Menu
A+ A A-

maximos vouli 1

Ομιλία
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη βουλή επί της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2015

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα αρχίζει να αποκαλύπτεται το μέγεθος της πολιτικής απάτης του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία υπέκλεψε την ψήφο του ελληνικού λαού. Και δεν μιλώ για τα περίφημα ισοδύναμα με τα οποία προεκλογικά λέγατε ότι θα αντικαταστήσετε κάθε επώδυνο μέτρο που φέρατε με το τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο της Αριστεράς, που φέρει την υπογραφή Τσίπρα-Καμένου.

Μιλώ για την ξεδιάντροπη συμπεριφορά σας να ψηφίζεται νόμους το προηγούμενο επτάμηνο με τους οποίους επιδεικνύατε δήθεν κοινωνική ευαισθησία σε ολόκληρες κατηγορίες του πληθυσμού και τους οποίους πριν καν εφαρμοστούν τους καταργείτε, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Πήγατε στις εκλογές διαλαλώντας ως «ψηφισμένα δώρα» τις 100 δόσεις για τα κόκκινα δάνεια με τις οποίες εμφανιζόσασταν πολύ πιο χουβαρντάδες από εμάς, τις ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις για νέους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.
Παρατείνατε τη δυνατότητα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας να ιδρύσουν, Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αντί να υπαχθούν υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ.
Ψηφίσατε πριν τις εκλογές την επαναχορήγηση της σύνταξης στους υπερήλικες ανασφάλιστους και τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες και Ποντίους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Και αφού τους εξαπατήσατε στις εκλογές, τώρα έρχεστε και νομοθετείτε την κατάργηση όλων αυτών των διατάξεων. Η πράξη σας αυτή είναι μνημείο πολιτικής ανηθικότητας. Και μην κρύβεστε πίσω από το μνημόνιο και τη συμφωνία. Αυτά τα ξέρατε, ήταν οι «ουρές της συμφωνίας» που σας ζητάγαμε να πείτε προεκλογικά ευθαρσώς στον ελληνικό λαό.

Καταθέτω στα πρακτικά υπομνήματα διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό και την εξαπάτηση που υπέστησαν οι παραπάνω κοινωνικές ομάδες.

1. Της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας
2. Του Προέδρου του ΕΤΑΑ
3. Του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας
4. Της ΠΟΑΣΥ
5. Του Προέδρου της Ομόνοιας
Προφανώς όλα αυτά εντάσσονται στο περιώνυμο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, επεισόδια από το σήριαλ του οποίου αναμένουμε με ενδιαφέρον προσεχώς. Με όσα ακούγονται και με τα προβληματικά πόθεν έσχες υπουργών –και συνήθως καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει- σίγουρα δεν θα πλήξουμε το επόμενο διάστημα.

Για τους μέχρι χθες άσπιλους και οι αμόλυντους τιμητές των πάντων ισχύει, προφανώς, η γνωστή ρήση για τη γυναίκα του καίσαρα. Αναμένουμε…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο λαός μας λέει ότι έχει ο καιρός γυρίσματα. Σήμερα αποδεικνύεται ότι πραγματικά η ρήση αυτή έχει διαχρονική ισχύ. Οι πρώην αντιμνημονιακοί κήνσορες εμφανίζονται τώρα ως νηφάλιοι κήρυκες του τρίτου και φαρμακερού Μνημονίου.
Πόσες κατηγορίες, ανυπόστατες, ακόμη και υβριστικές δεν ακούσαμε στο παρελθόν; Πόση ισοπεδωτική κριτική δεν ασκήθηκε για χρόνια, που οδήγησε σε μια επικίνδυνη απαξίωση του πολιτικού συστήματος;

Τώρα, βέβαια η θέα από τις κυβερνητικές καρέκλες δίνει άλλη έννοια στα πράγματα, άλλο περιεχόμενο. Δίνει άλλη έννοια στο Μνημόνιο, στα σκληρά μέτρα, στις μειώσεις στις συντάξεις, στους ασήκωτους φόρους, στα πλήγματα στους αδύναμους συμπολίτες μας.

Η πρώτη και η δεύτερη φορά Αριστερά αν και δείχνει μονίμως ανεπάρκεια διακυβέρνησης, διαθέτει εντούτοις την ικανότητα να βαπτίζει το κρέας ψάρι και να σβήνει ανερυθρίαστα με μια μονοκοντυλιά το παρελθόν, τα προεκλογικά ψεύδη, τις κούφιες υποσχέσεις της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα. Τώρα ξεκινούν τα αποκαλυπτήρια της κυβερνητικής πολιτικής. Δυστυχώς, αυτό είναι μόνο το πρώτο κύμα της συμφωνίας που επέτυχε η υπερήφανη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Καμένου. Οσονούπω έπονται τα μέτρα για τους αγρότες, που και αυτοί ανέδειξαν πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, παρά τις προειδοποιήσεις μας.

Θύματα του καιροσκοπισμού και της ανευθυνότητας είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Και κυρίως οι ασθενέστεροι που πίστεψαν στα παχιά τα λόγια. Τον Ιανουάριο πίστεψαν ότι θα σκιστούν τα μνημόνια και θα χαριστούν τα χρέη. Και το Σεπτέμβρη ότι θα υπάρξει παράλληλο πρόγραμμα με αυτό του μνημονίου.

Με αυτό το πολυνομοσχέδιο, προεκλογικά ψεύδη, υποσχέσεις, δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα, διαλύονται σήμερα ως νέφη.

Πιο κραυγαλέο παράδειγμα εμπαιγμού από τον ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει. Ένα φόρο, που έχει «στραγγαλίσει» οικονομικά τον μέσο πολίτη και στοίχισε στη Νέα Δημοκρατία όσο κανένα άλλο μέτρο των προηγούμενων μνημονίων.

Αυτοί, όμως, που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι θα τον καταργήσουν, και αυτόν με ένα νόμο και ένα άρθρο όπως το μνημόνιο, όχι μόνο τον διατηρούν αλλά καταργούν και όσες εκπτώσεις είχαν απομείνει. Και μάλιστα στον τουριστικό τομέα, την ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας, με τη φορολόγηση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Όσο για τις συντάξεις, που η υπεράσπισή τους είχε γίνει λάβαρο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα προτεινόμενα μέτρα θα οδηγήσουν σε δραματικές μειώσεις, που δυστυχώς φοβόμαστε δεν θα σταματήσουν εδώ.

Η ύφεση, θα συνεχίζεται, όσο επικρατεί η λογική της φορολογικής αφαίμαξης, της διατήρησης υψηλών κρατικών δαπανών που έχουν αντιπαραγωγικό χαρακτήρα, και κυρίως όσο επικρατούν οι παλαιολιθικές αγκυλώσεις έναντι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που καθορίζουν τη στάση και τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Για όλα τα παραπάνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη φιλοσοφία του πολυνομοσχεδίου και το περιεχόμενο των περισσοτέρων διατάξεών του.

Θα συνεχίσουμε, όμως, να ασκούμε εποικοδομητική κριτική ευελπιστώντας να ακούσετε τις προτροπές μας για στροφή προς τον ρεαλισμό και τη σοβαρότητα.

Σας ευχαριστώ».

 

back to top