Menu
A+ A A-

ΜΑΧ 7 6

Αλεξάνδρεια, 11 Μαρτίου 2025

Προσλαλιά ΓΓ ΔΣΟ, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου,

στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο

Μακαριώτατε πάπα και πατριάρχη της μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής,

Έμπλεοι χαράς και συγκίνησης στεκόμαστε ενώπιόν σας στο παλαίφατο Πρεσβυγένες Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ως επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, θα ήθελα, εκ μέρους όλων των μελών της Διεθνούς μας Γραμματείας, αλλά και των παρισταμένων εκπροσώπων από τα κοινοβούλια Ελλάδας, Ρουμανίας, Αιγύπτου, Γεωργίας, Ιορδανίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Παλαιστίνης, να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία στο δευτερόθρονο πατριαρχείο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Χωρίς υπερβολή Μακαριώτατε, σε αυτόν εδώ τον χώρο, τον κατάφορτο από ιστορία και πνευματικότητα, συνυφασμένο αδιάσπαστα και αδιάλειπτα με την ιστορία του Χριστιανισμού, με τις μεγάλες μάχες του, τις δύσκολες στιγμές του και τις μεγάλες επιτυχίες του, αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας.

Πολλώ δε μάλλον που τον πατριαρχικό θρόνο, που ίδρυσε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος, τον ποιμαίνει μια στιβαρή προσωπικότητα της Εκκλησίας, όπως είστε εσείς, ένας ακατάβλητος εργάτης της πίστης και της ιεραποστολής στην αφρικανική ήπειρο.

Προσωπικά, πάντα θυμούμαι με συγκίνηση την ημέρα της ενθρονίσεώς σας, το 2004, στην οποία παραβρέθηκα ως πρωτοεκλεγμένος τότε βουλευτής. Έκτοτε, πολύ νερό εκύλησε στο αυλάκι του χρόνου.

Όλο, όμως, αυτό το διάστημα παρακολουθώ το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελείτε, υπό αντίξοες συνθήκες, σε ολόκληρη την Αφρική. Δυστυχώς, ενίοτε δεχόμενος και φίλια πυρά…

Παρακολουθώ και θαυμάζω τη φιλανθρωπική, εκπαιδευτική και πνευματική προσφορά του Πατριαρχείου στους συνανθρώπους μας στις αφρικανικές χώρες.

Μετουσιώνοντας στην πράξη αυτό που είχε πει ο Αλβανίας Αναστάσιος, που είχε υπηρετήσει επί μακρών το ιεραποστολικό έργο, “Εκκλησία χωρίς ιεραποστολή δεν έχει αποστολή”. Και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα έλεγα ότι κάνει πρωταθλητισμό σε αυτόν τον τομέα.

Και μάλιστα, το ιεραποστολικό σας έργο δεν έχει υστερόβουλα κίνητρα, δεν επιδιώκει τον έλεγχο ή την πολιτική επιρροή, αλλά κάνει πράξη το “Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη” στην αυθεντική χριστιανική διδαχή της αλληλεγγύης.

Μακαριώτατε,

Οι σχέσεις της ΔΣΟ με τον Αλεξανδρινό Θρόνο μετρούν ήδη αρκετά χρόνια. Γνωρίζετε το έργο μας, το οποίο έχετε περιβάλλει πλείστες φορές με τις ευλογίες και τις ευχές σας.

Ανάμεσα σε όσα μας προβληματίζουν και επιδιώκουμε να παρέμβουμε με τρόπο συντονισμένο είναι αυτό για το μέλλον των Χριστιανών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και των Χριστιανών της Αφρικής.

Γιατί πέρα από τους αδερφούς μας που βιώνουν διώξεις και διακρίσεις στην ευρύτερη περιοχή - όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από τις ειδήσεις για σφαγές αμάχων Χριστιανών στα συριακά παράλια- έχουμε και ανάλογα συμβάντα σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου, λόγω μισαλλοδοξίας και θρησκευτικού φανατισμού.

Φέρνω για παράδειγμα τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από όπου μας έρχονται αποτρόπαιες ειδήσεις για αποκεφαλισμούς 70 Χριστιανών εντός εκκλησίας από ακραίους ισλαμιστές.

Ιδιαίτερα για την Αφρική, ως ΔΣΟ, εδραιώσαμε και μια σταθερή συνεργασία με το Παν-Αφρικανικό Κοινοβούλιο, υπογράφοντας σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης το 2011.

Επιχειρούμε να ενεργοποιήσουμε το Μνημόνιο αυτό και σύντομα θα μεταβούμε στην Υποσαχάρια Αφρική, προκειμένου να έχουμε συνομιλίες με εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού και κοινοβουλευτικού χώρου.

Πολύτιμος αρωγός σε αυτές τις προσπάθειέςμας έχει διαχρονικά σταθεί ο Σύνδεσμος της Οργάνωσής μας με το Παν-Αφρικανικό Κοινοβούλιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ.κ. Ιωάννης, τον οποίο ευχαριστήσω και από αυτή τη θέση για την ουσιαστική συμβολή του στο έργο της ΔΣΟ.

Μακαριώτατε,

Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να ολοκληρώσω την προσλαλιά μου, να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την διαχρονική σας στήριξη, και να εκζητήσω την πατριαρχική σας ευλογία στο ταπεινό έργο μας.

back to top