Menu
A+ A A-

MAJIMOS

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2023

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο trt radio 95,1 fm
και τη δημοσιογράφο Βάσω Οικονόμου

 

Καλή σας μέρα κύριε Χαρακόπουλε

Καλή σας μέρα κυρία Οικονόμου Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Ξέρετε, ειδικότερα τώρα που οι κορώνες ανεβαίνουν ο πολιτικός πολιτισμός είναι εκείνο που μας κάνει να ξεχωρίζουμε τους πολιτικούς και ας μη γελιόμαστε και ας πούμε μία κουβέντα πάνω σε αυτό…

Δεν συνηθίζουμε να ακούμε καλές κουβέντες. Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Φοβούμαι ότι οδηγούμαστε σε εκλογές σε μία προεκλογική περίοδο που, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας έχει ξεκινήσει, οι εκλογές θα είναι την άνοιξη, όπως επανέλαβε από το Βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, αλλά θα είναι μία εκλογική αναμέτρηση που θα έχει τοξικά χαρακτηριστικά με ευθύνη και επιλογή πρωτίστως της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λιγότερο των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι στο τέλος της ημέρας οι πολίτες δεν θα παρασυρθούν από αυτό το κλίμα. Έτσι κι αλλιώς, η ΝΔ θα επιμείνει στη σύγκριση προγραμμάτων και κυβερνητικών πεπραγμένων και όχι στη σύγκρουση που επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση, την πόλωση και το φανατισμό. Έχουμε να παρουσιάσουμε έργο, στα σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, συντελέστηκε ένα πολύ σημαντικό έργο εν μέσω πρωτόγνωρων εξωγενών κρίσεων και προκλήσεων. Και αυτό το έργο θέλουμε να το συγκρίνουν οι πολίτες με βάση τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που λίγο έλειψε να οδηγηθεί η χώρα εκτός ΕΕ, να χαθεί το μεγαλύτερο επίτευγμα που πετύχαμε σε χρόνους ειρήνης, που ήταν η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Είναι γεγονός ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια της θητείας του κυρίου Μητσοτάκη είδαμε να αλλάζει το προφίλ της χώρας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο κύριε Χαρακόπουλε, κάτι που μας δίνει μία μικρή ελπίδα ότι κάπως αλλιώς θα σέβονται τη χώρα, αν υπολογίσουμε ότι ακούμε για επενδύσεις, που λίγες έχουμε δει περιμένουμε περισσότερες, κάτι αλλάζει για τον τόπο μας.

Αναμφίβολα κυρία Οικονόμου. Η Ελλάδα ήταν το ‘‘μαύρο πρόβατο’’ της Ευρώπης ο παρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητάγαμε αν θα μείνει στη Ζώνη του Ευρώ, ήταν με το μισό πόδι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα η χώρα έχει ανακτήσει το κύρος της, πρωτοστατεί στην επίλυση ευρωπαϊκών προβλημάτων. Δεν θέτει συνεχώς ως επαίτης ζητήματα για την οικονομία μας, αλλά αντιθέτως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως τα ζητήματα τα ενεργειακά. Ήταν από τις πρώτες χώρες η Ελλάδα που έθεσε το ζήτημα της κοινής αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η ομιλία του πρωθυπουργού για παράδειγμα στο Κογκρέσο, στην υπερδύναμη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μας έκανε νομίζω υπερήφανους όλους τους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων, τον ελληνισμό στο σύνολό του.

Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός μου μίλησε στο κογκρέσο

Και όλα τα μέλη του κογκρέσου, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας τον καταχειροκρότησαν περισσότερο, όπως ο ίδιος είχε επισημάνει, και από ότι γίνεται στην Ελλάδα, όταν μιλάει στο κοινοβούλιο. Η χώρα έχει, αναμφίβολα, αναβαθμιστεί σε κύρος και ισχύ και αυτό το εισπράττουμε όλοι. Το γεγονός ότι μετά από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση έχουμε γενναία εξοπλιστικά προγράμματα, αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, ενίσχυση και των τριών κλάδων του στρατεύματος, αεροπορίας, στρατού ξηράς και πολεμικού ναυτικού, οδήγησε και σε αυτόν τον εκνευρισμό από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, τον εκνευρισμό της Άγκυρας που είδε ότι ανατρέπεται η ισορροπία ισχύος σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο.

Και εμάς τους Έλληνες μας έχει κάνει αυτή η υπόθεση αρκετά πιο ασφαλείς από ότι στο παρελθόν. Και εμείς νιώθουμε ότι έχουμε πλέον έναν εξοπλιστικό μηχανισμό που μπορεί να αντιμετωπίσει και να αποτρέψει οτιδήποτε μας φοβίζει λίγο στην άκρη του μυαλού μας είναι θετικό αυτό. Είναι θετικό και το γεγονός ότι ο κύριος Παναγιωτόπουλος μας ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τα F-35 και το 2028 θα είναι τα πρώτα στην Ελλάδα.

Έτσι ακριβώς. Tην ώρα που η Τουρκία δεν μπορεί να πετύχει την αναβάθμιση των F-16, η Ελλάδα όχι μόνο έχει αναβαθμίσει τα F-16, όχι μόνο έχει αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα RAFALE, τις φρεγάτες BELHARA από τη Γαλλία, αλλά έχει δρομολογηθεί και η έλευση των F-35, της νέας γενιάς αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που ενισχύουν αναμφίβολα την άμυνα της χώρας, θωρακίζουν την αμυντική ικανότητα της χώρας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή με τους σεισμούς φαίνεται ότι έχουμε μία μερική αναδίπλωση της Τουρκίας, ασχολείται με το εσωτερικό της μέτωπο. Mην έχουμε, όμως, αμφιβολίες ότι μεσομακροπρόθεσμα η στρατηγική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει.

Μάλιστα σωστά. Ναι αλλάζει και το προφίλ… Νομίζω δεν έχει περιθώρια ο Ερντογάν να κάνει επίθεση αυτή τη στιγμή, όταν όλοι οι πολίτες της Τουρκίας χειροκροτούν την άμεση αντίδραση της Ελλάδας στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Η άμεση συνδρομή της χώρας, που έτεινε χείρα φιλίας, ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να συνδράμει στις έρευνες και στη διάσωση εγκλωβισμένων σεισμόπληκτων στη νοτιοανατολική Τουρκία, η ανθρωπιστική βοήθεια που στείλαμε άμεσα, ανέτρεψαν την εικόνα της κοινής γνώμης για την Ελλάδα, η οποία είχε δηλητηριαστεί τα προηγούμενα δύο τρία χρόνια γιατί, έχουμε μία κλιμάκωση...

Η περιοχή που έγινε σεισμός δεν ήταν φίλα προσκείμενη αν θέλετε από τους πολίτες προς τη χώρα μας έχει γίνει πολύ μεγάλη ανατροπή στο προφίλ της Ελλάδας. Είναι μία περιοχή πολύ ευαίσθητη.

Οι περιοχές εκείνες θεωρούνται τα προπύργια του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν, αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας του κόμματος, η βάση, η μαγιά, από την οποία ξεκίνησε το ΑΚΡ πριν 20 χρόνια και οδήγησε τον Ερντογάν στην εξουσία. Αλλά συνολικά θα σας έλεγα ότι είχε δηλητηριαστεί η κοινωνία στην Τουρκία. Ο απλός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με μας, αλλά καθημερινά δεχόταν πλύση εγκεφάλου από τα μέσα ενημέρωσης, από διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που στην Τουρκία ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας είναι χειραγωγημένα. Υπ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, οι αντιδράσεις, τα άμεσα ανακλαστικά της Ελλάδας με τη συνδρομή που προσπαθήσαμε να δώσουμε έχουν ανατρέψει αυτά τα στερεότυπα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά λέω μην έχουμε αυταπάτες .Μακροπρόθεσμα η πολιτική της Τουρκίας παραμένει ίδια. Απλά το επόμενο άμεσο διάστημα δεν έχει την πολυτέλεια, δεν έχει τη δυνατότητα να σπαταλά δυνάμεις προς το εξωτερικό μέτωπο, στην άσκηση συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Έχει και μία εσωτερική πίεση ο ίδιος, πια οδεύοντας προς τις εκλογές. Είναι μία τεράστια δαπάνη για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί η χώρα σε δομές, σε κτίρια, έχει εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους, που κοντεύουν τα 50 χιλιάδες θύματα. Για την αποκατάσταση θα χρειαστούν δισεκατομμύρια, θα χρειαστεί η βοήθεια και της Δύσης, την οποία με μεγάλη ευκολία πυροβολεί. Βλέπετε ότι βάζει και νερό στο κρασί της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στη Φιλανδία φαινόταν ότι ήταν πιο διαλλακτικός. Αλλά με τις δύο αυτές χώρες, που φαινόταν ότι η Τουρκία βάζει προσκόμματα, επανέρχεται στο διάλογο και φαίνεται ότι μάλλον θα συναινέσει στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, απλά θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Θα πρέπει η Ελλάδα να είναι έτοιμη πάντα. Όσο έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο διασφαλίζουμε την ειρήνη στην περιοχή. Κακά τα ψέματα, η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, το κόστος που θα έχει αν κάνει την οποιαδήποτε ενέργεια.

Σωστό αυτό, όμως είχαμε και τον Μπλίνκεν εδώ μαζί με όλο το επιτελείο. Επισκέφτηκε και τη Λάρισα η υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κύριος Μπλίνκεν μίλησε με τα πιο καλά λόγια για τη χώρα μας, έκανε όλη αυτή τη διαδρομή Γερμανία, Τουρκία, κατέληξε στην Ελλάδα. Είπε κιόλας ότι πρέπει, έκανε συστάσεις στην Τουρκία, να είναι πιο προσεκτική στους εκβιασμούς και δεν συμφέρουν αυτά. Είπε ότι τον συγκίνησε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, έκανε την επίσκεψη επάνω στην Αλεξανδρούπολη. Τι σηματοδοτεί αυτή η επίσκεψη;

Νομίζω ότι επισφραγίζει η επίσκεψη αυτή, κυρία Οικονόμου, το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι ο πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ότι η Ελλάδα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, ο εταίρος που είναι σταθερός, δεν αλληθωρίζει προς άλλες δυνάμεις. Βεβαίως, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα καθίσταται και ενεργειακός κόμβος, που συμβάλλει στην απεξάρτηση και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών και των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με τις εγκαταστάσεις που γίνονται στη χώρα για την υγροποίηση του φυσικού αερίου, που θα μεταφέρεται από άλλες πηγές. Αυτά όλα αναμφίβολα είναι σημαντικά.
Αλλά και πάλι σας λέω ότι θα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι. Γιατί η Δύση δεν έχει ξεγράψει την Τουρκία. Αντιθέτως, επιδιώκει είτε με τον Ερντογάν, μετά από την κρίση των σεισμών, είτε με μία άλλη διακυβέρνηση, με μία ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης στην Τουρκία, να διατηρήσει στο άρμα της Δύσεως, της ευρωπαϊκής προοπτικής, της ατλαντικής συμμαχίας την Άγκυρα. Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα, δεν πρέπει να το λησμονούμε, μια τεράστια αγορά και σε μία γεωπολιτική περιοχή ιδιαίτερη. Συνορεύει με το Ιράν -άλλος διαμονοποιημένος εχθρός της Δύσης- είναι δίπλα στη Μέση Ανατολή, κοντά στο Ισραήλ, στο υπογάστριο της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Δεν είναι μία χώρα που είναι αδιάφορη για τον δυτικό κόσμο.

Τώρα να πάμε, γιατί θέλω να κλείσουμε την κουβέντα μας, μου έκανε ακόμα μία φορά θετική εντύπωση η στάση σας -παρακολούθησα την συνέντευξη σας στην τηλεόραση της Βουλής. Ξέρετε σας ακολουθώ καμιά φορά. Πριν πάμε εκεί όμως να πάμε πρώτα στον κ. Πούτιν, ο οποίος προανήγγειλε χθες ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου και παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων, ενώ είπε ότι για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν ευθύνεται αυτός αλλά η Δύση. Μια εκτίμηση, πρόβλεψη από σας, επειδή κλείσαμε ένα χρόνο πλέον με αυτή όλη την κρίση του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας.

Είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση κυρία Οικονόμου. Ποιος φανταζόταν ότι θα είχαμε πόλεμο μετά από οκτώ δεκαετίες ειρήνης -εκτός από περιφερειακούς πολέμους, στη Γιουγκοσλαβία, στην Κύπρο- μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ μιλάμε για έναν πόλεμο που είναι γενικευμένος. Ο δυτικός κόσμος συνδράμει την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Αυτή τη στιγμή στη Ρωσία υπάρχει απόλυτος έλεγχος απ’ ότι φαίνεται της χώρας από το καθεστώς Πούτιν. Η Ρωσία δεν μπορεί να βγει ηττημένη απ’ αυτόν τον πόλεμο. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που να είναι ισορροπημένη για να τη αποδεχτεί και το Κρεμλίνο. Αυτό στον ορίζοντα δεν φαίνεται. Η προηγούμενη προσάρτηση της Κριμαίας ίσως ήταν ένα λάθος από πλευράς του δυτικού κόσμου που δεν αντέδρασε τότε και θεώρησε η Μόσχα ότι θα μπορούσε να επεκτείνει με την ίδια πολιτική τα σύνορά της προσαρτώντας τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, που υπάρχει και σημαντικός αριθμός ρωσόφωνων, χωρίς να ανοίξει μύτη. Δεν συνέβη αυτό και είδαμε τώρα έναν πόλεμο που κρατάει έναν χρόνο και πλέον. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για άμεσο τερματισμό του πολέμου το επόμενο διάστημα. Μακάρι να διαψευστώ.

Και τέλος πριν πάμε στην άφιξη του πρωθυπουργού, μου έκανε μεγάλη εντύπωση η δήλωσή σας, κάτι που δύσκολα το άκουσα από έναν βουλευτή που είναι και πάλι υποψήφιος σε μία εκλογική περιφέρεια. Λέτε ότι θα είναι μεγάλη τιμή καταρχάς να είναι υποψήφιος ο κύριος Μητσοτάκης στην εκλογική μας περιφέρεια. Το άκουσα αυτό και ήταν πολύ θετικό. Οφείλω να σας πω μέσα μου σας χάρηκα. Αυτό δείχνει και πολιτικό πολιτισμό και γιατί κινδυνεύει μία έδρα σε περίπτωση που επιλέξει την εκλογική μας περιφέρεια.

Το αν θα την επιλέξει ή όχι ο πρωθυπουργός, αν θα είναι υποψήφιος τελικά στη Λάρισα ή αλλού δεν το ξέρω. Κάθε αρχηγός κόμματος έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες υποψήφιος. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος στον Έβρο, στην ακριτική Ελλάδα, όπου η χώρα έδωσε μάχη και απέτρεψε μία οργανωμένη εισβολή μεταναστών το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, οργανωμένη από τις τουρκικές αρχές, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Και σήμερα μάλιστα, θα το πω, μιας και σχετίζεται με το ζήτημα που συζητούμε, στις 17:00 θα έχουμε ενημέρωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, προκειμένου να στεγανοποιηθεί πλήρως το χερσαίο σύνορο της χώρας με την Τουρκία, για να μην υπάρχει δυνατότητα διέλευσης δουλεμπόρων στη χώρα, και διακίνησης παράνομων και παράτυπων μεταναστών…

Και χθες είχαμε αυτή την υπόθεση με στον Έβρο, με φορτηγά γεμάτα όπλα από την Τουρκία που σταμάτησαν οι συνοριοφύλακες στον Έβρο…

Η δεύτερη εκλογική περιφέρεια είναι αυτή στην οποία πολιτεύεται ο πρωθυπουργός, της Δυτικής Αθήνας, στις γειτονιές Περιστέρι, Αγία Βαρβάρα, όπου εκλέγονταν και βουλευτής από το 2004. Μαζί πρωτοπολιτευτήκαμε, είμαστε και μία ηλικία, μία γενιά, του 68 γεννηθέντες. Οπότε είναι η δεύτερη. Έχει, λοιπόν, δυνατότητα να επιλέξει και μία τρίτη περιφέρεια. Ακούγεται πολύ έντονα ότι μπορεί να είναι η Λάρισα. Μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την κοινοβουλευτική δράση ακούστηκε ότι μπορεί να είναι στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία ενός πρωθυπουργού στο ψηφοδέλτιο μιας εκλογικής περιφέρειας, είτε κρατήσει την έδρα είτε όχι, είναι τιμή και σηματοδοτεί ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του για την περιοχή.

Μάλιστα πάμε στον κύριο Καραμανλή, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η απόφαση του κυρίου Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές δείχνει μαύρο κατά της κυβέρνησης, πίσω από αυτή την απόφαση. Ο ίδιος είπε ότι ήρθε η ώρα, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή, ένα σχόλιο για την απόφασή του.

Κοιτάξτε, ο Κώστας Καραμανλής έχει συνδέσει όλη του την πολιτική διαδρομή με την παράταξη στην οποία γεννήθηκε, ανδρώθηκε και την υπηρέτησε με συνέπεια, είτε ως στέλεχος της νεολαίας, είτε ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, πόσω δε μάλλον ως πρωθυπουργός της χώρας. Η δήλωση του είναι ξεκάθαρη. Παραμένει στο πλευρό, στρατευμένος στον υπέροχο κόσμο που τον ανέδειξε σε πρωθυπουργό, στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Ολοκλήρωσε έναν κύκλο με την κοινοβουλευτική του διαδρομή, παραμένει πολιτικό ον και ενδεχομένως να έχει και την άνεση πια να παρεμβαίνει ακόμα περισσότερο τοποθετούμενος επί των σημαντικών εθνικών ζητημάτων. Εγώ δεν είμαι ο πλέον αντικειμενικός κριτής, κυρία Οικονόμου, για να τοποθετηθώ για τον Κώστα Καραμανλή, γιατί η πολιτική μου διαδρομή είναι ταυτισμένη με τον Κώστα Καραμανλή. Πρωτοεκλέχθηκα βουλευτής το 2004, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα το 2009 ο Καραμανλής ήταν υποψήφιος στη Λάρισα, είχε ηγηθεί του ψηφοδελτίου μας και τότε για να καταδείξει το ενδιαφέρον της παράταξής μας για τον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες ήταν πάντοτε η ραχοκοκαλιά της παράταξής μας, της Νέας Δημοκρατίας, στήριξαν αυτή την παράταξη και αυτή το ανταπέδωσε στηρίζοντας τον κόσμο στην περιφέρεια, τους ανθρώπους της, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Είναι αλήθεια ότι η Λάρισα βγάζει πρωθυπουργό, αν γεμίσει την πλατεία της. Έτσι μην το ξεχνάμε αυτό.

Υπήρχε αυτό παλιότερα στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 που ήταν πολύ πιο μαζικές οι κομματικές εκδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις…

Ε, μας εκπλήξατε και εσείς με την παρουσία του βιβλίου, μας εκπλήξατε θετικά κύριε Χαρακόπουλε, λαϊκό προσκύνημα έγινε, τώρα μην ξεχνιόμαστε. Εντάξει είπαμε να τα λέμε όλα…

Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ και από το δίαυλο τον δικό σας τους πολίτες της Λάρισας που ήρθαν επιβεβαιώνοντας ότι…

Ο Νίκος Χαϊδάς λέει και οι δρόμοι κλείσανε, όχι μόνο λαϊκό προσκύνημα! Πάμε, λοιπόν, περιμένουμε να υποδεχθούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας στη Λάρισα. Τον περιμέναμε πολύ νωρίτερα. Τελικά θα είναι εδώ αύριο με ένα γεμάτο πρόγραμμα και μία μεγάλη εκδήλωση.

Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί νωρίς το πρωί αύριο αεροπορικώς από την Αθήνα. Θα κατευθυνθούμε αμέσως στον Πλατύκαμπο. Θέλει να μιλήσει με ανθρώπους του αγροτικού κόσμου, ανθρώπους της περιφέρειας. Στο καφενείο, στην πλατεία του χωριού θα μπορέσει να ακούσει, να αφουγκραστεί ο ίδιος, χωρίς ενδιάμεσους διαύλους -τι γράφουν τα ΜΜΕ- όσα υποστηρίζουν οι αγρότες, όχι μόνο οι εκπρόσωποί τους. Θα ακούσει από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται εκεί, τα προβλήματά τους. Κι αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό.

Κουραστήκαμε το χτύπημα στην πλάτη, θέλουμε ουσιαστική παρουσία του πολιτικού…

Μετά θα πάει στο κέντρο καινοτομίας. Και εκεί δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί η χώρα προσπαθεί να αναστρέψει το brain drain. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έφυγαν σπουδαία μυαλά, η πατρίδα σπουδάζει, δαπανά, επενδύει σε φοιτητές, στο ανθρώπινο δυναμικό μας και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έφυγε ένα σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο επιδιώκουμε να επαναπατρίσουμε με τις δυνατότητες που δίνονται στο πεδίο της οικονομίας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων. Αναφερθήκατε και εσείς προηγουμένως. Θέλουμε πολύ περισσότερες, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι παγκόσμιοι κολοσσοί έρχονται και επενδύουν στην Ελλάδα, από την Amazon μέχρι την Microsoft και την Volkswagen, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Σίγουρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο το αποτέλεσμα, αν δεν είχαν μεσολαβήσει η πανδημία και ο πόλεμος, οι εξωγενείς αυτές κρίσεις. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα είδατε κράτησε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διπλάσιους και τριπλάσιους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ακολούθως θα υπάρχει δυνατότητα να περπατήσει στους δρόμους, στους πεζόδρομους της Λάρισας, πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου, να πιει έναν καφέ με νέους. Επενδύουμε πολύ στην επαφή μας με τον νέο κόσμο, γιατί στα χρόνια της πολιτικής κρίσης υπήρχε επίσης μία αποστροφή προς την πολιτική, μια απαξίωση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι νέοι μας ότι εξαρτώνται πολλά για το μέλλον της χώρας από τη συμμετοχή τους, από τον ενεργό ρόλο που οι ίδιοι θα αναλάβουν. Και αυτό είναι κάτι που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία να το καταδείξει.

Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση αγαπητέ φίλε κύριε Χαροκόπουλε για το γεγονός ότι οι νέοι πρέπει να γνωρίσουν την πολιτική. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή οι νέοι να γνωρίζουν το πρόγραμμα του κάθε κόμματος για να μπορούν και οι ίδιοι με συνείδηση πραγματική και πολιτική να αποφασίσουν.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε, γιατί όπως ξέρετε μειώσαμε και το ηλικιακό όριο για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17, και θα πρέπει οι έφηβοι, από νωρίς να ενημερώνονται, να γνωρίζουν, να μπορούν να διαμορφώσουν γνώμη και να επηρεάσουν τα πολιτικά πράγματα.
Ακολούθως θα μεταβεί στο Διαχρονικό Μουσείο στις 13:30, όπου θα παρουσιαστεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία. Θα είναι μία πλειάδα υπουργών. Το μισό υπουργικό συμβούλιο θα βρεθεί στη Λάρισα. Εχθές μίλησα με αρκετούς εξ αυτών. Θα παρουσιάσουν το έργο που έχει γίνει και τι είναι προγραμματισμένο για το επόμενο διάστημα. Θα είναι όλοι οι φορείς της πόλης εκεί και αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και βεβαίως το βράδυ στις 18:30 θα είναι η μεγάλη εκδήλωση που θα έχουμε στο κλειστό του Αλκαζάρ όπου ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο σύνολο των κατοίκων του κάμπου, σε όλους τους πολίτες, και δι’ αυτών στο σύνολο της χώρας. Φαντάζομαι θα τύχει μεγάλης προβολής και καλό είναι όλοι όσοι μπορούνε να βρεθούν στο Αλκαζάρ.

Να πούμε να πούμε ότι είναι ελεύθερη η είσοδος

Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Λάρισας και όχι μόνο.

Να αφυπνιστούν κιόλας αν θέλετε. Να ακούσουν ουσιαστικά πράγματα και μακάρι να το ακολουθήσουν και άλλοι πολιτικοί, δεν είμαστε κλειστά μυαλά.

Σας το είπα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελάχιστα ασχολείται με τους πολιτικούς αντιπάλους, εστιάζει στο έργο που έχει γίνει και στο έργο που έχουμε δρομολογήσει για τη νέα τετραετία, που θα είναι μία τετραετία αποκατάστασης πρωτίστως μισθών και συντάξεων. Ήδη, δώσαμε δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλήσατε για αύξηση συντάξεων στους αγρότες σε μια άλλη σας δήλωση. Τα παρακολουθώ όλα όπως βλέπετε…

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Κοιτάξτε, επειδή κάνατε και μία θερμή εισαγωγή να πω και κάτι ακόμα. Για να εκλεγεί κάνεις μία φορά, άντε δύο, δεν είναι τόσο δύσκολο. Μπορεί να πει μία κουβέντα παραπάνω, κάποιοι να πουν συνειδητά ψέματα, κάποιοι να χαϊδέψουν τα αυτιά του κόσμου. Για να έχει διάρκεια κάνεις στην πολιτική θα πρέπει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και με τους πολίτες. Δεν μπορεί να επενδύει στο ψέμα, θα πρέπει να επενδύει στην αλήθεια, να δείχνει ειλικρινές και πραγματικό ενδιαφέρον, το οποίο το εισπράττουν οι πολίτες. Μην υποτιμούμε το λαϊκό ένστικτο, το αισθητήριο του πολίτη. Αντιλαμβάνεται ποιος του λέει αλήθεια και ποιος του λέει ψέματα, ποιος επιχειρεί να του υφαρπάξει την ψήφο. Ξέρει σε βάθος χρόνου ποιοι είναι συνεπείς με τις αρχές και με τους λόγους του. Είναι εύκολο να λες μεγάλα λόγια, το ζήτημα είναι αν ο λόγος σου συμβαδίζει με τον τρόπο της ζωής σου. Και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας όλοι κρινόμαστε. Στην πολιτική, έτσι κι αλλιώς, καθημερινά δίνουμε εξετάσεις.

Αυτό πραγματικά είναι ένα μήνυμα όχι μόνο για τους πολιτικούς που είναι ενεργοί στην πολιτική, αλλά και σε όσους επιθυμούν να εμπλακούν γιατί είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το 2023 είναι χρόνος εκλογών και για το κεντρικό σύστημα, για το κοινοβούλιο αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση που ακολουθεί και μακάρι αυτό να είναι μήνυμα για όλους όσους το επιθυμούν. Κύριε Χαρακόπουλε εγώ θέλω να υποκλιθώ σε σας για ακόμα μία φορά έχω ακόμα το περιθώριο και δεν προκηρύχθηκαν επίσημα οι εκλογές και να σας πω ότι χάρηκα πάρα πολύ που σας είχαμε κοντά μας σήμερα είστε και λίγο δυσπρόσιτος, σήμερα τα καταφέραμε.

Οι υποχρεώσεις της Βουλής. Είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που έχει μεγάλο φόρτο εργασιών. Οι απλοί συνάδελφοι βουλευτές μπορούν να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος όμως πρέπει να είναι στην έδρα. Οπότε αναγκάζομαι να δαπανώ πολλές ώρες στο κοινοβούλιο. Γι’ αυτό μας εξέλεξαν οι πολίτες άλλωστε, δεν μας εξέλεξαν για να είμαστε μόνον σε εκδηλώσεις και πανηγύρεις, αλλά πρωτίστως για το κοινοβουλευτικό έργο. Γι αυτό πολλές φορές κάποιοι μπορεί να με παρεξηγούν που δεν είμαι παντού. Τις καθημερινές δεν μπορώ να λείπω από το κοινοβούλιο μέχρι να διαλυθεί η Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, σας ευχαριστώ γιατί μαζί σας πάντοτε έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση, χωρίς κορώνες και εντυπώσεις.

Μακριά από μας να είστε καλά κύριε Χαρακόπουλε. Εύχομαι τα καλύτερα από καρδιάς.

Να είστε καλά, καλημέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/b9x1lggGKaE

back to top