Menu
A+ A A-

Προϋπολογισμός 2

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2021

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της Βουλής
στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καλούμαστε και εφέτος να συζητήσουμε έναν προϋπολογισμό υπό εξαιρετικά κρίσιμες και ιδιόμορφες συνθήκες. Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να αφαιρεί καθημερινά ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας, να ταλαιπωρεί το σύστημα υγείας, να περιορίζει τις ελευθερίες και τις δράσεις μας και να βάζει σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ελπίδα όλων είναι ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα και το αίσθημα ατομικής ευθύνης θα υπερνικήσουν τελικώς το πρόβλημα.

Όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι είναι σαφώς πολύ καλύτερη. Οι αριθμοί, άλλωστε, δεν ψεύδονται. Τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είχε ρυθμό ανάπτυξης 9μήνου 9,3%, και η πρόβλεψη για συνολική ανάπτυξη 6,9% ίσως τελικώς φανεί συντηρητική.

Αλλά και χωρίς τα στατιστικά ευρήματα, όλοι διαπιστώσαμε την έκρηξη του τουριστικού κύματος το φετινό καλοκαίρι, που επεκτάθηκε και στο φθινόπωρο, εξισορροπώντας τις τεράστιες απώλειες της προηγούμενης χρονιάς.

Όλοι, λοιπόν, αναμένουμε μια νέα αρχή. Ο φετινός προϋπολογισμός σηματοδοτεί την επάνοδο στην κανονικότητα. Αυτήν που αναζητά ο κάθε πολίτης, για την καθημερινότητά του, αυτήν που επαγγέλθηκε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019, αλλά δυστυχώς, οι έκτακτες συνθήκες δεν της επέτρεψαν να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά της.

Ωστόσο, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, αποδείχθηκε περίτρανα το πόσο έωλο ήταν το σύνθημα μπαμπούλας της αριστεράς για την δήθεν κακή νεοφιλελεύθερη ΝΔ. Όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στάθηκε δίπλα σε αυτόν που είχε ανάγκη, στον απλό εργαζόμενο, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση.

Και γι’ αυτό δόθηκε πάνω από το ¼ του ΑΕΠ σε μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, σε φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις, σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Και βέβαια σε ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, που σε αυτήν την δοκιμασία απέδειξε την ανεκτίμητη αξία του. Με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, που θα συνεχιστούν και το 2022, καθώς ένας στους τρεις που θα διορισθούν στο δημόσιο, δηλαδή 6.000, θα είναι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ και αύξηση των πόρων για την υγεία που αποτελούν μια σημαντική προίκα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην μετά covid εποχή.

Και καλό είναι κάποια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση, που κινείται μια στο καρφί και μια στο πέταλο, μια με γραμμή Πολάκη και μια με Ξανθού, να πάψει την πολιτική τυμβωρυχία, και την άγονη κριτική για το ΕΣΥ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εν μέσω λοιμών, σεισμών, καταποντισμών και πρωτόγνωρων καταστροφών στον πρωτογενή τομέα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν έχουν προηγούμενο και μπορούν και δίδονται πέραν του προϋπολογισμού του Οργανισμού χάρις στην αναδρομική καταβολή της κρατικής συνδρομής, που όλες οι κυβερνήσεις είχαν λησμονήσει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε, επίσης, σειρά κορονοενισχύσεων για τη στήριξη προϊόντων που επλήγησαν από τις αρρυθμίες που προκάλεσε στις αγορές η πανδημία.

Οι αγρότες το αναγνωρίζουν. Οφείλω, όμως, κι από αυτό το βήμα να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, κυρίως λόγω των κατακόρυφων αυξήσεων στην ενέργεια και τα αγροτικά εφόδια.

Υπήρξαν ομολογουμένως, παρεμβάσεις, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις ζωοτροφές και η μερική χορήγηση του αγροτικού πετρελαίου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε καταργήσει. Όμως, δεν αρκούν. Χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα για το αγροτικό ρεύμα, που προκαλεί ηλεκτροπληξία στους αγρότες, που βλέπουν τους λογαριασμούς τους να εκτινάσσονται εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την άμβλυνση του προβλήματος, που βεβαίως είναι διεθνές, αλλά επηρεάζει άμεσα την πρωτογενή παραγωγή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με την ευκαιρία του προϋπολογισμού, θα ήθελα να επαναλάβω και πάλι ότι πέραν του σοβαρού, αλλά συγκυριακού, προβλήματος της πανδημίας, το μέγα πρόβλημα που σαν σαράκι τρώει τα θεμέλιά μας είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού. Πρόσφατα ο ΟΟΣΑ επισήμανε ότι ενώ το 1990 οι άνω των 65 ετών ήταν 22,9 άτομα ανά 100 εργαζομένους, το 2020 ανέβηκαν στους 37,8 και το 2050 θα φτάσουμε σε δυσοίωνα νούμερα -οι άνω των 65 θα είναι 75 άτομα ανά 100 εργαζόμενους!

Γι αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν γενναιότερες οικονομικές παροχές και φοροαπαλλαγές σε όσους θέλουν να κάνουν οικογένεια, να κάνουν παιδιά. Η οικογενειακή πολιτική, η πολιτική της δημογραφικής ανάτασης πρέπει να καταστεί κεντρικό στοιχείο της πολιτικής, και να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, πρέπει να ανατραπεί το περίφημο brain drain, η φυγή νέων προς αναζήτηση εργασίας. Κι εδώ ένα είναι το αντίδοτο για την επιστροφή: η οικονομική ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων. Και προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη μπει γερά θεμέλια, με την έλευση στην Ελλάδα παγκόσμιων κολοσσών, όπως η pfizer ή η amazon, και προϊόντος του χρόνου θα ακολουθήσουν και άλλες εφόσον συνεχίζει η κυβέρνηση να πολιτεύεται με μεταρρυθμιστικό οίστρο.

Ευχή όλων μας είναι η συντομότερη λήξη της έκτακτης κατάστασης που έχει προκαλέσει η πανδημία σε πλανητικό επίπεδο. Η επιστροφή της κανονικότητας μπορεί να σημάνει και την απαρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να το εγγυηθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, στη δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση στην οικονομία, μαζί με την πρωτοφανή διπλωματική και αμυντική αναβάθμιση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τίθενται τα θεμέλια μιας Ελλάδας που μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Σας ευχαριστώ».

Προϋπολογισμός 1

Μπορείτε να δείτε την ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttps://youtu.be/p3Ugf4JGqPk

back to top