Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος με υφυπουργό Ανάπτυξης στο ΣΘΕΒ: η Θεσσαλία χρειάζεται ολοκληρωμένη πρόταση ανασυγκρότησης • Κυκεώνας προβλημάτων προκύπτει όσο υποχωρούν τα νερά (φωτό)

XARAK 1

Λάρισα, 19 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΣΘΕΒ:

Η Θεσσαλία χρειάζεται ολοκληρωμένη πρόταση ανασυγκρότησης

• Κυκεώνας προβλημάτων προκύπτει όσο υποχωρούν τα νερά

«Χρειάζεται άμεσα ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Σας έδωσαν ένα υπόμνημα οι τρεις φορείς, είναι πολύ αναλυτικό και λεπτομερές. Προφανώς δεν είστε σε θέση να απαντήσετε μόνη σας, σήμερα. Αλλά νομίζω ότι αξίζει να το μελετήσει συνολικά η κυβέρνηση γιατί μπορεί να αντλήσει πολύ χρήσιμες προτάσεις που θα βοηθήσουν το έργο της ανασυγκρότησης». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στην υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και συζητήθηκαν τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία, που έχουν συστήσει οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «θα επικεντρώσω την παρέμβασή μου στο τι πρέπει να γίνει. Τα ανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν πράγματι γρήγορα. Ήρθαν εδώ υπουργοί, συντονιστικό. Ωστόσο, φάνηκε ότι δεν υπήρχε ένα manual με συγκεκριμένα βήματα. Πηγαίναμε βλέποντας και κάνοντας, μαθαίνοντας. Αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ότι θα υπάρξει ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Πολύ σημαντικό για την οργάνωση των αντιπλημμυρικών έργων. Μέχρι τώρα λέγαμε για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, γιατί αντιμετωπίζαμε συνθήκες ερημοποίησης και πώς μπορούμε με αλλαγή των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων, να φέρουμε νερά από τον Αχελώο και να συμπληρώσουμε το έλλειμμα που έχουμε στη Θεσσαλία. Τώρα μιλούμε για διαχείριση πλημμυρικών έργων!».

Κίνδυνοι για επιχειρήσεις και αγροτικά προϊόντα
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «είναι εύλογο να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς στον αναπτυξιακό στη Θεσσαλία. Έχουμε επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα και άλλες που πλήττονται έμμεσα. Μπορεί το εκκοκκιστήριο του Δοντά να μην πλημμύρισε αλλά για να δουλέψει το εκκοκκιστήριο χρειάζεται βαμβάκι. Έχουμε επιχειρήσεις, τυροκομεία, όπως ο Νούσιας στην Νέα Λεύκη, ο Ζαχαρής στα Φάρσαλα, ο Χατζηλιάδης στον Πλατύκαμπο που καταστράφηκαν πλήρως. Αλλά υπάρχουν και άλλα τυροκομεία που λειτουργούν αλλά δεν θα έχουν την κρίσιμη μάζα για να παράξουν τα προϊόντα, για να δουλέψουν. Και αυτό επιφέρει έναν δεύτερο κίνδυνο, να έχουμε απολύσεις προσωπικού. Ήδη είχαμε ζητήματα με έλλειψη εργατικών χεριών και αυτό το πρόβλημα ίσως να γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο στην Θεσσαλία.
Ένας τρίτος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι αυτός με πρωτοσέλιδα, όπως αυτά που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, που δυσφημίζουν τα θεσσαλικά προϊόντα, υποστηρίζοντας πώς το μολυσμένο νερό από τα νεκρά ζώα περνά στον υδροφόρο ορίζοντα, μολύνονται τα χωράφια, οι παραγωγές, και φτάνουν έτσι στη λαϊκή και στο πιάτο του καταναλωτή.
Άρα, λοιπόν, χρειάζονται μέτρα βραχυπρόθεσμα οικονομικής φύσεως και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού του θεσσαλικού κάμπου.
Χάρηκα γιατί άκουσα υπεύθυνες φωνές, σήμερα εδώ. Το εύκολο είναι δώστε λεφτά παντού. Αλλά ειπώθηκε ότι όταν μπαίνουμε σε ένα πρόγραμμα, σε έναν αναπτυξιακό νόμο, θα πρέπει να είναι προϋπόθεση ότι θα είμαστε πλήρως ασφαλισμένοι. Αλλά πως μπορεί να είναι κάποιος ασφαλισμένος για τον κίνδυνο να μην έχει πρώτη ύλη για να δουλέψει η επιχείρησή του;».

Μακρύς ο δρόμος της ανασυγκρότησης
Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός καταλήγοντας επισήμανε ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δυστυχώς! Μου λένε ότι για να φύγουν τα νερά από τις παρακάρλιες περιοχές μπορεί να χρειαστεί και ενάμιση και δύο χρόνια. Και βεβαίως, στο συνολικότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης -δεν αφορά άμεσα εσάς, αφορά ένα σύνολο υπουργείων- είναι τα έργα υποδομών. Μάλλιασε η γλώσσα μας να μιλάμε για έργα και φράγματα. Επιτέλους, έγινε κατανοητό, και δρομολογήθηκε το φράγμα στον Ενιπέα, στην Σκοπιά. Αν υπήρχε δεν θα πλημμύριζε άλλη μια φορά ο κάμπος των Φαρσάλων, τουλάχιστον.
Οι απώλειες και στον πρωτογενή τομέα είναι τεράστιες. Επισκέφτηκα αυτές τις μέρες τα χωριά στα Φάρσαλα και στα παρακάρλια. Μου λένε μετά από ενάμιση χρόνο θα φανεί ό,τι είναι κάτω από το νερό. Ένα τρακτέρ στον ενάμιση χρόνο πως θα είναι; Ο αγροτικός εξοπλισμός; Τα χωράφια έχουν καταστραφεί. Αν χαθεί πάνω από 40, 50 εκατοστά εδάφους, θα είναι αποδοτικό το χώμα αυτό; Ένας κυκεώνας προβλημάτων, τα οποία τώρα προκύπτουν όσο υποχωρούν τα νερά και θα χρειαστεί μία ολιστική αντιμετώπιση. Λοιπόν, κουράγιο και δύναμη σε όλους και πρωτίστως από το κράτος περιμένουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας».

Παρόντες στη σύσκεψη, της οποίας προΐστατο η υφυπουργός Ανάπτυξης και ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Γιώργος Ρουπακιάς, ήταν βουλευτές της Θεσσαλίας, η γενική διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα. Ελένη Καματερή, καθώς και μέλη της διοίκησης και του Δ.Σ του ΣΘΕΒ.

XARAK 2

XARAK 3

XARAK 4

XARAK 5

XARAK 6

XARAK 7

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε Δίλοφο και Αμπελιά Φαρσάλων: Έργα με προδιαγραφές που αντέχουν σε θεομηνίες • Οι ζημιές στις υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο (φωτό)

ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΙΛΟΦΟΣ ΑΜΠΕΛΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 1

Λάρισα, 18 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΔΙΛΟΦΟ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ:

Έργα με προδιαγραφές που αντέχουν σε θεομηνίες

• Οι ζημιές στις υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο
 

«Η μεγάλη σφοδρότητα με την οποία η κακοκαιρία Daniel έπληξε τη Θεσσαλία δημιούργησε σημαντικές ζημιές στις υποδομές και στο επαρχιακό δίκτυο με αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στους κατοίκους των χωριών. Απαίτησή τους είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές το συντομότερο, και ό,τι καινούργιο φτιάχνεται να έχει προδιαγραφές που υπολογίζουν την αυξανόμενη ένταση των καιρικών φαινομένων. Ζητούν έργα που αντέχουν, ώστε να νιώθουν ασφαλείς και να μην κινδυνεύουν από την απομόνωση που μπορεί να προκληθεί από ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο λόγω φυσικών φαινομένων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στον Δίλοφο και στην Αμπελιά των Φαρσάλων.
 
Ενστάσεις κατοίκων για τα έργα
Ο Θεσσαλός πολιτικός περιηγήθηκε από τους προέδρους του Δίλοφου κ. Απόστολο Ρεντινόπουλο και της Αμπελιάς κ. Ηλία Ακρίβο, καθώς και κατοίκους των χωριών στα σημεία του οδικού δικτύου και τις γέφυρες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τα ορμητικά νερά λόγω της πρωτοφανούς πλημμύρας και άκουσε με προσοχή τις ενστάσεις τους για τα έργα και την ποιότητά τους στην περιοχή. 
Κάτοικοι του Διλόφου στηλίτευσαν την «ανεπάρκεια» του έργου που αφορούσε την επανακατασκευή της γέφυρας στον δρόμο Αχίλλειο – Δίλοφο, προυπολογισμού 100.000 ευρώ, η οποία είχε καταστραφεί από τον «Ιανό», ξαναχτίστηκε, αλλά πάλι δημιουργήθηκε πρόβλημα και τα νερά του ρέματος πέρασαν από δίπλα της, αποκόπτοντας προσωρινά το χωριό. Υπογράμμισαν, δε, ότι οι σύγχρονες υποδομές θα πρέπει να είναι ανθεκτικές και πρωτίστως, αποτελεσματικές. 
Στην Αμπελιά κάτοικοι του χωριού σημείωσαν ότι η κατάρρευση της γέφυρας δημιουργεί τεράστια προβλήματα προσβασιμότητας σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Ζήτησαν την κατά το δυνατόν άμεση αποκατάστασή της, την ύπαρξη συνοδών έργων που θα διευθετούν την κοίτη του Ενιπέα, ώστε να μπορεί να δεχθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια περισσότερες ποσότητες νερού. Επιπλέον, υπογράμμισαν την ανάγκη επιτάχυνσης της κατασκευής του φράγματος στην Σκοπιά, καθώς θα είναι καθοριστικό για την αντιπλημμυρική προστασία της επαρχίας Φαρσάλων.

Αντιπλημμυρική ασπίδα
Ο κυβερνητικός βουλευτής, εξήγησε στους κατοίκους των χωριών το στάδιο δημοπράτησης στο οποίο βρίσκεται το έργο στη Σκοπιά, καθώς ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την υλοποίησή του σε συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου την 1η Φεβρουαρίου του 2021, δρομολογώντας τότε την κατασκευή του ως έργο ΣΔΙΤ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η αφορμή για την κατασκευή του ήταν οι εκτεταμένες ζημιές από τις πλημμύρες λόγω του “Ιανoύ”. Επομένως, η αντιπλημμυρική προστασία στα χωριά της επαρχίας είναι ο κύριος λόγος κατασκευής του». Τέλος, σχετικά με τις ενστάσεις των κατοίκων για την ανθεκτικότητα των έργων ανέφερε ότι «πράγματι, οι καιροί απαιτούν έργα που θα προστατεύουν επαρκώς τον πολίτη και φρονώ ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε χρηματοδοτική άλλα και εποπτική δυνατότητα για αυτό τον σκοπό».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΙΛΟΦΟΣ ΑΜΠΕΛΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 2

ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΙΛΟΦΟΣ ΑΜΠΕΛΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 3

ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΙΛΟΦΟΣ ΑΜΠΕΛΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 4

ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΙΛΟΦΟΣ ΑΜΠΕΛΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 5

ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΙΛΟΦΟΣ ΑΜΠΕΛΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 6 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΙΛΟΦΟΣ ΑΜΠΕΛΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 7

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε πλημμυρισμένα χωράφια στο Κουλούρι: Απαραίτητη η γενναία αρωγή στους πλημμυροπαθείς αγρότες • Ανάγκη αποκατάστασης της καλλιεργήσιμης γης (φωτό)

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 3

Λάρισα, 16 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ:
 
Απαραίτητη η γενναία αρωγή στους πλημμυροπαθείς αγρότες   

• Ανάγκη αποκατάστασης της καλλιεργήσιμης γης
 

«Οι απίστευτες εικόνες που αντικρίζει κανείς στις πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής και αιτιολογούν πλήρως την αναγκαιότητα για γενναία συνδρομή του κράτους προς τους πληγέντες αγρότες. Για κάθε πλημμυροπαθή αγρότη, είναι πραγματικά άθλος να επαναφέρει την πλημμυρισμένη γη του σε καλλιεργήσιμη κατάσταση. Συνεπώς, για να επανέλθει γρήγορα η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, να ξανακαλλιεργηθούν τα χωράφια και οι πληγέντες αγρότες να συνέλθουν σύντομα από την οικονομική καταστροφή, οι γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις είναι επιβεβλημένες». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις επισκέψεις του, παρουσία αγροτών, σε πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις στις περιοχές του Κουλουρίου και της Γυρτώνης.
 
Πλημμύρα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που επισκέφθηκε και το σημείο του αναχώματος ανάμεσα στο Κουλούρι και τη Γυρτώνη που έσπασε από τον υπερβολικό όγκο νερού στον Πηνειό, με συνέπεια να πλημμυρίσει ο κάμπος της περιοχής, επεσήμανε επίσης ότι «αν και πέρασε πάνω από μια εβδομάδα από τις βροχοπτώσεις ακόμη απέραντες εκτάσεις γεωργικής γης, παραμένουν πλημμυρισμένες. Εύλογα οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απελπισία και ζητούν την αρωγή του κράτους για να μπορέσουν σε πρώτη φάση να επιβιώσουν, αφού πρόκειται για ολοσχερή καταστροφή στα βαμβακοχώραφα, που ως επί το πλείστον υπάρχουν στην περιοχή, και δεν πρόκειται να υπάρξει σοδειά φέτος. Μόλις αποκατασταθεί το ανάχωμα, όπου ήδη γίνονται εργασίες, θα πρέπει το γρηγορότερο να αντληθεί το νερό που κατακλύζει τα χωράφια. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος και οι καταστάσεις ιδιαίτερα πιεστικές». 
 
Δίκαιες αποζημιώσεις 
Τα κύρια ζητήματα που έθεσαν οι παριστάμενοι αγρότες στον κυβερνητικό βουλευτή αφορούσαν τις αποζημιώσεις, την αντιπλημμυρική προστασία και την αρωγή για να επαναφέρουν τα χωράφια σε καλλιεργήσιμη κατάσταση. Όπως τόνισαν, οι αποζημιώσεις, ειδικά για το βαμβάκι που καλλιεργείται στην περιοχή πρέπει να είναι άμεσες -ακόμα και με τη μορφή προκαταβολών- και δίκαιες, καθώς, ήδη, αρκετοί παραγωγοί είχαν προσυμφωνήσει την πώληση της παραγωγής τους και τελικά δεν θα εσοδέψουν. Επίσης, υπογράμμισαν τις μεγάλες ζημιές σε μηχανήματα, εργαλεία, λάστιχα και σωλήνες άρδευσης, γεωτρήσεις και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, έθεσαν ως επείγουσα την άντληση του νερού από τα χωράφια τους και την αρωγή της πολιτείας για την αποκατάσταση της καλλιεργήσιμης γης. Τέλος, τόνισαν την αναγκαιότητα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που θα διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 5 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 6 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 7 1

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους: Καμπανάκι κινδύνου η δυσοσμία των νεκρών ζώων • Σύντομα αποζημιώσεις για να ανασάνουν οι κτηνοτρόφοι (φωτό)

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 1

Λάρισα, 15 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ:

Καμπανάκι κινδύνου η δυσοσμία των νεκρών ζώων
 
• Σύντομα αποζημιώσεις για να ανασάνουν οι κτηνοτρόφοι 

«Η ορθή διαχείριση των χιλιάδων νεκρών ζώων είναι καθοριστική για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.  Η δυσοσμία από τα νεκρά ζώα που αποσυντίθενται είναι καμπανάκι κινδύνου! Οι εργώδεις προσπάθειες που καταβάλλονται -με την συμμετοχή πλέον και του στρατού- για την αποκομιδή και την αποτέφρωση των νεκρών ζώων πρέπει να συνεχιστούν με εντατικούς, και αν είναι εφικτό τώρα που κατεβαίνουν τα νερά, με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Επίσης, πολύ σημαντικό για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν είναι να υπάρξουν γρήγορα οι αποζημιώσεις ή προκαταβολές αυτών, για να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων που τους απέμειναν». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις επισκέψεις του σε κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν σφόδρα από τις καταστροφικές πλημμύρες την προηγούμενη εβδομάδα. 

Εικόνα απελπισίας
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που επισκέφθηκε το ποιμνιοστάσιο του κτηνοτρόφου Άρη Δημητρίου στον Πλατύκαμπο και τις βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Απόστολου Μωραΐτη και του Κώστα Λέτσιου στον Κραννώνα, υπογράμμισε ότι «η εικόνα που αντικρίζει κανείς μετά την απόσυρση του μεγαλύτερου όγκου των υδάτων είναι απελπιστική. Υπόστεγα και πάγιος εξοπλισμός, όπως μηχανήματα, παγολεκάνες, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και εργαλεία έχουν διαλυθεί και παρασυρθεί ακόμη και εκατοντάδες μέτρα μακριά από την αρχική τους θέση. Δέματα σανών και ζωοτροφές έχουν καταστραφεί, ενώ και πολλά από τα ζώα έχουν χαθεί, παρασυρόμενα από τα ορμητικά νερά της πλημμύρας. Και ο κτηνοτρόφος πρέπει μέσα σε λίγες ημέρες, να διορθώσει ζημιές στις υποδομές που έφτιαχνε για χρόνια και ταυτόχρονα να διατηρήσει υγειές το εναπομείναν ζωικό κεφάλαιο». 
 
Αποκομιδή νεκρών και αποζημιώσεις
«Αναμφίβολα, η τάχιστη αποκομιδή των νεκρών είναι πρωταρχικής σημασίας για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Η “καύση”, που πιλοτικά εφαρμόστηκε στην Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προχωρά γρηγορότερα με το άνοιγμα μιας μονάδας μεγάλης δυναμικότητας στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλίας. Χρειάζεται, όμως, εγρήγορση μέχρι την συνολική αποκομιδή των νεκρών ζώων. Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπό την επίβλεψη του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Κελέτση είναι η μέγιστη δυνατή. Επίσης, επείγον είναι και το θέμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους. Χρειάζονται άμεσα οικονομική “ανάσα” για να επιβιώσουν, να συνέλθουν και να μην χάσουν από επακόλουθες συνέπειες τα υπόλοιπα ζώα τους, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις και τα ζώα που έχουν χαθεί-παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά». 

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 5 1

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Η δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες για τα αντιπλημμυρικά • Θετικός ο έλεγχος ΕΕ για ευρωπαϊκά κονδύλια (βίντεο)

MAX 1 5

Λάρισα, 14 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ FORMediaTV:

Η δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες για τα αντιπλημμυρικά

• Θετικός ο έλεγχος ΕΕ για ευρωπαϊκά κονδύλια

«Ο Ιανός ήταν μία αφορμή να αλλάξει το όλο σύστημα αρωγής και στήριξης, έγιναν πιο γρήγορες και πιο εύκολες οι διαδικασίες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και εκεί προβλήματα και αρρυθμίες. Θεωρώ πολύ θετικό ότι τα χρήματα από την ΕΕ δεν δίνονται χωρίς κάποιον έλεγχο, άρα θα υπάρχει έλεγχος και για να πιάσουν τόπο και να μην υπάρχουν και ερωτηματικά, όπως αυτά που πλανώνται αυτή την ώρα στον κάμπο για το αν έπιασαν και πόσο έπιασαν τόπο τα χρήματα που δόθηκαν από την πολιτεία για την περίπτωση του Ιανού». Τα παραπάνω σημείωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στην FORMediaTV και στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Τάκη.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα βαρύνει η εισαγγελική έρευνα στην πορεία προς τις εκλογές τα συγκεκριμένα πρόσωπα που είναι υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Θεσσαλός πολιτικός απάντησε ότι «μιλούμε για ένα πρωτόγνωρο σε ένταση φαινόμενο, αλλά από και εκεί και πέρα αρχή άνδρα δείκνυσι. Από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφής όσοι σήμερα διεκδικούν και πάλι την ψήφο των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα κριθούν και από τους πολίτες». Όπως είπε «από τη στιγμή που ενεπλάκη και η δικαιοσύνη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που πρέπει» και πρόσθεσε ότι «ευτυχώς ό,τι είναι θα το δούμε επισήμως με το πόρισμα της δικαιοσύνης, γιατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσεύει η τοξικότητα αυτές τις ημέρες. Επί δικαίων και αδίκων αφορισμοί. Είδαμε και φαινόμενα αυτοδικίας σε κάποιες περιπτώσεις. Λοιπόν, δεν είναι λύση αυτά. Όσο και αν κατανοεί κάνεις την οργή και την απογοήτευση που υπάρχει στους πολίτες».

Αποκομιδή και καύση νεκρών ζώων
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι αυτό «που σήμερα ενδιαφέρει τους πολίτες που μας ακούν είναι πρώτον πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της καταστροφής αυτής, πώς θα ολοκληρωθεί η αποκομιδή των νεκρών ζώων. Υπάρχει μία επικρεμάμενη υγειονομική βόμβα που απειλεί με έκρηξη. Αυτοί οι άνθρωποι που είναι τα σπίτια τους μέσα στα βαλτόνερα, που δίπλα υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με νεκρά ζώα, αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες συνθήκες. Η δυσοσμία είναι αφόρητη, οι κίνδυνοι για λοιμώδη νοσήματα είναι υπαρκτοί. Επομένως, αυτά προέχουν να αντιμετωπιστούν, να απενεργοποιηθεί αυτή η υγειονομική βόμβα, να αποκατασταθούν οι συνδέσεις του σιδηροδρομικού δικτύου, του οδικού δικτύου, το ρεύμα όπου ακόμα δεν έχει πάει, το νερό σε οικισμούς που ακόμη δεν υπάρχει». Επιπλέον, σημείωσε ότι «χθες επισκέφτηκα κτηνοτροφικές μονάδες. Η δυσωδία είναι αποκρουστική. Είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς. Πρέπει να φύγουν τα βαλτόνερα, να γίνει η περισυλλογή και η καύση των ζώων. Νωρίτερα, στη σύσκεψη που έγινε στο συντονιστικό έγινε γνωστό ότι ενεργοποιείται και ο καυστήρας που υπάρχει στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας. Γιατί δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση. Τώρα θα μπορούν να καίγονται τα ζώα. Αυτό είναι το ασφαλέστερο. Η καύση των νεκρών ζώων ήταν ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει επί των ημερών μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Το φράγμα του Ενιπέα
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπενθύμισε ότι «τον Φεβρουάριο του 2021 είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη σκιά των συνεπειών και των ζημιών που είχαμε από τον Ιανό και του έθεσα το ζήτημα της δημιουργίας του φράγματος στον Ενιπέα στη θέση Σκοπιά στα Φάρσαλα. Με εντολή του πρωθυπουργού προς την τότε ηγεσία του υπουργείου υποδομών αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το έργο με ΣΔΙΤ, ως σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και προχώρησε η διαδικασία. Τώρα, αν ήταν τόσο γρήγορη ή όχι η διαδικασία δημοπράτησης, ανάθεσης του έργου δεν είμαι σε θέση να το πω εγώ, θα το κρίνει η δικαιοσύνη, αφού διερευνά την υπόθεση. Αλλά μιλούμε για ένα έργο 230 εκατομμυρίων ευρώ που θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων και φυσικά θα λειτουργήσει ως αντιπλημμυρική ασπίδα. Το έργο αυτό από τη στιγμή που θα δημοπρατείτο είχε ορίζοντα υλοποίησης 4 χρόνια. Αυτός που θα το αναλάμβανε για τα επόμενα 26 χρόνια θα είχε και τη διαχείριση του έργου, που είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό και το οποίο αντιλαμβανόμαστε τις τελευταίες μέρες με έργα τα οποία ακόμη δεν έχουν ουσιαστικά παραληφθεί πλήρως λειτουργικά, όπως για παράδειγμα το φράγμα στη Γυρτώνη. Σήμερα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της δημοπράτησης… Το ζήτημα αυτό το ξέρω πολύ καλά γιατί από τη στιγμή που υπήρχε η πρωθυπουργική δέσμευση είχα σε σειρά υπουργών παραστάσεις, προκειμένου το έργο αυτό να φτάσει στην δημοπράτηση. Γιατί, δυστυχώς, στην Ελλάδα, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν αρκεί να κουρδίζει κανείς το ρολόι, πρέπει και με το δάχτυλο να σπρώχνει τους δείκτες».

Πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας
Ο πρώην αν. υπουργός υπογράμμισε ότι «χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Γιατί ο κάμπος δεν είναι μόνο ο σιτοβολώνας της χώρας, δεν είναι μόνον τα πιο παραγωγικά βαμβακοχώραφα. Εδώ παράγονται τα περισσότερα τυριά. Εδώ είναι το αιγοπρόβειο γάλα. Εδώ είναι τα όσπρια, τα κάστανα, τα μήλα. Ήδη, βλέπετε στις λαϊκές αγορές να έχουμε ελλείψεις που δίνουν την ευκαιρία και για ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Φανταστείτε, λοιπόν, αν γρήγορα δεν αποκατασταθεί η οικονομική ζωή στην Θεσσαλία, τον επόμενο χρόνο, τον μεθεπόμενο, τι συνέπειες θα έχει αυτό για τον μέσο καταναλωτή με της τιμές στο ράφι».

MAX 2 6

MAX 3 5

 MAX 4 3

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=R1EHs28JYEg

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς υπ. Παιδείας: Μετεγγραφές Θεσσαλών φοιτητών προς αντίστοιχα Τμήματα του Παν/μίου Θεσσαλίας

ΜΑΞ 1

Λάρισα, 13 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Μετεγγραφές Θεσσαλών φοιτητών προς αντίστοιχα Τμήματα του Παν/μίου Θεσσαλίας

«Οι πρωτοφανείς πλημμύρες που υπέστησαν οι πόλεις κι τα χωριά της Θεσσαλίας έχουν προκαλέσει μια σειρά από υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, στην λύση των οποίων καλείται ο κρατικός μηχανισμός να ανταπεξέλθει με σχεδιασμό, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που έχουμε χρέος να διεκπεραιώσουμε ώστε η Θεσσαλία να σταθεί γρήγορα και πάλι στα πόδια της. Η πολιτεία οφείλει σε αυτή τη διαδικασία να βρίσκεται διαρκώς δίπλα στους πολίτες που δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης, λαμβάνοντας κάθε μέτρο που μπορεί να διευκολύνει την ζωή τους. Ανάμεσα σε αυτά, και μάλιστα χωρίς οικονομικό κόστος για τον κράτος, είναι η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής των Θεσσαλών φοιτητών στα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που, αναμφίβολα, θα ωφελήσει τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά τις οικογένειες που έχουν πληγεί από τις καταστροφές της πλημμύρας». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την κατάθεση σχετικής Αναφοράς του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με την Αναφορά του συνηγορεί σε σχετικό αίτημα που διατυπώνει με επιστολή του ο Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Βασίλης Γερογιάννης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες ρυθμίσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν για φοιτητές που κατάγονται από περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές, όπως για τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13.08.2021 (αρ. ΦΕΚ 143) και για τις πυρκαγιές από την 1η Μαΐου έως και τη 2α Σεπτεμβρίου 2021 με την Υπουργική Απόφαση της 18.10.2021 (Αρ. 129480/Ζ1, αρ. ΦΕΚ 4801).
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «είναι πραγματικά κοινωνικά αναγκαίο να ληφθεί αυτή η μέριμνα, ως δείγμα ενσυναίσθησης, αρωγής και ελάχιστης αλληλεγγύης, εκ μέρους της Πολιτείας, ειδικά προς τις οικογένειες επιτυχόντων φοιτητών στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις που προέρχονται από Λύκεια της Θεσσαλίας και έχουν εγγραφεί σε αντίστοιχα Τμήματα άλλων περιφερειακών ΑΕΙ που βρίσκονται πολύ μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
Αυτές οι οικογένειες έχουν ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό, ψυχικά, σωματικά, οικονομικά, ορισμένες από αυτές ακόμη και ανεπανόρθωτα, από τις καιρικές καταστροφές, και αναγκάζονται να υποβληθούν σε μακρόχρονες δαπανηρές προσπάθειες και επιπλέον αγώνες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά από τον τόπο τους και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αυτές οι οικογένειες έχουν τώρα την ανάγκη να στηριχθούν έμπρακτα από την Πολιτεία, με κάθε τρόπο και μέσο, ώστε να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στις πόλεις και στα χωριά της πληγείσας Θεσσαλίας».

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος προς “πράσινο” Πατριάρχη Βαρθολομαίο: Είμαστε εφήμεροι, χρέος να διαφυλάξουμε την αειφορία του πλανήτη! • Παρουσία Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου (βίντεο και φωτό)

ΜΑΞ 1 3

Κωνσταντινούπολη, 1 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΡΟΣ “ΠΡΑΣΙΝΟ” ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ:

Είμαστε εφήμεροι, χρέος να διαφυλάξουμε την αειφορία του πλανήτη!

• Παρουσία Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου

«Ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, ο σεβασμός στη δημιουργία είναι πρωτίστως σεβασμός στον Δημιουργό και Κτίστη των απάντων. Όλοι εμείς είμαστε εφήμεροι ένοικοι τούτου του κόσμου. Έχουμε, όμως, χρέος να διατηρήσουμε την αειφορία του πλανήτη για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές έως της συντελείας του αιώνος». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με αφορμή την τελετή της νέας Ινδίκτου, της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους, που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία της εορτής της Ινδίκτου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν Συνοδική συγχοροστασία. Παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.
Στη Κωνσταντινούπολη τον επικεφαλής του διεθνούς θεσμού κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, συνόδευσαν ο Πολωνός βουλευτής, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, κ. Ευγένιος Τσικβίν, και οι Σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και δρ Αλέξανδρος Φομένκο. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κώτσηρας.

Ο “πράσινος” Πατριάρχης
Σημειώνεται ότι η 1η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη, από το 1989, και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Αναφορικά με αυτό ο Γ.Γ. της ΔΣΟ στην προσφώνησή του απευθυνόμενος προς τον πατριάρχη σημείωσε ότι «εγκαίρως έχετε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που συνιστά για την ανθρωπότητα η αλόγιστη χρήση αν όχι κατάχρηση των φυσικών πόρων και η συνακόλουθη περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ερημοποίηση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η αδυναμία πρόσβασης όλων σε πόσιμο νερό. Και η κλιματική αλλαγή εξαιτίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς, που πια παίρνει διαστάσεις κλιματικής κρίσης, πυροδοτεί ευρύτερες ανακατατάξεις, όπως οι μεταναστευτικές ροές προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Εγκαίρως τα έχετε επισημάνει όλα αυτά και δικαίως έχετε αποκληθεί ο “πράσινος” πατριάρχης. Είμαι βέβαιος ότι για τον ιστορικό του μέλλοντος οι παρεμβάσεις σας με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογικής ισορροπίας θα αποτελέσουν ξεχωριστό κεφάλαιο».

Αγωνία για αποκατάσταση της ειρήνης
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη «για την ακαταπόνητη προσπάθεια που καταβάλλετε καθ’ όλην την διάρκεια της πατριαρχικής ποιμαντορίας σας να ακουστεί ο λόγος του Θεού στις εκκλησιές που σιώπησαν απότομα μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922. Και το πετυχαίνετε τούτο παρά τα εμπόδια που αναφύονται, όπως αποδείξατε και με την πρόσφατη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον δεκαπενταύγουστο, γεγονός που συγκίνησε όλο τον ορθόδοξο κόσμο». Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και κατά το εκκλησιαστικό έτος στο οποίον σήμερα εισερχόμεθα, θα μπορέσετε να φέρετε σε πέρας τους στόχους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στόχους που εκπορεύονται από την αγωνία σας για την ενότητα της Ορθοδοξίας, την αποκατάσταση της ειρήνης, όπου αυτή υποφέρει από τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού, όπως συμβαίνει την παρούσα στιγμή στην Ουκρανία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρωπίνων όντων».
Ο επικεφαλής του διεθνούς θεσμού των Ορθοδόξων βουλευτών κατέληξε αναγνωρίζοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «όλ’ αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στάθηκε ηθικός συμπαραστάτης των προσπαθειών μας, πνευματικός οδηγός των αποφάσεών μας, καθοριστικός αρωγός των ενεργειών μας».
Μετά το πέρας της τελετής ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενεχείρισε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο αριθμημένα ανάτυπα χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου, που εξέδωσε η ΔΣΟ για την επετειακή 30η Γενική της Συνέλευση.

ΜΑΞ 2 2

ΜΑΞ 3 2

ΜΑΞ 4 2

ΜΑΞ 5 2

ΜΑΞ 6 2

ΜΑΞ 7 2

ΜΑΞ 8 2

ΜΑΞ 9 2

ΜΑΞ 10 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προσφώνηση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://www.youtube.com/watch?v=ureVl3uIW8w&t=9s

Read more...

Με πρωτοβουλία Μ. Χαρακόπουλου σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ: Επίλυση του προβλήματος διάθεσης των σταφυλιών Ραψάνης (φωτό)

ΜΑΞΙΜΟΣ

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2023

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

Επίλυση του προβλήματος διάθεσης των σταφυλιών Ραψάνης

Το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας στη Ραψάνη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη και του προεδρείου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ραψάνης, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου. Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά τη σύσκεψη αγροτικών φορέων και συνεταιρισμών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την οποία έγινε κοινωνός της αγωνίας για τη διάθεση της φετινής σοδειάς οινοποιήσιμων σταφυλιών εξαιτίας της αφερεγγυότητας στην απορρόφηση από τη μεταποίηση, επικοινώνησε με τον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος και ανταποκρίθηκε άμεσα. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κώστας Μπαγινέτας, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ραψάνης κ. Μιχάλη Κούρα και τους συνεργάτες του το χρονικό της ασυνεπούς καταβολής οφειλών για προηγούμενες χρονιές από μεγάλη μεταποιητική επιχείρηση στην περιοχή και, κατ’ επέκταση, το μέγεθος του προβλήματος για τους αμπελοκαλλιεργητές για τη φετινή χρονιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη μειωμένη παραγωγή φέτος -εξαιτίας του περονόσπορου και του καύσωνα στους αμπελώνες της χώρας-, η παραγωγή και η ποιότητα στη Ραψάνη με το ξακουστό ΠΟΠ ξινόμαυρο αναμένεται ιδιαίτερα καλή.
Κατά την σύσκεψη διερευνήθηκε κάθε δυνατότητα για τη διασφάλιση της διάθεσης της φετινής παραγωγής.
Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς του Συνεταιρισμού εκτός του προέδρου κ. Μιχάλη Κούρα, ήταν ο γραμματέας κ. Θεοφάνης Μαργκάς, ο ταμίας κ. Μιχάλης Παζάρας και το μέλος κ. Χαράλαμπος Μηλιώρας.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τόσο τον υφυπουργό κ. Σταμενίτη όσο και τον γενικό γραμματέα κ. Μπαγινέτα για την άμεση ανταπόκριση και το έμπρακτο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη δρομολόγηση λύσεων για τη διάθεση της παραγωγής των αμπελοκαλλιεργητών της Ραψάνης.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Στοίχημα η βελτίωση των υπηρεσιών σε αγρότες και κτηνοτρόφους (φωτό)

ΜΑΧ 1 7

Λάρισα, 25 Αυγούστου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ:

Στοίχημα η βελτίωση των υπηρεσιών σε αγρότες και κτηνοτρόφους

«Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι ένα στοίχημα που θέλει να κερδίσει ηκυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η λύση των προβλημάτων ξεκινά από την σωστή ενημέρωση και πιστεύω ότι η επίσκεψη του φίλου υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη σε ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΚΕΠΠΥΕΛ είναι ένα πρώτο θετικό δείγμα για τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εργαστεί γι’ αυτόν τον σκοπό». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το πέρας της επίσκεψης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη, σε υπηρεσίες του νομού Λάρισας, που εποπτεύονται από το ΥπΑΑΤ.
Ο Θεσσαλός πολιτικός συνόδευσε τον υφυπουργό στις επαφές του με τις διοικήσεις του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας, του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ), συνηγορώντας στην προσπάθεια της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ να επισημάνει ελλείψεις και προβλήματα, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές και βελτιώσεις.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλία είναι από τις πιο δυναμικές περιοχές της χώρας σε ότι αφορά την αγροκτηνοτροφική παραγωγή. Συνεπώς, με την επίσκεψή της στην περιοχή μας η ηγεσία του υπουργείου μπορεί να αποκομίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα, γεγονός που είναι απαραίτητο για την αναγνώριση και την επίλυση των προβλημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων. Χαίρομαι γιατί είναι μια σωστή αρχή και είμαι αισιόδοξος για μια ανάλογη συνέχεια».

ΜΑΧ 2 1

ΜΑΧ 4 1

ΜΑΧ 5 1

ΜΑΧ 6 1

ΜΑΧ 7 1

ΜΑΧ 8

ΜΑΧ 9

ΜΑΧ 10

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε Αυγενάκη: Η επιτυχία σας ως υπουργού επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων αγροτών • Τι είπε για δίδυμο προεκλογικό λάθος, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, άρδευση και φωτοβολταϊκά αγροτών (βίντεο και φωτό)

MAX 1 1

Λάρισα, 24 Αυγούστου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ:

Η επιτυχία σας ως υπουργού επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων αγροτών

«Από την επιτυχία σας στο χαρτοφυλάκιο που σας εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός επηρεάζεται η καθημερινότητα και η ζωή χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων. Άρα έχουμε κάθε λόγο να επιδιώκουμε όλοι εμείς που είμαστε εκπρόσωποι αυτών των πολιτών να πετύχετε στο έργο σας. Και για να είμαστε χρήσιμοι πρέπει να μπορούμε να σας βλέπουμε όποτε το ζητούμε -μέχρι τώρα έχετε ανοιχτή πόρτα- για να σας μεταφέρουμε προβλήματα και να σας υποδεικνύουμε και λύσεις, τις οποίες βεβαίως εσείς ως πολιτική ηγεσία αξιολογείτε. Γιατί αυτή η συνάντηση, που είναι πάρα πολύ χρήσιμη, δεν υπάρχει η δυνατότητα, σύμφωνα με την εμπειρία, να γίνεται σε τακτά διαστήματα. Μακάρι να μπορούσε να γίνει, γιατί ετέθησαν πάρα πολύ παραστατικά και βιωματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη στο πλαίσιο ευρείας αγροτικής σύσκεψης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα.

Διόρθωση αδικιών για αμύγδαλα και επιτραπέζια σταφύλια
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «η αλήθεια είναι κ. υπουργέ ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σάς έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία έδωσε τόσα χρήματα στον αγροτικό τομέα μέσα σε μία τετραετία που δεν έχουν προηγούμενο στα χρόνια της μεταπολίτευσης, με ενισχύσεις, αποζημιώσεις, deminimis, με σχέδια και προγράμματα.
Όμως, παραμονές εκλογών έγινε ένα δίδυμο λάθος, το οποίο θα πρέπει να αποκατασταθεί. Αναφέρθηκε και χθες στις συναντήσεις που είχαμε, το έθεσαν και εκπρόσωποι του δήμου Τεμπών. Το ένα είναι οι αποζημιώσεις που επιλεκτικά δοθήκαν, το deminimis σε κάποιους αμυγδαλοπαραγωγούς της Μαγνησίας, ωσάν να μην υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα όταν περάσουμε τα σύνορα με τη Λάρισα.
Και το δεύτερο πρόβλημα, που επίσης ανέκυψε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, ήταν οι επιλεκτικές επίσης αποζημιώσεις για τα επιτραπέζια σταφύλια στην εκλογική περιφέρεια του πρώην υπουργού και στους όμορους νομούς της Μακεδονίας. Νομίζω αυτά τα δύο ζητήματα θα είναι άδικο να μην αντιμετωπιστούν από την νυν ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σας το είχα θέσει και στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μαζί. Χαίρομαι, γιατί από την συζήτηση και τις αντιδράσεις σας μέχρι τώρα δείχνετε ότι αντιλαμβάνεστε το μέγεθος των προβλημάτων και είστε διατεθειμένος, όπως είπατε, να σπάσετε αυγά».

Το “φάντασμα” του ΟΠΕΚΕΠΕ
Συνεχίζοντας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι «η αλήθεια είναι ότι είστε σήμερα εδώ με αυτούς που “έχουν πρόσωπο” στους αγρότες. Πλανάται ένα φάντασμα στην αίθουσα που ακούει στο όνομα ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν είναι η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα εδώ για να δώσει απαντήσεις, γιατί είναι εύλογες οι διαμαρτυρίες αγροτών και κτηνοτρόφων για καθυστερήσεις, για ολιγωρίες, μια αγωνία τι θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ, με τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα και τον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες ενισχύσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους το επόμενο διάστημα. Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί είστε αποφασισμένος να βάλετε “το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων” στο πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αμαρτίες χρόνων».

Αναμονή για αλλαγές στον ΕΛΓΑ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε επιπλέον πως «είναι πολύ θετικό ότι ακούσαμε σήμερα από επίσημα χείλη ότι δρομολογείται η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Το επόμενο διάστημα θέλουμε να ακούσουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα, διότι κάθε φορά που ανοίγει μία τέτοια συζήτηση υπάρχει ο εύκολος “μπαμπούλας” από την άλλη πλευρά για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Το ζήσαμε και κατά τη διάρκεια της υπουργίας Βορίδη, όταν ξεκίνησε μία τέτοια συζήτηση για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Μακάρι, όπως είπε ο φίλος μου ο Ανδρέας (Λυκουρέντζος), να υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες να εμπλακούν. Το είχα πει και τότε ότι κακώς γίνεται τόσος ντόρος. Κανείς δεν θα θελήσει να μπει στον χώρο της αγροτικής ασφάλισης όταν έχουμε έναν οργανισμό ο οποίος δεν επιδιώκει να βγάλει κέρδος, αλλά αντιθέτως όλα τα έσοδα που έχει από τα ασφάλιστρα τα επιστρέφει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που είναι ασφαλισμένοι και επιπλέον καλύπτει και τα λειτουργικά του έξοδα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, οι οποίες για χρόνια καθυστερούσαν, βεβαίως, να δοθούν και δόθηκαν σωρευτικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Υδατικό, φωτοβολταϊκά, νέοι αγρότες
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «στο κόστος παραγωγής αναφερθήκαμε εχθές. Μεγάλο πρόβλημα, γάγγραινα, το νερό στον θεσσαλικό κάμπο. Είπαμε για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί. Πολύ θετικό και το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων, και το αρδευτικό Υπέρεια-Ορφανά. Μένει, όμως, ο Αχελώος, για τον οποίο κι ο περιφερειάρχης πρωτοστατεί. Πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθούν τα έργα.
Να δούμε, όμως, τι γίνεται και με το ενεργειακό κόστος. Είναι πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις που έγιναν και για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και την προτεραιότητα που πρέπει να έχουν τουλάχιστον οι συνεταιρισμοί αλλά και οι ίδιοι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες στη σύνδεση με το δίκτυο που είναι υπερφορτωμένο. Θα κλείσω κ. υπουργέ δίνοντας σας συγχαρητήρια για το γεγονός ότι εντάχθηκαν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Έχουμε γηρασμένο αγροτικό πληθυσμό, πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με προγράμματα, όπως τα σχέδια βελτίωσης, με στόχο πάντοτε την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που κερδίζουν αγορές στο εξωτερικό. Και πάλι καλωσορίσατε και καλή επιτυχία, και την εννοώ με την εισαγωγή που έκανα».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστός, οι γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γιώργος Στρατάκος και Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, αυτοδιοικητικοί κ.ά.

MAX 2 1

MAX 3 1

MAX 4

MAX 5

MAX 6

MAX 7

MAX 8

MAX 9

MAX 10

MAX 11

MAX 12

MAX 13

MAX 14

MAX 15

MAX 16

MAX 17

MAX 18

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=UUydxQdO-Us&feature=youtu.be

Read more...