόσμο που φλέγεται από συγκρούσεις μεταξύ ομόδοξων και αλλόθρησκων λαών. Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες έχουμε χρέος να καταδικάζουμε τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και την επίκληση της θρησκείας ως άλλοθι πολεμικών συγκρούσεων. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ιχνηλατήσουμε κοινές βιώσιμες λύσεις για την επικράτηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και την ανάδειξη των θετικών μοντέλων ειρηνικής συνύπαρξης πληθυσμών με διαφορετική θρησκευτική πίστη». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο Σεράγεβο με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας (MWL), Σεΐχη Mohammad bin Abdulkarim Al Issa στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη». Στο συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης και την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, εκτός του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου συμμετείχαν εκ μέρους της ΔΣΟ ο βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Πανίκος Λεωνίδου και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.
Ο Έλληνας επικεφαλής της ΔΣΟ προσκάλεσε τον Σαουδάραβα σεΐχη, επικεφαλής της MWL, στην Αθήνα για την υπογραφή του Μνημονίου συνεννόησης και συνεργασίας των δυο Οργανώσεων, ενώ διερεύνησαν τη δυνατότητα της από κοινού διοργάνωσης forum για την ειρηνική συνύπαρξη και την αλληλοκατανόηση λαών με διαφορετική πίστη.
Στην είσοδο του Κοινοβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο υποδέχθηκε ο Βόσνιος Πρόεδρος της Βουλής κ. Denis Zvizdić.
Οι θεματικές του συνεδρίου αφορούσαν την προαγωγή της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης μέσω συναντήσεων κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών ηγετών, την ανάδειξη του εργαλείου του διαθρησκειακού διαλόγου για την οικοδόμηση ειρήνης σε πολυθρησκευτικές κοινότητες, και τον ρόλο των κοινοβουλευτικών στην οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών.
Στο συνέδριο συμμετείχαν βουλευτές από διάφορες χώρες, εκπρόσωποι των μονοθεϊστικών θρησκειών, αξιωματούχοι Διεθνών Οργανισμών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Συνάντηση με Σερβοβόσνιους βουλευτές
Στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη ΔΣΟ κ. Snježana Novaković Bursać, και τα μέλη της αντιπροσωπείας, την κ. Ljubica Miljanović και τον κ. Čedomir Stojanović. Οι Σερβοβόσνιοι βουλευτές ενημέρωσαν τον επικεφαλής της ΔΣΟ για την κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη συμμετοχή τους ως ισότιμα μέλη στη Βουλής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ αποδέχθηκαν με ικανοποίηση την πρόταση για την διοργάνωση της φθινοπωρινής συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ το 2024 στο Σεράγεβο.

ΜΑΧ 1 6

ΜΑΧ 2 4

ΜΑΧ 3 5

ΜΑΧ 6 2

ΜΑΧ 7 2

ΜΑΧ 8 2

ΜΑΧ 9 1

Read more...