Menu
A+ A A-

Μάξιμος Προυπολογισμός 1.png 1

Ομιλία
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού του 2016 στην Ολομέλεια της βουλής

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2015

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός που συζητούμε είναι ακόμη μια πράξη στο θέατρο του παραλόγου που με σκηνοθεσία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παρακολουθούμε εδώ και ένδεκα μήνες. Είναι αδύνατο να περιγραφεί η αμετροέπεια και η εξωφρενική ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων, αλλά και λόγων, εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ομολογώ πως δεν ανέμενα να ακούσω υπουργό της Αριστεράς να εγκαλεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν εφάρμοσαν πλήρως τα μνημόνια. Δεν ξέρω αν η παρατήρηση του κ. Μάρδα ήταν ένα έμμεσο μήνυμα στον συνάδελφο του υπουργό επί των αγροτικών, που δεσμεύεται ότι δεν θα εφαρμόσει νόμο, την υπερψήφιση του οποίου εισηγήθηκε στη βουλή.

Με αφορμή, λοιπόν, την ανάκτηση από τους αγρότες του λεγόμενου πακέτου Χατζηγάκη, επιτρέψτε μου να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι στην Ελλάδα μιλούμε πολύ, μιλούμε δημόσια, συχνά για πράγματα που δεν γνωρίζουμε σε βάθος, βλάπτοντας έτσι το δημόσιο συμφέρον.

Ό,τι, όμως, και να πούμε είναι λίγο γι’ αυτά που ζούμε. Δεν έχει ματαγίνει κυβερνητικοί βουλευτές να καλούν σε απεργία και διαδήλωση κατά της κυβέρνησης που στηρίζουν και των μέτρων που ψηφίζουν. Το είδαμε και αυτό με το ΣΥΡΙΖΑ.

Προκαλεί ίσως κατάπληξη ότι μέσα σε δύο μήνες μια κυβέρνηση με νωπή εντολή και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία φυλλοροεί και παραπαίει στα όρια της κατάρρευσης. Αυτή, ωστόσο, είναι η μοίρα των δημαγωγών που ψεύδονται ασύστολα. Αυτών που διαβεβαίωναν για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, που υπόσχονταν 750 ευρώ κατώτατο μισθό, που δεσμεύονταν για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που έταζαν σεισάχθεια και προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάποτε, όμως, έρχεται η ώρα της αλήθειας. Και ο κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός του 2016 βαρύνεται από την εγκληματική ανευθυνότητα αυτών που οδήγησαν με προσχήματα τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Για να τη ρίξουν κυριολεκτικά στα βράχια. Για να βυθιστούμε πάλι στην ύφεση. Και έτσι, επιστρέφουμε «πανηγυρικά» στα δημοσιονομικά ελλείμματα. Με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τρίτους, και πρωτίστως τις δομές υγείας, να αγγίζουν τα 6 δις, αυξημένες σχεδόν κατά 60%. Όπερ σημαίνει, κι άλλα μέτρα, κι άλλους φόρους, κι άλλες περικοπές, κι άλλες θυσίες.

Κι όλα αυτά προς τι; Για το ινάτι των κυρίων Τσίπρα – Καμμένου να ρίξουν την προηγούμενη κυβέρνηση. Ορίστε η εξουσία. Την έχετε. Παραπλανήσατε τους πολίτες. Κι όχι μόνον μια φορά. Αλλά τρεις. Ακόμη και όταν υπογράψατε το μνημόνιο, όταν τους είπατε ότι έχετε ισοδύναμα για να αντικαταστήσετε τα σκληρά μέτρα. Και φυσικά δεν είχατε τίποτε.

Γιατί ποτέ δεν εννοούσατε όσα λέγατε. Όλα ήταν κουβέντες του αέρα, και οι δουλειές σας, δουλειές του ποδαριού. Μόνον επικοινωνιακές φιγούρες και τακτικισμοί. Σ’ αυτά ομολογώ ότι επιδίδεστε με καταπληκτική ευελιξία.

Όμως, κάποια στιγμή το απόθεμα με τα νούμερα της παράστασης εξαντλείται. Τότε ο βασιλιάς μένει γυμνός. Και αναφέρομαι στην εναγώνια προσπάθεια να διατηρηθείτε στις καρέκλες της εξουσίας, με την ακατανόητη θεσμικά συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό.

Για να πετύχετε τι; Για να υπογράψουμε μαζί σας ευχολόγια για κάτι που, ήδη, έχετε δρομολογήσει; Γιατί, ήδη, οι συντάξεις περικόπτονται. Περικοπές που δεν θα ήταν αναγκαίες αν η χώρα συνέχιζε να κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης. Καθώς συντάξεις και ΑΕΠ είναι μεγέθη ευθέως ανάλογα. Γκρεμίσατε κάθε θετική προοπτική και καλείτε τώρα τους συνταξιούχους να πληρώσουν τη νύφη … Αυτούς που σας ψήφισαν γιατί τους παρουσιάζατε φανταστικούς κόσμους.

Όπως παραπλανήσατε και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους επαγγελματίες και εργαζόμενους. Που τώρα τους φορτώνετε με φόρους πάνω στους φόρους.

Και ανάμεσά σε αυτούς που περιποιηθήκατε δεόντως είναι και οι αγρότες. Τους οποίους ανταμείβετε, προφανώς, γιατί σας έδωσαν στις εκλογικές αναμετρήσεις την πρωτιά. Και τους πυροβολείτε αδυσώπητα:

Αυξάνετε τους συντελεστές του φόρου εισοδήματος.
Καταργείτε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Αυξάνετε την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, όπως και στους επαγγελματίες.

Παίρνετε κάθε μέτρο που θα συνθλίψει την πρωτογενή παραγωγή. Για την οποία επιδεικνύετε μια περίεργη εμπάθεια.
Με το γάλα, που το κάνατε αορίστου διάρκειας στο ράφι.
Με το κρασί που του βάζετε φόρο, μόνοι εσείς σε όλη την Ευρώπη.

Και συνάμα κύριοι συνάδελφοι
το σούπερ-σκάνδαλο με τον αφελληνισμό των τραπεζών. Με το ξεπούλημά τους έναντι κυριολεκτικά πινακίου φακής. Από εσάς που προεκλογικά μιλάγατε για εθνικοποίηση των τραπεζών.

Εύλογα, λοιπόν, είσθε πελαγωμένοι, εσείς οι ούλτρα αντιμνημονιακοί, που θα σκίζατε τα μνημόνια μέρα μεσημέρι, και τώρα εκλιπαρείτε για στήριξη, φοβούμενοι την κατάρρευση.

Και όλα αυτά υπό το βάρος και της παταγώδους αποτυχίας της πολιτικής σας και στο μέτωπο του μεταναστευτικού. Μετά τον εφιάλτη του GREXIT απέχουμε μια τρίχα και από την έξοδο, την εκδίωξη από τη ΣΕΝΓΚΕΝ. Με εγκλωβισμένους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα.Γιατί; Διότι πολιτευτήκατε με γνώμονα τις ιδεοληψίες σας, και διότι είσθε ανεπαρκείς και εν τέλει επικίνδυνοι για τη χώρα.

Μην ψάχνετε, λοιπόν, για δεκανίκια. Δεν θα βρείτε συνενόχους. Δείξτε τουλάχιστον λεβεντιά, μην αναζητείτε αλλού λεβέντες, και πιείτε μόνοι το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους. Όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε».

Δείτε εδώ την 7λεπτη ομιλία του κ. Χαρακόπουλου:
https://www.youtube.com/watch?v=2IvDoXlEPsQ&feature=youtu.be

back to top