Menu
A+ A A-

ΜΑΧ 1

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2022

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της Βουλής
επί της συζήτησης του προϋπολογισμού 2023

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση του τέταρτου προϋπολογισμού της Κυβέρνησης, που οδεύει για ανανέωση της λαϊκής εντολής, εκ των πραγμάτων είναι μια ευκαιρία για απολογισμό όσων έγιναν αλλά και συγκρίσεων με τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αναμφίβολα, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 σκιάζεται από την επικαιρότητα των υποκλοπών και τις αποκαλύψεις διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, που εντείνουν το κλίμα απαξίωσης της πολιτικής και είναι καμπανάκι για άρχοντες και αρχόμενους, για κόμματα και πολίτες. Όταν επιλέγουμε τους υποψήφιους πολιτικούς οφείλουμε να τους περνούμε από ψιλό κόσκινο -όπως λέει ο λαός- πριν τους βάλουμε στους κομματικούς συνδυασμούς και να μην κάνουμε εκπτώσεις σε αρχές, αλλά και ως πολίτες να μην παρασυρόμαστε από ό,τι γυαλίζει, γιατί κατά κανόνα δεν είναι χρυσός. Ας είμαστε πιο υποψιασμένοι με τις φαντεζί, πολυδάπανες προεκλογικές καμπάνιες, για να μην πέφτουμε διαρκώς από τα σύννεφα.
Και βεβαίως είναι στη σωστή κατεύθυνση η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ΕΥΠ και η ενίσχυση της λογοδοσίας. Είναι όμως επιβεβλημένη, όπως επισημαίνεται και στο κύριο άρθρο σήμερα της «Καθημερινής», η ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών, που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας.
Η συζήτηση όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, του προϋπολογισμού διεξάγεται και σε μια άκρως κρίσιμη συγκυρία. Η παγκόσμια κατάσταση βρίσκεται επί ξυρού ακμής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κρεσέντο εθνικισμού και επιθετικότητας από τη γειτονική Τουρκία, ο αναθεωρητισμός της οποίας είναι πια αχαλίνωτος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η Ελλάδα στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη αφήνει πίσω της τις δύσκολες ημέρες των μνημονίων, της εποπτείας, του παρία των ευρωπαϊκών σαλονιών, του στίγματος του αποτυχημένου κράτους. Αντιθέτως, εμφανίζεται ως χώρα αναδυόμενης ισχύος, ισχύς που αντανακλάται στον τομέα της οικονομίας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, της εθνικής άμυνας και της διπλωματίας, του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και των δημοσίων έργων.
Όποια κι αν είναι η μίζερη κριτική που απεγνωσμένα επιδιώκει να ισοπεδώσει τις κυβερνητικές επιδόσεις κάθε σύγκριση είναι συντριπτική. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε, εν μέσω των πληγών του Φαραώ που της έτυχαν, από την πανδημία και την τουρκική προκλητικότητα μέχρι τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, να στρίψει το πηδάλιο της χώρας στα νερά της κανονικότητας.
Αυτό το μαρτυρά το γεγονός ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος, εδώ και δώδεκα χρόνια, που συζητείται εκτός μνημονιακού προγράμματος και εκτός πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Το μαρτυρούν οι αριθμοί, που συνήθως δεν λένε ψέματα. Η χώρα μας αναβαθμίστηκε σε μια τριετία έντεκα φορές και είμαστε ήδη προ των πυλών για μια ακόμη σημαντική αναβάθμιση. Το μαρτυρά ο ρυθμός ανάπτυξης που κινείται στο 5,6% το τρέχον έτος. Και βεβαίως, ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα συνιστά η αύξηση των επενδύσεων κατά 30% αυτήν την τριετία.
Ναι, θα θέλαμε περισσότερα. Θα ήμασταν ευτυχέστεροι αν είχαμε εφαρμόσει το πρόγραμμά μας κατά γράμμα. Ωστόσο, ποιος θα αρνηθεί ότι αυτή η Κυβέρνηση αντιμετώπισε κάθε πιθανή και απίθανη κρίση που θα μπορούσε να συμβεί; Και ποιος δεν σκέφτηκε ποια θα ήταν η διαχείριση στα γεγονότα του Έβρου, με την καθοδηγούμενη από την Άγκυρα εισβολή χιλιάδων μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, αν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ενθυμούμενοι τι συνέβη το 2015; Ή τι θα γινόταν εάν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε περίοδο πανδημίας ή ενεργειακής κρίσης;
Γιατί καλές οι κορώνες και η εύκολη δημαγωγία, αλλά όλοι θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση των «παράταιρων εταίρων», εκτός του ότι έκλεισε τις τράπεζες, μας επέβαλε είκοσι εννέα νέους φόρους και έκοψε δεκαεπτά φορές τις συντάξεις.
Στη δύσκολη αυτή συγκυρία όμως, με τη Νέα Δημοκρατία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στάθηκαν όρθια, με συνετή διαχείριση και ορθή κατανομή των πόρων. Μόνο το 2022 δόθηκαν 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, ενώ το 2023 προβλέπονται επιπλέον μέτρα ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα για πρώτη φορά, μετά από δώδεκα χρόνια, έχουμε αύξηση των συντάξεων αλλά και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
επιτρέψτε μου να επισημάνω τρεις τομείς που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή:
Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Δυστυχώς, η Τουρκία, με ή χωρίς Ερντογάν, είναι μια αναθεωρητική δύναμη. Βεβαίως λέμε «ναι» στη διπλωματία, αλλά δεν ρισκάρουμε την κυριαρχία της χώρας, όπως ήθελαν κάποιοι διεθνιστές της αντιπολίτευσης, ούτε την αναθέτουμε στις καλές υπηρεσίες τρίτων. Ορθώς συνεχίζουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2020.
Ο δεύτερος είναι η στήριξη των νέων να κάνουν οικογένεια. Η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια είναι μια καλή αρχή. Χρειαζόμαστε, όμως, άμεσα ένα πλέγμα γενναίων παρεμβάσεων. Διότι η δημογραφική μας απίσχναση είναι ραγδαία.
Ο τρίτος είναι η περαιτέρω στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής. Η ενεργειακή κρίση έχει φέρει σε δυσχερή θέση αγρότες και κτηνοτρόφους. Ασφαλώς έχουν παρθεί μέτρα για το κόστος παραγωγής, ενώ είναι πρωτοφανούς ύψους οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί την τελευταία τριετία. Οι τραγικές, όμως, ελλείψεις εργατικών χεριών μαρτυρούν και το τεράστιο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα που είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η ερήμωση των χωριών.
Κύριε Πρόεδρε,
το 2023 -τον Προϋπολογισμό του οποίου συζητούμε- είναι έτος εκλογών, έτος σταυροδρόμι για το μέλλον της χώρας. Το δίλημμα που εγείρεται ενώπιον των Ελλήνων είναι μέγα. Θα ρισκάρουμε όσα κατακτήσαμε τα τρεισήμισι αυτά χρόνια; Θα αφήσουμε την πολιτική αστάθεια να υπονομεύσει την οικονομία τώρα που το νερό μπήκε στο αυλάκι; Θα συμβάλλουμε στην αβεβαιότητα την ώρα που ο γείτονας καραδοκεί για να επιβάλλει τους δικούς του όρους στο Αιγαίο; Είμαι βέβαιος ότι πλέον υπάρχει εμπειρία, υπάρχει η ωριμότητα, υπάρχει το μέτρο σύγκρισης, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν την ανανέωση της καθαρής εντολής στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ολοκληρώσει το έργο της.
Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/S2Eb5DP6ptA

back to top